Jump to content

Bildtråden


Recommended Posts

I Sydamerika är väl poliserna lika farliga som banditerna? En gammal gymnasiekompis åkte till Mexico med en polare ganska snart efter gymnasiet. Dom blev rånade och avklädda av polisen som hotade med att plantera knark på dem om dom inte gav dem koden till Visakortet. Det var ju bara för dem att ge upp.

För övrigt otroligt vackra djur, de där vicuñas! Som rådjur med lång hals. Verkligen kul att se alla dessa bilder.

/En nybliven tvillingpappa, sittandes med en av dem i bärsjal vid datorn och kollar vad som hänt här på Euphonia sen man bara var "fosterpappa"! :-)

Det egna förhållandet till lagar och myndighetspersoner kan mycket riktigt bli lite annorlunda mot vad man är van vid. Peru och speciellt Lima kan vara tufft, Ecuador kändes som ett söndagsland i jämförelse men ingenting går nog upp mot Colombia. En negativ effekt är att man till slut blir avtrubbad men det kanske är en psykologisk försvarsmekanism och det blir de lustiga episoderna som etsar sig fast i minnet. Har en del från Buenaventura i Colombia och när dåvarande presidenten Betancur höll ett TV-tal till nationen om den sociala situationen i denna hamnstad kändes det verkligen dags att ta det hela på fullt allvar.

En nyfödd vicuña blir snabbt självständig och redan efter tio dagar står den på egna ben men följer familjegruppen tills det är dags för nya gruppbildningar. Vicuñan är som sagt en social varelse och ett utpräglat flockdjur. Otroligt försiktig men det var verkligen fascinerande att uppleva hur misstänksamheten släppte för varje gång och till slut kände jag igen många av de enskilda individerna.

Avrundar med denna familj och det är alltid hanen som håller mest koll... :)

scan0255.jpg

Link to comment
Share on other sites

Den kändes nästan som utkastad rakt ut i vicuñaland men här uppe på högslätten i Provincia de Caylloma låg en peruansk grundskola vilket i dessa områden innebär ungefär sex årskurser. Brukade slinka in ibland om skolan var öppen när jag hade vägarna förbi och mest av allt ville eleverna lära sig engelska... :o:) Passade bra då vi hade en engelsk skola i projektet och det fanns alltid en del övningsuppgifter att plocka med sig. En av lärarna var utbildad i Lima och som obligatorisk del i yrkesutövandet fanns en regel som krävde att man måste tjänstgöra minst tre terminer ute på landsbygden för att kunna söka till någon av de större städerna. Oftast finns det en liten tjänstebostad i anknytning till skolan.

scan0248.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Blir lite nyfiken när du berättar att poliserna ibland är lika otäcka som bovarna....Med min trygga Svenska bakrund låter det otroligt..

Kan du inte delge oss lite om dessa poliser ?

MVH

Kent_n

Svårt att uttala sig om polisiär verksamhet efter bara ett par år i ett land men korruption är inte ovanligt och mycket kan vara förhandlingsbart. Den mörkaste sidan är kanske enskilda polismäns skepnadsbyten och man kan aldrig vara helt säker på vem man egentligen har att göra med. Nattliga avrättningsaktioner mot tiggare, hemlösa och narkomaner var inte helt ovanligt i Cali, Colombia och alla jag lärde känna ansåg att polisen var inblandad i dessa "upprensningar".

Den här bilden kommer från betydligt trevligare omständigheter. Arequipa Day eller El Carnaval de Arequipa och då är det full fart dygnet runt... :cool:

scan0400.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Timbre:

Saknar dig här......

Det är hur mycket som helst kvar men just nu är det lite snålt med tid för att fixa till diabilder. Apropå tid, så är den här bilden tagen vid femtiden på morgonen när alpacorna släpps ut i det fria. Ganska kyligt så här dags och alpacas/llamas i snölandskap är ingen ovanlighet. Har ett antal bilder på det... :)

scan0526.jpg

Link to comment
Share on other sites

Lite mer ornitologi och en fågel som ofta avbildades samt hade helig status i den egyptiska mytologin var Mellanösterns svarta ibis. Många historiker talar om likheter mellan tidiga precolumbianska kulturer och faraonernas storhetstid. Här har vi en till och ibisen avbildades ofta, främst i tidiga kulturer som Nazca, Moche och Chimú men även uppe på höglandet och det blivande Inkariket. Stilen kan variera men att detta är en ibis råder det ingen tvekan om.

oro092.JPG

Link to comment
Share on other sites

Till råga på allt finns det en helsvart ibisart uppe på höglandet och den har kanske inte så mycket mer gemensamt med Egyptens ibisar än just färgen. Vid ett enda tillfälle råkade jag på denna Puna ibis, Plegadis ridgwayi och jag kom inte närmare än så här innan sällskapet lyfte.

scan0540.jpg

Link to comment
Share on other sites

En annan fågel som ofta förknippas med badtemperaturer och tropiska klimat är flamingon. Det finns en mängd arter och även här sträcker sig utbredningen över flera kontinenter. Anderna har sitt speciella bestånd och en typisk flamingomiljö uppe på höglandet kan se ut så här.

scan0544.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ahh...flamingos!

Första fågelarten min dotter lärde sig....hehee....

\\K-man

Ja, se där :) och efter att en gång ha tittat på flamingos glömmer hon det inte.

Den tredje arten, James Flamingo Phoenicopterus jamesi är den mest sällsynta, anses vara vackrast och står naturligtvis högt upp på alla fågelskådares avprickningslistor. En mindre flamingoart som lyckades hålla sig borta trots att den har observerats i området. Sägs vara något vanligare i Chiles högt belägna saltsjöar.

Ett gäng flamingos men tyvärr ingen jamesi... :angry: :D

scan0250.jpg

Link to comment
Share on other sites

Timbre:

Jag förstår att du har mkt annat att göra, men du skall bara veta att jag med många andra saknar ditt engagenmang här på sidan. Väntar med spänning tills du får tid över att lägga ner mer tid på den här tråden..

Väntar med spänning och hopp att du laddar ett stort batteri framöver.... :)

Link to comment
Share on other sites

Jag håller med föregående talare! :)

Även om jag inte kommenterar så mycket så njuter jag alltid av att se vackra fotografier, och i den här tråden finns det gott om den varan.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Vi har flyttat till Lom i Norge och här kommer ett litet bildreportage från trakten

IMG_1158.jpg

IMG_1160.jpg

IMG_1163.jpg

Lom är gammal jordbruksbygd med mycket gamla anor, detta är de småskaliga gårdsbrukens värld, timmerhusens värld och här finns även dom flesta av norra europas högsta fjäll. Vi kom i slutet av juni och där tar denna berättelse sin början.

Link to comment
Share on other sites

IMG_1310.jpg

Vi befinner oss i Jotunheimen, tamren syns ofta här, trots det mycket skygga, vildren finns mest i andra närliggande trakter

IMG_1214.jpg

Toppbestigning av Ymelstind och Storgjuvtind skulle prövas ensam, att vara själv i denna miljö är starkt.

Topparna ifråga syns längst bort i centrum på bilden

Link to comment
Share on other sites

IMG_1323.jpg

Står på västra stranden av sjön Gjende, Besseggen ses i centrum

IMG_1317.jpg

På västra stranden av Gjende finns även en av DNT:s fjällstationer, nämligen Gjendebu

Link to comment
Share on other sites

IMG_1326.jpg

Anledningen till besöket på Gjendebu var dennna, turister skulle guidas upp på Mesmogtind och Langedalstind.

Snöandet börjar när vi ska gå på Svartdalsbrean, vinden ökar, turisterna har svårt överskattat sin fysiska kondition, så vi vänder när vi gått hela isfallet upp, då är det storm, miljön och vindstötarna är skrämmande för en del. Och kameran kom inte upp mer på den turen.

Isfallet skymtas till vänster i bild.

Link to comment
Share on other sites

IMG_1218.jpg

Detta är en föränderlig värld, från mycket frodiga bergssluttningar till rent månlandsskap ju mer vi närmar oss Nordre

Illåbrean

IMG_1219.jpg

Skardstind, med den karakteristiska nåla till höger, där en del mycket tragiska fallolyckor skett

Link to comment
Share on other sites

IMG_1229.jpg

En tillbakablick, ytterligare några hundra höjdmeter, sen får Ymelstind och Storgjuvtind vara för denna gång.

Känslan av överhängande rasfara vid fel vägval avgjorde

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...