Jump to content

Mästarmöte har en vinnare!


Apexorca

Recommended Posts

4 hours ago, LPL said:

Jag har alltid lyssnat mer på album som en helhet snarare än enskilda låtar, om det är LP, CD eller Streamat spelar ingen roll. Som jag ser det är det en minst lika stor konst att sätta ihop ett väl fungerande och bra album som att skriva enskilda bra låtar. För mig ger detta en större behållning än att lyssna på "radio" även om jag kör Roon radio som bakgrundsmusik när jag jobbar, eller nån spellista via Spotify i bilen:)

Jo. Jag håller med om detta. Men varför ska vi egentligen bry oss om artisternas integritet? Respektera det? Om man utvecklar resonemanget så kan vi ju respektera de artister som skött sig? Chuck Berry och liknande kan vi väl köra enstaka låtar utan att ha dåligt samvete? 🤔😁😉

Link to comment
Share on other sites

Ett annat plus är att (åtminstone) streaming från Qobuz genom Roon ger tillgång till mer och mer lyrics som ibland fungerar som karaoke, dvs texten matas fram och förstoras rad för rad så att man lätt kan läsa (och sjunga med om man vill). För mig är det väldigt intressant att kunna läsa vad mina gamla favoriter egentligen sjunger. Ofta blir jag väldigt överraskad! Och i julas var det väldigt mysigt här hemma när barnen satt i soffan och tillsammans inte kunde låta bli att sjunga med när texterna rullade fram på iPaden framför dem…. 🥰 !

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, new order said:

Jo. Jag håller med om detta. Men varför ska vi egentligen bry oss om artisternas integritet? Respektera det? Om man utvecklar resonemanget så kan vi ju respektera de artister som skött sig? Chuck Berry och liknande kan vi väl köra enstaka låtar utan att ha dåligt samvete? 🤔😁😉

Haha, helt ok om du varvar album med enstaka låtar med Chuck:D

 

Som sagt, det ska vara kul med musik och hifi och inga måsten. Hur mitt lyssningsmönster påverkar artisternas integritet har jag inte reflekterat över och bryr mig nog inte.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Apexorca said:

Bara att  monterar dem och så räknar man ihop priset, lägger allt i en fin låda och lägger till två st nollor efter priset när man tar betalt. 

 

bara för skojs skull så kan jag redovisa kostnaderna för mitt serverbygge vilket kanske ger lite insikt och förståelse i vad saker och ting kostar om man använder sig av bra komponenter. Detta är mer eller mindre "från hyllan" produkter bortsett från internkablaget som jag lyxade till det lite med och beställde tillverkning av. till detta så tillkommer även två st Sean Jacobs PSU:er till en kostnad av ca 50k, dessa kan man såklart också välja att bygga själv till kanske runt halva kostnaden men jag känner att det var lite för avancerat för mig.

 

image.png.80e1635f8af9332beb7e4fd5734cc5d2.png

 

Det är kul att bygga själv, men det tar ändå en hel del tid (blod, svett och tårar), inte minst installation av mjukvara, bios anpassningar, testning om det ena låter bättre än det andra osv. om jag tänker att jag skulle göra det här för att tjäna pengar på det så skulle jag nog vilja ha ett påslag på minst 25-30k rakt ner i fickan om det skulle vara värt det. nu kan man ju inte riktigt jämföra Taiko, Innuos och Antipodes produkter med detta och man får också ha i åtanke att utvecklingskostnad och inte minst en massa heltidsanställda och andra utgifter måste ju täckas på något sätt, så visst har de vinster på det de säljer, det måste man alltid unna tillverkare. sen har vi ju återförsäljarleden och distributionen som också ska ha sin del av kakan. om man tänker att en produkt säljs i butik för 20.000 kr och alla inblandade ska tjäna lite pengar längs vägen så blir det dock inte så många kronor över till materialkostnad, då vill det till att man har en rätt strömlinjeformad tillverkning där man optimerat kostnaderna.

Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, j_bloom said:

Det hade jag gärna haft tillgång till! Antar att det är en Roon-grej? Har Quboz men kan inte hitta en sådan funktion.

Det stämmer.  Roon gör mer än att bara spela upp den digitala filen den matas med… bl a går Roon ut på nätet och hämtar en mängd information, t ex lyrics, som integreras i fönstret mot användaren oavsett om filen kommer från Qobuz, Tidal eller är eget rippat.  Även upsampling mm kan man vilja använda. Roon känner också av vad man har för endpoint och anpassar kedjan efter detta, så att man får maximalt bra ljud. En fantastisk mjukvara, tycker jag, som gör behovet av en massa komplicerad/dyr hårdvara onödig 😊

Link to comment
Share on other sites

Under min cd era så bytte jag låtar i princip hela tiden efter känslan föll in på. Dvs när det återstod 20 sek eller ngt så kände jag i kroppen att ”nu ska jag ha denna” 

 

Ett jäkla studsande ja men god motion och glad musiksjäl 😀 Nu sitter jag mer och känner egentligen samma sak. Trots listor så känner jag mig fram vad kroppen vill ha härnäst. Om det är hela albumet…ja då är det väl så då.

Kan inte riktigt se att man skyller på ett media hur det spelas upp. Mediat har ingen egen agenda😀Tips iaf, sätt på musik, traska över och lägg ipad/mobil i annat rum så är det hela löst.

Link to comment
Share on other sites

Har nu lånat en MSB Discrete DAC...

MSB's "enkla" DAC... dock pimpar jag den en del..

_49U9227.jpg.dbc23b3bb34e50b61eae91cf13503a9a.jpg

 

 

 

 

... med 2 externa nätdelar av Klarsund/Marten/Leif. En nätdel till digitaldelen och en till analogdelen om jag förstod det rätt. 

 

_49U9235.jpg.fcb81e7f2e8a5003da8f326cffb5991a.jpg

 

_49U9238.jpg.5f04ad8b931114fb658054c3868cda4b.jpg

Dessa matas med Nordost Valhalla.

 

Dessutom har jag med en liten burk som heter MSB Pro USB som galvaniskt avskiljer USB signalen från källan när man streamar.

 

_49U9239.JPG-2.jpg.3aaf69b731bc6f6db3c446210e1d825a.jpg

 

Verkar ju i alla fall som en mkt bra ide. MSB menar att det ÄR bra.

 

 

Har också med en modul med 2st I2S Pro-ingångar så jag kan köra min drive. Riktigt cool modul att montera. Stabil, tung och med härlig passform in i chassit och med en låsmekanism som är gedigen och bra känsla att hantera. Lätt som en plätt. Lossar en ledig modul till höger på baksidan.

 

_49U9228.jpg.be9c804eb20af00f38ece8fcaff7c5ad.jpg

 

I2S pro passar som hand i handske. 

 

_49U9231.jpg.853d5affc90929eb0491c68c24bc9357.jpg

 

De nya MSB DACarna har fått en kvalitetskänsla som är snäppet högre än den jag har.  Mycket bättre display dessutom. 

 

_49U9232.jpg.cc0f2b44398a81fcb121f8fd782ea6f5.jpg

 

Kockorna skall bli varma så utförligt test kommer om några dagar men spelar så klart på i dag också från min MSB drive. Lite album på CD. Låter jättebra genast!!!

Frågan är om det är samma nivå jättebra som min gamal MSB DAC ? Annan nivå? Eller bara annorlunda?

 

Det skall jag försöka avgöra på torsdag.:smile:

 

Samma geometri så de passar i de smarta "hålen" i varandra.

 

_49U9240.JPG-2.jpg.7c03ad2c050a0b0f6655b6ca178527a3.jpg

 

Rätt mycket digitalprodukter tampas om platsen nu...

Fler kommer på fredag...

 

_49U9241.JPG-2.jpg.18f8ef0c431fbe7209825d4ff54cd13b.jpg

 

Man skulle nästa tro att jag bytt sida... :winking:

Nej, jag vidhåller att det är roligare att lyssna från analoga källor, men nog är digitaltekniken på väg framåt på ett mycket bra sätt.

I mitt system är mina analoga källor en nivå upp i hur det griper tag i mig, hur det involverar lyssnaren/mig och gör musiken mer musikalisk rättvisa tycker jag. 

 

Men lite inspirerad blir jag på denna resa.

Vad blir det? Inget nytt. Bra ny Streamer. Bättre ny DAC? Ny DAC och Streamer... vilka märken och vilken nivå i så fall? Ja det kommer visa sig. Men MSB ger jag inte upp, de klickar jag med extra mycket varje gång jag hör dem.  De har mitt sound.

Just nu samlar jag in upplevelserna först och får försöka värdera dem senare. 

 

Kul övning är det. :grinsmilingeyes:

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

@Apexorca Skall bli spännande och höra om dina MSB-lyssningar och framförallt om jämförelsen nya och gamla MSB. ! :smile:

Den erfarenheten som jag har haft i lyssningssammanhang har varit att MSB "spetsade till" ljudet en smula i kampen om det mer upplösta och transparenta ljudet som var på modet för ett antal år sedan. Kanske är man tillbaka i den mera "analoga" tonen men med lite mer detaljer och upplösning än förut?  Mitt klockbyte gav lite åt det hållet utan att för den skull tippa över. Det gäller att "vårda" den genuina MSB-tonen som du också tycks vara inne på.

Intressant med alla extra moduler också och de separata nätdelarna, den "galvaniska avskiljaren" samt dubbla I2S ingångar. Frågan hur det fungerar i relation till Innuos? Har Statement den kopplingsmöjligheten eller ligger den i någon av de andra modulerna? Trodde det var USB-koppling som gällde?

Såsom "nyfrälst" datanörd måste man ju förstå hur det hela hänger ihop. :grin::smile:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, calm said:

Frågan hur det fungerar i relation till Innuos? Har Statement den kopplingsmöjligheten eller ligger den i någon av de andra modulerna? Trodde det var USB-koppling som gällde?

 

MSB Pro USB är den man använder om man vill ha USB in i DAC. I princip är det en omvandlare ifrån USB till fiber optisk signal som sedan matas in i en ProISL modul i DAC. Själva ISL signalen använder samma SFP moduler och fiberkabel som man har till nätverk.

 

https://www.msbtechnology.com/dacs/prousb/

 

 

Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, octavia rs said:

 

MSB Pro USB är den man använder om man vill ha USB in i DAC. I princip är det en omvandlare ifrån USB till fiber optisk signal som sedan matas in i en ProISL modul i DAC. Själva ISL signalen använder samma SFP moduler och fiberkabel som man har till nätverk.

 

https://www.msbtechnology.com/dacs/prousb/

 

 

Försökte förstå beskrivningen hos MSB och det hela blir mer komplext uppenbart.  Syfte är klart att få en störningsfri överföring från USB , oberoende av längd på anslutningen till DAC:n som kräver USB pro och tyvärr inte verkar fungerar på MSB gamla DAC:r. Så valet är klart om man gillar ljudprofilen i den nya generationen eller inte. Det blir som vanligt på toppnivån en smakfråga och inget annat. Och naturligtvis en investeringsfråga och här finns de olika nivåerna från de billigaste till megabucknivån.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Du står nog för årets "Ketchup"-utmärkelse Apex, jäklars va du grejar! Först är det inget streamat, sen är det inget streamat, sen är det massor med streamat! :D 

 

Ska bli spännande att läsa om dina upplevelser såklart. Jag hävdar att att en bra DAC är en bra DAC och hittar du en som medger återgivning som man tycker om så finns det få anledningar att byta. USB-implementationer har förbättrats tycker jag nog, ffa i de lägre prisklasserna. Och jag köper inte fullt ut att transformera USB signalen till fiberoptik och sedan tillbaka igen, det tillför en komplexitet (och jitter-känslighet)  som jag inte riktigt ser behovet av. Har fått intrycket att det är många USA-kunder till MSB som kör direkt från server till USB och det kanske kommer därifrån. Ska därför bli extra intressant att höra hur du upplever den varianten!

 

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, AlfaGTV said:

Och jag köper inte fullt ut att transformera USB signalen till fiberoptik och sedan tillbaka igen, det tillför en komplexitet (och jitter-känslighet)  som jag inte riktigt ser behovet av.

 

Överföringen är väl en form av i2S signal fast i optisk form och klockan i DAC används för att klocka omvandlingen i den externa lådan men som sagt det är nog den vanligaste lösningen som MSB kunder använder att ansluta sin server om man ser på tex. WBF forumet.

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, AlfaGTV said:

Och jag köper inte fullt ut att transformera USB signalen till fiberoptik och sedan tillbaka igen, det tillför en komplexitet (och jitter-känslighet)  som jag inte riktigt ser behovet av.

 

jag håller i teorin med (utan att ha testat), jag tycker det verkar onödigt krångligt men allting är ju en smaksak, olika filosofier och tankesätt och de som provat verkar ju tycka att det är riktigt bra. en fördel är ju att det tillåter VÄLDIGT långa kablar om man nu har det behovet (kanske ansluta grannens server till sin DAC? :winking:). det sägs som sagt att den här MSB ProISL lösningen låter väldigt bra, men vad jag också fått berättat för mig från en som faktiskt använder det här tillsammans med sin MSB DAC och Taiko Extreme server är att USB kabeln fortfarande har en stor betydelse, så hur man än gör så verkar man inte komma ifrån att hela kedjan fortfarande påverkar. Hur som helst tycker jag det verkar som det helt klart är värt att testa och att @Apexorca gör helt rätt. Grym streaming resa så här långt som sagt!

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, calm said:

@Apexorca Skall bli spännande och höra om dina MSB-lyssningar och framförallt om jämförelsen nya och gamla MSB. ! :smile:

Den erfarenheten som jag har haft i lyssningssammanhang har varit att MSB "spetsade till" ljudet en smula i kampen om det mer upplösta och transparenta ljudet som var på modet för ett antal år sedan. Kanske är man tillbaka i den mera "analoga" tonen men med lite mer detaljer och upplösning än förut?  Mitt klockbyte gav lite åt det hållet utan att för den skull tippa över. Det gäller att "vårda" den genuina MSB-tonen som du också tycks vara inne på.

Intressant med alla extra moduler också och de separata nätdelarna, den "galvaniska avskiljaren" samt dubbla I2S ingångar. Frågan hur det fungerar i relation till Innuos? Har Statement den kopplingsmöjligheten eller ligger den i någon av de andra modulerna? Trodde det var USB-koppling som gällde?

Såsom "nyfrälst" datanörd måste man ju förstå hur det hela hänger ihop. :grin::smile:

 

Calm

 

Bra fråga @calm. Innuos Statement hittar inte utgången när den går via den galvaniska avskiljaren?

Innuos verkar vara en känslig produkt när det gäller USB-utgången. Eller så är det MSB, men inget annat jag testat har konstrat med MSB. Så teknikmatchningen med MSB och Innuos kräver visst extra handpåläggning. Skall försöka lösa detta under dagen.

 

 

9 hours ago, VoicesInMyHead said:

Hur som helst tycker jag det verkar som det helt klart är värt att testa och att @Apexorca gör helt rätt. Grym streaming resa så här långt som sagt!

9 hours ago, AlfaGTV said:

Du står nog för årets "Ketchup"-utmärkelse Apex, jäklars va du grejar! Först är det inget streamat, sen är det inget streamat, sen är det massor med streamat! :D 

 

 

Haha. Ja, intresset har funnits i bakgrunden men för mig har inte tekniken varit intresset. Det är så många som tycker det är bra nu så jag blir nyfiken.

Jag har ingen agenda om vad jag gillar. Det är inte så att jag av princip bara gillar ditt eller datt. Jag giller det som jag tycker låter bra vad det än må vara. OM jag inte testar ordentligt vet jag ju inte hur det fungerar och vad som krävs för att det skall bli bra. Jag är både rent nyfiken på hur det skall låta och lite intresserad av att ha bra streaming om det låter bra.

OM jag skall testa detta vill jag göra det brett, från enkelt till det bästa för att se var på skalan allt finns och vad som spelar roll, kablar switchar mm. Imponerande var hur mycket jag kunde förbättra Bluesound med kablar och switch. Mkt nyfiken på @bigblue's nätdel. Jag vill helt enkelt förstå detta format och då får jag ta i lite eftersom jag börjar med erfarenhet nära botten. 

 

Smidigare format finns ju inte när det fungerar. 

 

9 hours ago, AlfaGTV said:

Och jag köper inte fullt ut att transformera USB signalen till fiberoptik och sedan tillbaka igen, det tillför en komplexitet (och jitter-känslighet)  som jag inte riktigt ser behovet av.

 

Så tror jag inte att det är?  Det är en USB signal in i konverteraren är nog bara USB till optisk. Inte tillbaka igen. Det är optisk ända in i MSB DACen med en för mig speciell kabel och optiska kontakter. 

Link to comment
Share on other sites

På WBF forumet skriver MSB själva detta om ProISL vilket är själva överföringen (används även av de nya cd drive) och på senare tid även då med USB till ProISL konvertern. Man flyttar således konverteringen av USB signalen till det dac använder internt ut till den lösa boxen och använder en fiber för audiosignal till dac och en fiber för klocksignal till konvertern.

 

I’m from MSB Technology and I would like to share a few of the technical advantages the Pro ISL interface (and Pro USB) has over other digital audio interfaces. The only downsides of the Pro ISL interface are 2W of power consumption and compatibility only with MSB DACs.


DAC syncronous scrambled streaming data. Clocking of the data stream is syncronized to the DAC with a separate clock feedback link in a second fiber. Unlike block based protocols like Ethernet or USB, the Pro ISL interface does not generate electical noise in the audible band upon reception.



Strong forward error correction (optionally traded for more audio data channels) instantly corrects most errors including up to 1024 bit gaps in the audio data stream upon reception.



Very strong CRC based error detection (an HD8 CRC polynomial protects each 64 bits of audio data, an HD10 CRC polynomial for misc data). Allows quick identification of failing links and prevents playback of erroneous data.



Less than 10 milliseconds to lock to an active data stream.



Very low noise reception due to very low noise hardware decoding, data stream scrambling and balancing. Ethernet for example requires a complex operating system and usually an electrically noisy general purpose processor for reception and decoding. Ethernet, even optical Ethernet, also uses large asyncronous data blocks that generate much low frequency noise during decoding.



Perfect isolation from the non conductive single mode glass fiber.



Greater than 1km cable lengths are possible. Also no EMI radiation or conduction due to non conductive cabling. Cabling is safe safe to run anywhere because it is non conductive.



Much lower received jitter than any other digital audio interface. Cabling even at extreme lengths adds almost no jitter because single mode glass fiber cable has nearly zero dispersion and extreamly low attenuation of the modulated infrared laser light.



Supports 12 channels of 32bit/768Khz PCM data with forward error correction or many more channels without. Supports up to 32bit/3Mhz 2 channel PCM data. Supports 8 channels of 16x native DSD. Support for data stream format extensions for future data formats. Simple mailbox style communication channel for misc information. Strong CRC based error detection for all data. The Pro USB uses just a subset of the complete capabilities of the Pro ISL interface so it is ready for future expansion.



The Pro USB is as easy to install and configure as any other of our USB interfaces.

Link to comment
Share on other sites

Jag delar @Apexorcainställning till teknik. I min värld så är inte tekniken i sig intressant utan vad den kan prestera i ljudväg. Min ingång i streamingvärlden var möjligheten att enkelt välja musik och där är den oslagbar. Men sedan får inte mediet i sig vara väsentligt sämre ljudmässigt än andra källor, då går det bort. Vidare skall tekniken vara enkel och tillförlitlig och alltid fungera, annars går den bort i vart fall för mig. Om det är väsentligt för att det hela skall fungera att man besitter djupa datatekniska kunskaper så går den bort av det skälet. Med djup respekt för att andra har teknisk inriktning, för annars skulle vi inte få tillgång till teknisk utveckling.Tekniken skall vara underordnad musiken som är helt mitt fokus för mitt hifi-intresse. Mitt hifi-intresse är fokuserat på ljudåtergivning som ligger nära live-upplevelsen, inte nödvändigtvis full överensstämmelse vilket är en utopi i sammanhanget. Men njutbar musikalisk upplevelse. Men så ligger det i själva hifi-intresset att ständigt förbättra upplevelsen och förhoppningsvis också förenkla densamma. Hittills fungerar streamingen så, men kräver kanske lite mer puts för att nå upp ljudmässigt till övriga källor. Min setup som ökar i antal "burkar" har peppar, peppar funkat efter initialt strul, så som jag vill ha det. Enkelt och bra funktionellt , men bävar för motsatsen, då vet jag inte alltid hur jag skall lösa problemet. Det gör mig frustrerad och prylarna blir stående, som vid sommarens datastrul som krävde experthjälp. Då spelades inte en ton genom streamingen på flera månader.

Så vill jag inte att det skall vara, men hoppas att det inte upprepas. Mekanik, elektronik och el, klarar jag hyggligt, men datateknik där går jag bet tyvärr eftersom det måste fungera i hela kedjan och påverkan mellan stegen är större.

 

Calm

 

Link to comment
Share on other sites

 

Vilken resa det är mede detta nya format för mig. Både resa i mil i bil, i telefon och i skallen.

Nu äntligen får jag streaming koppling mellan MSB Descrete DAC och Innuos Statement. :grin: "Lite ris och mycket ros" kan man kalla denna övning. Ris till funktion på produkterna :winking: och ros till personerna som hjälpt till. STORT TACK FÖR MYCKET PROFFSIGT ENGAGEMANG FÖR ATT FIXA DETTA FRÅN ALLA INBLANDADE! :6: 

Det är detta som skiljer agnarna från vetet. 

 

Jag fick ju ett felmedelande i Innuos Sense att utgången ej var ansluten men det var den. Ingen musik.... Så fort jag kopplade in min gamla DAC (som också hade problem innan uppgradering mellan Statement och DAC) så funkar det bra, men uppenbart inte med den ny MSB DACen. Även Bluesound Node funkade mot den nya MSB DACen utan problem. 

 

Svenska representanter från MSB och Innuos och deras internationella tekniska support har gnuggat geniknölarna. Ett förslag var att det var något "handskakningsproblem" mellan MSB och Innuos. Det borde ju funka tycker jag, alla prylarna är bara något år. Jag fick uppdaterat MSB DACen med nya ingångar. Det verkade också som att Innuos och Sense fokuserade på min gamla MSB DAC och inte kunde koppla om till den nya DACen.  Så jag fick med instruktioner från Innuos att gå in och radera min gamla dac som låg lagrad i Innuos Sense appen och då kom den nya DACen igång.  Hmmm.:think:

För mig är detta fullständigt oförståeligt och ytterligare en anledning för mig att hålla samma skeptiska hållning till datorlösnignar. Detta var betydligt mer fixande än jag hade kunnat ana för att kunna testa och få igång det. Visst var detta mycket ovanligt sa alla inblandade, men det är ändå på detta vis.  Datortekniken är skör och svår.  Jag vet inte ens om någon egentligen förstod varför det blev såhär. Jag kan inte förklara. OM någon känner ett behov av att veta varför eller förklara så är det ok med mig, men för mig räcker det att det fungerar nu. Så nu kan jag test DACar och Streamers mot varandra som tänkt i morgon... hoppas jag.:grinsmilingeyes:

Det positiva med detta är att jag lär mig en del på vägen och det behövs. 

 

 Om det nu är inkopplingen och viss funktionalitet som krånglar, men går att lösa och att det sedan kommer funka klanderfritt så är det ok med mig.  Att det låter bra vet jag nu. Där är jag inte tveksam. Men jag är dock fortsatt osäker på om jag vill ha teknik med risk för handskakningsproblem så fort man får för sig att byta något och när det efter bara något år är så "gammal" att det måste uppdateras om man byter något. Där har jag lite kvar att bestämma mig för.

 

Värt att betona att detta är ju inte specifika problem jag beskriver här ovan. Detta finns överallt. Min Arcam Hembioförstärkare hittar aldrig min ingång från BD-spelare med en gång. Handskakningsproblem. Jag får flytta till ofta 2 olika ingångar innan de hittar varandra.  Hembiobutikens support där jag köpt det har varit här, men ingen kan lösa det. "Så är det" blir svaret. Jag blir i alla fall bra på att byta ingångar i mörker och i trånga utrymmen. Ibland funkar BD-ingången ibland VCR och ibland någon av de andra 4 ingångarna...

 

Jag är tacksam för den 100%-iga engagemang på supporten från alla håll och det löste ju sig ang MSB/Innuos. Synd att det skall behövas för alla inblandade.

 

Humöret är dock på topp, så nu blir det DAC test i kväll.  :grinsmilingeyes:  Ny MSB Discrete DAC mot gammal  MSB Platinum DAC med bästa nätdelen från den tiden.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker vi ska ge Apex en riktigt stor klapp på axeln för att han orkar krångla sig igenom det här, riktigt bra kämpat Apex :thumbsup:

Nu hoppas vi att det kommer att flyta på och jag är riktigt förväntansfull över vilka slutsatser du kommer att dra.

 

Själv snurrar jag ett par vinylskivor så länge... för säkerhets skull... :closedeyes:

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, P-pan said:

Jag tycker vi ska ge Apex en riktigt stor klapp på axeln för att han orkar krångla sig igenom det här, riktigt bra kämpat Apex :thumbsup:

Nu hoppas vi att det kommer att flyta på och jag är riktigt förväntansfull över vilka slutsatser du kommer att dra.

 

Själv snurrar jag ett par vinylskivor så länge... för säkerhets skull... :closedeyes:

 

Hehe. Det kommer gå som en dans.

Link to comment
Share on other sites

Stefan på Akkelis här. Följer det hela på distans och bollar tankat med Björn. Lite synd om du tappar sugen Apex, för detta är verkligen inte komplicerat på något vis.

Med Statement så finns två val då man ansluter en DAC, det ena är att man i "inställningen" bockar för att Statement själv ska välja den DAC som är ansluten. du funkar den lika smidigt som din Bluesound. Det andra är att man själv väljer i en lista. där finns tidigare anslutna DACar och där dyker nya upp, som Statement identifierad. Om man väljer en ny, eller gör någon annan ändring, så måste man alltid avsluta med att bekräfta ändringen genom att trycka på knappen längst ned "Apply changes".

 

Hoppas att allt nu ska funka framöver. Vi hjälper gärna till annars på det sätt som är smidigast.

 

Lycka till med fortsatt utvärdering av streamingen.

statement.JPG

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Akkelis Audio said:

Stefan på Akkelis här. Följer det hela på distans och bollar tankat med Björn. Lite synd om du tappar sugen Apex, för detta är verkligen inte komplicerat på något vis.

Med Statement så finns två val då man ansluter en DAC, det ena är att man i "inställningen" bockar för att Statement själv ska välja den DAC som är ansluten. du funkar den lika smidigt som din Bluesound. Det andra är att man själv väljer i en lista. där finns tidigare anslutna DACar och där dyker nya upp, som Statement identifierad. Om man väljer en ny, eller gör någon annan ändring, så måste man alltid avsluta med att bekräfta ändringen genom att trycka på knappen längst ned "Apply changes".

 

Hoppas att allt nu ska funka framöver. Vi hjälper gärna till annars på det sätt som är smidigast.

 

Lycka till med fortsatt utvärdering av streamingen.

statement.JPG

 

Ok bra, tack Stefan! Men varför var DACen rödmarkerad i listan utan att kunna välja den i går? Det förstod vi inte då.

Den skall väl bli ljusbrun som ovan när den väljs?

Denna info om auto-select fick jag i dag så det löste sig, dessutom raderade jag ju min gamla DAC ur listan och då fanns bara en att välja.

 

Jag misstänker att uppgraderingen av MSB USB inte hade med saken att göra.

 

Link to comment
Share on other sites

Har nu testat MSB Discrete DAC  med MSB CD-drive mot Innuos Statement och med Qobuz. CD kvalitet på båda. Samma resultat som med min gamla MSB Platinum DAC. Mkt lika, men kanske är allt lite mindre i ljudbilden med Streamingen, men det är så lite att jag ibland tvekar i omdömet när jag lyssnar.  

 

___________________________________________________________

 

 

Vad skiljer då MSB Discrete DAC med dubbla nätdelar och MSB Platinum DAC IV Plus med Power Base Diamond?

 

Vad som kan vara bra att veta är att min gamla MSB CD-uppsättning kostade en del mer för ca 10 år sedan än vad Discrete DAC-uppsättningen gör i dag.

Min gamla MSB var alltså ett steg upp mot Discrete. Min gamla skulle mer motsvara Premier DACen, för att jämföra utvecklingen. Men jag tycker ändå det jag testar kan säga något.

 

Första upplevelsen och intrycken var att de låter rätt likt i karaktären. Samma grundkaraktär. Basen är det som är mest lik. 

Discrete DACen upplever jag lyfta fram lite mer detaljer och får en mer holografisk ljudbild. Allt är lite tydligare. Det jag brukar beskriva som digitala artefakter tex i röster är mjukare och renare. Hela ljudet upplever jag bli mjukt luftigt upplöst utan att tippa över och bli överanalytiskt eller hårt. 

Även här kan jag tveka lite när man byter snabbt fram och tillbaka, men efter någon timmas lyssning i längre perioder  på samma DAC så känns det något mer avslappnat att lyssna på Discrete DACen. Närt jag bytta fram och tillbaka lyssnade jag lite mer på Discrete och fick en lite skönare känsla i kroppen. Ganska viktigt faktiskt.

Utvecklingen har gått framåt utan att vara revolutionerande. MSB's rykte om att ha en analog karaktär i ljudet är än mer så nu, samtidigt som den lyfter fram digitalteknikens unika egenskaper på ett bättre sätt. Tex hög upplösning utan att bli hård och analytisk. 

Med det jag hörde i dag vill jag inte säga att MSB gått på vägen som leder mot ett "överanalyitskt digitalt"-sound, inte heller mot ett ljusare håll. Det har snarare blivit mjukare och samtidigt mer upplöst och luftigt. Bibehållen karaktär men förbättrat.

Om streaming och CD inte har någon större skillnad, även om den säkert finns lite, så är skillnaden mellan DACarna något större, fortfarande är det små skillnader som man skulle kunna missa.

Jag kan inte låta bli att fundera på vad utvecklingen i samma nivå som min MSB rigg skulle göra. Det skulle då bli Primier-riggen. Där skall det visst vara ett tydligt hopp upp. 

Kanske borde testa den också? :grin:

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, Apexorca said:

Jag kan inte låta bli att fundera på vad utvecklingen i samma nivå som min MSB rigg skulle göra. Det skulle då bli Primier-riggen. Där skall det visst vara ett tydligt hopp upp. 

Kanske borde testa den också? :grin:

 

jag förstår inte hur du skulle kunna låta bli? Discrete är ju instegsmodellen, ska du nedgradera?! :winking:

 

nej, men väldigt roligt att nytt ändå kunde låta bra, även om det inte är en revolutionerande skillnad så tolkar jag det ändå som att det var ganska tydligt och att det tagits steg i rätt riktning. kul! :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Känner precis igen problematiken med att enheterna inte hittar varandra i cyberrymden @Apexorca. Detta inträffade för mig varje gång jag kopplat om något i streaming-systemet eller då strömmen av någon anledning brutits. Samma känsla av att inte hitta tillbaka till något som fungerat och inte veta varför gör en smått galen. Självklart kanske för någon som gör detta mer eller mindre dagligen eller yrkesmässigt. Men för vanliga dödliga konsumenter måste detta fungera ändå. Eftersom det vanligen ingår flera olika fabrikat i ett system och dessutom att det ingår någon dator eller padda som "fjärrkontroll" blir det många gånger för komplext för icke-datahacker. Så tycker inte jag att det skall fungera.:frown:

 

Din iakttagelse gällande jämförelsen ny och gammal MSB-DAC stämmer ganska väl med min erfarenhet. Tyckte en period efter generetionsskiftet mellan Larry och hans söner att ljudet blivit mer tillspetsat i de nya modellerna.  Lite som kampen mellan dCS och MSB stod i vem som kunde klara högst upplösning, transparens och diskantutveckling. Att den trenden tycks ha lugnat ned sig är skönt och att man åter satt harmoni och "analogkänsla" i centrum, känns tillfredställande.  Dock med lite mer detaljer på köpets Själv gillar jag det gamla soundet och är nöjd med det. Men jag skulle nog också ta ett steg uppåt i kedjan till nästa MSB-nivå, bara för att testa och höra skillnaden. Mer på samma nivå som din gamla DAC, ingen idé att gå ned ett steg. Naturligtvis både en smak och prisfråga, men som jag alltid hävdar inget blir fel på denna nivå.

 

Var faktiskt idag och hämtade lite "godis" från den gamla brandstationen i Bromma för test. Skall bli spännande test som jag kommer att redovisa i min egen tråd vad det lidet. Nota bene om jag lyckas tråckla ihop trådarna förstås. Håller tummarna och tar mig en betablockerare profylaktiskt för att undvika pulshöjning.....:grin::smile:

 

Calm 

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Apexorca said:

 

Ok bra, tack Stefan! Men varför var DACen rödmarkerad i listan utan att kunna välja den i går? Det förstod vi inte då.

Den skall väl bli ljusbrun som ovan när den väljs?

Denna info om auto-select fick jag i dag så det löste sig, dessutom raderade jag ju min gamla DAC ur listan och då fanns bara en att välja.

 

Jag misstänker att uppgraderingen av MSB USB inte hade med saken att göra.

 

 

 

...Svaret på frågan på rödmarkeringen är att två dac:ar visades på listan på - den ena ansluten, den andra inte - och då autoselect inte var aktiverat, försökte Statement ansluta till den dac som senast varit ansluten, dvs  MSB USB 2.0 dac. Raden nedan visade den i verkligheten anslutna dac:en men det var som sagt inte den som nu Statement försökte ansluta till.

 

Men genom att "manuellt" aktivera PRO USB dac:en så var allt igång. Och efter att ha aktiverat "Autoselect" skall inte detta hända igen.

 

Jag skall tillägga att jag inte var uppmärksam på att "Autoselect" funktionen var deaktiverad. Hade jag sett det tidigare, hade inte detta inlägg varit nödvändigt:blush:

 

Med vänlig hälsning,

Björn

IMG_4348.jpeg

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, calm said:

Men för vanliga dödliga konsumenter måste detta fungera ändå. Eftersom det vanligen ingår flera olika fabrikat i ett system och dessutom att det ingår någon dator eller padda som "fjärrkontroll" blir det många gånger för komplext för icke-datahacker. Så tycker inte jag att det skall fungera.:frown:

Ett förslag är att köpa en Raspberry Pi och kanske en USB DAC till hörlurarna (om man inte redan har en sådan) och sätta upp en enkel streamer från scratch, laborera och experimentera med för att se vad som händer.

 

På så sätt får man en bättre förståelse för hur saker fungerar och varför det blir som det blir och inser förhoppningsvis att det inte behövs någon "dataexpert" för att få igång det hela och rätta till eventuella problem. Tänker att det är bättre att leka med en burk som man inte är beroende av i stället för den stora anläggningen som man använder hela tiden. Att stoppa huvudet i sanden och hoppas på det bästa så fort något inte fungerar som man förväntat sig leder inte direkt till att det blir bättre nästa gång något strular:)

 

Kan verkligen rekommendera att investera lite tid att sätta sig in i grunderna och inte bara låta sig frustreras över problem när de uppstår. Det är ingen raketforskning att sätta upp en streaminglösning som det ibland ges sken av. Tar man det bara steg för steg och i lugn och ro sätter sig in i hur det hänger ihop att t.ex. sätta upp en Roon Endpoint så blir det enklare att lösa problem om de skulle uppstå.

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, LPL said:

Ett förslag är att köpa en Raspberry Pi och kanske en USB DAC till hörlurarna (om man inte redan har en sådan) och sätta upp en enkel streamer från scratch, laborera och experimentera med för att se vad som händer.

 

På så sätt får man en bättre förståelse för hur saker fungerar och varför det blir som det blir och inser förhoppningsvis att det inte behövs någon "dataexpert" för att få igång det hela och rätta till eventuella problem. Tänker att det är bättre att leka med en burk som man inte är beroende av i stället för den stora anläggningen som man använder hela tiden. Att stoppa huvudet i sanden och hoppas på det bästa så fort något inte fungerar som man förväntat sig leder inte direkt till att det blir bättre nästa gång något strular:)

 

Kan verkligen rekommendera att investera lite tid att sätta sig in i grunderna och inte bara låta sig frustreras över problem när de uppstår. Det är ingen raketforskning att sätta upp en streaminglösning som det ibland ges sken av. Tar man det bara steg för steg och i lugn och ro sätter sig in i hur det hänger ihop att t.ex. sätta upp en Roon Endpoint så blir det enklare att lösa problem om de skulle uppstå.

Problemet är att systematiken tycks vara specifik för varje tillverkare och systemleverantör. Ja, jag kan naturligtvis koppla ihop produkter rent elektriskt men att de senare skall kunna kommunicera med varandra är svårare. Ta ett exempel. Om jag har en vinylspelare och kopplar ur sladden till riaat och sedan kopplar in den igen så fortsätter den att ge signal som om inget hänt och allt fungerar som det skall. Kopplar jag däremot ur streamerns nätverkskabel så måste den hitta tillbaka med kommunikationen till någon server långt borta på nätet. Här börjar ofta problemen eftersom kommunikationen då blir tvåvägs vad jag förstår och måste kunna prata med varandra. Då kan störningar uppkomma som omöjliggör den kommunikationen och det vanliga botemedlet är att stänga ner streamern och starta upp igen. Men då krånglar något annat i linjen och en switch börjar konstra. Då får jag koppla ur switches och starta om den osv....

Detta finns det uppenbarligen inga patentlösningar för fellösningar och därför är det mer chansartat om det lyckas eller ej och blir inte förutsebart i min värld. Och dessutom ingen direkt bruksanvisning att läsa just för dessa specifika problem som verkar slumpmässigt genererade. Buggar och kända fel är saker som verkar endast finnas i den digitala värden. Problemet är att man släpper produkter som inte är klara och sluttestade utan egentligen inväntar att användarna skall återkomma när det låser sig och först då utveckla en ny version som lappar och lagar.

Jag tycker mycket illa om produkter och system som baseras på att man skall lära in olika moment och sekvenser och inte kunna förklara övergripande principer och systematik på ett förståeligt sätt.

 

Calm

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, calm said:

Känner precis igen problematiken med att enheterna inte hittar varandra i cyberrymden

Hmmm. Här var väl inte cyberrymden inblandad. Det var fel ”knapp” på skärmen som var intryckt. Det är väl ungefär det samma som att man kan inte spela en cd om man valt vinyl på försteget.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...