Jump to content

Bildtråden


Recommended Posts

Det där såg inge trevligt ut

Nä... och Opuntian är ju utvald av lusen som värdplanta så jag vet inte riktigt hur det slutar... :)

Avslutar Lanzaroteavstickaren med ännu en kyrka i typisk stil. Bakom allt detta ligger Lanzarotes starke man César Manrique som var konstnär, arkitekt och mot slutet av karriären även borgmästare på Lanzarote har jag för mig. Här finns klara bestämmelser om hur man får bygga och inte bygga. Vit, ren och låg arkitektur är det som gäller.

Rent språkligt var detta också en upplevelse då det snabbt visade sig att en stor del av Lanzarotes befolkning har sitt ursprung i Venezuela. Samma castellano som i Colombia och det blev lätt att få kontakt.

scan0056.jpg

Link to comment
Share on other sites

Tillbaka till hifin och Arnie Nudells högtalare hade börjat dyka upp i Sverige. Först var det en Stockholmsfirma (namnet... :?:) som importerade och sedan togs verksamheten över av Infinity Svenska AB. ISAB Electronics var beläget i grannskapet och det fanns ju både för- och nackdelar med det... :)

Första paret in var ett par RS IIIB med transparenta polypropylenwoofers, POLYDOME mellanregister och EMIT banddiskant.

scan0027.jpg

Link to comment
Share on other sites

RS IIIB hade endast ett par ingångar på baksidan och var inte konstruerad för biamping. Det märkliga var (som det skulle visa sig senare... :)) att RS III:orna var lätthanterade och fungerade alldeles utmärkt med ett Accuphase P-260 på 2x30W klass A. På toppen ett par samtida RS-6.

scan0026.jpg

Link to comment
Share on other sites

Förstår att du tidigt hade tillgång till varierande brännvidder, Nikon all the way... :?:

Jag pläderar faktiskt för att köpa ett objektiv i taget och lära känna det. Det började som sagt med Micro-Nikkor 55mm/3,5 och sedan följde 28mm/2,0 med vad man då kallade flytande linser men numera väl skulle gå under beteckningen IF (="Internal Focusing") dvs linsgrupperna rör sig i förhållande till varandra medan yttermåtten blir oförändrade. Detta blev mitt "standard objektiv" då 50mm inte lämpar sig så bra om man vill få med alptoppar och vid inomhusfotografering vid befintligt ljus var det helt suveränt. Detta objektiv kan jag använda på min D200 men det motsvarar då närmast ett normalobjektiv. Nästa objektiv blev ett Zoom Nikkor 80-200mm/4,5 och jag köpte också ett zoomobjektiv från Vivitar (35-70mm tror jag) men där fick jag efter ett tag frontlinsen i handen :black:

- Efter det är det bara originalobjektiv som gäller. ;)

Jag gjorde mig faktiskt av med mitt Micro Nikkor i samband med att Nikon gick över till AI :black:

PS. På den tiden var det också extra jobbigt med objektiv från andra tillverkare än Nikon eftersom Nikons objektiv var gängade (avståndsinställningen!) åt motsatt håll mot andra tillverkares vilket gjorde att man lätt vred åt fel håll när man skulle ställa skarpt. :(

Link to comment
Share on other sites

Tackar för den länken eliot!

"Unconverted lenses should not be mounted on these bodies because of the interference between the aperture ring and the minimum aperture sensing switch (at about the 8 o’clock position outside the lens mount as you face into the mirror box). This warning also applies to lenses I converted to AI in the past. Any of those lenses can be brought up to the Type B level for $10."

Har en ljusstark 85:a och en 180/2.8 av den gamla manuella Nikkorvarianten och det är ju tur att jag inte har kommit på att testa. Fåglar hör ihop med hifi :) men kräver teleobjektiv. Pyrrhula pyrrhula är en av mina svenska favoritfåglar och bilden är tagen 1975. Domherren har en knarrande sång som påminner om när någon sågar ved på mycket låg volym. Bara mellanregister och en lätt match för alla högtalare men det finns ju mer i ornitologins värld... ;)

Kanske inget man normalt reflekterar över :) men de svenska domherrarna är betydligt kraftigare än de som finns i Centraleuropa och i England. En annan ras som även breder ut sig över Finland och Sibirien.

scan0082.jpg

Link to comment
Share on other sites

Absolut favorit är tistelspecialisten Carduelis carduelis eller Spinus carduelis som många ornitologer numera föredrar att kalla den. Tyskarnas Stieglitz eller steglits som den kallas på svenska. Tistelfink är ett bra namn då steglitsen har tistelfrön som favoritföda och carduelis betyder just tistel på latin.

scan0081.jpg

Link to comment
Share on other sites

Absolut favorit är tistelspecialisten Carduelis carduelis eller Spinus carduelis som många ornitologer numera föredrar att kalla den. Tyskarnas Stieglitz eller steglits som den kallas på svenska. Tistelfink är ett bra namn då steglitsen har tistelfrön som favoritföda och carduelis betyder just tistel på latin.

Värst vad du kan då. Kanske skulle blivit lärare? :)

mvh/Bengt

Link to comment
Share on other sites

Hificirkusen är framme vid början på åttiotalet och på nedersta hyllan står en av de allra första CD-spelare som dök upp i Sverige. Året är 1982 och Bengans skivbutik var fortfarande en liten personlig butik med ett CD-lager som kunde bläddras igenom på mindre än ett par minuter... :)

J.J Cale, lite klassiskt...och så var det inte så mycket mer.

scan0022.jpg

Link to comment
Share on other sites

I mina ögon fruktansvärt bra fågelbilder Timbre! Inte för att jag är någon fågelfotograf direkt...men denna tycker jag att jag lyckats rätt bra med...

timbre1.jpg

\\K-man

Mycket tropikkänsla här :cool: och den stora frågan blir då:

Är det en näshornsfågel eller en tukan... :?::)

Link to comment
Share on other sites

Jag kämpar febrilt för att få in lite hifi i denna tråden :cool: :D

Det finns en CD-timeline på vintageknob: 1982-1984 timeline där vi ser att CD100 och DA-1000 kom 10/1982 ....

Tillägg: Om Hitachi DA-1000 skriver de

Hitachi DA-1000

(late 1982 - 1984)

The grandaddy of 'em all - the most prolific OEM'er of the 1st generation. Among its many clones, the DA-1000 could and still can be found under several brands and monikers

Link to comment
Share on other sites

På samma sätt var det med en ännu tidigare CD-spelare - den berömda "brödrosten" från Hitachi. Det var på den tiden man tyckte att alla CD-spelare lät lika bra utom Hitachi'n som lät sämre ;)

Skönaste komentaren på länge :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...