Jump to content

Mästarmöte har en vinnare!


Apexorca

Recommended Posts

Jag får sälla mig till de som inte kan förklara lika mycket som andra här rent tekniskt. Det gör att jag får lita på vad jag hör och beskriva det efter bästa förmåga ihop med egenhändigt ihopknåpade förklaringar som förhoppningsvis lite granna berör det som är tekniskt riktigt.  Det blir säkert fel ibland. Mina upplevelser om hur det låter blir ganska ofta rätt hoppas jag. Vad gäller ström så har det för mig med mina öron visat sig vara en mycket viktig del i hur det låter och desto bättre system man/jag har desto mer nytta har man av bra strömförsyning.

Min nu nedmonterade gamla Bose stereo i köket hade egen lina... hörde ingen skillnad var jag än pluggade in strömkabeln.  

 

Det är i system som vi lagt ner tid och möda på att trimma upp till en hög nivå där detta blir mycket avgörande med strömmen. Ofta är det dessutom de mest grundläggande saker som kan hjälpa och de är inte så kostsamma som mycket annat vi har i våra system.

Ett bra exempel är när jag nu äntligen fick 2 grupper med egna linor till mina slutsteg. Jag hade ju väntat mig färre utlösta säkringar men fick också en tydlig förbättring i återgivningen som jag nämnde. Kontrollen blev bättre, svärtan bättre, samtidigt ett självklart lugn i återgivningen. Kost sagt bättre. En HiFi-polare med mer kunskap om detta läste om det jag beskrev och började räkna på mina slutstegs förbrukning mm mm och då låg jag visst kass till rent elektriskt och utan headroom kvar alls och ofta förbi dessutom. Det bromsar. Trots detta var det bättre med tri-amping än innan, men med ström som är mer anpassad släppte det loss en nivå till. 

 

Jag kommer höja säkringen på 10A till 16A på Krell 450Mcx så de också för mer headroom. Tänkte inte det skulle behövas men det kanske det gör. Det är ju en enkel sak att fixa. 

 

Så det jag tipsades om av någon klok forumpolare här för några sidor sedan är helt sant. Det behövs ett bra headroom i strömtillförseln i alla delar. Det kan man höra när man förbättrar det.

Så min slutsats blir att när man har ett system som slukar en del ström (upp mot eller förbi 16A) så börjar normala säkringar, kontakter och kablar slå i taket. Att dela upp det på fler grupper och fler kablar/uttag gör nytta. 

 

 

--------------------------------------------------

 

Strömfilter ger både positiva och negativa effekter. Som @calm är inne på tycker jag dynamiken är något som försämras med strömfilter. Sedan jag bytta till bra grendosor så får jag nog säga att jag gillar det bättre. Först var det Purist Audios AC Extension LE jag fastnade för när jag gav upp strömfiltren och nu är det NO QB8 varianten jag använder. Det som är bra med det tycker jag är att man kan adderar olika delar efter behag. Jordningen QKore är det viktigaste och Quantumkretsarna i QX4 gör bra nytta innan försteget mm.

Jag tycker nog man bevarar musikens innersta kärna bättre om man adresserar strömförsyningen mer grundläggande till att börja med och inte kompenseras ett fel med ett annat genom att köra strömfilter med usla förhållanden  i jordning och strömtillförsel. Fixa dessa bitar först, då kanske "behovet" av "strömrening/nätfilter" minskar.

Nu vet jag att Shunyata också har välutvecklade system för att ta hand tex jordningen så det finns lite att välja på för de som inte redan valt spår. När man väl valt är ett byte av märke en STOOOR sak. Jag blir kallsvettig bara av att tänka på det.  :bandage:

Link to comment
Share on other sites

Bara för att vara tydlig @Apexorcajag sätter inte likhetstecken mellan regenerering och filtrering. Regenerering återskapar en perfekt sinusvåg medan nätfilter tar bort oönskade felaktigheter i strömmen. Regeneringsapperatur likt min PS Audio P10 har inte samma filtereffekt som övriga tekniker utan skapar en ny ström genom att först skapa en DC-ström som i sin tur genererar en ny sinusvåg. Problemet är nog snarats om effekten räcker till för kraftiga slutsteg så att den inte stryper. Största modellen är P20 som klarar 3600 W. https://www.psaudio.com/products/directstream-power-plant-20/

Normalt låter man just slutstegen ligga direkt på nätströmmen för att undgå just denna eventuella begränsning. Slutstegen brukar ju också ha egna mer utvecklade nätdelar för att hantera eventuella störningar. Men precis som du gör så testar jag mig fram till det som låter bäst.

En annan effekt är också att separera delarna emellan så att de inte återsänder störningar tillbaka till nätströmmen. Jag kör digitalt för sig, försteg och riaa för sig med batteridrift och slutsteg för sig. Det fungerar för mig i vart fall.

 

Calm 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, calm said:

En annan effekt är också att separera delarna emellan så att de inte återsänder störningar tillbaka till nätströmmen. Jag kör digitalt för sig, försteg och riaa för sig med batteridrift och slutsteg för sig.


Hur går det till?
Det låter som en bra ide! 

Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, octavia rs said:

På vilket sätt är de delade ifrån varandra? Alla uttagen drivs väl av samma regenerering?

Jag tror @calm menar att de har zoner som man kan använda för olika inställningar? T ex så finns det ett par inställningar som jag använder mig av och det är att ha kunna ha ström p t ex dac, switch och Nucleus strömsatta när jag stänger av på fronten av P10/P20. En High Current zon för t ex slutsteg vilket jag använt mig av, t o m när jag hade Krell 600 Evo, iofs så var det 85% på uttaget då allt var igång, men hörde inget dynamik begränsande eller annat störande. Sedan kan man ställa in så all elektronik startar respektive stänger ner i en viss önskad ordning och med valda sekunders mellanrum, oxå en funktion jag använder mig av för att inte belasta allt på en gång.

Det finns lite mer inställningar att göra om man så vill, om dessa påverkar ljudet vet jag inte, har iaf inte hört något?!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Jo de är jag med på @byZan jag menar mer hur är uttagen separerade ifrån varandra så olika elektronik prylar inte "ser" varandra de var nog så jag tolkade @calm inlägg längre upp att han kopplat olika delar till olika zoner. Om alla uttagen drivs av samma re-regenerering utan någon form av "filter" mellan de olika uttags zonerna blir de ju inte separerade ifrån varandra. Att det sitter relä osv. för att styra uttag m.m. gör ju enbart att de kan slås från och till.

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2022-04-09 at 21:42, Apexorca said:

Det låter som en bra ide! 

Det är verkligen en bra idé att ta hand om störningar som annars går tillbaka till elnätet, speciellt slutsteg grisar ner ordentligt, minst lika mycket eller mer än övriga förbrukare som man har i hemmet. Resultatet blir att när man slår på slutstegen så får övrig elektronik klart sämre ström och förutsättningar.

Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, octavia rs said:

Jo de är jag med på @byZan jag menar mer hur är uttagen separerade ifrån varandra så olika elektronik prylar inte "ser" varandra de var nog så jag tolkade @calm inlägg längre upp att han kopplat olika delar till olika zoner. Om alla uttagen drivs av samma re-regenerering utan någon form av "filter" mellan de olika uttags zonerna blir de ju inte separerade ifrån varandra. Att det sitter relä osv. för att styra uttag m.m. gör ju enbart att de kan slås från och till.

 

 

Om man läser beskrivningen på PS Audios hemsida framgår att det finns 5 separerade regenererade zoner, som jag uppfattar precis så som jag skrev att dessa inte samverkar, utan att de finns fler regeneratorer?  https://www.psaudio.com/products/directstream-power-plant-20/. Om det verkligen stämmer kan jag inte svara på med mindre att man kan studera kopplingsschemat. Om det inte vore så så kan jag inte förstå varför överhuvudtaget inte ha gemensamma uttag? Att de  kan regleras separat talar för att det är fler enheter involverade. Men som sagt så kan jag inte uttala mig med full säkerhet, med mindre än att se ett kopplingsschema och det lär väl kanske tillhöra avdelningen affärshemligheter? :think:

 

Calm

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

48 minutes ago, calm said:

Att de  kan regleras separat talar för att det är fler enheter involverade. Men som sagt så kan jag inte uttala mig med full säkerhet, med mindre än att se ett kopplingsschema och det lär väl kanske tillhöra avdelningen affärshemligheter? 

 

På vilket sätt kan du reglera dem separat? Jag antar att du inte kan ställa CleanWave och SinWave separat för varje uttag? Att man kan styra dem hur de ska slå till/från osv. är enbart relä.

 

Det kanske ändrats på nyare modeller men äldre PS Audio regeneratorer som jag sett kopplingsschema på har en ac/dc/ac omvandlare där alla uttag är parallella efter den men delade i zoner som man kan välja hur de ska bete sig alltid till eller styras osv.

Link to comment
Share on other sites

Det finns mycket övertygande logic som talar för PS Audios Power Plant produkter. Tycker också att denna YouTube video stärker caset:

 

 

Det jag ändå skulle vara lite frågande kring, speciellt när det gäller Apexorcas system, är kapaciteten. Enligt PS Audios hemsida har Power Plant 15 4 st sk High Current uttag och kan leverera max 1500 Watt (peak). Deras största produkt, Power Plant 20, har likaledes 4 st High Current uttag men kan leverara 3600 Watt (peak). Apexorca behöver 5 High Current uttag och enligt spec behöver slutstegen up till 3000 Watt var. Kanske drar jag fel slutsatser av specifikationerna? Annars verkar det som om det skulle behövas minst 3 st Power Plant 20 för systemet. En annan fråga är om den lägre utgångsimpedansen håller när  regeneratorerna levererar nära sin maxkapacitet. Inte lätt.

 

mvh

Hans

 

 

Link to comment
Share on other sites

Inte läst så noga innan och kanske inte insett hur många prylar du har att koppla in @Apexorca.

 

Som @LPL skriver så genererar stora nätdelar mer skräp baklänges än små så att köra dina steg ihop med front end är kanske inte optimalt.

 

Denna skiss är en tanke på hur du skulle kunna göra. Vad jag förstått så har QB8 resistorer på jorden i uttagen utom i det som är markerat "primary earth" så vidare koppling till annan QB ska ske i det uttaget även så ska försteget kopplas där så att tänket med jorden upprätthålls.

 

Som sagt skissen är snabbt gjord, de är mest en idé hur man kan dela upp allt så att de olika delarna inte stör varandra och att säkringarna inte löser (förhoppningsvis).

 

Qkore kan adderas till detta på de sätt som passar bäst.

 

20220411_104927.thumb.jpg.4dde105787eadc87b278ce1cde3d4be6.jpg

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, calm said:

Om det inte vore så så kan jag inte förstå varför överhuvudtaget inte ha gemensamma uttag?

Den vanligaste lösningen är att det sitter separata filter på respektive uttag. De hjälper ju i båda riktningar, dvs förhindrar/mildrar att skitiga nätdelar sprider sig till andra uttag.

 

Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, octavia rs said:

Denna skiss är en tanke på hur du skulle kunna göra. Vad jag förstått så har QB8 resistorer på jorden i uttagen utom i det som är markerat "primary earth" så vidare koppling till annan QB ska ske i det uttaget även så ska försteget kopplas där så att tänket med jorden upprätthålls.

Äntligen en skiss:)

Jag skulle ha ritat upp och snörat ihop det på samma sätt:thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

On 2022-04-11 at 10:58, octavia rs said:

Inte läst så noga innan och kanske inte insett hur många prylar du har att koppla in @Apexorca.

 

Som @LPL skriver så genererar stora nätdelar mer skräp baklänges än små så att köra dina steg ihop med front end är kanske inte optimalt.

 

Denna skiss är en tanke på hur du skulle kunna göra. Vad jag förstått så har QB8 resistorer på jorden i uttagen utom i det som är markerat "primary earth" så vidare koppling till annan QB ska ske i det uttaget även så ska försteget kopplas där så att tänket med jorden upprätthålls.

 

Som sagt skissen är snabbt gjord, de är mest en idé hur man kan dela upp allt så att de olika delarna inte stör varandra och att säkringarna inte löser (förhoppningsvis).

 

Qkore kan adderas till detta på de sätt som passar bäst.

 

20220411_104927.thumb.jpg.4dde105787eadc87b278ce1cde3d4be6.jpg

 

Om jag förstår det rätt så skulle detta innebära att jag drar en kabel till med egen grupp från centralen och att jag behöver 4 nya vägguttag (då blir det 6 st totalt)?

Kan det finnas någon fördel med att slutstegen sitter i någon QB-list. (annan än praktiskt).

 

On 2022-04-11 at 10:58, octavia rs said:

Vad jag förstått så har QB8 resistorer på jorden i uttagen utom i det som är markerat "primary earth" så vidare koppling till annan QB ska ske i det uttaget även så ska försteget kopplas där så att tänket med jorden upprätthålls.

 

 

Ja jag tror det är så. Om jag förstår det rätt så är detta för att driva eventuell ström i jorden "åt rätt håll".

Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, Apexorca said:

Om jag förstår det rätt så skulle detta innebära att jag drar en kabel till med egen grupp från centralen och att jag behöver 4 nya vägguttag (då blir det 6 st totalt)?

 

Mängden uttag kan du styra själv

efter behov på varje kabel inget som säger att de måste vara si eller så. De får ju anpassas efter mängden apparater.

 

45 minutes ago, Apexorca said:

Kan det finnas någon fördel med att slutstegen sitter i någon QB-list. (annan än praktiskt).

 

Som jag ser det i ditt system så hade jag kört stegen direkt i uttagen, du slipper massa extra kontakter och kablage. Raka rör rätt in i stegen så att säga :cool:

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Apexorca said:

Kan det finnas någon fördel med att slutstegen sitter i någon QB-list. (annan än praktiskt).

Instämmer med @octavia rs, jag kan inte se någon fördel med att blanda in ett grenuttag oavsett hur bra det än är när det stor effekt det handlar om.

 

Sedan behöver det kanske inte vara "vägguttag" utan det går nog att skräddarsy en lösning just för din setup. Bara ett exempel på prylar nedan.

 

image.png.13f70d8e2ba6e0d5e6b9d94317a1923a.png

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, LPL said:

Sedan behöver det kanske inte vara "vägguttag" utan det går nog att skräddarsy en lösning just för din setup. Bara ett exempel på prylar nedan.

 

Lite så jag tänker med att man får tänka lite kreativt och inte snöa in på att de måste vara ett vanligt vägguttag i en dosa i väggen.

 

Tycker @LPL ger ett smidigt exempel @Apexorca på vad man kan bygga ihop. En låda till varje kabel ifrån centralen, en fördelningsplint i varje låda och sen kan man välja att montera hur många uttag man behöver. 

 

Jag vet inte exakt var @LPL hittat prylarna men plinten tex. använder jag på jobbet.

 

Fördelen med att sätta en plint innan uttagen är att man slipper överkoppla i själva uttaget och alla uttagen blir stjärnkopplade till plinten.

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, octavia rs said:

Vill du ha mer konkret hjälp att bygga ihop nått @Apexorca som passar dina behov så hjälper jag gärna till.

 

Stort tack för det. Jag har precis fått till det så det funkar, men det går visst att förbättra. Jag tar nog denna förbättring om ett tag när jag landat lite i detta. 

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Apexorca said:

Jag tar nog denna förbättring om ett tag när jag landat lite i detta. 

 

Bara hojta till om du vill ha lite mer tips osv. framöver de är iofs. inte så lätt alltid när man inte vet exakta förutsättningar hur de ser ut rent byggnadsmässigt, hur man kan komma fram med kablage, hur man kan montera prylar m.m. alltid enklare när man själv varit på plats att ge konkreta tips på lösningar.

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Apexorca said:

Jag har precis fått till det så det funkar, men det går visst att förbättra.

Med dina stora slutsteg så går det definitivt att göra det bättre med så raka rör som möjligt. Förstår dock att du vill ta ett steg i taget:)

 

23 hours ago, octavia rs said:

En låda till varje kabel ifrån centralen, en fördelningsplint i varje låda och sen kan man välja att montera hur många uttag man behöver. 

Det går även att gå in med alla kablar i en lite större låda som man monterar på väggen där kablarna kan komma in från sidan med genomföring eller dolt genom botten beroende på vad som är praktiskt möjligt.

 

23 hours ago, octavia rs said:

plinten tex. använder jag på jobbet.

Jag har köpt mina plintar på Elbutik.se, förstår varför du använder Eldons plint på jobbet då de är riktigt bra.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, LPL said:

Det går även att gå in med alla kablar i en lite större låda som man monterar på väggen där kablarna kan komma in från sidan med genomföring eller dolt genom botten beroende på vad som är praktiskt möjligt.

 

Ja de går såklart att lösa det så med men de är även förenat med en viss risk när man har 3 separata 1-fas säkringar att man behöver tänka på att bryter man en säkring så är där fortfarande spänning i "lådan" så att säga.

Link to comment
Share on other sites

Tack @Apexorca som tar oss med på den här resan!

 

Mycket intressant läsning i den här tråden och även om jag inte haft nöjet att lyssna till det här systemet har jag haft tid att göra några observationer ur ett estetiskt/praktiskt perspektiv.

 

Det ska sägas att jag uppskattar din approach till välljud över antal apparater, men eftersom du jobbat lite med det estetiska och praktiska tänkte jag ändå erbjuda några tankefrön. På intet sätt kvalificerade, men kanske finns här något att fundera över:

 

• TV/projektion - Kollat in Samsung ”The Frame” (2022)?

I rätt storlek och ram smälter den in i din fotovägg och ersätter förutom TV även projektor/duk. Kan visa konst/fotokonst ist. för en svart glansig yta när inget videomaterial rullar. Kommer med en breakout-box, men denna bör gå att väggmontera eller på annat vis gömma undan.

 

• Hembioutrustning - Möjligt att koppla digitalt (optiskt) ut från TV till DAC ist. för till nuvarande receiver?

Detta skulle medge att all hembioutrustning (inkl den lilla centern) med tillhörande kablage kan fasas ut och lämna gott om dyrköpt plats och luft i (och bakom) racken.

 

• Rack - Möjligt att banta bort en hylla per rack och kanske därtill byta hörnstolpar till nya ”Full Length”?

Detta för ökad rigiditet i racken, friare placering av hyllplanen och viktigast; mer luft runt slutstegen. Sidohyllor kan hängas på för smala enheter (ex. RöNt och PhoenixNET).

 

• Slutsteg - Den här är nog känslig, men vad tror du om tanken att fasa ut 350Mc och köra 450Mcx till låg/mellanbas samt 400cx till mellanreg/diskant (båda via CAST)?

Stegen kan då flytta in i racken och frigöra golvet. Som extra bonus enklare ströminstallation och två färre grova strömkablar bakom racken samt inget behov att blanda in XLR som signal eller extra högtalarkablage (från SR).

Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, TheToobs said:

Tack @Apexorca som tar oss med på den här resan!

 

Mycket intressant läsning i den här tråden och även om jag inte haft nöjet att lyssna till det här systemet har jag haft tid att göra några obervationer ur ett estetiskt/praktiskt perspektiv.

 

Det ska sägas att jag uppskattar din approach till välljud över antal apparater, men eftersom du jobbat lite med det estetiska och praktiska tänkte jag ändå erbjuda några tankefrön. På intet sätt kvalificerade, men kanske finns här något att fundera över:

 

• TV/projektion - Kollat in Samsung ”The Frame” (2022)?

I rätt storlek och ram smälter den in i din fotovägg och ersätter förutom TV även projektor/duk. Kan visa konst/fotokonst ist. för en svart glansig yta när inget videomaterial rullar. Kommer med en breakout-box, men denna bör gå att väggmontera eller på annat vis gömma undan.

 

• Hembioutrustning - Möjligt att koppla digitalt (optiskt) ut från TV till DAC ist. för till nuvarande receiver?

Detta skulle medge att all hembioutrustning (inkl den lilla centern) med tillhörande kablage kan fasas ut och lämna gott om dyrköpt plats och luft i (och bakom) racken.

 

• Rack - Möjligt att banta bort en hylla per rack och kanske därtill byta hörnstolpar till nya ”Full Length”?

Detta för ökad rigiditet i racken, friare placering av hyllplanen och viktigast; mer luft runt slutstegen. Sidohyllor kan hängas på för smala enheter (ex. RöNt och PhoenixNET).

 

• Slutsteg - Den här är nog känslig, men vad tror du om tanken att fasa ut 350Mc och köra 450Mcx till låg/mellanbas samt 400cx till mellanreg/diskant (båda via CAST)?

Stegen kan då flytta in i racken och frigöra golvet. Som extra bonus enklare ströminstallation och två färre grova strömkablar bakom racken samt inget behov att blanda in XLR som signal eller extra högtalarkablage (från SR).

 

Tack och tack för tankefrön. :smile: Bra sådana! Jag vänder och vrider på dessa tanker rätt mycket, men tenderar till att inte vilja kompromissa bort de förbättringar i återgivningen jag vinner när jag provar saker. Jag accepterar den estetiska degraderingen och funderar på hur jag kan få den så lindrig som möjligt. Alltså "laga efter läge". 

 

Angående slutstegen. Att byta ner mig till bi-amping efter att jag hört fördelarna med tri-amping kommer inte bli lätt om så skulle behövas. Jag har ju precis fått fart på detta till nästan 100% så stegen skall användas i tri-ampingkonfuguration. 

 

Ja biorecivern skulle vara skönt att få undan.

 

Sista ordet är inte sagt. Vi får se vart det landar.

Link to comment
Share on other sites

Följer det hela med bibehållet intresse. :D
 

Ang. tri-amping kanske en framtida variant kan vara tre 400cx?

Kan tänka mig att det finns ägare av sådana som är villiga att byta mot monoblock och Nordost kan säkert dela ditt långa par Valhalla i två och terminera om för ökad enhetlighet i högtalarkablaget.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, TheToobs said:

 

Ang. tri-amping kanske en framtida variant kan vara tre 400cx

Nej. Snarare ett pat 450mcx till! 😁


 

1 hour ago, TheToobs said:

Nordost kan säkert dela ditt långa par Valhalla i två och terminera om för ökad enhetlighet i högtalarkablaget.

 Det är en bra ide’! 😁👍

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...