Jump to content

Mästarmöte har en vinnare!


Apexorca

Recommended Posts

1 hour ago, calm said:

Kanske håller rådjuren borta?? :D:)

 

Calm

 

Ja, men vi har mycket större problem med vildsvin numera. Det är omkring 900 vildsvin i området kring där jag bor och det är ett stort problem. Kommunen skickar ut information som mer eller mindre går ut på att de saknar ansvar för dessa djur så att vi få anpassa oss!!! 

Hägna in tomten med elstängsel verkar funka sägs det. Robotgräsklippare som går nattetid är visst också avskräckande för svinen, men Mahler kanske funkar genom en trädgårdstereo på natten. Undrar om man kan få bidrag?

 

 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Apexorca said:

 

Det är omkring 900 vildsvin i området kring där jag bor och det är ett stort problem. 

 

 

Hm, borde väl nästan gå att omvandla till skivborstar ?

Om du kan fånga en rackare så har du ju material till en första batch.

Jag kan ställa upp i någon form av utvärderingsgrupp om du känner att du behöver.

Slår testen väl ut så ligger ju hela världen inför dina fötter.

En vidare produktutveckling skulle ju kunna vara dammvippor ?

 

:cool:

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, P-pan said:

 

Hm, borde väl nästan gå att omvandla till skivborstar ?

Om du kan fånga en rackare så har du ju material till en första batch.

Jag kan ställa upp i någon form av utvärderingsgrupp om du känner att du behöver.

Slår testen väl ut så ligger ju hela världen inför dina fötter.

En vidare produktutveckling skulle ju kunna vara dammvippor ?

 

:cool:

 

Tack för bra uppslag. Jag tar till mig det och funderar lite. :D

Link to comment
Share on other sites

Svinen är skygga och svårjagade. Det sköts 120 vildsvin här i höstas, men problemet är mycket större än så. Markägaren där det skjutna svinet dör äger svinet. Det blir rätt mycket vildsvinsolyckor med bilar  också. Galten sticker över en väg med massa kultingar och så blir det köttfärs av alltihop, trasiga bilar och stopp i trafiken etc. Gärna på morgonen i rusningstrafiken också.

De förstör totalt odlingar och gräsmattor.  Det ser plogat ut. De rör sig i runt bostäder och skolor. Barn vågar inte gå ut och föräldrar vågar inte låta sina barn röra sig fritt där de härjar. Dessutom är det ett 50 tal som vant sig vid miljön och inte är skygga som de borde vara. Svårt att skjuta dem nära bostäder och områden där det rör sig mycket folk.

Vad göra?

Härligt med vilda djur...

:sign_prohibition:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jag har varit rätt passiv på HiFi-fronten och bara lyssnat på musik. Jag tycker att jag vänt på rätt många stenar i mitt system och ser inte så mycket mer uppenbar förbättringspotential. Fokus är mer på att hitta bra masterbandkopior på rullband. Samlingen växer. Men visst dyker det upp en del bra vinyl också. Kommer inte ihåg när jag köpte en CD. 

Dock finns lite nya intressanta produkter.

---------------------------------------------------- 

På München High-End i år visades en ny innovativ produkt som likt Nordosts övriga demonstrationer var tydlig. Jag missade dock denna demo men har hört flera som entydigt upplevt förbättring i ljudet på denna demo. Jag litar på det. Graden av förbättring tänkte jag dock testa i mitt eget system. 

 

Nordost QPOINT heter denna lite ovnliga produkt. Den bygger på naturens inneboende egenskap om att spara på energi. Tex om vi har ett system som sitter samman med olika egensvängande enheter kommer detta system att jämna ut det hela till att allt svänger i takt i systemets totala egensvängning. Det är mer energieffektivt.

 

DEMO

 

Myth Busters

 

Nordost påstår sig med denna produkt kunna tajma egensvängningarna i närliggande elektronik så att de svänger mer i takt och det skall skapa mindre störningar eftersom energiåtgången minskar och detta gör kanske också att induktionen minskar skulle jag tro. (I teorin..). Signalen blir renare.

 

_49U3368.jpg.71c9522e45bca2cb27cb9d04fafb8e3a.jpg

 

QPOINT skall placeras under eller över en enhet i HiFi-systemet lämpigt är troligen försteget. koppla till ström och den skall få förstegets alla delar att dansa i takt med varandra, eller i alla fall mer i takt med varandra. Nordost menar att denna produkt blir bättre ju fler man har. SMART....

 

Jag tänkte ägna det troliga faktum att det kommer regna en del av semestern till att testa detta. 

 

Börjar med att packa upp.

 

 

 

_49U3369.jpg.941916bdf205e11ceb5aa67ef1e97f5e.jpg_49U3371.jpg.fd804944e1f58046ddfb96c90116d30a.jpg_49U3373.jpg.4eaa36309bd407c02ec8cde23bcc18e3.jpg_49U3374.jpg.69c6eb69a1a5a3a55b29bdce422359a4.jpg_49U3376.jpg.a6b81684122e2d6d26f61a93e5e4d8dd.jpg_49U3380.jpg.be673d62aa2798e8b308d52d1d07e739.jpg

 

 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Semester. Sommar, sol och en tur på havet i dag, men väl i land fick jag energi nog att ta tag i något jag borde gjort för 6 månader sedan. 

Det har tagit emot att göra detta av flera anledningar. Dels har jag haft sjukt mycket på jobbet och dels har jag velat testa Krellslutstegen med Gryphon allena för att se vad de går för. Krell har imponerat på mig och är vansinnigt roliga att lyssna till. Som jag skrivit tidigare gillar jag Gryphon bättre i basen som är djupare och mellanregister som är mer organiskt och med mer värme, men Krell vinner i driv och kraft i musiken och blir barnsligt roliga att bara lyssna till. Jag trodde också att försteget skulle vara ok men grynigare än Krell EVO 202 och lite lynnigt i jämförelse. Men men ack vad jag bedrog mig...

Böket med att bära, flytta runt, koppla för korta kablar och koppla om och göra Spindelmannenövningar bakom racket passade dock bra att ta tag i nu på semestern.

 

_49U3393.jpg.2fa657c76bb233a546d95994457ff046.jpg

 

 

 

När väl jag sträckt kablar och lyckats "knö-in" det nyrenoverade försteget Krell KRC-HR i racket, så satte jag igång ett antal CD-plattor från min digitala MSB rigg. Mest pga att jag inte orkade koppla in vinylen också.

 

_49U3392.jpg.91ed77a2e74244b21fd8a2962cbafb22.jpg_49U3395.jpg.ce938620e5260c3f7d8cd10fc6a3d6b2.jpg

Detta förstegs nya komponenter har 0 timmar i bagaget, men tänkte börja med detta noll-läge och se utvecklingen framöver. Jag är inte expert, men försteget skall vara uppgraderat med bättre komponenter på alla delar som har med signalen att göra. Det blev en start från noll även vad gäller nätström så allt var svinkallt, som en riktig svensk sommar alltså.

Min i Racket mångåriga bästa kompis Krell EVO 202 tycker jag är jättebra. Hur skiljer den sig mot Krell KRC-HR (modified)

 

Album nr 1 blir Daft Punk-Random Access Memories som har många bra egenskaper för att testa ett system med. 

Det absolut första jag hör innan jag ens hunnit sätta mig i soffan är att kraften och energin i basen och uppåt en bit är påtagligt starkare. Den förstärker tydligt de djupaste oktaverna och är mycket definierad och precis i basen. Jag hör också att det är en mycket bra rymd i ljudet som förmedlar inspelningens akustik och scen mycket bra. Det känns som om allt blev större och med ett sjutusans driv och slagkraft. Bigblue fick höra lite, jämförde och utbrast att det låter ju som rullband!!! Njaeee! Men ett steg ditåt vad gäller spruttet i musiken. Dock en bra jämförelse.

Nr 2 var Massivie Attack- Mezzanine bara för att när jag märkte att basen blev så bra ville jag testa detta album som har grymt djup kraftfull bas som har massvis med karaktär. Dock är det svårt att gräva fram denna karaktär för alla system. Det finns mängder med coola nyanser och karaktär i de olika djupa basljuden och jag gissar att jag inte hört allt av detta ännu. Det visade sig att det hade jag nog inte för detta lätt fantastiskt. Kraftfullt, dynamiskt tryck och karaktär med övertoner etc som gjorde basen verkligt härlig att lyssna på.  Check! 

Lämnar nu detta till förmån för Randy Crawfords ljuva stämma i ett Jazz-band. 

Nr 3 Randy Crawford & Joe Semple - No regrets är nog den platta jag använt mest till olika tester. Dels är det bra musik som jag aldrig tröttnar på och dels låter den bra och har många egenskaper som är bra att lyssna till när man testar prylar. Den låter klart och fint med de egenskaper i basen jag nämnt. Pianot klingar fantastiskt och framträder mer än jag är van vid. Dock är låter Randy som om hon är lite mindre. Saknar lite brösttoner mot vad jag är van vid. Hon har en fin klar stämma men den är lite ljusare än jag var van vid, vet ej om jag tycker det var bra. Rymden i inspelningen är riktigt bra. Det är bara rösten som jag är osäker på. Annars är det riktigt bra.

Nr 4 blir Gregory Porter - Liquid spirit som har massa bra spår att testa prylar med samt är en bra platta jag inte tröttnar på.  Gregorys röst låte bättre än Randys. Gregory har ju mer av tenorröst och han kan komma rätt högt och starkt, som en spintotenor tycker jag, men Randy är kvinna och är något ljusare ändå. Kanske gård et en gräns där där Krellen oinspelad gör en skillnad, men jag gissar att det kommer ändra sig. det brukar ju adderas värme uppåt i registren med tiden och dessutom öppnas ljudet än mer upp. Vi får se.

Nr 5 en dag senare blev Stacy Kent- In love Again som jag också gillar mycket. Nu är prylarna varma och med 3h inspelning...  Frugan börjar att spontandansa i köket? Det svänger som bara den blir frugans svar när jag undrar vad som flugit i henne. - Vet du at jag testar ett nytt gamalt försteg??? - Nä!  Hmmm. Det är något som händer med ljudet som jag gillar. 

Vad som händer är alltid svårt at förklara. Lite har jag försökt ovan , men det viktiga är vad det som händer ger för effekt. Blir man gladare och mer engagerad är det ju helt rätt. Dock måste jag suga lite på detta och utvärdera inspelningen. Men det är klart lovande.

Krell Evo 202 och Krell KRC-HR är båda kritikerrosade och kanske KRC-HR än mer så, men många år tidigare. Konstruktionerna skiljer sig åt. KRC-HR går ej at stänga av ens med "stand by"så man bara "mutar" den. Klass A så klart. EVO serien byggdes på annat sätt med inblandning av AB. Dan dÁgostino har ju gått tillbaka förbi EVO till FPB serien när han konstruerat sina senaste elektronik och utvecklat den riktningen igen. Kanske är det så att Krell var som bäst innan EVO? I alla fal med min smak. 

 

 

 

Bilder dök upp i huvudet på hur det låter och hur dessa försteg skiljer sig åt. Får se om ni hänger med i mina liknelser och om det säger något för er. 

Krell KCR-HR: Första bilden jag fick i skallen redan innan jag satt mig var en blomstrande sommaräng precis innan midsommar med full växtkraft och frodiga blad. Alla färger är på topp och det doftar härligt. 

Krell EVO 202: Samma sommaräng men någon vecka senare. Hårdare stjälkar som inte dryper när man knäcker dem, alla färger finns men något falnat. Något mer moget försiktigt. En vältränad friidrottare som fortfarande levererar, men med lite efterhängsen stäckning i vaden och klarar mycket på erfarenhet och rutin. KRC-HR i samma jämförelse är mer som när man precis slagit igenom med en medalj på ett VM eller OS. Finns inget motstånd varken i kropp eller tanke och skador läker till nästa dag. Rutinens fördelar ligger framför i tiden och stabiliteten kan bli bättre. 

 

Jag blev mycket överraskad. 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Semester?! Själv får jag vänta ettag innan jag ska lobba lite ute i stugan men det ska bli roligt och förhoppningsvis mer välljud även om det inte är frågan om komponent-test/-byte.

 

Kul test i ”sommarvärmen” och det ska bli roligt att följa testen framöver, tror på en bra utveckling och det ska bli lika roligt och få se vart du hamnar tillslut.

Ibland är det bra med lite hifi-väder på sommaren, har själv haft en lyssning här hemma och tror att det analoga vann störst respekt hos åhöraren.

 

/byZan

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Sommaren har varit fin och det har varit mycket åska. Det är ingen kombo som gör att man lyssnar så mycket på musik. Jag drar nästan alltid ut strömmen ur stereon när jag åker bort under sommaren för att slippa oroa mig för åska. För en vecka sedan när jag var borta och fick nys om att det åskade hemma ringde jag frugan och bad henne dra ut lite kablar i fall att. 

På försteget Krell KRC-HR sitter en specialkabel mellan nätdel och förstegsdelen. När jag bad frugan dra ut nätkablen där bak var det dock kabeln mellan försteg och nätdel hon drog ut det går inte bra om man har ström till nätdelen. FÖRSTEGET DOG... Här försöker man vara noggrann och så visar det sig att det hade varit bättre att inte var det i detta fall. ORÄTTVIST! 

Tajmingen var dessutom usel eftersom 2/3 av Akkelis Audio skulle komma 2 dagar senare och lyssna på just KRELL KRC-HR och KRELL FPB 350MC. Visst kunde vi lyssna på KRELL EVO 202 med Gryphon Antileon, men jag tänkte det kunde vara kul att höra den nyrenoverade gamla KRELL-riggen som jag köpt av Akkelis. 

Jag åkte genast till Akkelis med KRELL KRC-HR i hopp om att det bara var en säkring men ack nej... Dock skulle KRELL-Björn Haglund komma dit dagen efter och han var supersnäll och lagade detta i ett navs vilket gjorde att musikkvällen kunde genomföras som planerat. Tack både Björn och Akkelis för hjälpen med detta.

 

Dessutom levererade Akkelis försteget i samband med att de kom hit. Nackdelen var att det var kallt och behöver stå på några dygn innan det låter så bra som det kan, men det spelar ju bra ändå så vi körde på som inget hade hänt. 

 

KRELL KRC-HR har nu gått ca 20 timmar sedan renovering och låter bättre och bättre. Jag börjar på allvar undra vilket system jag tycker är bäst "over all". 

Kan inte hjälpa att det känns lite obekvämt att jag tycker den gamla Krell-riggen låter så bra och att jag börjar fundera på om den till och med är bättre. Jag måste  byta tillbaka ett tag till KRELL evo 202 + Gryphon och se hur det är under en längre tid också. Puh, svettigt beslut.

 

 

Här har vi i alla fall Akkelis Stefan och Björn (Wiman) under full koncentration. Eitan och Lindome på gott humör var också med. 

 

_49U4544.jpg.a61048ee0cf9d11fb87052e9f4d121fe.jpg

 

 

 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Tack för en toppentrevlig kväll med god mat och dryck och med mycket musik. Förutom snacket då vi åt, så var det musiken i fokus, alla genrer utom metal (får ge lite tips till din skivsamling). Vi lyssnade på MSB riggen digitalt, givetvis jättebra men inte i närheten av dina analoga källor. Jag har lite svårt att bestämma mig för om jag tyckte bästa om skivspelarljudet eller rullbandsljudet, och det måste vara ett gott betyg till din skivspelare.

 

Du har tur som har ett rum som låter så jämt, inget som sticker ut, som klarar av bas i alla former och frekvenser på konsertnivå. Trycker med Krellarna är makalöst, vilken tjong i magen och vilket driv. Vi hörde dem ju i butiken, orenoverade, och jag var lite beskriven, tyckte det var lite grovkorning men nu efter renovering och inspelning, ja dom står sig mer än väl i konkurrensen. Renheten i systemet är fantastiskt så även efter flera timmars lyssnande på riktigt hög volym kände jag mig inte det minsta trött, bara glad och ville höra mer och mer och mer....

 

Som jag sade så är du en få av lyckligt lottade där ett Triosystem inte givet är en uppgradering utan mer en annan "smak".  Detta är utan konkurrens det bästa jag någonsin hört i hemma miljö. Grattis och tack för att jag fick komma. /Stefan

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, lindome said:

Stort tack för en - som vanligt - mycket trevlig kväll:cool:

Roligt att få lyssna på det gamla Krell försteget, fast det var kallt så kändes det både bättre och ”varmare” än Evo 202.

 

Efter några silverskivor blev det ordning med grymt bra vinylåtergivning och ännu bättre med band såklart:tongue:

 

Tack själv lindome. JA, analogt låter bättre i mitt system... men det beror nog på min MSB-rigg som är gammal och sliten... :D

 

7 hours ago, Akkelis Audio said:

Tack för en toppentrevlig kväll med god mat och dryck och med mycket musik. Förutom snacket då vi åt, så var det musiken i fokus, alla genrer utom metal (får ge lite tips till din skivsamling). Vi lyssnade på MSB riggen digitalt, givetvis jättebra men inte i närheten av dina analoga källor. Jag har lite svårt att bestämma mig för om jag tyckte bästa om skivspelarljudet eller rullbandsljudet, och det måste vara ett gott betyg till din skivspelare.

 

Du har tur som har ett rum som låter så jämt, inget som sticker ut, som klarar av bas i alla former och frekvenser på konsertnivå. Trycker med Krellarna är makalöst, vilken tjong i magen och vilket driv. Vi hörde dem ju i butiken, orenoverade, och jag var lite beskriven, tyckte det var lite grovkorning men nu efter renovering och inspelning, ja dom står sig mer än väl i konkurrensen. Renheten i systemet är fantastiskt så även efter flera timmars lyssnande på riktigt hög volym kände jag mig inte det minsta trött, bara glad och ville höra mer och mer och mer....

 

Som jag sade så är du en få av lyckligt lottade där ett Triosystem inte givet är en uppgradering utan mer en annan "smak".  Detta är utan konkurrens det bästa jag någonsin hört i hemma miljö. Grattis och tack för att jag fick komma. /Stefan

 

Tack Stefan! Kul att du gillade det. Jag tar gärna tips på Metal. Det är en genre jag inte kan så bra.

 

Ang akustiken så har jag nog bra grundförutsättningar ffa för basen. Mellanregister och diskant har jag jobbat mer med för att få till. En blandning av möblering och akustikprodukter klarar det helt ok tycker jag. Att kunna spela högt utan att det blir ansträngande i öronen är kul och nog blir det lite extra volym på musikkvällar i goda vänners lag. Inte riktigt samma volym en tisdag efter jobbet. Viss musik vinner dock mycket på lite starkare volym tycker jag. Då kommer musiken mer till sin rätt och man blir mitt i den istället för att bli åskådare. 

 

Jag hörde ju Trios hos er för några dagar sedan och det är mäktigt. Snacka om fullregister med lätthet och luftighet i musiken. DYNAMIK! Hörde att ni trimmat det lite till nu så jag kommer igen och lyssnar. 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, byZan said:

Kul att det blev lyckat, ska sagts tidigare att bli kul att följa hur det blir framöver. Snodde Björn bästa platsen? För där lite hängande på soffans ryggstöd tyckte jag att det lät grymt bra senast jag var där.

 

/byZan

 

Du har rätt! Jag kan hålla med om att platsen bakom soffan, om man lutar sig framåt mot ryggstödet på soffan, är en mycket bra sweet spot . Man sitter något för lågt i soffan för att ringradiatorn i diskanten skall bli optimal i höjdled. Om man sätter sig på en tjock kudde blir det optimalt ur lyssningssynpunkt men vingligt... Det enda negativa när man sitter där bak är att man hör vingarnas "sus" något mer. 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2019-07-09 at 18:29, Apexorca said:

Krell Evo 202 och Krell KRC-HR är båda kritikerrosade och kanske KRC-HR än mer så, men många år tidigare. Konstruktionerna skiljer sig åt. KRC-HR går ej at stänga av ens med "stand by"så man bara "mutar" den. Klass A så klart. EVO serien byggdes på annat sätt med inblandning av AB. 

 

Det fanns en stor diskussion kring miljö och energiförbrukning när Krell designade EVO. Kanske ligger det bakom konstruktionsvalet. Men man kan väl konstatera att allt inte var bättre förr, men det mesta. ;-) Ju förr, desto bättre. 

 

Ni verkade ha en mycket kul kväll. Tack för filmbevisen @lindome :-)

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Daniel said:

 

Det fanns en stor diskussion kring miljö och energiförbrukning när Krell designade EVO. Kanske ligger det bakom konstruktionsvalet. Men man kan väl konstatera att allt inte var bättre förr, men det mesta. ;-) Ju förr, desto bättre. 

 

Ni verkade ha en mycket kul kväll. Tack för filmbevisen @lindome :-)

 

Va! Har lindome smygfilmat! Hoppas det var innan vi dansade på borden osv...  :63:

Link to comment
Share on other sites

On 2019-09-08 at 14:48, Apexorca said:

Jag tar gärna tips på Metal. Det är en genre jag inte kan så bra.

 

Se om Slipknots nya album We are not your kind faller dig i smaken, spår 2, Unsainted har ett sanslöst tryck i trummorna och gör sig bra på konsertnivåer i mitt tycke :D

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Svanteborg said:

 

Se om Slipknots nya album We are not your kind faller dig i smaken, spår 2, Unsainted har ett sanslöst tryck i trummorna och gör sig bra på konsertnivåer i mitt tycke :D

 

Tack @Svanteborg !

Jag lyssnade på detta lite nu. Lite samma upplägg som Linking Park, men ännu lite längre ut på den kanten. Jag älskar Linking Park. Får se om Slipknot är för mycket för mig eller inte. Jag gillar att de partier då de sjunger överväger och inte när skrik- och growl-partierna tar över för mycket. 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, Apexorca said:

 

Tack @Svanteborg !

Jag lyssnade på detta lite nu. Lite samma upplägg som Linking Park, men ännu lite längre ut på den kanten. Jag älskar Linking Park. Får se om Slipknot är för mycket för mig eller inte. Jag gillar att de partier då sjunger överväger och inte när skrik- och growl-partierna tar över för mycket. 

 

Jag skulle tro att sångarens soloprojekt Stone Sour passar alldeles utmärkt då :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Jag glider lite på strax över tomgång på forumet sedan en tid. En hel del annat har tagit mycket tid och HiFi intresset med prylarna har fått stå tillbaka. Dock lyssnar jag på musik lika mycket som vanligt och mitt experiment med gamla Krellprylar har testats länge.

 

Krell-testet har mest gjort mig HiFi-mässigt förvirrad. 

Det planerade och förmodade korta testet med de gamla Krell prylarna blev längre än väntat. Men de lät så oväntat bra att jag var tvungen att låta inspelningen bli rimligt färdig innan jag lade ner testet. Jag har verkligen hunnit vänja mig vid dem nu och kommit att ÄLSKA dem. Ett antal polare har också fått sina förväntningar, eller skall vi säga farhågor och förutfattade meningar om hur dessa gamla Krellsteg kan låta helt på sniskan. Jag har egentligen bara mötts av kommentarer som är av samma upplevelser jag själv fått. Mycket positiva. De spelar förbaskat bra i mitt system. Några tydliga egenskaper sticker ut. Drivet i basen, snabbheten, musikalitet och spelglädje, pondus och kontroll i hela registret oberoende av volym. All typ av musik låter bra. Upplösningen har imponerat på vissa. Det är allt annat än grynigt, hårt, vasst och onyanserat. Jag är lite förvirrad eftersom jag inte hade väntat mig denna höga nivå eller att de skulle passa så in i hoppsan bra i mitt system. Per lyssnad timma har snitt-ljudvolymen märkbart gått upp. Vad säger det egentligen? Att det låter rent utan distorsion Kan det vara så mina högtalare vinner mycket på kraft? Jag måste byta tillbaka till Gryphon igen så klart.

 

De gamla Krell prylarna har hamnat på avbytarbänken så de inte får kramp, eller att jag får det...

 

_49U4546.jpg.08ea89a24bb8752a629e8684e8a03bbe.jpg

 

 

Gryphon har fått vila ordentligt tills för en vecka sedan. i princip i 9 månader förutom någon timma inhopp här och där som öronkalibrering. Har nu spelat nästan en vecka med Gryphon. Fortfarande ger den en något mörkare återgivning i hela registret som startar i den mest bråddjupa basen, kanske den är något mer lågmäld i sin framtoning, också kraftfull, men mer coolt  och ståtligt skridande på ett respektfullt sätt för musiken. Krell kanske tar musiken mer rätt upp och ner och hånglar upp den mot väggen. Ingen katt kring het gröt här inte.

Spelar jag starkt blir det än mer framträdande att Gryphon inte klarar fullskalig musik på riktigt stark volym på samma vis som Krell. Krellbasen funkar i bättre med mitt rum. D<är jag kunnat höra viss förstärkning i basen med Gryphon är den stramare utan att rummet spelar med. Spelar jag med hög volym så vilar Krell sig igenom dessa partier med ett som det känns oändligt headroom. Gryphon börjar fuska lite vid samma starka volym. Musiken tappar i perspektiv när Gryphon pressas riktigt hårt. Jag ÄLSKAR denna egenskap hos Krell. Den kompromisslösa kontrollen hur jag än belastar dem. Det blir så mycket musikupplevelse och för mig personligen är det mycket musik som känns mer äkta och berör mig mer när det närmar sig "verkliga instruments dynamik och ljudstyrka" om systemet orkar med det. Men det är ju också Klass A 150 watt på Gryphon mot 350  av Krell själva specificerade watt som är betydligt mer i verkligheten (Har hört om att det är typ minst 100 watt till egentligen). Så länge man inte är nära max på Gryphon är det faktiskt mest en smakfråga. Gryphon har nog något mer luft i mellanregistret. Och som sagt, spelar man lite svagare är den jättebra tycker jag. Tråkig slutsats med dött lopp, men det är nog där jag hamnar. Gillar båda uppsättningarnas egenskaper. Både tycker jag föder högtalarna med bra prestanda. Kul att lyssna på musik.

Så detta test har verkligen gjort mig både mer erfaren och kunnig om förstärkare . Också egenskaper i musiken som kraft och dynamik i relation till luft och perspektiv har tycker jag att jag börjat fatta bättre. Har reflekterat om detta innan tex när Verity högtalare pressas hårt tappar de mycket av deras annars så fantastiska egenskaper. Har det med elektroniken att göra eller något annat?  Det är inte självklara saker och den luft och perspektiv som tex Gryphon klarar av något bättre i konversationsvolym förbyts helt när man tar i lite, då är det Krell som åter vinner de egenskaperna också. Samtidigt väcks nya frågor om vad som skulle passa mitt system bäst. 

 

Jag har som ni säkert vet hört Krell Dan's nya märke Dan d'Agostino's prylar en mängd gånger i olika system och jag har ständigt imponerats. Tex är det nog Sf Amati Futuras bästa demonstration och prestation jag hört just med Dan d'Agostinos förstärkare. Då hans "lilla" integrerade. Detta med många fler härliga upplevelser från denna mans nya märke har jag njutit av. 

Kanske är det så att att Dan d'Agostino skulle ge mig det bästa av det jag hör av Krell FBP och KRC-HR kombon och med Gryphons något större magi i mellanregistret? Vem vet. 

Nyfikenheten på detta är större än behovet av bättre ljud. Vi får se vad som händer, men jag har trimmat ihop mitt system så mycket nu att jag inte jagar något avgörande i min musikupplevelse hemma nu. Jag är nöjd. Men eftersom resan är en viktig del av målet blir det säkert lite småpill för skoj skull och om andan faller på. Men nyfikenheten finns hela tiden, så kanske blir det nya tankar om förstärkare. En sak som blivit klar är att Sf The Sonus faber har väldigt mycket att ge när förstärkarna förstärks. Det har nog många välbyggda högtalare som klarar dynamik och register långt ner i frekvens. Detta pratades det en hel del om i Kaisers rum på mässan i München i år. Deras extremt välljudande och helt nya stora högtalare spelades med mycket fin Kondo-rigg, men med låg rör-effekt. Keiser-konstruktören var tydlig med att starka transistorförstärkare får dem att spela ännu bättre. Så vi kommer aldrig undan det viktiga med att olika prylar MÅSTE matchas rätt. Helt olika system tekniskt och konstruktionsmässigt kan låta mycket bra men endast om de matchas rätt. Små rörförstärkare som låter magiskt i vissa system (tex hos Eiten) kommer säkert inte att lira bra i mitt system.

 

Jag vet att besökare här som i grunden kanske inte gillar Krell, Nordost, Brinkmann, och Sf kanske har fått en lite bättre erfarenhet av dessa märken. Visst har man sin smak och alla måste inte älska alla typer av system. Det har jag stor respekt för. Nästan alltid går det att matcha olika konstruktionsprinciper på tex högtalare med olika elektronik så det låter mycket bra. Jag har själv gjort många liknande och positivt överraskande erfarenheter under åren i olika välmatchade system med HiFi-prylar som är vitt skilda åt. De låter då mycket mycket bra. Några exempel är Listen to Music's Maggisar med svinstarka Lamm och analoga signalkällor, företrädresvis. Eitans system med några få rör-watt och digitalt, Akkelis horn Avantgarde-Trios, systemen. Hemma hos Calm, bebop, Daniel och by-Zan mfl är alla system mycket olika, men synnerligen välmatchade och enormt välljudande. Varför dravlar jag om detta nu? Jo därför att detta är något som slagit mig nu.  Mer nu i mitt eget system när jag provat prylar senaste året. Jag tycker man börjar med en konstruktionsprincip på högtalare . Välj den som man gillar bäst beroende på hur man lyssnar och vad man gillar och sedan matcha detta så noga det går med övrig utrustning. Tidskrävande så klart, man måste engagera sig skaffa ett tydlig eget ljudideal, höra många system och ta hjälp. Det är både roligt och med garanterat bra resultat om man nu verkligen tycker det är viktigt.

 

Nu skall Krell EVO 202 och Gryphon Antileon få lira ihop sedan kanske jag orkar att bara testa Gryphon med Krell KRC-HR. Vet ej vad jag har att vänta av det, men kanske lite mer starkare färger i ljudbilden tror jag kanske. Ännu lite varmare, men det vill jag nog inte ha. Lite mer driv i mellanbasen kanske,  men ett försteg kan ju inte kräma ur fler watt ur slutstegen.

 

 

 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Kul att du har haft att göra!

 

Trevlig läsning och jag känner igen mig i mycket du skriver och håller fullt ut med att man måste ha ett eget ljudideal. Men tyvärr för mig så har det förändrats genom åren och delvis beroende på att jag lyssnar mer på annan slags musik idag. Inte så att jag slutat lyssna på musik som jag mest lyssnade till som ung utan mer på MUSIK. Ju mer jag läst om artister. kompositörer ju bättre förstår jag musiken och därmed så kanske ljudidealet har förändrats med åren. Men visst finns grunden av idealet kvar men det har förändrats och det säkert av fler anledningar än det jag skrivit. Mitt tyvärr - är med tanke på att det kostat en del men å andra sidan har det varit en rolig resa som förmodligen tar slut först när man kliver ner i enrummaren ett par fot ner i backen. Man lever bara en gång och då kan man väl passa på att testa, ändra, byta, tweaka etc, inga rätt inga fel.

 

Du nämner personer (gäller väl likväl dig som många fler som jag har lyssnat på välljud hos) som har matchat ihop sina system efter sina öron, kunskaper och erfarenheter, och alla låter de olika men fantastiskt bra. Så ska det vara tycker jag, inte så kul och komma hem till någon annan och det låter lika som hos sig själv.

 

Jag är också nyfiken och skulle vilja testa annan elektronik hemma. Varför då eftersom det låter så bra? Nyfikenhet och kul att testa andra märken i sitt hem, precis så som du gjort nu, men törs man det med tanke på vad du skriver om hifi-mässig förvirring;)

 

Hörs!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Jag håller helt med dig @Apexorcai din betraktelse rörande systemuppbyggnad och var det egentligen börjar, nämligen med högtalarkonstruktion och egentligen därmed en ljudfilosofi enligt mitt sett att se. Egentligen hur man betraktar ljudåtergivningen, av antingen ett till punkt och pricka återgivande av vad som utspelar sig i studion eller ett mera live-tänk beroende hur man uppfattar en konsert eller framträdande utifrån sina egna erfarenheter av den scenen. Jag tillhör den senare falangen och har därmed valt högtalare därefter. Det innebär att jag inte fokuserar på extrem detaljrikedom och transparens i varje del utan att helheten får vara det som står i fokus. Alla detaljer finns där,  men är inte så "belysta" så att de framstår som solitärer. Klanger och framför allt samklanger är viktiga för mig utifrån mitt favoritinstrument pianot. Utan dessa blir det tråkigt och brist på kropp. Hellre värme än iskyla. Bättre halvmörkt än ultraljust. Jag brukar kalla mitt ljudideal för mörkholografiskt för att beskriva att instrumenten framträder mot en mörk bakgrund men utan knivskarpa konturer och med ett djup i ljudbilden som jag eftersträvar.

 

När det sedan kommer till övrig utrustning så är den vald och matchad mot detta ljudideal och i ett försök att göra högtalaren rättvisa, inte att göra våld på dess grundprinciper och grundklang. Det går naturligtvis att få Ktêman att låta knivskarp och ultratransparent men som jag upplever Serblins konstruktioner, utifrån ha ägt ett halvdussin, så har har han kanske en annan inriktning utifrån den klassiska Cremona-skolan med musikinstrument som klangförebilder. Jag tänker naturligtvis på klanger som framträder naturligt i trä och då i synnerhet i stråkinstrument, men även pianoresonanser, där både sträng och dess resonanssvar i metallkonstruktion och kabinett är centrala.

 

Detta är mitt sätt att se på systemuppbyggnad och jag är naturligtvis mycket intresserad att höra ditt system som jag hittills aldrig hört, men som jag naturligtvis är mycket nyfiken på. Hoppas att vi kan få till någon lyssning framåt nästa höst och i samband med mässan i Göteborg.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Intressanta funderingar Apex. Vi har ju även pratat en del under resans gång. Jag tror jag förstår precis vad du menar. Och i mitt huvud så brukar det landa i en enkel sanning. Power is fun, but power corrupts!

 

Det är så otroligt roligt med system där man bara kan öka och öka, tills rummet slutligen börjar vibrera och kasta in handduken. Men sen när man sitter och vill släppa ner axlarna kan man börja sakna innerlighet, elegans och nerv. Ibland är skillnaden mellan dessa två världar stor, ibland subtil.

 

Jag tror nog att "Dan the man's" nya kan minska det gapet, de gånger jag hört dem har varit minnesvärda. Det finns några andra superförstärkare som jag blivit golvad av. Jag vet att VTL Siegfried nästan stänger gapet. Det är min drömförstärkare, oändligt med kraft, och finess. Men så otroligt stora, så mycket rör och plånboksovänliga. För mig handlar det om att bli engagerad mer än imponerad. Så när jag "kompromissar" handlar det alltid om vad som får mig att inte tappa fokus på det som musiken försöker berätta för mig.

 

Hade precis samma tankeövning när jag provade lite olika pickuper i veckan. :-) Det är nästan alltid roligt i den här världen. 

 

/D

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Daniel said:

För mig handlar det om att bli engagerad mer än imponerad. Så när jag "kompromissar" handlar det alltid om vad som får mig att inte tappa fokus på det som musiken försöker berätta för mig.

 

 

/D

 

Jag håller med. Det är precis vad det handlar om när det är som bäst att lyssna på musik. Jag har haft några sådana stunder med de gamla Krellarna senaste tiden. Där av min HiFi-förvirring. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...