Jump to content

Horn på taket i ett kraftfullt system.


Timbre™

Recommended Posts

Kraft under huven... :)

Med siktet inställt på personligt utformade system är det åter dags att presentera en hemanläggning vid sidan av det stora mainstreamflödet...eller vad sägs om horn, rör, ICE-power och aktiv drivning kryddat med digital rumskorrigering i ett och samma paket... :?: :cool:

Huddinge003.JPG

Link to comment
Share on other sites

Som en kontrast till Älvsjömässans strömlinjeformade hembioanläggningar kommer här ett system där varje del har sin historia och entusiasmen är den gemensamma nämnaren.

Så nära Älvsjö men ändå så långt ifrån - häng med hem till Harryup... ;)

Huddinge004.JPG

Link to comment
Share on other sites

Se där ja...men Timbre...det är oundvikligt...Hurry Up!! :D

Hurry Up.... :?::o Numera säger vi Harry Up... ;):D

Vi börjar med att vända på steken. En överblick av detaljerna som bildar helheten och dessa representanter för skilda teknologier skall samverka för att skapa ett euphoniskt (:)) tillstånd. Tillvaron kan delas upp i frekvensband och här möter vi triodljud i toppen, kraftiga ICE-powermoduler till mellanregistret och aktiva subwoofers till bottenoktaverna. Lyssnade på varje register för sig och det var en häftig upplevelse... :o:)

Tillsammans skall de återskapa musik.

Huddinge012.JPG

Link to comment
Share on other sites

En högkänslig värld... :)

I ett ovanpåliggande Tractrix Horn sitter en JBL 2450 Compression Driver monterad. Under dessa förutsättningar får man en verkningsgrad på runt 111 dB SPL/W/m rakt framifrån och plötsligt blir nio Silver Night triodwatt en ofantlig massa kraft vilket framgick med full tydlighet. Det kommer att bli mycket JBL ;) och till höger hittar vi en tidigare använd JBL Professional Series 2405 Driver.

Huddinge010.JPG

Link to comment
Share on other sites

Variationer på ett tema... :cool:

I bakgrunden tronar klassiska JBL Model 2397 Diffraction Horn, en skapelse i trä där den rekommenderade delningsfrekvensen ligger på 800 Hz. Med drivern 2440 får man känsligheten 108dB/W/m on-axis.

Till höger ett exempel ur den moderna hornvärlden, ett 2382 som enligt våra dagars recept tillverkas i konstfiber.

Huddinge013.JPG

Link to comment
Share on other sites

Dagens huvudrollsinnehavare med anor som går tillbaka till tjugotalet då Paul Voight tog patent på det första tractrixhornet. Fortfarande aktuellt på grund av sina hemisfäriska spridningsegenskaper med liten reflexion och färgning. Detta exemplar är tillverkat i Tyskland och hornets kropp byggs upp i skikt eller lager. Det finns en intressant tråd om bland annat spridningsegenskaper på Faktiskt.se.

Huddinge014.JPG

Link to comment
Share on other sites

Trevligt !

NN har också hälsat på där  ;)

Ja, Hifisverige är litet... :) Förmodligen förundrades även NN över mellanregistrets konarea hos dessa 15" JBL 2227 som tar hand om frekvenser mellan 80 och 675 Hz. Nu har vi halkat ner på en känslighet av 100 dB/W/m och då passar det ju bra med en B&O ICEpower ASP1000 till mellanregistret i respektive frontkanal.

Huddinge008.JPG

Link to comment
Share on other sites

Basen sköter sig alldeles själv :) och tas om hand av två aktiva subwoofers från Paradigm. Servo 15 kan krypa ner till 12 Hz och de inbyggda förstärkarna kan leverera 1200 W mellan 20 Hz och 150 Hz. Avrullningsfrekvensen kan regleras från 35 Hz till 150 Hz och fasjusteringen är (givetvis) steglös.

Huddinge005.JPG

Link to comment
Share on other sites

Ja, Hifisverige är litet... :)  Förmodligen förundrades även NN över mellanregistrets konarea hos dessa 15" JBL 2227 som tar hand om frekvenser mellan 80 och 675 Hz. Nu har vi halkat ner på en känslighet av 100 dB/W/m och då passar det ju bra med en B&O ICEpower ASP1000 till mellanregistret i respektive frontkanal.

hehe, ja 15" är mycket konarea för mellanregister, jag har 28" ;):D dvs mellan 100hz - 650hz :blush

Link to comment
Share on other sites

hehe, ja 15" är mycket konarea för mellanregister, jag har 28"  ;)  :D  dvs mellan 100hz - 650hz  :blush

Alla högtalarkoner behöver en förstärkare och till de känsliga hornen längst upp :) räcker denna Audion Silver Night mer än väl med sina max 10 triodwatt (klass A). Hifilivet får aldrig vara helt problemfritt och med en känslighet på 111 dB får man passa sig för överdriven effekt och det ställs stora krav på tyst elektronik. Allt hörs och jag vet vad som kan hända när man har 1600W i 8 ohm tillgängliga till 92dB. Brusgolvet tar hissen rakt upp på vinden och situationen blir ohållbar i längden. Här gick det att få höra brus genom att stoppa örat i trattarna men från lyssningspositionen var det tyst.

Huddinge031.JPG

Link to comment
Share on other sites

Det välmatade McIntoshsteget MC 2500 gick på halvfart och ena kanalen används till centerhögtalaren

(även det en JBL... ;)) när det är dags att titta på TV... :)

MC 2500 går att monobrygga men här klarar vi oss ändå. Att monobrygga till lättdrivna högtalare

är inte alltid helt problemfritt.

Huddinge030.JPG

Link to comment
Share on other sites

Meridian erbjuder ju möjligheten att signalen färdas i digital form ända fram till högtalarkabinettet (t.ex. DSP 8000 Active Loudspeaker) så dessa signalkällor öppnar givetvis upp för digital signalbehandling.

Här en BSS FDS-366T för rumskorrektion. Designen ger tydliga signaler om studiobruk och inställningsmöjligheterna är så många att begränsningarna ofta kan sitta mellan öronen på användaren... :)

Detta är ingenting man kopplar in och använder fullt ut över en natt.

Huddinge034.JPG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...