Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kör och kyrkomusik av Charpentier.

1962_b.jpg

Proprius PRCD2031

Forumvänner, detta är en skiva som får mig att häpna :mm:

Den kan inget annat än rekomenderas.

Denna skiva hommer det att höras mer av runt om i världen är min gissning!

Sveriges Radios morgonprogram i P2, Aurora har redan haft skivan som veckans skiva. Det var faktiskt där jag hörde den först och tänkte, denna måste jag ha. Hifi & musik skriver väl om skivan i senaste numret, nr6-2004

Inspelad och uppfört i Sverige utav Svenskar, mer om detta senare.

/Mattias :)

Posted

Har ingen koll på denna Fransman. Läste lite och skrev någon rad:

Marc-Antonie Charpantier (1643-1704)

Fransk tonsättare, den störste med sakral musik i Frankrike under barocktiden. Födelseåret är inte helt säkert, 1643 anges i konvolutet, annan källa säger 1645. När han var ~17år for han till Rom för studier med Giacomo Carissimi. Charpentier lärde sig kontrapunkt och körkomposition. När han återvände till Frankrike tog det lång tid innan hans nu tidiga musik anamades och blev omtyckt i rätt kretsar. Detta gjorde honom relativt okänd ett tag. En stark egenskap hos Charpentier är hans förmåga att gestalta en text. Ur skivans texthäfte kan man läsa vad tidningen Journal de Trévoux skriver 1704, citat: ”Charpentier, som är lika lärd som Italienarna, behäskar till fullo att sätta ord till de mest passande toner” Charpentier skapade sin popularitet utan hovets hjälp. Vid vissa tillfällen jobbade han för till exempel drottningar mfl men han var aldrig beroende av dem. Efter sin död var hans musik nästan bortglömd i kring tvåhundraår. Det var Camille Saint-Sanes som ändrade på detta och Charpentiers musik upplevede en pånyttfödelse.

/Mattias

Posted

Svenska Vokalharmonin, utomlands kallar man sig Harmony of voices står för framträdandet på skivan. Det rör sig om en nystartad ensemble med 14 sångare som för övrigt är aktiva solister i Sverige eller utomlands. Kammarmusiken ligger nära om hjärtat med solosång och körsång men också med andra instrument. Ensemblen ängnar sig mest åt tidig musik, men även nutida musik finns på repertoaren.

Sveriges Radio har utsett ensemblen till ”Artists in recidence 2004-2005”. Innebär att det finns möjlighet att höra ensemblen i Radio i framtiden och borgar även för framtida intressanta projekt.

Fredrik Malmberg är ledare för ensemblen, Svenska Vokalharmonin. Fredrik är en av landets mest eftertraktade kördirigent. Sina unga år till trots har han hunnit med mycket, yviga exempel på detta är ledare och dirigent vid olika evenemang och för olika grupperingar/ensembler. I bagaget finns också turnerande i Asien, Mellanöstern och Europa. Förutom diriget är Fredrik även pedagog. Sin grundläggande utbildning har han fått via kyrkomusiklinjen och diplomlinjen (orgel). Andra studier är barockinterpretation av kända namn och orgelimprovisation i Paris.

Svenska Vokalharmonin består av:

Sopraner

Katarina Böhm

Eva Ericsson Berglund

Jeanette Köhn

Ulla Sjöblom

Countertenorer

Anders Jerker Dahlin

Dan Johansson

Tenorer

Johan Christensson

Rickard Collin

Niklas Engquist

Viktor Kallas

Basar

Olof Akre

Lars Johansson Brissman

Ove Pettersson

/Mattias

Guest Zalve
Posted

Volkalharmonin har jag hört vid ett tillfälle.

Gillar man nån form av körsång så är detta bland det bästa man kan lyssa på.

Posted

Charpentier har många kompositioner i ryggsäcken, den skall vara smått enorm och innehåller mästerverk men utgivet på skiva finns det inga mängder. På denna skiva finner man 6st fina verk.

1. Salve Regina à trois choeurs H24

2. Beatus vir H221

3. Le Reniement de Saint Pierre H424

4. Stabat Mater H15

5. Te Deum H147

6. Transfige dulcissime Jesu H251

Kollar man på de inspelningar som finns är de från 1985 och framåt. Borde borga för fler nyutgivningar. Mest berömd tror jag Te Deum är. Dock ej bekräftad uppgift. Någon här kanske vet?

/Mattias

Posted

Inspelningen är genomförd under 2003, 29 September samt 2 oktober i Hölö kyrka, Stockholm. Spåret Stabat Mater är inspelat 24 oktober i Oscarskyrkan, Stockholm. Inpelningen är på toppnivå. Bakom inspelningen står bolaget Proprius och ingen mindre än Håkan Sjögren på SonoConsult. Har noterat att skivor han är med på, är av god kvalitet :mm:

/Mattias

Posted

Det finns åtminstonne två tillfälle att höra dom i Stockholm i höst, från deras SR sida :

26/9 kl 20.00

Nyare och äldre verk för röster

Direktsänd konsert på Nybrokajen 11 med sändning i P2 och över EBU i samband med att Stockholm är City of Music.

Medverkande: Svenska Vokalharmonin och Benjamin Carat, cello. Dirigent: Fredrik Malmberg. Verk av Musikradions Composer in Residence Jesper Nordin, Lars Edlund och Sven-David Sandström m. fl.

20/11 kl 15.00

Kammarmusik för röster

Konsert på Nybrokajen 11. Bland annat uruppförande av SR Musikradions beställningsverk av Fredrik Österling.

Medverkande: Svenska Vokalharmonin samt instrumentalister. Dirigent: Fredrik Malmberg

Deras hemsida : Svenska Vokalharmonien

Dock verkar det som om dom har svårt för att lämna Stockholm, deras kommande konserter finns här . :(

Son tur är spelas dom ganska ofta i P2 efterson dom är Artists in residence där..

Gillar ni för övrigt Charpentier finns det en rad högklassiga inspelningar på der franska bolaget Harmonia Mundi, jag kan framförallt rekomendera dom med ensemblen "Les Arts Florissants" och deras dirigent William Christie.

/ptr

Posted

Musiken är mästerlig och variationerna i musiken har Charpentier lyckats bra med. Kören måste också ges ett riktigt beröm. Fantatstiska körinsatser men även soloinsatser.

Gillar ju alla spår på sitt sätt men går igenom några spår på som bör nämnas:

Jeanette Köhn i sopranstämma på spår 4. Stabar Mater är underbart, en stämma i klarhet :o Tillsammans med orgel musiserar hon med de tre basarna på ett fantastiskt sätt. Här hörs det tyligt att man befinner sig i en annan kyrka, jämfört med de andra spåren. Längre efterklang som jag tror passar bättre. Favoritspår!

På inlednings spåret 1. Salve Regina à trois choeurs hyllas forumets Zalve :D Det består i att i inledningen repeteras texten Salve, många gånger om. Ännu ett favoritspår, dock inte för Zalves skull ;)

Solistexempel på skivan finns gott om, 10st av körmedlemarna sjunger solo i delar av stycken. Solodelarna blandas med körmusik och löser av varandera i ett och samma verk. Ett exempel på detta är 3. Le Reniement de Saint Pierre man framför stycket i kör och soloform, solodelen består i att 8st av körmedlemmarna har en liten del var. Härligt att få uppleva deras röster på detta sätt. Spåret är kring 13 minuter långt.

Mvh Mattias :)

Guest Zalve
Posted
Charpentier har många kompositioner i ryggsäcken, den skall vara smått enorm och innehåller mästerverk men utgivet på skiva finns det inga mängder. På denna skiva finner man 6st fina verk.

1. Salve Regina à trois choeurs H24

Detta måste vara ett verk för mig :D :cool: ;)

Posted

Ni som gillar barock-, kör- och kyrkomusik, jag tror skivan ovan är något för er.

Någon annan som hört Charpentier? Vad tycker ni?

Zalve, prick över i´et ;)

Mvh Mattias

Guest Zalve
Posted

Salve lär betyda "Hej" på gammelsvenska eller om det var Latin.

Så Salve Mattias. :mm:

Posted

Inte för att det egentligen behövs efter Mattias rekomendation, men jag hittade en recension av denna skiva på den engelska siten MusicWeb - deras recensioner brukar vara väl genomlysta och mycket vällskrivna. OCh det verkar som det finns en god samstämmighet..

/ptr

Posted
Salve lär betyda "Hej" på gammelsvenska eller om det var Latin.

om man nu får ta på sig magisterkostymen ;)

Enligt Cavalin's Latinsk Skollexikon, (andra tryckningen 1913) - betyder Salve : "Väl" med den vidare betydelsen - "Allt väl" eller "Hur står det till" -- Så visst kan man tänka sig att det motsvarar "Hej" eller "Hej, hur är det" -- "Hej" lär för övrigt ha sin rot under vikingatiden (Den sena Järnåldern för oss dom läst Arkeologi), ordet grävdes upp under det sena 1800-talets strävanden mot en tydligare "Svensk" identitet. -- Det är förövrigt helt troligt att "Salve" användes som hälsningsfras i Sverige under medeltiden, inte minst för att Latinet var "standardspråk" hos kyrkan och makten fram till Gustav Wasa reformerade oss till protestantismen, dvs början av 1500-tallet.

slut på lektionen och salve :)

/ptr

Posted

En del i följande spår är :o

På spår 2. Beatus vir drar kören igång med stor intensitet. Men sedan efter 1:35 är det ett parti på 9 sekunder som får armarnas hår att ställa sig i givakt. Det är en del som man dragit ner tempot, man sjunger dessutom inte lika högt och det är basstäman och en av tjejerna som ljuder. Speciellt basstämman och djupet i den är så tydligt! Dessutom är det otroligt vackert, får nästan tårar i ögonen när jag hör detta :blush

/Mattias

  • 2 weeks later...
Posted

:) Salve!

Jo man kan nog tänka sig en och annan fras på latin under medeltiden, i alla fall i städerna och under kyrkans hägn, en sorts medelltidens "svengelska". I Sverige var ju dessutom tyskan starkt dominerande, så starkt att man på sina håll påbjöd att åtminstone hölften av stadens rådmedlemmar skulle vara svenskspråkiga.

Skriftspråket under äldre medeltid var vanligen latin dock, då detta var de lärdes språk.

Vale!

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...