Jump to content

HiFi olyckor och tabbar!


Apexorca

Recommended Posts

11 minutes ago, calle_jr said:

 

Gastkramande historia.

Vi som inte har dedikerat lyssningsrum måste ta hänsyn till familjen. Det tycker jag.

Man får nästan ta den risken.

 

:D

 

Vi har i princip två vardagsrum kan man säga, ett är musik, bibliotek, tv-rum. Det andra är kök och umgängesdel. Vi ser sällan på TV ska kag väl tillägga, någon film ibland, annars mest padda-tittande.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jag är en gammal mästare på tabbar genom åren i mitt liv. När man var liten så fanns det en fin leksaksbil, en Rover, vinrödmetallic och den hade en funktion där man kunde ändra lysenas ljusriktning med ett inbyggt ljusrör i plast som var fäst inuti bilen innanför taket. Jo, det var ett sånt där rör som fungerar genom solens strålar. Jag tänkte bara lagom ivrig och dum som jag alltid har varit. "Hmm, vad kan det här vara? - Om man klipper av taket på den...Kan man då se vad det är inuti den som ser så konstigt ut??" :D Givetvis gjorde jag så också som med allt annat. En sak till bara. Använd aldrig Möbelpolish på dina nya högtalare! Skulle bara säga det! Säger inte mer än så :64:

 

:65:

 

 

Link to comment
Share on other sites

@Apexorca Kör kombinerad Hifi/Hembio, men behöver inte koppla om på mitt Lexicon MC12 ;-) Dessutom finns den fina finessen att man kan ställa in max utnivå samt på vilken volym som anläggningen startar på, vilken är ställd på en låg fin nivå. I min anläggning har jag ställt in -45db på start och -15db som max. Då kan hela familjen sköta stereon utan att just volymmax kan ställa till med något. Många hembioprylar har just detta men alla kanske inte vet om det? Sen funkar det väl inte i ditt fall då du kopplar in ett annat försteg till musik väl? 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, shaft said:

@Apexorca Kör kombinerad Hifi/Hembio, men behöver inte koppla om på mitt Lexicon MC12 ;-) Dessutom finns den fina finessen att man kan ställa in max utnivå samt på vilken volym som anläggningen startar på, vilken är ställd på en låg fin nivå. I min anläggning har jag ställt in -45db på start och -15db som max. Då kan hela familjen sköta stereon utan att just volymmax kan ställa till med något. Många hembioprylar har just detta men alla kanske inte vet om det? Sen funkar det väl inte i ditt fall då du kopplar in ett annat försteg till musik väl? 

 

Tack! Bra tips. Jag fick det tipset av Hembioconsult också nyligen så jag skall kolla upp om mitt försteg kan programeras så.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Lyckades för en timma sedan att kicka omkull min Philips 39 tums LED tv så den sprack! Skulle kolla på trafiken utanför fönstret och hade glömt att jag hade ställt den där efter att jag kopplade ur den nu när OS var slut. Den föll över sitt stativ som jag hade ställt framför och sen var inte den skärmen så kul längre...Inga pengar jag gick back iaf. Det var en sån där tv jag tog över efter att ingen ville ha den längre. Jag hade den bara i max ett år ca. Vi har tre tv apparater till plus både laptops och stationär med skärm så detta var bara en bonus tv kan man säga så det gör inget att den gick sönder..Skärmar idag kostar ju nästan ingenting idag heller jämfört med förr så köper jag en ny så gör jag väl det helt enkelt...Blir väl något senare isf :) 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Förresten just det som ni skriver ovan om volym o så. Det blev till en tabbe i min Primare I22 när jag låste den på Volym 60 så den inte kan spela högre. Sen gick IR-ögat sönder i den och nu kommer jag inte in i menyn längre och kan fixa det. Så, så kan det också gå. Har inte brytt mig om att skicka den på service. Större risk att jag istället lägger pengarna på en annan I22 med inbyggd dac istället för det är hellre en sån jag vill ha isf. Den här går däremot till historien som tabben som gick i baklås...Mmm..så kan det gå när inte haspen är på :D

Link to comment
Share on other sites

Edit: Dac-kortet kostar ju i stort sett samma pengar som en I22 idag så då känns det bara dumt att lägga mer pengar på den här..iaf som jag ser det. Har ju en I30 också och en I21 som står hos brorsan. Fast den är med knäckt standard kort i. Alltså hela ingångs kortet eller vad man säger efter en del flyttar till andra städer osv. Den är totalt slut...Även samma gäng förmodligen som knäckte av mina hemma-lödda Silverspadar, (unika). Som Lasse "Clou Cable" Andersson hade lött i sin hifi-verkstad en gång i tiden vilka sitter på ett par Clou Cable 310T 2x3m med Svart Strumpa och WBT 0645 i andra ändan. Jag blev asf^@£#;#*#,#*@rbannad när jag fick reda på att mina unika utlåningskablar inte behandlades med respekt. Den enda hifin som betyder något här hemma då Lasse inte finns mer. Ingen som jobbar på det sättet heller i Sverige å sitter o löder i Silver då man inte får göra det längre om jag nu minns rätt :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hände just någonting med Accuphasen efter lite jordövningar med cd-spelaren from hell... Mest troligt någonting i PSU'n då ingenting i signalväg var inkopplat, felsökning i helgen. :blackeye:
Återkommer.:sherlok:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Jag får nog skriva om min rullbandspelare Lyrec Frida. Enligt instruktioner jag fick skulle jag "dränka" Capstan-lagret i Isopropanol för att lösa gamal olja som beckade igen lagret. Startade nog maskinen lite tidigt innan allt dunstat, det blev kortis och maskinen stannade. Dock var det enkel elektronik som skadades och som lätt kunder repareras, som tur var. Nu går den bra igen.

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Råkade kvadda ett par högtalare.. Rätt ovanliga, alltså en milstolpe rent hifi historiskt sett. Jag skulle modda dom lite men elementen ville inte lossna eller dom var tunga att få ur lådorna så jag fick eller fick.. Nåja jag bände lite.. Lite väl mycket och råkade mosa lite av baffeln på båda. Men dom har aldrig varit tillsalu och när dom är förbrukade av mig ska jag bara ge bort dom till nån jag känner helt enkelt som inte bryr sig om välskötta grejer hade jag tänkt. Som tex min vårdslöse broder. Han är också medlem på ett hifi forum och han är lika dum som jag när det gäller o vårda hifi prylar. Han tar inte sönder dom medvetet som jag har gjort genom åren med o plocka isär o ändra och sen inte få ihop det igen. Utan han är mer oförsiktig, dessutom kattägare som fäller en massa, alltså inte han utan katten. Man får ha såna där klädborstar å sådant i gömmorna för att plocka fram vid behov. Jag däremot ska hålla på o mixtra o modda med alla saker. Senast var min Fjällräven Parka som var felsydd från fabrik och den andra plockade jag ur fodret ur så den, en likadan blev en höstjacka istället. Sen sydde jag igen den :D Hade man bott ihop med en pedant så hade denne förmodligen gjort slut ärligt talat. Jag bryr mig inte det minsta med om projekten inte lyckas och skulle jag inte lyckas så tar det ca 1 månad så har jag en identisk i min ägo fast sprillans. Jag skulle kunna liknas vid en galen professor i en film eller nåt där typ allt byggs om oavsett vad det blir av det hela. Jag tänker inte alls på om det går fel. Däremot har jag så mycket prylar att det finns väldigt många hela saker också. En del saker rör jag inte som att måla om min konst som jag har köpt på auktion tex. Det är ju inte så najs om det råkar vara en Räv tavla eller den med Lodjuret på. Tjaa, mig blir man inte klok på. Inte ens jag själv! Fast det som är mest intressant är att jag inte stör mig på om nån annan skulle kvadda mina grejor. Har inte skällt ut en enda människa på grund av det faktiskt. Så det skulle ju iaf kunna vara en bra egenskap som man kan ha med i CV:t haha. Skit händer helt enkelt! Sen har jag väl mer resonerat så att har jag råd med o skaffa det igen så gör det inte så mycket om det händer lite då o då. Det brukar ju ändå handlas en hel del här hemmavid.. Tjaa, nu har brorsbarnen haft sönder mina samlarbilar igen osv.. Sånt som händer också. Enligt mig är dom till för att användas. Inte nåt man ställer i ett skåp o sen får det stå där o vissna tills gravstenen väntar. Är väl jag i ett nötskal i så fall :santagrin:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Skulle fixa lite med prylarna men det gick inte så bra tydligen. Först kom min bror på besök och han talade om att B&W:s diskanter inte har nåt innehåll förutom ytterhöljet pga att man vill tjäna pengar på att folk byter ut dom så jag bestämde mig för att plocka isär lite, sen övergick det till att jag fortsatte med dom andra högtalarna också i min ägo vilket jag inte skulle ha gjort för nu står jag här med kvaddade grejor.. Sen till ett gammalt projekt... Mina B&W P9.. Där hade lädret lossnat lite på bygeln eller vad man ska säga.. Så jag tog isär dom lite där och sen skulle jag ha på lite kontaktlim men det gick heller inge vidare tyvärr.. Så nu är dom paj också.. Men ljudet är detsamma.. Nåja.. Mitt liv är kantat med sånt här... Har moddat en hel del genom åren.. Mindre lyckade grejor haha dåva vettuva.... :41:

 

Edit: Målade om några högtalare i samma veva med tusch också på elementen... Försökte göra Smilegubbar men högtalarna låg ner i racket så det blev på fel håll... :45:  Sen tog tuschen slut... Typiskt...

 

:65:

Edited by Hifi_Perrra
Link to comment
Share on other sites

Är redan i farten med att beställa nya diskanter. Men man får ta det lite i segaste laget så inte Balance-Ingemar tror att jag har provat för mycket vin eller nåt.. så här till den kommande hösten.. En sån tillställning har man ju inte så ofta om man säger så :pc:

 

Edit: Nån gång ibland kanske... :D

Link to comment
Share on other sites

Jag får lämna in mina P9 för renovering om jag ska fortsätta använda dom. Det gick varken att få ihop dom med kontaktlim eller superlim. Dom var bra så jag vill fortsätta spela på dom så det får bli framöver tror jag väl :clown: Min bror sa ikväll att jag påminner om Kurt Ohlsson i det avseendet :pc:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Apropå tabbar. Tabbar behöver inte vara något man gör.

Vissa tabbar kan ju handla om något man INTE gör.

Exempelvis något man inte hör.
Exempelvis något man inte märker att man inte hör.

Exempelvis att diskanterna inte är inkopplade. Det har jag missat en gång. (Eller kanske fler gånger. Vem vet...)

 

Det jag skriver här nedan har inte alls med hifi att göra, men det har med extremt dålig koll kombinerat med förgivettaganden att göra:

Häromdagen fick jag för mig att jag skulle dra i mig ett glas med "Fun Light"-saft till middagen. (Ingen höjdare kanske, men strunt samma.) Jag hade tidigare spätt ut den sista lilla skvätten i en flaska, och ställt den i kylskåpet, för att kunna spontandricka direkt ur flaskan.

Den där saften är väldigt koncentrerad, man ska blanda en del saft med nio delar vatten.

 

Jag fyllde ett dricksglas med saft och tog en klunk.

Det kändes kanske lite "tjockare" än det brukar, men man kan ju inbilla sig. Jag drack lite till och tänkte inte mer på det.

 

Min sambo reagerade dock på färgen. "Det där är väl min saft, du har ju..." vad det nu var för färg på min saft...

. Först , insåg jag att jag hade hällt upp ett helt glas med koncentrerad saft, eftersom jag hade tagit fel flaska ur kylskåpet.

Att den var tio gånger starkare än den brukar vara la jag alltså bara märke till i form av "hm, kanske lite tjockare än den brukar vara..."

 

Tänkte'nte på de'...

 

Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, byZan said:

Detta hände mig igår, bara sådär! Så det blev inget testande av kablar😤

Märkligt, men du får se det positivt :663741902_thinkingface:, Rackarns tur att den gick sönder under "kontrollerade former" och inte orsakade glapp, intermittenta fel eller något ännu värre.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Jag har lyckats göra några fadäser, då jag senaste 10 åren hållit på mycket med DIY moddning och elektronikbygge, framförallt inom audio!

 

T.ex. har jag uppgraderat mina högtalare genom att byta ut samtliga komponenter i delningsfiltren samt kablage. Och då jag för två år sedan ville vara extra seriös, så smörjde jag in basarnas gummiupphängningar på mina B&W 683 S2 i tiosusenkronorsklassen med paraffinolja, vilken gått bra tidigare när jag gjort det på andra högtalare. Men denna gång så upptäckte jag fasansfullt att gummit började vecka sig efter ett par dar- varvid jag försökte torka bort så mycket jag kunde! Dock syns fortfarande ett antal veck i gummina, men inget jag tycker mig kunna höra ljudmässigt i alla fall.

 

Och när jag skulle uppgradera mina AKG K702 -hörlurar med ny kabel, så gick tråden till ena driverelementet av, vilket gjorde att jag desperat och kallsvettig gjorde hål i elementhuset av plast, för att löda fast kabeln inuti huset av denna, för att sedan täcka över hålet med epoxylim, vilket fungerade ganska bra förutom att det var något lägra bas på denna sidan av lurarna.

 

När jag senare hade bytt kretsar i min egenbyggda hörlursförstärkare, och sedan skulle testa med ovan angivna lurar, så var volymen extremt hög och distad utan möjlighet att volymjustera! Jag upptäckte sedan att jag lyckats dragit av jordkabeln till kretskortet vid demonteringen. Detta resulterade i att dessa lurar blivit skadade och lät distat, så det var bara att beställa nya driverelement. Men vid montering av dessa, så råkade jag dra sönder ena elementet då den tunna koppartråden gått av när jag skruvade fast det i lurarna. Så nu ligger dessa lurar för närmare 2.000 kr och skräpar!

 

Och en av mina andra hörlursförstärkare som jag hade monterat och bytt krets på (OpAmp), gav ifrån sig en högljudd smäll några sekunder efter igångslagning, för att sedan fungera till och från. Antar att det blivit kortis någonstans, så att ett par zenerdioder hade exploderat. Uppgraderade dock denna senare, vilket gjorde att jag demonterade dessa dioder med fullgott resultat.

 

Köpte sedan ett par AKG K812, som ligger närmare 10.000 kr, som jag också ville uppgradera med bättre kabel, så lyckades jag sabotera kontakten - så nu ligger även dessa lurar och skräpar med tre små tunna trådstumpar som sticker ut på ena sidan vilket jag tänkt försöka åtgärda någon gång (kanske)!

 

Och när jag hade uppgraderat en Logitech Squeezebox internetradio med ny DAC-krets, så ville jag vara seriös och skärma insidan av locket genom att sätta aluminiumfolie. Fungerade bra i några sekunder, tills det small till rejält och proppen i huset gick! Antar att folien hade kommit i kontakt med kretskortet, så det var helt svart, vilket resulterade i att jag fick skicka den till USA för reparation, vilket kostade nästan lika mycket som en ny. Fick höra att servicekillen på Logitech USA aldrig sett någon liknande skada på strömdelen!

 

Har även gett mig på att montera egengjorda RCA kortslutningspluggar på lågnivåingångarna på in Yamaha AV-receiver, som gjorde att en av mina nyare DAC:ar blev defekt med distat ljud. Antar att jag lyckats montera någon kortslutningsplugg på en utgång, vilket INTE är att rekommendera! Och när jag tänkte löda fast mina lågnivåkablar direkt på denna förstärkares kretskort genom att klippa upp plåtchassit undertill med en avbitartång, så "råkade" några små ytmonterade komponenter följa med på vägen, vilket resulterade i ett par ingångar som inte fungerar!

 

Minns också att jag för många år sen skulle byta ut dörrhögtalarna i min fars bil, resulterade i att en högtalarkon skadats då jag slant med en skruvmejsel, vilket resulterade i defekt högalare med skorrande ljud!

 

Samt när jag en gång vid moddning skulle jorda mig och elektroniken genom att ansluta en kabel på strömkontaktens jordbleck, så huvudproppen i källaren gick - vilket nog berodde på att jordkabeln jag satt dit hade åkt med in när jag satte i stickkontakten till en borrmaskin. Resulterade även i att hela kontakten blev svart, och behöver jag nämna att det var tur att jag inte hunnit hänga fast "jord"-kabeln runt min handled?

 

Har nu några uppsättningar av kostsamma kretsar (diskreta OpAmp och spänningsregulatorer för 3.000 kr), som jag inom kort tänkt uppgradera mina lurförstärkare och DAC:ar med, så jag hoppas inte detta inlägg kommer behöva bli längre framöver!

 

Mitt motto är: "Learning by doing"!

 

 

/ Mikael

 

Link to comment
Share on other sites

56 minutes ago, mikaelmark said:

Mitt motto är: "Learning by doing"!

Och vad har du lärt dig? Lägga ut verktygslådan till försäljning på Tradera...:question::sunglasses: Du har drabbats av Murphys lag. Hoppas det repar sig.:bandage:

 

Välkommen till vårt forum. :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Tack så mycket!

 

Har nog lärt mig att noggrant planera, tänka, mäta, beräkna mm först inför ett projekt INNAN jag börjar kapa, löda, bända osv!

 

Och inte minst fråga andra och kunna ta lärdom av, såsom på sådan här forum. För egentligen är det ju en väldig rolig hobby, och man ska ju inte glömma att jag inte nämnt alla projekt som jag lyckats med!

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, mikaelmark said:

"Learning by doing"!

Säker att du inte menar "Learning by burning!"? :D Så länge man gör nya misstag hela tiden har jag bara hejarop att komma med! Men det var ju det där med att byta kabel på lurarna då... ;) 

Och givetvis, Välkommen!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

För lite snabb uppdatering, så har jag senaste veckan monterat fyra diskreta spänningsregulatorer från Sparkos Labs till min WM8741 DAC.

 

Innan jag gav mig i kast med projektet, så planerade jag, funderade, Googlade, mätte och sedan funderade igen för att sedan avlöda de gamla regulatorerna genom att lägga ca 10 mm långa avklippta och förtennda kontaktben över de tre komponentbenen undertill på kretskortet, så att hela regulatorn gick att dra ut, för att sedan rensa upp gammalt tenn med en rejäl lödsug. Sedan lödde jag fast de nya regulatorerna samt förstärkte strömmatningen på 15 Volt till operationsförstärkarkretsen med 0,75 mm² kablage. Jag monterde även på en egentillverkad kylplåt av koppar som jag jordat och monterat  till motsvarande LM317/337 kretsarna, dock med isolerande silikonskivor mellan då kretsens tab har spänning på sig, för att undvika risk för kortslutning.

 

Då den tidigare LM7805 regulatorn varit monterad mot kretskortets jordbleck som kylning, så monterade jag även den nya diskreta regulatorn på samma sätt eftersom jag även hade undersökt att tabben ska vara jord.

 

Men, då jag innan hade mätt att det endast låg några KOhm mellan mittenbenet (jord) och tabben, så kände jag mig lite osäker, varvid jag skrev till tillverkaren av regulatorn, som svarade:

 

"If you DO have a metal tab device, the metal tab is tied to VIN - so it should NOT be mounted to anything that is ground unless an insulator is used.
Otherwise, you will create a VIN to GND short."

 

Gissa om jag kände mig lättad att inte ha kopplat in strömsladden innan! Så känner att jag som sagt lärt mig att (åtminstone ibland) att ta det säkra före det osäkra för att undvika onödiga tabbar!

 

Vad gäller ljudet i den ombyggda DAC:en, så låter det suveränt!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...