Jump to content

Vilka fötter för olika golv?


IcedEarth

Recommended Posts

Mitt svar är inte underbyggt av vetenskapliga fakta, men det finns en teori som jag följde när jag plockade bort mina spikes mot SD-fötter. Vetenskap eller inte, men jag följde rådet och jag blev förbluffad över resultatet (i positiv bemärkelse). Så även en av mina kompisar som gjorde samma sak när han flyttade från hus med cementsula till en gammal lägenhet med regelgolv.

Jag hade ett par Dynaudio Contour 1.8 MkII i en lägenhet med parkett lagt direkt på cementgolv. Jag använde Dynaudios originalspikes. Jag var mycket nöjd.

När jag senare flyttade till en större lägenhet som också hade parkett men lagd på reglar, var jag inte alls nöjd med ljudet. Basen var oupplöst och upplevdes som svag. Jag bytte till ett par Contour 3.3 och jag upplevde samma sak. Ovan nämda kompis hade gjort ungefär samma resa, men han hade läst teorin bakom fötter typ SD. Enligt den så hjälper inte spikes mot att sätta regelgovet i svängning. SD-fötterna skall då vara ett bättre val. Han följde rådet och blev mycket nöjd. I ren desperation gjorde jag det samma och som sagt, jag blev förbluffad vilken skillnad det blev i de nedre registren.

Idag bor jag i ett radhus med trägolv mot cementunderlag, så nu har jag plockat fram "spiksen" igen och jag tycker det låter bäst.

Kan inte uttala mig om andra fötter, men vi är i alla fall två som nått dit vi vill komma med ovanstående teori och erfarenhet.

Lycka till!

Bebop

Link to comment
Share on other sites

Jag har ett par stativare och kör idag med ART Q-dampers under stativen. I mitt rum, med ganska svajigt trägolv, funkar detta bättre än kuddar mellan högtalare och stativ. Mjuka kuddar gjorde att basen blev bättre men lämnade en del övrigt att önska.

Som alla andra råd man kan ge finns det egentligen bara ett som funkar, prova dig fram....

Link to comment
Share on other sites

Många golvhögtalare har ju spikes eller koner som ingår som en del av själva konstruktionen/designen. Hur skulle t.ex. ett par Kharma Ceramique ta sig ut utan sina SDSS stands...

Hur löser man det med kuddar...

....kuddar under spikesskydden kanske....? :blush

\\K-man

Link to comment
Share on other sites

Guest johan

Jag har ett supersvajigt trägolv o har provat det mesta. Talarna väger 138 kg st o nu har jag dom på en tjockare träskiva som trycker ner golvet jämt o fint.

Mycket av vibrationerna försvinner där. Mellan skivan o talarna kör jag med hockeypuckar. Jag har funderingar på att ha dubbla skivor med nått vibrationsätande matrial mellan.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...