Jump to content

P-Pans Musikhörna


P-pan

Recommended Posts

  • 2 months later...

Efter en dags tur med kärra och vagn i södergående riktning anlände jag till platsen vår käre P-pan senast siktats. Kärran parkerades på uppfarten till godset, och innan jag ens hunnit kliva ur blev jag välkomnad av ett för mig välbekant ansikte. 

Där var han ju!
Pff.. Mina detektivkunskaper behövdes tydligen inte.. :45: 


Nåja vidare..
Ytterligare en gäst vid namn @rikard anlände. Trevligt med nya bekantskaper! 

Vi började med en kopp java för att sedan slå oss ned i värdens nya utbyggnad. Skivor till höger, till vänster, fram och bak. Inte konstigt att det blir snurrigt. :D 

_DSC8966.jpg.52e15f202da1bb75b054c3496905a1b8.jpg

 

_DSC8968.jpg.23b232b3582d994c4d0bf4fc57b89bfe.jpg

 

_DSC8995.jpg.3603cbee3514a34f5afad3d3a929e140.jpg

Edited by JWE
Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, JWE said:

Pianolack är trevligt, tur P-Pan putsade innan. Men detta är väl inte ett par Tidal? Vågar någon sig på en gissning?

_DSC8984.jpg.458019a560577ab81f0502a7c042a489.jpg

Om man skall spela piano, måste det naturligtvis vara pianolack!:thumbsup::tongue:

Vet vad det är, men är tyst som musen!:D:) 

Borde inte vara så svårt med hänsyn till elementen som syns på bilden.

 

Calm

Edited by calm
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, P-pan said:

@JWE ... snygg "maskering" på bakdelen... :thumbsup:


Jepp, ser original ut! :cool:

Under kvällen tog vi bl.a. upp att många som säljer t.ex. högtalare får förfrågningar på att ta bilder i olika vinklar och gärna på serienummer. Vanligt att bedragare ber om såna bilder då dessa kan användas för att öka trovärdigheten när de "säljer" likadana högtalare.

Link to comment
Share on other sites

Det blandades friskt mellan vinyl och CD och vi började med det senare, Cymatics från albumet Solar Echoes av Nigel Stanford var först ut. Mingus Quintet i sin "lilla" låda är konstruerade till att spela ner till 24 Hz (+/-2dB) och det märktes med låtvalet. Ang. konstruktionen tycker jag Apexorca förklarar det bra i tråden Marten hos Akkelis.
 

On 2017-03-11 at 15:30, Apexorca said:

Marten Mingus Quintet. Det är en förhållande liten högtalare som innehåller Martens nya idéer och utvecklade drivers ihop med Accuton. Leifs konstruktion tillåter 1a ordningens filter och en fasriktig placering i buffeln så att alla frekvenser startar från samma linje. Detta är säkert orsaken till den grymma tajming och snabba luftiga anslag man hör. Membranens baksida spelar också ut genom ett stort hål i konstruktionen eftersom den starka megneten placerats i omkretsens ytterkant bakom membranet. Fullt blås bakåt kan man säga. Allt detta bidrager nog till det fantastiska ljudet som lät mycket upplöst på ett musikaliskt sätt-. Basarna är konstruerade att spela ner till omkring 25hz med kraft och kontroll i en mycket liten låda. Detta är den avgörande orsaken för att Mingus Quintet kan spela så stort i en så liten låda. Lådan är MDF med Martens klassiska basport neråt. Glöm Bi-wire för det finns det inte uttag för. Ändå onödigt på denna högtalare tycker Leif som verkar rätt nöjd med sitt bygge. Och det skall han vara.


Det jämfördes två olika pressningar av Santana's Abraxas, en hollandspress från tidigt 70 och MoFi's One-Step Release. Visst var det skillnad, främst i botten. Men vettetusan om jag ändå inte gillade hollandspressen mer, lät mindre påtryckande och lite lugnare överlag. Skillnaden är kanske att den har.. spelats in.....  :D


Mycket jazz blev det också, hade bl.a. med mig Sarah Vaughan med Live at Laren Jazz Festival och Clarence Clemons med Peacemaker. Synd att värden gick och preppade för middag och missade hälften av detta! ;)
Med kontroll i basen och närvaro i musiken gifte sig Mingus och Aaviken perfekt i mitt tycke, var jag än satt i rummet lät det bra. 
Vi fick även lyssna till Reiner och Chicago Symfoniorkester som framförde Rimsky-Korsakov's Scheherazade på ett magnifikt sätt.

Musiken ovan är bara ett axplock från kvällen men summa summarum är att Mingusarna är en mycket bra ljudförmedlare och jag hade gärna spenderat några timmar till i P-Pans trevliga rum, inte en tillstymmelse till lyssningströtthet. Ska bli spännande att se hur utvecklingen på högtalarfronten går i P-pans musikhörna!

 


Jag tackar för en rolig kväll med många disskusioner, musik och mat! All heder åt kocken(arna)!  


_DSC8970.jpg.bc051c2d768346660e777fa9a7fb3da8.jpg

Edited by JWE
Link to comment
Share on other sites

Måste säga att det är fantastiskt trevligt att ha ett sådant dedikerat lyssningsrum som @P-pan har, dessutom är det smart anlagt precis intill vardagsrummet så det känns ändå inte som att man är helt osocial mot resten av familjen när man kryper in där, vilket jag tycker är ett stort plus. Hela rummet verkligen andas musik och spelglädje, det är vinylskivor och CD-skivor bokstavligen överallt, i alla riktningar, precis som man vill ha det. Supertrevligt! Streaming (och rullbandare) lyser fortfarande med sin frånvaro, men det saknas inte direkt musik att lyssnas på. Angående den tjusiga Beethoven där i fönstret brukar jag tänka att han borde få följa med mig hem, men det skulle nog inte uppskattas av innehavaren. Var en väldigt trevlig afton och jag fick mycket nya musiktips att ta med mig hem istället.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, rikard said:

Måste säga att det är fantastiskt trevligt att ha ett sådant dedikerat lyssningsrum som @P-pan 

 

Tycker som du och jag har i princip varit med och sett rummet/utbyggnaden växa fram från första spadtaget, sett och hört alla miner och svårdomar över byggnadsnämnden, utebliven hantverkarhjälp, grannar och egna små misstag. Att det sedan har blivit några timmar i sweetspot för lyssning av oftast nya tänkta produkter har väl gjort att jag känner till rummet ganska så väl. Och nu med facit i hand så måste jag erkänna att det blev förbaskat bra även om innehavaren inte riktigt håller med, men så är det en petig j***l oxå;) Att det alltid går att förbättra eller förändra är ju ett framtida projekt om så önskas, men nu tycker jag han är värd att bara få sitta ner och njuta av musiken på bästa sändningstid (ensam med en kall öl).

 

@JWE vill jag tacka för ett litet trevligt reportage med fina bilder till, tack!

Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, byZan said:

 

 ... men så är det en petig j***l oxå;) Att det alltid går att förbättra eller förändra är ju ett framtida projekt om så önskas,

 

Lite som att förvara vinflaskor i en sned hylla, de kan mogna lite ojämnt i kanten mot flaskans etikett... :65:

 

Skämt å' sido, jag får passa på att tacka @JWE & @rikard  för en väldigt trevlig afton.

Jag fick med mig ett par skivtips jag med och den ena är redan på väg hem, det var inte det lättaste att få tag i en cd från 1995 kan jag berätta.

Försöker ju fortfarande hålla emot allt det där med streaming men visst, jag inser ju fördelarna med det också.

Mitt befintliga musikbibliotek räcker säkert en bra stund till om inte annat.

Först ska här utvärderas klart vad gäller högtalare men innan den resan blir helt klar så måste akustiken fixas på "riktigt".

Det togs faktiskt ett steg närmare i den riktningen så sent som idag så det blir nu till att ta lite mått och sätta sig ner vid ritbordet.

Custom made tar kanske lite x-tra tid men jag tror på ett bättre slutresultat i.o.m det, inte minst sett till det estetiska.

Jag får antagligen anledning till att återkomma på den punkten.

 

Marten M QuintetDSC_5255_10373_003688.JPG

 

För er som är nyfikna på hur Marten låter i just mitt rum så kan jag för stunden säga att...

 

... det fattas åtminstone inte bas :cool:

 

Och den går djupt, väldigt djupt.

 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, AlfaGTV said:

Jättebra reportage och bilder @JWE! Riktigt kul att se och jag är ganska avis på det läckra lyssningsrummet, underbart!

 

45 minutes ago, byZan said:

@JWE vill jag tacka för ett litet trevligt reportage med fina bilder till, tack!

 

21 hours ago, P-pan said:

Jisses vad här brassas på med fina bilder :)

Och jag som trodde att jag hade täckt upp alla tänkbara fotovinklar.


Gracias! Vackert motiv. :) 

Edit: Men ser nu att jag behöver uppdatera lite på objektivfronten :tongue:

Edited by JWE
Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, P-pan said:

Försöker ju fortfarande hålla emot allt det där med streaming men visst, jag inser ju fördelarna med det också.

 

Det tycker jag du gör rätt i för JAG tycker det är kul att lyssna på fysiska skivor hos dig... :)

 

Det är för- och nackdelar med streaming, som med allt annat. Känslan är ju inte riktigt densamma, den är annorlunda, tillgängligheten är ett plus, och det kan även förändra sättet man lyssnar på musik. På gott och ont. Det är inte ovanligt att man hamnar i mer eller mindre långvarig post-cd-traumatisk depression och det är inte alla som helt återhämtar sig från detta.

 

Men OM jag vore du (eller i liknande situation) och funderar på att börja bara "litegrann" med streaming så skulle jag börja väldigt enkelt. Först skulle jag inte ägna en tanke åt att rippa en massa cd-skivor eller hålla på med filer, det känns HELT onödigt, fortsätt lyssna på cd skivor som de är. Se streaming som ännu ett media bara, där det är enkelt att provlyssna på saker eller hitta ny musik, majoriteten av cd skivorna kommer ändå finnas där och det ena behöver inte utesluta det andra. Finns det en laptop och trådlöst nätverk kan man börja där, i med en USB kabel från dator till DAC och ett Spotify eller Tidal abonnemang. Färdigt! Familjeabonnemang gör eventuella fruar/döttrar/söner glada också.

 

Sen kan man ta det därifrån, vill man inte ansluta en dator till anläggningen så finns det billiga lösningar typ HiFi-Klubbens Argon Stream (ca 1400 kr) där man kan få Spotify Connect, ansluta denna till DAC:en och sedan styra med Spotify appen ifrån telefon/dator/iPad. (Finns säkert andra liknande enheter idag, var ett tag sedan jag sonderade marknaden i denna kategori.) EDIT: Såg att Argon bara har optisk ut, så vill till att DAC:en har sådan ingång.

 

En Sonos setup är inte heller helt fel, då kan man passa på att ljudsätta alla hemmets hörn. Dessutom kan Sonos högtalarna agera som framtida eventuella Roon högtalare.

 

Vill man sedan upp på en mer seriös nivå så kan man satsa på en Lumin D2 (22000 kr) och nya XLR/RCA kablar (10000-50000 kr), även denna går att använda med Spotify Connect och styras ifrån dator/telefon/ipad osv.

 

Roon är trevligt, men oftast overkill till en början och om man inte har eller behöver några lokala filer. Det kommer med krav om en extra server (ca 5000 kr för en NUC) samt Roon licensen (ca 5000 kr) så det springer snabbt iväg.

 

Men annars så är CD och vinyl inte dumt heller... :)

 

Edited by rikard
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, lindome said:

@P-pan En enkel - men högst relevant fråga: Var är bandspelaren??:24:

 

Jag har visst en bandspelare.

Dessutom massor av "band".

Och det är nästan bara original... kassetter.

Och förresten så kan jag ta med mig min bandare vart jag än går... hur gör du med din ?

 

WalkmanDSC_5808_10857_003689.JPG

 

Va säger'u nu rå' ?... :app:

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, lindome said:

 

Grattis - du är på väg förstår jag:cool:

 

Nja... alltså, man ska nog inte ha för bråttom om jag säger så.

Ett stort problem verkar ju vara att vi har "exporterat" alla fin maskiner vi hade i stan och att frakta och betala införsel momsen från västkusten, för att få en tillbaka, kan bli dyrt ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...