Jump to content

Recommended Posts

Posted

Tiden rusar och räcker inte till så mycket som man vill, men nu tycker jag det är dags för en nostalgitråd. Denna gång handlar det om en produkt som ger mig personligen väldigt mycket nostalgiska känslor. :)

telef1.jpg

Och som ni ser är det en klassiker ifrån Telefunken...

Posted

Telefunken tillhör ju inte direkt barnrumporna bland elektronikföretagen. Det startades 1903 och hade då en ganska speciell, men väl beskrivande loggo!

logo_1903.jpg

Som det visas i loggan så var det också ursprungligen "radioteknik" som var deras business. Det gick vidare genom TV, rullbandare, radar, vanliga bandare, komradio osv men skall naturligtvis inte glömma rörtillverkningen...!!!

Posted

Det verkar inte vara så lätt att hitta info om gamla Telefunkenprylar på nätet...så som omväxling skall jag börja med att lägga ut en bild på modellbeteckningen...

(upp till bevis nu Eliot och ni andra duktiga hifirävar! :D ) all info ni hittar i detta fall är varmt välkommen!

telef2l.jpg

Vår klassiker är bevisligen byggd i Väst-tyskland...så den är inte byggd efter sammanslagningen...långt ifrån! :cool:

Guest Bernt
Posted

Rullbandare? Telefunken utformade ju standarden för rullband tillsammans med BASF på 30-talet.

Posted

:o det är nog första gången som inte hela facit med massa länkar och info har dykt upp så fort man la in starten :o och jag som hade hoppats på massa nyttig info denna gång. :)

Vi får väl se vad vi lyckas få ihop då...gissningarna är iallafall inte helt tokiga, men å andra sidan väl spridda. Nu blir det lättare:

telef3.jpg

Det handlar alltså om en gammal skivspelare. Så vitt jag kan minnas så är det just detta exemplar som jag engagerat lyssnade på en vinylskiva för första gången och deltog i handhavandet, inte var man gammal, men elektronik och teknik var ju kul!

Den skarpögde lägger här märke till en massa matnyttig info...färgkodningar osv...

Posted

Det enda jag kommit fram till var att det fanns ett flertal apparater med modell-beteckningen TP som spelade skivor. TP 72 fanns tydligen att köpa på ebay tillsammans med schellack-skivor och TP 105 hade tonarm ;)

- Om de sedan var enbart grammofoner eller hade inbyggd radio stod inte att läsa....

//Eliot

Posted
Det handlar alltså om en gammal skivspelare.

Dom brukade ha inbyggd förstärkare (och ofta även högtalare) och då brukar man kalla det grammofon ;):?:

Tillägg: Det var först på senare tid som det blev vanligt med separat förstärkare och då dök också up tuner som till skillnad från en radio inte hade inbyggt slutsteg och högtalare. I mitt sett att se det så tillhör skivspelare och tuner den nya typen apparater som dök upp i början på 60-talet....

Posted

Ahh! Kalas Eliot!

Vilken tur att jag inte skrev grammofon då! ;) Denna TP 5 Z är kanske mer klassiker än jag först anat...då den utifrån din beskrivning måste vara en väldigt tidig skivspelare...för här kan man leta länge utan att hitta ngn förstärkare, eller radio för den delen...! :)

Posted

Det fanns ju naturligtvis Thorens TD124 redan i slutet på 50-talet och även Garrard - men många byggde in dom i skåp tillsammans med en radio....

- En som är expert på Thorens TD124 är allas våran Rutger :)

Posted

Min far hade på det viset kombinerat en Garrard Modell RC121/4DS från omkring 1952

med en Siemens Radio från 1942. För att kunna spela av vinylskivor så hade han gjort ingrepp i Siemensapparaten och byggt in en RIAA-förstärkare ;)

grammofon2.jpg

Tittar man på Ebay så finner man många möbler som innehåller skivspelare mm

//Eliot

Tillägg: Jag har precis pratat med min far och och tydligen kunde han köpa RIAA-förstärkaren som byggsats som han fällde in på sidan av radioapparaten. Detta gjorde han 1955/56. Det är en liten modul så den måste vara uppbyggd av transistorer - och det hävdar han också att den är. :o

- Vi skall då erinnra oss att transistorn uppfanns på Bell labs 1948 - de fick nobelpriset 1956 :)

Posted

Jag fann detta angående Thorens TD124:

The '124' was introduced in 1957, at first as a motor chassis only, leaving the choice and installation of the tonearm up to  the customer. That's why today you find so many '124's fitted with SME, Empire, FR-64, Shure, Ortofon or even Rek-O-Kut tonearms.

Then, in 1958, the stereo record was officially introduced, and almost simultaneously Thorens unveiled its first really high-quality arm:

the 'BTD-12'. Every  EMT enthusiast will recognize this classic design as an ancestor of the fabled '929' professional arm.

Later on, just as Garrard re-designed the '301' to produce its '401' (1964), Thorens modified the '124', introducing its 'MkII' version in 1966.

Information: www.soundpractices.com/17/THORENS1.PDF
Posted

Jag har faktiskt en TD 124/II med tillhörande SME 3012 ner packad i min källare...jag köpte den då 1965 direkt från Schweitz. Jag är en sån där nörd som aldrig säljer något så jag har totalt fyra skivspelare. Dom jag använder nu är en Technics SL1000 och min senaste är en EMT 948 med två MC puppor från EMT.

Posted

EMT 948 är en formidabel studioskivspelare :mm:

EMT%20948%20in%20Studio.jpg

EMT 948 (1980) in a broadcasting studio. The head is a mono EMT OFS-25

...och som sådan är det naturligtvis direktdrift som gäller ;)

En kompis till mig i Schweiz hade en Thorens Concrete skivspelare som jag hade modifierat med en extern nätdel så att den var mycket bättre än från början.

thoconcrete.jpg

Han ersatte den sedan med en Technics direktdriven skivspelare (SL1200?) som han modifierade genom att bygga in en sarg av flerskicktslimmat trä och den låter mycket bra så direktdrivna skivspelare har oförtjänt ett dåligt rykte...

- Han har en fullständigt otrolig skivsammling och han använder två tonarmar: en för mono och en för stereo ;)

Jag har själv en Thorens TD124/I som jag tänker använda för avspelning av monoskivor.

- Hela Thorens skivspelarhistoria med alla modeller finns här.

Posted

Eliot! Bilden som du dekorerade ditt inlägg med var bra för så ser det vanligen ut hemma hos mig med alla apparater och snörväxlar och andra grejor. :D

Posted

Kablar, ljudmoduler och effekter på stapel...känner jag igen från tiden då jag hade hemmastudio...det var kul tider det!!

Trevliga gamla prylar! Visst handlar det om den ren skivspelare som man måste koppla till någon extern enhet för att få ut något ljud...om man inte bara vill höra på den låga nivå som blir då man sätter örat väldigt nära pickupen :D

telef4.jpg

Kablarna vi ser sticka ut är dels en fastsittande strömkabel, samt en kabel försedd med en DIN-kontakt av klassisk kvalite...vit plast som blivit gul med tiden...

Denna skivspelare var oftast kopplad till en liten bärbar transistor-radio med ett bärfodral av skinn, med utstansade hål för högtalaren...ljud ja...tryck...nej! :D

Posted

Denna spelare har något som många spelare idag INTE har...den har FYRA hastigheter! Hastigheten ställer man som nog alla förstår med det bruna vredet, och märkningar finns för 16,33,45 och 78 varv! ...så gamla stenisar funkar bra! :)

telef5.jpg

Vi ser nu att skivspelaren just på denna bild befinner sig mitt bytet mellan en 33varvare och en 78varvare...eller? ;)

Posted

Nytt försök - skam den som ger sig :blush;)

... omkopplare för liten eller stor skiva :?:

(Behövs om det är en automatisk skivspelare)

Posted
Är det någon som sett, eller rent av har, en skiva för 16 varv per minut

Jo jag har sett några 16 2/3 varvare som var av storleken 12". Det var ibörjan av 60-talet och jag såg dom på Broddmans på Storgatan i Stockholm. Jag vill minnas att det var något slags jazz på skivorna från den akustiska tiden alltså före 1927. Möjligen kan det ha varit med Louis Armstrong, men eftersom jag var mer intresserad av hifi så köpte jag ingen skiva vilket jag har ångrat sedan dess. Jag har sökt med ljus och lykta under alla år sedan dess men det verkar som om det aldrig har funnits sådana skivor. Jag skulle kunna tro att då tidens nålar inte var tillräckligt små för att kunna klara av att spela av ett dåtida hifi-ljud i alla dess vindlingar.

Posted

Jag tror att strömbrytaren på Telefunken spelare var till för att spelaren skulle stanna när skivan var slut.

Posted

Talskivor som fanns förr på bibloteken var ofta 16 varvsskivor.Tror att det var tack vare talskivorna som 16 varv uppstod(lång speltid)

När kasset bandet gjorde sitt intåg så tog nog det över rollen som talskivan hade.

OBS bara ett antagande från min sida ;)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...