Jump to content

Mästarmöte har en vinnare!


Apexorca

Recommended Posts

54 minutes ago, AlfaGTV said:

Tack för reportage! Jag misstänker att ni försökte köra Sirius med upsampling till 352.8/384Khz men det är kört över SPDIF/AES-EBU, de klarar bara 24bit 192Khz. Och frågan är hur ni kopplade Aries till din MSB, coax med Heimdal? Jag kan bara konstatera att "fnas" och digitala artefakter är inte alls vad Aries gör i mitt system. :) 

 

Hur streamade ni förresten? Alltså vilken mjukvara användes och vilka källor?

 

 

Jag fyller på lite. Det är viktigt att se mina upplevelser det i relation inom det digitala mediet med min MSB rigg uppspelat från CD som referens.

 

Precis. Vi gick in i menyerna och ställde om till 192kHz i listan där eftersom det är max för den kabel vi använde (SPDIF). Men Auralic ville inte detta och ligger kvar på 352.8 hela tiden. Vi provade på alla möjliga vis, även med hjälp per tel från återförsäljare, men det gick inte.  

 

Källa? (Vad menas i detta fall?) Vi spelade från Qobuz  via ethernet och SOtM-Audio sNH-10G  och SOtM-Audio sPS-500 PSU. Sedan hade vi respektive enhets egen applikation på min mobil för att spela upp musiken från Qobuz.

Fnaset i diskant/mellanregister skall betraktas i relation till min MSB CD/DAC. Detta hör jag lättast på röster. Det finns ju i instrument också, men det är svårare att veta vad det är. Det maskeras generellt mer hos instrument, men är lika tröttande för öronen. Blir det ordning på det så åker axlarna ner och man hör bara musiken. Det var mitt mål att uppnå detta musikaliskt och återgivningsmässigt till i samma härad som MSB riggen presterar från CD.  Det var dSC Bartók, men med lita annan tonal balans som inte var fel alls. Det viktiga för mig är att bli av med de digitala artefakterna som ffa har att göra med distorsion i mellanregister och diskant. Just detta är jag känslig mot och det tar udden av min musikupplevelse. Jag hör röster som inte håller en ton hela vägen med sångarens karaktär utan den spricker upp i ett hårt fnas, pixligt  karaktärslöst ljud/ton med viss hårdhet. Det var mycket tydligt på Boz Scsggs album DIg. Han sjunger både högt och lågt, svagt och starkt i olika partier och spår.  Han hade mindre brösttoner och var mer nasal via streaming och när han gick upp i frekvens blev det antydan till hårt. Testade Youn Sun Nah också och samma effekt där. Tunnare röst och lite pixligt kantig när hon tar i i högre frekvenser I JÄMFÖRELSE MED VÅR REFERENS I TESTET. Men det blev bättre och bättre längs kedjans gång. Steget från Bluesound till Auralic var en förbättring betydligt mindre än vi trodde det skulle vara. Jag var uppriktigt förvånade över det. Sedan var det ett större steg/förbättring upp till dCS, men är det 150.000kr bättre är frågan?

 

 

Utan MSB riggen som referens kanske man inte hade uttryckt sig i dessa termer. Egenskapen med röster är just den viktigaste för mig, basen har inte samma problem med distorsion i det digitala mediet. Visst skilde det lite i testet där struktur och anslag blev bättre men det var inte det som avgjorde saken på samma vis som rösterna.  I komplexa partier hör man också tydliga skillnader. På samma sätt som röster förbättrades förmågan att hålla isär instrument och ge dem en egen plats i musiken. Allt detta var orsaken till varför jag en gång i tiden valde MSB och det är fortfarande deras bästa egenskap på de nya DACarna också, men nu har det dessutom blivit öppnare och mer likt dCS bästa egenskaper, Friskt öppet utan hårdhet stramhet utan pixlighet.

dCS DAC med min CD- drive gjord egenskaperna med röster och komplexa partier jättebra i detta test, men var tonalt lite ljusare pga av distorsionen i röster i dess frekvenser. dCS Streamingen var inte riktigt lika bra.

När vi spelade samma album på vinyl var den egenskaper jag ogillar i röster helt borta. För mig är detta en digital artefakt som är unik för digitala signalkällor.

 

Man skulle väl kunna säga att allt vi testat låter på olika nivå av bra. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calm said:

Om jag förstår det rätt så återstår Innuos Statement-testet? Men kräver uppenbart en annan DAC-lösning. På min MSB finns redan USB installerat. Men skulle jag starta på nytt är det mer troligt att i sådant fall att satsa på ny DAC eller kombo streaming/inbyggd DAC. Själv är jag lite nyfiken på vad Statementmodellen skulle innebära ljudmässigt i jämförelse men Zen+ USB-reclocker som jag kör idag. Kör också med ett uppgraderat LPSU till EE-switchen i form av design från Paul Hynes istf. den medlevererade väggbulan. Tyckte att den ljudförbättringen var påtaglig. Också lite nyfiken att testa vad skillnaden skulle bli om man ersatte EE med Innuos egen switch .  Precis som ni konstaterar så är det en bit kvar till CD-spelarnivå. Har genom streamingen fått lite baspåslag som jag inte gillar och eftersom det är uteslutet att ladda in fler HH-resonatorer i lyssningsrummet får man jobba med andra medel. Kanske Statement kan ge lite mer stramhet i botten? Vi får se om det kommer till test för egen del.Streaming är fortfarande inte förstahandsalternativet vid finlyssning. Men ack så bekvämt. Börjar dessutom bli lite väl många burkar i systemet!:grin:

 

Kul och intressant att läsa om era initierade test!:smile:

 

Calm

Tack!

 

Håller med. Jag tycker ditt resonemang är vettigt. 

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, MatsT said:

 

Ni testar lite äpplen mot päron om ni inte ser till att ha samma master på de  olika formaten. Påfallande ofta är högupplösta filer på Qobuz väldigt trista att lyssna på när det gäller populärmusik. Ett första test för att se till att streamern fungerar tillfredsställande är att köra rippade CD som jämförelse mot CD, då bör det inte bli några större skillnader.

 

 Ja, så är det helt klart. Nu får @Apexorca fylla i om jag missförstått. Men detta "test" handlade lite mer om att spegla verkligheten hos Apex. Och i den så finns inga rippade cd-skivor. Där skulle man lyssna på antingen cd-skivor i original - eller streama. Att sedan källmaterialet är sämre, det blir ju i så fall en del av helhetsupplevelsen och det som man ska ta ställning till. Det vore ju, enligt mig, konstigt att tillsätta en ingrediens (rippad CD) som inte är aktuell i vardagen. Eller?

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, MatsT said:

 

Ni testar lite äpplen mot päron om ni inte ser till att ha samma master på de  olika formaten. Påfallande ofta är högupplösta filer på Qobuz väldigt trista att lyssna på när det gäller populärmusik. Ett första test för att se till att streamern fungerar tillfredsställande är att köra rippade CD som jämförelse mot CD, då bör det inte bli några större skillnader.

 

 

Ok. Testar vi fel? Så kan det vara.

Jag är med på att vi inte har en helt klinisk perfekt testmiljö. Prylarna står lite olika och allt är inte samma. När vi kör Qobuz så väljer vi album och kör på. Ofta står det HR.

 

Hänger inte helt med hur vi skall göra när vi testar, utveckla gärna.

Link to comment
Share on other sites

För mig blir det fel när en streamer sågas som källa när det sannolikt är mastern som är mycket sämre. Börja med att jämföra olika utgåvor på Qobuz så kanske ni kommer att märka att många remastrade filer inte är så lyckade. Även hos mig låter det lite bättre med lokal uppspelning än över nätet och jag ska försöka undersöka orsaken lite mer grundligt men det är inte så stora skillnader. Det kan vara mitt lokala trådlösa nätverk som gör det men det kan också vara någon lite påverkan hos Qobuz vid deras "utsändning". Jag har laddat ned filer från Qobuz och de låter bättre än när jag streamar filerna över nätet och då borde filerna var identiska.

 

Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, byZan said:

Känner igen mig själv själv i det du skriver @Apexorca, jag trodde att……, kanske jag som gör fel……., det börjar gro andra tankar o s v - det kommer ”aldrig" att ta slut om man söker efter det ”perfekta"! Däremot så kan man sätta ner foten när man tycker att det är gott nog för att ha som en bekväm och leta musik källa. Håller med @calm om att "Streaming är fortfarande inte förstahandsalternativet vid finlyssning. Men ack så bekvämt. Börjar dessutom bli lite väl många burkar i systemet!” Detta har vi konstaterat hemma hos mig samtliga gånger vi lyssnat där och då med olika inställningar och prylar. Därmed inte sagt att det låter dåligt men det är långt kvar för att musiken ska beröra såsom den gör vid lyssning på band eller vinyl. Därmed inte heller sagt att musik via mina streaming lösningar inte berör och låter väl så bra. Jag kommer nog själv att börja med att kolla på lite kablar, switschar och annan strömförsörjning innan jag eventuellt skulle gå vidare, så jag tycker att du @Apexorca tänker rätt med att försöka trimma din Bluesound först. 

 

Ja. 

jag tycker det är intressant att se hur långt streaming kan vara. Jag har för lite erfarenhet i mitt system om det. Men nu börjar jag förstå vad detta format gör och var de kan prestera. Det har inte varit en positiv ögonöppnare på det viset att jag känner för en stor investering. Då är Bluesound bra nog dör mina krav på streaming. 

Skulle jag bestämt mig för att ha streaming som min första signalkälla att spela musik från hade jag satsat dock. Så här långt hade då dCS varit ett mycket bra alternativ och jag hade sålt min MSB-rigg.

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, Akkelis Audio said:

100% klockrent Mats !!!!!!  Vi har ju gjort mängder av jämförelser och en korrekt rippad cdskiva låter alltid bättre än samma skicka streamad via Qobuz eller Tidal och även samma skiva spelad via en cd-drive. Om vi ska ranka ljudkvalitet:

1. CD skiva rippad på rätt sätt

2 CD drive/spelare

3. Qobus

4. Tidal

5 Spotify

 

Som bubblare finns ju möjligheten att köpa och ladda ner samma skiva i högupplöst, men det var ju inte aktuellt i just detta fall.

 

 

 

Ok, då fattar jag vad Mats menade. 

Målet för mig och @bigblue med detta test var inte att avgöra detta. Det var bara streamingen som isolerad företeelse vi ville utröna. Vi ville se hur bra streaming via Qobuz kan vara i bla mitt system. 

 

Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, octavia rs said:

 

Det kan du inte så det är inget ni ens behöver försöka göra, kör man dCS DAC med inbyggd streaming så är det hela paketet som gäller ända som fanns ifrån dCS innan var deras Network Bridge som jag ägt det är en förbannat bra streamer som jag använde med väldigt gott resultat via AES koppling till min TAD (finns vanlig koax S/PDIF ut med) men den tillverkas inte längre.

 

Hur vida saker blir i ett system är ju klart beroende av hur ens system är uppbyggt och självklart att man lyssnar på samma "ljudfil" i grunden. För nått år sedan så jämförde jag en rippad CD som lagrades på min Roon server med att spela skivan direkt i min TAD CD och jag upplevde ingen skillnad överhuvudtaget mellan att köra CD direkt i TAD spelaren kontra att köra den via min Roon server till dCS Network Bridge via AES koppling till samma TAD spelare (betyder ju inte att där inte var någon skillnad men inget jag reagera över så jag brydde mig inte direkt om att jämföra mer).

 

Ska man jämföra så är det ju så att man får jämföra med samma sak annars kan de nog bli lite hursomhelst och resultatet blir kanske nått helt annat än vad det egentligen är precis som @MatsT skriver. Att man sen kanske tycker att stremingen ifrån Tidal eller Qobuz är sämre de kan de ju mycket väl vara men jag hade nog först och främst försökt jämföra din CD-drive och MSB DAC med att rippa samma skiva och lägga den på en USB sticka och spela den i Bartoken tex.

 

Precis som mycket annat så behöver man sätta sig in i hur saker och ting fungerar köper man en fin skivspelare, arm och pick-up så slänger man kanske inte bara ihop det och hoppas att det blir "bra" de blir lite samma sak kan jag tycka med det digitala när det är många komponenter som ska lira ihop man behöver ha lite koll på vad som fungerar tillsammans, vissa överföringar har sina begränsning i sin specifikation och de går helt enkelt inte att få de att lira med en annan produkt tex. att de inte går att överföra mer än 24/192 via en vanlig koax digital utgång.

 

 

 

Fattar kanske lite vad ni menar, men ändå inte helt. 

 

Hjälp mig.

Vad är det för fel när vi testar samma album/fil från mina favoriter på Qobuz? Skiljer det sig åt? Vi spelade samma på alla streamingenheter. 

Det enda som skilde i materialet var då vi jämförde och spelade CD (och vinyl). Där fattar jag att det kan skilja sig åt så klart. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Apexorca said:

Vad är det för fel när vi testar samma album/fil från mina favoriter på Qobuz? Skiljer det sig åt? Vi spelade samma på alla streamingenheter. 

 

Det är såklart inget fel jämför man samma låt ifrån Qobuz på olika streamers så är det ju samma fil man jämför så det är ju de ända sättet att jämföra 2 olika streamers och i mina ögon korrekt. Dock blir det ju en skillnad att tex. köra Aries till MSB kontra att köra Bartok då är det ju inte bara filen ifrån Qobuz som jämförs även olika DAC.

 

Det är ju när man jämför en streamad låt ifrån Qobuz kontra vad man kanske tror sig vara samma låt på en CD skiva då kan ju "filen" vara totalt olika och det som resulterar i att det låter väldigt olika helt 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, octavia rs said:

Det är ju när man jämför en streamad låt ifrån Qobuz kontra vad man kanske tror sig vara samma låt på en CD skiva då kan ju "filen" vara totalt olika och det som resulterar i att det låter väldigt olika helt 

 

Exakt. Och det var det vi kanske just den verkligheten som vi upplevde.

 

Jag tror inte att någon av oss som satt och lyssnade hade en illusion om att vi hittat exakt samma pressning för de olika låtarna som streamades och och dess CD-motsvarighet. Det var inte det som skulle jämföras, något som kanske bör förtydligas. 

Istället handlade det om att efterlikna olika tänkbara sätt att njuta av digitaliserad musik:
 

A) Hur låter det när man streamar låt A på streamer X och MSB dac?

B) Hur låter det när man spelar låt A på en fysisk CD och MSB dac?

C) Hur låter det när man streamar låt A på streamer Y med inbygd dac?

Detta är de "vardags scenarior" som skulle utvärderas. 

Link to comment
Share on other sites

Jag är helt med på hur ni resonerar @bigblue och @Apexorca det ska låta bra så som man tänkt använda det annars är de ju inte större poäng med det.

 

I slutändan är det vad man själv tycker som spelar roll inte vad andra tycker. Gillar man inte hur det blir med streaming så är det helt ok för min del inte så att jag känner ett behov av att försöka "omvända" någon :)

Link to comment
Share on other sites

 

1 minute ago, octavia rs said:

Jag är helt med på hur ni resonerar @bigblue och @Apexorca det ska låta bra så som man tänkt använda det annars är de ju inte större poäng med det.

 

I slutändan är det vad man själv tycker som spelar roll inte vad andra tycker. Gillar man inte hur det blir med streaming så är det helt ok för min del inte så att jag känner ett behov av att försöka "omvända" någon :)

 

Jag behöver nog inte bli "omvänd".  För mig låter streaming bra och har många fördelar. Men jag förstår vad du menar :-)  

 

Låt oss skapa en teoretisk och personlig skala (baserat på musikalisk njutning) och här sätta Rullband på 10 (av 10), Vinyl på 8, CD på 6 och Bluesound Node 4.

Där 6 är referensen på vad man vill uppnå för att känna att det är "bra nog" för vardagsnjutning och konsumtion.

Hur skapar man en streamad lösning med Qobus som utgångspunkt för att nå till 6 eller mer. Och hur mycket skulle det kosta?

Det tror jag var/är Apex utgångspunkt.

Link to comment
Share on other sites

 

41 minutes ago, octavia rs said:

Det är såklart inget fel jämför man samma låt ifrån Qobuz på olika streamers så är det ju samma fil man jämför så det är ju de ända sättet att jämföra 2 olika streamers och i mina ögon korrekt.

Bra. Det var min tanke.

Jag är ju fullständig nybörjare i detta med streaming och det finns säkert hyllmeter med information om detta. Nu börjar jag där jag är och jag kommer säkert missa en del detaljer.

 

41 minutes ago, octavia rs said:

Dock blir det ju en skillnad att tex. köra Aries till MSB kontra att köra Bartok då är det ju inte bara filen ifrån Qobuz som jämförs även olika DAC.

 

Ja det håller jag med om och det var vi med på. Därför testade vi ju in CD-Drive med båda MSB och dCA DAC för att få en referens på skillnaden och den stämde väl med hur det lät vi streamer. 

 

20 minutes ago, octavia rs said:

slutändan är det vad man själv tycker som spelar roll inte vad andra tycker. Gillar man inte hur det blir med streaming så är det helt ok för min del inte så att jag känner ett behov av att försöka "omvända" någon :)

 

Det förstår jag. Jag är ju tacksam för synpunkter och tipps, vilket jag behöver. 

 

 

 

1 hour ago, MatsT said:

För mig blir det fel när en streamer sågas som källa när det sannolikt är mastern som är mycket sämre. Börja med att jämföra olika utgåvor på Qobuz så kanske ni kommer att märka att många remastrade filer inte är så lyckade. Även hos mig låter det lite bättre med lokal uppspelning än över nätet och jag ska försöka undersöka orsaken lite mer grundligt men det är inte så stora skillnader. Det kan vara mitt lokala trådlösa nätverk som gör det men det kan också vara någon lite påverkan hos Qobuz vid deras "utsändning". Jag har laddat ned filer från Qobuz och de låter bättre än när jag streamar filerna över nätet och då borde filerna var identiska.

 

 

Har jag skrivit att jag sågat det? Jag skriver att det låter bra. Att jag hör vissa skillnader men att det var mindre än jag trodde mellan de olika streaming enheterna, men sämre än från min CD-rigg. Syftet var at jämför streamers mot mot min digitala referens.

 

Jag förtydligar detta är ett streamingtest där vi testar hur streamad musik låter på olika produkter med ett mål om att det skall låte som via min CD-drive.

Jag har inga avsikter att rippa mina CD-skivor eller ladda ner bästa versionerna tillgängliga från olika andra sidor på nätet. Jag vill bara se hur bra ljud jag kan få genom att streama via ffa Qobuz. Streamingen om jag skal använda den skall vara snabba ryck. Kunna välja all musik som finns där och spela upp det. Hur bra kan det bli?

Jag inser att man kan välja olika filer, spara dem på hårdiskt, eller rippa till CD och köra dem från USB minne och ved mer det kan vara. Men det är inte det jag vill göra. Jag vill bara streama. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, bigblue said:

 

 

Jag behöver nog inte bli "omvänd".  För mig låter streaming bra och har många fördelar. Men jag förstår vad du menar :-)  

 

 

Inte jag heller. Jag fattar fördelarna med streaming. De är uppenbara när man väljer musik från mobilen på nolltid. Jag bryr mig om min musikaliska njutning mycket mer än formatet. 

 

 

3 minutes ago, bigblue said:

Låt oss skapa en teoretisk och personlig skala (baserat på musikalisk njutning) och här sätta Rullband på 10 (av 10), Vinyl på 8, CD på 6 och Bluesound Node 4.

Där 6 är referensen på vad man vill uppnå för att känna att det är "bra nog" för vardagsnjutning och konsumtion.

Hur skapar man en streamad lösning med Qobus som utgångspunkt för att nå till 6 eller mer. Och hur mycket skulle det kosta?

Det tror jag var/är Apex utgångspunkt.

 

:grin:

Ja, bra skala. 

Jag gissar att det stämmer med ditt syfte med detta test också. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

57 minutes ago, Apexorca said:

Målet för mig och @bigblue med detta test var inte att avgöra detta. Det var bara streamingen som isolerad företeelse vi ville utröna. Vi ville se hur bra streaming via Qobuz kan vara i bla mitt system. 

 

21 minutes ago, bigblue said:

A) Hur låter det när man streamar låt A på streamer X och MSB dac?

B) Hur låter det när man spelar låt A på en fysisk CD och MSB dac?

C) Hur låter det när man streamar låt A på streamer Y med inbygd dac?

Detta är de "vardags scenarior" som skulle utvärderas. 

Tackar för att ni delar med er av er ingående testning och förtydligande om förutsättningarna:thumbsup:

 

Även om inte det primära är att testa lokalt lagrad musik tycker jag verkligen att ni borde överväga att ta med det i ekvationen.

Det kommer kanske att ge en indikation om var flaskhalsen är, är det bara källmaterialet där kvaliteten kan variera rätt mycket eller är det någon omkringliggande faktor i setupen som påverkar streamingen från Qobuz negativt.

 

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, LPL said:

Tackar för att ni delar med er av er ingående testning och förtydligande om förutsättningarna:thumbsup:

 

 

 

Det verkar ju behövas. Jag tror jag varit tydlig med vad vi ville testa från start. Det har aldrig varit tal om annat än att vi testar streaming via streamingtjänsten Qobuz. Jag har nog inte ens varit nära att prata om lokalt lagrad musik eller liknande. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Apexorca said:

Har jag skrivit att jag sågat det? Jag skriver att det låter bra. Att jag hör vissa skillnader men att det var mindre än jag trodde mellan de olika streaming enheterna, men sämre än från min CD-rigg. Syftet var at jämför streamers mot mot min digitala referens.

Jag uppfattade det som att alla streamers blev sågade på lite tveksam grund, jag bryr mig inte så mycket om hur ni rankar inbördes bland streamers. Det borde vara en minimal skillnad mellan streamer och CD-uppspelning om samma eller likartad master används.

 

Svaret på frågan hur bra det kan bli med streaming jämfört med CD-avspelning borde enligt mina erfarenheter bli olika beroende på förutsättningarna.

 

Alternativ 1. Streaming mycket lika eller kanske aningen sämre med CD-kvalitet.

Alternativ 2. Streaming betydligt bättre med bra högupplösta filer.

 

Bra högupplösta filer finns det en hel del av när det gäller Jazz och Klassiskt men är mer sällsynt med populärmusik.

 

Många fler alternativ blir det om mjukvara i streamer utnyttjas för omsampling och annat.

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Akkelis Audio said:

100% klockrent Mats !!!!!!  Vi har ju gjort mängder av jämförelser och en korrekt rippad cdskiva låter alltid bättre än samma skicka streamad via Qobuz eller Tidal och även samma skiva spelad via en cd-drive. Om vi ska ranka ljudkvalitet:

1. CD skiva rippad på rätt sätt

2 CD drive/spelare

3. Qobus

4. Tidal

5 Spotify

 

 

Kul. Det verkar ju råda någon form av konsensus på forumet kring detta (vilket inte är helt vanligt i dessa sammanhang) :smile:

När det gäller digital maximering av den musikaliska njutningen, så intas plats 1 och 2 alltså av en CD skiva. Därefter kommer strömmad musik.

Hmm, då är det kanske inte så konstigt att vi inte upplevde att Qobuz streamingen nådde hela vägen fram, även om det var HR-filer.

 

Jag har nämnt det tidigare i andra trådar - maskinerna som sådana är säkert kapabla till mycket mer. Men källmaterialet (den strömmade musiken) är inte riktigt där ännu för att ta upp fajten med CD. 

 

Link to comment
Share on other sites

Med bra högupplösta filer från Qobuz blir CD-avspelning akterseglad men det kräver att man letar upp bra utgåvor.

 

Jag har försökt nå fram med mitt budskap om att äldre versioner av populärmusikfiler som finns på Qobuz ofta eller rent av oftast låter bättre än nyare HR-versioner. Det är inte fel på HR utan på de remastrar som gjorts. Prova att leta upp lite olika versioner, det är trots allt det som är den stora fördelen med streaming att man kan provlyssna utan att köpa först.

 

Jag är också ganska skeptisk till ett liv med bara streamad musik eftersom jag har en massa gammal musik som inte hittas i motsvarande kvalitet (pga remaster) på nätet. Jag är glad åt många av dessa inspelningar på både CD och LP så för mig är streaming ett komplement som används för att leta ny musik och även för att lyssna på musik som jag inte köpt än eller inte tänker köpa. Jag skulle nog rekommendera användning av streamer även för rippade filer eller kanske för nedladdade filer som inte är så lätta att få tag på som hårdvara. Tillräckligt god kvalitet bör kunna uppnås.

 

Fortsätt testa efter eget huvud och se på mina inlägg som tips på vad som kan göras och inte som kritik. Jag uppmanar alltid till egna test. 

 

Link to comment
Share on other sites

En sak som slår mig när man har vinyl och R2R som referens så kanske man ska överväga NOS dac med välgjort analogt utgångssteg?

 

Dac:ar med hög bitupplösning och översampling är (än så länge) inte mitt ljudideal. Prio för mig är dynamik, spelglädje och ett osminkat direkt ljud. Med vissa moderna dac:ar låter det som att transienter blir lite mjuka och högsta diskanten lite artificiell. 

Hade varit intressant om ni ville testa t.ex. denna:

https://www.audionote.co.uk/dac4-1x

In other words, the Audio Note (UK) DAC4.1x has no over sampling, no jitter reduction, no noise shaping and no re-clocking. Having removed all of the digital filtering that is required for over sampling, all filtering is done in the analogue domain where it is easier to retain good, wide band phase-frequency and dynamically coherent behaviour.
 

Sen är givetvis källan för streaming viktig precis som källmaterialet. Men då ”målet” är vinyl/R2R så blir detta mitt tips😁

 

Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, deerhunt said:

En sak som slår mig när man har vinyl och R2R som referens så kanske man ska överväga NOS dac med välgjort analogt utgångssteg?

 

Dac:ar med hög bitupplösning och översampling är (än så länge) inte mitt ljudideal. Prio för mig är dynamik, spelglädje och ett osminkat direkt ljud. Med vissa moderna dac:ar låter det som att transienter blir lite mjuka och högsta diskanten lite artificiell. 

Hade varit intressant om ni ville testa t.ex. denna:

https://www.audionote.co.uk/dac4-1x

In other words, the Audio Note (UK) DAC4.1x has no over sampling, no jitter reduction, no noise shaping and no re-clocking. Having removed all of the digital filtering that is required for over sampling, all filtering is done in the analogue domain where it is easier to retain good, wide band phase-frequency and dynamically coherent behaviour.
 

Sen är givetvis källan för streaming viktig precis som källmaterialet. Men då ”målet” är vinyl/R2R så blir detta mitt tips😁

 

Jodå, eller Denafrips😊

Link to comment
Share on other sites

Siriusen fungerar som den ska men eftersom vi bara kört den med Lightning Link med övriga Auralicprodukter i butiken var det svårt att ge support på telefon. I butiken kopplade vi upp det på samma sätt som hos Apex, dvs lightning link från Aries G2.1 till Sirius G2.1 och från Sirius till DAC en vanligt koaxial digitalkabel. Lite rattande på inställningarna så att den själv väljer vad en ska uppsampla till så funkar det perfekt. Den vet då att max ut på koaxialutgången är 196 khz och då blir en 44.1 khz fil max 176,4 khz och en 96 khz fil (Qobus) blir då 192 khz.

 

 

sirius2.JPG

sirius1.JPG

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, calm said:

Själv är jag lite nyfiken på vad Statementmodellen skulle innebära ljudmässigt i jämförelse men Zen+ USB-reclocker som jag kör idag. Kör också med ett uppgraderat LPSU till EE-switchen i form av design från Paul Hynes istf. den medlevererade väggbulan. Tyckte att den ljudförbättringen var påtaglig. Också lite nyfiken att testa vad skillnaden skulle bli om man ersatte EE med Innuos egen switch .  Precis som ni konstaterar så är det en bit kvar till CD-spelarnivå. Har genom streamingen fått lite baspåslag

Skillnad skulle du säkert uppleva med en Statment och Innuos egna switch, men man får ju ta i beräkning alltid om det är värt priset? Själv är jag väldigt nöjd med att jag tog steget till Statment men då hade jag ju en annan streaming lösning. Bästa vore ju om du kunde låna en från @Perfect senseför jämförelse vad du skulle kunna få för ljudmässiga förbättringar.

Jag såg ju att Roon hade kommit med en uppdatering och var lite nyfiken på om det var några större skillnader. Det sluta med att efter 30 min så återvände jag till Sense! Med Sense upplever jag ett härligt analog klingande ljud och bättre kontroll i basen, har egentligen inte reflekterat över detta innan men det var såpass stor skillnad i basområdet mellan Sense och Roon. Med Roon så upplevde jag den okontrollerad och bummlig med en mellanregister och diskant som jag upplever ha mer av digitalkaraktär! Skulle rekommendera dig att testa Sense då det är så enkelt handhavande att göra detta i Innuos enheter! Om du känner dig osäker så ställer jag gärna upp och guidar dig igenom hur du gör det!

20 hours ago, Apexorca said:

Dags för Auralic Aries G2.1 streamer, fortsatte med SOtM-Audio sNH-10G  och SOtM-Audio sPS-500 PSU. Bättre rymd och kanske lite mindre "fnas" uppåt men det var klart mer av digitalljudets negativa sidor än vi hoppats på med tanke på prisskillnaden. CD-drive fortsatt ohotad. Det är så här långt en egen nivå. Testpolare hade ingen annan åsikt.

Intressant att ni upplevde samma sak! Hade Auralicen på test och upplevde liknande iakttagelser, tyckte den lät lite slank/digital i min anläggning men den hade en imponerande snabb bas. Som ni kanske vet så sluta mitt test med att jag valde gå på Innuos Statement spåret! Det jag upplever med Statment när jag använder mig av Innuos egna Sense app är att det spelar väldigt analogt med en härlig närvaro och svärta med en delikat balanserad kontroll i basområdet.

 

Som många har nämnt ska man jämföra streamern med CD drive så bör man rippa samma skiva som man använder till CD driven, detta för att ge samma förutsättningar på test i jämförelse mellan dessa enheter. Gör ni detta så tror jag att ni kommer att uppleva skillnaden minimal! Tänkte bara på Eitan som använder Statmenten till att köra rippade skivor istället för sin CD drive.

När det gäller streaming så upplever jag att det finns mer parametrar som man får ta hänsyn till när det gäller ljudmässiga skillnader. Ta bara en jämförelse mellan Tidal och Qobuz, här tycker jag Tidal har mer basrikare ljud men med mindre lager och djup i jämförelse med Qobuz där jag upplever lite slankare men med mer djup och lager i ljudbilden. Sedan så påverkar ju även switchar och kablar till dessa vilket ni redan har upptäkt, bara som en parentes så testa jag ha en annan PSU till min Router och upplevde en skillnad i ljud.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, octavia rs said:

I slutändan är det vad man själv tycker som spelar roll inte vad andra tycker. Gillar man inte hur det blir med streaming så är det helt ok för min del inte så att jag känner ett behov av att försöka "omvända" någon :)

Precis. Jag får intrycket att streaming inte är eller har varit varken Apex eller Bigblues cup of tea. Helt ok. Fint så. Flippa skivor och band har ju en tjusning det med.

Link to comment
Share on other sites

De var nog lite så jag tänkte @new order när jag skrev till @Apexorca och @bigblue att jag inte har ett behov av att få någon att gilla streaming bara för att jag gör det eller tycka att de är bättre än något annat.

 

Ofta när någon har en uppfattning eller upplever nått på ett forum som kanske skiljer sig från vad andra gör så blir det väldigt mycket gissningar vad som är "fel" osv. och testa detta, hade du provat denna apparat så hade det garanterat låtit bra osv. osv. de är kanske så enkelt att de analoga alltid kommer låta bättre i vissa system vad vet jag :blush:

 

Jag har aldrig spelat vinyl eller R2R i mitt nuvarande system, varken kan eller har ett behov av det jag missar kanske nått men jag får leva med det helt enkelt då jag valt att helt fokusera på att spela digitalt. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Apexorca said:

 

Ok, då fattar jag vad Mats menade. 

Målet för mig och @bigblue med detta test var inte att avgöra detta. Det var bara streamingen som isolerad företeelse vi ville utröna. Vi ville se hur bra streaming via Qobuz kan vara i bla mitt system. 

 

För att streaming av Qobuz/Tidal ska ha chans att nå samma kvalite´som lokalt lagrade filer samt CD måste signalomsorg börja redan vid inkommande fiberdosa/router/switch etc. Dessa apparater bör drivas med bra (linjära) nätdelar och högkvalitativt dc-kablage samt gärna jordas med jordbox(ar). 

Link to comment
Share on other sites

Kul att få hänga med i er streamingtest. Många kloka kommentarer från erfarna streamingbrukare eller missbrukare som någon analog HiFi-ryttare kanske skulle säga. Men inte jag. Jag gillar att streama musik. Enkelt, billigt och fraktfritt 😉 Nåja kanske inte så enkelt vilket framgår av er test. Inte heller speciellt billigt på nuvarande testnivå. 
Fraktfritt - ja om man betalar sin månadsavgift. 
Som alltid i vårt sport så handlar det om att hitta ett ljudideal via någon källa som man tycker är värt pengarna. Med de fantastiska förutsättningar ni har att spela musik i analogt format blir det ju en rejäl utmaning att hitta ett streamingalternativ som kan mäta sig med de alternativen. Man brukar ju säga ”skit in - skit ut”. Varför inte börja med att hitta en riktigt bra audiofil switch som levererar ett sound som ni gillar. Skillnaderna är uppenbara mellan de olika alternativen - i alla fall enligt mina egna erfarenheter. Gå sedan vidare med nästa enhet i kedjan. Låt det ta tid. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...