Jump to content

Demo av Dali Mentor 8


calle_jr

Recommended Posts

DALI - Danish Audiophile Loudspeaker Industries

Företaget DALI, grundat av Peter Lyngdorf, satsade inledningsvis på den amerikanska marknaden, och hette då Danish American Limited Inc. Det gick inte så lysande inledningsvis i USA, och man bytte därför betydelse av förkortningen, men behöll själva förkortningen DALI.

DALI tillverkar, med undantag för lite kablar och kontakter mm, enbart högtalare.

Idag säljer man högtalare i över 50 länder, men med tyngdpunkt på försäljning i Sverige, Norge och Danmark genom systerbolaget Hifiklubben.se. Distribution sker genom det tredje benet AudioNord International A/S.

192697.jpg

Link to comment
Share on other sites

DALI och Hifiklubben hade bjudit in 60 pers för en demo i Hifiklubbens lokaler. Presentationen framfördes av 2 av Dalis konstruktörer och var mycket intressant. En ovanligt ingående teknisk presentation varvades med musik av allehanda slag.

192703.jpg

192704.jpg

Jag gick dit med Johan, som för kvällen lagt till med en min som utstrålar en outläsbar blandning av skepticism, nyfikenhet och :cool: :

192705.jpg

Link to comment
Share on other sites

Mentor 8 är den största i DALIs Mentorserie. Det är en 3-vägs basreflexhögtalare bestyckad med 2 paralellkopplade 8" basar, ett 6.5" mellanregister och den karakteristiska hybriddiskanten.

Baffeln är en sandwichkonstruktion limmad med viskoelastisk massa för att förhindra att vibrationer fortplantas till kabinettet. Kabinettet är portat baktill.

Finns i finish körsbär och svart aska.

192762.jpg

Specifikationer:

Frekvensomfång +/-3dB: 34Hz - 34 kHz

Känslighet (2.83V/1m): 90 dB

Nominell impedans: 6 Ohm

Max SPL: 113 dB

Rekommenderad förstärkareffekt: 40-250 W

Delningsfrekvenser: 750/3,000/12,000 Hz

Dimensioner (HxBxD): 1100 x 250 x 440 mm

Vikt: 35kg

Link to comment
Share on other sites

Egentligen skulle man kalla det en 3.5-vägare, eftersom den 28mm dome-diskanten täcker ett lägre frekvensomfång än banddiskanten. Här ser vi den från baksidan:

192774.jpg

Det är hyfsat rejäla biwire-terminaler som tar både spadar och bananer, och har ett greppvänligt utförande. De tar såklart även skalad kabel, som här:

192772.jpg

192773.jpg

Link to comment
Share on other sites

Är det bara jag som är på tok för pedantisk, eller är det fler än jag som hatar när man strör CD-skivor omkring sig på det sättet. Det kvittar om det är i hemmiljö eller vid provlyssning i butik. Jag klarar inte av att se det bara!

Jag använder för övrigt Lyngdorfs effektförstärkare och är kanonnöjd med den. Den ger precis vad jag vill ha i mitt system. Sen att jag valt B&W högtalare är en helt annan sak.

Link to comment
Share on other sites

så kan man inte lägga cd skivor
:D Killarna från DALI hade et avslappet stil.

Mellan varven hade en av demonstranterna mycket intressant undervisning. Det var naturligtvis kopplat till Dalihögtalare, men hölls på en informativ nivå. Han ursäktade sig flera gånger för sin passion att visa diagram och tabeller från olika mätningar och jämförelser. Han behövde inte ursäkta sig. Jag tror att det uppskattades väldigt av åhörarna, åtminstone av mig.

DSC_4654.jpg

DSC_4677.jpg

DSC_4680.jpg

Är det någon som lade märke till att man har byglat biwirekopplingen? Det är inget jag sett tidigare, och reagerade över varför man gjort så, men glömde fråga.

Se bild

Link to comment
Share on other sites

Guest asimov66

wow vad coolt. Full respekt där de vågar lämna ut hur produkten framtagits och mätdata som motiverar varför man gör på ett visst sätt gillar jag enormt.

Det tyder att man vågar stå för sina saker.

Link to comment
Share on other sites

Men det där jag hörde om att Dali har en "skjuts" upp i toppen, stämmde det denna afton Calle?
Demonstranterna spelade på ganska bra med Mentor 8, och kände av vilken volym åhörarna tycktes uppskatta. Jag satt längst fram och diggade. Ett par av inspelningarna var gjorda med QSound, och detta imponerar alltid, speciellt om man spelar med stora golvare. Generellt presenterades ett rent, klart och fullblodigt ljud som lät i stort sett fullregister, och man har lyckats framhäva diskanten vilket är en målsättning. Personligen skulle jag behöva spela med högtalarna i ett annat system för att riktigt se vad de går för. Jag tycker inte matchningen var helt rätt. Jag upplevde en ojämn delning där mellanregister och bas placerats en bit bakom diskanterna. Även högtalare i den här klassen får man normalt jobba med både vad gäller placering och elektronik. Killarna från DALI verkade otroligt kunniga, men i slutändan handlar det om tycke och smak.

DSC_4663.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...