Jump to content

Ny vinylsnurra i huset plus uppgraderade högtalare.


plind

Recommended Posts

6 hours ago, plind said:

Däremot tror jag Boostern skulle vara bättre än bulan :-)

Det beror nog även lite på var du kopplar in PSUn till routern, en enkel SMPS grisar ner mer på elnätet så av den anledningen är det kanske klokt att byta, speciellt om den sitter i närheten av anläggningen eller på samma fas.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, P-pan said:

Tänk vad härligt med ett helt eget "hifi-hus" 

 

Blir det ett dedikerat barista-rum också kanske :tongue:

 

Hur som helst... stort grattis och så hoppas jag att du kommer trivas riktigt bra.... :)

 

Tack @Pan :satisfied:

Vardagsrummet blir HiFi-rum men övriga rum+källaren får nog bidra som förråd åt alla tillbehör och reservapparater.. :-)

Kaffeprylarna får hålla sig i köket.

Hade jag fått önska mig något mer så hade det varit några kvm större vardagsrum. Det mäter ca. 5,3x4m. Inte helt rektangulärt utan lite paralellförskjutet på mitten.

Där den murade spisen börjar kommer väggen på vänstersidan in ca.40cm i rummet. På höger sida utvidgas det å andra sidan med lika mycket i ett fönsterburspråk.

Högtalarna står symmetriskt uppställda med samma avstånd till bak och sidoväggar.

Vid lyssningsplatsen däremot har jag mycket närmare till vänster vägg än höger.

 

Link to comment
Share on other sites

 Jag lyckades hitta en kontakt på S-Boostern som passade i routern!  Ingen natt o dag skillnad, eventuellt lite mer pondus i ljudet.

Strömlisten som kablarna sitter i får sin ström från mitt Denalifilter vilket kanske kan påverka utfallet.

Den skit som bulan ger ifrån sig filtreras kanske bort i Denalin och blir mindre störande för övriga komponenter.

Link to comment
Share on other sites

Idag har jag införskaffat ytterligare en lyssningsstol, så nu kan jag ta emot 1 gäst!  Det blev en tur till IKEA och efter en traumatiserande runda där

kom jag till slut därifrån med en fåtölj lystrande till namnet Äleby.

 

 

 

De348019435_leby.webp.eb59ce8036bd875479279be722c6e2b6.webp

Det var ett bra tag sedan jag sist besökte nämnda butik så det nya moderna sättet att betala och hämta ut kom som en mindre chock.. :openmouth:

Har man ingen smartphone så är man helt rökt!  QR-koder skulle scannas och kassan var obemannad. Var varan skulle hämtas var mycket oklart.

Nåväl, den stora kartongen gick precis in i bilen och monteringen gick oväntat lätt. Tänk om alla manualer var som ikeas..

Sitter bekvämt i den men signifikant högre än i min Eames replica. Säkert 5cm skillnad!  Öronen hamnar runt 100cm över golvet.

 

Nu väntar en veckas semester och då hoppas jag kunna koppla in "det stora" systemet. Ska bli intressant att se hur rummet hanterar 15-tumsbasarna!

Link to comment
Share on other sites

Semester den här veckan men ingen rast o ro. Bilbesiktning och hantverkare i köket som frigjort plats för diskmaskin.

Medan det hamrades o bankades i köket passade jag på att koppla upp "stora" systemet igen :-)

Många sladdar blir det och det gäller att hålla tungan rätt i mun! Allt fick plats och nyfikenheten var stor när det till slut var dax att slå på strömmen.

Allt gick bra fram till momentet när huvudslutsteget (just nu Doxa) skulle slås på...

Det började brumma och ploppa oroväckande i höger kanal. Slog snabbt av strömbrytaren samtidigt som illaluktande rök trängde upp från chassiet :-(

Som tur är har jag ju ett slutsteg till men nu blev jag orolig att något var fundamentalt fel och samma öde skulle gå även det till mötes.

Dubbelkollade alla kablar o kopplingar innan jag slog på. Inget missöde den här gången och systemet var redo att spela :-)

Valde mina MBL som toppar till dipolbasarna. Började med att spela bara på topparna.

Undrade om basarna i dom var trasiga för det verkade bara komma mellanregister o diskant ur dem :-o

Så var dock inte fallet utan de fixade helt enkelt inte att trycksätta det bashungriga rummet!  De andra små stativarna jag spelat på innan hade jag boostat i basen och sänkt de övre registren.

 MBL ska ju gå ner till ca.50hz men där kan jag inte dela. Måste låta dipolerna fylla på ända upp mot 80hz.

Som kalkylerat har jag en peak/resonans mellan 30-35hz som kommer av rummets längd 5,3m. Den har jag inte material till att absorbera än så jag EQ:ar ner lite där.

Dessutom har jag en markant höjning vid 60-65 och en dipp runt 80hz. Peakarna ska jag nog kunna tämja men dippen runt 80 blir svår att komma åt.

Arbetet och intrimningen har bara börjat :-)

 

 

PLI05738.thumb.JPG.542c67b06ccafc46eb38c4e65f8d3889.JPG

 

Inflyttningsgänget.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hann med att mäta lite på stora systemet oxå.

 

567328654_MBLbas308cm.jpg.52d7dade2a160fbb40479469886d8ded.jpg

 

Så här ser det ut i stapelform.  Har eq:at ner 30-35 några db. men där behövs 1 eller 2 Helmholz.  55-60hz och 95-100hz sticker oxå upp lite väl mycket.

 

 

1381780974_MBLbas308cmFullrange.jpg.6144de9ac9d57a9622d0f3785110aae9.jpg

 

En fullrangemätning.  Verkar som om 95-100hz ligger kvar och brummar lika länge som grundresonansen vid 30-35.

Ser dock ut som en dröm jämfört med vad jag hade att brottas med i lägenheten :satisfied:

Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, MatsT said:

Kan du prova att ta ut dipolbasarna lite längre från väggen? Det blir säkert bättre ljud då men det ska ju fungera praktiskt möbleringsmässigt också. 

 

Så kan det vara. De har nu sitt akustiska centrum runt 105 cm från bakvägg. Mina öron är drygt 3 meter från högtalarna. Lite närmare då till baffellinjen mellan högtalarna. Du kanske avsåg sidoväggarna? 

 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, plind said:

55-60hz och 95-100hz sticker oxå upp lite väl mycket.

Tycker du? Är rak frekvenskurva målet? 

 

För förstärkare är det väl lite standard med rak kurva men i en högtalare eller ett rum är jag inte så säker på att man skall sätta målet där. Det är så mycket annat som påverkar det vi hör som t ex reflektioner och tidsaspekter. I Stereophile eller möjligen HiFi News försökte man säkerställa rak frekvensgång på ett par högtalare. De gillade inte alls resultatet. Det lät platt och stelt. Kompenseringarna ledde till andra problem i ljudbilden.

 

Här står lite om detta delikata problem. https://www.acousticsinsider.com/flat-frequency-response/

 

 

Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, Bebop said:

Tycker du? Är rak frekvenskurva målet? 

 

För förstärkare är det väl lite standard med rak kurva men i en högtalare eller ett rum är jag inte så säker på att man skall sätta målet där. Det är så mycket annat som påverkar det vi hör som t ex reflektioner och tidsaspekter. I Stereophile eller möjligen HiFi News försökte man säkerställa rak frekvensgång på ett par högtalare. De gillade inte alls resultatet. Det lät platt och stelt. Kompenseringarna ledde till andra problem i ljudbilden.

 

Här står lite om detta delikata problem. https://www.acousticsinsider.com/flat-frequency-response/

 

 

 

Nej, en rak kurva låter inte bra men jag eftersträvar en jämn bas som ligger 4-5db över "snittet" (som ofta sätts runt 1000hz). Sedan 3-4db ner uppe i diskanten.

Vill inte att den dansar alltför mycket upp o ner. Det är inte kul att sitta i en mod eller i en utsläckning.

Igår hade jag en ganska kraftig dipp runt 80hz som jag kunde förbättra genom att flytta fram 5-10cm närmare högtalarna.

Link to comment
Share on other sites

Kul att läsa om ditt nya boende och framför allt stereo-rum såklart. Det där med raka kurvor mm är ju inte alls så självklart som man tycker att det borde vara. Min erfarenhet stämmer med andras liknande, parametrisk EQ och liknande är mycket kraftfulla verktyg som kan göra underverk, men samtidigt beröva något från musikupplevelsen. En kompis har dirac och aktiv delning i ett fyrvägs-system. Vi blev förvånade när vi lyssnade hos honom sist. 

Han spelade med dirac och fyra N-Core-steg. Ljudet var ganska bra men det var något som inte slog an någon sträng hos mig. Ytterligare en kompis hade med sig sitt Q-tron steg, detta kopplades in på mellanregistret..... wow! Vilken skillnad. Helt annan känsla. Jag bad Danne att bypassa Dirac också, då fanns förvisso stora baspucklar men på den låten vi just då lyssnade till var det inga problem. I mitt tycke släppte en grå film och det kändes för första gången som om jag förstod vad han gillade med dessa monsterhögtalare. Även Danne såg konfunderad ut, enl honom skulle han inte kunna leva utan någon form av EQ i basen, vilket även jag förespråkar. De rumsproblem han upplevt i de övre registren visade sig härröra till val av steg, med Q-tron blev mellanregistret så levande och bra. Så detta var alltså inte alls rumsrelaterat utan slutstegsrelaterat.

Vart vill jag då komma med detta? 

Jo, att även jag har experimenterat med att rumskompensera i olika utsträckning. Om jag följer REW exakt med Q-värden och föreslagna kurvor får jag en väldigt bra och snygg mätning och den låter riktigt bra också. Sneakar jag och reducerar till färre justeringar blir det klart sämre. Men går jag till att lyssna okorrigerat får jag fram andra kvaliteter, det känns mer direkt och drabbande känslomässigt. Till saken är att detta då varit ofrivilligt blint, eftersom Avantgarderna har en förmåga att vid korta strömavbrott eller annat kunna ställa om till fabriksläge 1, som tur är finns ju alla kurvor sparade. Men vid mer än ett tillfälle har jag upplevt att,” djäklar så bra det låter idag då.....men är det inte lite för blöt bas.... djäklar där sa det till i basen, kan de blivit nollställda igen?”

Detta har föranlett en inställning som bara angriper de två värsta förstärkningarna i rummet. Mätmässigt inte lika bra som REW varianten men det är en bra kompromiss, klang och känslomässigt liknar inställningen helt opåverkad kurva, men utan bastopparna och efterklangen i dessa. Smaksak, men att försöka att med EQ få en snörrät kurva dödar något i musiken enl mig. Lite att ta med på vägen.

Link to comment
Share on other sites

On 2021-08-20 at 09:34, Adagio said:

Kul att läsa om ditt nya boende och framför allt stereo-rum såklart. Det där med raka kurvor mm är ju inte alls så självklart som man tycker att det borde vara. Min erfarenhet stämmer med andras liknande, parametrisk EQ och liknande är mycket kraftfulla verktyg som kan göra underverk, men samtidigt beröva något från musikupplevelsen. En kompis har dirac och aktiv delning i ett fyrvägs-system. Vi blev förvånade när vi lyssnade hos honom sist. 

Han spelade med dirac och fyra N-Core-steg. Ljudet var ganska bra men det var något som inte slog an någon sträng hos mig. Ytterligare en kompis hade med sig sitt Q-tron steg, detta kopplades in på mellanregistret..... wow! Vilken skillnad. Helt annan känsla. Jag bad Danne att bypassa Dirac också, då fanns förvisso stora baspucklar men på den låten vi just då lyssnade till var det inga problem. I mitt tycke släppte en grå film och det kändes för första gången som om jag förstod vad han gillade med dessa monsterhögtalare. Även Danne såg konfunderad ut, enl honom skulle han inte kunna leva utan någon form av EQ i basen, vilket även jag förespråkar. De rumsproblem han upplevt i de övre registren visade sig härröra till val av steg, med Q-tron blev mellanregistret så levande och bra. Så detta var alltså inte alls rumsrelaterat utan slutstegsrelaterat.

Vart vill jag då komma med detta? 

Jo, att även jag har experimenterat med att rumskompensera i olika utsträckning. Om jag följer REW exakt med Q-värden och föreslagna kurvor får jag en väldigt bra och snygg mätning och den låter riktigt bra också. Sneakar jag och reducerar till färre justeringar blir det klart sämre. Men går jag till att lyssna okorrigerat får jag fram andra kvaliteter, det känns mer direkt och drabbande känslomässigt. Till saken är att detta då varit ofrivilligt blint, eftersom Avantgarderna har en förmåga att vid korta strömavbrott eller annat kunna ställa om till fabriksläge 1, som tur är finns ju alla kurvor sparade. Men vid mer än ett tillfälle har jag upplevt att,” djäklar så bra det låter idag då.....men är det inte lite för blöt bas.... djäklar där sa det till i basen, kan de blivit nollställda igen?”

Detta har föranlett en inställning som bara angriper de två värsta förstärkningarna i rummet. Mätmässigt inte lika bra som REW varianten men det är en bra kompromiss, klang och känslomässigt liknar inställningen helt opåverkad kurva, men utan bastopparna och efterklangen i dessa. Smaksak, men att försöka att med EQ få en snörrät kurva dödar något i musiken enl mig. Lite att ta med på vägen.

 

 

I  min förra lägenhet gick det inte att leva utan Dirac dsp och hade jag ändå en ganska massiv passiv basabsorption med 6st stora Helmholz och ett par Sofsci Superchunk corner.

Här i huset använder jag inte Dirac men EQ:ar lite i basslutsteget i väntan på att färdigställa en Helmholz tunad till grundresonansen 33-34hz.

Tror absolut inte att jag kommer behöva Dirac här, rummet fullkomligen äter bas :-)  Har snarare problem med lite utsläckningar här o var, vilka iofs är lättare att leva med än pucklar.

Tog fram mina Superchunk Corner igår och placerade i hörnen bakom högtalarna men fick idag ta bort en av dem eftersom de verkade göra mer skada än nytta!

De tog bort frekvenser jag ville ha kvar och rådde inte på de jag har problem med.

Däremot kom min hålhelmholz till heders igen. Den tillverkades för att tämja ett område runt 110hz som spökade i lägenheten.

Här har jag ett område runt 90-95 som behöver tämjas. Absorbenten gjordes ställbar och lyckades jag i dess absoluta ytterområde knipa bort lite av problemet. Den tar dock bort lite mer längre upp i frekvens som inte är nödvändigt.  Golvhörnen bakom högtalarna var optimal placering av den.

Link to comment
Share on other sites

Nytagen bild 📸. Hålabsorbenten syns till höger. Har provisoriskt täppt över några hål för att sänka resonansfrekvensen. Vet inte om det hjälper dock. Frekvenser runt 90-100 kanske lätt går igenom silvertejpen..? Får skaffa rundstav och plugga in i hålen. 

Framför elektroniken syns en Entreq Cleanus passiv strömrenare. 

Allt går säkert att trimma in ännu bättre men nu låter det överraskande bra 😀 

_20210822_120928.thumb.JPG.dab5ae67913e663a31b3edecdd369348.JPG

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Sammy said:

Har du gått över till Entreq från Shunyata? 

 

Nejdå, jag testar både och :satisfied:  Har haft Entreq Cleanus i många år men inte använt den mycket. Tyckte den hade mer nackdelar än fördelar i lägenheten.

Den lugnade ner ljudet för mycket, tog udden ur transienterna.

Här i huset blir det inte alls så konstigt nog :-o. Kan eventuellt ha något att göra med att strömmen är ojordad här och jordad i lägenheten.

Kan inte säkert säga att det blir bättre med den så den kanske åker ut igen i framtiden. Tänker dra om elen i huset och skaffa jordade uttag och en separat säkring där bara stereon ligger. Vi får se hur det går då...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Jodå, uträkningen stämde. Läppen svalde toner med avsedd frekvens 30-34hz. Fick ner det området med 3-4db.

Kruxet var bara att området över dvs.35-40hz ökade med nästan lika mycket.. Vem har sagt att det skall vara lätt :think:

Allt som allt ser det dock bättre ut än innan. Jobbet fortsätter!

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, plind said:

Jag har köpt läppar 💋 för pengarna 😀 Hoppas nu bara att jag räknat rätt... 

 

Finns ju ingrepp att göra som justerar läpparna - om man tycker om sånt.

 

2 hours ago, plind said:

Jodå, uträkningen stämde. Läppen svalde toner med avsedd frekvens 30-34hz. Fick ner det området med 3-4db.

Kruxet var bara att området över dvs.35-40hz ökade med nästan lika mycket.. Vem har sagt att det skall vara lätt :think:

Allt som allt ser det dock bättre ut än innan. Jobbet fortsätter!

dB i all ära, men här är det tids-dimensionen som är mer (eller lika) intressant, både för 30-34 men även (det höjda området) 35-40 Hz.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...