Jump to content

ICE Power möter Thiel, KRELL & Wadia


Akkelis Audio

Recommended Posts

ICE Power möter Thiel & KRELL

Detta äventyr började med att jag via mail berömde vår värds otroligt snygga hifi rum och frågade om jag fick använda hans bilder i en ”tråd” på www.Hififorum.nu. Snäll som han är så gick det bra och så undrade han lite om ICE Power, hur det var. Jag sade att ICE kunde komma på hembesök någon gång och så fick jag och min kompis en inbjudan till vår värd, sedermera också Thielägare, KRELL fantast, mm.

För mig var detta otroligt spännande av flera anledningar. Dels så har jag länge haft ett intresse för Thielhögtalare och ibland "drömt" om de mindre modellerna CS 2.3 eller 3.6. Att vår värd hade flaggskeppet CS 6 hemma var otroligt spännande. (det finns en modell, CS 7.2, som är större) Bara att få chansen att höra denna anläggning var något att verkligen se framemot. Att jag som bonus fick ta med mitt hembyggda ICE Power och spela i denna anläggning var en otrolig bonus.

Jag tycker ju att ICE Power är ett väldigt bra slutsteg men saknar "tunga" referenser. Här fick jag chansen att jämföra det lite med ett KRELL slutsteg för närmare 75 000 kr. Om ICE Power kunde gå ur detta möte med hedern I behåll så skulle det vara ett slutsteg som jag utan problem borde kunna leva med länge framöver.

ch4.jpg

Då man kommer in I rummet möter man denna trevliga och mycket estetisk tilltalande syn. Elektroniken står I snyggt uppställt på rad under mängder av cd skivor.

ch3.jpg

Lyfter man blicken så ser man de majestätiska och mycket snygga Thiel CD 6 I kortändan på rummet. Mellan högtalarna står två madrasser staplade med tjocka gardiner framför. Thielhögtalarna är 3-vägare med slavbas. Diskant och mellanregister är I samma koaxialelement, under detta sitter en 10" bas och under detta en 12" slavbas. Alla element är tillverkade av Thiel själva. Högtalarna är fanerade I Amerikansk körsbär och finishen är mycket hög. Nypriset för ett sådant par är ca 90 000 kr och de finns fortfarande I produktion (2003). Under högtalarna sitter SundCare SuperSpikes.

ch1.jpg

De ursnygga bänkarna kommer faktiskt från IKEA !!!!! Lådorna är för övrigt fyllda med cd skivor och DVD skivor. Cd skivorna på hyllorna ovanför elektroniken fungerar även som diffusor, en himla vettig idé som jag säkert kommer att planka framöver. Elektroniken vi lyssnar på är Krell HTS 7.1 processor, Krell KAV-3250 slutsteg och Wadia 22 transport. Denna Krell HTS 7.1 används även som DAC då Wadian bara agerar transport. Vår värd hade tidigare en Wadia DAC som han sålde då han ansåg att Krellen lät mycket bättre. Han har även haft hemma en del annat och testat, tex. Advantage S-1, men föredragit ljudet från Krellen.

ch2.jpg

Signalkablarna kommer från SILK och är givetvis I XLR utförande. Både högtalare och en del av kablarna är tweakade med Bybees. Nätkablarna är de numera nästan obligatoriska JPC 2.5. Högtalarkablarna är nu den del som härnäst skall uppgraderas. Nu sitter den I sammanhanget väldigt billiga Supra Ply 3.4s I anläggningen. Detta är förvisso en väldigt prisvärd och på intet sätt dålig kabel. Den lever dock inte riktigt upp till den övriga nivån I anläggningen. Innan den nuvarande möbleringen gjordes satt Kimbers Monocle XL I anläggningen. De blev dock för korta I den nuvarande uppställningen. Uppgradering är dock på G.

ch5.jpg

Slutligen så fanns också en analog signalkälla I form av en väldigt snygg och välljudande (vi lyssnade) Ariston skivspelare med Ortofon pickup. Vi spelade en Stevie Ray Vaughn skiva som vi hade både på vinyl och cd och föredrog alla tre vinylåtergivningen. Den spelade med bättre bas, mera liv och bättre ljudbild.

Ni hänger väl med på detta ;)

Link to comment
Share on other sites

Tackar och bockar :blush Har nyligen köpt en lite bättre kamera som jag försöker lära mig. Saknar stativ ännu men kompenserar detta med bildstabilisering..... Har i alla fall snabbt förstått att blixt bör undvikas för fina bilder.

Åter till ämnet.

Lyssnandet

Vi började med att spela skivor i denna makalösa anläggning i ca 3 timmar. Vi spelade medhavda skivor och vår värd spelade sina skivor. Det gav hela tiden mersmak och man kände att ”bara den skivan, och bara den låten, och efter den så….” osv. Detta är en anläggning som lockar till mer musikspelande. Den spelar inte tröttande TROTS att vi spelade på ovaligt hög ljudvolym ibland.

Skall man dela upp saker och ting så är kontroll det första man tänker på, sedan dynamik. Detta lyssningsrum ställde till ovanligt små ”problem” så man kunde koncentrera sig på musiklyssnandet i första hand.

Basen var imponerande torr och djup, det hördes att det är STORA högtalare/membran men inga tendenser till sladdrighet. Ljudbilden var stor och återgivningen oansträngd. Om det är något man kunde anmärka på så var det någon ”mördarskiva” som kunde bli lite vass i toppen. Min kompis hade med sig en ”mördarskiva” med Sarah Brightman som han brukar köra då han vill vara elak mot anläggningar….. På det stora hela spelade det dock otroligt bra och detta var helt klart en av de anläggningar jag hört som spelat bäst. Rakt in på top 5-listan alltså. Jag började nu känna mig lite orolig, bestämde att om ICE Power kommer upp i 75-80% av denna återgivning så får jag vara mer än nöjd. Om inte får väl sökandet fortsätta för min del…

ch6.jpg

Här har ICE Power gjort Krell sällskap på bänken.

Link to comment
Share on other sites

ICE Power då?

Efter dessa timmars lyssnande tog vi en liten paus för att fotografera och koppla om slutsteg. Ut med Krell och in med ICE Power. Sanningens ögonblick närmade sig och med allt inkopplat fick vår värd sätta sig i sweetspot och spela sina skivor. Ingen känner ju anläggningen och rummet så väl som han. Jag tänkte att ICE Power är ju kallt efter att ha varit urkopplat så länge, det kan ju vara en förmildrande omständighet….

Vår värd spelade en skiva, mumlade lite, satte på en andra skiva, pustade lite och spelade en tredje. Efter tre skivor som han känner väl, i sin egen anläggning som han också känner väl stänger han av och säger ”Det är chockerande bra”, eller om det var ”förbluffande bra”.

Vi spelar fler skivor, byter platser och kunde alla hålla med, ICE Power spelar i klass med Krell slutsteget och detta är chockerande bra. I och för sig har detta hembygge kostad ca 10 000 kr bara i komponenter så något lågbudgetbygge är det inte. Dessutom lär det helt sakna andrahandsvärde, lär inte gå att försäkra och inte ha någon egentlig ”status” utåt sett och kommer aldrig upp i samma finish som ett Krell slutsteg eller andra steg i denna prisklass. Ljudmässigt är det dock fantastiskt bra och att få denna bekräftelse gjorde mig väldigt glad.

Vi avslutade dagens lyssnande med att åter koppla in Krell slutsteget och vi fick där bekräftat att ja, vi har nog hört rätt.

ch7.jpg

Till sist

Avslutningsvis vill jag tacka vår värd för dagen. Det var väldigt generöst att ta emot oss, ge oss mat, spela skivor och diskutera hifi en hel dag. Det var otroligt snällt och trevligt. Jag får också tacka för möjligheten att få höra en så trevlig anläggning och att dessutom få spela med mitt hembygge i denna anläggning!!!!!! Jag fick ut en massa saker av denna dagen. Dels fick jag ut att Thiel fortfarande är en väldigt intressant högtalare och jag hoppas verkligen fåtillfälle att höra tex. CS 3.6 framöver. Jag är dessutom VÄLDIGT tacksam för att jag för mitt eget sinne och min ro fått bekräftat att ICE Power är ett så bra slutsteg att jag inte behöver söka något annat om jag inte är ute efter en helt annan karaktär. Detta hembygga kan konkurrera med de riktigt tunga och dyra fabriksbyggda slutstegen. Sist men inte minst har jag fått med mig att belysningen i ett rum givetvis SKALL vara fjärrstyrd.

Tack för mig

StefanB

Link to comment
Share on other sites

CHA, jag tror inte heller att bänken påverkar sjävla ljudbilden, men det ser ut som att bänken är tillräckligt hög för att skapa ett bashörn som lätt ger bummel.... Kistan kan balansera rummet ja, men det skulle isf skapa dubbelbummel..... men å tredje sidan är inte denna "värd" någon nybörjare, så han har nog testat... :)

\\K-man

Edit: jag ser ingen kista.....?

Link to comment
Share on other sites

Jeg har seden 1 år anvennt min ICEpower til drift af mine dipol-bassystemer, men likar den helt bestemmt inte til noget annet. Diskanten er direkte ful :dead:

Men som det ses af besøksbilderne från Timbre har jeg nu ochså en eAR Enigma

2 x 250 Watt RMS @ 4Ω

2 x 125 Watt RMS @ 8Ω

Detta er +versionen med en lite störra strömforsyning.

Jeg har nu endeligen hafft chancen at lysna på den en vecka och detta umitelbart efter at jeg har haft mina 300B tilsluten i drygt 1 månad.

Vel er der stor skilna, men det er mycket svärt om inte umuligen at sige hvilken som er "bäst".

eAR er mycket velkontrollerat och med masser av detaljer och virkeligen hol igennem. Den er korrekt, neutral och en liten bit kall i toppen. Inte som dom førsta ICEpower - mycket bätre, men kvar finner man denna lite elektroniske klang mycket langt från rör och äkta analog lyd. Toppen bliver mycket lätt men savner en bit tyngt och substanns.

Rörene er til direkte sammenligning en smula mera grynade och pressade i mellomtonen (kanske grunnet den mindre effekt) och bestemt inte lika neutrale. Til gengäll har dom en silkemjuk diskant och en fatastisk evne til at spille afslappet och bara befordre musikken så man inte lysnar efter detaljer, men på selva inhollet. Kanske inte så nutralt och "korrekt", men mycket mera naturligen på non sätt.

Om man bara kunne få den perfekte kombinatione af dessa to forstärkere :)

Om man bare ser på eAR och sen tänker på hvad man ellers får av "normale" stärkere til denne prisen - ja så er der ingen tvevel. Den er absolut BRA!

Link to comment
Share on other sites

Enligt Peter från eAR inngår mera enn 20 modifikationer på ICEpower modulet. Utskiftning och ändring av komponenter som tilsammens giver mera end 10 gange mindre distorsion och støj! Detta er altså inte längre en standard ICEpower modul.

Om det så ochså er "världens bästa" skal jeg innte kunne siga - jeg har jo inte hört alt. Men helt klart er dom stora Lamm mono forstärkere t.ex. mycket bätre, men her talar vi ochså en helt annen pris!

Link to comment
Share on other sites

Enligt Peter från eAR inngår mera enn 20 modifikationer på ICEpower modulet. Utskiftning och ändring av komponenter som tilsammens giver mera end 10 gange mindre distorsion och støj! Detta er altså inte längre en standard ICEpower modul.

Har du kikat på eAR's moduler o jämfört med standard ICEpower..?

Nyfiken på om det verkligen ÄR så..

Embla, t.ex. kör med standard omodifierad ICE vilket tydligen föll norska Fidelity bättre i smaken än eAR..?!?

Link to comment
Share on other sites

Hej Cha

Modificeringen af modulerne er knap en måned gammel. Fidelity har derfor ikke hørt de modificerede versioner. Jeg har 2 monoblokke, der er blevet modificeret. Forskellen er ligeså kæmpestor som på et tilspillet og et ikke tilspillet modul.

MVH

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...