Jump to content

Mästarmöte har en vinnare!


Apexorca

Recommended Posts

Ytterligare fininställningar med med både nåltryck och VTA. Mäta och lyssna. Dubbelkoll med protraktor också. Först upp lite med VTA men sedan justerades den ned lite efter hur det lät. Nu tror jag att det sitter så bra det blir innan det kanske slits in lite om kanske 50-100timmar till. 

 

Foto på "senaste" VTA under gång och rengjord nål med Lyras nålrengörningsvätska. Bara lita damm igen...

 

Den står kanske kanske lite högt med VTA men det låter bra. Tror den kommer sjunka lite av sig själv.

 

image.jpeg.58512f3e04eea6ab66b29aec0c93a75c.jpeg

 

 

 

Väta borsten lite och borsta av så blir den helt ren faktiskt och blank som ni ser på bilden. Mycket effektivt. 

 

image.jpeg.de59a8019eca3285ac2b42f5d58c01a5.jpeg

 

Måste säga att fota hjälper mycket för att få en uppfattning var man är i inställningen. Lupp är skitsvårt tycker jag. 

 

Link to comment
Share on other sites

Storstädning av racket i dag med dammsugare, olika dammvippor och microfiberdukar. Jag skulle göra en förflyttning av enheter och flyttat fram rullbandaren Lyrec Frida till sin plats igen så nu blir det mer rullbandslyssning. Då passade storstädning.

Jag har nu rippat ca 3000 av mina CD skivor till Antipodes k50 och de är de jag vill ha och lyssna på. Det tog ca6 månader. Resten får vara tror jag. Det var ett jäkla jobb och därför ville jag ha den på en praktisk plats under detta arbete och det var där Frida står.

 

Hur sakerna skall stå är lite av ett pussel men tillslut blev det en stapel med Antipodes K50 underst med 4 st HRS Nautilus under. Över det 3 st HRS Nautilus och en Sten av svart granit sedan MSB Premiere nätdel och DAC. Tänkte ta bort ripperenheten men den får sitta kvar tills vidare. Lyrec Frida står i mitten med en plexiglashuv över sig. 

 

Bilden tagen ca 1 m bakom sweet spot så högtalarna ser ut att vara mer toe in än det är från sweet spot. 

 

image.jpeg.8f9b8a0440eaa11951c2d943f4e53f64.jpeg

 

Nu är systemet på plats som målsättningen var för ca 9 månader sedan med uppgradering av puppa och digitalsidan och jag ser nu fram mot att slippa hålla på med allt fixande runt det hela och bara kunna spela på.

Det är lite kul med inställningarna och fixandet, man vill ju få ut så mycket det går ,men det finns en gräns för när jag tröttnar och bara vill lyssna. Jag är där ungefär nu...

Hifi tar tid...

 

Tycker nu jag fått ordning på puppa och arm och det låter riktigt bra och det är tydligt bättre än tidigare. Nöjd så. :sunglasses:

Nu kommer jag sluta plåga er med makrobilder på marginella skillnader i vinklar och vrår. :grin:

Nu får jag, puppan och systemet vila och bara spela på. :grinsmilingeyes: 

 

Link to comment
Share on other sites

Några reflektioner...

Nu har jag 2 system i huset. Olika system. Olika rum. Det har givit några för mig nya insikter jag inte reflekterat över på ett så tydligt vis jag gör nu när jag byter mellan systemen. 

Det ena är utvecklat under decenier bit för bit från starten med mid-fi och sedan uppåt, sakta men säkert uppåt. Trissor och klass A har varit kärlek länge för förstärkeriet. Analogtiden avbröts av en 10 års period helt utan vinyl och sedan åter vinyl och dessutom rullband. Ja det är rätt mycket jag varit igenom. För det mesta tycker jag det varit en utveckling som gått åt rätt riktning i det stora hela, men så klart finns det saker i systemets utveckling som jag lärt mig. Det som varit bra och sådan jag trimmat bort till något jag gillar bättre. 

Alla olika system jag hört vid sidan av mitt eget genom åren har så klart givit insikter som jag haft nytta av. Saker jag gillat och själv velat få till i ljudet och sådant som jag inser att det inte är min grej.

ARC är tex ett märke som var mycket nära att det blev fullt ut får snart 10 år sedan, men det blev annat då... Krell Evo men med ARC försteg till att börja med.  Allt har sina förtjänster och nackdelar.

Även om jag hissar saker som jag gillar bäst i mitt system så finns det mängder av andra bra produkter, både som skulle passa mig eller i helt andra typer av system. 

 

Något som ideligen återkommit när jag lyssnat runt är naturligtvis fantastiskt rörljud. Varför det inte riktigt blivit investerat med rör i mitt stora system är därför att jag lyssnar så mycket både konsentrerat och jag har systemet till slölyssning för stora delar av huset. Bakgrundsmusik. Dessutom ingår det i mitt biosystem. Bränna rör på det viset känns lite som att vaska fin skumpa. 

Men som sagt, jag har varit sugen på ett litet system med rörljudets skimmer och nerv. Utan att ljuga kan jag säga att det tagit mer än 10 år att landa i det för mig. Att skrida från konkret plan till aktion alltså. Jag har vilat på hanen och väntat på rätt tillfällen. Plötsligt hände det...

Detta system skull byggas upp med tydlig träffbild med ffa högtalare och förstärkare, som jag anser sätter grunden i återgivningen. Naturligtvis har det funnits alternativ både på högtalare och förstärkare, men när det gick att få till både Sonus faber och ARC som jag känner väl och vet kan spela fantastiskt ihop blev det ett klockrent och för mig ett säkert val. Resten med källor, både analoga och digitala, kablar, fötter mm blir sekundärt. Även om jag har lite planer för en kul vinylrigg... vi får se om jag får till det... även dessa vinylideer har flera år på nacken... 

Alltså, jag har nu både ett fintrimmat system med trissor i klass A och massa watt och ett litet rörsystem. Frågan kanske bör ställas igen... varför?

Jo det är ju för att det finns något i röråtergivningen som är härligt och engagerande och närvarande på ett eget sätt. Allt i hur det låter är inte bäst men jättekul att lyssna till. 

Systemen är båda i min smak och har kanske en ryggrad som ligger i mitt ljudideal och samtidigt är de ändå olika. 

 

Iden till detta inlägg har vuxit fram under några veckor. Jag hamnar ibland först i det stora systemet och senare på kvällen då jag går upp till det lilla systemet. Ibland tvärt om.

Det tvistar skallen, öronen, upplevelsen och kräver tillvänjning. Det låter bra, men går jag från stora systemet till det lilla tror jag först att någon kabel åkt ur. Basen finns men lågmäld, mkt mer fokus på mellanregister i fysiken. Mellanregistret är mycket bra i båda, men betonas mer i det lilla systemet. Det är bara ett exempel och inget annat. Det intressanta är hur man anpassar sig till det man lyssnar på. När man byter system, ffa till ett mindre, även om det är bra så förstärks skillnaderna.

Efter ett tag är mycket av de negativa skillnader borta och man hör bara fördelarna eller det som är är det bästa med systemet. Det stora är komplett men det lilla fullt lika magiskt ändå... utan bassfysik i samma omfattning eller andra egenskaper. Börjar upplevelsen med att något saknas, så  saknar man det inte lika mycket efter 20 minuter om det finns andra strålande kvaliteer.  Karaktären är förnämlig i det lilla systemet . Stativares egenskaper är härliga med släppet och precisionen och med rör blir det berörande och luftigt och jag kan leva utan en del bas då. Nu skall sägas att det lilla systemet kan spela en del bra bas så den saknas inte, bara mindre framträdande. Det funkar att få gåshud ändå. 

 

Med detta sagt så är en del av mina tankar pga detta att det är svårt att bedöma andras system eller system på mässor och demonstrationer hos handlare. Det är rätt självklart, men jag tycker det är värt att påpeka att alla system har en karaktär och inget är rätt eller fel, men man blir präglad av vad för typ av system man lyssnar mest på. Bias kommer vi inte undan ffa inte om vi lyssnar mycket på ett system. Så klart har de flesta nog trimmat sina system som man gillar bäst, men när man kommer till ett annat system så kommer man alltid att ha sin referens i sitt eget system. Det är en medveten eller omedveten referens och man kanske inte förstår sig på det andra systemet. Jag tror kanske att man kommer gilla sitt system bäst även om man gillar det man hör hos andra system. 

Jag tror detta är något man kanske har olika fallenhet för att hantera och man kan helt klart träna på det. Något jag tagit upp är vikten av att lyssna på många olika system i olika skepnader och i olika akustiska miljöer. Får man inte utmanat sin referens tror jag det blir än svårare att höra förtjänster i andra system som man själv skulle kunna ta efter.

Eftersom jag blir mer och mer övertygad om att HiFi handlar om att skapa sin egen twist på återgivning subjektivt och att det inte finns ett system som gör allt "rätt"  i en musikåtergivning så "behöver man" (blink blink) lite olika system. 

Jag har hört dåliga men skitroliga och musikaliska system där det inte går att sitta still och hifi-korrekta system med alla egenskaper på plats som jag somnar till. 

Jag har hört system med lite bas som låter asbra och system med mycket bas som låter kass. Det är bara så. 

Ett systems attraktionskraft är svår att ta på (ej mätbar), det är något man bara kan känna. 

Magnepan-system har extremt unika egenskaper och de låter inte som Wilson som intre låter som Verity Audio, som inte låter som Sonus faber, som inte låter som Stenheim, som inte låter som YG, Magico, XXX osv. Men ofta låter alla kalasbra om de matchats rätt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Apexorca said:

Några reflektioner...

Det är bra att reflektera lite ibland och jag köper det du skriver:thumbsup:

 

Har i princip samma inställning till att det ena inte behöver vara bättre än det andra utan bara annorlunda, men att det ska finns parametrar som man gillar ingår för att det ska vara njutbart och definitivt berörande.

 

Ja du vet säkert vad jag menar då du har lyssnat på båda mina system? Ganska lika skulle en del kanske säga men för mig ganska så olika även om det finns likheter (hgt allra mest), i stugan lyssnar jag mestadels på lugnare/glesare musik än hemma, hemma kan jag ösa på med i princip vad som helst, t o m så ”ryker” ibland:winking: Iofs så är det mycket av dagsformen som avgör mitt musikval och mycket oftare än förr så hamnar jag i lugnare/glesare/klassisk/jazz/visa/singersong….. men ibland så kan t o m skränig punk tilltala mig:winking:

9 hours ago, Daniel said:

Det finns många vägar till Valhalla 👍

och till helvetet, men bara en till himlen, tror jag?:winking:

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, byZan said:

Ja du vet säkert vad jag menar då du har lyssnat på båda mina system? Ganska lika skulle en del kanske säga men för mig ganska så olika även om det finns likheter (hgt allra mest), i stugan lyssnar jag mestadels på lugnare/glesare musik än hemma, hemma kan jag ösa på med i princip vad som helst, t o m så ”ryker” ibland:winking: Iofs så är det mycket av dagsformen som avgör mitt musikval och mycket oftare än förr så hamnar jag i lugnare/glesare/klassisk/jazz/visa/singersong….. men ibland så kan t o m skränig punk tilltala mig:winking:

 

Precis @byZan. Dina system var också i mina tankar när jag skrev detta. Precis som du skriver är de lika men ändå olika. 

Man lyssnar liksom på olika sätt. Det kan bli olika fokus på vad man lyssnar till i musiken. I lilla systemet hör jag inte lika bra helheten i tex stora orkestrar och hela frekvensregistret men  mellanregistret med röster och de instrument som ligger där får ett ökat fokus. Det blir mer ett nischat system som gör det riktigt bra på viss musik. 

Link to comment
Share on other sites

Det finns något konstnärligt med att sätta ihop ett system. Jag tycker det ibland är lite som att laga mat. Liknelserna är många. Det finns de som köper alla de dyraste råvarorna på saluhallen och lyckas ändå bara duka fram något mediokert. Även om de valde det "bästa" Men en duktig kock kan skapa magi med det enkla. För några år sedan åt jag ofta lunch på Rolfs Kök i Stockholm. Några tior dyrare än en fullunch, men sååååå mycket bättre, och man fick en soppa som förrätt. Vid ett tillfälle hade de en tunn men redd sparrissoppa på vit sparris, Jag frågade hur de gjort den. Bara på skalen från sparris samt en god fond, som de givetvis kokat själv. Ren magi. Och enkelt på i huvudsak rester som de flesta slänger bort. 

 

Och där kommer en ny liknelse. En bra fond är fundamentet i alla kök, så som kablar och fundament för att hantera vibrationer är i ett hifi-system. Utan en bra grund blir det svårt. Du kan köpa hummer, men med burkmajjo är det kört. Och med bra grunder och planering i köket kan du skapa fantastiska saker av enkla, och dyra råvaror. Vissa är duktiga på detta, men många får inte till det hur dyrt det än blir. Däremot gäller inte det motsatta, med bra grunder och en stor budget kan man komma oändligt långt. Som alltid är kunskap och erfarenhet viktigt. 

 

Tur att det finns generösa forum med medlemmar som vill dela sin kunskap med varandra med stor respekt och gemenskap för varandra. 

 

Btw, det är jätteenkelt att göra sin egen majjo. :-) (Sorry för utsvävning)

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, Daniel said:

Det finns något konstnärligt med att sätta ihop ett system.

 

Det har du rätt i. Det är ju verkligen en kreativ process. Har inte tänkt på det på det viset men jag håller verkligen med om det. Det ligger nog mycket i det och varför jag och säkert fler med mig trimmar och fixar för att "forma" återgivningen. Bra där! 

Det synsättet kanske hjälper de som inter gillar audiofiler att se något bättre och mer respektfullt i dem eller sig själva! Audiofil=Konstnär :smile:

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, Daniel said:

Btw, det är jätteenkelt att göra sin egen majjo. :-) (Sorry för utsvävning)

Det är enkelt att grilla korv oxå:winking:

 

Jag vet inte om jag har några konstnärliga ådror när det gäller mat och hifi, kanske mer att jag går på känsla än kunnande? Men jag vågar testa, ha en plan, tro på mig själv etc och har inga problem med att erkänna när jag misslyckas heller vilket sker alltsomoftast, våga vara ärlig mot mig själv och andra har burit frukt vill jag påstå! 

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, byZan said:

Snacka om att hamna OT:blush:

 

/byZan

 

Haha, ja, min poäng var delvis att fokusera på fundamentet och grunderna. För mig är till exempel kablar inte tonkontroller utan själva fundamentet som bär fram musikens struktur, dynamik, tajming och attack. Den sista smaksättningen gör jag med komponenterna, placering och rummet. INTE kablarna. På samma sätt som fonden är alla bra restaurangers grund. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Daniel said:

 

Haha, ja, min poäng var delvis att fokusera på fundamentet och grunderna. För mig är till exempel kablar inte tonkontroller utan själva fundamentet som bär fram musikens struktur, dynamik, tajming och attack. Den sista smaksättningen gör jag med komponenterna, placering och rummet. INTE kablarna. På samma sätt som fonden är alla bra restaurangers grund. 

 

Dags att kliva av cykeln nu @Daniel:rolllaughing::sunglasses:

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, lindome said:

Haha - absolut skall man ha sin egna åsikt:thumbsup:

 

Även jag experimenterar med kablar och hör skillnader.

Samtidigt har jag lyssnat på fantastiska anläggningar där man haft "dyrkablar" men där det numera finns betydligt enklare kablage med bibehållen eller högre kvalitet på återgivningen.

 

Ja, pengar och märke är inte min poäng, men att få till det där "fundamentet" för det är grunden. Ofta är kablar av ett märke eller en konstruktionsfilosofi viktigt. Och att lyssna på tajming, attack och driv i musiken, inte bara tonalitet som fortfarande är rätt vanligt. 

 

Det kan vara både enkla och billiga kablar, men inte ikeagrendosor och lampsladdar. Kablar är många systems svagaste länk tycker jag. Där man kan ha lagt flera hundra tusen på en DAC, utan att ha fått till det. Så min poäng var inte att sälja Odin 2. ;-) 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, lindome said:

Haha - absolut skall man ha sin egna åsikt:thumbsup:

 

Även jag experimenterar med kablar och hör skillnader.

Samtidigt har jag lyssnat på fantastiska anläggningar där man haft "dyrkablar" men där det numera finns betydligt enklare kablage med bibehållen eller högre kvalitet på återgivningen.

 

Ja det är inte så att antal investerade kronor går att växla in 1:1 mot ljudkvalitet utan viss möda. 

Link to comment
Share on other sites

Jag håller med dig @Apexorca i det du skriver ovan. Från att ha vandrat Linn-spåret i flera decennier har senaste årens breddning till flera system berikat mitt hifi-liv. Jag tror att hög grad av ”Neutralitet” i en anläggning över tid skaver minst men kanske inte alltid är så roligt.

 

Det är jobbigt när ett system bara låter bra med vissa speciella inspelningar och stora delar av skivsamlingen låter mindre bra. Det som är hobbyn för mig är att ha kul, lära mig saker och utveckla anläggningen/arna mot att leverera allt högre grad av musikalisk tillfredställelse. Särskilt kul blir det när man plötsligt ”träffar rätt” med en högtalarplacering, en VTA-justering, en högtalar/förstärkare kombination, etc. Jag håller också med @Daniel om att fundamentet behöver vara på plats: för mig gäller det ström, rum, bänk och (kanske) kablar.

 

Som Nelson Pass sa: ”We are in the entertainment business”…att bråka om olika uppfattningar är inte underhållande…

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Josaa said:

Jag håller också med @Daniel om att fundamentet behöver vara på plats: för mig gäller det ström, rum, bänk och (kanske) kablar.

 

 

Det håller jag med om. För runt 18 år sedan gjorde jag en annons inför en hifimässa i Malmö som gick i Hifi&Musik. Upplägget var ungefär så här. (Det var länge sedan)

 

Välkommen till "oss" på mässan i Malmö

 

Vårt system:

Strömkablar: Märke X

Signalkablar: Märke X

Högtalarkablar: Märke X

Bänk: Märke X

 

Kringutrustning:

Högtalare: Märke X

Försteg: Märke X

Slutsteg: Märke X

Skivspelare: Märke X

 

Ja, ni fattar. Poängen var inte att vara rolig, utanför att vi tyckte det var så viktigt med kablar och fundament. Plus att vi tyckte det var liiite kul. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, Daniel said:

Ja, ni fattar. Poängen var inte att vara rolig, utanför att vi tyckte det var så viktigt med kablar och fundament. Plus att vi tyckte det var liiite kul. 

 

Arken 2008 hade jag Nordostkablage till mina Engelholm Audio Mino. Mitt erbjudande va att man fick högtalarna på köpet, när man köpte kabelpaketet! :)

 

http://euphonia-audioforum.se/timbre/mapp5/Arken06172.JPG

 

Link to comment
Share on other sites

On 2022-09-14 at 11:44, Daniel said:

Kablar är många systems svagaste länk tycker jag.

Jag har en helt annan mening och erfarenhet. Det är naturligtvis viktigt med hyggliga kablar och hygglig kvalitet på allt annat också. Men att kablar skull utgöra fundamentet för en anläggning köper jag inte. I min värld är kablar eller sladdars betydelse kraftigt överdrivna. 
 

I min värld är det dåliga uppställningar, rumsakustik, optimeringar/inställningar och val av produkter som inte spelar tillräckligt bra tillsammans som är det som sänker prestationen mest. Vad hjälper det t ex med en förstklassig pickup om resten av systemet inte kan bära upp kvaliteten? Det kan ge betydligt mer att hitta en helt annan pickup, billigare eller dyrare, som bättre passar tonarm och matchar systemet i övrigt bättre. Vad hjälper det t ex att köpa en Benz LP S om man inte kan anpassa lasten i riaan till ca 500 ohm som pickupen kräver för att ge dynamiken och upplösningen den är byggd för. Jag anser också att allt för många blir förblindade av produkttänk istället för systemtänk.

 

Om ljudkvaliteten slås sönder av kraftiga rumsnoder och liknande. Det går inte fixa med en sladd. Om man inte vill förändra rummet med akustikfix kanske man skall leta efter högtalare som inte trycksätter rummet så kraftigt. Det kan ge betydligt bättre musikupplevelse även om kanske basen blir något slankare. 

 

Det senaste exemplet på hur tillsynes ”enkla” produkter kan lyfta ett system erfor jag hemma hos @calle_jr för lite sen där han satt in en Sony UBP-X800M2 (DVD, CD, Blu-Ray mm) för drygt 3,000 från vilken han tar ut signalen via hdmi till sin högt specade Bryston dac. Det låter makalöst bra. Kan det inte bli bättre? Jo, säkert och känner jag honom rätt kommer han lyfta på huven och försöka trimma ytterligare. 
 

När man har fått till systemet och rummet och verkligen fått ut max, ja då är det kanske dags med lite finlir med t ex kablar. Men att påstå att kablar mer eller mindre är en quick-fix eller frälsare tycker jag är en kraftig överdrift. 

Link to comment
Share on other sites

On 2022-09-16 at 09:05, Bebop said:

Jag har en helt annan mening och erfarenhet. Det är naturligtvis viktigt med hyggliga kablar och hygglig kvalitet på allt annat också. Men att kablar skull utgöra fundamentet för en anläggning köper jag inte. I min värld är kablar eller sladdars betydelse kraftigt överdrivna. 


Det är det jag tycker är intressant i den här världen. Man kan ha helt olika uppfattning ändå vilja ungefär samma sak. 😉

 

För många år sedan så fann jag mig lyssnandes på mest gles välinspelad musik som egentligen inte var min favoritmusik. Men det lät bra och var inte skräniga skitinspelningar. Vid den tiden läste jag mycket av Roy Gregorys texter i den då nystartade hifi+. Och började läsa om hans tankar kring Nordosts första strömkablar och hur de lyckades organisera upp musiken och få den mer begriplig. Han hänvisade till en del skivor som jag tyckte var just skräniga och dåligt inspelade. En annan man i England som kanske var först med bättre strömkablar och jordning var Russ Andrews. Han hade gjort samma iakttagelse som Roy. Att bra kabel-management är grundläggande för att få ordning på detta problem. 
 

Jag provade och på den vägen är det för mig. Det viktigaste i mitt system är kablar, och några produkter till som jag aldrig vill tvingas byta ut. C’est la vie! Musiken är den egna upplevelsen är givetvis viktigast. 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Daniel said:

Jag provade och på den vägen är det för mig.

Jo, det betvivlar jag inte. Grejen är ju att det är många som har gjort samma typ av resa men hamnat på helt andra märken och uttrycker samma eufori över sina val. Jag tycker också att Nordost gör utmärkta kablar men det finns det fler som gör och som har sina tillskyndare. Det tycker jag kan vara värt att nämna på vårt forum då det råder en viss slagsida för Nordosts produkter här på forumet och inte minst från dig som distributör av Nordost. 
 

Jag vet att du pratar utifrån din egna erfarenheter och att du är en sann entusiast vid sidan om yrkesrollen. Men oaktat det så är du ju också distributör av Nordost. 

Link to comment
Share on other sites

Absolut. Jag brukar inte nämna varumärket Nordost av det skälet. Men ibland är det svårt att undvika. Så jag talar ofta i generella termer kring att ett genomtänkt kabeltänk är viktigt. Men i mitt eget fall är det Nordost som gäller. Även långt innan jag började jobba med dem. 
 

Jag  kan tagga ner lite om det upplevs störande. 

Link to comment
Share on other sites

Jag brukar inte uttala mig när det gäller kablar men….  För mig      att man skulle utgå från kablar när man väljer sin hifi är lika främmande som att man väljer vilken bil man ska köpa efter de däck man tycker är bäst , jag förstår inte den utgångspunkten 

Men vad vet jag 

tommy 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...