Jump to content

Mästarmöte har en vinnare!


Apexorca

Recommended Posts

I morgon får jag låna en Innous Statement. Testerna med den får göras hos @bigblue eftersom jag saknar USB på MSB DACen. Vi har system med samma karaktär och ganska lika smak så det kommer bli ett bra test även för mig och som jag kan lita på även i mitt system. Skall se om jag kan låna någon annan finare streamer i dag redan. 

Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, Apexorca said:

I morgon får jag låna en Innous Statement. Testerna med den får göras hos @bigblue eftersom jag saknar USB på MSB DACen. Vi har system med samma karaktär och ganska lika smak så det kommer bli ett bra test även för mig och som jag kan lita på även i mitt system. Skall se om jag kan låna någon annan finare streamer i dag redan. 

Skall bli intressant och höra vad du tycker. Funderar på om din MSB är äldre än min, eftersom jag kör Innuos USB-reclocker direkt in i min dac. Har för mig att Martens lät förinstallerade USB detta på maskiner efter ett visst datum. Min har typbeteckning IV +. Borde i vart fall möjligen kunna kompletteras i efterhand.

Hittar inte just nu sidan som angav kompletteringsmöjligheter på äldre maskiner mer än denna https://www.msbtechnology.com/dacs/usb/.

Detta har du säkert koll på redan.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, Apexorca said:

I morgon får jag låna en Innous Statement. Testerna med den får göras hos @bigblue eftersom jag saknar USB på MSB DACen.

…och så var ni igång:winking:

 

Själv är jag i valet och kvalet om jag verkligen ska satsa vidare på det digitala, tycker att det låter såpass bra som det är men vet också hur mycket bättre det skulle kunna låta. Men frågan är om jag beredd att satsa vidare på elektronik innan jag testat lite andra kablar, switschar och strömmen? Att det alltid kan bli bättre är en tanke som jag för längesedan övergav och som plånboken inte gillade, så tanken numera är mer åt - kan det bli bättre om jag fixar och trixar lite med befintlig utrustning och rummet? Jag vill tro det och sedan inte låta de olika formaten tävla mot varandra för det tror jag är omöjligt. Att kunna ha alternativen, digitalt, R2R samt vinyl är jag glad för att kunna ha. 

Satt i vinkällaren igår tillsammans med sönerna och lyssnade via den ”sämsta” elektroniken jag har och fann både ett nöje och tillfredställande, sant men inte hifi!

 

Lycka till med testerna @Apexorca och @bigblue:thumbsup: Ett tips är att gå varsamt fram och inte låta sig imponeras i ett första skede när det gäller presentationen, det finns så mycket om och kring det digitala som inte ens jag förstår hur det kan påverka resultatet:winking:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, byZan said:

Jag vill tro det och sedan inte låta de olika formaten tävla mot varandra för det tror jag är omöjligt. Att kunna ha alternativen, digitalt, R2R samt vinyl är jag glad för att kunna ha.

Håller med till 100% Streaming och vinyl är för mig helt olika saker. Men skulle inte vilja vara utan möjligheten att kunna njuta till fullo av bägge, även om vinylen är min huvudsakliga källa.

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Apexorca said:

 

I morgon får jag låna en Innous Statement. Testerna med den får göras hos @bigblue eftersom jag saknar USB på MSB DACen. Vi har system med samma karaktär och ganska lika smak så det kommer bli ett bra test även för mig och som jag kan lita på även i mitt system. Skall se om jag kan låna någon annan finare streamer i dag redan. 

 

Så spännande! Kommer ni att testa den mot Bluesound och vinylriggen?

Link to comment
Share on other sites

Visst går det att snacka om HiFi och det är kul. Men allt handlar om hur det låter tycker jag, så därför blev det en heldag för att åk runt och samla ihop några olika streaminglösningar. Jag vill får reda på hur det skiljer sig åt och hur det kan låta när vi kommer upp en bit på streaming-stegen. Är det något jag gillar eller inte? Det kommer nog den närmaste veckan att avgöra.

Jag går in i detta med inställning som @ishoot var inne på. 

 

19 hours ago, ishoot said:

Streaming och vinyl är för mig helt olika saker. Men skulle inte vilja vara utan möjligheten att kunna njuta till fullo av bägge, även om vinylen är min huvudsakliga källa.

 

Så tänker jag också.

 

Vi kommer att ha 4 streaminglösningar med lite olika nätverkswitchar.

 

Nätverkswitch:

1- English Electric - 8Switch

2- Nätverkswitch SOtM-Audio sNH-10G  och SOtM-Audio sPS-500 PSU

3- Innuos - PhoenixNET - Nätverkswitch

 

Streaminglösningar:

1- Bluesound Node. 

2- Innous Statement

3- dCS Bartók

4- Auralic Aries G2.1 Streamer + Auralic Sirius G2.1 UP-Sampler

 

Vi tänkte blanda och ge lite för att se vad olika prylar gör.

 

Börjar i morgon. Nu står de och värmer upp. Det behövs visst, säger alla vi talat med.

 

Lite bilder för att komma i stämning...

 

_49U9185.jpg.68d0dc2b303e168b7639fda33919d0d5.jpg

_49U9188.jpg.0032e197400b2a6888e10355806bf7d5.jpg

 

 

_49U9190.jpg.8ec895c28e56718919331f341c021aad.jpg

 

_49U9195.jpg.41ee86d634f3c5a88dae7d45d8d586b6.jpg

 

_49U9191.jpg.018dff9096889f1f9d42abb18ec691de.jpg

 

_49U9194.jpg.954a1b4774638516c6cb844b19e0c3f3.jpgl

 

Innous Statement landar här i morgon.

Link to comment
Share on other sites

Hahaha! All in! :D 

Ska man testa, så ska man göra det ordentligt! :) Hoppas att ni kommer provköra Aries G2.1 med och utan Sirius, då Stefan/Björn har "lockat" med provlån av Siriusen, säger den ska vara bra! Men, det blir ändå lite lök på laxen för jag har inga DACar som jag tror har glädje av översampling till de nivåer som erbjuds.

Link to comment
Share on other sites

 

22 hours ago, Apexorca said:

Vilken nivå tycker vi att vi vill ha för att kunna njuta ikapp med våra analoga källor som är våran referens. 

Jag tycker ni gör helt rätt att utgå ifrån en referens. Jag har också utgått från vinylen som när allt är bra låter fantastiskt. Jag förväntade mig inte det skall bli bättre med det digatala men tillräckligt nära för att få full njutning. Det ”sämsta” med det digitala är överproducerade album och inte sällan för mycket komprimering. Det är snarare ett dåligt ett hantverk som många helt tillskriver den digitala tekniken, vilket jag menar är fel. Jag köper/spelar i huvudsak klassisk musik och jazz. De klassiska nyinspelningarna idag tycker jag låter fantastiskt bra och helt i nivå med vinyl och ofta bättre. Ny jazz kommer det inte så mycket nytt av idag. På 80-90-talet kom det en hel del nyåtgåvor på bl a Blue Note där man fört över analoga inspelningar digitalt. Mycket av det lät förskräckligt men utvecklingen har inte stått still. Det finns massor av fina remastrar gjorda av gamla Atlantic, Prestige, Columbia med flera som låter mycket bra utan överkomprimering. EST’s cd-utgåvor tycker jag t o m låter bättre än på vinyl.

 

Samtidigt tror jag man måste vara öppen för att det kommer att låta lite olika men lika bra. Det är lite som vitpeppar kontra svartpeppar men det får ju inte smaka salt.

 

Att läsa på är också rätt väg. Digitalt följer inte samma logik som analogt alla gånger. Jag hörde en bra liknelse som frågade om odlingsjorden blev bättre om man transporterade den i en grönlackad skottkärra eller en i aluminium för att beskriva transporten av det digitala flödet i det världsomspännande TCP/IP-nätet. Den stora skillnaden för odlingsresultatet ligger i hur man hanterar jorden när man väl lagt jorden i odlingsbädden, inte transporten dit. En streamad låt kan innehålla paket som kommer från olika håll i cyberrymden och dessutom i oordning men gör en halt i streamern och samlas upp (buffras) till en helhet innan den skickas vidare. Der är så långt ifrån analogt man kan komma i logik och jämförelse.

 

Även den digitala återgivningen handlar en hel del om analog signalhantering som startar i dacen efter analogomvandlingen (DA). Mitt eget märke Aesthetix har lagt mycket krut där med kraftfull nätdel, biffiga och högkvalitativa kondensatorer, rörsteg och liknande. Nagra har också fokuserat en hel del på analogdelen, även Naim och TAD men väldigt många tycker jag förbiser analogdelen av det jag kan läsa mig till.

 

Min gissning är att du lagt betydligt mer tid på att få till din övriga rigg alltifrån rack, mekanisk avstörning, strömhantering, kablar mm. Det digitala har varit enklare att få till tycker jag eller så har jag haft tur. Timbre brukade säga att stress är hifins värsta fiende. Låt det ta tid, ungefär som när man käkar elefant. Det går till slut om man tar den bit för bit.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, AlfaGTV said:

Då får man streama Internetradio,

…. eller skaffa en trehundring till… eller varför inte rippa vänners skivor eller dela diskar med varandra. 

 

Jag har köpt mycket skivor genom åren men nu är det nästan stopp. Det ges helt enkelt inte ut ny musik av det jag håller högst, dvs jazz annat än återutgåvor. Det är i och för sig inte konstigt. Mina favoriter har helt enkelt lämnat jordelivet. Undantaget är klassisk musik där det kommer mer än någonsin och med fantastisk hög kvalitet. Men på jazzfronten är det nästa helt dött. Jag lyssnar in det nya på Qobuz och de bästa köper jag och laddar ner. Med Sublime-abonnemang kostar 24/96-filer ca 100-120 kronor. Vill man ha dem i 16/44 cd-kvalitet kostar de kring 170:- märkligt nog.

 

En annan fördel är att jag kan spela mina favoriter i min trägård, i min ”bodega”, i anläggningen på ovanplan och i bilen via samma abonnemang och över mobilappen. Det är ju inte alltid nyheter på finska och samiska i stereo är det man söker. Och passar inte musiken kan jag ju alltid lyssna på Českého rozhlasu Čro Jazz FLAC-radio som brukar ha bra musik.:sunglasses:

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, AlfaGTV said:

Hahaha! All in! :D 

Ska man testa, så ska man göra det ordentligt! :) Hoppas att ni kommer provköra Aries G2.1 med och utan Sirius, då Stefan/Björn har "lockat" med provlån av Siriusen, säger den ska vara bra! Men, det blir ändå lite lök på laxen för jag har inga DACar som jag tror har glädje av översampling till de nivåer som erbjuds.

 

Så klart testar vi med och utan Sirius UP-sampler. Det känns ju tokigt för Sirius kostar mer Aries. Jag som inte fattar denna teknik kan verkligen inte fatta hur en UP-sampler kan förbättra så mycket som det antyds. Jag har som sagt blivit förvånad för mindre genom åren. Vårt test kommer ge besked.

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Apexorca said:

Jag som inte fattar denna teknik kan verkligen inte fatta hur en UP-sampler kan förbättra så mycket som det antyds.

 

Det beror ju helt och hållet på den DAC du har efter hur den hanterar formaten det finns ju tex NOS dac:ar där kan det vara fördel att mata den med en betydligt högre samplingsfrekvens än vad filen egentligen är men som sagt det finns inget som säger att det per automatik blir bättre.

 

Just Siriusen är väl först och främst tänkt att ingå i ett komplett Auralic system mellan deras Aries och Vega kanske där man kan få ut mest av den iom. deras egna överföringsgränssnitt mellan apparaterna.

 

Auralic-Vega-G2---inpage2.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

Auralic Sirius G2 Universal Upsampling Processor, med betoning på Universal. Sirius G2.1 är gjord för att funka utmärkt även i andra system där inte nödvändigtvis en Aries är streamern och en Vega är DACen.

 

Positive Feedback Online gör en djup recension där de kör med DACar från DCS, Chord och Schiit.

 

Positive Feedback testar Sirius G2.1

 

Hifi+ gör en liknande recension, men inte riktigt lika omfattande:

 

Hifi+ Testar Sirius G2.1

 

Ni har några spännande dagar och jämförelser framför er. Det blir spännande att se om ni hittar nån digitalkedja bra nog att ta plats bland rullbandarna och skivspelarna.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Akkelis Audio said:

Sirius G2.1 är gjord för att funka utmärkt även i andra system där inte nödvändigtvis en Aries är streamern och en Vega är DACen.

 

 

Det är jag väl medveten om min input var nog mer riktad att vill man ha ut mest av funktionerna med att klockan är central så är det ju deras Lightning Link som måste användas.

 

Dock kan säkert en Sirius i vissa system tillföra nått positivt även om jag först och främst tycker att man ska satsa på en bra källa och DAC innan man kopplar på ännu fler lådor. Lite därför jag valde att köpa just en Innuos Statement av er @Akkelis Audio :)

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, octavia rs said:

Dock kan säkert en Sirius i vissa system tillföra nått positivt även om jag först och främst tycker att man ska satsa på en bra källa och DAC innan man kopplar på ännu fler lådor. Lite därför jag valde att köpa just en Innuos Statement av er @Akkelis Audio :)

 

Jag så tänker jag också.

Har man lösa prylar kan man plocka på esoteriska prylar runt detta för att förfina... eller så låser man in sig i en "allt i ett låda" som dCS Bartók.  

Jag har får se vad våra tester ger i funktion och användarvänlighet ffa hur det låter.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Jag brukar ju skriva hur viktigt jag tycker det är för min egen del att jag har ett tydligt syfte med varför jag testar något och vad som är målet med hur det skall låta. 

Det har jag denna gång också men med ett litet annat fokus än vanligt. 

 

Det digitala vill jag få upp till en nivå där jag njuter på ett bra sätt. Problemet som det är ju inte de absoluta nivåerna som mina olika källor spelar på. Det låter bra från det mesta jag spelar tycker jag. 

Det är ju bara det att om jag sitter och lyssnar på tex vinyl och vill höra något via streaming så blir det så pass stor skillnad att det inte blir så roligt. Skillnaden när man backar i återgivning är besvärande när man lyssnar koncentrerat. Hade varit bättre att jag kunde strunta i skillnaden, men jag har märkt att det är svårt att slappna av och njuta då. Det är kass att det är så.

Via CD jämfört med vinyl upplever jag inte samma skillnad så att det stör upplevelsen på samma vis. 

 

Mitt system är ju allt annat än minimalistiskt och det är för att jag vill kräma ur det jag kan ur The Sonus faber. Med min smak är det mina analoga källor som klarar detta bäst. Säkert är det så inom en överskådlig framtid tror jag.

Jag tänker därför inte ge allt för att försöka nå dit med streaming.

 

Min kravspecifikation med streaming blir:

1- Gärna ett litet system rent fysiskt med få burkar. Absolut inte hela Auralic stacken med 4 burkar. Helst bara en switch, streamer och DAC. Där ligger ju dCS bra till med DAC+Streamer i samma burk. 

2- Min personliga "good enough" musikåtergivning med den karaktär på ljudet jag gillar måste det vara, men jag strävar inte efter bäst streaming som jag kan få.

Det är ju fortsatt så att jag gillar MSB's DAC-karaktär, med viss värme men numera stramare, mer luft och klarhet och upplösning i de nya DACarna. dCS har blivit lite mindre steril och kall i mina öron mot hur de var för 10 är sedan. MSB och dCS har gått från olika håll men mot samma mittpunkt.  Tex Nagras DAC som jag gillar också är lite mjukare i anslagen men kanske med lite mindre, klipp och stramhet i än MSB. Men jag har aldrig testat detta i samma system så det kan vara systemberoende men likväl är det den känslan jag fått. 

 3- Något så när framtidsäkrad för vad som kan komma rent tekniskt. Möjligen är det bättre med en ny DAC tex MSB Discrete DAC, som har ett nytt modulsystem som funkar klockrent och inte inbyggd DAC+ Streamer som dCS Bartók där man nog är mer fast i det läget.

 

Ja vi får se.

 

Så "all in" i detta sammanhang blir mer den bästa kompromissen där den absolut bäst återgivning inte är lika prioriterad som den brukar vara för mig. 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, bigblue said:

Öronen är tvättade med isopropanol.

Kläderna har valts för sin minimala ledningsförmåga och lunchen ska enligt förpackningen vara frekvensneutral. 

Glöm inte den obligatoriska lyssningsluvan:santagrin:
image.png.124bc7e1b639f2cfa3bb7f38cfb09ab3.png

Lycka till med testningen @Apexorca och @bigblue:thumbsup: Det ska bli intressant att se vad ni kommer fram till.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Apexorca said:

 

Jag så tänker jag också.

Har man lösa prylar kan man plocka på esoteriska prylar runt detta för att förfina... eller så låser man in sig i en "allt i ett låda" som dCS Bartók.  

Jag har får se vad våra tester ger i funktion och användarvänlighet ffa hur det låter.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Jag brukar ju skriva hur viktigt jag tycker det är för min egen del att jag har ett tydligt syfte med varför jag testar något och vad som är målet med hur det skall låta. 

Det har jag denna gång också men med ett litet annat fokus än vanligt. 

 

Det digitala vill jag få upp till en nivå där jag njuter på ett bra sätt. Problemet som det är ju inte de absoluta nivåerna som mina olika källor spelar på. Det låter bra från det mesta jag spelar tycker jag. 

Det är ju bara det att om jag sitter och lyssnar på tex vinyl och vill höra något via streaming så blir det så pass stor skillnad att det inte blir så roligt. Skillnaden när man backar i återgivning är besvärande när man lyssnar koncentrerat. Hade varit bättre att jag kunde strunta i skillnaden, men jag har märkt att det är svårt att slappna av och njuta då. Det är kass att det är så.

Via CD jämfört med vinyl upplever jag inte samma skillnad så att det stör upplevelsen på samma vis. 

 

Mitt system är ju allt annat än minimalistiskt och det är för att jag vill kräma ur det jag kan ur The Sonus faber. Med min smak är det mina analoga källor som klarar detta bäst. Säkert är det så inom en överskådlig framtid tror jag.

Jag tänker därför inte ge allt för att försöka nå dit med streaming.

 

Min kravspecifikation med streaming blir:

1- Gärna ett litet system rent fysiskt med få burkar. Absolut inte hela Auralic stacken med 4 burkar. Helst bara en switch, streamer och DAC. Där ligger ju dCS bra till med DAC+Streamer i samma burk. 

2- Min personliga "good enough" musikåtergivning med den karaktär på ljudet jag gillar måste det vara, men jag strävar inte efter bäst streaming som jag kan få.

Det är ju fortsatt så att jag gillar MSB's DAC-karaktär, med viss värme men numera stramare, mer luft och klarhet och upplösning i de nya DACarna. dCS har blivit lite mindre steril och kall i mina öron mot hur de var för 10 är sedan. MSB och dCS har gått från olika håll men mot samma mittpunkt.  Tex Nagras DAC som jag gillar också är lite mjukare i anslagen men kanske med lite mindre, klipp och stramhet i än MSB. Men jag har aldrig testat detta i samma system så det kan vara systemberoende men likväl är det den känslan jag fått. 

 3- Något så när framtidsäkrad för vad som kan komma rent tekniskt. Möjligen är det bättre med en ny DAC tex MSB Discrete DAC, som har ett nytt modulsystem som funkar klockrent och inte inbyggd DAC+ Streamer som dCS Bartók där man nog är mer fast i det läget.

 

Ja vi får se.

 

Så "all in" i detta sammanhang blir mer den bästa kompromissen där den absolut bäst återgivning inte är lika prioriterad som den brukar vara för mig. 

 

 

 

 

 

 

Delar din syn vad gäller dCS i jämförelse med MSB och den senares utveckling  mot mer neutralitet och upplösning i de nya modellerna. Men med en grundläggande ton av mer mjukhet, som i vart fall fick mig att fastna. Men mycket är väl kanske en tillvänjning till ett nytt "sound" som verkar allmänt gå åt det hållet. Lite som en brytpunkt i detta då sönerna tog över efter Larry.

Frågan är om inställningen att kompromissa håller i längden? Själv börjar nog uppgraderingsjävulen att suga tag i lilltån, när jag nu känner mig varm i kläderna vad gäller streaming och kommit över de första tekniska hindren och det faktiskt fungerar på en betryggande nivå. Då kan man hänge sig åt musiken igen och koncentrera på den musikaliska framställningen. Rent praktiskt finns avgörande fördelar onekligen. 

Skall bli spännande och följa testet. Inget oävet startfält precis och ribban ligger högt.:grin:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Streaming test dag 1:

 

Alla produkter vi provar nu har stått på i ca 24 timmar innan testen utfördes.

 

Pga snöblandat regn och snöslask som frös på vägbanan kom aldrig Innous Statement fram till oss i dag.  Men vi hade lite ändå att testa. 

 

Började med Bluesound och English Electric - 8Switch och nollställde oss med den. Audioquest Diamond nätverkskabel till alla test liksom Nordost Valhalla nätkabel. Nordost Heimdall 2 digital Coax från streamer till DAC. Sedan blev det samma musik från min drive men inte högupplöst som den var på Streamat. Tydligt bättre på min Cd-drive. Testpolare var 100% överens om detta. 

 

_49U9198.jpg.ed7b3171e69d60486753334f9672edf7.jpg

 

Bytte English Electric - 8Switch mot SOtM-Audio sNH-10G  och SOtM-Audio sPS-500 PSU. Här hände det saker. mer rymd och luft och snäppet mindre digitalt "fnas" i röster och diskant men fortsatt betydligt efter min CD-drive. den är betydligt snabbare i tex basen och mjukare och digitalt "fnas" är i jämförelse inte där.

 

Dags för Auralic Aries G2.1 streamer, fortsatte med SOtM-Audio sNH-10G  och SOtM-Audio sPS-500 PSU. Bättre rymd och kanske lite mindre "fnas" uppåt men det var klart mer av digitalljudets negativa sidor än vi hoppats på med tanke på prisskillnaden. CD-drive fortsatt ohotad. Det är så här långt en egen nivå. Testpolare hade ingen annan åsikt.

 

_49U9196-2.jpg.f500c1b69a6b860f41cc538101e3f1c6.jpg

 

Nu tänkte vi köra med Auralic Sirius G2.1 UP-Sampler, men den fick vi inte att lira. det kom ingen signal till min DAC. Försökte ändra up-sampling manuellt och gick igenom menyer och goda råd men det gick inte. Försökte på alla vis även med experthjälp, men det gick inte så vi fick lämna denna del av testet.  

Oklar orsak till detta, men det kan också vara jag som gör fel. 

 

_49U9200.jpg.67101e23f24bb0f1119d2fbbdb218dae.jpg

 

Använde bland flera album bla Jamiroquai - Automation på Sreamat, CD och på vinyl. (Vinyl var bäst. Störst skillnad var rösterna på vinyl samt den lygnare presentationen där det var lättare att hänga med i komplicerade partier, men nu var det inte vinyl som testades men det var ändå bra att få den referensen)

 

_49U9201.jpg.ebd934b643b898eb79a6859e86bc7f0b.jpg

 

dCS Bartók var busenkel att få i gång. Logisk och enkel. det är ju en låda med streamer och DAC i ett. Här testade vi såklart streamerfunktionen först med den inbyggda DACen och det lät ett klart steg upp från Auralic med min MSB DAC, Gissar på ungefär samma totalpris när prylarna var nya. Här var dCS klarar, friskare men med betydligt mindre digitalt "fnas" uppåt i registret. Basen hade också bättre tajming och anslag. 

 

_49U9202-2.jpg.865457ecc51e3a50ae13e145f63676bd.jpg

 

Nu anlände 2 testpolare till.

Körde också med min CD-drive med denna dCS DAC och då var min CD-drive fortsatt ett tydligt steg bättre än streaming. Testade mot dCS DAC mot min MSB DAC för att se hur DACarna skiljer sig åt. Något ljusare och klarare än med min, men min hade mer drag i botten. Skulle säga att det skiljer mer i sidled än uppåt eller neråt i kvalitet. Men får nog erkänna att jag gillade den något friskare klangen i dCS DACen. Tycker nog att alla fyra i testpanelen var rimligt samstämmiga. 

 

 

 

 

Vi hittade inget sätt att ta ut streaming-signalen från Bartók så jag kunde inte testa MSB DAC med dCS-streamern.

 

Kopplade tillbaka till Bluesound med SOtM-Audio sNH-10G  och SOtM-Audio sPS-500 PSU. Hade förväntat mig ett stort tapp i ljudet, men det var inte så mycket ändå. Det är större skillnad mellan Auralic Sreamer och min MSB + CD än mellan Auralic, MSB DAC och Bluesound i mitt system. dCS är rätt bra, och närmast mitt CD ljud, men ändå inte riktigt nära och då kostar den lösningen minst 150.000kr mer. Streamingen var dock på en nivå där jag skulle vara nöjd, men inger habegär ännu.

 

Börjar istället få ideer om att trimma Bluesound lite till med bra nätdelar osv som jag fått tipps av några av er för någon tid sedan. 

Det börjar istället gro en tanke om att uppgradera min DAC.

 

Som läget ser ut just efter dagens övningar verkar jag få mest ut av att köpa SOtM-Audio sNH-10G  och SOtM-Audio sPS-500 PSU och kika på en ny DAC för samma pengar som tex dCS Bartók. Det ger nog totalt mest välljud i mitt digitala system.

 

Innous Statement funkar inte på min DAC och att bygga om den med USB ingång känns lite som att pimpa en gammal sliten kombibil med nya 20 tums fälgar för att försöka vinna Le Mans. 

 

Fortsatt ej helt färdigt med tankarna och lösningen för mig med streaming. Hade tänkt att detta testa skulle visa på tydliga förbättringar upp till nivå med CD-ljudet men så var det inte i mitt system. 

 

 

Jag vet inte vad Auralic UP-sampler kunde bidragit med och vad vi missade. Det skulle i alla fall vara den absolut dyraste kombinationen i detta test. Särskilt medräknat DAC så klart.

 

Eftersom Bartók hade mest spelglädje  och närmast min egen DAC, men med lite annan karaktär i  detta test, så kommer jag spela på den lite längre tid i morgon för att se hur det utvecklas.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tack för reportage! Jag misstänker att ni försökte köra Sirius med upsampling till 352.8/384Khz men det är kört över SPDIF/AES-EBU, de klarar bara 24bit 192Khz. Och frågan är hur ni kopplade Aries till din MSB, coax med Heimdal? Jag kan bara konstatera att "fnas" och digitala artefakter är inte alls vad Aries gör i mitt system. :) 

 

Hur streamade ni förresten? Alltså vilken mjukvara användes och vilka källor?

Link to comment
Share on other sites

Om jag förstår det rätt så återstår Innuos Statement-testet? Men kräver uppenbart en annan DAC-lösning. På min MSB finns redan USB installerat. Men skulle jag starta på nytt är det mer troligt att i sådant fall att satsa på ny DAC eller kombo streaming/inbyggd DAC. Själv är jag lite nyfiken på vad Statementmodellen skulle innebära ljudmässigt i jämförelse men Zen+ USB-reclocker som jag kör idag. Kör också med ett uppgraderat LPSU till EE-switchen i form av design från Paul Hynes istf. den medlevererade väggbulan. Tyckte att den ljudförbättringen var påtaglig. Också lite nyfiken att testa vad skillnaden skulle bli om man ersatte EE med Innuos egen switch .  Precis som ni konstaterar så är det en bit kvar till CD-spelarnivå. Har genom streamingen fått lite baspåslag som jag inte gillar och eftersom det är uteslutet att ladda in fler HH-resonatorer i lyssningsrummet får man jobba med andra medel. Kanske Statement kan ge lite mer stramhet i botten? Vi får se om det kommer till test för egen del.Streaming är fortfarande inte förstahandsalternativet vid finlyssning. Men ack så bekvämt. Börjar dessutom bli lite väl många burkar i systemet!:grin:

 

Kul och intressant att läsa om era initierade test!:smile:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Apexorca said:

Sedan blev det samma musik från min drive men inte högupplöst som den var på Streamat. Tydligt bättre på min Cd-drive.

 

Ni testar lite äpplen mot päron om ni inte ser till att ha samma master på de  olika formaten. Påfallande ofta är högupplösta filer på Qobuz väldigt trista att lyssna på när det gäller populärmusik. Ett första test för att se till att streamern fungerar tillfredsställande är att köra rippade CD som jämförelse mot CD, då bör det inte bli några större skillnader.

 

Link to comment
Share on other sites

Känner igen mig själv själv i det du skriver @Apexorca, jag trodde att……, kanske jag som gör fel……., det börjar gro andra tankar o s v - det kommer ”aldrig" att ta slut om man söker efter det ”perfekta"! Däremot så kan man sätta ner foten när man tycker att det är gott nog för att ha som en bekväm och leta musik källa. Håller med @calm om att "Streaming är fortfarande inte förstahandsalternativet vid finlyssning. Men ack så bekvämt. Börjar dessutom bli lite väl många burkar i systemet!” Detta har vi konstaterat hemma hos mig samtliga gånger vi lyssnat där och då med olika inställningar och prylar. Därmed inte sagt att det låter dåligt men det är långt kvar för att musiken ska beröra såsom den gör vid lyssning på band eller vinyl. Därmed inte heller sagt att musik via mina streaming lösningar inte berör och låter väl så bra. Jag kommer nog själv att börja med att kolla på lite kablar, switschar och annan strömförsörjning innan jag eventuellt skulle gå vidare, så jag tycker att du @Apexorca tänker rätt med att försöka trimma din Bluesound först. 

1 hour ago, AlfaGTV said:

Jag misstänker att ni försökte köra Sirius med upsampling till 352.8/384Khz men det är kört över SPDIF/AES-EBU, de klarar bara 24bit 192Khz. Och frågan är hur ni kopplade Aries till din MSB, coax med Heimdal? Jag kan bara konstatera att "fnas" och digitala artefakter är inte alls vad Aries gör i mitt system. :) 

 

Hur streamade ni förresten? Alltså vilken mjukvara användes och vilka källor?

Detta är en typ av inlägg som tidigare fått min hjärna att koka:winking: ett antal gånger, vad menas med allt detta? Är det något jag missat, är det något som är felkopplat hos mig, behöver jag andra kablar eller in- utgångar, uppdatera mjukvara? Kunde bli tokig för mindre!

Men idag när jag läser liknande inlägg tar jag det med ro och förstår hur lite jag förstår och tar hjälp, ber om en förklaring om det behövs, fungerar utmärkt med de personer som kan mer än vad jag själv kan. Inser också när jag läser liknande inlägg att detta med ”dateri" är en för mig ogenomtränglig djungel, även om jag hade haft en bulldozer.

 

@Apexorca och @bigblue, jag tror att ni har en del jobb kvar att göra och att försöka nå fram till de källor ni sitter på idag är det kanske ett evighets göra? Men riktigt roligt att få läsa om era intryck och om hur ni resonerar, fortsätt testa, jag kanske lär mig något på vägen också:thumbsup:

 

 /byZan

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, MatsT said:

Ni testar lite äpplen mot päron om ni inte ser till att ha samma master på de  olika formaten. Påfallande ofta är högupplösta filer på Qobuz väldigt trista att lyssna på när det gäller populärmusik. Ett första test för att se till att streamern fungerar tillfredsställande är att köra rippade CD som jämförelse mot CD, då bör det inte bli några större skillnader.

Ett förbaskat bra inlägg:thumbsup: 

 

Jag tänkte faktiskt samma sak, trot om ni vill, men jag vågade inte att skriva det med risk för påhopp om att det inte skulle vara med sanningen överensstämmande:blush:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, MatsT said:

Ni testar lite äpplen mot päron om ni inte ser till att ha samma master på de  olika formaten. Påfallande ofta är högupplösta filer på Qobuz väldigt trista att lyssna på när det gäller populärmusik. Ett första test för att se till att streamern fungerar tillfredsställande är att köra rippade CD som jämförelse mot CD, då bör det inte bli några större skillnader.

100% enig med ovan.

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, MatsT said:

 

Ni testar lite äpplen mot päron om ni inte ser till att ha samma master på de  olika formaten. Påfallande ofta är högupplösta filer på Qobuz väldigt trista att lyssna på när det gäller populärmusik. Ett första test för att se till att streamern fungerar tillfredsställande är att köra rippade CD som jämförelse mot CD, då bör det inte bli några större skillnader.

 

100% klockrent Mats !!!!!!  Vi har ju gjort mängder av jämförelser och en korrekt rippad cdskiva låter alltid bättre än samma skicka streamad via Qobuz eller Tidal och även samma skiva spelad via en cd-drive. Om vi ska ranka ljudkvalitet:

1. CD skiva rippad på rätt sätt

2 CD drive/spelare

3. Qobus

4. Tidal

5 Spotify

 

Som bubblare finns ju möjligheten att köpa och ladda ner samma skiva i högupplöst, men det var ju inte aktuellt i just detta fall.

 

 

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Apexorca said:

Vi hittade inget sätt att ta ut streaming-signalen från Bartók så jag kunde inte testa MSB DAC med dCS-streamern.

 

Det kan du inte så det är inget ni ens behöver försöka göra, kör man dCS DAC med inbyggd streaming så är det hela paketet som gäller ända som fanns ifrån dCS innan var deras Network Bridge som jag ägt det är en förbannat bra streamer som jag använde med väldigt gott resultat via AES koppling till min TAD (finns vanlig koax S/PDIF ut med) men den tillverkas inte längre.

 

Hur vida saker blir i ett system är ju klart beroende av hur ens system är uppbyggt och självklart att man lyssnar på samma "ljudfil" i grunden. För nått år sedan så jämförde jag en rippad CD som lagrades på min Roon server med att spela skivan direkt i min TAD CD och jag upplevde ingen skillnad överhuvudtaget mellan att köra CD direkt i TAD spelaren kontra att köra den via min Roon server till dCS Network Bridge via AES koppling till samma TAD spelare (betyder ju inte att där inte var någon skillnad men inget jag reagera över så jag brydde mig inte direkt om att jämföra mer).

 

Ska man jämföra så är det ju så att man får jämföra med samma sak annars kan de nog bli lite hursomhelst och resultatet blir kanske nått helt annat än vad det egentligen är precis som @MatsT skriver. Att man sen kanske tycker att stremingen ifrån Tidal eller Qobuz är sämre de kan de ju mycket väl vara men jag hade nog först och främst försökt jämföra din CD-drive och MSB DAC med att rippa samma skiva och lägga den på en USB sticka och spela den i Bartoken tex.

 

Precis som mycket annat så behöver man sätta sig in i hur saker och ting fungerar köper man en fin skivspelare, arm och pick-up så slänger man kanske inte bara ihop det och hoppas att det blir "bra" de blir lite samma sak kan jag tycka med det digitala när det är många komponenter som ska lira ihop man behöver ha lite koll på vad som fungerar tillsammans, vissa överföringar har sina begränsning i sin specifikation och de går helt enkelt inte att få de att lira med en annan produkt tex. att de inte går att överföra mer än 24/192 via en vanlig koax digital utgång.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...