Jump to content

Mästarmöte har en vinnare!


Apexorca

Recommended Posts

4 hours ago, Amatören said:

Jo, det är just det hjärnan gör! Tolkar och kompenserar! Man brukar tala om människans fem sinnen, synen, hörseln, känseln, lukten och smaken. Dessa ger hjärnan input som den tolkar och kompenserar vilket ger upplevelsen, "output". Jämför med en dator där tangentbord, mus och pekskärm ger input som tolkas i datorn via olika hård/mjukvara (hjärnan) som ger output i form av bild och ljud (ja, jag vet, lite förenklat, men herregud, jag är bara en glad Amatör bland en massa allvarliga Proffs, ju! :blush:).

 

Äh, släpp det! :) Dina funderingar är uppskattade av mig och säkerligen flera. Däremot är det som vanligt svårt att kommunicera i skrift och man får nog räkna med att vi pratar förbi varann emellanåt.

Someone+is+wrong+on+internet.png

Nu ska iaf jag sluta spamma @Apexorca tråd! ;)

Edited by AlfaGTV
Link to comment
Share on other sites

On 2019-03-19 at 12:45, Amatören said:

Jo, det är just det hjärnan gör! Tolkar och kompenserar!

 

Detta vet jag mycket väl. Jag talar om det som händer innan med ljudet. Innan ens ljudet blivit en elektrisk signal i örat.

 

Vi ser bättre, eller upplever i alla fall det, än ögat har optisk möjlighet till och trotts åldrade hörselorgan som inte presterar som de tidigare gjort tolkar och analyserar hjärnan detta och lyckas rätt bra ändå.

Men det är faktiskt inte det jag pratar om. Jag pratar om det jag skrev i min tråd när Sound Of Science var här. Du kanske pratar om något annat. För det jag pratar om handlar om ren akustik effekt. Att kroppen kring typ 1kHz funkar som en baffel och förstärker ljudet liksom själva trumhinnan gör vid 3kHz. Detta är alltså innan ens hjärnan hunnit bearbeta och kompensera upplevelsen. Man måste skilja på dessa fundamentalt olika saker. Hjärnans processande av en signal är en sak och ren och skär fysik med ljudvågor i luft som påverkas av geometriska former en annan.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Jag fortsätter rullbandssnacket eftersom jag för egen del tycker det är det absolut bästa sättet att njuta av musik om man till äventyrs gillar bra musikåtergivning och tycker det är viktigt för maximal njutning av musik. För att undvika missuppfattningar som understundom visar sig, så gillar jag musik från det digitala mediet och vinyl också. Musiken är lika bra och jag kan njuta mycket. Eftersom jag har ett intresse i välljud och upplever musiken mer involverande och verkligt nära mig med rullband så försöker jag lyssna så ofta det går på rullband. jag föredrar ljudet från rullband, men spelar mest vinyl hemma och bara digitalt på arbetet. Musiken är målet. Rullband är ett lite mer opraktiskt media att handha, men jag kan inte blunda för dess fördelar får musikåtergivningen som i mina öron är fullständigt överlägset andra medier. Har man inte hört vad masterbandkopior kan åstadkomma i ett system som klarar dynamik kan man ha svårt att förstå denna skillnad. Det är i alla fall vad en mängd musikälskare i min närhet givit uttryck för när de bokstavligen golvats av rullbandsljudet först gången på ett system som kan hantera dynamik bra. På HighEnd-2019 i München nyligen kunde man höra detta i många rum. 

 

Jag har nu vant mig vid vad rullband kan prestera och kan skilja bra inspelningar från sämre. Från början lät allt bra jag hörde från rullbandsmaskiner. Eftersom alla rullband jag hört låtit bättre än både vinyl och CD var jag inte kalibrerad för denna återgivningsnivå. Nu kan jag skilja både rullbandspelare, inspelningar och olika kopior på samma titel på rullband åt ljudmässigt. Det tar lite tid att lära sig detta medie eftersom det är så hög nivå på det mesta band jag hört. Men som sagt börjar jag nu, om än amatörmässigt, kunna sortera intryck av olika ljudkvalitet i detta medie bättre.

Liksom inom andra områden i denna hobby blir det intressant att försöka trimma även rullbandsljudet. Men för att förstå vad jag menar med det kan det vara bra att tänka på ett en rullbandspelare som inte är kalibrerad och inte speciellt bra genomgången, av de jag hört i alla fall, låter jättebra och ett rejält kliv upp mot tex vinyl... ändå. Efter att jag nyligen gjort en kalibrering av min tidigare okalibrerade Lyrec så höjdes nivån igen. Det finns således mer info i magnetbandet som går att plocka fram och som ytterligare förbättrar musikupplevelsen. Trimma trimma trimma om man vill.

 

-------------------------------------------

 

En ide har vuxit fram i en liten grupp människor där alla drar sitt strå till stacken för att detta skall bli möjligt. :39:

 

 

-------------------------------------------

 

 

Det är 2 rullbandare jag använder mest. Av dessa är det Lyrec Frida som rullar allra mest. Den andra, en A807, skall få nya tonhuvuden eftersom jag har stereohuvuden och vill ha Schmetterling istället. Planen har funnits i över 6 månader men det har dragit ut på tiden av omständigheter jag inte rår över. Det har nu efter olika kringelikrokar landat en ny sk. brygga som vänta på montering. ("Any day now"... sure.) Varför drar dessa tekniker ut på allt så himla länge jämt? Man är ju otålig och vill ha det gjort. Min kontakter vidhåller att det är bäst att ha Schmetterlinghuvuden. Jag har ju kvar den gamla bryggan och om stereohuvudbehovet pockar på är det bara att lossa några skruvar och montera. Jag är glad att kunna få hjälp över huvud taget i alla fall. Hjälp finns att få av överbokade tekniker när de hinner...

 

I väntan på det drar jag och Kristian igång ett nytt projekt. STUDER B67-overkillrenovering... kan vi kalla det. (Hur lång tid kommer det att ta?) B67or skall bli som smycken både inuti och på ytan. Exempel: Det skall monteras vackra Studer original Vu-mätare, bytas alla lager, bromsar och ev annan mekanik som kan optinmeras, smörjas etc, nya träsidor i teak av högsta kvalitet (möbelsnickare av högsta klass), byta alla kondingar och i stort sätt all annan elektronik med kablar etc. som kan ha betydelse för ljudet (hur mycket avgör kunnigt folk, men det som kan trimmas och bli bättre skall bli det) De skall bli som nya och pimpade B67or. Bättre än någonsin funktionellt och ljudmässigt.

 

Hur detta faller ut och kommer att se ut får vi se.  De kommer inte se ut som andra B67or i gott skick. Den sköna vintage känslan kommer nog inte finnas kvar. Detta blir en annan grej, men det bygger på B67an. Förhoppningsvis blir de vackra för ögat och ruggiga återgivningsmaskiner med finfin inspelningsfunktion med hjälp av Vu-mätare. 

 

Här är en bild på offren som anmält sig till "total makeover".

 

_49U2920.jpg.2296c83ac2eb95a6777ba987a377b9e9.jpg

 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Det här ska bli riktigt roligt att följa! :) Ruggigt imponerande maskiner som säkerligen kan prestera ett snäpp till med kalibrering och komponentval!

Hur stor skillnad är det mellan bandare? Är det som att jämföra skivspelarverk? Eller pickuper?

 

 

Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, bfjohansson said:

Tydligen uppenbart att jag åtminstone måste se till att få lyssna på rullband nångång, trots att jag är rätt nöjd med det digitala.

Kul projekt annars med renoveringarna

 

Får du chansen att höra på rullband så ta den, men var beredd på smittan.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AlfaGTV said:

Det här ska bli riktigt roligt att följa! :) Ruggigt imponerande maskiner som säkerligen kan prestera ett snäpp till med kalibrering och komponentval!

Hur stor skillnad är det mellan bandare? Är det som att jämföra skivspelarverk? Eller pickuper?

 

 

 

Ja du! Det var en svår sak att jämföra ändå. På ett sätt är de skillnader melllan rullbandare, men mediet som sådant är så överlägset att allt finns hela tiden i ljudet oberoende av karaktär. Med puppor så kan vissa sakna egenskaper som bas eller upplösning. Med rullbandare är det nog mer tonalt som är iögonfallande mellan olika ex.

Men det var faktiskt en svår fråga. Jag svamlar vidare lite nedan får vi se hur det går.

 

Jag försöker svarar så gott jag kan. Det jag märkt är att bandare som är proffsmaskiner kan låta extremt bra oavsätt märke och modell eller årsmodell eller renoveringsgrad. Produkten och formatet som sådant verkar extrem robust. En liten B62a  har jag hört låta jättebra. En ännu mindre Nagra hängande i axelrem kan låta magiskt.  Frysboxstora C37'an med rör från strax innan Jesus föddes har en följsamt musikalisk karaktär med en perfekt känsla för musik från 50 och 60-talet. Nyare maskiner är mer ordning och reda. B67 jämfört med Lyrec Frida är rundare i ljudet och lite mulligare över lag. Men samtidigt skiljer sig B67or från varandra beroende på deras liv. Hur de renoverats, vilka komponenter som låg i reservdelsådan då något behövde bytas. Det har skapat en unik enhet med sin personliga karaktär. 

Så visst skiljer de sig lite åt, men på en otroligt hög nivå.

Så vad du än köper så kommer det låta bra, men inte precis som den du provlyssnade och lånade hem från din polare då du föll pladask. Går du igenom hela maskinen och byter kondingar i signalvägen med kunnig hjälp och får kalibrerat maskinen kommer således de flesta att var superbra med mindre egna personliga karaktärer.

 

De senaste producerade maskinerna från olika märken har nog kvar mer av sin orginalkaraktär men även de kommer behöva byta komponenter. 

 

Ingen kan nog säga hur tex en B67 lät när den var ny. De komponenter som fanns då finns inte i dag. Men jämfört med nyare maskiner är den i dag ofta lite som jag beskrev ovan. Lite mer karaktär på ljudet som man kan beskriva som boogie faktor. Min betydligt yngre Lyrec Frida är mer ordning och reda och lite klarar, friskare, rappare. 

men en rullbandare blir aldrig tråkigt korrekt eller tråkigt neutral. De är alltid extremt musikaliska med driv och spelglädje. Sedan är det något med klangen som gör instrument mer verkliga .

 

Får se nu framöver hur en overkillrenoverad B67 låter. Gissar att den får en modernare karaktär med upplevd ökad upplösning snärt och klarhet i ljudet. Stramare. Skall bli kul att höra och se.

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

On 2019-05-23 at 19:00, Apexorca said:

Jag fortsätter rullbandssnacket eftersom jag för egen del tycker det är det absolut bästa sättet att njuta av musik om man till äventyrs gillar bra musikåtergivning och tycker det är viktigt för maximal njutning av musik. För att undvika missuppfattningar som understundom visar sig, så gillar jag musik från det digitala mediet och vinyl också. Musiken är lika bra och jag kan njuta mycket. Eftersom jag har ett intresse i välljud och upplever musiken mer involverande och verkligt nära mig med rullband så försöker jag lyssna så ofta det går på rullband. jag föredrar ljudet från rullband, men spelar mest vinyl hemma och bara digitalt på arbetet. Musiken är målet. Rullband är ett lite mer opraktiskt media att handha, men jag kan inte blunda för dess fördelar får musikåtergivningen som i mina öron är fullständigt överlägset andra medier. Har man inte hört vad masterbandkopior kan åstadkomma i ett system som klarar dynamik kan man ha svårt att förstå denna skillnad. Det är i alla fall vad en mängd musikälskare i min närhet givit uttryck för när de bokstavligen golvats av rullbandsljudet först gången på ett system som kan hantera dynamik bra. På HighEnd-2019 i München nyligen kunde man höra detta i många rum. 

 

Jag har nu vant mig vid vad rullband kan prestera och kan skilja bra inspelningar från sämre. Från början lät allt bra jag hörde från rullbandsmaskiner. Eftersom alla rullband jag hört låtit bättre än både vinyl och CD var jag inte kalibrerad för denna återgivningsnivå. Nu kan jag skilja både rullbandspelare, inspelningar och olika kopior på samma titel på rullband åt ljudmässigt. Det tar lite tid att lära sig detta medie eftersom det är så hög nivå på det mesta band jag hört. Men som sagt börjar jag nu, om än amatörmässigt, kunna sortera intryck av olika ljudkvalitet i detta medie bättre.

Liksom inom andra områden i denna hobby blir det intressant att försöka trimma även rullbandsljudet. Men för att förstå vad jag menar med det kan det vara bra att tänka på ett en rullbandspelare som inte är kalibrerad och inte speciellt bra genomgången, av de jag hört i alla fall, låter jättebra och ett rejält kliv upp mot tex vinyl... ändå. Efter att jag nyligen gjort en kalibrering av min tidigare okalibrerade Lyrec så höjdes nivån igen. Det finns således mer info i magnetbandet som går att plocka fram och som ytterligare förbättrar musikupplevelsen. Trimma trimma trimma om man vill.

 

-------------------------------------------

 

En ide har vuxit fram i en liten grupp människor där alla drar sitt strå till stacken för att detta skall bli möjligt. :39:

 

 

-------------------------------------------

 

 

Det är 2 rullbandare jag använder mest. Av dessa är det Lyrec Frida som rullar allra mest. Den andra, en A807, skall få nya tonhuvuden eftersom jag har stereohuvuden och vill ha Schmetterling istället. Planen har funnits i över 6 månader men det har dragit ut på tiden av omständigheter jag inte rår över. Det har nu efter olika kringelikrokar landat en ny sk. brygga som vänta på montering. ("Any day now"... sure.) Varför drar dessa tekniker ut på allt så himla länge jämt? Man är ju otålig och vill ha det gjort. Min kontakter vidhåller att det är bäst att ha Schmetterlinghuvuden. Jag har ju kvar den gamla bryggan och om stereohuvudbehovet pockar på är det bara att lossa några skruvar och montera. Jag är glad att kunna få hjälp över huvud taget i alla fall. Hjälp finns att få av överbokade tekniker när de hinner...

 

I väntan på det drar jag och Kristian igång ett nytt projekt. STUDER B67-overkillrenovering... kan vi kalla det. (Hur lång tid kommer det att ta?) B67or skall bli som smycken både inuti och på ytan. Exempel: Det skall monteras vackra Studer original Vu-mätare, bytas alla lager, bromsar och ev annan mekanik som kan optinmeras, smörjas etc, nya träsidor i teak av högsta kvalitet (möbelsnickare av högsta klass), byta alla kondingar och i stort sätt all annan elektronik med kablar etc. som kan ha betydelse för ljudet (hur mycket avgör kunnigt folk, men det som kan trimmas och bli bättre skall bli det) De skall bli som nya och pimpade B67or. Bättre än någonsin funktionellt och ljudmässigt.

 

Hur detta faller ut och kommer att se ut får vi se.  De kommer inte se ut som andra B67or i gott skick. Den sköna vintage känslan kommer nog inte finnas kvar. Detta blir en annan grej, men det bygger på B67an. Förhoppningsvis blir de vackra för ögat och ruggiga återgivningsmaskiner med finfin inspelningsfunktion med hjälp av Vu-mätare. 

 

Här är en bild på offren som anmält sig till "total makeover".

 

_49U2920.jpg.2296c83ac2eb95a6777ba987a377b9e9.jpg

 

 

 

Vi håller fortfarande på med planen om hur detta skall göras. Målet formas sakta. Ingen ide att börja utan att vi vet vad vi vill. Det rent tekniska har vi kompetens till i gruppen. Reservdelar finns. Att få de snygga på ytan med träsidor och ev fixa till plåtar har vi kontakter för. Träarbeten skall komma från möbelsnickare som arbetar för Svenskt Tenn och som gör deras möbler. Alltså högsta klass av vad vi kan frambringa i hantverksskicklighet och kvalitet i Sverige. Detta är Svenskt Tenns uttryckliga mål sedan tidigt 1900-tal och det är de också erkända för och levt upp till så dessa Studer sidor i trä kommer som jag skrev vara overkill men unika och grym känsla i. 

 

De övergripande målen är: Bra ljud, pålitlig och långvarig stabil funktion, snygga.

Här är några tänkbara viktiga mål.

1- De skall vara mycket bra musikförmedlare jämfört med andra rullbandare. 

2- De skall vara bra att spela in på och kopiera till.

3- De skall bli snygga att se på. Inte industridesignråa som vi nerdar kan tycka är snyggt. Nej de skall var snygga så att WAF blir ok. Om det kan bli så att när man ser dem så skall man titta till lite extra bara för att de är snygga. Då är det bra. Kanske eloxera om alu-plåtarna. Guldfärgade, svarta eller annan färg på påtar. Träsidor av högsta hantverksmässiga kvalitet.

4- Mekaniskt toppskick

5- Elektriskt toppskick, där komponenter och lösningar skall ha så mycket välljud som möjligt i sikte.

6- Byta orginalkontakter till högre kvalitet

7- Vu-mätarna skall var original från Studer så man får rätta känslan. Dessutom är de coola. Vi har fått tag i en hel hög sådana.

 

Listan kan säkert fyllas på. Detta får bli en början.

 

De 2 Studer B67 ovan blir de första. Blir det bra kan det nog blir endel fler enheter. 

Gissningsvis blir det 10 till 20  sådana här maskiner och tanken är att det skall vara med garanti eftersom de kommer vara i extremt bra skick. 

 

Nu börjar en troligen lite långsamma resa mot ovanstående mål. 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Kanske en konstig fråga från en som jag som lyssnar enbart via ROON eller någon enstaka CD men ändå blir jag nyfiken på er som lyssnar mycket via band eller vinyl.

Lyssnar ni alltid på hela skivan/bandet från början till slut? Känns extremt bökigt att lyssna på EN låt från band.

 

Kan förstå tjusningen men band eller vinyl men jag kommer aldrig kunna ta den vägen

Edited by thli72
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, thli72 said:

Kanske en konstig fråga från en som jag som lyssnar enbart via ROON eller någon enstaka CD men ändå blir jag nyfiken på er som lyssnar mycket via band eller vinyl.

Lyssnar ni alltid på hela skivan/bandet från början till slut? Känns extremt bökigt att lyssna på EN låt från band.

 

Kan förstå tjusningen men band eller vinyl men jag kommer aldrig kunna ta den vägen

 

Ingen konstig fråga. Varför skulle man veta det?

Oftast blir det hela sidor eller album på både vinyl och tape. Men det går att hitta låtar rätt bra när man spolar. Jag har sällan ont om tid när jag lyssnar så att ägna någon minut till att ladda och spola band stör mig inte.  

Vad som uppfattas som extremt bökigt är nog individuellt. Jag upplever inte proceduren stressande och bökig. Jag uppskattar handhavandet.

 

När jag har kompisar hemma blir det mer låtar här och där på olika album och då får jag spola mer men inte heller det stör mig. Jag hoppas inte det stör de som är här och lyssnar heller. Jag har aldrig fått indikationer på att det skulle vara störande.

 

Jag tror till och med att proceduren kanske gör lyssnandet än mer fokuserat . Bara att lyssna på ett album från början till slut är roligare än enstaka låtar. Jag kör oftast album från start till mål även när jag spelar från CD.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag lyssnar i princip alltid på hela bandet eller vinylen när jag verkligen ska lyssna på musik, detta är mest rogivande och roligast. Cd kan det zappas på ibland och även när jag streamar via Roon, de två sista är oftast anlitade som bakgrundsmusik vid arbete vid dator eller lite pulande i hemmet. I stugan finns bara möjligheten till att streama, så vid musiklyssning blir det oftast hela album eller spellistor.

Ingen regel utan undantag, fungerar nog i princip lika som @Apexorca beskriver det som han gör vid olika tillfällen.

I kväll blir det nog nya band som ska börja avlyssnas i sin helhet, ska bara slänga tillbaka barnbarn till sina föräldrar och se Elitloppet först.

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, thli72 said:

Lyssnar ni alltid på hela skivan/bandet från början till slut?

Jag spelar nästan enbart hela album aktivt, dvs sitter i min sweet-spot och lyssnar. För strölyssning av musik lyssnar jag på P2 (beroende lite på vad de sänder) eller som igår, ett par CD med 140 minuter Lester Young från 30-50-talet som lite skön bakgrundsmusik medan jag gjorde annat. När jag har musikkvällar med inbjudna blir det lite mer axplock.

 

Jag har de senaste månaderna köpt på mig en hög nya band men de är ännu olyssnade.

 

20190526_074936.jpg

 

Så här års har jag lite svårare för koncentrerad lyssning. Det är för mycket annat som lockar, t ex sjö-/båtliv småprojekt kring hus och trädgård... Då blir det mer radio än lyssning via "finsystemet" för min del. Att spela band som bakgrundsmusik är att elda för kråkorna, tycker jag.

Link to comment
Share on other sites

Tacka vet jag när man var tonåring o spelade in låtar från "Tracks i P3" o sen försökte hitta en låt via sin Walkman. . det va tider det

 

Min enda erfarenhet av den typ av band ni använder är ifrån när jag var riktigt ung o min bror spelade i rockband o dom gjorde studioinspelningar på band som han tog hem o lyssnade på.

Känns som han borde behållit den bandaren, men vem kunde tro att band skulle bli mode igen 40 år senare ;) Men han behöll  gitarrerna, DET är han glad för idag

Edited by thli72
Link to comment
Share on other sites

Just now, thli72 said:

Tacka vet jag när man var tonåring o spelade in låtar från "Tracks i P3" o sen försökte hitta en låt via sin Walkman. . det va tider det

 

De där känner man ju igen :D satt själv framför kassettbandspelaren varje lördag och spelade in "Tracks" sen höll man koll på räkneverket var favoritlåtar var. 

Link to comment
Share on other sites

Jag kör nästan bara hela album både vad gäller band, vinyl och CD, medan streaming onekligen lockar till zappande eftersom det är det ultimata smörgåsbordet som serverar all världens musik. Då blir det smakprov från olika album dock aldrig mindre än en låt, vanligen flera. Men fastnar man så blir det vanligen hela album även där.

 

Har man bara "fattiga" en bandare blir det för bökigt att byta band och ser ingen vits i detta. Har aldrig musik som bakgrund eller stämningsmusik, utan försöker alltid lyssna  aktivt det ger mer behållning. Bättre att vila öronen mellan varven.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, octavia rs said:

 

De där känner man ju igen :D satt själv framför kassettbandspelaren varje lördag och spelade in "Tracks" sen höll man koll på räkneverket var favoritlåtar var. 

 

Ja det var tider. Jösses vad man höll på och spola och radera och spela över och försöka slippa snacket i låtarna... Puh. Men det var rätt kul.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, lindome said:

Här eldar jag för kråkorna då:cool:

Sammanställer bandbeställning framför datorn och spelar The Meters - Rejuvenation på tape. Det fungerar alldeles utmärkt:cool:

 

Va! Rullband som bakgrundsmusik. Trendsetter. :4: 

Kanske skulle spela Mahlers 3e (mycket "djur och natur" i denna symfoni) på tape svinhögt när jag går ut i trädgården och planterar, kan nog passa bra.

Link to comment
Share on other sites

51 minutes ago, Apexorca said:

 

Va! Rullband som bakgrundsmusik. Trendsetter. :4: 

Kanske skulle spela Mahlers 3e (mycket "djur och natur" i denna symfoni) på tape svinhögt när jag går ut i trädgården och planterar, kan nog passa bra.

Kanske håller rådjuren borta?? :D:)

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...