Jump to content

Mästarmöte har en vinnare!


Apexorca

Recommended Posts

2 hours ago, Apexorca said:

 

Tack själv Claes!

Trevligt att ha er här och riktigt kul att snacka mycket med Leif som jag bara pratat med på mässor innan. Trevlig man med mycket kunskap och bra öron. 

 

 

Håller helt med dig. Leif har grym kunskap, goda öron och är trevlig! Han är verklig en stor entusiast när det kommer till hifi och musik! 

Hoppas att få läsa ett hemma hos reportage hos Leif någon dag. Och detta hade varit extra kul om du stod bakom denna tråd. 

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, LISTEN TO MUSIC said:

Håller helt med dig. Leif har grym kunskap, goda öron och är trevlig! Han är verklig en stor entusiast när det kommer till hifi och musik! 

Hoppas att få läsa ett hemma hos reportage hos Leif någon dag. Och detta hade varit extra kul om du stod bakom denna tråd. 

 

Jag åker gärna dit och gör det om det bjuds tillfälle.

Link to comment
Share on other sites

Lite tankar som diskuterades under kvällen och som nu @DrKlang kom in på i sin tråd, tänkte jag resonera lite om här. Skall vi jaga realistiskt ljud eller ljud som det lät när det spelades in? Eller bara ett ljud som vi gillar?

 

Detta fick mig att bli lite filosofisk. Jag tänkte hårdra detta lite. Det har varit viktig för mitt sätt att se på hur jag skall få ett bättre ljud från min HiFi.

Detta är faktiskt ohyggligt svårt.  Vilken realism? Vad är ett realistiskt ljud? Jag har nämligen själv varit där, sökt ett realistiskt ljud, men insåg att det var fel väg eller fel mål för att ta mig fram till ett bättre HiFi-ljud. 

Jag skulle vilja fastslå att reproducerad musik är en illusion. För mig kan det inte bli realistiskt. Inte ens live låter samma instrument lika från gång till gång. 

Från HiFi spelas det bara från 2 håll, från 2 högtalare. Det är inte live. Vi kanske har olika värden i ordet realism, men jag ser det som att det skall vara som i verkligheten om det är realistiskt. Frågan är också vilken verklighet? Inspelningstudions, mixerbordets? Om violinen spelas i kallt eller varm klingande lokal, i ett hörn eller fritt på golvet??? Fuktig eller torr luft. Det är bara det att med reproducerad musik finns det ingen verklighet, det är en illusion. Man måste ju varit med vid inspelningen för at bedöma realismen då eller? MEN: Inte ens i studion live låter det som det gör på den direkta inspelningen innan mixningen. Det kan skilja sig rätt mycket åt. Det har jag nu upplevt flera gånger när man testat livemusik mot samma musik reproducerad samtidigt, i studios och på andra platser. I Nilento-studion fick vi höra musik live och hade samtidigt hörlurar som fick musiken genom inspelningen. Vi kunde alltså bara växla momentant mellan att ta av eller på lurarna. Det lät helt olika. Vad är realismen i det? Vilket är rätt i detta fall och ännu svårare blir hur jag skulle kunna veta det vid min stereo? Jag var hos Marten när de hade deras mycket välljudande "top of the line-Stereo"  ihop med musiker från Symfonikerna och med Jazzband en annan gång. Det är extremt lång från varandra i upplevelse när man jämför live med reproducerat på en stereo. Så realismen i ljudet vid stereon blir mycket subjektiv och kan även ändras hos samma person över tid genom erfarenhet, nya upplevelser mm. Jag har slutat jaga realismen i ljudet. Jag jagar numera bara en härligare illusion och upplevelse hemma i soffan. Det funkar bättre för mig i alla fall.

För mig är live ooh reproducerad musik två olika saker som jag inte tänker försöka förena nu längre. Båda kan bli magiska och är ett behov att lyssna till för mig, men jag blev inte nöjd när jag försökte få stereon att låta som live/realistiskt. Det går nämligen inte. Jag ser ingen mening i att försöka det längre. Det är helt olika saker för mig. Det säger inte att man inte behöver lägga ner ett jättejobb för ett få en välljudande anläggning. Målet bör endast vara att man gillar det man hör och inte att man försöker hitta det realistiska ljudet för vad är det som är "real"? Jag försöker istället bli klar över vad som gör mig glad när jag lyssnar på musik hemma i soffan, vissa delar i ljudet är prioriterade och det kan vara ytterst personligt, det blir mitt egna ljudideal.

Hela kedjan att lyssna på reproducerad musik är sällsynt komplicerad blandning. Det startar med musik som skapats av människor med sinnen och känslor och uppfattningar om musik, sedan via strikta vetenskapliga regler som skapar produkterna i studios och sedan vår HiFi med kablar och allt. Sedan kommer det viktiga, vår emotionella upplevelse av det vi hör med våra sinnen. 

Jag kanske gör detta svårare än det behöver vara för andra men för mig kom jag längre med mitt system när jag slutade tänka så.

(Behövde skriva av mig denna tanke, eftersom jag tror den insikten kan vara viktig för fler än mig. Var och en väljer dock själva sin väg jag vill inte pådyvla, bara erbjuda en tanke så gör man vad man vill med den)

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Apexorca said:

Det säger inte att man inte behöver lägga ner ett jättejobb för ett få en välljudande anläggning. Målet bör endast vara att man gillar det man hör och inte att man försöker hitta det realistiska ljudet för vad är det som är "real"? Jag försöker istället bli klar över vad som gör mig glad när jag lyssnar på musik hemma i soffan, vissa delar i ljudet är prioriterade och det kan vara ytterst personligt, det blir mitt egna ljudideal.

:)

Link to comment
Share on other sites

Jag är ju rätt förtjust i Nordost och nu senast QRT produkterna där QKORE6 och QB8 flyttat in hos Thor och Valhalla. 

Thor innehåller ju en Nordosts Quantumkrets som utvecklades 1997 (tror jag det var). Den har alltså överlevt i drygt 20 år i olika produkter och rönt många goda omdömen. Thor har jag ju testat själv och den har slagit ut många strömrodukter i mitt system, ffa till front end prylarna. Vad Quantumkretsen gör,  populärvetenskapligt förklarat, är att neutralisera störningar både i nätströmen vidare in i Hi-Fi-produkterna och även i rymden runt kretsen . (elektromagnetiskt???). Med tiden kom Nordost på att flera sådana kretsar gjorde jobbet bättre och bättre och strömprodukterna Qx2 och Qx4 tillkom och Thor försvann ur sortimentet. Jag är glad i min Thor som används som en riktigt bra strömlist med internkablage från Valhalla till min front end... men den har bara en Quantumkrets. Hmmm. 

Med tanke på alla de tester jag läst och de goda omdöme de som testat Qx2 och Qx4 har givit dessa produkter så tänkte jag strunta i att prova detta och köpte istället. "Thoren med Quantum är ju bra ju".

 

_49U8991.jpg.38da4cced4608b7ec324f9fb14e40812.jpg

 

Det blev en Qx4.

Den insatte i dessa produkter vet att de skall kopplas i serie med nätströmmen och göra kunna stå fysiskt mitt bland alla produkter, Alltså behövs en ganska lång strömkabel till och den kan inte vara av sämre kvalitet än övriga nätkablar. I mitt fall "måste" det då vara en Valhalla gärna i ca 2 meters längden så att går når in i racket ordentligt. Dessutom menar vissa att den i vissa fall gör sig bäst mot front end och låta slutstegen vara utan. Det är ju faktiskt så jag gjort med Thor och som jag kommit fram till för många år sedan. Visst kan det vara värt att testa igen dock. Qx4 har en en on/off knapp som gör effekten enkel att testa. Det kommer jag så klar att göra.

Detta köp är således en chansning dock med vissa goda grunder och viss erfarenhet, men ändå en chansning. Återkommer med hur denna produkt påverkar musiken när jag har hittat rätt kablage. 

 

 

---------------------------------------------------

 

Under tiden jag inväntar detta kablage kan jag dela med mig av mina tankar om musikens kommersiella utveckling. Jag har fascinerats och förundrats av vad som händer. Men jag kom på en sak nyligen. Kan det vara så här...?

 

Jag har alltid gillat "gammal" musik. Till och med på den tiden då musik gjordes som jag anser gammal nu! Hmmm.

De är därför jag fokuserat letat mig tillbaka till 50-talet och till början när den reproducerade musiken dessutom blev mycket välproducerad. Välproducerad musik av de stora på den tiden hängde i ett tag, något årtionde, men sedan började något smyga sig in i den kommersiella musiken. Vare sig produktionen eller musiken hade samma finess eller kvalitet  i många fall, eller hur man nu skall säga. Min egen bedömning är att under 90-talet började ny musik och pop-musik bli mycket ointressant generellt, men visst finns undantag, men det är verkligen undantag. All musik lider inte av detta, men allt mer och mer. Konstigt nog även den musik som tjänar hysteriskt mycket pengar. Kanske ffa den? Det är väl en paradox om musiken säljer bra men ändå är dålig. Hur kan det hänga ihop? Det måste ju finnas någon obekant faktor här att identifiera. Varför gillar folk "objektivt sätt" inkel och ointressant musik som egentligen låter likadan hela tiden med små variationer??? Varför???

Ser man på mängden musik som produceras och hur mycket den säljer och jämför det med hur bra den är så är det låååååg nivå numera. Detta jämfört med musik som sålde bra på 50-60-70- talet. Frågan är om man ens skall se viss modern musik i samma ljus som musik som gjordes förr. Det är något annat, primitivare, mer som något att samlas runt socialt och tycka samma om. "Vi är i samma gäng". Lagtröjorna på och vråla "Heja blåvitt". Alltså som att alla skall hålla på sitt hemmalag från sin stad, även om det är i en skitdålig liga och de spelar dåligt. Det är gemenskapen. Något gemensamt att prata om, tycka om och socialisera kring. Inger fel i det tycker jag. Säker mycket mänskliga drag som ger sammanhållning och glädje. Men har detta egentligen ens med musiken att göra...? Är det ens sprunget ur ett intresse för musik? Det är ett populärkulturer-fenomen som jag inte tror egentligen har med musik att göra och så kommersialiseras detta. Skickligt utan tvekan, synsikt ur de som utnyttjar denna fina och mänskliga egenskap.  Eller så är det kanske en konstform/kulturyttring som kräver sin man, men det är vid sidan om den konstformen/kulturyttring jag kallar musik. Vi kanske inte skall klaga på detta, men istället föra in det i ett helt annat kulturellt fack och inte blanda ihop det med musik så som vi såg på musik på tex -70 talet. Om det blev så... så kanske den mer avancerade kreativa riktiga musik som finns där ute och som har fokus på musiken för musikens skull och inget annat skulle bli mer intressant i det mediala bruset. Jag tror då att dessa musikens skapare skull kunna bli stora duktiga artister som de genier som kom fram förr. Förr var de duktiga instrumentalisterna, kreatörerna och de musikaliskt begåvade de som blev de kända och väl ansedda bland den stor allmänheten och kunde göra pengar på det. I dag är det semifigurer som spelar enkla ackord och sjunger med en kvalitet som jag gör i duschen och de blir rika på musikens bekostnad. Publiken, ffa de yngre fattar inte ens vad de missar musikaliskt. De får aldrig chansen att fatta. The Hooters sjunger för 30 år sedan "Give the music back", men det har bara blivit värre. Vad gör vi nu?

Det är lite tillspetsat kanske men det är bara för att lyfta upp och visa på mina tankar om detta fenomen. 

 

Jag håller med om mycket i denna video och den kan vara sevärd i ämnet.

 

Den kommersiella musikens degenerering.

 

 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Intressant diskussion runt musikens utveckling och jag känner igen mig i mycket. Jag har inte tid för några längre utläggningar nu men ett par reflektioner kan jag bidra med.

 

1. Konsumtionsmönstret har ändrat sig och musik används överallt på ett sätt som inte var vanligt på 50/60/70-talet. Den stora förändringen kom nog i och med det bärbara ljudet.

2. Ytterligare ett steg mot det som vi ser idag togs nog i och med den tilltagande skärmanvändningen vi ser idag och för all del musik i TV. Hur den presenteras har blivit viktigare.

3. Musik används mer och mer för att visa grupptillhörighet och det är en trend som är betydligt äldre men det finns fler grupper att tillhöra numera och kanske gör det musiken mindre bred?

 

Jag har förstås inte svaren men det är skojigt med sådana här funderingar.

Link to comment
Share on other sites

Det finns mycket intressant att gräva i om man som jag på sistående har studerat musikhistoria och musikteknologi. Som en röd tråd går, oavsett gengre, de kommersiella krafternas inflytande på vad som produceras och hur. Före genombrottet av radion, avspelningsteknik för hemmet och envar, var mycket av musiken framfört för att kunna dansas till. Så även jazzen som idag är mer "lyssnarmusik" än dansmusik. I radions barndom i USA så var det till och med livemusik i studion som var den vanliga formen av musikframträdande och först senare inspelad musik. Radions inverkan på musikutbudet kan inte underskattas, så också i Sverige. Vi som är så gamla att vi upplevt radio utan musikkanal P3 etc. och lyssnade på Radio Luxemburg på gamla rördrivna radioapparater eller kristallmottagare, ser hur utvecklingen exploderat och har föga idag gemensamt med t.ex. ungdomskulturens framväxande under 1950-talet då en ny generation unga för första gången blev en konsumentgrupp värd att producera musik för och en ekonomisk maktfaktor att räkna med. "Brittinvasionen" med Beatles mfl fick den Amerikanska musikindustrin att svara med allehanda band som The Monkeys för att inte tappa mark på populärmusikens område efter rockens stagnation. Grundläggande är producentrollens förändring över tid från att vara musikernas lydiga tjänare till att egentligen få ett bestämmande och avgörande inflytande på vad, hur och vilket sätt musik skulle spelas in. Striden mellan det kommersiella och det musikaliska har pågått sedan dess och fått en ny generation av musiker att satsa på egna "hemmastudios" i den digitala eran. Hela eran från MTV-generationen och framåt har förstått att marknadsföring har blivit så mycket enklare över de olika sociala och digitala medierna, men också livsnödvändig för att synas och höras, vilket är en förutsättning för att kunna få ut sin musik och ens i närheten kunna leva på den. I "gratistjänsternas" spår har de stora bolagen kommit att tjäna mer på liveframträdanden och kommersiella produkter än på själva "låtförsäljningen". Utbudet är enormt och musik konsumeras på ett helt annat sätt idag, än tidigare, mycket tack vare den förhållandevis billiga utrustning som krävs för att avlyssna densamma. Kvantitet har ersatt kvalitet i många sammanhang tyvärr, men en viss ljusning kan möjligen skönjas med vinylens "återkomst" bland unga. Musik är i mångt och mycket en livsstil och gruppmarkör som nämnts tidigare. Men det är som fenomen inget nytt, det har alltid funnits en motsättning mellan populärmusik och seriös konstmusik som har ansetts "finare". Det är först senare som t.ex. jazz numera anses höra till konstmusikformerna. Men även detta är ifrågasatt om detta skall leda till särskild undervisningslinjer vid Musikhögskolan.

Mycket var säkert bättre förr i fråga om musik och musikkvalitet, men man får inte glömma att det sker en musikutveckling även idag som är mycket spännande, men svår att hänga med eftersom tempot är så uppskruvat volymmässigt. I historisk betraktelse så kommer nog det finnas en hel del minnesvärt och banbrytande i musikväg från vår egen tid som framtida musikforskare kommer att gräva i. Var generation finner sin musik liksom gamla audiofilstofiler som många gånger har fastnat i sin generations musik.:D:)

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Intressant Calm!

 

Att Jazzen som du beskriver har hamnat i ett finare fack numera är nog också en relationsfråga till den nyare musiken. 

Jag har inget problem med att den nya musiken är enkel i sig och att den ofta saknar duktiga musiker och instrumentalister. Visst kan den ibland ha sköna beats och sound men på något sätt tar den slut fort. Den berör inte. Det tråkiga är att den får så stort utrymme. Så stort att många unga i dag aldrig exponeras för annan musik med duktigare musiker och instrumentalister. Jag försöker hemmavid att entusiasmera mina tonårsbarns kompisar att lyssna lite med mig då och då. Det är uppenbart att de blir fascinerade av "min" musik. Vissa har dessutom börjat ladda ner klassisk musik jazz och annat. Nu senast med lite mer ovanliga Queen låtar, då en kille utbrast: -Detta har jag aldrig hört, det är ju skitbra. 

Jag tror att alla människor som har visst musikintresse vilket nog de flesta har så kommer de att välja högre musikkvalitet om de exponeras för det. Det är i alla fall så det verkar vara bland mina barns kompisar.

 

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, Apexorca said:

Nu senast med lite mer ovanliga Queen låtar

 

Jag har följt Queen sedan deras start och är då nyfiken på vilka som är de lite mer ovanliga låtarna?

 

@Apexorca bra att du ger de ungdomarna möjlighet att bli Queen-fan, gillas av mig:thumbsup:

 

/byZan

Edited by byZan
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, byZan said:

 

Jag har följt Queen sedan deras start och är då nyfiken på vilka som är de lite mer ovanliga låtarna?

 

@Apexorca bra att du ger de ungdomarna möjlighet att bli Queen-fan, gillas av mig:thumbsup:

 

/byZan

 

Ja vilka låtar av Queen är ovanliga? Jag har lyssna mycket på alla plattor så för mig är alla rätt vanliga. Allt är relativt...

Dagens tonåringar (som jag tycker att det verkar) kan bara liiite Queen tex "We are the Champions" från någon film alla har sett och "Another one bites the dust" som ett exempel till. I detta enskilda fall var det  "Dragon Attack" och "Need Your Loving Tonight" de inte hört innan men gillade mycket och gav spontant positivt omdöme och dröjde sig därför kvar i soffan.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Apexorca said:

Intressant Calm!

 

Att Jazzen som du beskriver har hamnat i ett finare fack numera är nog också en relationsfråga till den nyare musiken. 

Jag har inget problem med att den nya musiken är enkel i sig och att den ofta saknar duktiga musiker och instrumentalister. Visst kan den ibland ha sköna beats och sound men på något sätt tar den slut fort. Den berör inte. Det tråkiga är att den får så stort utrymme. Så stort att många unga i dag aldrig exponeras för annan musik med duktigare musiker och instrumentalister. Jag försöker hemmavid att entusiasmera mina tonårsbarns kompisar att lyssna lite med mig då och då. Det är uppenbart att de blir fascinerade av "min" musik. Vissa har dessutom börjat ladda ner klassisk musik jazz och annat. Nu senast med lite mer ovanliga Queen låtar, då en kille utbrast: -Detta har jag aldrig hört, det är ju skitbra. 

Jag tror att alla människor som har visst musikintresse vilket nog de flesta har så kommer de att välja högre musikkvalitet om de exponeras för det. Det är i alla fall så det verkar vara bland mina barns kompisar.

 

Håller med dig. Vad jag menade med ny musik var nog inte i första hand den datorproducerade samplingsmusiken som sköljer över våra ungdomar under deras vakna tid på dygnet utan både nyare jazz, klassisk musik och alla dessa duktiga sångare som kommer fram. Jag lyssnar ganska brett och gillar mycket nytt jag hör som har god kvalitet. Sedan har vi den volymbaserade massan som bara flyter förbi och inte ger några som helst avtryck. Förr hette det skvalmusik.

Kul att du tar dig an ungdomarnas musikuppfostran. Det kan verkligen behövas att både få smaka på musikkvalitet och återgivnings dito!:thumbsup:

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

On 2018-08-21 at 21:31, Apexorca said:

Jag är ju rätt förtjust i Nordost och nu senast QRT produkterna där QKORE6 och QB8 flyttat in hos Thor och Valhalla. 

Thor innehåller ju en Nordosts Quantumkrets som utvecklades 1997 (tror jag det var). Den har alltså överlevt i drygt 20 år i olika produkter och rönt många goda omdömen. Thor har jag ju testat själv och den har slagit ut många strömrodukter i mitt system, ffa till front end prylarna. Vad Quantumkretsen gör,  populärvetenskapligt förklarat, är att neutralisera störningar både i nätströmen vidare in i Hi-Fi-produkterna och även i rymden runt kretsen . (elektromagnetiskt???). Med tiden kom Nordost på att flera sådana kretsar gjorde jobbet bättre och bättre och strömprodukterna Qx2 och Qx4 tillkom och Thor försvann ur sortimentet. Jag är glad i min Thor som används som en riktigt bra strömlist med internkablage från Valhalla till min front end... men den har bara en Quantumkrets. Hmmm. 

Med tanke på alla de tester jag läst och de goda omdöme de som testat Qx2 och Qx4 har givit dessa produkter så tänkte jag strunta i att prova detta och köpte istället. "Thoren med Quantum är ju bra ju".

 

_49U8991.jpg.38da4cced4608b7ec324f9fb14e40812.jpg

 

Det blev en Qx4.

Den insatte i dessa produkter vet att de skall kopplas i serie med nätströmmen och göra kunna stå fysiskt mitt bland alla produkter, Alltså behövs en ganska lång strömkabel till och den kan inte vara av sämre kvalitet än övriga nätkablar. I mitt fall "måste" det då vara en Valhalla gärna i ca 2 meters längden så att går når in i racket ordentligt. Dessutom menar vissa att den i vissa fall gör sig bäst mot front end och låta slutstegen vara utan. Det är ju faktiskt så jag gjort med Thor och som jag kommit fram till för många år sedan. Visst kan det vara värt att testa igen dock. Qx4 har en en on/off knapp som gör effekten enkel att testa. Det kommer jag så klar att göra.

Detta köp är således en chansning dock med vissa goda grunder och viss erfarenhet, men ändå en chansning. Återkommer med hur denna produkt påverkar musiken när jag har hittat rätt kablage. 

 

Nu har jag hittat lite kablar. 

3 Valhalla med bra Furutech FI-E50 (R) kontakter. En till Qx4 och 2 till mina Einstein Riaa som hade Brahma innan. 

 

_49U8999.jpg.e50fcf0e7ea688ae1032e391e33e8870.jpg

 

Min tanke om två nya nätkablar till mina Einstein mono Riaa är de små delikata signaler som skall förstärkas i ett Riaa. Jag har tidigare märkt att bättre tonarmskabel var troligen den signalkabel jag hört störst skillnad på av alla signalkablar. Gissar att även strömkablar och kontakter är viktiga för Riaa, kanske viktigare än till viss andra produkter. Eftersom jag har Valhalla till allt annat ville jag ha det här också.  

Till Qx4an var det helt nödvändigt med samma strömkabel för att inte få en flaskhals där. Den kopplas ju i serie.

 

Nyfiken och med lite ont om tid för först lyssningen kopplade jag in allt, dubbelkollade fasen och körde en platta jag brukar ha för att få mina första intryck när jag testar saker. 

Här var en uppenbar skillnad med en gång. Det jag hörde först var att sångerskans röst hade flyttat sig ett steg mot mig och absolut inte på ett påträngande sätt, bara mer närvaro och nästan verkligt. Rösten var mer fokuserad och mer frikopplad med mer luft kring sig än jag hört tidigare. Det var nästan så att jag hoppade till när hon började sjunga. När man hör en platta man kan väl vet man vad som skall hända reflexmässigt men detta överrumplade mig. Kan hända det är den bästa röstpresentation jag hört i mitt system.

Det tog ett tag innan jag kunde lyssna på något annat än rösten i musiken för jag var rätt fascinerad.

Jag märkte i olika typer av tempo, intensitet och komplexitet att musiken var otroligt kontrollerad. Jag har speciellt ett stycka jag kollar komplexitet med.  När jag för många år sedan började använda stycket till det fick man anstränga sig för att hänga med i musiken. Instrument, takt och tajming var svårare att följa. Ett krav för att en prudukt skall få stanna i mitt system är at detta blir bättre. Med den senaste förändringen var det nog det största steget i rätt riktning jag hittills haft. Låten som normalt kan kännas lite väl rörig och nästan stressande blir nu rena barnleken att hänga med i. Den känns nästan som man kan tänka sig att Matrixkaraktären Neo ser "koden" och allt annat i ultrarapid i slutet av filmerna. Tänker er det och ni förstår känslan och upplevelsen i denna låt. 

Sång, instrument, perspektiv får en bättre separation. Den kanske uttjatade svärtan är så bra jag någonsin hört. 

 

 

Jag måste så klart isolera dessa båda förändringar innan jag kan veta säkert vad som gör effekten. Men den totala effekt är mycket bra.

 

Nu får jag nog säga att jag har genomfört hela mitt Nordostprojekt och jag imponeras faktiskt av varenda produkt som alla drar sitt strå till stacken. Många gånger gör Nordosts produkter nästan alltid samma sak. Ökar tajming, klarhet och textur mm, men Qx4'an förbättrar mer perspektiv, separation svärta och lugnet. 

Det går att bygga ut med mer fler Qx4or vilka skall ge en adderande effekt för varje enhet man använder. Men nu är det i alla all relativt optimerat och det både känns bra och låter bra. 

För er som har tankar att jobba med strömmens alla delar så kan jag inte annat än att rekommendera att prova dessa prylar. 

Qx4an är nog den produkt jag hade minst förväntningar på, men som så ofta så får jag krypa till korset inför mig själv och acceptera att jag inte kan fatta allt och bara får acceptera det som jag hör.

 

 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Kompletterar med en bild på kontakterna.

 

_49U8997.jpg.5b47fd3c9d0289d3aea8099b991e99b2.jpg

 

Det är svårt att testa effekten av kontaktbyte. Det tar ju lite tid att skruva loss etc. Men nog är det möjligt att ändå får en känsla för förändring av ljudet. Systemet bör svar mycket välkänt, som sitt eget system är. 

Jag har bytt kontakter förr och jag tycker att bättre kontaktdon ger bättre musikåtergivning. Jag testade samma kontakter på nätkabeln till min MSB-rigg och var positiv till förändringen. 

Det är svårt att kvantifiera förbättring med bättre kontaktdon jämfört med annat man gör i anläggningen som ger bättre ljud, men jag är övertygad om att det bidrager till väljud med bättre kontakter. Känslan i dessa kontakter är makalös. Dessutom tycker jag de ser ruggigt bra ut. Nu är det bara så att jag inte kan se dem  inkopplade särskilt bra. 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Apexorca said:

Funderar på vinyl som inte svart. De som är färgade och eller genomskinliga.

 

Påverkar det ljudet, slitaget eller annat?

 

Har för mig att det blir mindre slitage på vanlig svart vinyl jämfört med färgade. 

 

Finns en tråd på discogs där detta diskuterades.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, JWE said:

Har för mig att det blir mindre slitage på vanlig svart vinyl jämfört med färgade. 

Det beror nog på vilken vinylblandning som används. Det har växlat i högsta grad under årtiondenen. Deutsche Grammophon var kända på 70-talet att använda allt för mjuk blandning. Det blev lågt brus men skivorna slets ut. Med Mercury var det tvärtom. På senare har det mixtrats mycket för att få fram bättre och renare vinylmassa och därtill mer miljöanpassade blandningar. 

 

Hur och om de färgade albumen är annorlunda i detta avseende vet jag inte. Det beror väl på hur väl de är gjorda och jag tror inte det enbart finns två vinylmixar, dvs en färgad och en svart ( finns ju också ofärgad).

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Bebop said:

Det beror nog på vilken vinylblandning som används. Det har växlat i högsta grad under årtiondenen. Deutsche Grammophon var kända på 70-talet att använda allt för mjuk blandning. Det blev lågt brus men skivorna slets ut. Med Mercury var det tvärtom. På senare har det mixtrats mycket för att få fram bättre och renare vinylmassa och därtill mer miljöanpassade blandningar. 

 

Hur och om de färgade albumen är annorlunda i detta avseende vet jag inte. Det beror väl på hur väl de är gjorda och jag tror inte det enbart finns två vinylmixar, dvs en färgad och en svart ( finns ju också ofärgad).

 

Ja gudarna skall veta att den svarta vinylen skiljer sig åt rätt mycket. Det sägs att den som används i Japan är bättre. 

Jorma Koski berättade för mig att han ville använda ofärgade material i sina kablar eftersom olika färger har olika elektriska egenskaper i tex plast runt ledare etc. Jag tänkte kanske att vinylens egenskaper får en påverkan av färgen i sig. Att den ändrar egenskaperna på vinylen jämfört med om samma vinyl var svart.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

On 2018-08-22 at 08:41, calm said:

Var generation finner sin musik liksom gamla audiofilstofiler som många gånger har fastnat i sin generations musik.:D:)

24-åringen på jobbet tycker jag lyssnar på obskyr musik, men jag tycker det låter rätt så normalt.
Jag brukar kontra med att han en dag kommer upptäcka att vara något närmre fullärd :)

Link to comment
Share on other sites

Det snackades nyligen om MSB i en tråd och om att Larry lämnat över till några av sina många barn.

Det skall visst vara lite nytt drag i bolaget nu. Ffa ang kvalitetskänslan i produkterna och designen. Ett mycket uppskattat tilltag är den nya fjärrkontrollen. Jag har försökt blindtesta hur den nya låter men hör verkligen ingen skillnad mot den gamla fjärrkontrollen. Inte ens om jag sätter den på Sortkone från Nordost...

Jag får helt enkelt bara glädjas åt att den är smidig snygg robust och med skön känsla. Bara det var en anledning att starta MSB-riggen och spela digitalt. Var satt nu on/off knappen nu igen??? Just det bak på nätdelen ovh pytteliten.

 

Stilstudie.

 

_49U9107.jpg.08bed9f724404517c99d401043d0d794.jpg

 

Kontrollen är lagom tung och lagom liten.

 

_49U9093.jpg.8045f83b2010696a05c656d1c72e19b0.jpg

 

MSB-loggan är fräst i fjärrkontrollen. Aluminium känns det som.

 

_49U9101.jpg.fd7fa60dbece30d901ba9068c1fad36b.jpg

 

Hjulet som används som volymkontroll är för det inbyggda försteget. Jag har inte det i min MSB-rigg. Men det snurrar fint.

 

_49U9102.jpg.a4564d21e5b36b92016d95e4ed8c7916.jpg

 

Undertill har den ett hårt svart material som känns som bakelit.

 

_49U9103.jpg.f211ac726966c434d1f3a5331d0b4854.jpg

 

 

_49U9104.jpg.776245458a4781b6efd06a948cee5654.jpg

 

Gamla kontrollen vs. nya kontrollen...

 

_49U9105.jpg.ebec40e873dd516d25855078e1fa8153.jpg

 

Lätt match va?

 

Hittade en mer värdig motståndare till den gamla kontrollen. Kvalitetskänslan är obefintlig och lyx och flärd är inte prioriterat. Men visst funkar det!

 

_49U9106.jpg.d18f90464a9a363eaf565d04122c1446.jpg

 

 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Kul!

 

Har retat mig en del på den gamla fjärren och dess simpla utförande. Lägger man ned så mycket pengar på en apparat tycker jag att en fjärrkontroll bör svara upp till samma kvalitetsnivå som produkten. Då är det bra att MSB har tagit fram ett alternativ. Jag jämför med fjärrkontrollen till min ASR som är ett under av kvalitet och funktion. Kanske en allmän inställning till fjärrkontroller som sådana finns hos amerikanska tillverkare och konsumenter? Onödiga? Själv tycker jag att de har en mycket viktig funktion att fylla, inte att de är ett uttryck för lättja, utan att göra ljudmässiga justeringar,  inte där apparaten står utan där man faktiskt lyssnar. Senast jag köpte en fjärr var till Studerbandspelaren som pga att den inte kan placeras i ögonhöjd i relation till knappsatsen, numera hanteras via fjärr vid bandpåträdning och spolning, vilket gör att jag slipper de ofta okontrollerade sluten på spolningen där bandändan slår vilt mot spelaren. Mycket praktiskt och sannolikt slitagedämpande.

 

När det gäller den nya MSB-fjärren hur är den rent funktionellt? I bland upplever jag den nuvarande som "trög" i den bemärkelsen att den har en upplevd fördröjning och ibland kräver flera tryckningar för att funka. Ibland startar den också en låt en bit in istället för från början. Byter relativt ofta batteri i min av denna anledning. Vilka batterier sitter i den nya?

 

Calm

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

Det måste man säga var ett rejält steg framåt avseende fjärren! Men, var har du nätdelen? Är den dold för att inte stacken ska bli för iögonenfallande?

Och sen måste jag bara kommentera att du måste verkligen gilla att damma! Har aldrig sett en så dammfri svart produkt tror jag! :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, calm said:

Kul!

 

Har retat mig en del på den gamla fjärren och dess simpla utförande. Lägger man ned så mycket pengar på en apparat tycker jag att en fjärrkontroll bör svara upp till samma kvalitetsnivå som produkten. Då är det bra att MSB har tagit fram ett alternativ. Jag jämför med fjärrkontrollen till min ASR som är ett under av kvalitet och funktion. Kanske en

 

När det gäller den nya MSB-fjärren hur är den rent funktionellt? I bland upplever jag den nuvarande som "trög" i den bemärkelsen att den har en upplevd fördröjning och ibland kräver flera tryckningar för att funka. Ibland startar den också en låt en bit in istället för från början. Byter relativt ofta batteri i min av denna anledning. Vilka batterier sitter i den nya?

 

Calm

 

Har inte snvänt den så många dagar. Kan återkomma om jag upplever samma seghet. Har inte märkt det ännu.

Verkar som om man laddar den med USB-ksbel.

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, AlfaGTV said:

Det måste man säga var ett rejält steg framåt avseende fjärren! Men, var har du nätdelen? Är den dold för att inte stacken ska bli för iögonenfallande?

Och sen måste jag bara kommentera att du måste verkligen gilla att damma! Har aldrig sett en så dammfri svart produkt tror jag! :)

 

 

 

Nätdelen står på en hylla längre ner i racket för att inte stå för nära signalkällan. Jag har inte testad detta så noga men har hört flera som upplever förbättring när nätdelen kommer bort en bit. Dessutom gillar jag att få ner antalet iögonfallande prylar. Men det blir ändå en del synliga prylar ju.

Jag dammar hela stereon och racket en gång i veckan men ibland blir det varannan vecka om jag är slö.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Snyggt! Att ha samma "kinafjärr" som till satellitmottagaren känns ju sådär, så det här var ett klart steg framåt/uppåt som ligger mer i linje med produkterna :thumbsup:

 

Det är intressant det där med grejer som inte påverkar ljudet - hur mycket skall man som leverantör investera i det? Jag reagerade på den superläckra lådan till Technichs-spelaren i @AlfaGTV s tråd från @Dynamik Harry som inte direkt tillför något ljudmässigt, men visst är det häftigt - inte minst om man behöver transportera spelaren ofta. Om man skall skicka den däremot så behöver man antagligen ett skyddande emballage utanpå det skyddande emballaget :D

 

 En fjärr då, ja den använder man varje dag och den ligger framme så självklart tycker jag att den skall vara i nivå med det den styr!

 

visit08.JPG

Edited by Taxmannen
Link to comment
Share on other sites

En ny fjärr är på väg och ser verkligen fram emot att testa den. På bild är den riktigt "söt" som min kvinna skulle uttrycka sig. För mig är funktionen och känslan viktigast!

Och naturligtvis innehållet!

Är genuint misstänksam vad gäller tjusiga kartonger, flightboxar etc. Hur ser prioriteringen ut? Innehåll eller yta? Lite som kvinnor och vinflaskor.

Därmed inte sagt att Technics nya spelare på något sätt skulle vara dålig, tvärtom. Kanske lite extra känslig som riktiga rashästar brukar vara.:39::)

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, calm said:

En ny fjärr är på väg och ser verkligen fram emot att testa den. På bild är den riktigt "söt" som min kvinna skulle uttrycka sig. För mig är funktionen och känslan viktigast!

Och naturligtvis innehållet!

Är genuint misstänksam vad gäller tjusiga kartonger, flightboxar etc. Hur ser prioriteringen ut? Innehåll eller yta? Lite som kvinnor och vinflaskor.

Därmed inte sagt att Technics nya spelare på något sätt skulle vara dålig, tvärtom. Kanske lite extra känslig som riktiga rashästar brukar vara.:39::)

 

Calm

 

Hehe!

 

Kul att du har en sådan fjärr på gång. Du blir nog inte missnöjd tror jag. 

Jag har nu testat min och knäppt provocerande mycket på olika knappar och den har inte segat utan funkat bra.

 

Nu kanske detta blir väl mycket nörderi och jag är egentligen ingen fjärrkontrollsfetischist, men jag gillar inte överdådiga fjärrkontroller som blir spekulativa i sin form och ibland väger som en stekpanna. Jag gillar heller inte plastiga plottriga skitbilliga Kina-kontroller.

De skall kännas gedigna, vara rätt små så man håller dem bra i handen och vara logiska. Allt detta har denna MSB-kontroll och den är nog den bästa jag har, tycker jag. 

 

Krell-kontrollen är gedigen och kan användas som ett vapen om det skulle behövas, men är lite klumpig att hålla i.

 

_49U9108.jpg.76bc59e7e970fbbaad92934a1d49fa56.jpg

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

@Mr. D Thats right! :D I'v got one of those before and I loved it. I often spoke about it because it really was "another kind" of remote control. Especially at that time. I don't think it´s that kind of "cheap plastic". The frame is some metal and very strong and just slightly bigger than a credit card. Though it's just a few mm thick, its' very strong easy to use. Are they still possible to buy?

My first on was used several years but it accidently broke and I got a new one. It was sold with the a Krell unit some years later. 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, said Apexorca:

@Mr. D  Thats right! : D I'v got One Of Those before and I loved it. In thwart spoke about it Because it really was "another kind" of remote control. Especially at that time. I do not think it'sa that kind of "cheap plastic". The frame is some metal and very strong and just slightly bigger than a credit card. Though it's just a few mm thick, its' very strong Easy to use. Are they still possible to buy?

My first one was used Several years but it Accidently broke and I got a new one. It was the soldier with the text Krell unit some years later. 

 

 

"Cheap Plastic" Compared to the Several remote controls I have had from Krell (I have had Several systems from Krell - amps and preamp) but indeed very user friendly. Quite frankly I do not know as I've got the two remote controls when i got my preamp (it Seems That We Have The Same preamp). My local tech has very good direct contacts with Krell. I will ask him to enquire.

Edited by Mr. D
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...