Jump to content

Mästarmöte har en vinnare!


Apexorca

Recommended Posts

Det beror helt på mjukvaran som används för styrning skulle jag säga, snarare än ett generellt svar om hårdvaran.

 

När jag använder Roon är jag gladast då jag använder min iPad Pro. Väldigt ofta är det dock mobilen som åker upp om jag snabbt ska byta låt eller justera spellistan.

 

Vet inte alls vad Bluesound Node har för mjukvarulösningar.

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, Apexorca said:

Vad tycker ni är den bästa enheten att styra en streamer/musikserver och varför?

Jag tycker mobil eller läsplatta. Vilken som är bäst handlar mer om vilka krav man har och möjligen också den app man använder. Jag är ”fostrad” med Android men det funkade inte optimalt med Lumins app. Den stängde ner i tid och otid så jag köpte en iPad så var de problemen över. Sedan dess har det kommit helt nya och uppdaterad Lumin-app och även nya Androiduppdateringar. Idag är de likvärdiga.

 

Här kan du se skillnaden mellan min app på läsplatta resp mobil. (Jag kan zooma ut och in och välja från 2 till 8 album i bredd).
 

65B34FF8-062A-46BE-9B54-16331911B147.png

 

Så här ser det ut i mobilen. Även här kan jag zooma. Vad man ser är en tredjedel. Genom att svepa från vänster till höger kommer först låtlistan upp och en gång till en album bild.

Screenshot_20220224-172731.png

 

Båda funkar utmärkt och jag använder den som ligger närmast. Finns även på fru Bebops mobil och läsplatta. Man får kolla den app man använder vad som blir bäst. Dessbättre har det inget med ljud att göra.

Link to comment
Share on other sites

Personligen blev jag lite chockad när jag uppgraderade plattan från en iPad Air 2 (437g) till en iPad Pro 10,5 (469g), kändes som den vägde minst ett kilo mer. 

Handhavandet förändrades från att hållas i handen på ett smidigt sätt till att ligga på bordet eller bredvid på soffan vilket inte upplevdes lika smidigt.

 

Vi är såklart olika känsliga för sådant men det tål att tänkas på.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Själv kör jag min laptop som "fjärr" men skulle kunna tänka mig att en läsplatta skulle kunna göra samma jobb. Mobil är för mig för smått och eftersom min streamer är stationär och jag inte streamar på annat ställe så känns dessa som enda alternativen.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Jag använder min iPhone 11 och iPad Pro 10.5 till Roons app. Mobilen funkar men jag tycker att paddan är överlägsen för att få ut max av Roon när det gäller överblick av en artists utgivning och att läsa allt som finns skrivet om album och artister. 
 

När jag använder BluOS-appen tycker jag att det spelar mindre om jag ska använda mobil eller padda. 

Link to comment
Share on other sites

Många av oss nämner iPad Pro, men iPad Air är kanske en mer rimlig modell om man nu endast ska använda den som styrenhet. De är visuellt väldigt lik en iPad Pro (så var det inte förr, då var Pro mer unik i designen). Eller varför inte den fantastiska (och underskattade tror jag) iPad Mini av nyaste modell? Köpte en till min fru nyligen och jag är mycket avundsjuk! ^_^

 

Och de flesta av oss nämner detta utifrån ett Roon-perspektiv dessutom. Kan någon med en iPad och Qobuz berätta hur mjukvaran ser ut? Det finns ju ohyggliga exempel av iOS-appar som inte skalas om för en iPad och körs i ett fejkat "iPhone-fönster".

Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, shifts said:

Kan någon med en iPad och Qobuz berätta hur mjukvaran ser ut?

Om man bara kör från Qobuz egen hemsida/app så är det inget speciellt med den. I min värld krävs det lite mer av en spelare där jag kan sortera vad jag söker via flikar (genre, årtal, kompositör, artist, låt… ), ladda upp kö för spelning och styrning på vilken anläggning jag vill spela.

 

Om man använder Qobuz app så kan få upp sina favoriter, nyheter (per vald genre), mest spelade, köpta album och liknande. Därutöver får man använda sökfunktionen. Det finns också en ”autoplayfunktion” som man kan avaktivera om man vill, som innebär att när valt musikkön är slut så fortsätter den med liknande musik.

 

En användbar finess är att man kan välja upplösning mellan streaming från mobilnätet respektive över wifi. På paddan och i min mobil har jag angett max 24/192 på båda för wifi. Men i min mobil har jag angett max MP3 över mobilnätet (bluetoth i bilen) och om jag använder iPad så har jag max cd-kvalitet vilket mina bluetoth terasshögtalare klarar. 
 

Utseendet i mobilen är samma men man måste svepa för att se allt. Det är ok för att spela i bilen. Där kan jag dessutom använda bilen display som skärm. Men jag skulle aldrig nöja mig med Qobuz (eller Tidals) app för den normala användningen. Min favorit är Lumïns/Teacs/Esoterics app (samma app med små skillnader) men det finns säkert andra man kan leva med. Jag vill ha ordning och reda, god översikt och flexibilitet samt inställningar tillgängliga på iPaden. 
 

3CF074B5-AAA1-4898-B26C-799D92BE7BA4.png
 

78950E50-B531-46C8-9DE8-E75CB475ADE9.png

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, shifts said:

Kan någon med en iPad och Qobuz berätta hur mjukvaran ser ut?

Tyvärr. Jag kör endast via Roon på ipaddan. Det är fortfarande en bugg i Roon på Ipad. Historiken försvinner och kommer inte tillbaka förrän man stängt appen och startat om. Detta är ett specifikt Apple problem, allt funkar bra i Android. Tyvärr fanns det inte några Android alternativ till Ipad när jag var på jakt efter platta. Jo Huawei hade några fina, men det var precis när jänkarna hotade att kasta ut dom från play butiken.

Link to comment
Share on other sites

Jag stör mig mest i Qobuz app på att det ska va så jädra svårt att få en överblick (diskografi) över en artists utgåvor. Det blir bara en påse blandat som består av EP, singlar, album och annat sorterat "efter relevans" som de kallar det. Där ger Roon en mycket bättre vy över Qobuz utbud med album sorterbara i utgivningsdatum m.m. och en egen sektion med EP och singlar. I övrigt tycker jag mig hitta det jag vill i Qobuz-appen och uppskattar möjligheten att "cache'a" album o spellistor på den mobila enheten. Då kan man spela det man är nyfiken på för närvarande utan beroende till uppkoppling/nätverk.

Jag använder mörkt tema på min iPad Pro 12.9" (Skitnöjd med den!)

3308B75D-F4BA-419A-B896-6D031EF15D06.png

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AlfaGTV said:

Jag stör mig mest i Qobuz app på att det ska va så jädra svårt att få en överblick (diskografi) över en artists utgåvor.

Du är inte ensam och det varit uppe flera gånger på Qobuz tråd hos Audiophilestyle. T o m Qobuz håller och med och en uppdatering är på gång och lanseras i ”närtid” som det heter.

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, shifts said:

Många av oss nämner iPad Pro, men iPad Air är kanske en mer rimlig modell om man nu endast ska använda den som styrenhet.

Det kanske låter mer avancerat än vad det är men beror egentligen bara på att när jag köpte min iPad Pro så var det i princip endast för att det var enda modellen som då gick att få med tangentbord. För att köra Roon idag så hade jag nöjt mig med en vanlig iPad, eller som du är inne på, kanske en mini för att få ner vikten lite. Då jag inte har lust till att köpa ytterligare en padda bara för att ha till att styra musiken med så kör jag vidare med min nuvarande som är av ”standardstorlek”. 

Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, shifts said:

Många av oss nämner iPad Pro, men iPad Air är kanske en mer rimlig modell om man nu endast ska använda den som styrenhet.

iPad Pro är väl till för att kunna användas mer som en dator. IPad Air är väl ett mellanting. 

Jag kommer inte att använda en iPad till annat än att styra Qobuz och ev Roon. Som arbetsredskap för bilder och annat använder jag en Lap Top.

Prestandan på en iPad räcker väl till för den enklaste modellen då eller? Den skall ju inte göra annat än att styra en app med instruktioner till annan enhet som utför jobbet. Ingen streamingdata passerar väl genom paddan? Så den kan väl nästan var hur dum som helst och ändå göra jobbet? 

Link to comment
Share on other sites

Jag vill svara garanterat, men har inte provat med annat än min egen iPad Pro 11" (2018, A12X processor) och min frus iPad Mini (6th gen, 2021), och måste säga att jag ser rätt tydlig skillnad på hur man kan skrolla genom albumlistan. Det är en mjukare upplevelse på min Pro, som säkert kommer av lite mer tilltaget RAM-minne. Fortfarande sagt ur Roon-perspektiv. 

 

Tittar man på de tillgängliga icke-pro-modeller som finns ute nu, så har vanliga iPad äldst processor (A13), iPad Air näst äldst (A14) och iPad Mini nyaste (A15). 8:e mars håller Apple ett nytt event med gissningsvis en del hårdvaruuppdateringar. Vet inte om iPad är planerat att förnyas så här tidigt på året, men kan ju vara läge att sitta tajt till efter det åtminstone.

 

Så min iPad Pro med den äldsta processorn, är bra mycket kvickare än senaste iPad Mini med flera generationers nyare processor. Den enda slutsats jag kan dra av det är att RAM-minnet som är betydligt mer tilltaget på min spelar större roll än processorn.

Link to comment
Share on other sites

49 minutes ago, Apexorca said:

Prestandan på en iPad räcker väl till för den enklaste modellen då eller?

Helt rätt. Den är mer som en fjällkon troll där du också ser vad du spelar plus album bilder, länkar och liknande. Standardversionen av iPad är tillräckligt bra (eller Androidplattor).

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bebop said:

mer som en fjällkon troll

Ibland blir man imponerad av den hjälp man får av auto-korrigeringen! :winktongue: Vem designade den här AI'n egentligen?

 

2 hours ago, Apexorca said:

Prestandan på en iPad räcker väl till för den enklaste modellen då eller?

För Roon (som väl är en av de tyngre apparna) så har det absolut ingen ljudmässig betydelse vilken apparat du styr med. 

Jag använder som sagt en iPad Pro 12.9" 2020 i huvudsak, den är grym och bläddrar i mitt Roon-bibliotek mjukt som en het kniv i smör (numera, efter build 903). Jag upplever min standard-iPad (9.7" 2018) som nära nog lika användbar för Roon med en liiten fördröjning i vissa aspekter.

Jag vill hävda att en "standard-padda" räcker väl till för fjärrkontroll-syften!

 

(Jag har även en gammal iPad Mini 2 men där är det uppenbart att det är segt, hackar vid scrollning och är en lite trist upplevelse, det fungerar dock)

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Passerati said:

Gammalt inlägg men helt underbart resonemang :grin:

 

Hehe. Jag det är lätt att inse att vårat nerderi inte fixar världsfred aller människors lidande. :anguish:

 

Det är bara när vi har det så bra vi har det som det vi håller på med kan bli intressant. Men då är det å andra sidan högintressant. :grin:

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Apexorca said:

Tror ni iPod Air är liknande iPod Pro när man bläddrar och skrollar?

Det här handlar väl i huvudsak om internminne. Både iPad standard och Air har 16 GB och Pro 64 GB, vilket är att skjuta över målet för en fjärrkontroll. Vi har 3 st läsplattor i familjen varav en iPad. Två med 16GB och en med 32GB. Den äldsta Androidplattan är 7 år gammal och inte ens den hackar trots att den har en gammal Andriod programvara som inte uppdateras längre. Däremot har den andra svagheter men inte som ”simpel” fjärrkontroll över ca 10,000 album, 60,000 låtar och ca 2,000 artister inklusive albumbilder och flera sökfunktioner. Samma sak med våra mobiler. Allt sker utan fördröjningar eller hackande.

Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, Bebop said:

Det här handlar väl i huvudsak om internminne

Blanda inte ihop RAM och lagring. Det som man oftast upplyses om är det statiska lagringsutrymmet, dvs "hårddisken". Och det har inte ett skvatt med prestanda att göra så länge det är tillräckligt! :) 

Kort sagt, för att köra Roon räcker det gott och väl med 16Gb lagring, men jag tror inte ens de finns med mindre än 64Gb numer?

 

UX på iPad 9.7" 2018. Allt du kan köpa idag är kraftfullare....

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, AlfaGTV said:

Allt du kan köpa idag är kraftfullare....

Du har rätt. Jag kollade på en gammal sida. Idag ligger både iPad och iPad Mini på minst 64 GB (Wi-Fi + Cellular). Det är dubbelt mot vad jag har som funkar utan problem.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AlfaGTV said:

Blanda inte ihop RAM och lagring. Det som man oftast upplyses om är det statiska lagringsutrymmet, dvs "hårddisken". Och det har inte ett skvatt med prestanda att göra så länge det är tillräckligt! :) 

Kort sagt, för att köra Roon räcker det gott och väl med 16Gb lagring, men jag tror inte ens de finns med mindre än 64Gb numer?

 

UX på iPad 9.7" 2018. Allt du kan köpa idag är kraftfullare....

 

 

 

 

Ok Innebär det att den enklaste  men nya iPoden bör funka utan att hacka när man skrollar? :grimacing:

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Apexorca said:

funka utan att hacka när man skrollar?

Ja, utan minsta tvekan! :) Iaf räcker prestanda mer än väl till i Paddan ifråga. Om du avser använda den primärt som fjärrkontroll till musikspelning så är jag personligen rätt impad av de små iPad Mini. Den aktuella versionen är snabb som attan och smidig, utan att att kompromissa med läsbarhet och översikt (i mina ögon givetvis).

Link to comment
Share on other sites

56 minutes ago, AlfaGTV said:

…rätt impad av de små iPad Mini. Den aktuella versionen är snabb som attan och smidig, utan att att kompromissa med läsbarhet och översikt (i mina ögon givetvis).

 

Jag har inte samma erfarenhet som rapporterat om här ovan. Det är markant skillnad mellan iPad Pro 11" från 2018 och iPad Mini gen 6 från 2021, till den äldres fördel. Jag var själv förvånad över skillnaden. Har inte jämfört mer än någon enstaka gång, så kanske var det en tillfällig seghet i skrollandet.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Terminator said:

Ser att iPod nämns på några ställen i tråden, ett tips i all välmening, och för att undvika ev tappade hakor från butikspersonal, är att efterfråga en iPad 😉😁

Tack för påpekandet. Jag menar bara iPad om jag nu skrivit något annat. Finns ens iPod längre?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...