Jump to content

Nytt rum, nya förutsättningar


abc123

Recommended Posts

Har väl inte varit så aktiv på forumet, mesta tiden har gått åt till att lyssna på musik och kika film :) Men nu ska anläggningen in i nytt rum och då är det bara att börja om från början.. Hoppas på er hjälp att få till rummet så bra som det är möjligt med begränsad budget.

Rummet är någonstans runt 585x405. Kan mäta mer exakt om det är till någon hjälp. Sitter ca 4.1-4.2m från frontvägg och högtalarna (frontbaffeln) är ca 85cm ut från frontväggen och 15-20cm från sidovägg. Delning sker i receivern, 80hz. Frontarna satta som small. Två aktiva subbar. Duken är ca 280cm bred och 120cm hög (120" 2:35:1). Frontarna står ungefär med 300cm mellanrum (diskant-diskant)

Basen är högt ställd vid mätningen, men mycket tack vare det enorma peaken runt 29hz. Målet är mellan +10 till 15db runt 20hz. Ett platt streck ser bättre ut i en kurva men Jag upplever inte det som korrekt.

Bifogar lite grafer och hojta till om ni tycker något saknas, tex annan upplösning eller andra sorters grafer tex. vattenfall.

Det är inte mätt på 55-60db utan klart högre har bara ställt ner nivån på micen så det inte klipper. Micen är förövrigt kalibrerad +/- 1.5db 15-20khz och programmet som använts är REW.

Mina egna tankar och ideer (som kan vara helt åt skogen),

Spannet mellan 150-300hz är där för lite energi. Jag tror detta är en kombination av väggen bakom högtalarna (ca 85cm från frontbaffeln och även subbarna står precis bakom frontarna och är ca 50cm höga så här blir det ju studs direkt) och golvreflexen. Ska prova att sätta ett soffbord eller annat ivägen för golvreflexen och se om det hjälper. Kanske klä in sida och topp av subbarna med 10cm dämp? :)

Ska även bygga ett podie under den bakre soffan, ca 30cm högt och 2.5-3m brett. Detta borde väl kunna anpassas till en eller flera basabsorbenter? Hur går man tillväga för att räkna ut portmått etc? Är det bara att fylla konstruktionen med isolering, tex. markskivor? Viktigt att täta hela konstruktionen (ja förutom portarna då)? Tanken är att jag borde kunna sätta portar/öppningar under bakre soffan mot bakväggen. Ska jag göra en mätning här för att se hur kurvan ser ut just där? Även högra bakre hörnet vid soffan finns det plats för hemmabyggen/Svanå v4/v6. Inte kollat upp vad v4/v6 kostar..? Bakväggen över soffan ska det upp diffusor på (golden horn eller deras nya vingar). Högra väggen mellan dämp och första soffan ska CD/Film förvaras, blir ett gäng benno från Ikea med lämpligt avstånd mellan varje. Väggen till vänster består utav 5st fönster ca 160x90. Dämp täcker första fönstert vid högtalarna (upp till 170cm från golv, resten av fönstert är synligt). Högtalarna är golvare på ca 120cm.

Rum:

rum.th.gif

16-20kHZ, 3PPO

1620khz3ppo.th.jpg

16-20kHZ, 6PPO

1620khz6ppo.th.jpg

16-250HZ, 3PPO

162503ppo.th.jpg

16-250HZ, 6PPO

162506ppo.th.jpg

16-250HZ, Ingen smoothing överhuvudtaget

16250nosmooth.th.jpg

Link to comment
Share on other sites

Rummet är någonstans runt 585x405. Kan mäta mer exakt om det är till någon hjälp.

Ger grundtoner på 30, 42 och 69 Hz (lång, kort, tak-resonans). Som du ser har du

dödat 42-Hz-resonansen eftersom du har två subbar på var sin sida om mittlinjen av

rummet. Toppen vid 30 Hz kan du också ta bort genom att ställa två ytterligare subbar

i bakre delen av rummet, gärna längs bakväggen och frontsubbarna kan du flytta

fram till 1/4 av rumslängden för att få dem bättre i tiden. Då kommer 30-Hz-resonansen

att dämpas och de främre subbarna kommer även bekämpa den andra övertonen vid

60 Hz för rummets längdriktning.

Målet är mellan +10 till 15db runt 20hz. Ett platt streck ser bättre ut i en kurva men Jag upplever inte det som korrekt.

Håller med.

Mina egna tankar och ideer (som kan vara helt åt skogen),

Spannet mellan 150-300hz är där för lite energi. Jag tror detta är en kombination av väggen bakom högtalarna (ca 85cm från frontbaffeln och även subbarna står precis bakom frontarna och är ca 50cm höga så här blir det ju studs direkt) och golvreflexen. Ska prova att sätta ett soffbord eller annat ivägen för golvreflexen och se om det hjälper. Kanske klä in sida och topp av subbarna med 10cm dämp? icon_smile.gif

Kan även bero på hur högtalarna delas, har du koll på delningsfrekvenser? Det ska

skilja 60-90 cm mellan direktljudet och reflexen (dvs ~40 cm till bakvägg, så det är

inte bakväggsreflexen som ställer till det) för att få en dipp mellan 200-300 Hz om

det är destruktiv interferens som ställer till det. Att klä in subbarna med 10 cm

kommer inte hjälpa.

Ska även bygga ett podie under den bakre soffan, ca 30cm högt och 2.5-3m brett. Detta borde väl kunna anpassas till en eller flera basabsorbenter? Hur går man tillväga för att räkna ut portmått etc? Är det bara att fylla konstruktionen med isolering, tex. markskivor? Viktigt att täta hela konstruktionen (ja förutom portarna då)? Tanken är att jag borde kunna sätta portar/öppningar under bakre soffan mot bakväggen. Ska jag göra en mätning här för att se hur kurvan ser ut just där?

Helmholtzberäkning:

http://www.mh-audio.nl/ACalculators.asp# men räkna med att du kommer behöva

justera portlängd. Se till att du inte får stående vågor i lådan som är lägre än den

frekvens du ska absorbera, dvs. håll måtten mindre än ~1 meter. Mängden dämp-

material avgör hur bredbandig absorbenten blir. Inget dämpmaterial och absorbenten

blir mycket effektiv men inom ett mycket smalt frekvensspann. Lite dämpmaterial

ökar bandbredden men sänker effektiviteten. Detta måste trimmas in när absorbenten

är på plats. Mät där du tänkt ha portarna och sök efter tryckmaxima (topp i tonkurvan då

din mikrofon är tryckkänslig) som sammanfaller med de tryckmaxima du har i lyssnings-

position. Där ska portarna vara.

Link to comment
Share on other sites

Snabbt och konstruktivt svar! :)

Fler subbar går tyvärr inte in, de är ganska stora, ca 70x52x57cm/st plus att det behövs lite avstånd både framför och bakom(kablar). Kan inte heller flytta fram dom. De hamnar på samma linje som frontarna (pga duken) och framför frontarna har jag element under fönsterna på vänster sida och på höger sida är CD/film förvaring. Att flytta subbarna längs frontväggen är dock inga problem, men tycker jag fick bäst resultat med dom i hörnen jämfört med en bit in på frontväggen.

Delningen sker i en Denon 2807. Förmodar (utan att veta) att den följer THX, vilket väl är 24db/oktav för basen och 12db/oktav för frontar. Fasen är ställd -180 på båda subbarna, då det gav bäst resultat både hörbart och mätbart vid 80hz sinus. Skulle kunna gå ner mot 160-120 då det blev väldigt små (om några) ändringar mellan 120-180. För att se om det påverkar kurvan i övrigt.

Frontarna har 2st 8” basar var. Dessa sitter i den höjd som subben täcker. Frontarna är ca 47cm djupa med fötter, vilket med invinklig kan bli runt 40cm från baffel till sub. Vet inte om det påverkar?

Får inte länken att fungera, ska kika på den när jag kommer hem. Får en känsla av att podiet kommer bli svårt att få till. Men ska göra lite mätningar bakom sista soffan. Vad du menar är att jag ska dela in podiet i flera sektioner (max 1m åt något håll), dvs. regelverk runt hela och sen täta mellanväggar i podiet som bildar flera lådor under mdf skivan/golvgipset? Då skulle jag kunna lämna några mer eller mindre ihåliga för att dämpa 29HZ resonansen och vissa mer bredbandiga(?)

Då podiet ”bara” blir ca 30cm högt, är det bäst att satsa på ”riktiga” plast-portar eller räcker det att göra tex. rektangulära snitt direkt i mdf/gips?

Tryckmaxima, mätest bäst via vanlig frekvensmätning eller annat?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Oj, vilket intresse ;) Här finns väl en del med stor kunskap inom akustik? Bla lite Svanå-folk? Pär (?) på Engelholm Audio är min närmaste återförsäljare så det blir ju där V4/V6/golden horn/vinge kommer införskaffas. Aja. jag fortsätter posta lite ihop om att någon kommer med lite tips och ideer. Gör gärna andra mätningar om det är till någon hjälp.

Har äntligen fått tid att göra en mätning bakom/under soffan på andra raden (närmast väggen där podiet ska byggas)

Den ser ut så här,

bakomsoffan16200.th.jpg

Ingen smoothing. Inte helt olikt lyssningsposition med mycket energi runt 30hz, men även höjningar vid 50-60 och 80-90. Rösa mitten av soffan och grön någon meter närmare höger hörn.

Vad tror ni om ideen att dela in podiet i olika fack, vissa fulla med isolering för bredbandig absorption och vissa avstämda för peaken runt 30hz? Vill göra så lite åverkan som möjligt på golvet (nylagt ek-golv) när jag bygger podiet, så funderar på en regelram för hela podiet som fästes i väggarnas nedre reglar, sen såga ut mdf som ligger som ett golv inne i podiet. På så sätt kan jag täta ordentligt mellan mdf och reglarna utan påverkan på golvet. Podiet delas sedan in i flera fack, max 1m breda/långa som jag förstod det och tätar facken väl. Innefog som tätning eller förslag på annan tätning?

Edit: Förminskade bilden

Edited by abc123
Link to comment
Share on other sites

Oj, vilket intresse ;) Här finns väl en del med stor kunskap inom akustik? Bla lite Svanå-folk? Pär (?) på Engelholm Audio är min närmaste återförsäljare så det blir ju där V4/V6/golden horn/vinge kommer införskaffas. Aja. jag fortsätter posta lite ihop om att någon kommer med lite tips och ideer. Gör gärna andra mätningar om det är till någon hjälp.

:

Vad tror ni om ideen att dela in podiet i olika fack, vissa fulla med isolering för bredbandig absorption och vissa avstämda för peaken runt 30hz? Vill göra så lite åverkan som möjligt på golvet (nylagt ek-golv) när jag bygger podiet, så funderar på en regelram för hela podiet som fästes i väggarnas nedre reglar, sen såga ut mdf som ligger som ett golv inne i podiet. På så sätt kan jag täta ordentligt mellan mdf och reglarna utan påverkan på golvet. Podiet delas sedan in i flera fack, max 1m breda/långa som jag förstod det och tätar facken väl. Innefog som tätning eller förslag på annan tätning?

:

Edit: Förminskade bilden

Hejsan,

Podiet går absolut att använda och denna volym är ju strålande att få nästan gratis! Golv/tak är lockande att ta här.

30 Hz kräver rejäla doningar och bredbandigheten brukar bli rätt lagom utan fluff men med rätt materialval i själva lådan/porten.

Tätningen är A och O.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...