Jump to content

Mästarmöte har en vinnare!


Apexorca

Recommended Posts

5 hours ago, calm said:

jag hämtat idén från Svalanders hemsida.  https://svalander.se/shoppen/kablar/kablar-i-loesmeter/naetkablar Aja baja,  att komma med sådana råd som Inte är tillåtet att ha detta i trä och fick byta till ett utanpåliggande i plast i stället,


Fick dom faktiskt att säljstoppa den där! :tongue: 

 

Ser bra ut apex! Som octavia säger, det bästa hade varit att lägga hifisäkringen på en egen 2-pol jordfelsbrytare.

Link to comment
Share on other sites

On 2021-03-03 at 08:50, Apexorca said:

Jag fick ju lite hjälp med tips på kablar från många av er och det blev en GigaWatt LC-Y EVO 3X4.

En sådan kan jag också tänka mig att byta till. Jag har redan en dedikerad strömlina från egen säkring till mina hifi-uttag men den borde väl vara möjlig att ersätta genom att dra igenom en GigaWatt. Huset byggdes för 13 år sedan och jag har inte en aning om hur kablarna är dragna i väggarna. Jag antar att de går i rör. I mitt tidigare betydligt större hus bytte jag alla strömkablarna till jordade kablar. Det gjorde de på en dag så det borde ju inte vara en stor sak att byta en kabel.

 

Köper man kabeln själv eller det fixar installatören? Fågelvägen har jag ca 10 meter men hur ligger kablarna tro? Jag får nog flirta lite med EdvardssonS Elektriska igen... han bör veta hur det är draget...

 

Vad säger du @octavia rs eller @JWE? Då kanske jag kan ersätta nuvarande säkring med en klangmodul också(?). Idag har jag en sån här:

 

20210304_091819.jpg

 

Utmaningen är kanske större att hitta en elektriker som är beredd att göra det. De verkar mest skaka på huvudet åt musikentusiasters "villfarelser" men det kanske har blivit bättre med åren :question:

20 hours ago, Tyking said:

jag fegade och köpte en 2,5mm2 kabel från Supra.

Det försökte jag med när jag byggde huset för 13 år sedan. Elektrikern vägrade då han sa att Supras strömkablar inte var godkända för vägginstallation men jag minns inte riktigt varför men jag tror det var pga att den är flerkardelig (osäker).

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Bebop said:

Vad säger du @octavia rs eller @JWE? Då kanske jag kan ersätta nuvarande säkring med en klangmodul också(?). Idag har jag en sån här:


Tror att Gigawattkabeln kan vara svår att få igenom i rör, speciellt om det är 16mm rör. Den är styv! Sen vet jag inte hurvida den är godkänd för installation i rör. Tillverkarens anvisningar är vad som gäller. (Dock rätt bristfälliga om man jämför med andra installationskablar.)

Kanske @KLARSUND,  @- Marten - eller @Perfect sense kan svara på det.

 

 

Gigawattkabeln får du nog köpa själv.
 

Klangmodulens storlek är på 2̶ 1.5 moduler. Om du har plats i centralen ska det inte vara problem att sätta, går bra att utöka med tom kapsling bredvid också.

Link to comment
Share on other sites

Om du har plats någon annanstans i centralen @Bebop så går det att sätta klangmodulen där den är cirka 25mm bred alltså 1,5 modul på ett ungefär (en vanlig 1 pol  automatsäkring är 1 modul).

 

Men att dra in Gigawatt kabel i rör i vägg de kan du nog glömma de kommer aldrig att gå om de bara är vanliga 16mm rör precis som @JWE skriver även om de skulle vara 20mm så ett par böjar med den styva kabeln så är det kört.

 

Sen är det tillverkarens anvisningar som gäller hur man får förlägga den och de kan var så att den endast får läggas öppet.

 

2 hours ago, Bebop said:

Elektrikern vägrade då han sa att Supras strömkablar inte var godkända för vägginstallation men jag minns inte riktigt varför men jag tror det var pga att den är flerkardelig (osäker).

 

Jag tror inte det har nått med själva uppbyggnaden att göra då det finns liknande kablar som är godkända för infälld förläggning tex. vid installationer där man vill minska fält vid elöverkänslighet. 

 

Jenving har antagligen inte valt att godkänna den för den typ av förläggning men de kan ju vara annorlunda idag då LoRad används på sjukhus, flygledartorn m.m. (enligt deras hemsida).

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, JWE said:

 

 

Ser bra ut apex! Som octavia säger, det bästa hade varit att lägga hifisäkringen på en egen 2-pol jordfelsbrytare.

 

 

 

Så får det bli. Hifi-säkringen på en egen 2-pol jordfelsbrytare beställt!

 

Stort tack!

Vad gör man utan all denna härliga expertis från forumsvänner?

Link to comment
Share on other sites

En fundering som dök upp i mitt huvud och rör min installation som @JWEså förtjänstfullt hjälpte mig, med är: Kan man "stapla" jorfelbrytare på varandra? Min lägenhet ligger i ett hus från mitten av 60-talet, med ursprunglig elinstallation. I takt med stambyte och annat så har jordfelsbrytare installerats rörande badrum, tvättstuga och kök separat. Min dedikerade lina har också en egen JFB.Men det finns ingen JFB i övriga delen och resten av anläggningen. Känns sådär och borde åtgärdas inte minst för ev. brandrisker mht installationens ålder. Dåtidens system installerades i plåtrör ingjutna i betong. Ledarisoleringen känns ok och ännu inte i smulor, men hela anläggningen får en helt annan belastning idag än vad som var brukligt på 60-talet. Då var det inte så vanligt med alla hushålls och andra apparater. Skulle vilja säkra hela elanläggningen med en generell JFB som borde ligga på ingående kabel efter huvudströmbrytarene eller? Verkar vara en billig livförsäkring att få detta installerat.

Vad säger herrarna @JWE och @octavia rs om saken:think:

 

Ursäkta@Apexorca att jag hoppar in med lite OT!:blush:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

De är inga större problem @calm att få ihop det, efter huvudbrytaren delar man det till hur många jordfelsbrytare man nu vill ha i sin central.

I äldre centraler är det dock inte enkelt alltid att dela nollskenor så man får en skena per jordfelsbrytare.

I moderna centraler är det ofta förberett för att ha flera olika nollskenor.

Har man ingen större central så är de ingen större affär att byta till nått modernt där man då kan välja hur man vill fördela det och hur många jordfelsbrytare man vill ha.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, octavia rs said:

efter huvudbrytaren delar man det till hur många jordfelsbrytare man nu vill ha i sin central.

Jag har en jordfelsbrytare vid huvudcentralen som gjordes när huset bygdes. Inna jag visste det så satte jag en egen till elen i min lilla verkstadsbod som också förser el till min uteplats (matberedning, elverktyg, juleljus etc). Men när kom på att det redan finns en i centralen så plockade jag bort den separata. Tänkte att det är samma jord som förbinds med huvudcentralen. Nu blir jag osäker.

 

Finns det någon mening att ha fler JFB på samma nät? 

Link to comment
Share on other sites

Det är ingen mening ha flera "efter" varandra @Bebop men om man nu skulle få det så finns det olika selektiviteter på dem så att de löser ut rätt brytare men de är inget som är så vanligt i en villa.

 

Däremot att man tex har 300mA som brandskydd på tex. värmeutr. och sen en eller flera 30mA på resten. 

Link to comment
Share on other sites

Hur låter musiken med en ny "finkabel" i väggen från el-centralen till stereouttaget?

 

Har nu hört på musik med den nya kabeln från den nya el-centralen några timmar i går kväll och denna fredag eftermiddag. Har spelat en del musik jag inte lyssnat på lyssnade på på ett tag Tex Outkast, Lauren Hill och Mary J. Blige , nyare jazz med Stacy Kent och lite gammal klassisk Jazz och Stravinsky's Våroffer och även Beethovens 6e symfoni (Pastoralsymfonin). Allt på Vinyl och det är musik jag gillar mycket. 

 

 När man håller på som många av oss och trimmat musikåtergivningen i åratal så har förhoppningsvis musikåtergivningen blivit riktigt bra. Det är också min upplevelse av alla de sjukt fina och välljudande system som medlemmar här på Euphonia knåpat ihop. 

I sådana system hörs i princip allt. Min känsla är att allt som kan påverka musiksignalen, både kända mätbara effekter och effekter vi hör men inte kan mäta, ger sig tillkänna och kan utvärderas i dylika system. Jag tycker att det stämmer även i mitt system.

 

När man byter komponenter som tex kablar, försteg, slutsteg, signalkällor och akustikfix kan karaktären ändras på musikåtergivningen. När man fixar med ström och jord mm blir det mer en annan typ av förbättring som i vart fall i inte mitt system har så mycket med karaktär att göra.

De flest kan sitt ljud utan och innan och därför blir skillnader även om de är små ganska lätta att höra. Jag hörde med en gång skillnader på den nya eltillförseln och kabeln.

Det var ytterligare ett lager som skalades bort framför musiken. Det låter mer transparent, renare och klarar från topp till djupaste bottenoktaver. Tydliga kanter men aldrig hårt. Bättre perspektiv. Kort sagt så låter det bättre pga att musiken blir härligare. Detta till en kostnad som i sammanhanget är blygsam för många av oss jämfört med annat vi investerar i för bättre ljud.. 

 

Hur upplever ni andra som bytt till "finkabel" i väggen förbättringen i musikåtergivning?

 

Tack för inspiration i många trådar till detta och hjälp med att hitta GigaWatt.  Jag rekommenderar detta vidare. :grinsmilingeyes:

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Placebo! Skoja bara:winking:

 

Nu har jag inte så fina kablar som många andra har här på forumet utan bara en grövre ”vanlig kabel” men dedikerade för elektroniken. I stugan vet jag inte skillnaderna då jag bad de dra den linan vid nybygget för 10 år sedan. Hemma var det också länge sedan jag drog den linan och jag vill minnas att jag då inte hörde någon förbättring av ljudet??? Där emot så försvann alla störningar från t ex kyl/frys och tvättmaskin/torktumlare vilket i sig gjorde det bättre.

 

Tror absolut på att med en bättre kabel få det även hörbart bättre i återgivningen, så grattis till ett i sammanhanget billigt tweak:thumbsup:

 

Däremot har jag bett elektrikern koppla in JFB:arna nästa gång de kommer så att även de linorna blir säkrade, säkerheten går alltid först!

 

/byZan 

Link to comment
Share on other sites

En sidofråga/fundering till dessa dedikerade kablar i väggen: Om man INTE dragit en dedikerad fin Gigawatt kabel t.ex, är det då någon vitts med att bara byta själva eluttaget till t.ex ett Furutech eller Gigawatt? Om man tänker att kablar från vägguttaget påverkar så kan väl även kontakten påverka till viss del eller? Någon som har erfarenhet eller tankar om det?

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Apexorca said:

Hur upplever ni andra som bytt till "finkabel" i väggen förbättringen i musikåtergivning?

Den 4 januari i år fick jag äntligen möjlighet till installation av egen matning till hifi-/hemmabiorummet.

Använder samma Gigawatt-kabel mellan Klangmodul IIIg och två Furutech-uttag.
 

Direkt efter installationen upplevde jag att det lät större och att jag fick ett starkare ljud med volymratten på klockan nio, där jag haft den sen tidigare.

 

Uttagen var nya och även  Furutech-kontakter jag monterade på två strömkablar. Inget gott som inte har något ont med sig. Jag fick väldigt jobbiga s-ljud, vilket kan bero på rodiumplätering på uttag och kontakter i kombination med alu-diskanterna från B&W. 
Efter cirka 300 timmar (sista 20 med ett värmeelement som blåste på för fullt) lät det väldigt bra. Dock var s-igheten inte helt borta och det ledde till att jag skiljdes från mina B&W N805 till förmån för Scansonic. Mer om det när jag får tid att starta en egen bildtråd.

 

Jag rekommenderar alla som har möjlighet att installera en separat matning till anläggningen. Om så bara med vanlig 2,5-kvadrat.
Testade med en PS audio Noice harvester och visst, den blinkade lite i de nya uttagen. Men i ett av de vanliga uttagen i samma rum blinkade den väldigt mycket och i ett uttag i vardagsrummet var det verkligen disco. Bara det att isolera anläggningen från allt icke-hifi-relaterat som kan kopplas in på samma lina känns bra.

 

Edited by Ivery
Förtydligade en mening.
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, VoicesInMyHead said:

En sidofråga/fundering till dessa dedikerade kablar i väggen: Om man INTE dragit en dedikerad fin Gigawatt kabel t.ex, är det då någon vitts med att bara byta själva eluttaget till t.ex ett Furutech eller Gigawatt? Om man tänker att kablar från vägguttaget påverkar så kan väl även kontakten påverka till viss del eller? Någon som har erfarenhet eller tankar om det?

 

3 hours ago, Ivery said:

Den 4 januari i år fick jag äntligen möjlighet till installation av egen matning till hifi-/hemmabiorummet.

Använder samma Gigawatt-kabel mellan Klangmodul IIIg och två Furutech-uttag.
 

Direkt efter installationen upplevde jag att det lät större och att jag fick ett starkare ljud med volymratten på klockan nio, där jag haft den sen tidigare.

 

Uttagen var nya och även  Furutech-kontakter jag monterade på två strömkablar. Inget gott som inte har något ont med sig. Jag fick väldigt jobbiga s-ljud, vilket kan bero på rodiumplätering på uttag och kontakter i kombination med alu-diskanterna från B&W. 
Efter cirka 300 timmar (sista 20 med ett värmeelement som blåste på för fullt) lät det väldigt bra. Dock var s-igheten inte helt borta och det ledde till att jag skiljdes från mina B&W N805 till förmån för Scansonic. Mer om det när jag får tid att starta en egen bildtråd.

 

Jag rekommenderar alla som har möjlighet att installera en separat matning till anläggningen. Om så bara med vanlig 2,5-kvadrat.
Testade med en PS audio Noice harvester och visst, den blinkade lite i de nya uttagen. Men i ett av de vanliga uttagen i samma rum blinkade den väldigt mycket och i ett uttag i vardagsrummet var det verkligen disco. Bara det att isolera anläggningen från allt icke-hifi-relaterat som kan kopplas in på samma lina känns bra.

 

 

Nu skriver jag efter en tanke jag haft et tag, men jag kanske är ute och cyklar. 

Strömsidan med nätström och jordning kommer inte i grunden att förändra karaktären på ljudet som andra komponenter i anläggningen. Det kommer bara leverera bättre förutsättningar för varje komponent. OM man har komponenter som inte är matchad bra i systemet kan dåliga egenskaper i stället lyftas fram. De kan man inte trimma bort med bra strömprylar i varje enskilt fall. Ett system utan dessa brister kommer dock växa mer. Grunden är alltid väl matchade system. Viktigt är att inte kompensera ett fel med ett annat. Svårt men bra är det om man kan hitta orsaken till det man inte gillar och fixa det. Bra förutsättningar i ström/jord och akustik ger förutsättningarna att höra vad prylarna gör i alla fall.

 

 

För minst 10 år sedan bytte jag till dedikerat strömkabel som var lite bättre än standard, bytte också till en Klangmodul med fin-säkring och Fututech-uttag i samma veva. Det kanske blev något bättre men det var ingen stor skillnad. Jag hade ett annat system då som inte var lika avslöjande. Jag upplever nog tydligare positiv skillnad nu. 

 

För att bli tydlig så är inte skillnaderna så stora,  men klart hörbara även för de som bara hör på min anläggning ibland och jag uppskattar det som händer med musiken. Jag tycker det är intressant och roligt att trimma till det i detta skeda när det redan är bra. Skillnaderna blir mindre och mindre av karaktärskillnader och mer och mer i att lyfta fram själva musiken. 

Den största skillnaden för musikupplevelsen i min anläggning senaste åren är utan tvekan rullbandspelarna :33:

 

Nätströmmen tillhör en avgörande "infrastruktur" i anläggningen som varenda elektrisk pryl har nytta av. 

 

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Apexorca said:

Nu skriver jag efter en tanke jag haft et tag, men jag kanske är ute och cyklar. 

Strömsidan med nätström och jordning kommer inte i grunden att förändra karaktären på ljudet som andra komponenter i anläggningen. Det kommer bara leverera bättre förutsättningar för varje komponent. OM man har komponenter som inte är matchad bra i systemet kan dåliga egenskaper i stället lyftas fram. De kan man inte trimma bort med bra strömprylar i varje enskilt fall. Ett system utan dessa brister kommer dock växa mer. Grunden är alltid väl matchade system. Viktigt är att inte kompensera ett fel med ett annat. Svårt men bra är det om man kan hitta orsaken till det man inte gillar och fixa det. Bra förutsättningar i ström/jord och akustik ger förutsättningarna att höra vad prylarna gör i alla fall.

Jag håller helt klart med om att en riktigt bra mating och kvalitet på strömmen är en otroligt viktig del om man vill ge sin anläggning bra förutsättningar att leverera en bra ljudåtergivning. Jag håller även med om att det inte går att lösa problem med dåligt matchade komponenter i anläggningen genom att förändra på ström eller akustiksidan. Däremot tycker jag inte att allt man gör nödvändigtvis blir till det bättre. Jag valde t.ex. bort skärmad matarkabel och gick tillbaka till oskärmad då jag upplevde att resultatet blev sämre med skärmad matarkabel. Detta beror säkert till viss del på vilken kabel det är och hur mycket störningar man har, matchinng med övriga anläggningen o.s.v. men det varierar vilken kabel man valt på samma sätt som med övriga kablar.

 

Jag har hållit på ett bra tag nu och mixtrat med strömkablar och jag tycker nog att det påtagligt går att förändra karaktären på ljudet. Mitt system saknar inte direkt detaljer i ljudet och med vissa kablar blir det lätt en betoning på de övre registren och en smula extra utklingning av vissa ljud, medans andra mer betonar anslagen och rytmen i musiken. Den stora skillnaden mellan bra och dåliga kablar tycker jag är deras förmåga att måla upp en stor ljudbild med bredd, djup med massor av luft och separation mellan instrumenten, medans med sämre kablar faller ljudbilden ihop och blir rörig, ljudet blir tunt och lugnet i musiken försvinner. Så jag tycker inte att det egentligen är så stor skillnad om man pratar om högtalarkablar, strömkablar eller olika matarkablar, de filtrerar olika mycket och på olika sätt beroende på vilken kabel man valt och i kombination till övrig utrustning. Sedan kan man givetvis inte förändra lika mycket genom att byta kablage som att göra påtagliga förändringar i maskinparken, men alla anläggningar är värda en så bra och ren ström som möjligt.

 

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, VoicesInMyHead said:

Om man INTE dragit en dedikerad fin Gigawatt kabel t.ex, är det då någon vitts med att bara byta själva eluttaget till t.ex ett Furutech eller Gigawatt?

Det tycker jag! Skulle våga påstå att det blir skillnad med en Furutch rodium NCF uttag! Jag upplever att rodium NCF uttag ger ett släpp och mer detaljer medan guld och andra har andra egenskaper, så även här är det en fråga om tycke och smak och balansera rätt!

Link to comment
Share on other sites

On 2021-03-04 at 08:52, JWE said:

Fick dom faktiskt att säljstoppa den där!

 

Det finns nog en del tveksamheter både här och där. Jag såg att Furutech har en kabel som är tänkt att dra i rör likt vanlig FK men den finns bara i gul.....ska man ha gul till både fas, nolla  och jord :zany: ytterst tveksam till detta känns som när jag kom till en gammal sommarstuga där allt var draget med vit FK, risk för att förväxla nått......näääää.

 

Att använda gul eller grön FK som fanns förr i ett system där man dessutom har gulgrön jord är inte att rekommendera även om det finns på rätt många ställen lite som när man använde röd jord och röd tändtråd i samma system där är en del som "satt tofflorna" på grund av detta.

 

https://svalander.se/shoppen/kablar/kablar-i-loesmeter/naetkablar/furutech-alpha-cb10-1

Link to comment
Share on other sites

@ApexorcaDin upplevelse av förändringen med byte av "matarkabeln" delar jag helt. När jag bytte till Gigawatt-kabeln för några år sedan så blev det ytterligare ett snäpp bättre i upplösning och bakgrundslugn. Men framförallt transientförmågan och "släppet". Dessförinnan hade jag haft en "vanlig" 2,5 kvmm installationskabel som också hade en egen säkring på en "rensad fas". Min upplevelse är att det försvinner ytterligare ett återhållande filter. Byte av dimension på kabeln och sannolikt kopparkvalitet bidrar säkert till detta. Men också Klangmodul och Furutech-vägguttag samt anslutningskabeln till PSAudio P10:an. Allt samverkar i rätt riktning och det är säkert relativt lätt att räkna och mäta på detta, men också som @Peoskriver i en annan tråd att allt som borde vara lika utifrån mätresultat trots allt kan låta olika. Det är en klädsam ödmjukhet hos honom som uppenbarligen jobbat hela sitt yrkesliv med dessa frågor. Allt kan vi inte kvantifiera eller veta. Så varför inte bara konstatera att det hörs skillnad istället för att förneka ett faktum. Ett av mina favoritcitat som jag inte vet var det kommer ifrån men som väl beskriver detta är; "Ju mer jag vet och lär mig, ju mer inser jag hur lite jag egentligen vet". Tvärsäkerheten är tankens begränsningsfaktor.

Lyssna på dagens debatt om Corona och hör hur olika forskare formulerar sig; förmodligen, sannolikt, kanske, möjligen, så långt vi vet.....osv. Inte så ofta så är det etc. Det kallar jag en professionell inställning och ödmjukhet. Njut och lyssna på!!:tongue:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, LPL said:

Jag håller helt klart med om att en riktigt bra mating och kvalitet på strömmen är en otroligt viktig del om man vill ge sin anläggning bra förutsättningar att leverera en bra ljudåtergivning. Jag håller även med om att det inte går att lösa problem med dåligt matchade komponenter i anläggningen genom att förändra på ström eller akustiksidan. Däremot tycker jag inte att allt man gör nödvändigtvis blir till det bättre. Jag valde t.ex. bort skärmad matarkabel och gick tillbaka till oskärmad då jag upplevde att resultatet blev sämre med skärmad matarkabel. Detta beror säkert till viss del på vilken kabel det är och hur mycket störningar man har, matchinng med övriga anläggningen o.s.v. men det varierar vilken kabel man valt på samma sätt som med övriga kablar.

 

Jag håller med om att olika kablar säkert komme låta olika, som de alltid gör på andra platser i anläggningen.

 

Jag tycker inte heller att allt man gör blir bättre, däremot påverkar nästan allt man gör hur musiken låter. Ofta hör man skillnaden, men ibland inte. Ibland blir det bättre och ibland sämre. 

Jag har inte provat massa olika typer av matarkablar så jag kan inte ställa dem mot varandra. det hade varit jättekul att testa men jag ser inte hur jag skulle få till detta på ett rimligt sätt. Det kan säkert optimeras och jämföras på olika vis. Rent generellt gissar jag att om man i alla fall gör det med viss noggrannhet och med seriösa produkter så blir det säkert bättra än standardmatningar. GigaWatt kabeln valde jag efter att läst på lite om vad folk tycker både på detta forum och på andra ställen. Det finns fler märken, men det var ofta bra omdömen om GigaWatt samt att den var ganska rimlig i pris. 

 

Jag har inte testat det själv, men hört att man kan koppla skärmen på mäterkabeln på olika vis där vissa gillar si och andra så. Enligt GigaWatt-importören i Sverige skall min skärm kopplas till jord i elcentralen men andra menar att den skall sitta i eluttaget vid stereon eller på båda platser. Jag har inte möjlighet att prova mig frams å jag kommer köra på rek. från GigaWatt.  

 

7 hours ago, LPL said:

 

 

Jag har hållit på ett bra tag nu och mixtrat med strömkablar och jag tycker nog att det påtagligt går att förändra karaktären på ljudet. Mitt system saknar inte direkt detaljer i ljudet och med vissa kablar blir det lätt en betoning på de övre registren och en smula extra utklingning av vissa ljud, medans andra mer betonar anslagen och rytmen i musiken. Den stora skillnaden mellan bra och dåliga kablar tycker jag är deras förmåga att måla upp en stor ljudbild med bredd, djup med massor av luft och separation mellan instrumenten, medans med sämre kablar faller ljudbilden ihop och blir rörig, ljudet blir tunt och lugnet i musiken försvinner. Så jag tycker inte att det egentligen är så stor skillnad om man pratar om högtalarkablar, strömkablar eller olika matarkablar, de filtrerar olika mycket och på olika sätt beroende på vilken kabel man valt och i kombination till övrig utrustning. Sedan kan man givetvis inte förändra lika mycket genom att byta kablage som att göra påtagliga förändringar i maskinparken, men alla anläggningar är värda en så bra och ren ström som möjligt.

 

 

Håller med @LPL. Just det blev lite bättre med den nya matarkabeln tycker jag. 

Link to comment
Share on other sites

55 minutes ago, Apexorca said:

Jag har inte provat massa olika typer av matarkablar så jag kan inte ställa dem mot varandra. det hade varit jättekul att testa men jag ser inte hur jag skulle få till detta på ett rimligt sätt.

Nu vet jag att jag är ute på djupt vatten eller cyklar och kommer att bli ifrågasatt eller dumförklarad men jag funderar bara utan att tänka till ordentligt.

 

Skulle man inte (inte jag utan en elektriker) t ex kunna ta 3 ej tidigare inkopplade faser i proppskåpet och koppla tre olika matarkablar ut till tre olika vägguttag som sitter fast på en typ  ”planka” och från dessa en i taget till en typ strömlist som matar hela anläggningen? Sedan kan man byta de första tre kablarna mot 3 nya eller 2 mot den som man tyckte var bäst och testa vidare på så sätt? Låt kablarna ligga på golvet inte dra i väggar etc, nä enkelt ska det va! Man skulle ju efter att man hitta rätt kabel byta ut vägguttagen till olika modeller och mtrl för att testa vidare?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Apexorca said:

Svårt men bra är det om man kan hitta orsaken till det man inte gillar och fixa det.

I mitt fall var det inte bara att en viss Paul på Youtube och i sin podcast pratar om att han inte tål ljudet från en brittisk tillverkares vassa diskanter. Trots att ljudet som helhet blev mycket bättre efter installationen (mer luft, bättre släpp, tydligare röster mm.) blev  det en plåga att sitta och vänta på s-ljud som förstörde upplevelsen. Kan som @Apexorca skriver vara en matchningsbrist som blottades. Testade att ändra högtalarnas placering och invinkling, men när det inte fungerade verkställdes en tanke (som föddes redan när jag varit i Aavik/Ansuz/Børresen-rummet på sidomässan till Arken senast) att testa något annat. 
 

Lyxproblem? Absolut! Men de stunder som ges att lyssna på musik värdesätter jag högt. Speciellt det senaste året när så mycket vi tagit för givet begränsats.

 

Att testa sig fram är naturligtvis det bästa, men med en fast installation som denna gick jag på vad jag läst rekommenderas. Sen var jag beredd på att det antagligen skulle leda till att andra förändringar kunde bli nödvändiga i systemet som helhet.

 

En positiv bieffekt var att jag hittade en trevlig elektriker här på landet utanför Kungsbacka. Han var förvånad, men absolut inte dömande till att jag ville installera 4-kvadratkabel. Så sent som igår träffades vi utanför den lokala mataffären och det blev en pratstund om ljud och hifi.

Edited by Ivery
Glömde ett ord.
Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, byZan said:

Nu vet jag att jag är ute på djupt vatten eller cyklar och kommer att bli ifrågasatt eller dumförklarad men jag funderar bara utan att tänka till ordentligt.

 

Skulle man inte (inte jag utan en elektriker) t ex kunna ta 3 ej tidigare inkopplade faser i proppskåpet och koppla tre olika matarkablar ut till tre olika vägguttag som sitter fast på en typ  ”planka” och från dessa en i taget till en typ strömlist som matar hela anläggningen? Sedan kan man byta de första tre kablarna mot 3 nya eller 2 mot den som man tyckte var bäst och testa vidare på så sätt? Låt kablarna ligga på golvet inte dra i väggar etc, nä enkelt ska det va! Man skulle ju efter att man hitta rätt kabel byta ut vägguttagen till olika modeller och mtrl för att testa vidare?

 

/byZan

Hehe @byZan. Ja enkelt skall det vara! Upplägget är säkert genomförbart. Typiskt pensionärsprojekt!

Ring när du riggat så kommer jag upp och hjälper till att lyssna. 

 

Skämt å sido, det är ju faktiskt enda sättet att förstå vad matningen kan göra och hur olika produkter skiljer sig åt. Om man nu verkligen vill veta och optimera detta så långt det går.

Askul test helt klart. Det skulle vara riktigt spännande att göra.

 

Jag har ju bara gjort en kvalificerad gissning med min installation. Bättre än innan blev det men det går säkert att komma längre. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Ivery said:

I mitt fall var det inte bara att en viss Paul på Youtube och i sin podcast pratar om att han inte tål ljudet från en brittisk tillverkares vassa diskanter. Trots att ljudet som helhet blev mycket bättre efter installationen (mer luft, bättre släpp, tydligare röster mm.) blev  det en plåga att sitta och vänta på s-ljud som förstörde upplevelsen.

 

Vissa defekter i ljudet kan man leva med men jag håller med om att diskantproblem som vassa s-ljud tar kol på stora delar musikupplevelsen.

 

1 hour ago, Ivery said:

Testade att ändra högtalarnas placering och invinkling, men när det inte fungerade verkställdes en tanke (som föddes redan när jag varit i Aavik/Ansuz/Børresen-rummet på sidomässan till Arken senast) att testa något annat. 

 

Precis så har min resa varit. Att skala bort "defekterna" först är det vikigaste. Jag hade en beryllium-diskant på Usher som var s-ig och hård. Jobbade först med akustiprylar men fick inte ordning på det tills jag kom på att det nog var högtalarnas karaktär i ffa diskanten som jag inte gillade.  Innan jag åtgärdade det var det hela tiden något som skavde i återgivningen även om det lät ok så var det inte toppen.

Bytet till Sonus faber Amati Futura och lite anpassning med komponenter till dem för ca 10 år sedan gjorde att jag tyckte alla viktiga egenskaper fanns där. Det var ju innan jag köpte mina The Sonus faber. Med Amati fanns egentligen allt bra i återgivningen på plats för min smak. Efter det har det mer handlat om att krypa djupare in i själva musikens upplevelse och bland musiker, Instrument, tolkningar och finesser.

 

@IveryDet är detta som är det roliga vid sidan av själva musiken med denna hobby tycker jag. Att försöka förstå hur man får ut musiken på ett härligare sätt från anläggningen. När jag får en ide eller en tanke efter lite testande och med erfarenhetsbanken i skallen dra slutsatser och testa vidare mot ens imaginära ljudideal är kul. Ibland går det åt det bra hållet när man och testar ibland inte. 

Min strategi sedan länge är att alltid veta vart man vill med ljudet innan man testar och utvärderar. Vilka egenskaper vill man ha kvar och vilka vill man förbättra och hur mycket gåshud får man? Annars blir man lätt förvillad av att det låter annorlunda och det i sig är intressant. Då kanske man byter fil och missar sin väg mot vad man gillar. Man får något annat. Då är det svårare att hitta rätt igen. 

 

Något jag diskuterade med @Daniel häromdagen var bla hur viktigt det är att inte kompensera ett fel med ett annat i anläggningen. Har man tex en för ljus komponent kan man inte kompensera det med tex en mörk kabel. Då har men först en flaskhals som man förser med en flaskhals till. Man missar massa annat i återgivningen också då. Det blir ofta plattare ljud och mindre involverande återgivning.

 

Det går liksom inte att sätta på  en kulstöterska skridskor, en lite kjol och få henne börja träna hårt för isdans och tro att hon fortsatt kan vara bra på kulstötning. Hon blir kass på bägge delar. Möjligen blir nedslaget och landningen lika hårda... :bandage:

 

Man får identifiera problemet genom att testa och byta den produkt som är problemet. Det kräver intresse, tid och erfarenhet av många system och ett tydlig bild av hurdan återgivning man vill ha. 

@Ivery. Det kanske var din diskant för ditt ideal så då skall den bort och inte kompenseras med någon annan enhet i anläggningen. 

Man får välja ett spår och hålla sig på det. Då kommer man längre. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, calm said:

Så varför inte bara konstatera att det hörs skillnad istället för att förneka ett faktum.

Det är ju också en typ av ”faktum” som inte alltid är faktum. Lika lite som att förlita sig för mycket på teknisk data typ att renare el, lägsta distorsion, renare koppar, eller lägsta brus alltid skulle göra all upplevd prestation bättre, lika lite tycker jag man skall förlita sig på allt man hör och upplever. Framför allt varför och alldeles speciellt när skillnaderna är små och vi gör dem större än vad kanske är.

 

Jag tycker rent allmänt att för lite intresse läggs på vilket inflytande tillvänjning, nyhetens behag, förväntningar, informella ledare (typ hifi-gurus), temporärt fokus och image gör för vår subjektiva upplevelse. Vi upplever det vi upplever men att härleda till rätt orsak är inte så självklar i min värld. 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, calm said:

Så varför inte bara konstatera att det hörs skillnad istället för att förneka ett faktum.

 

14 minutes ago, Bebop said:

Det är ju också en typ av ”faktum” som inte alltid är faktum. Lika lite som att förlita sig för mycket på teknisk data typ att renare el, lägsta distorsion, renare koppar, eller lägsta brus alltid skulle göra all upplevd prestation bättre, lika lite tycker jag man skall förlita sig på allt man hör och upplever. Framför allt varför och alldeles speciellt när skillnaderna är små och vi gör dem större än vad kanske är.

 

Jag tycker rent allmänt att för lite intresse läggs på vilket inflytande tillvänjning, nyhetens behag, förväntningar, informella ledare (typ hifi-gurus), temporärt fokus och image gör för vår subjektiva upplevelse. Vi upplever det vi upplever men att härleda till rätt orsak är inte så självklar i min värld. 

 

Det är viktiga synpunkter både från @calm och @Bebop.

Detta blir lätt ett filosofisk resonemang. Ett intressant sådant.  

Skalan är lång. Är det ett faktum att vi upplever det vi gör eller är det ett faktum vad som på något utopiskt vetenskapligt objektivt sätt ÄR sanningen. Var sweet spot på denna skala är och hur bred den är kan inte vara lätt att veta? Vilken strategi som passar var och en och var på skalan man hamnar varierar nog. Dock kan den vara värd att utmana och begrunda. :smile:

Jag tar dock risken att utgå mest från min upplevelse, väl medveten om @Bebop's psykologiska aspekter på detta kan ställa till det. 

För egen del har den strategin fungerat bra. Men det har ju varit lättare år för år att välja produkter att prova. Eftersom jag lyssnat så mycket på så många olika system och olika produkter har jag kunnat skala bort rätt mycket som jag inte tycker passar mitt system och min smak innan jag testar. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...