Jump to content

Blumenhofer Acoustics & High End Munchen


Recommended Posts

Som dom flesta säkert vet så pågår just nu årets High End mässa i Munchen, Europas största hifimässa. Jag besökte mässan även i år och som en stor bonus fick jag en inbjudan till en aktivitet dagen innan mässan. En inbjudan att besöka Blumenhofer Acoustics lokaler 1,5 timme utanför Munchen.

00000001.jpg

På flygplatsen hämtade Alf från VälLjud och Andrea Vitali (en av två Blumenhofer delägare) upp mig, Lasse från Transient Design och Janne från Skönt Ljud för en biltur upp till naturreservatet "Stauden" där Blumenhofer har sina lokaler.

Häng med.

Edited by Akkelis Audio
Link to comment
Share on other sites

Från Munchen åker man mot bergen och kommer ut i skogar och ängar.

00000002.JPG

Det första man stöter på utanför huset är ett jättehorn. Lasse kollar proportionerna och tycker det ser lovande ut.

00000003.JPG

Janne är först in genom dörren och han stöter direkt på ett antal lådor italienskt vin samt en hylla med gamla prototyper och nedlagda högtalarmodeller

00000004.JPG

Går man uppför trappan väntar detta fantastiska rum.

00000005.JPG

Det ska utforskas i detalj senare, först börjar vi en trappa ner där själva produktionen äger rum.

Link to comment
Share on other sites

Blumenhofer Acoustics ägs och drivs av Thomas Blumenhofer och Dr Andrea Vitali. (Doktor i mekanik)

Thomas Blumenhofer har hållit på med högtalarbygge i olika former i över 30 år. I Bayern – Tyskland har han byggt upp ett bra rykte. Han har byggt och installerat ljudsystem i mängder av studios, diskotek och konserthallar. Besöker du tex Tyska Teatern i Munchen så lyssnar du på Thomas Blumenhofers system och om du efteråt tar en öl på Löwenbraukeller så kommer musiken även där från ett Blumenhofersystem.

Bilden nedanför är tagen i deras "Fun room". Ett rum med stora horn, stora subbar och en bioduk. Detta rum hade också en del akustikreglering av deras egen typ och det används för mätningar av högtalarna.

00000006.JPG

Under en period byggde han även bilsystem och han fick ett antal priser för detta, tex för högsta ljudtryck i en bil med 177,7 dB. Han berättade också om ett projekt där han byggde om sitt garage till ett horn och lyckades spela så högt att det hördes 20 km bort.

00000007.JPG

Sedan 2006 är det dock hifi högtalare som han ägnar största delen av sin tid åt. I Blumenhofers team ingår sex andra personer där hans fru sköter bokföring och logistik. En nyckelposition har också Herr Bammer som sköter CNC maskinerna och montering av högtalarlådor samt filter. Blumenhofer gör lådor, horn och filter i sin egen fabrik. Herr Bammer kommer på en senare bild där han monterar filterkomponenter.

Som så många andra menar Thomas Blumenhofer att live musik är hans referens. Han menar också att han efter att ha jobbat med livemusik i över 30 år har stor erfarenhet av att lyssna och veta vad han ska söka efter. Dom viktigaste parametrarna är impulssvar, dynamisk realism utan komprimering, närhetskänsla, samt att högtalarna inte får använda största delen av förstärkarens effekt bara för att ”komma igång”. Det sistnämnda kräver hög verkningsgrad. Utifrån dessa kriterier är horn det naturliga sättet att bygga en högtalare på men där kommer då utmaningen att det inte ska låta som ett horn, ”tratt”.

00000008.JPG

Andrea berättar om snickeriet där vi ser travar av fanerad plywood. Blumenhofer bygger sina lådor i plywood eftersom både mätningar och lyssningar av MDF lådor visar att dom har en elak klang som oftast ligger i mellanregisterområdet.

00000009.JPG

CNC fräsen, den kanske viktigaste maskinen i företaget.

Link to comment
Share on other sites

Guest Niklas F

"Dom viktigaste parametrarna är impulssvar, dynamisk realism utan komprimering, närhetskänsla, samt att högtalarna inte får använda största delen av förstärkarens effekt bara för att ”komma igång”. Det sistnämnda kräver hög verkningsgrad."

Låter som det är roliga högtalare att lyssna till, kunna dra på utan att det ballar ur direkt.

Finns det någon i sverige som har ett par att lyssna på kanske?

Link to comment
Share on other sites

Låter som det är roliga högtalare att lyssna till, kunna dra på utan att det ballar ur direkt.

Finns det någon i sverige som har ett par att lyssna på kanske?

Du lyssnade på dom i Jönköping då du fotograferade min nacke och anmärkte på att vinylen knastrade. Annars kan man ju anta att Akkelis Audio som gör reportaget säljer dom, vilket de också annonserat på forumet.

Link to comment
Share on other sites

Guest Niklas F
Du lyssnade på dom i Jönköping då du fotograferade min nacke och anmärkte på att vinylen knastrade. Annars kan man ju anta att Akkelis Audio som gör reportaget säljer dom, vilket de också annonserat på forumet.

Aha, men det var ju någon liten variant som knappast kunde vräka ur sig några roliga db siffror :D

Dom där som visas på bilderna här i tråden ser lite roligare ut ;)

Link to comment
Share on other sites

00000010.JPG

Sågade och fanerade plywoodbitar till en högtalare. Ritningen som skymtas i bakgrunden fick jag inte fotografera mer är diffust.

00000011.JPG

Fler bitar sågas till enligt den "hemliga" ritningen. Ett rejält sågbord och ett gott handlag underlättar.

00000012.JPG

Jag hittade en hög svart MDF och undrade lite förvånat vad den gjorde hos Blumenhofer som ju bygger i plywood. Andrea berättade att MDF används i tillverkningen av hornen.

00000013.JPG

Och här ser vi tre olika horn, tillverkade i MDF.

00000014.JPG

Man bygger högtalarelementen i samarbete med en annan Tysk tillverkare. Membranen till Blumenhofer byggs som sandwichkonstruktion där flera lager limmas ihop för maximal styvhet i kombination med lätt vikt. Tydligen är det svårt att få till det perfekt och kraven är skyhöga så hela 80% av membranen kasseras.

Link to comment
Share on other sites

00000015.JPG

Här sitter då tidigare nämnda Herr Bammer och löder delningsfilter. Filtren byggs helt hardwirade och stor omsorg har lagts vid att lyssna fram rätt komponenter på rätt ställe. Herr Bammer har en bild och ett kretsschema framför sig för just det filter han bygger.

00000016.JPG

Ett färdigt filter med en blandning av Jantzen, Audyn Cap och Mundorf kondensatorer på olika ställen, varför, jo för att det lät bäst så. Detsamma gäller valet av spolar och internkablage. Det sistnämnda har solidcore ledare till en pol och multistrand till den andra. Varför då? Jo för att det lät bäst så. Det var roligt att få ta del av deras entusiasm och vikt vid att varje detalj ska vara "rätt" utifrån det ljud dom vill åstadkomma.

00000017.JPG

Frontbaffel i dubbel plywood

00000018.JPG

Ett högtalarelement där membranet då tillhört dom 20% som var så bra att det inte kasserades.

Link to comment
Share on other sites

00000019.JPG

Det fanns mängder av gamla prototyper och experimentprojekt på lagret. Många olika varianter har testats genom åren och av någon anledning har man inte slängt eller eldat upp dom gamla kasserade grejerna.

00000020.JPG

Förutom en oändlig mängd träfanerer kan man få sina högtalare lackade. Här syns ett par Fun 17 i moderiktigt vitt.

00000021.JPG

Janne pustar ut efter rundturen i produktionsavdelningen. Nu ska vi utforska Blumenhofers "showroom".

Link to comment
Share on other sites

00000022.JPG

Deras showroom var helt otroligt fint. Det ser ut som övervåningen på en stor lada där det är tak upp i nock och med fönster allra ä

längst upp för ljusinsläppet. Det är också en variation av vinklar, reglar, balkar så akustiken är jättebra utan någon form av "modern" akustikreglering.

Det fanns som ni kommer att se ett stort utbud olika elektronik att testa högtalarna med. På denna bild ser vi tex Cambridge, Einstein, T+A, Musical Fidelity och Master Sound. Dom små högtalarna är Blumenhofer Fun-17, ett bakladdat horn med utblåset mot golvet.

Dom stora högtalarna heter Clara Luna och dom berättade att den modellen sa avvecklas med motiveringen att det är en trevägshögtalare som har en aktiv bas. Alla övriga modeller är passiva tvåvägare, även dom största och dom vill försöka vara konsekventa med detta.

00000023.JPG

Hantverket och byggkvaliten är het oklanderligt utförd. Det märks i alla detaljer att inget lämnas åt slumpen eller slarvas med, varje liten detalj är lika viktig att göra perfekt.

Link to comment
Share on other sites

00000024.JPG

På flera platser i showroomet hittade vi elektronik med Blumenhofers logga.

00000025.JPG

En del såg helt egenkonstruerat ut, en del som denna skivspelare hade en Blumenhofer mod och varför inte, har man ett eget snickeri så....

00000026.JPG

Det var både rörelektronik och transistordito. Vi frågade om detta var produkter att sälja och fick veta att så inte var fallet. Dels var dom inte CE och ROHS certifierade men framförallt så vill man inte konkurrera med sina distributörer med egen elektronik. vill evi ha något för eget bruk gick det dock att lösa.

Link to comment
Share on other sites

Jo ha man ett eget snickeri så kan man lika gärna bygga allt själv. Dom har byggt både bänkar, stolar, lampor, mm, i egen design eller som stolarna ni kommer att se, som kopior på känd design.

00000027.JPG

Högtalarna stod snyggt uppradade, befintliga modeller och sena prototyper av kommande modeller vid varandra.

00000029.JPG

I umgängeshörnan bjöds det på vin, korv och skinka från italien, kaffe eller vatten för den som var sugen. På bilden ser vi från vänster Lasse (Transient Design), Thomas Blumenhofer och Andrea Vitali som driver Blumenhofer Acoustics, Janne från Skönt Ljud och tjejen som jag inte minns namnet på var flickvän till den holländska distributören. I detta läge blev vi dock lite bekymrade. Alla drack vin och vi var 1.5 timme från Munchen, hur skulle vi komma tillbaks? Fram på kvällen så löste dom det hela genom att ringa in en kille i 30-års åldern från byn. Det visade att han ALDRIG VARIT I MUNCHEN!!!!!, jösses tänkte vi, det finns tydligen urlantisar även här.... Lösningen var att programmera in vårt hotell i en GPS navigator.

00000030.JPG

Hifi intresset hos Thomas Blumenhofer går långt tillbaks i tiden är är genuint, något som många meter hifi tidningar vittnar om. Baselementen i bakgrunden är för övrigt rätt imponerande.

00000031.JPG

Image Hifi i mängder. En tidning som kombinerar väldigt snygga bilder med grundliga texter och tester.

Link to comment
Share on other sites

Härligt rapportage, Stefan!

Nedan bild sammanfattar en stor och viktig del av hifi-hobbyn: mötet med människor, njutning och ett glas rött!

00000029.JPG

I umgängeshörnan bjöds det på vin, korv och skinka från italien, kaffe eller vatten för den som var sugen. På bilden ser vi från vänster Lasse (Transient Design), Thomas Blumenhofer och Andrea Vitali som driver Blumenhofer Acoustics, Janne från Skönt Ljud och tjejen som jag inte minns namnet på var flickvän till den holländska distributören. I detta läge blev vi dock lite bekymrade. Alla drack vin och vi var 1.5 timme från Munchen, hur skulle vi komma tillbaks? Fram på kvällen så löste dom det hela genom att ringa in en kille i 30-års åldern från byn. Det visade att han ALDRIG VARIT I MUNCHEN!!!!!, jösses tänkte vi, det finns tydligen urlantisar även här.... Lösningen var att programmera in vårt hotell i en GPS navigator.

:)

Link to comment
Share on other sites

00000032.JPG

En bild på huvudsystemet hos Blumenhofer. Högtalarna längst fram är helt ny (minns inte namnet). Det är en tvåvägare där det ska finnas två alternativ där man kan välja "vanliga" magneter eller elektromagneter till elementen.

00000033.JPG

Janne var riktigt sugen på dessa som trots "råa" diskanter spelade riktigt bra. Jag skulle inte bli förvånad om det första paret i Sverige hamnar hos Skönt Ljud i Umeå.

00000034.JPG

En annan vinkel där man också skymtar delar av vintagemuseet , Thomas BLumenhofers samling av gammal hifi. Vi ska titta närmare på det.

Link to comment
Share on other sites

00000035.JPG

Det fanns en mängd vintagehifi i toppskick. Det är Thomas som samlar på sig alla saker han tidigare drömde om men inte hade råd med som nu går att köpa till överkomliga priser på begagnatmarknaden. Marantz är favoritprodukterna men mycket annat fanns också. Högtalaren är ett av Thomas byggen med gamla Tannoyelement.

00000036.JPG

På förra bilden kan man ana ett rörslutsteg med rören synliga. Det är Thomas absoluta favorit, Marantz 8. Han berättade att det är det lutsteg som oftast står uppkopplat då han själv lyssnar på musik.

00000037.JPG

Vi blev bjudna på öl från ett lokalt bryggeri som är ett av Tysklands minsta.

Link to comment
Share on other sites

http://se.fotoalbum.eu/images1/201005/1388...11/00000026.JPG

Det var både rörelektronik och transistordito. Vi frågade om detta var produkter att sälja och fick veta att så inte var fallet. Dels var dom inte CE och ROHS certifierade men framförallt så vill man inte konkurrera med sina distributörer med egen elektronik. vill evi ha något för eget bruk gick det dock att lösa.

Försteget går inte av för hackor!

http://www.euphonia-audioforum.se/calle_jr...21/DSC_3278.JPG

Undrar om högtalarna kan vara FS2, eller om Blumenhofer introducear en helt ny modellserie :?:

Link to comment
Share on other sites

Absolut! Dirk Sommer är en tvättäkta vinylentusiast och hela tidningen andas high end när det gäller layout, bildreportage och val av testobjekt.

Aber Dirk Sommers saga hos Image är över sedan drygt 1,5 år. Chefredaktören sedan dess heter Cai Brockmann som förvaltat arvet ganska bra (jag är prenummerant sedan ett antal år). Jag kan f ö meddela att just din nya Transrotor granskas och testas i nästa nummer som släpps 17/6.

Link to comment
Share on other sites

Aber Dirk Sommers saga hos Image är över sedan drygt 1,5 år. Chefredaktören sedan dess heter Cai Brockmann som förvaltat arvet ganska bra (jag är prenummerant sedan ett antal år). Jag kan f ö meddela att just din nya Transrotor granskas och testas i nästa nummer som släpps 17/6.

Det säger mer om läsaren än om tidningen... :D Nästa nummer blir perfekt hängmatteläsning och jag får nypa ett lösnummer på Interpress.

Link to comment
Share on other sites

00000038.JPG

Denna nya modell gick under arbetsnamnet "viky"av en speciell anledning. Den tillkom under ett veckoslut då Thomas inte kunde sova, han låg och tänkte på en idé han fått och slutligen klev han upp, gick ner i snickeriet och började bygga. Han fru hittade honom i en jättelåda på morgonen och undrade vad han byggde, ett Vikingaskepp.....

00000039.JPG

"Viky" är en tvåvägskonstruktion där baselementet har en 5 meter lång horngång. Själva prototypen i spånskiva visades upp på årets hifimässa så högtalaren på dessa bilder ser ut som dom kommer att göra i produktion.

00000041.JPG

Sista bilden från ett fantastiskt trevligt och inspirerande besök hos Blumenhofer Acoustics. Jag och Lasse avslutade kvällen på en restaurang där vi åt en köttbilt med sparris och bearnaise sås. Maj är sparrissäsong i Munchen och ett besök utan sparris känns inte fullkomligt.

Dagen efter tänkte vi hänga på låset till årets highendmässa och jag fortsätter mata ut bilder från årets mässa, ur min synvinkel, i denna tråd.

Link to comment
Share on other sites

00000003.jpg

Inför årets mässa bokade vi in oss i god tid på Hotel Germania i centrala Munchen. Vi åkte en dag innan mässan började för vi tänkte vi skulle turista lite grand i vårvärmen. Nu blev det inte så eftersom vi tillbringade denna semesterdag hos Blumenhofer, men det var ju inte helt fel heller.

00000004.jpg

Ett härligt vårväder var det dock och som ni säkert läst på andra mässreportage var det riktigt varmt inne på mässan i år.

00000005.jpg

På tunnelbanan till mässan träffade vi på ett svenskgäng bestående av Patrik från Vivid Audio, Björn från Aurelia och Kjell från Aurelia. Dessa mässor har mängder av Svenska besökare och utställare och vi träffade nog på ett 20-tal.

Röda mattan var utrullad och BMC skylten var det första vi såg, det verkar lovande.....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...