Jump to content

Mästarmöte har en vinnare!


Apexorca

Recommended Posts

22 hours ago, juha said:

Detta måste ju vara otroligt givande test. En dröm för mig med på den tiden.

Sitter laddad för mer :)

 

Det kommer mer allt eftersom. Gryphon får vila lite medans Krell spelas in. Det kommer nog ta minst en månad innan jag är klar med bedömningen.

 

Jag har en Krellenhet kvar att skriva om, men det kommer senare. 

Denna familj av Krell kommer så småningom att byta lokal när det blir aktuellt.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Krell FPB 350Mc har sedan de kom haft ett synnerligen gott rykte och läser man i tester från början av 2000-talet och framåt så var de på den tiden väldigt uppskattade.

Så trots min ganska begränsade egna erfarenhet av dessa bestar så blev det beslut efter en lyssning hos Akkelis. Då spelade vi på YG, (Sonja?). De fick dessa högtalare att flöda musik och saken var klar. Då vår de inte ens renoverade.

 

Men det stod ju visst en legandarisk produkt till på hyllan där. Den omnämns långt in på 2000-talet som ett riktig referensförsteg. Vissa menar att det är bland de bästa försteg Krell byggt. Visst kan sådant alltid diskuteras och vridas på, men att det är grymt bra råder ingen tvekan om.

När det står där och blänger på mig samtidigt som lika duktiga slutsteg visar var det går för försöker jag bygga ett nytt system i min skalle... med destination någonstans i min närhet.

 

Det blev affär även på försteget om det också fick Krell Björns stora genomgång och renovering. Så blev det. Nätdel och förstegsdel blev trimmade och renoverade ffa med nya elektrolytkondensatorer på alla platser. Black Gate på väl valda platser åter igen. 

 

 

 

När jag var i 20 års åldern var det denna look som första gången gjorde att jag fick upp mina ögon för Krell och kanske för HiEnd över huvud taget.

Tror det var på HiFi-Consult i Alingsås. Det visar sig att suget satt kvar. 

 

Krell KRC-HR.

 

_49U9346.jpg.331106dd42ee7a8607ba3ad91afc48a5.jpg

 

 

Jag köpte strax därefter eller i alla fall runtomkring den tiden (på 90-talet alltså) Krell KAV 300i som jag då tyckte spelade skjortan av det mesta integrerade på den tiden. Den hade samma look.

 

Krell KRC-HR har extern nätdel.

 

_49U9353.jpg.116f075f2b755e0a94cf50d4ab49b33c.jpg

 

Klassisk Krell-fjärr.

 

_49U9358.jpg.556af06119f1d58317dc2e8d09480390.jpg

 

Baksidan.

 

_49U9359.jpg.8bd79d006231c4d63d2773d064937db9.jpg

 

Det finns mycket om Krell KCR-HR på nätet och det är fortfarande överväldigande omdömen. Nästan märkligt.

 

Så åter igen... är nya förstärkarkonstruktioner så mycket bättre än de som varit bra sedan 20-30år? Det bästa är säkert det, men jag tror inte det är så mycket alla gånger. 

Jag är mycket överraskad över hur det låter. Nu efter kanske 20h inspelning, spelar Krell 350 Mc mjukt och större och med mer botten i basen och med bättre släpp och med mer värme i mellanregistret. Mer luft och microdetaljer släpper loss från högtalarna och svävar fritt.

Något som sticker ut just nu som jag tänker på är strukturen i hela basregistret. Kraft, kontroll, struktur.

 

Det var ett roligt test. Det fortsätter så klart.

 

Dock får Krell KCR-HR vänta lite.

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Apexorca said:

Dock får Krell KCR-HR vänta lite.

 

Hmmm...

 

Många som väntar där du tänkt spela på denna kombination antar jag :39:

 

Oavsett var det kommer att spelas så kan jag inte låta bli att känna ett uns av avundsjuka :tongue:

Riktigt kul att se dina renoverade smycken och veta att de antagligen kommer att lugna en och annan lyssnare :cool:

Link to comment
Share on other sites

Krell var långt tidigare än din årsmodell på setup skräll i mina öron, har inga belägg för att det var så generellt men jag tyckte det då. I dag sitter jag själv med Krell och gillar det de levererar, kraft, kontroll och struktur. Så lärdomen säger som ordspråket "man ska aldrig säga aldrig"!

Vilken tur du har som t o m har en knapp på fjärren som det står tape på, så då är det bara att köra:33:

 

/byZan

 

 

Link to comment
Share on other sites

Just now, P-pan said:

 

Hmmm...

 

Många som väntar där du tänkt spela på denna kombination antar jag :39:

 

Oavsett var det kommer att spelas så kan jag inte låta bli att känna ett uns av avundsjuka :tongue:

Riktigt kul att se dina renoverade smycken och veta att de antagligen kommer att lugna en och annan lyssnare :cool:

 

Inte svårt att räkna ut vad du tänker på P-pan. :santagrin:

Visst är det så. Men jag vill ju spela in dem först och testa lite. Sedan hamnar de på jobbet... jo, jag vet galet... men också galet kul. Det blir Sonus faber Guarneri Memento som får släppa loss till dessa bestar sedan. 

Link to comment
Share on other sites

Ohh så fiiint? Påminner mig om ett test som jag gjorde för länge sedan. Ägde en KSA 250 och testade då KRC-2 (tror jag) mot en Audio Research försteg mot varandra. Krell försteget åt upp AR till frukost. Men det kan ju varit matchning men Herrejösses vad KRC-2 satte igång musiken? Ljuva minnen

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Apexorca said:

För er som tycker det är kul kan kolla på denna video.

 

Krell KCR-HR renovering.

 

Kul och följa videon, det tarvar onekligen lite kunskap för att renovera en sådan maskin och plocka ner den på detta sätt. Läckra maskiner onekligen! Kommer ihåg HiFi-Consults gamla kataloger som jag gärna bläddrade i och drömde om ouppnåeliga anläggningar på den tiden.

 

Om dessa apparater är ägnade för ert väntrum för era patienter så kanske ni är Sveriges enda specialistmottagning för audiofiler? :D:thumbsup: Bra sätt att lugna ner sig inför en krävande behandling är en rejäl dos high-end istället för bedövning?:unsure::app: Min gamla tandläkare körde gärna klassisk musik i behandlingsrummet och lite vackra bilder i taket. 

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Jag fortsätter dagboken om Krell FBP 350MC modified och dess utveckling under inspelning jämfört mot Gryphon Antileon.

 

Krell utvecklas och är askul att lyssna på. Det är något som gör att mungiporna åker upp och man rycks med av musiken och stampar takten. Mjukare nu och mer organisk än jag tror många skulle gissa och mellanbasens energi och kontroll i hela basen år makalös.

Det är både yoga och svår spindelmannentaktik för att koppla om mellan de båda men jag var nyfiken och bytte tillbaka till Gryphon. Gryphon har mer botten "so far". Den gräver djupare och har kraft långt ner i registret. Detta var nog den första tydliga skillnaden. Allt har rundare kanter men inte på ett sätt som inte är precist för det är upplöst och klart. Intrycket om röster består. Krell låter mjukare nu än från början. Gryphons mellanregistret och diskanten är mer liquid-transparent, fritt och klart samtidigt med en mjukhet som smeker öronen. Bättre släpp. Gryphon är mer åt rörhålet med transistor klass A-kraft och kontroll i basen om ni förstår vad jag menar.

 

Så här långt är ändå Gryphon kung. Det är just värmen, den organiska känslan och luften i mellanregister och diskant som jag tycker är viktigast. De andra delarna av egenskaperna skulle jag kunna leva med lika bra. 

 

Jag gissar att dessa egenskaper kommer att jämnas ut med inspelningstid runt några 100 timmar. Vi får se.

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Det är bytt 10 st op-ampar i Krell 350mc. Vad jag förstår gör op-ampar ofta en mycket stor förstärkning av spänningsskillnaden

mellan + och -.  

Hur åldras op-ampar (uppenbarligen åldras de och kan behöva bytas) och varför är de så bra till musikåtergivning? 

De kan byggas av diskreta komponenter men är visst vanligen sammanbakade i integrerade kretsar.

 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Inspelning av Krell-blocken går vidare. Jag har inte tagit tiden excakt, men uppskattar den till runt 50 timmar. Körde på lite hårdare i helgen några timmar och spelade i kväll igen. Hade på stegen ca 1 timma med musik innan jag själv lyssnade. Som jag hört flera varit inne på tidigare går inte alltid inspelningsutvecklingen i jämn takt. Ibland tar det stora steg och ibland händer inte mycket på många timmar. Men efter helgen har något hänt. Det är helt klart mer luft, släpp från högtalarn och värme i ljudet. Jag börjar höra djupbasen bättre och den andas lätt och med kraft. Röster har kommit ner lite i frekvens och har bättre klang från att sjunga lite spänt högt upp i halsen och de har mer magstöd och botten och bröstkorgen är mer med. 

 

Jag har bara hört marginella skillnader som denna första tid men nu, i dag, tog det ett kliv framåt.

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

QKore

Men det var inte därför jag tänkte skriva i min tråd just i kväll. Det var för tt jag fick ett tips av Eitan som läst ett test i Stereophile om Nordost QKore.

Jag läste det så klart och det är intressant. Jag känner igen beskrivningen av Jason Victor Serinius med vad jag själv upplevt och skrivit om.

QKore är bra och eftersom det fungerar på ett sätt jag inte vet att någon annan tillverkare har produkter som gör så, tror jag dessutom att om man har andra strömprodukter, tex en mycket duktig PS Audio-powerplant,  så skulle de ändå göra nytta. pga att de gör nytta mellan produkter i HiFi-racket också.

 

NORDOST QKORE REVIEW I STEREOPHILE JAN 2019

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

För egen del blev jag lite snurrig av Krells olika modeller i FPB-serien. Jag försökte ta reda på hur det hänger ihop.

Grundkonceptet tex 350M blev 350Mc och sedan 450Mcx. Att de bytte till benämningen 450Mcx beror bla på att effekten ökades och några förbättringar i andra delar också. Dock är det möjligt att uppgradera tex 350Mc till 450Mcx utan större svårigheter. Mina är tex uppgraderade till 450Mcx men med bättre komponenter, förutom effektökningen.  Effektökningen behöver jag inte tycker jag det verkar som. De sägs ändå vara mkt lågt specade jämfört med vad de klarar . I 8ohm skall de visst putta ur sig 470watt.

 

Jag läste detta och för andra intresserade av Krell kan detta vara intressant. Det gör saken lite klarare. Jag Citerar Rob nedan.

 

"Krell continually improved the FPB series over time and the part number evolved along with the improvements to the basic design. There are basically 3 stereo amps and 3 Mono's as follows:
Stereo - FPB200,FPB200C,FPB300CX (Transformer 1700VA)
Stereo - FPB300, FPB300C, FPB400CX (Trans 3000VA)
Stereo - FPB600, FPB600C, FPB700CX (Trans 2X3000VA)
Mono - FPB250M,FPB250MC,FPB350MCX (Transformer 1700VA each)
Mono - FPB350M, FPB350MC, FPB450MCX(Trans 3000VA Each)
Mono - FPB650M, FPB650MC, FPB750MCX (Trans 2X3000VA Each)

All the FPB amps were known to put out far more than their given rating, for Example the FPB350M would easily put out over 470 watts stock into 8 ohms. The "C" amps added a few driver improvements and the CAST connection (Input Board) in place of the single ended connection. The C amps had a noticeably improved mid-range presentation. The "X" amps were a complete redesign of the driver board with added capacitors and further improved drivers for a sizable increase in bandwidth, Sustained Bias improvements, Higher "rated" output closer to it's actual output. The X amps had tighter and faster bass, smoother more liquid mid-range and an obvious extension in the treble with increased clarity and imaging, the treble was more extended but more natural and effortless. The "X" series was also more dynamic. I currently have 1 FPB200C, 1 FPB400CX and 2 FPB750MCX amps. I modify these in several ways, the design is terrific but now days there are some higher quality better sounding parts available. I can make these amps sound better than the originals not to say anything negative about the original sound but mine are much smoother, more dynamic and far more detailed, the most amazing part is how neutral and natural they have become, they are so balanced sounding now. The treble is even more extended but sweeter and the mid-range is very natural sounding, the bass is stronger and more extended too, but more effortless. The bass initial attack is a little stronger but you notice more how it extends naturally past that initial attack. My FPB200C sounds much more effortless, detailed, it just does not do anything to call attention to itself, it's smooth and graceful no matter what is going on where the original could get flustered at times and lost focus. My FPB200C sounds more like a FPB450MCX but more articulate and light on it's feet, it has a top to bottom competence that is just amazing.
I use the Apogee Diva Ultimate as my reference speaker from Rich Murray. I think Rich's speakers are the best on the planet or the best I have ever heard if you have the room for them.
With the larger amps you are getting what you pay for, more of everything, drivers, caps, transistors and so on. The circuit boards are pretty much the same mono or stereo but the Transformer size is DOUBLED for the mono set-up, plus the increased separation from completely separate supplies and you do hear this easily.

Keep in mind people on here compare amps that are different ages with different states of health. For FPB amps the wall power is critical, 220V is ideal with a 20-30 amp circuit. I run a Torus 100 transformer with individual dedicated 20amp circuits for each amp on 120V(Each circuit can handle 40 amps Short term). The detachable power cords are a common weakness of the earlier amps, the cable manufacturers are the ones that want detachable cords, the simple direct (attached) stock cord is the best I have heard. I hope some of this info is helpful to you, good luck.

Rob"

 



 

 

Link to comment
Share on other sites

Grattis till dom fina monoblocken!

 

En sak som "Rob" skriver känner jag igen mig i, men kan inte förstå orsaken.

Skillnaden mellan att ha dom kopplade på 13a säkring kontra 16a, skillnaden var påtaglig hos mig.

 

Jag sitter ljudmässigt nöjd med mina, men din tråd har inspirerat mig lite :)

Creato Audio i Holland har specialiserat sig på service och uppgraderingar av bla. Krell, och drivs av en tidigare designer hos Goldmund.

Har hört många som är jättenöjda med hans arbete, till exempel en som uppgraderade sina MRA.

 

Ett citat från vår diskussion om ev uppgradering:

The FPB is our number one favorite Krell amplifier series, such a solid electronic circuitry so well engineered, they have never bettered themselves.

 

Link to comment
Share on other sites

@Amund, Tack. JA det är något roligt med att lyssna på FBP. Jag uppskattar dem mer än min 402a som naturligtvis iofs är stereoförstärkare och svårt att jämföra helt i och med det, men spelglädjen och stompet är klart roligare i FPB.

 

Jag har läste runt en del på nätet och det finns lite folk som med stor kunskap fixar iordning Krell när det behövs. Det verkar vara många som just gillar FPB-serien lite extra av Krells produkter. För mig har de alltid varit välljudande och en slags referens, men inte möjliga att köpa för mig på den tiden. Det blev en KAV 300i som jag köpte av Olle på Hifi-Consult när det låg i Alingsås. Jag älskade den för spelglädjen och kraften. Jag testade den mot massvis av andra förstärkare då (runt 1998 och framåt) och visst kunde man få lite mer upplösning. 300i var lite grynigare än vissa andra märken, men ingen kunde få fötterna att stampa takten som KAV300i. De andra var i jämförelse klena, oengagerande och försiktiga tyckte jag. Det var med denna insikt som jag började gilla Krells grundfilosofi  i ljudåtergivning än mer. Deras kraft och dynamik är fortfarande alltid min måttstock när jag väljer produkter och utvärderar. Plinius hade samma tänk, och med Gryphon får jag ännu mer bottenkraft och samtidigt silkeslen upplösning, värme och luftig presentation, men spelar man upp mot lite över 100db (beroende på hur man mäter) håller Krell ihop bättre. Gryphon har ju 150Watt i 8Ohm. Det är ungefär där kraftskillnaden börjar märkas mer tydligt. Spela så starkt är dock inget jag gör ofta, men med Krell så känner man även på lägre volym att Krell själv vill att man drar på ordentligt och det är skitkul att göra det. Det är som en bra stark sportbil den vill ha platan i mattan.

Jag hade lite folk hemma i fredags som var nyfikna på hur Krellarna låter i mitt system. De är fortfarande inte inspelade. Det är nog ca 80 h speltid just nu.

Vi spelade en del blandad musik men fokus på HiFi-inspelningar och demomusik. Vi spelade bara på med bra musik och rätt högt. Det är utan tvekan så att kraften och kontrollen när jag spelar starkt är bättre med Krells sjukt många Watt. De är specad för 350Watt i 8Ohm men det sägs att det egentligen är 470Watt i 8Ohm och det räcker. Kontrollen är makalös hur starkt jag än spelar och hur mycket komplicerat det än är med mycket ljud från de lägre oktaverna. När musikinspelningarna är bra och med rätt värme är det väldigt bra, men är de lite tunnare och kallare i inspelningen och med lite ljusare klanger är Krell inte lika bra som Gryphon. Krell blir då lite kalla och hårda i mellanregistret och vidare uppåt jämfört med Gryphon. Ljudbilden är lite plattare med Krell också. Inte lika luftig och det märks mest i mellanregister med sångröster.

Med rullband excellerade Krell. Eftersom de också är snabba och med mycket kraft kom dynamiken till sin rätt. Rullband låter sällan hårt som CD och Vinyl kan göra varför den negativa aspekten var bortblåst på rullband. The Wall på full spätta var riktigt kul och här märks inte några kalla och hårda anslag som inte skall vara där. 

 

Det är en kul och lärorik resa för mig detta. Hoppas det jag skriver också kan bidraga. Tanken med detta reportage är att ta reda på lite om äldre förstärkare och inspirera lite till att kika bakåt i tiden efter välljud som absolut kan matcha nya produkter om man vet vad man letar efter. 

För mig är detta också lite minnesantekningar för framtiden också.

 

Det skall sägas att under inspelningstiden har de egenskaper jag inte tycker kommer upp i nivå med Gryphon långsamt jämnats ut och jag vet inte hur nära de kommer efter några hundra timmar. Det tar jag reda på.

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Vad skulle en hobby vara om man inte utövade den?

Mitt behov av att lyssna på musik fyller jag på hela tiden på med, på arbetet och hemma via hörlurar och vid stereon, men att lära sig om musikåtergivning och att få till bättre musikåtergivning kräver lite andra insatser. 

Jag har ju arbetat kontinuerligt med anläggningen på många olika vis i många år. Akustiken har jag jobbat med också hela tiden, men bara med lite småjusteringar sedan jag köpte vingarna och fixade taket. Det har varit mycket anpassning med bla möblering som jag tycker givit rätt bra resultat, men tycker inte det verkar som jag kommer mycket längre nu på egen hand. De åtgärder jag har gjort har varit bra, men nu tycker jag inte att det jag provar påverkar någon nämnvärt. Tax Black Boxens effekt var nästan obefintlig. Jag flyttar dacronskivor och andra akustikprodukter jag lånat till olika tänkbara "smarta" placeringar, men hör ingen skillnad mot det jag redan hittat och fixat till. Det är en akustik som jag egentligen är nöjd med. Men det säger inte att det inte kan bli lite bättre.

Jag har träffat många akustiker som dessutom varit här och hjälpt mig mäta och fixa till det. 

För några år sedan kom jag i kontakt med Kalle på Sound of Science och han har har minst sagt en gedigen bakgrund som Teknisk fysik ingenjör och numera sedan lång tid arbetat kring akustik och utveckling av produkter.  Inte minst är han trevlig, ödmjuk och utstrålar stort kunnande om detta.

Efter att jag pratat med Kalle kom vi fram till att han skulle komma hit och lyssna lite och troligen mäta mycket. Varför? Jo, jag skulle vilja bli av med vingarna och ersätta dem med samma eller bättre effekt och inbyggt i huset på något vis. Estetiska själ. Kan jag minska förtjockningen i övre basområdet på vissa mansrösters inspelnignar och en liten men viss hårdhet i övre mellanregistret på vissa inspelningar och vid stark volym hade det varit bra.

 

Kalle ville börja med att lyssna och jag använde för dagen Gryphon Antileon Signature eftersom de jobbar lite djupare än Krell och att det är den förstärkare som jag kommer använda. Det blev en 5 olika musikval av olika karaktär. Sång, enstaka instrument, dynamisk musik, lugn musik, komplex musik olika genrer.  Kul att Kalle börjar med att lyssna tycker jag.  Vad tycker du, hittar du något som sticker ut? Frågar jag. Nej, det är bra sa han, men jag vill inte uttala mig helt innan jag mäter... Fegis! :redface2: Men jag fattar det, det blir ju så klart en samlad bild av kurvor och öron. Jag hör ju själv egenskaper i akustiken som kan förbättras och som jag främst hört med Rullband då jag spelar stark. Dels en del i mellanbasen upp mot mellanregistret och sedan liten hårdhet i övre mellanregister när det blir starkt och dynamiskt i tex elgitarrer, visst blås och kvinnoröster. Det har jag alltid haft i detta rum och fått bort nästan helt senaste åren,  men det har uppdagats igen med rullbandsegenskaperna. Det var en Opus3 inspelning av Cyndee Peters och hennes förmåga till styrka och dynamik i rösten som började ge egenskaper i min akustik jag inte hört innan. 

 

Det var ett antal timmar, fler än jag märkte av, som förflöt med mätningar blandat med lyssning denna dag.

_49U0329.jpg.c9ab84bbd65cae49f317b9ad2b770e24.jpg_49U0328.jpg.49a5a48d4ff7db139a462bf044ac8056.jpg

 

Vi mätte med mängder av olika förutsättningar, med vingar och utan vingar, olika placerade dacronskivor, olika placeringar av microfon etc.etc. 

 

I grunden visar det sig att det inte är några större problem i mitt rum. Inte ens utan vingarna. Men visst kan en kurva alltid bli snyggare.

 

1- Jag har liten en hård reflex som vandrat runt 8 meter från högra sidoväggen till öronen. Den skulle kunna förbättras. Kanske skulle ställa en dacronskiva där när jag finlyssnar?

2- Lite förstärkning i området kring 150hz. Således vid de lägre frekvenserna i mansröster mm och det har jag hört. Ibland blir det en lite tjockhet där.

3- Kalle tycker vingarna fungerar bra och sprider ut en lite hård reflex från väggen bakom mig på flera mindre toppar och i lägre nivå än väggreflexen, men han menar att de kunde må bra av lite lägre höjd på dessa toppar. 

Men i stort sätt var det alltså inte så mycket som behövde göras. De akustiska fenomen som Kalle hittade som är i grunden negativa hade hamnat på rätt ställen där de gör liten skada. Ett stort rum gör detta. Hade samma effekter varit i ett mindre rum hade det förstört musikupplevelsen mycket mer förklarar Kalle.

 

När han mätte på systemets distorsion och då är det ju mest högtalarna som ger detta, så var den mycket låg och frekvenskurvorna var närmaste ideala med Kalles sätt att se det. Det är ju kul. 

 

Om jag skulle kunna förbättra genom att optimera lite till med akustiken måste det i så fall vara bättre än vingarna. Vingarna kan ju faktisk tas bort när frugan är på det humöret. Jag får avvakta Kalles tankar. Han hade en del intressanta ideer.

 

Vi får se vart det leder. Återkommer om det blir något.

 

Jag lärde mig en ny intressant detalj om högtalares frekvenskurvor och hur tillverkare kan optimera dessa mot människans fysikaliska egenskaper akustiskt.

För er som redan kan detta får ni gärna justera och komplettera denna information om nödvändigt. För mig var det nytt och mycket intressant kunskap som jag hoppas jag fattade rätt.

Jag är lite osäker på precis vilka frekvenser som påverkades mycket, men jag tror det var runt 1100hz till 1500hz. Där har människans geometriska förutsättningar en effekt på akustiken och ljudets väg in till våra öron. Ffa vårt huvuds form och storlek, men också övriga kroppens egenskaper förstärker akustiskt dessa frekvenser. Således får en "rak kurva" dessa frekvenser att låta starkare i våra öron än vad de i själva verket är. Detta kompenserar vissa tillverkare för i deras delningsfilter. Uppenbarligen gör Sonus faber detta, för det syntes tydligt på Kalles mätningar. - Perfekt frekvenskurva, sa Kalle. Jag tar detta som att mina öron fungerar. Jag tror jag skulle kunna peka ut högtalare som gör detta och de som kanske inte gör det med hjälp denna nya kunskap. Jag vet att det passar mig ljudmässigt med de som gör detta. Jag har således lärt mig ett nytt sätt att lyssna på och analysera det jag hör. Får se om det är praktiskt användbart att gör med öronen.

Men så klart kan det ha med tycke och smak att göra också. om man gillar hissat mellanregister eller inte. 

Kan det vara detta som jag upplever som varma eller kalla karaktärer i olika högtalamärken??? Kallare då det inte är kompenserat och varmare och för mig mer behagligt att lyssna till för de som kompenserar för detta? Vem vet? Spännande tanke i alla fall.

 

 

Tackar Kalle för trevliga och mycket lärorika timmar.

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Spiros var nyfiken på mitt system. Så varför inte umgås lite, dricka kaffe, snacka HiFi och musik, men ffa lyssna på musik. Gemensamma intressen i rullband och Lyrec är kul. Spiros har en likadan Lyrec Frida som jag har, eller om det är tvärt om. Det var faktiskt just en spelning med Spiros Frida hemma hos JR som imponerade på mig. På lite krokiga vägar ledda detta fram till att jag själv har en Frida.

Spiros åkte upp till mig från Skåne och tog JR med sig på vägen. Min gode vän bigblue tillhör mina inventarier så han är också med. 

(bigblue,, JR, Spiros)

_49U1864.jpg.bec61df0746c76269224c8e373a0960f.jpg

 

Det var en bra blandning av HiFi-snack och bra med tid för att spela musik. Spiros och JR är ju rör-gubbar med förkärlek för lättdrivna högtalare i hornkategorin. Därför bytte jag till Gryphon eftersom jag tror de skulle uppfatta detta ljud bättre än Krellarna. 

 

Spiros hade med ett Openreel band. Jag har inte lyssnat på dessa innan så det var en trevlig upplevelse. Det var riktigt bra ljud och jazzigt med en edge. Inte den vanliga och på det sättet förutsägbara jazzen utan lite mer fri och somliga skulle betrakta den som lite svårare jazz. Jag gillade det dock skarpt.

 

 

_49U1868.jpg.121e1903c4b42980a3499457ef307bd6.jpg

 

_49U1866.jpg.f3dae6415619656144ec649825478589.jpg_49U1869.jpg.44c3950dee8210fe54124a43a6a457d4.jpg

 

Mycket exklusiv box med fina spolar och en hel del extra material i små häften. Allt seriöst och snyggt gjort.

 

Spiros har en stor kärlek till bashorn och han fick genast ideer om hur jag kunde utnyttja källarutrymmet och bygga om så jag fick stora extra bashorn i mitt system.

Det hade säkert blivit riktigt bra och stort basljud av detta projekt men det känns som för stor påverkan i vårt hus för detta.

 

Som vanligt imponeras jag av alla kunskaper HiFi-kompisar besitter. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 2019-02-02 at 16:39, Apexorca said:

Jag lärde mig en ny intressant detalj om högtalares frekvenskurvor och hur tillverkare kan optimera dessa mot människans fysikaliska egenskaper akustiskt.

Det är säkert ELC-kurvan du lärde om...

Människans hörsel är inte linjär utan icke-linjär.

Ljud som kommer in i örat uppfattas inte av hjärnan som det egentligen låter. Fletcher & Munson tog fram kurvan ELC som står för Equal Loudness Contours. Denna beskriver människans hörsel och hur vi faktiskt uppfattar ljud vid olika ljudintensiteter.

Alltså, örat är mest känsligt mellan ca. 2-5 kHz så därför sänker en del tillverkare detta register för att kompensera, den s.k. BBC-dippen, likaså "ökar på" bas och diskant av samma orsak.

Eller?

elc-kurvan.JPG

Edited by Amatören
Link to comment
Share on other sites

Tänker jag fel om jag ändå tycker att högtalaren ska återge den inkommande signalen så bra som möjligt och låta hjärnan göra sitt? Verkar dumt att högtalaren ska kompensera ljudet från ett inspelat piano och förvränga den. Bättre att mixtra med pianot om det inte låter trevligt tänker jag. :-)

 

Rummet är en helt annan sak, och även där är hjärnan duktig på att "läsa in rummet" så att säga

 

 

On 2018-11-01 at 22:53, new order said:

 

Borde vara ännu enklare för er! Bara ställa en hink på golvet!

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, AlfaGTV said:

Jag kan inte hjälpa att garva lite åt detta!

Hehe! Då tror du inte heller att ögat skickar synintrycken upp och ner till hjärnan som "rättvänder" bilden?

Självklart så avses ljud vid olika ljudintensiteter. Dåligt ordval kanske? :39: :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Amatören said:

Hehe! Då tror du inte heller att ögat skickar synintrycken upp och ner till hjärnan som "rättvänder" bilden?

Självklart så avses ljud vid olika ljudintensiteter. Dåligt ordval kanske? :39: :thumbsup:

Jo, du missförstår! Jag förstår vad du avser och instämmer till fullo, men samtidigt blir ju den bokstavliga uttolkningen klart förvirrande och tämligen osann!

Alltså, vår egen hjärna är ju den som har tolkningsföreträde, i alla sammanhang, oavsett vilka ljudvågor som träffar trumhinnan.

Det är lite som den gamla militära sanningen: "Om karta och terräng inte överensstämmer, då är det det kartan som gäller!" :D

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har också läst att hjärnan uppfattar frekvenser mest linjärt vid 85db. 

 

Det Calle på på Sound Of Science sa till mig var inte hur hjärnan uppfattar olika frekvenser. Han sa att olika frekvenser rör sig olika runt huvudet (pga fysikens lagar) och vidare in i örat. Detta gör att vissa frekvenser får ett större ljudtryck i våra öron än vad en mikrofon hade mätt upp. 

En intressant fråga skulle vara om en hörlur då får en annan effekt av samma frekvenser i örat eftersom ljudet från en hörlur inte påverkas av huvudets anatomi. 

 

@Daniel's synpunkt är intressant. 

 

5 hours ago, Daniel said:

Tänker jag fel om jag ändå tycker att högtalaren ska återge den inkommande signalen så bra som möjligt och låta hjärnan göra sitt? Verkar dumt att högtalaren ska kompensera ljudet från ett inspelat piano och förvränga den. Bättre att mixtra med pianot om det inte låter trevligt tänker jag. :-)

 

Rummet är en helt annan sak, och även där är hjärnan duktig på att "läsa in rummet" så att säga

 

 

 

 

 

Det låter verkligen logiskt att högtalaren skall återge den inkomna signalen så bra som möjligt så att den inte blir ett eget instrument som blandar sig i musiken.

 

För mig är det viktigare att det låter bra än att det låter rätt. Men rätt är iofs oftast bra. Men vad är rätt och är det egentligen så lätt att ta reda på?

Om vi tar frekvenser i de lägre registren, bas helt enkelt, så är den i allmänhet väldigt undertryckta jämfört med hur de låter från de instrument som frambringar dem i verkligheten. Det kan var från ett system som är frekvenslinjärt, men det låter ju ändå inte som på riktigt. Högtalare med liknande frekvenssvar från en viss signal kan ändå låte väldigt olika när man lyssnar på musiken.

Så vem vet vad som är rätt uttryckt signal strax innan den når vår hjärna? Var skall vi börja jämföra signalen och hur?

Är det vid instrumentet som det spelas på vid en inspelningen, vid mikrofonen, signalen i mixerbordet, signalen mastern lagrar, signalen från mediet i vår stereo,  som är den första signalen eller den rätta?

Man skulle nog kunna hävda att det är signalen från det medie vi spelar upp ifrån som vi skall jämföra med för att se vad våra system gör med en given signal.

Den sista ändan av signalkedjan bör ju i alla fall vara hur mycket njutningshormon som kroppen pytsar ut i "systemet" när vi lyssnar.  :redface2:

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Amatören said:

Det är säkert ELC-kurvan du lärde om...

Människans hörsel är inte linjär utan icke-linjär.

Ljud som kommer in i örat uppfattas inte av hjärnan som det egentligen låter. Fletcher & Munson tog fram kurvan ELC som står för Equal Loudness Contours. Denna beskriver människans hörsel och hur vi faktiskt uppfattar ljud vid olika ljudintensiteter.

Alltså, örat är mest känsligt mellan ca. 2-5 kHz så därför sänker en del tillverkare detta register för att kompensera, den s.k. BBC-dippen, likaså "ökar på" bas och diskant av samma orsak.

Eller?

elc-kurvan.JPG

Njae! En ensam högtalare ska ju producera samma intensitet vid olika frekvenser som vid en liveupplevelse. Det blir ju galet om du överkompenserar vissa register för att vi är mindre känsliga där. 

BBC dipen har väl med konsekvensen av stereosystemet att göra, den kompenserar för två olika ljudkällors interferens och förstärkning i vissa register. 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Apexorca said:

Det Calle på på Sound Of Science sa till mig var inte hur hjärnan uppfattar olika frekvenser. Han sa att olika frekvenser rör sig olika runt huvudet (pga fysikens lagar) och vidare in i örat. Detta gör att vissa frekvenser får ett större ljudtryck i våra öron än vad en mikrofon hade mätt upp. 

Det är väl för sjutton (:)) samma sak som ELC-kurvan visar!

 

2 hours ago, sprudel said:

Njae! En ensam högtalare ska ju producera samma intensitet vid olika frekvenser som vid en liveupplevelse. Det blir ju galet om du överkompenserar vissa register för att vi är mindre känsliga där. 

BBC dipen har väl med konsekvensen av stereosystemet att göra, den kompenserar för två olika ljudkällors interferens och förstärkning i vissa register. 

Ok, om ni tänker er ELC-kurvan inverterad så har ni den ideala högtalaren i det ideala rummet! Enligt hjärnan en "linjär" återgivning kompenserad för olika volym.

Om ni vidare tänker efter så "förr i tiden", med transistorförstärkarens ökande popularitet, så fanns det både tonkontroller och loudnessfunktion för att med en given anläggning kunna återge ljudet med önskad mängd bas och diskant i förhållandet till mellanregistret. Eftersom detta är "förbjudet" numera, betraktas som "skräp" i signalvägen, så låter många en DSP ingå för att kunna "rumskompensera". Denna DSP är tydligen mer "rumsren" än tonkontroller och loudnessfunktion! Andra försöker kompensera brister, vass diskant och/eller bummelbas  med kablar med olika filterverkan för att göra musiken njutningsbar vid i alla fall EN volym! Hur det än är så ändrar musiken "karaktär" med volymen. Men jag har väl fel här också...:105::clown:

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, sprudel said:

BBC dipen har väl med konsekvensen av stereosystemet att göra, den kompenserar för två olika ljudkällors interferens och förstärkning i vissa register. 

Dessa register, var finns dem? Vilka frekvenser?

Well, det beror på rummet och avstånd mellan högtalarna och mellan lyssnaren så det kan variera kraftigt, eller?

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Amatören said:

Det är väl för sjutton (:)) samma sak som ELC-kurvan visar!

 

 

 

Det kan väl hända, men jag bara förtydligade att det inte är hjärnan som gör denna korrigering i det exempel jag gjorde utan att det är fysiken kring vårat huvud som gör detta akustiskt.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Apexorca said:

Det kan väl hända, men jag bara förtydligade att det inte är hjärnan som gör denna korrigering i det exempel jag gjorde utan att det är fysiken kring vårat huvud som gör detta akustiskt.

Jo, det är just det hjärnan gör! Tolkar och kompenserar! Man brukar tala om människans fem sinnen, synen, hörseln, känseln, lukten och smaken. Dessa ger hjärnan input som den tolkar och kompenserar vilket ger upplevelsen, "output". Jämför med en dator där tangentbord, mus och pekskärm ger input som tolkas i datorn via olika hård/mjukvara (hjärnan) som ger output i form av bild och ljud (ja, jag vet, lite förenklat, men herregud, jag är bara en glad Amatör bland en massa allvarliga Proffs, ju! :blush:).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...