Jump to content

Ny vinylsnurra i huset plus uppgraderade högtalare.


plind

Recommended Posts

2 hours ago, plind said:

Säg den glädje som varar för evigt:(  Min stegade volympot. i försteget verkar ha en trasig lödning som gör att när man sänker volymen till lägsta läget så dämpar den plötsligt inte alls utan ger "full patte". Det inträffade igår kväll när min gäst skulle ringa Taxi. Vänster högtalare(topp) dog.  Banddiskanten brast och Accutonelementet fick förmodligen talspolen förstörd:diss:

 

Diskanten kan nog lagas men Accutonelementet är det nog kört med.

Usch och fy.

Hoppas det löser sig. Kolla med försäkringsbolaget så kanske det blir billigare.

Link to comment
Share on other sites

Absolut. För några år sedan fick jag ett haveri och försäkringsbolaget ersatte allt minus självrisk (tror det var 1500). De ersatte till och med resa till Göteborg för att byta grejerna. Länsförsäkringar. Därefter höjde jag lösöret med flera hundra tusen. Skillnaden i premie på detta var några hundralappar om året. 

I min kontakt med försäkringsbolaget var jag oerhört noggrann och förklarade alla olika delar av stereon med tillhörande fotodokumentation. 

Låt de förstå att det inte är en hemmabio från mediamarkt men på ett schysst och ödmjukt sätt.

Link to comment
Share on other sites

Jag lyckades blåsa diskanterna i mina Magnepan 3.3 och fick nya på hemförsäkringen (Folksam) minus självrisken på 1500 SEK. 

Har även fått ersättning, minus självrisken,  från hemförsäkringen för en pickup jag lyckades bryta av nålen på. Var inte lätt att förklara för dem vad en pickup är för något. 

Så visst ska du kontakta ditt försäkringsbolag. 

Link to comment
Share on other sites

Hur ställer sig försäkringsbolagen till att ersätta äldre prylar? Jag tänker på hur mycket de räknar av på värdet på grejorna efter 1, 2, 5 eller kanske 10 år rent av. Somliga prylar har man kanske av naturliga skäl inte ens kvitto på. Skickar man in ett prisförslag på tex byte av en diskant och berättar vad högtalarna kostade som nya?

 

Link to comment
Share on other sites

Fy vad trist Peter. Det brakade till då jag gick till taxin efter en toppenkväll, god mat, dryck och bra musik i ett system som nu lät bättre än någonsin hos dig. Jag vet att jag tydligt betonade för dig att "Rör inte något, ändra inte något! Bättre än såhär har det aldrig varit".  Och så händer detta...  Men som sagt, kolla hemförsäkringen. jag hade en förstärkare som gick i självsvängning och brann upp mitt i natten för en massa år sedan. Det fick jag ersättning för.

Link to comment
Share on other sites

Har gjort en skadeanmälan nu på hemförsäkringen(Länsförsäkringar). Hittade såklart inte försäkringsbeviset men som tur var gick det att göra digitalt med hjälp av BankID.

Skrev att grejorna var lätt begagnade och att inga kvitton finns. Gjorde inte anspråk på nypriser.

Link to comment
Share on other sites

En kort version om vad som hände mig för ett antal år sedan:

 

Hemma i min borg så var överenskommelsen med frugan att jag skulle städa själv bland all elektronik efter det att jag köpte min vinylrigg (Clearaudio). Bara en kort period efter ÖK. så satt nålen i handen på mig efter att jag dammade lite. Det blev ett försäkringsärende och inga problem enligt handläggaren. Men när hon fick se mitt anspråk så frågade hon om det var hela ”grammofonen” som gått sönder och inte bara nålen? Jag fick skicka kvitto och hänvisa till Veteran Hifi där den var köpt innan hon förstod vad det kostar att vara ”drullig” i vår hobby.

Jag fick ersättningen utan problem och passade på att bytta upp mig till det jag har idag, kostar det så smakar det;)

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Nu så är högtalarna lagade och på plats igen äntligen :-)  Engelholm Audio var behjälpliga med både ett par Accutonelement och nya band till AurumCantus diskanten.

Försäkringsbolaget hjälpte till lite ekonomiskt.

Försteget har varit inne på felsökning och modifiering. Inget egentligt fel kunde mätas upp på volympoten men några lödningar gjordes om. Balanspotentiometern bypassades eftersom den ändå alltid står i neutralläge. En av de två utgångarna på försteget(den jag driver basarna med) hade en volympotentiometer som alltid stått på max, den är nu bypassad.

Signalen går nu bara genom den nya fina stegade potentiometern.

Sedan missödet har jag spelat på mina små Scanspeak stativare tillsammans med basarna. Det låter inte kattskit det heller!  Dessa går dock så djupt i basen att området som gick att DSP á med basslutsteget blev ganska litet. Resultatet blir ett lite mulligare, rundare ljud än med Keramikstativarna.  Passar bra på en del inspelningar och mindre bra på andra.

 

Skulle tro att de nya stativarna behöver lite inspelning. Accutonelementen var lätt beggade men knappast helt inspelade. Även de nya banden i diskanten behöver nog jobba en del innan de presterar max. Det låter lite mer skarpskuret än innan.

Edited by plind
Link to comment
Share on other sites

On 2018-02-04 at 09:07, Svanteborg said:

Jag tänker på hur mycket de räknar av på värdet på grejorna efter 1, 2, 5 eller kanske 10 år rent av.

Jag hade inbrott i mitt dåvarande sommarhus där de tog min avlagda stereo (Quad 44, Mission DAD CD och Audio Pro A4-14). Jag skickade med annonser på begagnat från engelska HIFi News. De gick på 80 % av det värdet minus självrisk. 

 

Viktigt att kunna visa upp bilder och det är ju lätt som en plätt idag. Tar inte många minuter att föreviga och lagra på lämpligt ställe. Lika lätt att fota sina kvitton.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Dåligt med gissningar här så jag får väl helt enkelt tala om att det är ett Q-Tron Pre14.  "Made in Sweden" :-)

 

IMGP4105.JPG.432b2bae82eb80ee1a9ab6caa3c16116.JPG

 

IMGP4101.JPG.f1db355164d109c60e3090a6a8f84898.JPG

 

 

Up and running efter en del initialt strul. Trots en bra förpackning hade posten lyckats misshandla paketet till den grad att nättrafon lossat från sitt fäste och kasat runt som en 

flipperkula i chassiet.:angry: Blev en del skador men det viktigaste verkar funka nu i alla fall.. Funkar inte gör däremot linjeväljaren, får bara ut ljud från ingångspar 1.

Behöver inte mer för tillfället men man vet ju aldrig.

Link to comment
Share on other sites

Jag har ingen vidare respekt för postens hantering men att en ringkärna överhuvudtaget kan lossna måste ändå falla på tillverkarens ansvar?

Jag har då aldrig sett en ringkärna av anständigt format som fästs med mindre än en M10 maskinskruv med bult genom chassiplåten.

Oavsett det, hur låter det på den ingång som fungerar då? 

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, AlfaGTV said:

Jag har ingen vidare respekt för postens hantering men att en ringkärna överhuvudtaget kan lossna måste ändå falla på tillverkarens ansvar?

Jag har då aldrig sett en ringkärna av anständigt format som fästs med mindre än en M10 maskinskruv med bult genom chassiplåten.

Oavsett det, hur låter det på den ingång som fungerar då? 

 

Jo det var det fina i kråksången :-)  Den passar fantastiskt bra i mitt nuvarande system!  Hade tidigare en passiv s.k. TVC-försteg som på vissa parametrar lät underbart. Luftig och upplöst som inget jag tidigare hört men saknade det aktiva förstegets kraft o kontroll.

Q-Tron har mycket av dessa egenskaper men adderar det jag saknade i det passiva. Kraft o kontroll parat med mycket hög upplösning och transparens.

Jämfört med mitt kära Lebenförsteg så är den mer precis och skarp i konturerna. Målar s.a.s med en smalare pensel kontra Leben. Den har även lite mer energi i de övre frekvenserna.

Detta går inte ut över mellanregistret som fortfarande har mycket "kropp". Parar ihop den nu med mitt lite varmt klingande klass A Coda-slutsteg.

Nu när sommaren och värmen kommit kommer nog mitt Doxa-slutsteg snart att ersätta.

 

Skulle jag beskriva skillnaden i lju mellan de 2 förstegen i termer av mat o dryck så är Leben en fin köttbit med ugnsrostade rotfrukter o svampstuvning med en fin Röd.

Q-Tron är då pinfärska skaldjur med en god sallad och kallt "Bubbel".

 

Det blir bra det här känner jag, ombyte förnöjer! :-)

Link to comment
Share on other sites

Specar saxat från hemsidan;

 

 

Rörbestyckade försteg med låg utimpedans och mycket hög transparens, 4 valbara ingångar, relästyrd volymkontroll uppbyggd med diskreta motstånd.

 

PRE14 har 4 RCA phono ingångar och 2 RCA phono utgångar

PRE14B är fullt balanserad och har 2 RCA phono ingångar, 2 balanserade XLR ingångar, 1 RCA phonoutgång och 1 balanserad XLR utgång

 

OBS! alla steg är helt rörbestyckade och OTL, dvs utan transformatorer eller drosslar.

 

Både volym och ingång kan styras med fjärrkontroll.

 

En avancerad stabiliserad nätdel, (anod och glödspänning) ger mycket låg brum och brusnivå

 

Förstärkaren är uppbyggd med så kallad PtP, (point to point) teknik dvs med lödstöd och ej kretskort, de lödstöd som används har keramisk isolering och klarar 5kV. Att bygga med PtP är mer tidsödande men gör det lättare att kontrollera störningar mellan olika signaler, speciellt i rörförstärkare som ofta har höga impedanser är det en stor fördel att bygga med PtP. Chassiet är gjort i 10mm aluminium vilket ger mekanisk stabilitet och minimal risk för påverkan av vibrationer. 

 

PRE14 passar utmärkt ihop med PA12 eller PA34 OTL slutsteg, den låga distorsionen hos dessa slutsteg gör att man bör ställa höga krav på försteget. PRE14 uppfyller dessa höga krav och gör att det kristallklara ljudet från PA12 och PA34 inte försämras.

PRE14 är också ett utmärkt val i andra kombinationer när man vill ha ett riktigt transparent försteg 

 

Vi använder en volymkontroll uppbyggd med diskreta motstånd i PRE14. Även om det finns potentiometrar av mycket hög kvalitet så får man ännu bättre prestanda med diskreta motstånd. Volymkontrollen i PRE14 har 64 lägen som kopplas om med hjälp av reläer med förgyllda kontakter.

 

PRE14 är bestyckad med 6CG7 rör, 6CG7 är en helglas variant av det kända röret 6SN7 som ofta hyllas för sina ljudkvaliteter.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...