Jump to content

HiFi olyckor och tabbar!


Apexorca

Recommended Posts

Jag har en byxpress i garderoben som jag provat på någon skev skiva. Idén var brilliant men det funkade inte.:black:

Om plattan blivit allt för upphettad är det risk för att spåren deformerats och då blir det knepigt att få den ok igen.

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Taxmannen said:

Inte roligt! Jag har för mig att @calm experimenterade med något för att göra skivor plana. Undrar hur det gick? :39:

Det var inte ett helt lyckat experiment. Körde två styva mdf:er med bult igenom och med filt mellan skivorna. Det krävdes värme för att få effekt. Sannolikt för att få spänningen i vinylen att släppa. De "köpeflatterner" är gjorda i metall vilket säkert ger en planare yta och en bättre värmefördelning. Testade först att köra mot elementet och sedan i ugnen. Men vågade inte kräma på för fullt. Så effekten lite osäker mht till de gradtal som behövdes. Kanske inte något att testa på sina rara förstautgåvor precis? :D Skulle nog skicka till Vinylbutiken om det inte finns någon i Gbg som har en motsvarande apparat.

Calm

Edited by calm
Tillägg i text
Link to comment
Share on other sites

Aj aj! Det är mycket som kan gå fel i tillplattningen men vinylbutikens japanska apparat skall nog gå bra beroende på hur den ser ut såklart.

Tydligen skall det vara lättare att platta till 70-talskivor än 50-talare...berätta hur det gick ;-)

Link to comment
Share on other sites

Spontant tänker jag att skulle testat starta Bastun på 90- 100 grader (om jag haft en!) och lagt skivan på ett plant, men inte så värmeledande material. En skärbräda eller kanske en spånskiva under och på. Skivan skyddad med ett vått lakan eller dylikt. Kanske skulle det fungera om det fick ligga någon timme?

Link to comment
Share on other sites

Alltså LP-skivor är ganska känsliga saker så skall man prova själv så bör man nog träna en del på loppisfynd. Jag har läst igenom en del trådar med allehanda försök med äglasskivor, solsken, ugnar samt dedikerade produkter och varsamhet krävs. Som Bebop skrev att risken är att man deformerar även skivspåren i utplattningen....

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, shaft said:

Alltså LP-skivor är ganska känsliga saker så skall man prova själv så bör man nog träna en del på loppisfynd. Jag har läst igenom en del trådar med allehanda försök med äglasskivor, solsken, ugnar samt dedikerade produkter och varsamhet krävs. Som Bebop skrev att risken är att man deformerar även skivspåren i utplattningen....

Jag kan då tycka att om man har en böjd och ospelbar skiva så har man inget att förlora på att testa. Det vore kanske en sak om skivan i fråga vore sällsynt och väldigt dyrbar. Visst finns det risker, men man kan också ha lärt sig att fixa det själv. "Ett litet steg för människan, men ett stort steg för mänskligheten" som någon som vågade att prova sa....:);)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
14 hours ago, Hifi_Perrra said:

Jag tar bort det så inte morsan går in här och läser. Får hon reda på mitt hemska förflutna beteende så skjuter hon mig i skottvästen. Bäst att hålla sig undan från den här tråden...:thumbsup:

Blir du arvslös om hon får reda på vad du gjort? :D

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
On 2017-04-23 at 17:29, Apexorca said:

HJÄÄÄÄÄLP!

Jag är en sådan  j-kla klantskalle. F-n också. "Slå mig hårt i ansiktet så jag får känner att jag lever..." " I hurt myselves today - to see if I still feel..." 

Jag hade en hög nyinköpta fina förstapressar på stereobänken. Bredvid stod nätdelen till skivspelaren som blir VARM. En skiva, naturligtvis en av de som var riktigt bra, gled in över nätdelen en stund i hanteringen, blev varm och slog sig. :icon_smile_angry::icon_smile_angry::icon_smile_angry::icon_smile_angry::icon_smile_angry:

Går inte att spela, berg- och dalbana... 

Så klart jag kunde gissa att det inte är bra, men jag såg det inte. Man får ha säkerhetsavstånd runt RöNt. Ett litet staket kanske? Det blir mitt nästa Hifi-tweek.

Kan man platta ut den och i så fall hur?

 

Lärdom: Undvik varma nätdelar eller för den delen slutsteg nära vinylen. Brinkmann RöNt skulle jag gissa kvalar in bland det sämsta att vara nära vinylskivan.

 

Tack för tipps om hur man plattar ut plattor. 

Jag gick på tipset med Bengt på Vinylbutiken. Hans vinyl plattare funkade bra. Ena plattan blev som ny och den andra som legat närmast RöNt hade ett veck på 2 ställen blev bra förutom precis där vecket är. En låt per sida ser inte ut som jag vill släpa min puppa över. Således ett defekt album, men man kan ju spela de flesta låtar även om det är opraktiskt och kräver uppsikt om var nålen är. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det mesta saker som hänt mig var när jag höll på med disco grejor, skulle ta med mig mina Technics SL 1210 till min fars sommarstuga när jag var 16 år, bar upp den ena skivspelaren för att sedan hämta den andra. Jag hade lagt den andra skivspelaren lite fint på motorhuven på min fars bil när jag kommer ner mot bilen så ser jag hur skivspelaren sakta glider av motorhuvudet då bilen lutar och brakar ned i marken, som tur var gräsmatta men jag ser hur skivtallriken lossnar och rullar iväg.

Efter att kollat upp skivspelaren så märker jag att lagren till tonarmen fått sig en smäll, så det blivit glapp i lagret men annars så var det inga mer konstigheter.

En annan gång så kom en vän och hälsa på mig när jag var på jobbet och spelade, han lyckades välta sitt glas med juice på min Technics SLP 1200 cd och SL 1210! Jag fick lämna dessa på lagning och lagningen gick på halva summan vad de kosta nya.

Min DJ vän som jag gjorde spelningar med tyckte att det var säkrast att ta med nålarna för skivspelarna efter vi avslutat en spelning. Så han stoppa den i fickan, behöver nog inte förklara mer vad som hände med nålen...

Vi hade en el-linda som vi inte hade rullat ut helt och vi hade kopplat in slutstegen på lindan, efter några timmar gick säkringen och vi märkte att el-lindan hade börjat smälta då vi inte lindat ut kabeln helt.

Var dum nog en gång att koppla in 6 st W-Basar på ett steg, förvisso så stod det att den skulle klara 2 ohms last. Men att lasta på med 6 st 18" med rätt så hög volym gjorde att det small till rätt så högt på ena kanalen med en stor rökpelare från steget. Själva steget var byggt i riktigt två kanals mono konstruktion, så att var sin kanal hade egen strömbrytare. Detta var en konstruktion för att kunna starta steget utan att säkringen gick, genom att starta först den ena kanalen för att sedan starta den andra kanalen.

Sedan så hade jag en hel anläggning med ljud & ljus på en resturang som bran upp, det tog mig 6 månader att få ersättning och fick ut halva värdet. Efter det så tappa jag lite lusten att hålla på med disco utrustning.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Sammy said:

Vi hade en el-linda som vi inte hade rullat ut helt och vi hade kopplat in slutstegen på lindan, efter några timmar gick säkringen och vi märkte att el-lindan hade börjat smälta då vi inte lindat ut kabeln helt.

Klassiker! 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

En liten uppdatering.

Lånade ut lite saker till en släkting som gick och kantstötte grejorna. Men som tur var så hade jag räknat med detta så det gjorde inte så mycket. Var bara mina Klipsch R-15M för 2500:- och inte några Sonus Faber för flerahundrasjuttiofemtusen :)

Så kan det gå om man är snäll eller enbart dum. Men dom där sparar jag ihop till på nån dag så det struntar jag i :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Mitt system skymtade i går liemannen. Jag lyssnar i dag på Mozarts Requiem. Den är fantastisk.

 

Då står på kanten till ett stup och njuter av utsikten lugnt men kittlande pga höjden. Någon knuffar dig lätt i ryggen. Du vinglar till med riktning ut över stupet, flaxar med armarna, tappar fäste för ena foten som kommer över stupets kant. Foten sprattlar och gör ringar i luften. Ögonen spärras upp och skärps, luften flämtar från strupen. Det susar i luften. Pga av geometri, tyngdlagen, rörelseenergi och tyngdpunkten i dina kropp så finns ingen återvändo. Du lutar mer, obönhörligen, faller sakta med tusen tankar i huvudet ut över stupet. Det går på nolltid men du hinner tänka på allt. Det går åt helvete är den korta sammanfattningen.

Men i ditt smalnande synfälts periferi ser du en gren strax under kanten, från en liten liten avsats på den lodräta väggen. Skuggan av en chans. Din voltartade rotation som om du hjular i luften, gör att din högra arm, den starka, efter ett fullbordat varv lyckas gripa tag i grenen. Då slår med kraft i väggen och blir hängande. Den lätt skadade komprimerade vävnaden från smällen märks inte av pga allt adrenalin. Det är bara att dra sig upp över kanten med blodiga knogar och med skav på skorna. Det var nära ögat. Digitalt. Etta eller nolla. Inga mellanlägen. Liv eller död.

Gå inte nära ett stup om du inte har ryggen fri och ha koll på vilka du har bakom.

 

Detta hände mig i går men med min stereo. Jag skall vidtaga viktiga åtgärder för att ha ryggen fri vad gäller HiFi prylar.

 

Du är i detta läget hela stereon drabbas och knuffen kommer från frugan. Jag använder min stereo till mitt hembiosystem. Frontarna får pre-out via HiFi-försteget från hembioförstärkaren. 

Ny lyckades frugan höja stereon till max, men det kommer ju inget ljud??? Just det jag måste starta hembiosystemet. Nu kommer det ljud men bara ur centerhögtalaren. Hon ropar till mig. "Hör du att det brusar konstigt från fronterna..." Varför gör det det? Det är nu tiden stannar i min hjärna. Jag skriker. "Rör ingenting", precis innan hon tänkte vrida på förstegets ingång från hembioförstärkaren. 

Jag tänker dra åt mig fjärrkontrollen... nej, jag kastar mig på volymratten till försteget. Det är närmare. Jag drar ner till noll, samtidigt som jag gör en kullerbytta förbi racket. Nu brusar det inte mer. Stereon räddad. 

Det fanns flera olika scenarion där detta kunde slutat i en katastrof för stereon. En knapptryckning bort och Liemannen hade satt båda fötterna stabilt på golvet framför stereon, orubbligt.

 

Där och då fattade jag ett viktigt principbeslut. Fina HiFi- prylar skall inte blandas med hembio och olika mindre kopplingskunniga/kopplingsintresserade användare. Det är för riskabelt. Någon gång av alla de när barnen frugan kompisar eller vilka det nu är rattar runt bland fjärrkontroller mm så kan det de drabbas av otur. Jag vill minimera risken otur.  

Så nu har vi inga frontar inkopplade till hembion. Om detta är vi inte helt överens, men jag vågar inte ha det så. Jag får nog ha helt separat högtalare till hembion. Men hur tusan skall det bli på ett bra sätt. Den nöten är jag långt ifrån att knäcka nu. Med tiden får jag se hur det blir.

 

Jag lyssnar i dag på Mozarts Requiem. Den är fantastisk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edited by Apexorca
Link to comment
Share on other sites

Hmm, spännande! :)

Själv testade jag exakt hur högt mina grejer kan spela när man kör in full linjenivå via RCA rakt in i det påslagna slutsteget för någon vecka sedan! (Jag hade min Bluesound Vault som källa och försteg, men en avvikelse i mjukvaran gjorde att en viss kombination av inställningar orsakade full mutter på volymen då man skiftade mellan olika funktioner)

Lyckligtvis var det inte Foo Fighters eller Tool på menyn utan någon akustisk jazzplatta med Solveig Slettahjell och Knut Reiersrud :)

Man vaknar till, kan man säga! ;)

Link to comment
Share on other sites

Vilken thriller! Ja, det där med att låta obehöriga (läs okunniga) personer pilla på stereon är inte så roligt. 

 

Kom ihåg när frun hade vinkväll och ville lyssna på vinyl. Väldigt invecklat att förklara över telefonen hur och i vilken ordning man skulle starta prylarna. 

Stereon klarade sig men om jag inte kollade till den när jag kom hem senare hade nog motorstyrningen behövt bytas. 

 

Hmm, ett kryphål för uppgradering uppenbarande sig just! :39: :4:

Edited by JWE
Link to comment
Share on other sites

Känner igen situationen Apex. Valde bort möjligheten att använda Hifi till hembio. Billigast så. Kanske nya tidens högtalare såsom Devialet Phantom kunde hjälpa till att vara ”osynligt” system i samma rum? För mig att dina föräldrar hade problem med just Phantom? Eller de fått bukt på problemen? Eller har jag blandat ihop dig med någon annan på forumet?

Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, sprudel said:

För husfridens, och kampen mot kabelhärvors skull är stereon separerad från TV-delen. Två olika anläggningar med olika syften.:)

 

Så hade varit bäst hos mig också, men som läget är nu får dessa system konkurrera i samma rum. Dubbla fronthögtalare vill jag undvika. 

Hjärnan jobbar just nu för en lösning som är tryggare.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Apexorca said:

 

Så hade varit bäst hos mig också, men som läget är nu får dessa system konkurrera i samma rum. Dubbla fronthögtalare vill jag undvika. 

Hjärnan jobbar just nu för en lösning som är tryggare.

Jag flyttade tv till en annan del av rummet och skalade ner ljuddelen rejält där. Surround skiter jag i.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Apexorca said:

Mitt system skymtade i går liemannen. Jag lyssnar i dag på Mozarts Requiem. Den är fantastisk.

 

Då står på kanten till ett stup och njuter av utsikten lugnt men kittlande pga höjden. Någon knuffar dig lätt i ryggen. Du vinglar till med riktning ut över stupet, flaxar med armarna, tappar fäste för ena foten som kommer över stupets kant. Foten sprattlar och gör ringar i luften. Ögonen spärras upp och skärps, luften flämtar från strupen. Det susar i luften. Pga av geometri, tyngdlagen, rörelseenergi och tyngdpunkten i dina kropp så finns ingen återvändo. Du lutar mer, obönhörligen, faller sakta med tusen tankar i huvudet ut över stupet. Det går på nolltid men du hinner tänka på allt. Det går åt helvete är den korta sammanfattningen.

..

..
..

 

Jag lyssnar i dag på Mozarts Requiem. Den är fantastisk.

 

Fruktansvärt rafflande historia. 
Hemma hos mig sätter ingen på någon stereo. Det är de förresten inte så intresserade av, men film... Är jag inte hemma är familjen förpassad till vanlig TV och Apple-TV på övervåningen. Vet inte hur ett körkort på min stereo skulle vara utformat... tror jag skulle dra lämplighetsintyget innan de ens fick börja övningsköra. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Apexorca said:

 

Så hade varit bäst hos mig också, men som läget är nu får dessa system konkurrera i samma rum. Dubbla fronthögtalare vill jag undvika. 

Hjärnan jobbar just nu för en lösning som är tryggare.

Även jag kombinerar stereo med hemmabio och använder fronthögtalarna via 2-kanal förstegets pass through. För några år sedan kom jag i en ohållbar situation där det fanns ca 10 fjärrkontroller på bordet vilket gjorde systemet väldigt komplicerat att använda och det var som upplagt för att det skulle inträffa en katastrof. Jag löste det hela genom att låta installera ett Crestron styrsystem vilket har fungerat otroligt bra. Till och med min extremt tekniskt ointresserade hustru kan idag använda anläggningen vilket inte säger så lite om funktionaliteten :).

Davidoff  

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...