Jump to content

Pure Audio Devotion - Purist Audio Design


Recommended Posts

Purist Audio Design

1606 Old Angleton Rd.

Clute, TX 77531 USA

Mitt i Cajunbältet med the Gulf of Mexico inom räckhåll och på 45 minuters bilavstånd från Houston tätnar bebyggelsen en aning och det drar ihop sig till the City of Clute - Home of the Great Texas Mosquito Festival. Myggor lär det finnas i mängd och storleken varierar men med siktet inställt på esoterisk audio finns det inga myggor i världen som kan komma emellan, inte ens om de landar på kameralinsen.

Det här skall istället handla om ett livsverk, en livsstil, en filosofi och en outtömlig passion för High End Audio.

Häng med när vi lossar på skjortkragen och knackar på hos Purist Audio Design... ;)

PAD006.JPG

Link to post
Share on other sites

Närheten till mexikanska golfen, till Latinamerikas nordgräns, de enorma jorbruksdistrikten och en tung amerikansk industri med mycket kontraktsanställd personal inverkar naturligtvis på det dagliga livet i dessa trakter. Här möts världar och blandas i en gigantisk melting pot där spanskan finns allorstädes närvarande vid sidan av den breda Texasdialekten... :) Ungefär som i Miami men något meddelande typ "Aqui se habla inglés" såg jag aldrig i något skyltfönster. Tio minuter till stranden och i Texas får man (fortfarande, men ändringar är på gång) köra ända ner till vattenlinjen.

A laidback morning in the Texas sunshine... :cool:

PAD032.JPG

Link to post
Share on other sites

Detta varma och fiskrika vatten bjuder naturligtvis på en mängd kulinariska överraskningar... :o:mm:

Hajrikt så det förslår men "Everything is Bigger in Texas" och det finns räkor som kan förväxlas med humrar och humrar som förmodligen inte får plats på tallriken. "Snapper" är en fiskfavorit som kan fylla den största av tallrikar och krabbor plus räkor förekommer i alla skepnader. Havet utgör tillsammans med kryddorna en del av basen i the Cajun Cooking och Cajunbältet sträcker sig långt bort genom Lousiana.

Pelicans go for seafood... :)

PAD034.JPG

Link to post
Share on other sites

Den som händelsevis passerar förbi 1606 Old Angleton Rd. kommer inte att förknippa denna byggnad med avancerad signaltransmissionsteknik, strömförsörjning eller någon annan av alla de audioinriktade verksamheter som Jim Aud ägnar sig åt och Jui Jitsu-skylten kan närmast ses som symbol för en livsstil. Jim Aud integrerar österländska kamp- och koncentrationssporter med sitt dagliga liv och mottot är full fokus på det som för tillfället står för handen. Utövandet är ett sätt att hålla koncentrationsförmågan på topp och dessutom ingår undervisning som en del av vardagen parallellt med att leda företaget Purist Audio Design.

PAD037.JPG

Link to post
Share on other sites

Jiu Jitsu har 1500 år gamla rötter som sträcker sig tillbaka till Indien och Kina men dagens form härstammar från samurajernas Japan. I början av 1900-talet fördes denna kampteknik över haven till Brasilien där den först utövades av japanska immigranter för att sedan finslipas och spridas över världen. Även i Sverige finns en historia som sträcker sig tillbaka till tidigt 1900-tal och det japanska ordet jutsu betyder konst eller teknik.

I Jim Auds undervisning ingår respekt, självrespekt och koncentration som viktiga ingredienser. Koncentration och fokus är ju något som kommer väl till pass vid utveckling och utvärdering av audioprodukter.

PAD050.JPG

Link to post
Share on other sites

Redan vid entrén kan man finna spår som avslöjar att vi har ett jubileum på gång... :) Verksamheten med PAD startade upp 1986 men som alltid finns det ett välgrundat intresse som sträcker sig mycket längre tillbaka i tiden. Jim Aud startade med diverse DIY-projekt i tonåren och under militärtjänstgöringen vid US Air Force sammanstrålade många likasinnade och intresset tog ytterligare fart. Det var t.ex. inte helt ovanligt med elektronik från Audio Research i bekantskapskretsen och Jim Aud pysslade med reparation och även modifikation av utrustning bland vänner och bekanta. En senare anställning vid ett kärnkraftverk ställdes plötsligt avancerad mätutrustning till förfogande vilket öppnade upp för de erfarenheter som ligger till grund för beslutet att starta verksamheten med Purist Audio Design. Jag minns mycket väl de första artiklarna i bl.a. High Fidelity om vätskefyllda audiokablar och nu har det gått tjugo år... :o

PAD027.JPG

Link to post
Share on other sites

Dagens Puristsortiment är betydligt mer omfattande än när det begav sig år 1986. Idag erbjuder Jim Aud Powercords, Speaker Cables, Interconnects, Phono Cables, Digital Cables samt Video Cables. Till detta kommer en mängd Adapters och kontakter i specialutförande samt inte minst den berömda inbrännings-CDn System Enhancer som har framkallat många anledningar att fly bostaden genom åren... :) Själva kabeluppbyggnaden har också stått i ständig utveckling och idag har vätskeskärmen kompletterats med nya lösningar som Ferox och på senare tid även Contego. På toppen i produktsortimentet hittar vi även Radiant Light Cable System. Mer om detta längre fram.

En symbolisk flaggtrio i gränslandet mellan två världar.

PAD023.JPG

Link to post
Share on other sites

Back to the beginnings... :)

Alla som var med på Arkenmässan 1994 vet vad det handlar om, vi fick en påminnelse tio år senare och här ser vi de allra första satellithögtalarna som tillverkades i detta program. Jim Auds uppställning med satellit/subwoofersystemet 94 blev omtalad och om jag inte minns helt fel fick vi även uppleva en tidig version av Radian Light Cable System.

PAD047.JPG

Link to post
Share on other sites

Elementen känns bekanta men kabinettstrukturen var långt före sin tid med effektiv dämpning och specialframtagna kompositmaterial. Jim Aud har med förkärlek använt aktiva delningsfilter av egen konstruktion i dessa uppställningar och det byggdes etthundratjugotre par i olika varianter genom åren.

PAD039.JPG

Link to post
Share on other sites

Det har blivit dags att presentera mannen bakom alla projekt och Jim Aud spenderar dagligen en avsevärd tid bakom detta skrivbord. Direktkontakt med konsumenter kräver snabba e-mailsvar och mycket handlar om administration. Till rutinerna hör att lagra all nödvändig information om varje enskild produkt som lämnar Purist Audio Design och denna informationslagring har pågått i många år. Naturligtvis utsatte vi Jim Aud och systemet för ett test :cool: och den naturliga frågan gällde de första bokförda Puristkablarna som leverades till Sverige och vilka modeller det handlade om... :?: Svaret lät inte vänta på sig och den första registrerade leveransen bestod av två par Colossus XLR 1m med serienr. 100111 respektive 100006.

Vi är tillbaka på tidigt nittiotal.

Jim Aud har sedan länge haft ett speciellt förhållande till Sverige och knäckebröd med Kalles Kaviar ingår gärna i de dagliga rutinerna... :)

Nu är det dags för ett break... :cool:

PAD043.JPG

Link to post
Share on other sites

Early in the morning... :cool: :)

The Clute-Jackson Lake Area bjuder på mer restauranger än man klarar av på en vecka och förmodligen även en månad. Stora restauranger, stylade restauranger, exklusiva restauranger och genuina matställen. Precis som i hifisvängen är inte lyx med automatik den rakaste vägen till de stora upplevelserna.

Jim Aud kan sina hemtrakter och denna morgon bar det av på Mexican breakfast.

PAD107.JPG

Link to post
Share on other sites

Dags att återvända till Old Angleton Rd. och den här gången stannar vi till på gården. Purist Audio Design Inc. är beläget i ett stillsamt industriområde med naturen inpå knutarna och hos grannen varnade man för en trebladig, klöverliknande planta som skulle vara mycket giftig. Ta dina bilder men håll dig borta blev rådet och det här är ju ingen botanisk utflykt... :)

PAD078.JPG

Link to post
Share on other sites

Uppmuntrande för Puristägare måste vara att vi befinner oss väldigt långt borta från stress. Precis som på Sonus faber vilade ett hälsosamt lugn över hela tillverkningslokalen och här fanns utrymme för både koncentration och konversation. Jim Aud själv kryssade mellan helt skilda arbetsuppgifter och kändes mer som medarbetare än chef.

PAD165.JPG

Link to post
Share on other sites

En blivande kvartett Venustas med förutbestämt öde... :) Förr eller senare kommer dessa högtalarkablar att landa i Sverige och innan strumporna åker på kan det vara intressant att kika på några särdrag.

De trådspunna (8 AWG) ledarna är gjorda i en speciell koppar/silver-legering och som dielektrikum används Teflon. Den omslutande skärmen är inte vätskebaserad utan den röda massan består av Ferox som anländer till fabriken i pulverform. Det yttre PVC-höljet har specialpreparerats alldeles i närheten och vi skall senare kika lite närmare på den utrustning som har använts. Venustas genomgår den obligatoriska Cryomag-behandlingen vilket bl.a. innebär kraftig nedkylning.

PAD206.JPG

Link to post
Share on other sites

Jim Aud och Mike Stahl har ägnat mycket tid åt att vidareutveckla förslutningarna och utsätta dessa för diverse miljötester. Det spelar ingen roll om du kopplar upp din anläggning i Kalahariöknen, i Perus djungler eller på Grönland - förslutningarna fungerar som en enhet och påverkas inte av luftfuktighet, temperaturväxlingar eller lufttryck.

Skönt att veta om man flyttar upp i Anderna... :cool:

PAD210.JPG

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...