Jump to content

Bildtråden


Recommended Posts

Det kommer att bli mycket sten :) så här kan det vara läge att bryta av med lite folkliv från Cuzcos mittpunkt. Varje peruansk stad av rang har ett alldeles eget Plaza de Armas - ett centralt torg för parader, religiösa ceremonier, fester, snabba affärer och socialt umgänge i största allmänhet.

De närmaste kvarteren bjöd även på ett exotiskt krog- och nöjesliv när solen väl hade störtdykt bakom horisonten. Omfattningen kan inte jämföras med Lima men turismen har säkert bidragit till att många lycksökare har slagit sig ner i Cuzco och här fanns en nattklubb där innerväggarna bestod av inkamurar som uppfördes långt innan den första salsalåten ens var påtänkt. Ljudminnet kan bestå livet ut och jag upplevde inka-akustiken som mycket speciell. Faktum är att rummen var väldigt dämpade och inte ens piscoglasen kunde få igång någon hörbar efterklang... :) Väggarna var dessutom assymetriska och det stod ljusstakar med levande ljus på stenhyllor och utrymmen från bortplockade inkastenar. Det hade vare sig brandmyndighet eller riksantikvariat godkänt här hemma så det är kanske säkrast att ge sig ut på Plaza de Armas i dagsljus... :?::icon_smile_cool:

scan0855.jpg

Link to comment
Share on other sites

Det gäller att få sin beskärda del av turistintäkterna och det strömmar folk från provinserna i hela Cuzco-regionen till Plaza de Armas för att erbjuda souvenirer och handarbeten. Textil, sten och silver är de vanligaste materialen och utförandet som ofta följer gamla inkatraditioner kan vara imponerande.

scan0916.jpg

Link to comment
Share on other sites

Katedralen vid torget är liksom andra tidiga katolska skapelser uppförd direkt på inkastadens ursprungliga stenfundament. Allteftersom jordbävningarna drar förbi blottläggs ytterligare inkalämningar men ursprungskonstruktionerna låter sig inte påverkas av geologiska krafter. Däremot kan kyrkor och andra hispaniska byggnader rasa samman till höger och vänster.

scan0907.jpg

År 1950 kom en jordbävning som drog med sig en stor del av spanjorernas byggprojekt.

Det mesta har dock restaurerats sedan dess.

scan0910.jpg

Link to comment
Share on other sites

Liksom i Arequipa är militära styrkedemonstrationer ett närmast obligatoriskt inslag i veckoslutsfirandet. Dessutom visar skolor, katolska organisationer och andra föreningar gärna upp sig i söndagssolen.

scan0912.jpg

Inga busiga skolpojkar så långt ögat når... :)

scan0913.jpg

Det skall börjas i tid :) och den katolska kopplingen går inte att ta miste på.

scan0914.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Kliver man av Plaza Major behövs det inte många steg ut i gränderna för att verkligheten skall knacka på dörren. Kanske svårt att föreställa sig, men detta smala stråk är Perús och kanske hela Sydamerikas mest omskrivna adress. Här gäller det att antingen vara påläst eller som i mitt fall ha slumpen på sin sida och det fanns människor som gärna berättade historier på plats. Det kändes verkligen helt rätt att betala för tjänsterna och dela med sig av reskassan.

scan0919.jpg

Link to comment
Share on other sites

Musiken var inte långt borta och mellan varven fick jag ta del av en livshistoria som återberättades på en komplicerad mix av quechua och spanska. Det jag kunde förstå räckte ändå mer än väl för att tragiken skulle träda fram med full kraft.

scan0924.jpg

Långt senare skulle vi sammanstöta ännu en gång och den blinde gatumusikanten kände igen mig utan att jag hunnit säga ett enda ord... :o Via en kanarieodlare i Cuzco fick jag bekräftat att han var blind sedan födseln.

scan0930.jpg

Link to comment
Share on other sites

Vad är det då som får folk från när och fjärran att dras till denna calle angosta med namnet Hatum Rumiyoc... :?:

Det finns säkert lika många anledningar som stenar i gatan men ett av de mest omtalade skälen är denna tempelmur och speciellt en enda sten. Talet tolv är ju symboliskt i flera religioner och det finns skilda spekulationer om betydelsen av La piedra de los doce ángulos. I vilket fall som helst står de tolv vinklarna som ett monument över inkakulturens perfektionism när det gäller passform och konstruktion. Los Incas sägs aldrig ha använt hjulet i någon form.

scan0920.jpg

Stenarten är grön diorit och det lär inte vara något av berggrundens mest lättarbetade material.

Det används bl.a. till gravstenar.

scan0852.jpg

Link to comment
Share on other sites

Turistnäringens dragningskraft på urinnevånarna i regionen kan nog aldrig underskattas och som alltid är det försörjning och överlevnad som gäller. Direktförsäljning på strategiska platser kan säkert ge större utdelning än leverans till stora turistmarknader där varorna vandrar i flera led och alla skall ha sin beskärda del av marginalerna. Att vara ensam, fattig, gammal eller sjuk är fortfarande en mardröm i dessa trakter och jag upplevde att både Colombia och Ecuador hade ett mer utvecklat pensionssystem.

scan0933.jpg

Den som är på jakt efter traditionell textildesign vid sidan av spontant inhandlade souvenirer måste dock stiga av turiststråken och ju längre bort desto större möjligheter till intressanta fynd.

scan0934.jpg

Cuzco & Machu Picchu låg i absoluta toppen när det gäller allmän prisnivå tätt följt av Lima. Den peruanska hotellkedjan Hotel Turistas slog det egna prisrekordet flera gånger om med rumspriserna i Machu Picchu. Att vakna upp på plats i gryningen ger dock så mycket mer än vad som normalt kan köpas för pengar.

scan0935.jpg

Link to comment
Share on other sites

En av fördelarna med anställning i Perú är att avbrott och veckoslut ofta blir längre än vad som först planerats... :) Varje månad bjuder på en uppsjö av fester, karnevaler & högtider plus att varje stad dessutom har sina lokala tillställningar. Man blandar de precolumbianska ceremonierna med den spanska floran och därmed blir det minst sagt dubbelt upp. Cuzco är inget undantag och frågan är om dessa grabbar har förberett sig för karnevalsdeltagande, turistuppvisning eller medlemskap i någon udda sekt... :?: Mycket talar för festligheter och personlig utsmyckning med dockor var märkbart populärt i regionen. Det finns t.o.m. vuxna personer som bär på kopior av sina avlidna släktingar vid speciella tillställningar.

Raymi betyder festival eller ceremoni på quechua och störst av dem alla är Inti Raymi, solfesten, som infaller ungefär när vi firar midsommar. Det är m.a.o. planetpositionen som avgör när festligheterna går av stapeln och dessa traditioner går långt tillbaka innan Perú existerade som nation. Sista gången äkta inkahövdingar deltog var år 1535 men festligheterna återupptogs 1944 och kan väl numera betraktas som en stor teaterföreställning.

scan0917.jpg

En sammanställning av månadernas högtidligheter i Perú.

I verkligheten är det betydligt fler och speciellt "Día del Pisco Sour" kan bli väldigt blöt... :)

1 Enero

1.1 Circuncisión del Señor

1.2 Fiesta de San Esteban y la Purísima

1.3 Aniversario de Lima

1.4 Festival Nacional de la Marinera

2 Febrero

2.1 Fiesta de la Virgen de la Candelaria

2.2 Señor de la Buena Muerte de Chocán

2.3 Festival Internacional de la Tuna, Cochinilla y Plantas Nativas

2.4 Día del Pisco Sour

2.5 Carnavales

2.6 Verano Negro en Chincha

2.7 Carnaval Negro en San Luis (Cañete) y El Carmen (Chincha)

3 Marzo

3.1 Aniversario de Fundación de Trujillo

3.2 Festival Internacional de la Vendimia

3.3 Señor de los Temblores

3.4 Señor Nazareno Cautivo

3.5 Señor Justo Juez de Illanya

3.6 Semana Santa

4 Abril

4.1 Concurso Nacional de Caballos de Paso

4.2 Señor de la Justicia

4.3 Santo Toribio de Mogrovejo

5 Mayo

5.1 Señor de Muruhuay

5.2 Virgen de Chapi

6 Junio

6.1 Día del Chicharrón peruano

6.2 Corpus Christi

6.3 Fiesta de San Juan

6.4 Inti Raymi

6.5 Qoyllur Rit'i

6.6 Fiesta Patronal de San Pedrito

7 Julio

7.1 Dia del Amigo

7.2 Virgen del Carmen

7.3 Dia del Pollo a la Brasa

7.4 Fiestas Patrias

8 Agosto

8.1 Aniversario de la Ciudad Blanca - Arequipa

8.2 Cruz de Chalpón

8.3 Santa Rosa de Lima

9 Septiembre

9.1 Festival Internacional de la Primavera

10 Octubre

10.1 Día de la Canción Criolla

10.2 Señor Cautivo de Ayabaca

10.3 Señor de los Milagros

10.4 Señor de Luren

11 Noviembre

11.1 Todos Los Santos y Día de los Difuntos

12 Diciembre

12.1 Inmaculada Concepción

12.2 Virgen de la Puerta

12.3 Aniversario de la Independencia de Trujillo

Link to comment
Share on other sites

Vi avrundar stadslivet med en urbaniserad lama och en serie porträtt från Cuzcos centrala delar.

scan0918.jpg

Mer estilo típico cusqueño än så här blir det knappast... :icon_smile_cool:

scan0944.jpg

Det gäller att konsumera Kodachrome innan solen dyker ner bakom bergen.

scan0942.jpg

Cuzcodamen var inte ensam och även sällskapet ställde upp på fotografering... :)

scan0948.jpg

Eftermiddagens Kodachrome 64-portion var snabbt förbrukad i det lågt infallande ljuset.

Det blev en hel rulle... :)

scan0945.jpg

Link to comment
Share on other sites

Inkakulturen är imponerande. :)

Inslaget av mystik är dessutom väldigt stort och jag känner på mig att det fortfarande ligger omvälvande historiska överraskningar och väntar i Andernas berg och dalar. För den arkeologiskt fixerade besökaren :) är nog risken stor att aldrig hinna med livet på gator och torg då omgivningarna har hur mycket som helst att upptäcka och ta del av.

scan0951.jpg

Mest omtalad är kanske försvarsmuren Sacsayhuamán men alldeles i närheten finns förutom badruinen en labyrint, offerplats och begravningsplats vid namn Kenko eller Qenqo. Här mumifierades högt uppsatta personer i Inkahierarkierna.

Till vänster om Kristusstatyn en telefonstolpe och till höger ett par paraboler... :)

scan0950.jpg

Link to comment
Share on other sites

Försvarsmuren blev klar mot slutet av fjortonhundratalet och hade tagit ungefär ett halvsekel att få till. Conquistadorerna kom till dukat bord och en övervägande del av den färdigställda muren användes till kyrkor och andra spanska byggen. En gång i tiden ingick tre mäktiga torn varav ett var cylindriskt och två var kvadratformade. Bygget påbörjades under ledning av inkahövdingen Yupanqui och givetvis fanns här en inkatron och ett inkabad.

scan0952.jpg

Det har förekommit spekulationer om att Sacsayhuamán i första hand var tillägnad Inti eller Apu Punchau som var skapelsens och solens gud. Delar av konstruktionen och formen antyder detta men faktum är att Inkariket var på väg in i en osäker fas under fjortonhundratalet. Inre stridigheter, uppror i provinserna och rivaliserande gränsfolk utgjorde välgrundade motiv till en försvarsmur runt rikets navel och maktcentrum.

Qusqu betyder navel på quechua... :)

scan0953.jpg

Link to comment
Share on other sites

Allt detta och mycket till spelade Francisco Pizarro och conquistadorena väl i händerna. Det finns en helt fantastisk skildring av Perus erövring: Inkarikets fall skriven av W. H. Prescott.

Varning för sträckläsning utfärdas då boken är ganska tjock... ;):)

scan0957.jpg

Link to comment
Share on other sites

Stenbumlingarnas storlek är starkt varierande. Här finns ingraveringar och utkargad formgivning, materialet är granit och vikterna behöver vi inte ens räkna ut... :) Därmed glider vi in på ett av många olösta mysterier och till att börja med finns det dokumenterat att Incas aldrig uppfann (eller kanske aldrig nedlät sig till att använda... :?::)) hjulets form. Den automatiska följdfrågan blir då hur långt dessa stenblock har transporterats och för att rista in frågetecknet i sten har man aldrig funnit stenbrotten där dessa giganter kan ha plockats fram. Ungefär 20000 man har varit beordrade att skapa försvarsanläggningen och enligt uppgift ligger de närmaste stenbrotten av denna kaliber vid Tiahuanaco på den bolivianska sidan av Titicacasjön. Tiahuanaco var Inkakulturens födelseplats och resan dit tar minst en vecka med tåg och båt.

scan0955.jpg

Link to comment
Share on other sites

Inkakulturen, liksom faraonernas Egypten, avbildade djur med helig status i sina konst- och byggnadsverk. Tefnuts lejonskepnad kanske motsvaras av bergens pumor och uppifrån sett :) har Sacsayhuamán formen av ett katthuvud.

Resten av pumakroppen utgörs av Cuzco.

scan0966.jpg

Lamadjuret var knappast heligt men väl en nödvändighet och betraktades som inkastatens ägodel. Tjänstemän kontrollerade uppfödningen och all jakt på llamas & alpacas var strängt förbjuden.

Det är kanske lugnast att inte spekulera i åtföljande straffskala.

scan0959.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • 3 weeks later...
22 hours ago, figge said:

Du tror inte att Digitalis fungerar då?

 

Kanske, men den är mycket svårare att få till.

Vill minnas att det finns en variant av Digitalis som är vanlig i området kring Falun.

Tror den heter "Alfa", kan också vara en artvariant av Beta men Alfa är nog mest troligt.

 

Ta inte hem får mycket Digitalis nu bara, den förökar sig väldigt snabbt i en miljö där det finns gott om kablar... den växer lite parasitaktigt.

Får den fäste så är den väldigt svår att få bort, t.o.m värre än Kirskål.

Kabellyftare av klenare sort brukar ge vika så håll ordentlig koll på ljudvolymen, dessto lägre volym ju mer växande effekt av Digitalis skulle jag gissa.

Ljudet kan fort komma att kännas torrt och risigt så stäm av med ordentliga frekvensmätningar minst 2 ggr i veckan.

Och glöm det där med vattning, ljudbilden kommer att bli hur skev som helst när den torkat igen.

 

Nu när jag tänker efter så har du nog mer att vinna om du satsar på en mer analog Malört...

Mycket lättare att stämma av "frekvenserna" med och behöver inte lika mycket tillsyn men framför allt går den att hålla på en hyfsat låg volym.

 

Analogt har alltid varit mera lättskött så vore jag dig skulle jag aldrig chansa och satsa på Digitalis.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...