Jump to content

Mästarmöte har en vinnare!


Apexorca

Recommended Posts

Fin jämförelse med bilarna tycker jag. Imponatorfaktorn spelar nog in en hel del i folks val av prylar.

I Munchen fick jag i år en av mitt livs största lyssningsupplevelser via prylar från japanska Audio Tekne och DC10 på alternativmässan.

Drygt 2 min in på denna:

Inte nåt har skrivits på svenska forum vad jag vet.

Helt hysteriska prislappar tyvärr (som nämns på slutet) men - så lätt och självklart det spelade. :app:

Svåra frågor att svara på tycker jag. På första frågan så är jag humörsberoende till 100%. T.ex så satt jag och Listen to music nyligen och spisade klassiskt en hel kväll och jämförde emellanåt olika tolkningar av samma verk. Då är man på den sidan av skalan. En annan dag springer jag runt och mäter reflexer i lyssningsrummet...

De andra två frågorna har jag mycket vaga uppfattningar om numera. För fem år sen hade jag varit tvärsäker. Kanske jag lärt mig nåt på vägen, det är inte så enkelt.

Edited by Grottmannen
Link to comment
Share on other sites

Eftersom jag ägt ett par Guarneri memento måste jag bara säga att man blir helt såld på designen, man kan sitta o bara titta på dom, nästan hur länge som helst. De låter riktigt stort och bra men jag är ändå mer nöjd med mina Magnepan 3.7. Väldigt olika skolor, men visst är SF fantastiska.

Link to comment
Share on other sites

1. Emotionellt om allt funkar. Tekniskt om jag hör något som är fel (brum, skrammel, orena "s", svaj...). Om jag går tillbaka 10-15 år styrdes jag mer av fåfänga, drivet av att ha det "senaste" och ett visst märke. Idag är jag stark nog att följa egen övertygelse med en mindre del yttre påverkan. Helt opåverkbar från marknadskrafter, "testimonials" och liknande tror jag ingen är.

Exempel: Jag har två anläggningar med rätt stora skillnader i specifikationer och välljud. Men jag har inga som helst problem att njuta av musik i fulla drag från båda.

2. För min del är det fullregisterhögtalare, akustikbehandlingen (behovsrelaterat men hos mig är det ett måste - i mitt förra hus kändes inga sådana behov) och rörbaserad elektronik som jag tycker är bryggan från korrekt återgivning till musikalisk njutning.

3. Ingenjörskonst på hög nivå av personer som kan teknik och musik och med insikter hur det funkar i en bostad. Om det blir en fullödig njutning eller inte är individrelaterat i hens kombination av rum/elektronik/ekonomi/musikintresse/lyssningsposition/designpreferenser mm. Inom upplevelseindustrin finns inga självklara ettor och tvåor. Uttalanden typ "världens bästa" och liknande är för mig ren bullshit. Möjligen kan man kora världens högsta högtalare, världens längsta tonarm eller världens dyraste pickup. Men det har ju inget med saken att göra.

En stor skillnad mot förr är hur mycket design slagit igenom. Det märks inte minst här på Euphonia där framför allt Sonus faber diskuterats mer i termer av utseende snarare än ljud. Det finns ju t o m de som byter hifi pga utseende som första parameter. Även kablar resoneras i termer av design fast man gör allt för att dölja dem. (Var på hembesök hos en elektronikprofessor i veckan. Han använde Cardas men tyckte de lät bättre utan all flärd så han skalade bort all yttre kosmetika).

Link to comment
Share on other sites

Guest musicus

Jag lyssnar emotionellt!! Berör det inte kvittar det, uavsett pris och namn på prylarna!! Sen får jag forholda mig til min vardag, som ger mig en viss möjlighet og tillgång at prioritera mina val utifrån, den ändras ju genom livet, beroende bl.a på vilken fas man er i, jag er i småbarns (6-7 års åldern) fasen nu och det gir som tur er en motvikt mot at man tar av för mycket (been there, done that also), eller för at holda mig til bil analogien, jeg skulle gärna körd Aston Martin anyday! men, värkligheten tillsäger at det får bli en Volvo V70...

Jag har testat mycket och lyssnat ennu mer, genom tiderna, men har dom ca 15-16 årene (mostly) fastnad för en kombination av Tysk presisjon, Audionet! inget känslomässigt flum her, och Wilson Benesch talare, carbon & high tech, den synergien (WB/A) ger mig något få, om nogra andra klarar av, svårt at beskriva, men det sitter!!

Jag hadde WB före Audionet och fick testa mig fram, men när det satt så va det gjord, lite kul då jag upptäcka at också WB har importen i UK på Audionet, så nått va det jag ramlade över der, det kan tunes pytte lite i ens val av kablar, om man vil ha lite gosig, mjuk eller transparang ljud, jag vil ha mest möjlig transparent ljud, "shit in, shit out"....

Emosjonen för mig, tror jag, ligger i at det er gjord teknisk korrekt, då blir det inte hårdt, kallt eller hur man nu vil beteckna det, WB`s filosofi er ju "The future is carbon", dom anvender fortfarande analogue recordings för at voice sina högtalare, dom gör sina grejer mestadels in-house, dom er trogna sina ideal! even på vinylsidan (dom började med vinylen) kombinerar dom design, brukar vänlighet och prestanda på ett sett som jag finner mycket tillfredsställande...

För at återgå till bil analogien, skulle man en dag få möjligheten at köra i Aston Martin klass, så tror jag even då at jag hade valt från WB/Audionet sortimentet, så på nått sett har man jo tydligen hamnat rätt!!

mvh

Edited by musicus
Link to comment
Share on other sites

Nu till några svåra frågor:

1- Hur lyssnar ni på en skala emotionellt till tekniskt?

2- Vilka hifi prylar eller kombinationer är mer emotionella eller tekniska och hur matchar man mellan dessa för att få just sitt ideal?

3- Hur gör högtalarkonstruktören det emotionella i en högtalare? Eller är "alla det" fast för olika individer?

1.- Jag lyssnar kontinuerligt på musik, texter, rytm och komposition, men får emellanåt microsekunderssignaler som omvandlas till tekniska tolkningar. Speciellt om det är något annorlunda eller något jag inte hört förut. Ibland är det inspelningen, ibland är det utrustningen, däri en del av tolkningen. Det kan alltså både vara positivt och negativt.

2.- Allt är både emotionellt och tekniskt, precis allt. Även mediat. Om silverdiskar vore vackrare så hade jag spelat mer digitalt.

3.- Vet ej. Väldigt bra fråga, men jag har inte en susning.

Link to comment
Share on other sites

Eftersom jag ägt ett par Guarneri memento måste jag bara säga att man blir helt såld på designen, man kan sitta o bara titta på dom, nästan hur länge som helst. De låter riktigt stort och bra men jag är ändå mer nöjd med mina Magnepan 3.7. Väldigt olika skolor, men visst är SF fantastiska.

Ja väldigt olika och lyckade skolor som båda har fördelar. Med ett bra matchningsmål kan man dock närma dess 2 högtalare varandra även om de aldrig kommer att låta lika.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Är det höst nu? Vädret är ju som sommar.

Det är väl ändå hög tid att testa lite igen tycker jag. Lådor som nu är på resande fot kan kanske förbättra ljudet, eller också inte. Vi får väl se om de kommer fram och om de gör nytta.

Kanske lådor i trä med kabelanslutningar? :Thinking:

Calm

Link to comment
Share on other sites

OBS! Här kommer ett test. Jag har inte handlat. (På förekommen anledning förtydligar jag detta här)

HifI är snårigt.

_49U3481.jpg

Det är lätt att hamna på djupt vatten...

_49U5633%201.jpg

och det är härligt.

Trålådor med kablar var en bra gissning men det är någon vecka kvar på dem.

Lindome är rätt nära. Gryphon. Han känner mig för väl vid det här laget. Det ÄR tungt ca 85 kg. Men det är deras minsting Antiteon i stereoutförande. :blush

När jag hörde Gryphon med The Sonus Faber för ett år sedan så var det det fräckaste Hifi upplevelse jag haft. När det trycktes på rätt knapp på steget förstås. Det var lite si och så med knapptryckningarna de officiella domedagarna, men det lät ändå fantastiskt bra. Men att sedan få höra det i det varma läget, Bias H, så var det kusligt bra.

Jag har insett att Gryphon sammanfaller med mitt ljudideal, både i deras filosofi och vart de strävar när de konstruerar och dels hur det faktiskt låter.

Jag skulle vilja karaktärisera det efter mina erfarenheter som enorm kraft med skir finess och mina måsten som är luft, live och friskt naket ljud. Jämfört med krell är det öppnare, mer upplöst, tydligare utan att bli kantigt och luftigare. Det som är mest likt är dynamiken även om Gryphon är snäppet bättre där också. Även med microdynamiken som är klart tydligare. Allt bredvid det uppenbara i musiken för större utrymme vilket ger det hela en mer livfull verklig känsla.

Detta var mina generella uppfattningar och mina förväntningar inför detta test.

Efter engagemang från HIFi Stället och 2 starka forumpolare svettades tröjan fast vid kroppen när denna pjäs bökades in i testbänken... på golvet.

Kylflänsars nytta har sällan varit tydligare. Var är mina???

_49U7362.jpg

_49U7382.jpg

Här bränns det bra och pulled pork skulle passa bra här.

_49U7385.jpg

Bild på CD samlingen i den blanka fronten.

_49U7394.jpg

Nej! Tappa inte fokus. Till uppgiften.

_49U7396.jpg

_49U7360.jpg

_49U7376.jpg

_49U7378.jpg

_49U7380.jpg

_49U7388.jpg

_49U7398.jpg

Gryphons formspråk passar rätt bra till The SF tycker jag.

Och här ser vi Krell som normalt sätt ser stark ut. Hmmm.

_49U7390.jpg

Edit: Förtydligande.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Detta Gryphon är ett stereosteg, men men men. Det är mer som 2 monoblock. En strömkabel till varje kanal samt en strömbrytare till varje kanal. Det är bara lådan som är gemensam.

Monostereoblock???

Den har en inbyggd fastestare som visar om strömmen är rätt. Bara att koppla om tills den säger ok på båda stegen.

Kontakterna för HT kablarna är bastanta men med lite för litet hål i plastramen runt om. Jag får bara plats med ena pinnen i hästskon. Den andra får hänga ut. Spelar det någon roll???

Link to comment
Share on other sites

Ok, vad spännande. Stort Grattis! Det där blir nog hur bra som helst.

/Lasse

Hur bra är det? ;)

Lugn i stormen. Detta är ett test och inte en slant har bytt ägare. Vi får se vad jag tycker och om det är bra nog och känns motiverat. Det är ju alltid farligt att låna hem sådant men vet är bra.

Men det är jättekul kul att testa och se vad som händer med olika produkter i sitt system.

Edit: Tack ändå! :)

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Det är fina grejor! Är du inte rädd att dina plastkablar ska smälta i värmen?

Var det steget som stod på Hifistället tidigare i år en större variant? Tycker Gryphons förstärkare är fantastiskt läckra, har en våt dröm om en Diablo hemma en vacker dag...

Om du beslutar dig och behåller det, kommer det innebära byte av försteg också vad det lider eller kommer de lira bra ihop?

Edited by Svanteborg
Link to comment
Share on other sites

Bland de snyggaste, sexigaste och mest brutala steg som finns enligt mig, låter otroligt bra med bottenlös kraft.

Tyckte dock att nackdelarna med värmeutvecklingen och att det tog en bra stund från start innan det lät som bäst, helt enkelt "everyday use" var lite jobbig.

Skall bli intressant att se, eller höra vad du tycker.

Mvh

earwinSE

Link to comment
Share on other sites

Det är fina grejor! Är du inte rädd att dina plastkablar ska smälta i värmen?

Var det steget som stod på Hifistället tidigare i år en större variant? Tycker Gryphons förstärkare är fantastiskt läckra, har en våt dröm om en Diablo hemma en vacker dag...

Om du beslutar dig och behåller det, kommer det innebära byte av försteg också vad det lider eller kommer de lira bra ihop?

Det var en större variant. Mephisto Stereo amp på ca 110kg!! 175 watt 8Ohm osv, 6000watt i 1/2Ohm!!! klass A. Ganska stark sak. Det är kanske den bästa stereoförstärkare eller över huvud taget bästa förstärkare jag hört.

Diablo kan jag lova är vansinnigt bra.

Om det blir Gryphon så fungerar Krell EVO 202 bra med det. Men vad vet man om framtiden?

För den specifikationsintresserade. Gryphon specar.

Link to comment
Share on other sites

Bland de snyggaste, sexigaste och mest brutala steg som finns enligt mig, låter otroligt bra med bottenlös kraft.

Tyckte dock att nackdelarna med värmeutvecklingen och att det tog en bra stund från start innan det lät som bäst, helt enkelt "everyday use" var lite jobbig.

Skall bli intressant att se, eller höra vad du tycker.

Mvh

earwinSE

Kan bara hålla med.

Kör man Bias L (Low) så blir den human och låter fruktansvärt bra då med, som en riktigt bra Krell ;) (ta det inte för allvarligt) , men det finns några lager magi som inte kommer med.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Hur bra är det? ;)

Lugn i stormen. Detta är ett test och inte en slant har bytt ägare. Vi får se vad jag tycker och om det är bra nog och känns motiverat. Det är ju alltid farligt att låna hem sådant men vet är bra.

Men det är jättekul kul att testa och se vad som händer med olika produkter i sitt system.

Edit: Tack ändå! :)

Ok, men jag sätter en slant på att den blir kvar... ;)

/Lasse

Link to comment
Share on other sites

Kan bara hålla med.

Kör man Bias L (Low) så blir den human och låter fruktansvärt bra då med, som en riktigt bra Krell ;) (ta det inte för allvarligt) , men det finns några lager magi som inte kommer med.

Exakt, det gick bara att spela i ett läge Bias High, och då blir det varmt, dock ser ditt rum väldigt stort ut.

Dock inget snack om att det låter bra, lika självklart som det ser ut, bland dom kraftigaste 150 watt som finns.

Link to comment
Share on other sites

Är jag så förutsägbar? :blush

Kan vara dålig självinsikt. Jag får jobba på det. ;)

Nja, men efter din positiva och målande beskrivning av tidigare erfarenheter av Gryphon/SF samt med det goda rykte dessa bestar till förstärkare har så blir den helt enkelt kvar. Tror jag... ;)

Hur det nu än blir med det så ska det bli intressant att läsa vad du tycker.

/Lasse

Link to comment
Share on other sites

... bland dom kraftigaste 150 watt som finns.

I 8Ohm 150Watt, sedan blir det 300, 600 och jag tror det var 1200W i 1Ohm om man gillar att götta ner sig i specifikationsprestanda.

Det jag spelat hittills har ännu mer enkel oansträngdhet i presentationen än Krellen. Och det är tydligt. Eller som Bigblue sa: - Vi behöver inte göra ett AB test.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...