Jump to content

Mästarmöte har en vinnare!


Apexorca

Recommended Posts

7 hours ago, MatsT said:

Jag är också ganska skeptisk till ett liv med bara streamad musik eftersom jag har en massa gammal musik som inte hittas i motsvarande kvalitet (pga remaster) på nätet. Jag är glad åt många av dessa inspelningar på både CD och LP så för mig är streaming ett komplement som används för att leta ny musik och även för att lyssna på musik som jag inte köpt än eller inte tänker köpa. Jag skulle nog rekommendera användning av streamer även för rippade filer eller kanske för nedladdade filer som inte är så lätta att få tag på som hårdvara. Tillräckligt god kvalitet bör kunna uppnås.

 

Jag är inne på samma frågeställning. Streaming blir ett komplement till CD, vinyl och rullband för mig, just för att snabbt hitta den musik man vill spela och hitta ny musik. 

Jag är inte säker på hur jag kommer använda de möjligheter som finns, men jag tror enbart streaming kommer var mitt fokus. Inte ladda ner och spara eller rippa. Men vem vet om tex Innous Statement blir den produkt jag tror jag vill ha så blir det säkert lite av den varan ändå.

 

 

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, octavia rs said:

De var nog lite så jag tänkte @new order när jag skrev till @Apexorca och @bigblue att jag inte har ett behov av att få någon att gilla streaming bara för att jag gör det eller tycka att de är bättre än något annat.

 

Ofta när någon har en uppfattning eller upplever nått på ett forum som kanske skiljer sig från vad andra gör så blir det väldigt mycket gissningar vad som är "fel" osv. och testa detta, hade du provat denna apparat så hade det garanterat låtit bra osv. osv. de är kanske så enkelt att de analoga alltid kommer låta bättre i vissa system vad vet jag :blush:

 

Jag har aldrig spelat vinyl eller R2R i mitt nuvarande system, varken kan eller har ett behov av det jag missar kanske nått men jag får leva med det helt enkelt då jag valt att helt fokusera på att spela digitalt. 

 

Det är ganska mycket att hålla reda på i en anläggning. Särskilt om man skall köra alla format. Det är lättare att fokusera på ett. Det är mycket ändå. 

Alla format har sina för och nackdelar både praktiskt och vad gäller att få bra musikåtergivning. Alla format kan låta ruggigt bra och alla kan bli mycket kostsamma.

Jag ser att finns vissa praktiska fördelar med streaming, men tekniken är komplicerad. Jag är lite nyfiken på formatet varför jag vill se vad det går för och för att se hur det står sig mot andra av mina källor på generell nivå. Jag vill också förstå vad ni digitalfantaster håller på med. För mig är det roligt att ha viss egen erfarenhet av detta samt kunna nyttja de fördelar streaming har. Börjar vi snacka ladda ner filer för extra bra unika album mm och rippa osv så börjar det mer likna arbetet med att hitta vinyl och rullband. Det behöver jag inte. 

 

Jag skulle rekommendera att skaffa bred erfarenhet av olika medier i vår hobby. I vart fall något analogt också. Att kunna jämföra olika medier i sitt eget system ger en intressant erfarenhet av vad som är fördelar respektive nackdelar i mediet. Alla vill naturligtvis inte hålla på med så alla olika signalkällor och kanske mer anv ett media och det är så klart ok, jag menar bara att det finns fördelar med att förstå hur olika medier kan låta när man försöker trimma sitt system och inför att välja ny utrustning. 

 

16 hours ago, Ladadar said:

För att streaming av Qobuz/Tidal ska ha chans att nå samma kvalite´som lokalt lagrade filer samt CD måste signalomsorg börja redan vid inkommande fiberdosa/router/switch etc. Dessa apparater bör drivas med bra (linjära) nätdelar och högkvalitativt dc-kablage samt gärna jordas med jordbox(ar). 

 

Det är uppfattat.:grinsmilingeyes: Börjar imorgon att testa en annan switch.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, MatsT said:

Börja med att jämföra olika utgåvor på Qobuz så kanske ni kommer att märka att många remastrade filer inte är så lyckade.

Jag tar mig friheten att exemplifiera med vad @MatsT menar.

 

Följande album brukar vara en favorit bland jazzälskare för både ljud och musik:

 

E6CB2782-5CAC-4DA3-9DF4-DBEF307C1883.png

På Qobuz finns det hela 8 släpp av albumet med följande upplösning och utgivningsår. Det är bolagen som laddar upp musik hos Qobuz. De väljer inte ut de bästa. Det är upp till lyssnarna.

  1. 24/192 (2012)
  2. 16/44.1 (2012)
  3. 16/44.1 (1999)
  4. 16/44.1 (2016)
  5. 16/44.1 (2016 Doxy edition)
  6. 16/44.1 (2018)
  7. 16/44.1 (2017)
  8. 16/44.1 (2021)

Om man själv har den på CD och vill jämföra med hur samma album låter på över streaming bör det ju vara en fördel för resultatet att jämföra med samma version och sedan lägga upp den som ”favorit” för jämförelsen. Jag har inte hört alla och en del låter säkert likartat. Men jag är ganska säker på att så inte är fallet med alla. Just detta album hade jag och @AlfaGTV en filutbytes- och mejlväxling om för några år sedan. Bl a konstaterade vi då att RvG (Rudy van Gelder) utgåvan som jag tror är nummer 3 ovan hade ändrat ljudbilden totalt mot LP och en SACD-utgåvas båda lager. Jag misstänker att komprimeringen kan också skilja en del vilket jag och @MatsT skrev om beträffande en Dire Straits-platta i fjol. Ju lägre DR-kod desto plattare ljud med lägre dynamik men det kan även skilja på andra sätt. 
 

I följande utsnitt bland utgåvorna ”Brothers in Arms” illustreras hur olika det kan se ut med dynamiken men det kan finnas andra skillnader också, som sagt. Bl a sticker SACD-utgåvan överst. De flesta hade nog förväntat att den skulle vara något extra. Det var den också men på fel sätt. Det är ju lite synd om ni drar fel slutsatser om ni jämfört olika versioner/utgåvor. Det är samma problematik som med vinyl där det också kan skilja en hel del. Kolumnerna från vänster till höger är medel, lägst, högst

 

9B620D7F-529A-4D61-82FB-E8F4A494754B.png

 

Link to comment
Share on other sites

 Med den kunskap jag har om datateknik så hade jag nog själv lagt upp testet som @Apexorcaoch @bigbluegjorde. Att jämföra streamingapperatur med annan för att utröna skillnader i just utrustningen som sådan. Sedan förstår jag också @MatsToch @Bebop att välja rätt version/inspelning i Qobuz för att få ut maximalt ur dessa test. Men då kan detta jämföras med olika CD-inspelningar som också finns att tillgå eller kanske olika LP-pressningar? Det blir en ytterligare parameter att jämföra med. Nota bene att man väljer bästa inspelning/master i båda sättet att spela, hade då skillnaden varit generellt annorlunda? Denna fråga är vad jag skulle velat ha svar på. Att välja ripping som jämförelse med motsvarande CD-spelning är ytterligare en dimension som i sådant fall är att jämföra olika CD-spelares kvalitet. Både min och @Apexorca MSB-cdspelare buffrar cd-spelningen för att "rätta den" inför uppspelning. Har lite svårt att tro att rippingfunktionen i en streamer nödvändigtvis skulle var bättre och kanske inte där jag skulle lägga fokus. Nej då hade jag nog som @Bebopsatsat på en SACD-spelare för att få ut max av CD-mediet och med "rätt" cd-inspelning förstås.

Jag är mest intresserad av hur långt ljudkvaliteten generellt kan bli om man väljer att använda streaming som "uppspelningsmetod". Med bra utrustning och med rätt "kommunikationsutrustning", kablage, tweakning och strömkvalitet. Hur skulle detta stå sig i relation mot CD-kvalitet generellt? Det är lite där jag står idag och konstaterar att streaming har en ytterligare väg att gå. Men att t.ex. testa Innous Statement och kanske Innuos egen switch och deras egen "Roonlösning" gör mig nyfiken. Men sedan är det frågan om det är värt prislappen som @Sammykonstaterar? Ja det kan nog bara ett test i skala 1:1 avgöra och det får framtiden utvisa. Drar mig lite för att börja om med en ny "installation" för att testa, eftersom jag med nöd och näppe klarat resan dit jag står idag. Vill ogärna hamna i datamässigt strul igen, vilket uppenbarligen är lätt att hamna i om man testar som @Apexorcaoch @bigbluegjort. Vill istället lägga fokus på musik- och ljudkvaliteten och inte tekniken som sådan.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Shamrock said:

Som alltid i vårt sport så handlar det om att hitta ett ljudideal via någon källa som man tycker är värt pengarna. 

 

Jag håller med dig.  

 

Både jag och @bigblue har trimmat våra anläggningar med ffa vinyl men också rullband. Där sitter vårt mesta ljudminne och vi gillar analog återgivning. Vi har återgivning som vi båda tycker representerar vårt ideal ganska bra.  

Det digitala har blivit bättre, men det låter inte analogt. Det har en annan karaktär. Digitalljudets sämsta sidor har förbättrats mycket och för mig var det ffa MSB som tog digitalljudet till en ny nivå. Det var för en dryga tio år sedan. Sedan dess har mycket hänt. Det finns numera oerhört mycket bättre digitalljud generellt i alla prisklasser.

Det senaste inom det digitala som tagit ett stort steg är det vi provar nu, streaming. Dels finns mer lättillgänglig musik i ok upplösning från flera streamingtjänster och det har börjat låta ok tycker jag. Dessutom finns infrastrukturen där och många bra produkter att välja bland. 

 

@Shamrock's sammanfattning ovan är på pricken och precis därför vi försöker se om streaming tagit steget över på "good enough-sidan" för oss. 

 

Jag förstår att våra tester går att se som att vi tycker det låter dåligt ed streamig. Men inte ens lägsta nivån streaming vi testat låter dåligt.

Jag har skrivit otaliga gånger i min tråd att det handlar om inbördes skillnader i mitt system med olika produkter. Vi rangordnar dem. Den som rankas som nr 25 i världen i fotboll är fruktansvärt bra, men inte lika bra som nr 1.

En annan viktig sak som detta test visar är faktiskt just det som många påpekar, att det finns så många olika filer på samma låt/album och de låta mkt olika för att det är gjorda/upplösta/mastrade på olika sätt. För de som har digitalmediet som första signalkälla eller kanske det enda så förstår jag intresset av att optimera och samla på perfekta filer så att digitalåtergivningen får hela systemet att prestera på den absoluta digitaltoppen. För detta krävs så klart en rippningsfunktion i toppklass, liksom en lagringsfunktion och alla överföringar mellan prylar, ström osv i samma höga klass. Jag har full respekt för det och fattar det till 100%. 

 

Jag vill se vart streaming tar mig. Jag har ju fattat fördelarna med att kunna välja musik fort. Kommer jag tycka att det blir så bra att jag vill satsa på en fin streaminglösning eller räcker det med Bluesound för mig. 

Jag kommer inte testa precis alla produkter på marknaden utan de som finns från återförsäljare jag gillar.

 

I går körde jag ett bra tag med dCS Bartók. Jag streamade blandad musik med Qobuz. Jag valde inte filer efter upplösning utan efter album som jag fick sug efter och bara spelade.

Allt lät bra.

Jag måste säga att jag gillar soundet från dCS Bartók. (Undrar om Bela också gjort det?). Det finns en del egenskaper som i mitt system inte kan mäta sig med min CD-drive, men det säger inte att streaming från dCS låter dåligt. Det är fullt njutbart på hög nivå. Det låter riktigt bra. Det lyfter nivån från Bluesound och dCS ligger närmare ljudet från min CD-drive än min Bluesound.  

Låt mig använda  @bigblue's smarta typ av skala. Om cd-driven är 10 så är streaming från Bartók 8.5 och Bluesound 6 (med en bra switch). Bra-ljud-gränsen går vid 5. Min nivå jag skulle vill komma över på sikt går vid 8.5. Bartók är där enligt min smak. 

 

Jag har fattat och hört att kablar är minst lika viktiga vid streaming som i anläggningen i övrigt.

Switchen påverkar mycket och känns som ett fundament som alltid behöver vara bra vilken streamer man än ger sig på. Därför kan jag tänka mig att redan innan jag fixat en bra streamer ha en switch på plats. Därför fortsätter jag att testa det. Tänker passa på medan jag fortfarande kan låna Bartók så jag kan testa effekten både med den och Bluesound.  Utan bra switch vet jag ju inte hur bra streamern är!

Det jag hittills märkt är att olika switchar har tagit Bluesond från 4 till 6 bara genom en bättre switch. Bluesound kom från 2-4 genom lite kabelbyten. 

Det finns mycket att lära med hårdvaran. Att testa är enda sättet att förstå.

 

I dag börjar jag med Innuos PhoenixNET Nätverkswitch. Skall köra den några dagar. 

 

 

 

Tack alla för givande diskussioner och bra synpunkter så här långt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, calm said:

Det blir en ytterligare parameter att jämföra med.

Det blir det väl inte? Du plockar ju bort en parameter. Om du har t ex nr 2 ovan av Kenny Burrell är det väl intressant att höra hur samma version låter över streaming visavi cd (eller rippning). Då har du plockat bort risken att jämföra inspelningar och teknik samtidigt. Vari ligger den avlyssnade skillnaden?

 

5 hours ago, calm said:

Har lite svårt att tro att rippingfunktionen i en streamer nödvändigtvis skulle var bättre och kanske inte där jag skulle lägga fokus.

Den stora fördelen med rippning brukar framhållas att man slipper aktivera en cd’s korrektionskretsar. När man rippar en skiva snurrar den på tills man fått med allt sas. När man spelar av en cd går inte det. Då kopplas korrigeringskretsar in för att inte få avbrott i flödet såvida spelaren inte buffrar även vid avspelning av cd’n (vilket min gör). Hur ofta det sker är en annan femma. 

Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, new order said:

Precis. Jag får intrycket att streaming inte är eller har varit varken Apex eller Bigblues cup of tea. Helt ok. Fint så. Flippa skivor och band har ju en tjusning det med.

 

Helt rätt. Jag är definitivt sen till kalaset 🤓. En anledning till denna "tröghet" ligger nog i sättet jag lyssnar på.

Ny musik söker jag mycket med hörlurar och laptop.Jag har inget emot att byta cd, flippa LP eller trä ett rullband.

Det har gjort att själva handhavandet inte varit skäl nog - istället har allt fokus legat på maximal musikalisk njutning (oavsett format). 

Det finns också en form av pålitlighet med det analoga som jag kan gilla. Och skulle det av något skäl bli tyst i högtalarna så krävs det inte en elektronikexamen att fixa.

Men självklart är fördelarna med streaming uppenbara - också för mig. Och när det finns så mycket kunnigt folk här som delar med sig av sina erfarenheter så är det dags att ta mina fösta okunniga steg in i streamingvärden.  

Även om det första "testet" inte bjöd på någon naturlig glänta i min egen hifi-djungel, så fortsätter utforskandet.

Det är ju bevisligen många av er som hittat det ni sökt ljudmässigt, också i streamingvärlden. 

Och ditt hoppas jag också nå en dag :-). 

 

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Sammy said:

Som många har nämnt ska man jämföra streamern med CD drive så bör man rippa samma skiva som man använder till CD driven, detta för att ge samma förutsättningar på test i jämförelse mellan dessa enheter. Gör ni detta så tror jag att ni kommer att uppleva skillnaden minimal! Tänkte bara på Eitan som använder Statmenten till att köra rippade skivor istället för sin CD drive.

 

Tack @Sammy för input.

Ja, många har nämnt detta, men du får gärna repetera för jag måste erkänna att jag inte riktigt hänger hänger med 🤓.

Målet med utvärderingen var ju att se hur en set up för Qobuz streaming skulle kunna se ut och hur mycket det skulle kosta för att nå min cd-spelar nivå.

Så här tolkar jag erfarenheterna från er som kan detta mycket bättre:

  • Bäst ljud ut ur en Statement får jag med rippade cd-skivor som källa - inte med Qobus eller annan streaming-tjänst.
  • Rippade cd-skivor i en Statement låter i stort sett samma som en original cd på en drive....
  • Min fråga: Om det inte blir bättre, varför ska man då köpa en streamer för sexsiffrigt belopp istället för att fortsätta köra cd på sin spelare? 

Jag hade alldeles säkert otur när jag tänkte här, så jag behöver hjälp att se var jag logistiskt körde i diket :-). 

 

Link to comment
Share on other sites

Intressant läsning och popcornen är numera slut:grin: Men jag misstänker att det drar igång snart igen så jag förbereder en laddning till senare idag...

 

Skämt åsido - det är kul att ta del av andras kunskaper, åsikter o erfarenheter. Jag har självklart lyssnat på många olika digitala uppsättningar genom åren, dock aldrig haft möjligheten att snabbt o enkelt byta mellan olika dac/streamers på denna höga nivå.

Det fick jag denna gång eftersom jag var en av de tillkommande "testpolarna" framåt kvällen. Tack för det @Apexorca!

 

Jag förstår allas tankar kring "rätt version" - jag är ju vinylsamlare:sunglasses:. Dock så testades ju samma CD via både MSB och dCS. Det fanns små skillnader men man kan samtidigt konstatera att en 10 ? år gammal MSB står sig mycket bra även idag.

 

Mina tankar kring streaming tror jag liknar de som @Apexorca o @bigblue. Någon streamingtjänst för xx kr/månad skall användas. Just för bekvämlighetens skull och med tanke på att andra familjemedlemmar enkelt skall kunna spela musik på anläggningen. Men jag kan ha fel:unsure: det har hänt förut....

Jag ligger långt efter ovan herrar i tankarna kring streaming och digitalt, min CD spelare är gammal och ändå tycker folk som kommer hit att det låter bra även från silverskivorna.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Apexorca said:

I dag börjar jag med Innuos PhoenixNET Nätverkswitch. Skall köra den några dagar.

Är nog en bra början att starta med switchen, då jag upplever att en bättre switch lugnar ned ljudet med resultat att det upplevs mindre digitalt påträngande. Då jag misstänker att era anläggningar avslöjar och svarar direkt på vad man kopplar in i dom.

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, bigblue said:

jag behöver hjälp

Haha! :D Jag tyckte din tolkning var så god som någon! 


För egen del så är "streaming" i avseendet "on demand" från någon tjänsteleverantör som Amazon, Qobuz eller Tidal alltid tredjevalet, som jag tror @Akkelis Audio listade här ovan. Jag använder Qobuz för att prova, men köper nästan alltid det jag gillar i form av downloads (mig kvittar det i stort sett om det är 16/44.1 eller 24/192 eller DSD, det är inte i formatet avgörande skillnader ligger) eller vinylen.

 

Därmed inte sagt att jag upplever någon brist när jag faktiskt spelar musik från Qobuz, det låter mer än tillräckligt bra i min setup. Eftersom jag inte heller är intresserad av att spela CD/SACD (och inte har någon CD-snurra som låter så bra som de filer jag spelar) så blir det svårt att avgöra var på skalan jag befinner mig.

För att tydliggöra då, på min 10-skala så ger vinyl 10, det optimala digitala lika bra. CD kanske 9 och streaming från Qobuz 8. Streaming från Tidal kanske runt 7 och Amazon 6... Men det här blir såklart generaliseringar eftersom jag, som alltid, hävdar att det är kvaliteten på innehållet som är det som verkligen gör skillnad, inte om det är en fil från Qobuz eller en Canada-pressning på vinyl eller vad de må vara.

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, bigblue said:

Jag hade alldeles säkert otur när jag tänkte här, så jag behöver hjälp att se var jag logistiskt körde i diket :-).

Nejdå ingen fara är nog jag som missförstod lite när ni nämnde ljud och cd drive! För mig är det eftersträvansvärt att skala ned mängden av apparater av praktiska skäl  och om jag slipper ha en bra cd drive så är jag nöjd! Själv kör jag faktiskt mest streamat och ibland slinker det en vinylskiva på skivspelaren! Jag tycker nog att jag är väldigt nöjd med streamingen och det är lyssningsbart. Sen har vi ju alla våra egna preferenser vilket format vi gillar eller har möjlighet att ta del av och satsa på!

Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, bigblue said:

Om det inte blir bättre, varför ska man då köpa en streamer för sexsiffrigt belopp istället för att fortsätta köra cd på sin spelare? 

:grin: En högst berättigad fråga.

 

Jag känner inget behov att köpa en ny dac och i dina kläder hade jag satsat på att behålla MSB-dacen. Det var en kanonprodukt då och är det fortfarande. Det du behöver är en nätverksbrygga som bearbetar signalen innan den når dacen. Det är väl det din Bluevision gör liksom Lumin U1/U1 Mini och Aries G2. Calms Innous-modell har väl samma funktion plus att man kan rippa och lagra musik med den om man vill. Alternativet är ju att använda en laptop. 
 

Den stora grejen med ovanstående nätverksbryggor, tycker jag, är att du kan streama med dem inklusive högupplösta filer upp till normalt 24/192 (och ofta även dsd). Det innebär 6.5 gånger högre upplösning. Det är ingen garanti att det blir bättre. Fortfarande måste hantverket vara välgjort. 
 

Mycket av den audiofilvinyl som ges ut idag är ommastrade till 24/96-192. Många bolag erbjuder dessa som nerladdningsfiler i originalformat s a s. Klassiska bolag som t ex Linn, Harmonia Mundi, BIS, Alfa spelar in, mixar och mastrar i samma format och säljer filerna som ”originalfiler”. En annan kanal är att de går en omväg och gör vinylmastrar och pressar samma filer på vinyl i ett analogt format.

 

Med en streamer enligt ovan (och fler än så) kan du spela dessa filer plus samma filer via streaming förutsatt att dacen klarar samma format. 
 

Om det enbart handlar om att spela cd-skivor finns ingen anledning för ljudet att köra dem genom en streamer. Att rippa för mig har i huvudsak handlat om att få struktur över mina album så jag kan söka per album, artist, inspelningsår, inköpsår, per låt osv på samma sätt eller t o m bättre än vad streamingbolagen erbjuder.

Här ett exempel där jag sökte på låten ”All the Things You Are”. 48 inspelningar har jag av den. Lite kul ibland…

 

912D6A25-113C-45E5-9775-DDFAB3A90282.png


 

 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Bebop said:

Här ett exempel där jag sökte på låten ”All the Things You Are”. 48 inspelningar har jag av den. Lite kul ibland…

 

 

Om jag uppskattar en snittid på 7 minuter för denna låt så har vi att göra i nästan 6 timmar om man räknar med toabesök och kaffepaus. En hel arbetsdag om man fråga Miljöpartiet. 

Grymt specialintresse @Bebop:grin:

Vilket spår är bäst?

 

Nä, nu blir det dCS + Innous switch! 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Bebop said:

Det blir det väl inte? Du plockar ju bort en parameter. Om du har t ex nr 2 ovan av Kenny Burrell är det väl intressant att höra hur samma version låter över streaming visavi cd (eller rippning). Då har du plockat bort risken att jämföra inspelningar och teknik samtidigt. Vari ligger den avlyssnade skillnaden?

 

Den stora fördelen med rippning brukar framhållas att man slipper aktivera en cd’s korrektionskretsar. När man rippar en skiva snurrar den på tills man fått med allt sas. När man spelar av en cd går inte det. Då kopplas korrigeringskretsar in för att inte få avbrott i flödet såvida spelaren inte buffrar även vid avspelning av cd’n (vilket min gör). Hur ofta det sker är en annan femma. 

Vad jag menade men uttryckte oklart var att jag utgått från att samma inspelningsversion används i testen. Om man bland de olika versionerna väljer en som är tillräckligt bra så borde det räcka för jämförelsens skull. Det borde påvisa skillnaden i uppspelningskvaliteten på respektive uppspelningsutrustning. Skall man optimera även inspelningskvaliteten så blir det en egen urvalsprocess som blir en ytterligare parameter. Jag antar att Apex och BigBlue:s fokus var att höra skillnaderna med samma inspelningsversion i de olika uppspelningarna.

 

När det gäller ripping så kan jag tro att om jag köper en streamer med cd-spelare, så är kraften och kostnaden knappast lagd på cd-spelaren och inte på streamingsdelen. Min och Apex CD-spelare har buffringsfunktion, så här tillför ripping kanske inte så mycket i den delen. 

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, lindome said:

det är kul att ta del av andras kunskaper, åsikter o erfarenheter

Förvisso kul, men…….att förstå allt som skrivs är inte det lättaste och inte heller kul när man hela tiden ändrar de egna funderingarna om hur man vill göra.:winking:

Jag köper för egen del resonemanget om att vinyl/band är ”bäst” och att streaming är ett tredjehandsval. Det som stör mina tankar är teknikutvecklingen som rasar på i för mig ljusets hastighet, hade det istället varit i ljudets hastighet så hade det varit mycket enklare:winking: 

 

Tyvärr så kan jag inte tillföra så mycket när det gäller själva tekniken, jag skriver om hur jag funderar kring detta utifrån mina erfarenheter. Jag vet inte ens om jag är intresserad längre av försöka få till det bättre än jag redan har på digitalsidan? Tänk så många  band och vinylskivor jag skulle kunna köpa för pengarna istället för prylar som åter skulle ta plats på den numera minimalistiska bänken mellan högtalarna? Det är inte alltid grönare på andra sidan, men tänk om det är det?

Jag funderar därför vidare och följer därför tråden och allas inlägg med stor behållning och med hopp om att det finns ett svar på allt genom allas bidrag i form av erfarenheter, kunskap och inte minst den välvilja som finns bland medlemmarna här på forumet att dela med sig av:thumbsup: 

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, calm said:

med samma inspelningsversion i de olika uppspelningarna.

Fast det går ju inte att säkerställa? De olika klienterna har garantera inte samma visningspreferenser och det är sällan tydligt vilken utgåva det handlar om.

Jag nämner Amazon Music som skräckexempel, men Qobuz är inte mycket bättre. Det är här som Roon visar framtassarna och iaf tillåter mig se bolag och id-nr hyfsat lätt.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Apexorca said:

Grymt specialintresse @Bebop:grin:

Se det mer som en övertydlig illustration till vad man kan göra. Mer användbart är att söka t ex klassisk musik. Jag minns kanske inte orkestern eller dirigenten men jag vet det var Beethoven. Då söker jag på honom och känner igen albumer på omslaget. Eller minns jag dirigenten men kommer inte ihåg skivan… och liknande. Någon kväll körde jag bara jazz från det magiska året 1959. Lätt som en plätt att söka och hitta.

 

Exemplet med ”All the Things You Are” är faktiskt verkligt. Den är lite av jazzlåtarnas låt vars harmonier många låtar bygger på. Jag bläddrade fram dem och lät spelaren gå. Det blir nästan som 47 olika låtar i alla möjliga stilar. Men efter 2-3 timmar tröttnade jag. Att kora vinnare är inte riktigt min grej. Jag tycker det är intressantare att observera skillnader… :)

Link to comment
Share on other sites

Nu åter till mitt testande. 

Det jag nu kommer skriva kommer säkert få olika reaktioner. Så @lindome! dags att börja poppa popcorn igen. :grin:

 

Det går säkert att ifrågasätta filerna denna gång också, men vi körde Qobuz från min favoritlista där albumen är sparade. Samma som senast. Vad jag kunde se var det samma  filer hela tiden. 

 

Vi hade inte för avsikt att testa detta mot rippade eller sparade filer på hårddiskar. Detta var ett rent streamingtest där Qobuz användes för att välja musik. 

 

Min uppfattningsförmåga i min invanda hemmamiljö och system kan ju alltid ifrågasättas, men jag gör så gott jag kan och jag kan inte tänka mig en bättre miljö för mina test där jag skall bedöma hur det låter. 

Jag försöker vara så öppen jag kan för enbart hur det låter och om det tar mig dit jag önskar i musikåtergivning. 

Jag utgår alltid från att det jag byter/testar skall ta mig i en riktning i återgivningen som uppfyller mina krav på musikalitet. Jag vill inte distraheras av att det bara är ett annat ljud. Det måste bli bättre åt den riktning jag tycker ljudet bör förbättras. 

 

Repetition

 

Testarna: @Apexorca§ @bigblue

 

 

Vad utgår vi från?

Nätverkswitch:

1- English Electric - 8Switch

2- Nätverkswitch SOtM-Audio sNH-10G  och SOtM-Audio sPS-500 PSU 

3- Innuos - PhoenixNET - Nätverkswitch

 

Streaminglösningar:

A- Bluesound Node. + MSB Platinum DAC IV

B- dCS Bartók inbyggd DAC

A är något mer kostsam men har 10 år äldre DAC.

 

Testsnurran med kombinationer var så här:

B3, B2, A2, A3, B3, A3, A2, A1, A2, A3, B3, A3, B3.

 

 

Mina beskrivningar är i relation till allt det vi testar och skall inte ses som absoluta. Allt skulle de flesta tycker låta bra. Jag sågar inte något.

 

A1 kan vi städa undan helt. Den låter tydligt sämre. Ljudbiden är i jämförelse som en 1.5 m stor boll mellan högtalaran, man kan inte hålla isär komplexa partier och röster blir frasiga. Basen är blurrig. Lite tröttande at lyssna på och jag får ingen kärlek i musiken. Den når mig inte lika bra som övrigt i testet. 

 

A2 ger en stor förbättring. Ljudbilden sträcker ut och det blir mer luft. Man hör inspelningsakustik. Frasighet i röster bättre men finns. Lättare med stökig musik men ljudbilden inte stor nog att separera musikens delar helt. 

 

B2 Allt bättre med ett ganska stort steg. Det som A2 har fast bättre + att det är lita klarare och friskare och ljusare ljudbild.

 

B3 nu kommer vi in på en nivå där jag glömmer att jag lyssnar på en anläggning. Jag sjunker ner i soffen axlarna åker ner och det är bara musik. Fortfarande något luftigare och friskare men inget fnasigt frasande på röster som stör. På CD är det fortfarande en annan kärna i ljudet och tydligare med röster i ljudbilden men det är bra nu. 

 

A3 Flyttar kablarna till prylarna A3. VA! jämfört med A2 är det en stor förbättring. Jag fick faktisk gå fram och kolla att det var Bluosound som spelade. 

Därför bytte vi fram och tillbaka några gånger extra. dubbelkollade att inget var felkopplat och att förutsättningarna var så bra vi kunde för både A3 och B3.

Det var faktiskt så at jag föredrog A3 på kvinnoröster. De blev mer organiskt analog-lika utan fnas och fras. B3 fortsatt något ljusare i anslaget, men luft och ljudbild är mycket lika. A3 är mer analog i sin framtoning. Optimalt hade varit om den var lika öppen och frisk som B3, men vi snackar gradskillnader. 

 

Jag kan inte annat än att erkänna min förvåning. Jag har lyssnat hela förmiddagen innan testet med Innous Switch + Bartók och varit imponerad. Om jag var förberedd på något så var det inte att Bluesound skulle höja sig så mycket med Innous Switchen. Kanske i lika mycket som Bartók men inte spurta ikapp till jämsides. 

Varför blir det så tänkte vi?

Gissar att det redan sitter massa bra saker i Bartók som den inte får nytta av på samma vis som Bluesound. 

 

Jag kan inte dra någon annan slutsats än att Innuos - PhoenixNET - Nätverkswitch är en oerhört bra switch och i en helt egen klass jämfört med det vi testat.

Att switchen som del i streamingen dessutom inte kan betraktas som ett tillbehör utan som en extremt viktig del i det hela streamade förfarandet bör betonas. I vårt test var ju de stora skillnaderna när vi bytte switchar. 

Jag betraktar switchen som ett fundament som skall vara på plats innan man testar streamingenheter annars vet man inte vad de kan prestera. Det är dessutom mycket billigare än själva streamerenheten. Tar vi med Bluesound i ekvationen blir det konstigt med en streamer för 4-5 ggr högre pris till den. Men strunt i det, återgivningen blir lätt värd det tycker jag. 

 

@lindome! Har du popcornen klara? :winking:

 

 

Bilder nedan på det som testades i dag.

 

dCS Bartók

 

 

_49U9205.jpg.311471917d6361e462190182db24195f.jpg

 

 

Innuos - PhoenixNET - Nätverkswitch och del av Bluesound Node i förgrunden.

 

_49U9203-2.jpg.23f46661671f62bd5ea3452bf8b4f086.jpg

 

_49U9204.jpg.d02b17be9a66f696527d1ccd37fd44bc.jpg

 

 

Nätverkswitch SOtM-Audio sNH-10G  och SOtM-Audio sPS-500 PSU 

 

_49U9206.jpg.8075f8966b5e58c540530564811ebed4.jpg

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, lindome said:

Som jag skrev på annat forum. Jag dricker champagne äter chark o lyssnar på rullband.

Stevie Wonders mästerverk från 1976.

Songs In The Key Of Life:grin:

 

Kör på så tar jag en bit Kaltbach @Apexorca

 

Men popcornen då? :26:

 

Jag tog en Gin § Tonic och lagar mat med St Germain - Tourist streamad i bakgrunden. 

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, bfjohansson said:

Det låter som ni har haft en trevlig övning. Skulle vara väldigt kul att få höra hur ni upplever Statement också, för visst skulle den med testas?

 

Hade också gärna varit med men nu kom Coviden emellan. Jäkla trist detta. Å andra sidan, annars hade vi ju varit kvar i backen...

 

Tråkigt att höra. Hoppas det är lindrigt och försvinner fort.

 

Ja det var riktigt kul övningar det här. Lärorikt. 

 

Innous Statement skall köras här med auktoriserad personal (Björn) på söndag. 

 

Sedan blir det test med Antipodes k50 senare i januari. Den verkar också bra. 

Link to comment
Share on other sites

Håller med @Apexorca. Detta är väldigt lärorikt. 

Särskilt kul att uppleva side-by-side vad en "riktigt bra" switch kan tillföra anrättningen som inte en "bra" switch helt mäktar med. 

För mig handlade det om att den förstnämnda lyckas bättre med att mejsla ut presentationen och behålla microdetaljerna. 

Jag upplevde mer rum och rymd vilket gav 3D-känsla. Något som i sin tur gör upplevelsen mer verklighetstrogen och närmare det analoga ideal som jag eftersträvar. 

 

Frågan är hur man bäst skulle fördela t ex 50 000 kr. 

Allt på streamern och billig switch samt lakritssnören.

Kanske tvärt om (Node + Innuos NET switch och finkablar)

Eller en balanserad fördelning någonstans mitt emellan. 

 

Jag har mina aningar - men ser fram emot fortsatta utvärderingar. 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Apexorca said:

Innous Statement skall köras här

 

2 hours ago, Apexorca said:

 Antipodes k50 senare i januari.

Jag har hört båda men inte i en direkt jämförelse. Men av det jag har hört så faller mitt tycke otvetydigt på K50.

Jag har också testat flera olika switchar, och jag tycker att Phoenixnet är mycket bra. Och den blir ändå bättre med en bra strömkabel...

 

Audionord hade nyligen en demo gällande bl.a. nätverkskablar på RC i Umeå. Daniel visade Shunyatas sortiment.

Det jag kan konstatera är att det är mycket viktigt att jobba med nätverket. Fullt jämförbart med andra signalvägar inom audio, kanske till och med viktigare!

Det finns stora vinster att hämta där.

 

Gott nytt år önskar Jaxho

Link to comment
Share on other sites

Hej Apex & Bigblue.

 

Mycket intressant test ni kör och tack för att ni delar med er av era erfarenheter.

Med tanke på att ni kommit fram till att switchen är mycket viktig för resultatet, så tycker jag att ni borde testa även en Melco, men det är kanske redan är med i er långsiktiga plan.

När det gäller streamer så saknar jag en Aurender i ert test, då dessa (kanske) är det ledande märket då det gäller just streaming. Marcus lånar säkert ut något lämpligt.

Kör hårt, jag ser fram emot den spännande fortsättningen på ert test.

 

Gott Nytt År, Tomas.

 

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, Tyking said:

Hej Apex & Bigblue.

 

Mycket intressant test ni kör och tack för att ni delar med er av era erfarenheter.

Med tanke på att ni kommit fram till att switchen är mycket viktig för resultatet, så tycker jag att ni borde testa även en Melco, men det är kanske redan är med i er långsiktiga plan.

När det gäller streamer så saknar jag en Aurender i ert test, då dessa (kanske) är det ledande märket då det gäller just streaming. Marcus lånar säkert ut något lämpligt.

Kör hårt, jag ser fram emot den spännande fortsättningen på ert test.

 

Gott Nytt År, Tomas.

 

 

Tack!

Jag har värderat Melco switchen också. Jag har fått en del info om den och kikat på den i verkligheten. Den är säkert bra, men enligt utsago liknande prestanda som Innous. med vissa karaktärsskillnader. Melco verkar vara mer åt det kliniska hållet och Innous tex mer bättre botten och dynamik. För att Melco skall bli bra behöver den 3 burkar och massa kablar. Den blir dessutom upp mot 10 tusen dyrare än Innous switch som var min tänkta slutstation prismässigt att testa. Jag kommer inte testa Melco dessvärre. 

 

Vi får se. Kan vara bra att prova Aurender (den tar väl inte Roon va?) och Lumin också kanske. Det finns fler att prova. Jag kommer säkert begränsa mig och inte prova allt på marknaden. Jag tar lite råd från polare, som kommit längre än jag i denna process, om vad som är bra att prova.

 

Jag har ju fattat grejen med Switch och vilka stora skillnader den gör.  Det är i nivå med olika försteg eller olika puppor till vinylen. Stora skillnader.

Är det lika stora skillnader på streamerenheter? Tipps?  Slutsatsen återstår att se för mig. 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Apexorca said:

Jag betraktar switchen som ett fundament som skall vara på plats innan man testar streamingenheter annars vet man inte vad de kan prestera. Det är dessutom mycket billigare än själva streamerenheten. Tar vi med Bluesound i ekvationen blir det konstigt med en streamer för 4-5 ggr högre pris till den. Men strunt i det, återgivningen blir lätt värd det tycker jag. 

Du kan se switchen som ett riia om vi skulle jämföra med vinyl sidan!  Jag tycker nog att det är lönt att börja med switch och Innuos switchen är ju onekligen bra, då allt är inbyggt med en riktigt bra PSU och en klocka på hög nivå. Risken är annars att du tar omvägen med en billigare switch, men ändå slutar med att införskaffa Innuos switch i slutändan! Speciellt nu när ni har hört vad den presterar!

 

Att det inte är större skillnad mellan Bluesound och dCS Bartók är inte så överraskande! Har en vän som testa lite olika streamers och Dacar och kom fram till att just dCS Bartók lät lite tråkigt och oengagerade hos honom i jämförelse med andra streamers, men som sagt allt är ju anläggningsberoende så där med sagt behöver det ju inte betyda att den är dålig för det.

 

När det gäller streamers så tycker jag personligen att man får gå rätt högt i pris, för att man ska uppleva skillnader! Själv så körde jag ju själv en Roon Rock som var kopplad till Roopie och det lät förvånansvärt bra där hela paketet med PSU kosta 21.000:-. 

 

Skulle rekommendera er att låna @ishoot Dac när ni ska testa Statment! Tänk även på att Statmenten behöver egentligen vara inkopplad över ett dygn innan den börjar prestera, eller rättare sagt allt med klockor verkar behöva tid på sig att uppnå lämplig temperatur.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...