Jump to content

Kronan på verket.


Timbre™

Recommended Posts

Ett hifistatement som har spelat i både öst och i väst. Skilda kontinenter och mässor där det rör på sig ordentligt bland både folk och hifi i utställningsrummen. I dagarna är det bara att hoppa på treans spårvagn och på kortare tid än två vinylskivor :D kan man vara på Marten Centre mitt i stan. Här gäller det att inte missa chansen och torsdagskvällen gick över i natt på Götabergsgatan 18. Aftonhifi i takkronans sken... :cool:

Statement033.JPG

Link to comment
Share on other sites

Släkten betraktar det hela från parkett och kan så göra med ro för det var egentligen med Coltrane det hela började. Minns som igår den första lyssningsövningen i Olskroken med ett par Coltrane i massiva träkabinett och delningsfilter som låg på golvet. Det var på min Hififorumstid och den lördagen var vi flera som förstod att Leif hade någonting stort på gång.

Resten är skriven historia.

Statement018.JPG

Link to comment
Share on other sites

Det är nästan så man uppskattar de fina bilderna mer nu när man vet vilket otroligt jobb som ligger bakom varje bild.

Medlyssnarna dras alltid in i verksamheten på ett eller annat sätt... :D

Det är mest själva lyssningen som får stryka på foten.

Den klassiska BDR-konfigurationen Puck-Cone-Puck och i bakgrunden avslöjas att Jormas väska var tom... :)

Statement028.JPG

Link to comment
Share on other sites

Nogrann fotograf levererar :) Själva värdet är ovärdeligt.

Snart levereras vinylsvarv :D men först denna koppling till golvet som fortfarande är det mest effektiva som har kommit i min hifiväg. Ställ ett glas vatten på golvet och ös på med något kraftfullt typ AUDIO STACCATO 1. Kläm in BDR under högtalarna och ta en titt på vattenglaset igen... ;) Naturligtvis beror det på golvet men ju sämre golv, ju tydligare resultat.

Statement030.JPG

Link to comment
Share on other sites

Tack för ytterligare ett mycket trevligt reportage Timbre. :app:

Ställer samma samma fråga som Ranefjord efter att precis läst MBL tråden och nu denna, hur hinner du med...kvantitet och högsta kvalitet på samma gång!

Marten Center har jag funderat på att besöka en tid, vid nästa Göteborgsresa måste det bli av.

Link to comment
Share on other sites

CITAT(Ranefjord @ 2006-10-01 08:02 )

Timbre: Hur hinner du med allt?

Bra fråga... :) Har en rätt häftig tjänst just nu men så länge man tycker att det är kul snurrar det på av bara farten.

- Det undrar jag också :o

Timbre kanske kan ta igen sig lite när jag drar igång fortsättningen på min HiFiResa ;)

//Eliot

PS: Glömde att berömma de fina bilderna och den informativa texten - men det tar man nästan för givet när det gäller Timbre :blush

Link to comment
Share on other sites

Timbre kanske kan ta igen sig lite när jag drar igång fortsättningen på min HiFiResa ;)

Tackar för det eliot :cool: ;) och vi har ju några trådar som skall följas upp. Rummen hos Marten Centre är föremål för fortlöpande åtgärder och Claes Olsson, som ju är aktiv i Göteborg, är inkopplad på den akustiska delen. Claes jobbar mest med studios, offentliga lokaler, teatrar och tunnlar - men ett och annat privathifiprojekt står också på programmet. Kvällen bjöd förutom musik även på en hel del betraktelser över kaffekoppen :) och akustik blev ett centralt ämne. Ommöblering och ytterligare insatser står på programmet.

Statement036.JPG

Link to comment
Share on other sites

:o Bara väskan är värd att ha sin egna plats i hifihyllan. Seriösa kablar kräver väl en seriös låda :mm:

Ja, dessutom är den väldigt fotogenic... :)

Lite om miljön och som jag ser det handlar inte den verkliga konsten om att döddämpa ett rum eller bygga om det till en madrasserad cell. Inte ens värt en konsulttjänst i mina ögon och utmaningen är väl snarare att skapa harmoni mellan inredning, dagligt praktiskt liv och musikreproduktion. Ett rum att trivas i även när man inte lyssnar på musik och alla som har fört en dialog i ett akustiskt dött rum vet hur det känns efter ett tag. Här gäller det nog att gå varsamt fram och utvärdera varje ny akustikinstallation både funktionsmässigt och estetiskt. Den använda utrustningen på Marten Centre kommer från SMT och Acustica Applicata.

Statement046.JPG

Link to comment
Share on other sites

Jag var en av dom som att med i lyssningspanelen i torsdags när Timbre knäppte dessa bilder.

Ämnet; att rummet är en smula problematiskt har ju många redan berört. Att rummet exiteras när ett högtalarsystem kan ge i från sig sådana massiva baskaskader som Supremesystemet är kapabelt till är inte särskillt konstigt. Bortser man från rummet så är basen djup, dynamisk men slank. Kommentaren om "Cervin-Vega" bas som yttrades på ett grannforum överrensstämde verkligen inte med vad mina öron hörde, oavsett vilket programmaterial man provoserar dem med så fick jag uppfattningen att det är inspelningen som sätter gränsen.

Usträckningen genom mellanbasen och upp i mellanregistert uppfattar jag som mycket korrekt, systemet återger röster på ett utomordentligt sätt. Det är dessutom lätt för ett "tränat" öra att höra om och när man adderat artificellt reverb på rösten (Speciellt när det blivit lite för mycklet som på min ispelning av John Gielgod i Hamlets monolog). Akustiska instrument återges även dom mycket korrekt, orkesterpersektivet (Symfoniorkestern) är fylligt och det är mycket lätt att följa vart instruments position i rummet -- lika dant är det på "välgjorda" studioinspelningar, tex. på Timbres Lee Rittenour spår, är det nästan övertydligt att allt ljus skall falla på gittaristen medan den som mixat skivan inte lagt ner något extra jobb på att sprida ut övriga musiker i ljudperspektivet (På bredden).

Fortsätter vi uppåt så är diskanten så finns där all utsträckning man skulle vilja ha, utan att den för den delen överbelyser programmaterialet som vissa inspelningsmonitorer kan göra. Coltrane Supreme lider inte hellre av att överdriva storleken på röster och instrument (Vilket jag uppfattar som ett generellt problem hos "High-End" högtalare). Ändå, det som jag tycker var mest positivt från torsdagens lyssningsituation är att Swedish Statement (Minus Nordic Concept) låter bra eller till och med mycket bra oavsett kvaliteten på programmaterialet, flera av spåren på min hemsnickrade democd är av varierande ljudkvalitetsbakgrund och inget av dom jag spelade lät fult -- musikaliskt kanske, men inte ljudligt. Dessutom visade Leif'O att systemet verkligen växer med kvaliteten på inspelningarna genom att spela några vinyler på sin Viagrasvarv med en Lyra Titan(?) i änden på en SME arm. Vår vän Juha blev rent av lyrisk!

Förövrigt verkar det finnas en god symbios mellan alla delarna i Statementsystemet (även Bladeliuselektroniken & Jormas Prima Kablar), det enda negativa jag kan komma på (nu när vi tagit rummet ur spelet) är att Micke Bladelius fjärk sannorlikt har sämmre ergonomiska egenskaper än vad man hittar hos en mostsvarade TV-fjärrkontroll till en tusenkronors budget-TV från en anonym kinesisk fabrik. Där krävs det bättring! -- Jag hoppas också att Bladelius kan göra stylingen på Gondul (M) lite mer rå och Beowulffaktig tils min ekonomi tillåter att jag skaffar ett dedikerat lyssningsrum, för jag skulle mycket väl kunna tänka mej att familjen Statement skulle kunna få flytta hem till mej! -- Hur som helst inbjuder systemet till återbesök, och jag kan rekomedera att alla som har möjlighet att ta sig några timmar och en packe favoritskivor bör göra ett besök på Götabergsgatan 18, det är väl värt mödan!

Tillägg; även om akustikprylarna verkligen gjorde nytta!!!, så måste jag nog hävda att fulare chabrak får man nog leta efter. Det behövs omgående en gigantisk produktutveckling i Akustikprylbranchen, inget av det som ställt upp i Martens lyssningsrum kom en i närheten av att se "prydligt" ut och WAFen måste ha haft gigantiska minustecken. Varför är det så att man måste vara ungkarl och bo enskillt eller i mammas källare för att kunna akustikreglera????????

/ptr

ps/ är det bara jag som tycker att Jormas kabelkase ser gräsligt ut? Sorry Jorma, du vet det där med smaken och baken och tudelningen. :blush -- Men Valnöt och Masurbjörk skär sig verkligen i mitt inre!

Link to comment
Share on other sites

Jag tar mig friheten att lägga in mina intryck, även om jag inte var med gänget från i torsdags :)

Denna regniga och fuktiga lördagen tog jag mig i kragen å gick till Marten för att lyssna på det omtalade Swedish Statment. Det var bara jag och Leffe där... det känndes exclusivt bara det

Det var alltid lika trevligt som det brukar vara hos Marten. Jag spelade mina medhavda skivor och han spelade några egna skivor. Vi pratade lite om skriverierna på faktiskt.se och hififorum.nu och jag har försökt hålla mig utanför diskussionen tills jag fått en chans att höra systemet och bedömma själv hur det låter.

Jag förstår varför vissa tycker att det låter "ljust" eller att efterklangen är för lång. I min dikussion med Leif så la han fram vilka problem han tyckte att rummet hade och vad som skulle göras i framtiden. Om jag förstått honom rätt så har rummet problem med för lång efterklang från 200-500 (-600)hz och sedan finns det en peak vid 1000hz +-några hundra hz. Hur många db peaken ligger på kom jag inte ihåg exakt, men något säger mig att det var kring 4 db. Med "glesa" inspelningar funkade det bra. När det blev lite mer ös i musiken tenderade det hela att gröta ihop sig. Jag har varit med om värre anläggningar på denna punkt men eftersom jag har fått ner efterklangtiden så pass mycket i mitt rum, märker jag det lättare i andra rum. Detta var dock Leif medveten om och det verkar som att han kommer att åtgärda detta.

Dessutom var det lite problem med resonanser i basen vid cirka 40 hz samt en del dippar i basområdet (som jag upplevde det). I systemet ingår ju även ett aktivt filter med förstärkare till bastornen. Marten håller på att utveckla en rumskorrigeringsenhet till denna del (under 100 hz). Eftersom förstärkaren har en hel del effekt att leka med så kan man förutom att skära av resonanstopparna, även i viss mån höja dipparna (15 db totalt om jag inte missminner mig).

När de fixat efterklangen och basproblemen tror jag verkligen Swedish Statment får visa vad det går får. I dagsläget låter det bra och med vissa inspelningar, som var lite glesa till karaktären, lät det riktigt bra. Dock så blir man lite lyssningstrött när det exempelvis kommer in en distad elgitarr i bilden men detta var ju Leif på det klara med så det känns ju bra

Jag önskar Marten å Swedish Statment all lycka, känns kul att någon annan förutom koenigsegg vågar sig på den riktigt dyra skalan inom sin respektive nisch.

Link to comment
Share on other sites

Varför är det så att man måste vara unglarl och be enskillt eller i mammas källare för att kunna akustikreglera????????

:D Härligt! Nu har den här tråden speedat igång och här finns skilda uppfattningar om både det ena och det andra. Precis som det skall vara när man kör en sjutimmars lyssningsomgång mitt i veckan... :cool: Förstår att du hade en intressant omgång även i lördags Merkurius och med färska erfarenheter är det ju som upplagt för en livfull debatt. Ekman var med och han lämnar inte detta obevakat så nu gäller det bara att locka in Juha med en vinylsvarv.

SME har varit med förr även om deras Viagra 10 :) ser ut att vara barn av detta millennium. Ett perfekt lockbete för sviktande digitalkonsumenter och även Akkelis Audio var representerat men hann försvinna innan koffeinet satte fart på diskussionerna.

Statement060.JPG

Link to comment
Share on other sites

ps/ är det bara jag som tycker att Jormas kabelkase ser gräsligt ut? Sorry Jorma, du vet det där med smaken och baken och tudelningen. :blush -- Men Valnöt och Masurbjörk skär sig verkligen i mitt inre!

:D Smaken är inte densamma över hela klotet och den väskan är extra tillbehör som är framtagen på begäran av min Malaysisk/Singaporeanska distributör. Den kostar en bra slant extra ut i butik (+30 000 kronor) och den ger inte ett dugg bättre ljud än den svarta standard plastväskan som kablarna levereras i normal.

Men den går att få i valfritt träslag (med vissa undantag).

Men denna variant finns det några av i Singapore på Swedish Statement Private Center och den kommer att bli vacker med tiden när den har blivit utsatt för ljus. Då mörknar Mazurbjörken och Valnöten blir mera åt läderlook eller vad man ska kalla det för. :)

Link to comment
Share on other sites

Tillägg; även om akustikprylarna verkligen gjorde nytta!!!, så måste jag nog hävda att fulare chabrak får man nog leta efter. Det behövs omgående en gigantisk produktutveckling i Akustikprylbranchen, inget av det som ställt upp i Martens lyssningsrum kom en i närheten av att se "prydligt" ut och WAFen måste ha haft gigantiska minustecken.

Kan bara delvis hålla med... :D Golden Horn har ju förutsättningar att ge lite Art-känsla i rätt färg och med utvald ram och MA-modulerna i matchande träslag måste ju också gå att integrera på ett trevligt sätt i hemmiljö. Varitunes kräver kanske lite mer planering men det går också. Italienska Acustica Applicata eller amerikanska ASC Tube Traps blir väl mest en smaksak men då det handlar om bredbandsabsorbenter bör man nog ha klart för sig vad det är som skall åstadkommas. ASC hade några mörkröda läckerheter på stativ som jag absolut inte skulle ha svårt för att leva med... :mm: :cool:

Att diamantdiskanterna kostar skjortan vet vi redan och mellanregisterdiamanterna spär på notan rejält men även den modifierade keramikdomen överst i satellitraden :) är kostsam och här handlar det om en mekanisk utdämpning av elementet med kolfiber som har applicerats på fabriken. Detta element är verksamt i ett högre register än övriga fyra och därför görs insatsen just här. Accuton öppnar upp två hål i membranet innan kolfibern kommer på plats.

Statement064.JPG

Link to comment
Share on other sites

Jag tyckte systemet lät riktigt trevligt, framförallt via vinylen :mm:

Jag tänkte faktiskt inte så mkt på rummet, det märktes väl lite att basen var lite "fet" på

vissa inspelningar som vi diskuterade och även att det blev lite rörigt och vasst upptill på

mer komplex musik men överlag så lät det riktigt bra, det märktes att det var samma skola

som Coltrane fast ytterligare ett par snäpp bättre.

Link to comment
Share on other sites

Det börjar med jag är för tidig… med ankomsten alltså. Men det ger alltid en chans att komma till lite sans, nervöst rännande upp och ner utmed Götabergsgatan kan till slut få rättsliga på följder.

Ett klick och jag är inne, hinner tänka ”de är säkert inne och fin justerar” och de vill väl inte ha folk som är för tidiga..en dörr öppnas på första våningen och en trevlig figur möter upp, Leif tar mot en med öppna armar och är till synes hur lugn som helst.

Hänger av mig jackan och kliver in i deras lyssningsrum( lika bra att ta tjuren vid hornen direkt) lite förvånad blir jag när Leif stödjer sig på botten plattan av statement hgt bas del, och det vid lyssnings plats!! Lugnt säger Leif att det skall till längre skruvar till spikesen och de levereras snart..20 min innan avtalad tid!! Då är man ganska beredd på att leverera, inga tecken på nervositet, bara trevligt gott hifi samtal.

Upptäcker snabbt att jag gillar designen av dessa dagen till ära Statement högtalarna, svarta sidor blandat med trä och krom gav ett väldigt positivt intryck, så långt allting bra.

Det diskuteras akustik i hifi stugorna så det står härliga till, i mitt tycke får det gärna vara integrerat med rummet, men var jag tvungen att välja så är det bara till att släpa in Svanå prylar..så mycket som behövs. Det verkade som om det skulle ta ett eller två steg till i förädling, tex taket var, med sina vackra mönster fortfarande intakt.

Ljudmässigt så är jag mer än imponerad av Statement systemet, speciellt när vinyl skivor åkte fram, det är en fantastisk ljudkälla.

Enorm dynamik, i hela registret, topp till botten, både micro och macro, Statement systemet följer verkligen låtmaterialet, hela tiden med massor av headroom, lekande lätt släpper både gitarrer och pukor iväg ren och skär energi. Själva uppstarten av lyssningstillfället med en dynamiskt smäll(trots förvarning) gjorde mig lycklig att jag inte valde vita kalsonger denna dag, härlig snabbhet med väldigt lite häng i rummet.

Personligen gillar jag stora högtalare tack vare att de får med sig tyngden av ett helt band eller hela instrument, återigen så hörde jag otroligt härliga gitarrer, speciellt på vinyl, köttiga, snabba, lekande och jammande, super timing. Plektrums snäppet fick en mindre roll runt gitarr kroppen, borta var det ”vita” torra i soundet man ofta hör i mindre system, kvar var bara ljudet av själva gitarr strängar samt gitarr lådans egen ljud, övertoner, utklingning, kraft, name it.. allt..mycket mycket bra enligt mig.

Upplösningen är sky hög i alla register och samtidigt som detta system sannerligen släpper iväg energi blir det som i så fall ställer till lite är rummet eller inspelning. Körde några alster som jag är van vid på cd:n. ”Nine Horses” med David Sullivan, låt nr3: the banality of evil är en ganska tuff uppgift att lösa, ett virr varr av saxofoner, körer, gitarrer osv brukar tala om en hel del. Här kan jag nog tycka att efterklangs tider kunde kortas ner lite. Taket är ju kvar att behandla som sagt och lösning kommer att komma.

Plats för eftertanke här, med vinylriggen så kändes det inte som efterklangerna var speciellt långa, är det det ”öronvänliga” i analoga? Vet att det inte kördes med nätfilter till cd spelaren, erfarenheten säger mig att det kommer förändra en hel del ljudmässigt i just detta avseende. Statement gömmer det inte!

Det kan inte vara större problem dock för så mycket välljud man får fram är glädjande för lyssnaren, tex dragspelet på Cassandra Wilsons ”New moon daughter” med allt gått blåsljud och textur, följsamt och dynamiskt. Diskanten och mellan registret är otroligt snabba, luftiga och upplösta. Detaljer sprutar ut utan att slängas i ansiktet på en. Släppet från högtalarna är också anmärkningsvärt, försvinner fint trots storleken. Imponerande och grattis!! Det finns bergis inga sömnlösa nätter hos Marten Design folket, tackar för en trevlig kvällslyssning.

Link to comment
Share on other sites

Goa-grejer att smaka på hos Mårten.

Läckert och proffsigt reportage igen och igen :mm:

/Mattias

Seriösa medlyssnare så det här får man ta på allvar... :) Juha och plundin bortom tid och rum

även om vi har en liten Diana Krall-kupp på gång... :cool:

Statement055.JPG

Link to comment
Share on other sites

Tusan, jag får ta med puder nästa gång, eftersom du envisas med sådana avslöjande bilder... Och en kamera kanske, så att fotografen får va med på bild oxå! :cool: Men visst visar både min och Juhas min att det är nått storartat på gång i örontrakten!!!!

Jag vill instämma med Merkurius; det är verkligen kul att det finns svenska HiFifirmor som siktar mot det omöjliga precis som Königsegg gjort i bilbranchen!

Dessutom vill jag inflika ett hjärtligt tack till Leif för möjligheten att få komma och lyssna!

/ptr

Link to comment
Share on other sites

Själva uppstarten av lyssningstillfället med en dynamiskt smäll(trots förvarning) gjorde mig lycklig att jag inte valde vita kalsonger denna dag, härlig snabbhet med väldigt lite häng i rummet.

Det var liksom inte läge att fundera över efterklangstider med det startskottet... :D Mina tankar gick snarare till Kanonerna på Navarone. Leif höll i taktpinnen genom de inledande musikavsnitten och sedan var det fritt fram för egna skivor. För min del måste jag lyssna på medhavd musik för att kunna orientera mig i ljudpanoramat och jag öppnade lite försiktigt med en skiva som är unik såtillvida att den alltid låter bäst över stativhögtalare. Nu var det mer för att granska inspelningen med Eliane Elias än att utvärdera Swedish Statement och på spår som Garota de Ipanema och Desafinado får en redan välutrustad Eliane Elias betydligt större lungor än över ett par Duke Diamond Signature. Här blir det onaturligt och jag märker samma tendens hemma men det blir än tydligare över ett så stort system som Swedish Statement.

En märklig inspelning.

B000007TFH.01._SS500_SCLZZZZZZZ_V1115824527_.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dags att växla över till Lee Ritenour wes bound och spåret 4 On 6. Här är det trycket i blåssektionen som står i centrum och Leif måste ha uppfattat detta för plötsligt kilade volymen upp och man kan blåsa av lyssningsstolen för mindre. Jösses vilket bett! :o :evil: Trumpeter är inte att leka med och här ligger t.o.m. Jim Keltners trumsolon i lä. Livekänsla är bara förnamnet och jag har aldrig hört något liknande med vare sig Lee Ritenour eller Memphis Horns tidigare och närmare en livs levande Horn Section än så här kommer man nog inte i en lyssningssoffa. Basgångarna var tyngre än någonsin men personligen föredrar jag den lättare och snabbare varianten som ger mer driv och nerv åt framförandet. Var det någon gång jag kände rummets närvaro så var det just i basen på 4 On 6.

Statement057.JPG

Link to comment
Share on other sites

Jämfört med dom bilder jag sett från hur Supreme var uppsällt under Arkenhelgen, så har staplarna fått byta plats (Basarna stod ytterst, se tex. denna tråd på HF) -- Sa Leif nått om orsaken till omkastningen?

Eller han får gärna svara själv!

/ptr

Link to comment
Share on other sites

:D Härligt! Nu har den här tråden speedat igång och här finns skilda uppfattningar om både det ena och det andra. Precis som det skall vara när man kör en sjutimmars lyssningsomgång mitt i veckan... :cool: Förstår att du hade en intressant omgång även i lördags Merkurius och med färska erfarenheter är det ju som upplagt för en livfull debatt. Ekman var med och han lämnar inte detta obevakat så nu gäller det bara att locka in Juha med en vinylsvarv.

SME har varit med förr även om deras Viagra 10 :) ser ut att vara barn av detta millennium. Ett perfekt lockbete för sviktande digitalkonsumenter och även Akkelis Audio var representerat men hann försvinna innan koffeinet satte fart på diskussionerna.

Statement060.JPG

Mmmm, den der så kjent ut :app::D:D

mvh

Link to comment
Share on other sites

Via Diana Krall och diverse annan medhavd musik plus en del vinylutsvävningar rullade kvällen på i behagligt tillstånd... :cool: Dags för Peter, Paul & Mary och lyssningsvolymer som jag själv brukar spela på. Att få till höga ljudtryck är givetvis ingen konst med ett system av denna kaliber, det räcker ju att snegla på förstärkeriet , men hur klarar sig då Swedish Statement under sena kvällsstimmar när staden tystnar och grannarna går till sängs... :?: Magiskt skulle jag vilja säga och när Lemon Tree försiktigt växte upp framför lyssningssoffan kändes det som att hela Swedish Statement lättade från golvet och kvar fanns bara ett inspelningsrum med tre stämmor, två akustiska gitarrer samt tre mikrofoner som hänger i taket. En euforisk upplevelse som lätt kan grusas i morgonens skoningslösa ljus men Early Mornin' Rain bara bekräftade vad som var på gång. En resa från Marten Centre rakt in i ett musikaliskt skeende från en annan tid och en annan plats. Kvällens absoluta höjdpunkt i mina öron.

Statement059.JPG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...