Jump to content

Mästarmöte har en vinnare!


Apexorca

Recommended Posts

hej alla comrades

#5669, kul att du tar fram bröderna Wright, som gammal mekaniker på Hellenic Air Force (F-104 & Mirage F1) gillar jag flygplan & teknik runt dessa.

Bröderna och för all del många andra engineer's den tiden, försökte att överföra konkreta teorier från fysik, matematik, aerodynamik etc till praktiska tillämpningar genom experiment och alla dessa ingenjörer hade kommit ganska lång vad det gäller en flygande struktur, problemet var dock motor som hade lågt effekt vs vikt. Så lång inga konstigheter, det är bevisat varje dag att man kan flyga, miljoner kan flyga varje dag, nåja, förutom en & annan konstiga typer som vill segla över oceaner! Alltså, här Karl Popper skulle vara supernöjd, uppfyller hans krav för repetition.

Om man försätter med denna pryl som ni tycker att det gör skillnad, man måste presentera konkret lite mer vetenskapliga fakta först och sen resultat av repetition att prylen fungerar exakt & konkret som på försäljnings broschyr. Tänka er bara att Pratt & Whitney gjorde en ny motor och "några tyckte" att det var en bra motor som gör skillnad, skulle Boeing eller Airbus använda den motorn utan vidare dokumentation?

För de som undrar vad min kompis sagt, han är ingen tekniker eller hajend kille, han sysslar med språk på Lunds universitet, han läste texten och granskade den rent språkligt, hur meningarna är byggda, om de är strikta med konkreta fakta eller konkreta bevis och vad vill man uppnå med den. För att göra hans svar enkelt, han betraktar texten som " a piece of crap", typiskt exempel är när Kejsaren av Japan i sitt radiotal till nationen förklarade att Japan hade besegrats av Amerikaner, ingen som fattade nånting!

Mvh

Spiros

PS: apex, helt korrekt om vetenskapen, exakt vad Karl Popper säger dessutom, dagens evangelium inom vetenskap! Läs vetenskapens "dekalogen" och hitta en punkt som uppfylls av prylen.

Sen vad man tycker rent subjektiv är just subjektiv och har ingenting att göra med vetenskap.

Link to comment
Share on other sites

Gott nytt år!

 

ABBA's Happy New Year dundrade på i takt med raketerna vid 12 slaget. Sedan blev det musik fram på småtimmarna. 

Klart vi spelade Robyn och ffa Dancing on my own som har röstats fram till hela 2010-talets bästa låt.

 

Våra fruar älskar HiFi och stora högtalare...

 

_49U4984.jpg.f873f26dea3d07d9974cfd727bb89d6e.jpg

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Om HiFi och musk till största delen är mitt intresse i vår familj så är film både på bio och hemma något alla gillar mycket.

När vår Tv och bioförstärkare började krångla i höstas visade det sig att utvecklingen har fortsatt i hög fart även på denna front. Ny bioförstärkare (Arcam FMJ AVR550) och en ny TV (LG) blev det till en början... Det gick inte att utnyttja nya format som tex 4K etc. Inte ens gamla format funkade som det skulle.  Allt behöver bytas... inte ens HDMI-kablarna eller våran AppleTV fungerar med det nya prylarna. Oppon klarade inte 4k . Sony VW95ES projektorn klarade inte heller detta och störde hela tiden signalen så att vi fick ständiga avbrott i tittandet när allt blev svart och utan ljud. Blandar man dessutom nya och gamla produkter funkar det rätt dåligt. Digitaltekniken känns inte robust som teknik. Gamla prylar borde funka ihop med nya tycker jag. Jämför med en gammal Studer C37 som funkar lätt som en plätt signalmässigt i helt moderna HiFi system.

Vi beslutade oss för att uppgradera allt förutom högtalarna där jag använder mitt HiFi system till höger/vänster fronthögtalare. Jag måste säga att det blir fantastiskt bra. Sedan det inte gått att hyra BD filmer för många år  har vi fått hålla till godo med mycket streamat och det suger faktiskt fett vad gäller bildkvalitet tills ganska nyligen då det börjar bli lite bättre och vissa filmer kan streamas i 4k som nästan blir lika bra som 4k på BD. Streamat  har en bit kvar men det är i alla fall bra nu. Även min ljuddel till bioljudet har vi förbättrat och det är verkligen en kick att se film med både riktigt bra bild och bra ljud. Under dessa år då mvi inte kunnat hyra film på BD hade jag nästan tröttnat och vi såg bara serier på typ Netflix, men nu känner jag att ordningen är återställd och film har blivit riktigt roligt igen. Jag kan inte annat än att slå ett slag för 4k som ger en ny dimension i upplevelse ffa på de nya 4k projektorerna. 

 

Detta ledde mig in på att läsa på lite mer om mitt Krell KCR-HR försteg. När jag köpte det snackade jag med lite folk om det fanns något bioläge på ingången som man kunde köra genom för att få ut ljudet i mina HIFI-högtalare. Svaret var NEJ! och jag löste det genom att byta kablar bak på mina slutsteg när jag växlade mellan HiFi och Bioljud. Funkar bra eftersom man lätt kommer åt och det går fort. Nu visar det sig dock att ingången S4 (RCA) kan göras om till att bara släppa signalen rakt genom försteget vidare. Throughput. Det var bara att öppna försteget och slå om en switch. Krell KRC-HR måste varit extremt tidig med detta tänk. Den utvecklades ju på 90-talet. 

 

När jag ändå lyfte på locket tog jag några bilder.

 

 

_49U5005.jpg.6fb3ded2acc16aa257747b6146f49205.jpg

 

_49U5002.jpg.29b57285d6b42b8314526438b5bd465c.jpg

 

Här ser man den röda switchen för ingång S4 och läge Proc. är throughput läget. 

 

_49U5006.jpg.dd90901d052c8363034a8a0e6111b1f5.jpg

Link to comment
Share on other sites

Bigblue erbjöd sig att mäta upp min skivspelare med hjälp av hans nya program och prylar från Analog Magik.

 

_49U5008.jpg.2bee2f65c8985728a2754d3219b40ded.jpg

 

Bigblue har ju gått igenom detta i sin tråd.

 

Hos mig är det en Brinkmann Balance med RöNt II nätdel, Brinkmann EMT Ti pickup, Brinkmann 10,5 arm (Breuer typ). Vi fick trixa lite eftersom jag har balanserade utgångar så jag fick köpa en adapter för det.

 

_49U5016.jpg.f9aa7e5c3c6c6edc3f16566626ce79c3.jpg

 

_49U5011.jpg.dfb6b303f701474bbd030122d8e85592.jpg

 

_49U5013.jpg.a2ff66e6b2db03b92d18f30fb9ecc553.jpg

 

_49U5015.jpg.47ce8fbdff20afe3097c3ccc50766862.jpg

 

 

Jag kan bara konstatera att öronen ligger nära resultatet av mätningarna. Det som förvånar är att RPM mätaren på telefonen ligger lite långsamt jämfört med det vi mätte nu. Samma för Bigblue hos honom. Jag fick justera upp både 33 och 45rpm. 

 

_49U5010.jpg.d93d6734cbe74c2a11105ea5a445e2e1.jpg

 

VTA var bra men jag justerade Antiskating och Azimut något lite.

Vibrationer låg också inom det önskade bra intervallet.

 

Kul test och lärorikt för att få lite hands on feed back på vad sakerna gör när man vrider och skruvar på inställningarna. Vinkla puppan hit och dit och det ger direkt nya mätvärden som är logiska mot hur man tror att det skall bli. 

 

Härligt att veta att det är rätt bra ordning på inställningarna och samtidigt intressant att se svart på vitt på att öronen går ganska bra att lita på vid inställningar av skivspelaren.

 

 

 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Jag skulle vilja koppla Krell FPB 350 Mc till mitt Nordost jordsystem med min QKore6. Jag har ju hört i flera system inkl mitt eget hur bra det fungerar.  

QKore6 har dessutom två dedikerade uttag för monoblock. 

 

(lånad bild)

Nordost_-_015-2.jpg.eb9155dcd9becad3ed4967501d4b55c7.jpg

 

 

 

 

Ett problem är bara var jag skall koppla Nordosts jordkabel på FPB350 monoblocken. Jag använder ju XLR kontakterna och har bara Cast-kontaken kvar på 350Mc.

 

(lånat bild)

2553457-krell-fpb-350mc-monoblock-amplifier-2.jpg.72a6ae3c34aff79be75adbcb438d454f.jpg

 

Dock finns ingen sådan kabel i Nordosts lista så jag försöker få Nordost att fixa en kabel som jag kan koppla från Cast till QKore6'an. Nordost borde ha koll på Cast eftersom de tillverkade en monofilament-varaiant för Krell Cast en gång i tiden.

 

Jag skulle tro att om jag fick jordat Krell-monoblocken i samma system som övriga produkter via QKore6'an så kan det nog bli ytterligare förbättringar i återgivningen, så varför inte testa?

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, Apexorca said:

Jag använder ju XLR kontakterna och har bara Cast-kontaken kvar på 350Mc.

 

CAST kontakten är en LEMO 4 polig variant de kontakterna kan man beställa hos ELFA tex.

 

https://www.elfa.se/sv/kabelstiftdon-serien-4pol-poler-230-vac-vdc-lemo-fgg-0b-304-clads2z/p/14401504?q=*&pos=9&origPos=415&origPageSize=10&track=true

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, octavia rs said:

 

Tack för det. Har funderat på det men det är några orsaker till att jag inte vill göra detta på egen hand. 

Frågan är bara hur man kopplar det så den bara leder jord till tex en banan i andra änden. Jag vill ju ha en kabel med samma egenskaper som jag redan har i jordsystemet. Misstänker att om inte det stämmer funkar det inte perfekt.

Dessutom funkar ju Cast på annat sätt en en vanlig signalkabel tex att den leder mer ström och om detta har någon betydelse för att jag bara använder jorden i Cast vet jag inte, men tänker att Nordost nog har 100% koll på det. Själv har jag ca 1.00 % koll på det.

Vad tror du @octavia rs?  

Link to comment
Share on other sites

 

 

1 hour ago, Apexorca said:

Vad tror du

 

Jag kan väl inte säga att jag vet "exakt" hur de fungerar men iom. att du bara är ute efter att jorda så kan man ju bortse helt ifrån hur CAST sklijer sig ifrån vanlig signalkabel när det kommer till signalen frågan är ju var de kopplar jorden i en Lemo om de är i höljet eller om nått av stiften är jord?

 

Hur kopplar Nordost Qkore jorden i en XLR är det till höljet eller stift 1?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Precis som @AlfaGTV skriver så får man passa sig lite för vad man jordar man ska nog hålla sig ifrån signaljorden om de är så att den skulle vara åtkomlig i någon kontakt. De verkar inte helt lätt att hitta hur en CAST kontakt är kopplad men Nordost borde ju ha koll på det.

 

Vill man vara hundra på att jorda chassit så får man väl lossna på någon skruv och använda en kabelsko. 

 

Xlr kontakter kan vara kopplade lite olika.

 

_20200209_214350.JPG.36ae394724007c6d461bdc3ae2542129.JPG

Link to comment
Share on other sites

Det kanske inte är så svårt om det skulle behövas. 

Jag antar att jord är jord även om Cast går på mycket mer ström (I) än en vanlig XLR. 

En annan fråga är hur FPB 350 Mc reagerar på att ha en kabel kopplad både i XLR och Cast. den har ju massa kontrollkretsar. Får den spatt då eller och inte fattar vad som gäller???

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

 

 

Har nu lånat och kört med Nordost Q-POINT alldeles för länge. Nöjd och glad och det spelar fint.  Glömde nästan bort den... tills jag kom på att den satt där... och kopplade ur den... VAD HÄNDE? 

 

Den får bli kvar under försteget. Jag tycker den gör gott för ljudet. Det låter bättre med den inkopplad. Sedan kan man ställa in 2 lägen och mixtra med placering etc för att optimera effekten. 

Jag skall inte överdriva effekten, men den gör nytta. Det är väl i klass med kabelbyte, bättre fötter osv. Det jag kommit på med åren är att om man vill förbättra ljudet när man redan kommit en bra bit så blir det små steg i taget och om man kikar på några olika förbättringar ihop blir det faktiskt en effekt som även ickenerdar kan ta till sig. 

_49U3376.jpg

Jag har inga ambitioner att banta ner systemet eller minska antal burkar. Jag vill bara ta mig framåt och få bättre återgivning om möjligt. Blir det fler burkar så får det väl bli det. :D

 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

On 2020-01-01 at 10:01, Apexorca said:

Gott nytt år!

 

ABBA's Happy New Year dundrade på i takt med raketerna vid 12 slaget. Sedan blev det musik fram på småtimmarna. 

Klart vi spelade Robyn och ffa Dancing on my own som har röstats fram till hela 2010-talets bästa låt.

 

Våra fruar älskar HiFi och stora högtalare...

 

_49U4984.jpg.f873f26dea3d07d9974cfd727bb89d6e.jpg

 

Tur att det var ringradiator på den :D 

Link to comment
Share on other sites

Denna blåsigt kalla och regnigt fuktiga dag blev det 2 st Krell Cast jordkablar levererade. Nordost byggde uppenbarligen utan att blinka och ögonaböj två specialkablar åt mig. Bra gjort! Nordost har ju jobbat med Krell CAST tidigare. Nu kan jag signaljorda båda Krell FPB 350MC till Nordost QKore6. 

 

Återstår att se om ljudet påverkas. 

 

 

 

 

 

_49U5381.jpg.f1d418f52de6349e201dc16277eedd12.jpg

 

 

_49U5380.jpg.f3127667106669c6f59b6ac65ca3b59b.jpg_49U5378.jpg.a9bcc884bda47c72dba9bd661847cbbc.jpg

 

_49U5392.jpg.bf613a2ae20283cc537475ce8313181e.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

Försökte koppla in jordkablarna i CAST-kontakten. INGET LJUD!!! Det var lite det jag befarade. Krell 350MC känner av när det är något i CAST kontakten och väljer den som ingång. 

Med hjälp av en av de skarp hjärnorna på Stylus, i detta fall min namne, så googlades det febrilt på Krell och CAST. Det initiala tipset blev att använda fjärrkontrollens knapp MTR och växla mellanCAST till XLR. Indikeringslamporna tydde på att det funkade men inget ljud kom ut. Men om man hade Krell 350MC i stand by läge när man bytte till XLR så fungerade det??? OK!!!

Då var min farhåga att även jorden kopplades bort men det gör den visst inte bedyrade Karl. Ok, nu var det ljud i vart fall. 

 

Här ser man Cast bredvid XLR

_49U5394.jpg.c8c50f3cef96af1879cecb7631bdaba9.jpg

 

Jag kan bara säga det att detta jordsystem från Nordost är galet bra. Har kört 5 olika plattor som har olika typer av musik  jag spelat mycket senaste tiden. Det känns som transientsnabbheten ökade och texturen i hela registret blev mer klarlagd, naknare, renare. Jag hör nyanser i anslag i musiken och övertoner i instrument jag inte tidigare tänkt på. Den djupa basen kändes lättare och luftigare men lika djup. Basen var stenhård innan men nu vet jag att den kan bli ännu härdare på tex Eminems och Jamiroquais inspelningar. Instrumenten klingar ut tydligare. De håller liksom tonen stark och klar snäppet längre. Jag hör det på pianot och tex på stråkar. Cymbaler likaså. 

Att spela på lägre volym ger ökad känsla av dynamik och alla frekvenser kommer tidigare till tals på låg volym. Det blev ett steg åt Eitans fantastiska lågvolymegenskaper. Inte alls fel tycker jag. 

Jag hoppades, men var inte helt säker på denna effekt innan jag testade, men jag är mer än nöjd. Jag är helt säker på att systemet just nu presterar bättre än jag någonsin hört det faktiskt.

 

En intressant detalj är att när jag testat mot Gryphon Antileon som också låte riktigt bra i mitt system så har den varit lite snällare i ljudet men samtidigt lite bättre på lägre volym eftersom den varit lite luftigare i ffa mellanregistret. Kanske har den separerat lite mer och varit mer transparent i ljudet. Samtidigt har den varit just lite snällare, inte lika sprittig och dynamisk som Krell 350MC.  Man kan intre få allt och totalt gillar jag 350MC pga att jag går mer igång på det ändå.

En teknisk skillnad när jag testade Krell mot Gryphon mer side by side var att Gryphon hade Nordost jordkabel till Qkore och Krell hade inte det eftersom det inte gick att få till. Dock har denna skillnad i testet gnagt lite i mig varför det nu blev ett par specialtillverkade jordkablar hos Nordost. Vipps så fick jag dessa egenskaper även med Krell nu när det jordades bra. Jätteroligt, intressant och lärorikt tycker jag. Jag börjar få koll på hur QKore fungerar nu och vad det gör och det är inte lite, i alla fall inte i mitt system. 

 

Tackar Stylus generösa hjälp med att få Krell inställd rätt så att det kom härligt ljud. :6:

 

EDIT:

Man kan nog inte för mycket betona hur viktig en bra jordning är i ett system. 

 

 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Daniel said:

Roligt att höra att det funkar nu. Och att det funkar bra, :D

 

Tack.

Jag är ändå lite överraskad över att just Krell 350MC fick en sådan förhållandevis stor effekt. Trodde inte det. Trodde jag skulle behöva spetsa öronen mer och testa mycket fram och tillbaka. Skulle nog säga att det var mycket lättre att höra den positiva effekten än på QPoint. QKore gjorde nog inte lika stor effekt tex på min digitalrigg.

@Daniel, finns det någon klok förklaring eller kan det vara olika i olika system?

Link to comment
Share on other sites

Såg just att Positive Feedback hade lånat hem en uppsättning med QKORE produkter. 

https://positive-feedback.com/reviews/hardware-reviews/nordost-qkore-ground-products/

 

Nu har jag bara skummat igenom det snabbt, men det verkar som han delar din upplevelse av förbättring.

 

"The QKORE products brought deep insights and expanded my listing pleasure greatly. While not cheap (three QKORE boxes to achieve the level of coverage described above ran about $11K, plus the wires), it did more to improve my sound than any alternative I can think of at that price."

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Apexorca said:

 

Tack.

Jag är ändå lite överraskad över att just Krell 350MC fick en sådan förhållandevis stor effekt. Trodde inte det. Trodde jag skulle behöva spetsa öronen mer och testa mycket fram och tillbaka. Skulle nog säga att det var mycket lättre att höra den positiva effekten än på QPoint. QKore gjorde nog inte lika stor effekt tex på min digitalrigg.

@Daniel, finns det någon klok förklaring eller kan det vara olika i olika system?


resultatet kan variera från system till system. Men hittills har förbättringarna varit konsekventa i vilken riktning det påverkar ljudkvaliteten, men varierat i omfattning.  
 

blev det begripligt?

 

en fråga. Jordade du både den analoga och digitala sidan i QKore.

Edited by Daniel
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...