Jump to content

lindvalls lya


lindvall

Recommended Posts

Dessa strumenti diffusori har ju likheter med Verity. Har aldrig sett denna modell.

Ser ut som sidomonterade basar.

Skulle vara kul att få reda på lite mer om dem.

Ja, hur många par Strumenti Acustici di Precisione i Quartetteutförande som nått våra breddgrader är nog räknade på ena handens tumme skulle jag tro, men säker kan man aldrig vara. Det är som höres en italiensk konstruktion sprungna från en Siciliansk entusiast som heter Vincenzo Fratello. Nu vet jag inte var han håller hus, det har varit lite tyst om företaget de senaste åren. Eller decenniet kanske man ska säga. Slogan de körde med var "No tube is equal to no music!". Lådorna är lätta saker konstruerade av plywood enligt någon tanke på att inte döda ljudet med tunga lådor. Det stämmer att det är sidomonterade basar, det sitter ett par 12-tummare i bottenlådan.

SAP har jag för mig också hade generalagenturen för Nagra och Simon Yorke i Italien, men jag kan missta mig.

Är man intresserad är det nästan bäst info på på följande länk, där det står hur högtalarna är konstruerade och hur de kan bete sig: SonicFlare

Det är lite kinkiga högtalare som egentligen kanske ligger över min ambitionsnivå, det är lite som jag skulle köpt en räserbil men har vägar med tjälskott att köra på. Men nu är det rätt kul ändå! Jag ser fram emot att höra min DIY-kompis hembygda triodsteg som jag tror kan låta riktigt bra på Quartettarna.

Edited by lindvall
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...
On 2021-04-28 at 09:02, Kilgore said:

Leben är trevliga stärkare :)

 

 

Ja, dom är rätt charmiga. 

 

För mig, som i sammanhanget är en budgetaudiofil, kan ändå suget efter att testa något nytt skapa en viss frustration. Det finns för många andra hål att stoppa pengarna i. Det skulle till exempel vara väldigt intressant att lägga ett öra på Moonriver till exempel. Men då finns ett trick som kan sätta hämsko på begäret! Det är att ha en trevlig gammal receiver i bakfickan som man ibland kopplar in när till exempel det är dags för ett rörbyte, eller bara när man behöver förändring. 

7044a539-8301-43bc-a235-ee8bd702d720.jpg

Link to comment
Share on other sites

Det var tack vare tips från @Bebop som jag vågade gå på nya rör istället för att behöva handla dyra NOS-rör som effektrör. Där sparar man en del kronor. Tack för det Bebop! Nu ska bara rören få gå några timmar så får vi se var det landar. Det är rätt bra tjong i basen i alla fall, så det känns gött. 

Link to comment
Share on other sites

Kul att det ser ut att bli bra. Det finns mycket att läsa på nätet om el84. JJ’s rör brukar få bra omdömen. Ibland bäst eller i övre halvan. Sedan kan ju rör från samma tillverkare skilja och det kan låta lite olika beroende på applikation. Att köpa matchade rör brukar vara en god idé. Om man skall jaga NOS-rör så ger det mer att fokusera på smårören. I ditt fall 12ax7. Där finns mycket att välja på och det behöver vara så dyrt. Man får bra NOS-rör från t ex Tesla, RFT (som tillverkade till ”alla” under 60/70-tal) för ca 600:- paret.

 

Här en sammanställning av EL84 (det finns andra också, som de brukar säga på SVT).

https://toptubeamplifier.com/best-el84-power-tubes/

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • lindvall changed the title to lindvalls lya

Nu har JJ-rören gått till sig och visst, de har bra tjong i basen. Upplever dem inte riktigt så finlemmade i sin presentation som NOSrören jag kört innan. Men de låter tillräckligt bra tycker jag! Under sommaren har jag haft en Trends TA-10 när det varit så varmt. Det har inte blivit så mycket lyssning under sommaren. 

 

Det har också dykt upp något hifirelaterat i posten!

djservice.jpg

Link to comment
Share on other sites

Eftersom SAPparna är av konstruktionen lätt plywoodlåda så fungerar det med de små puckarna mellan topp och botten. Varje puck ska kunna bära 2,75 kg styck och jag har fyra under varje topp. Jag har inte flyttat högtalarna och testat ny placering, men puckarna städade upp en del i ljudbilden, men det blev också mer mellanbas, nästan på gränsen till för mycket. Men då har jag ännu inte laborerat med placeringen än. (Jag har inte så mycket val hur de ska stå förvisso.) Man är ju lite rädd att det ska börja gunga när det handlar om dämpande fötter och inte spikes, men jag tror inte att sapparna "beter sig lite för mycket som en båt" i dagsläget. Nu har jag spikes underst, under basarna, men ska sätta dit hockeypuckarna igen och se vad som händer. 

sap1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...