Jump to content

Nytt år 2023- förväntningar.


magnuskan

Recommended Posts

1 hour ago, octavia rs said:

att koppla ett eget jordtag på jorden till ens hifimatning kan få katastrofal följder om de skulle uppstå ett PEN brott mellan ditt hus och nätstationen då kommer ditt hus plus andra hus om du har otur vilja köra eventuella returströmmar genom ditt jordtag

Tack @octavia rsför svaret. Jag kopierade lite från ditt svar till mig ovan. Jag tror du förstår att det är inte så jag tänkt. Att använda sig av puritan eller RA system för att minska lite på rf störningar är det jag syftar på i alla fall:smile: Godkänt och ofarligt.

 

"DESSA ENHETER FÖLJER REGELVERKET INOM EU OCH ÄR INGEN ERSÄTTNING FÖR ORDNINARIE SKYDDSJORD, SOM ALDRIG FÅR ÄVENTYRAS!"

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, octavia rs said:

Har man lamputtag så ska de med jordas de är inte enbart uttag,

Lade till Takuttag och eventuella lamputtag:)

@ulfsanDet jag ville visa är att det inte är någon större materialkostnad eller arbetsinsats som borde avskräcka från att få detta gjort om man så önskar. Sedan kan allting förstås bli onödigt dyrt i slutändan innan en elfirma har räknat på det.

Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, magnuskan said:

Jag tror du förstår att det är inte så jag tänkt. Att använda sig av puritan eller RA system för att minska lite på rf störningar är det jag syftar på i alla fall:smile: Godkänt och ofarligt.

 

Nä då jag förstod vad du mena, mitt inlägg var mer menat att man ska veta vad man pysslar med och kopplar in så man inte riskerar att göra nått dumt.

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, ulfsan said:

Vad kan kostnaden ligga på för en trerummare, tro?

Alltid värt att fråga hyresvärden.


Som mindre bemedlad student med hifi- och hemmabioambitioner runt 2005 hade jag skrapat ihop några extra tusenlappar på sommarjobb och hörde med min hyresvärd om jag möjligen kunde få tvårumslägenheten jordad. Det gick bra och till det mycket överkomliga priset av en hyreshöjning på 4 kr per månad. 
Nu handlade det nog bara om fem uttag men jag kommer ihåg att den rutinerade elektrikern fick slita för att få loss tjärpappskablarna ur taket i vardagsrummet. I sovrummet fick han ge upp och istället dra en utanpåliggande kabel från dosan uppe vid taket till de två uttagen.

Link to comment
Share on other sites

Tyvärr får man inte ROT-avdrag för hyresrätter, vare sig hyresgästen eller fastighetsbolaget. De kan däremot göra avdrag på kostnaden som därmed minskar beskattningen på den del som dras av. Dessutom momsen. Samtidigt ökar värdet på bostaden, åtminstone för några hyresgäster. Det sänker i vart fall inte värdet. Här handlar ju det om en ganska vanlig hobby, att lyssna på musik, en betydande del av livskvaliteten, om elsäkerhet och som vare sig förfular eller försvårar för framtida hyresgäster.

 

Det rimliga i detta fall är väl att om inte hyresvärden går med på hela kostnaden (oftast med argumentet ”tänk om alla…), att man i vart fall delar på kostnaden eller lägger på någon 10:a på hyran. En dag för en behörig elektriker lär väl ligga kring 6,000 (?) plus material som väl är den mindre posten posten sammanhanget

Link to comment
Share on other sites

Har också insett att ROT inte kan bli aktuellt när man inte är fastighetsägare. Får gå lite försiktigt fram med min hyresvärd och se var man hamnar. Skulle tro att de i så fall vill ha in ”sin egen elektriker”, så att de har koll på vad som händer och kan spara dokumentation (standardhöjning = rätt att höja hyran 😥)….

 

Det gäller att ha en stark motivation för att gå vidare m a o! Om jag får allt att fungera stabilt och bra och det låter bra och störningsfritt kanske tänkt lösning är lite av att skjuta mygg med kanon 😉

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, ulfsan said:

skjuta mygg med kanon 😉

Det har du helt rätt i. Om man blir allt för upptagen av teknik utan att fokusera på vad den skall användas till blir det lätt myggjagare av det hela. Hifi-nördar som ägnar sig åt det finns det gott om, även här på forumet. Tekniken blir en större  njutning än musiken på motsvarande sätt som bilnördar njuter mer av bilen än resmålet.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Bebop said:
18 hours ago, ulfsan said:

skjuta mygg med kanon 😉

Det har du helt rätt i. Om man blir allt för upptagen av teknik utan att fokusera på vad den skall användas till blir det lätt myggjagare av det hela. Hifi-nördar som ägnar sig åt det finns det gott om, även här på forumet. Tekniken blir en större  njutning än musiken på motsvarande sätt som bilnördar njuter mer av bilen än resmålet.

Men ett par mygg mindre är att föredra för att slippa ha myggor inandes runt öronen vid musik-lyssnandet. Hur man får bort dessa på bästa sätt kan diskuteras, med en kanon är kanske att ta i men att försöka med andra och olika verktyg är väl en del av hobbyn?

 

/byZan 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag tror att detta med hifi är en salig blandning av musik och teknik @Bebop! Och att det stora intresset kanske kantrar lite mer åt teknik än musik. Brukar roa mig ibland med att överslagsvis räkna antalet poster som handlar mer om teknik i jämförelser med de som bara handlar om musik. I Artikelarkivet kunde jag med god vilja hitta en av alla som kanske kunde definieras handla om musiklyssnandet, resten handlar om teknik t.ex. Så fokus på detta forum är nog ganska klart.:think:

Vore man enbart road av musik så vore man nog medlem på ett musikforum där det diskuterades komposition, musikhistoria och instrumentation istället. För mig är det nog mer musikproduktion, medialisering, musikåtergivning dvs lyssning och återgivningskvalitet. Men inte så mycket hur saker är konstruerade eller fungerar rent tekniskt. Det överlåter jag gärna till andra att fördjupa och förklara och kan ibland, men inte alltid, läsa saker som handlar om påverkan på just ljudkvaliteten som sådan. Annars tycker jag det är roligast när musiken bara flödar och kanske får en musikhistorisk bakgrund till genre som jazz t.ex. Min begränsning är att jag lagt av mig förmågan att läsa noter annat hade jag nog fortsatt att studera musikvetenskap. Min stora sorg är nog att min motorik inte räckte till att spela piano på en önskad nivå. När det gäller studierna  så kom pandemin emellan som man kan skylla på.

Så tekniknördar är vi nog lite till mans och inget fel i det. Någon måste ju också intressera sig för hur saker kan konstrueras så att vi andra kan njuta av musiken till fullo.

 

Calm

 

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, byZan said:

att försöka med andra och olika verktyg är väl en del av hobbyn?

Jo så kan det vara. Men först måste man väl konstatera om det finns mygg att jaga. Mitt intryck är att många lägger tid på att fixa saker som faktiskt funkar bra och det tror jag är starkt kopplat till ett intresse och en hobby för teknik, prylar och ständiga nyheter. Inget fel i det. Jag är delvis av samma skrot och korn men mindre idag än förr.

 

Men det finns faktiskt en hel del som bara vill lyssna på sin musik och njuta av det de hör. En del kan också ställa frågan om man verkligen behöver alla dessa prylar och tweaks som många av oss lyfter fram här för att njuta av sin musik. Många gånger till tramsiga belopp (anser jag). Jag tycker det är sunt att ifrågasätta detta.

Link to comment
Share on other sites

Jo så kan det vara. Tror jag med Men först måste man väl konstatera om det finns mygg att jaga. För det kanske man måste våga testa och lyssna om det finns något som gör hörbara positiva skillnader Mitt intryck är att många lägger tid på att fixa saker som faktiskt funkar bra eller om man man vill försöka få till det än bättre och det tror jag är starkt kopplat till ett intresse och en hobby för teknik, prylar och ständiga nyheter. Ja Inget fel i det. jag är delvis av samma skrot och korn men mindre idag än förr. Samma här men kanske fortfarande mer nyfiken, oerfaren eller dumdristig?

 

Men det finns faktiskt en hel del som bara vill lyssna på sin musik och njuta av det de hör. och de kan de göra på så många olika sätt och där lägger jag inte in en en värdering utan man väljer det sätt som passar en själv bäst En del kan också ställa frågan om man verkligen behöver alla dessa prylar och tweaks som många av oss lyfter fram här för att njuta av sin musik. Ja och den frågan besvarar man nog bäst själv genom att bl a våga testa sig fram Många gånger till tramsiga belopp (anser jag). Jag tycker det är sunt att ifrågasätta detta. Det är sunt att ifrågasätta ens egna förmåga vad man vill med denna hobby och vad man är beredd att betala för den

 

/byZan

 

 

Edited by byZan
glömt ord
Link to comment
Share on other sites

Jag tillbringade halva dagen på akuten igår. Fredagar på akuten i Jönköping är väl som överallt i Sverige fullt med folk.

 

I vilket fall en onödig olycka med följd av krosskador på två fingrar och gips i tre veckor. Allting kommer ta längre tid nu, även skriva här.

 

När det gäller forumet och diskussionen ovan så hoppas jag bara på lite mer tolerans. Vi har alla olika intressen inom vårt intresse. Låt detta berika istället.:smile:

 

 

 

 

 

 

 

Gips.jpg

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, magnuskan said:

När det gäller forumet och diskussionen ovan så hoppas jag bara på lite mer tolerans.

Det är viktigt att det finns tolerans och att vi kan vrida och belysa saker från olika perspektiv. Det jag försöker göra är att vinkla saker från lite andra perspektiv och med lite andra funderingar kring det som intresserar oss. Tolerans handlar inte bara om att acceptera ett synsätt rätt upp och ner.  Det finns olika saker som bidrar till våra upplevelser oavsett om de är verkliga eller inbillade. Exempel på detta är teknisk specifikation, implementering och samverkan med övrig teknik och akustik, image på marknaden, tester i tidningar, på YouTube, forum o l, vänners och butikers rekommendationer, design, t o m pris, lojalitet mot tillverkare, allmänt tyckande, social påverkan typ gruppkänsla med mera. 
 

För mig är det inte så enkelt att bara lyssna och konstatera att det låter bättre eller annorlunda och sedan köpa det. Jag vill förstå lite mer kring varför, alternativa lösningar men också vad är det egentligen jag söker om det ens är något som har med ljud att göra eller något annat behov jag vill ha tillgodosett.  Att ifrågasätta upplevelser är ju lite knepigt men det måste ju vara ok att fundera kring vad som påverkar de upplevelser vi har och får. Det gäller även min egna.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calm said:

Trist med handskadan! Men tur i oturen att pekfingret och tummen tycks vara intakt, för diverse knapptryckningar!:thumbsup:

Hoppas att det går snabbare att läka än det som sagts!:smile:

 

Calm

Tack Calm. Ja det är mycket viktiga fingrar de där. Lyckades köra hem bilen som jag kom i. Hade väl inte trott att det var riktigt så illa.Växla gick hyfsat med lite övning.👍

Link to comment
Share on other sites

On 2023-03-15 at 09:55, LPL said:

Ett alternativ är en billig vägguttagsprovare, t.ex. denna från Jula om man inte vill plocka fram mulitmetern. Då ser man att alla ledningar är korrekt anslutna i vägguttaget och vilken sida fasen sitter.

 

image.png.61fe7d3b61bad5e53958609c36b15305.png

 

Kan jag fråga hur man fixar at hitta rätt fas med ojordade kontakter? Dom jordade med euro schuko är enklare, då skall alltid fas stå till höger om stickkontakt är rätt monterad. Men hur hittar man rätt fas med tex streamers eller spelare som har ojordad stick?

 

Jag har Supra faspenna.

 

DIkwGPE.jpeg

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, Danke said:

Dom jordade med euro schuko är enklare, då skall alltid fas stå till höger om stickkontakt är rätt monterad.

 

Under förutsättning att vägguttaget är monterat rätt och att fasen sitter till höger i det. De är iofs. rätt enkelt om man inte kan mäta, lossa fronten på uttaget och kolla var fastråden är monterad. I äldre hus kan fasen dock ha lite olika färger mot dagens standard (nu ska den vara brun innan var den svart, längre tillbaka i tiden kunde den vara lite vad som). Skulle fasen sitta på fel sida så är de enklast att skruva loss uttaget ifrån väggen och snurra det så fasen hamnar rätt (gör man detta med säkringen avslagen så är risken rätt obefintlig att nått händer).

 

26 minutes ago, Danke said:

Jag har Supra faspenna.

 

Faspennan är inte alltid så pålitlig men oftast så kommer den lysa när du sätter den mot de hål i väggkontakten där fasen sitter.

 

27 minutes ago, Danke said:

Men hur hittar man rätt fas med tex streamers eller spelare som har ojordad stick?

 

Skaffar du en multimeter som kan mäta spänning så är det ganska enkelt att mäta på en ojordad apparat. Koppla in apparaten i vägguttaget utan några andra kablar, mät ifrån chassit till jorden i ett vägguttag. Du kommer till att mäta en AC spänning som apparatens strömförsörjning inducerar i chassit. Man mäter två gånger efter första mätningen vänder du stickproppen i väggen så att fas och nolla skiftar plats in i apparaten när du får den lägsta spänningen har du troligtvis fått fram var fasen ska ligga i apparaten.

 

På vissa apparater är skillnaden på spänningen rätt stor när man växlar på andra kan den vara väldigt liten de beror på hur strömförsörjningen är uppbyggd osv. men de kan ge en fingervisning om vad som är rätt.

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, octavia rs said:

 

Under förutsättning att vägguttaget är monterat rätt och att fasen sitter till höger i det. De är iofs. rätt enkelt om man inte kan mäta, lossa fronten på uttaget och kolla var fastråden är monterad. I äldre hus kan fasen dock ha lite olika färger mot dagens standard (nu ska den vara brun innan var den svart, längre tillbaka i tiden kunde den vara lite vad som). Skulle fasen sitta på fel sida så är de enklast att skruva loss uttaget ifrån väggen och snurra det så fasen hamnar rätt (gör man detta med säkringen avslagen så är risken rätt obefintlig att nått händer).

 

 

Faspennan är inte alltid så pålitlig men oftast så kommer den lysa när du sätter den mot de hål i väggkontakten där fasen sitter.

 

 

Skaffar du en multimeter som kan mäta spänning så är det ganska enkelt att mäta på en ojordad apparat. Koppla in apparaten i vägguttaget utan några andra kablar, mät ifrån chassit till jorden i ett vägguttag. Du kommer till att mäta en AC spänning som apparatens strömförsörjning inducerar i chassit. Man mäter två gånger efter första mätningen vänder du stickproppen i väggen så att fas och nolla skiftar plats in i apparaten när du får den lägsta spänningen har du troligtvis fått fram var fasen ska ligga i apparaten.

 

På vissa apparater är skillnaden på spänningen rätt stor när man växlar på andra kan den vara väldigt liten de beror på hur strömförsörjningen är uppbyggd osv. men de kan ge en fingervisning om vad som är rätt.

Ok jag skaffar en multimeter, mätar på chassis til tex Cd spelare med elkabel kopplat til väggkontakten utan några RCA eller digitalkablar kopplat till. Dvs kun elkabel.

 

Korrekt?

Link to comment
Share on other sites

Ja det är korrekt @Danke anledningen till att du inte ska ha något annat inkopplat än ström är att skulle någon signalkabel gå till en apparat som är jordad kommer den spänning som induceras i chassit "shuntas" bort som en ström till den jordade apparaten.

 

Man kan även göra såhär med jordade apparater att man bara ansluter fas och nolla till dem och mäter mellan chassi och skyddsjord, jag har testat lite olika med att mäta spänning och läckström men resultatet är oftast det samma högre spänning i chassit ger högre läckström mot jord.

 

Men se inte detta som att det verkligen "ska" vara så de beror på vilken PSU där sitter i apparaten har den tex. en SMPS PSU eller någon form av filter på ingången för ström matningen kan resultatet bli lite annorlunda speciellt om filter tex. har kondensatorer mellan fas/jord och nolla/jord då kan spänningen/läckaget bli lika oavsett hur man vänder stickproppen.

 

Har man en traditionell PSU med en lite större trafo kommer den inducera olika stor spänning i chassit beroende på var fasen kommer in i trafon alltså om fasen börjar i de yttre lindningsvarven eller i de inre.

 

Sen som sagt man får testa sig fram, man kan ju mäta sina apparater för skojs skull bara för att se hur de är kopplade om man sen väljer att gå bara på det eller gör en kombo att lyssna de är upp till var och en :)

Link to comment
Share on other sites

Tack så mycket, jag har rätt så bra koll på hvar fas är för Supra faspenna är rätt så enkelt att hitta fas med, båda i grendåsa och i vägg kontakt, och går även å mäta läckage på elkabel. Supra och audioquest elkablar är helt tysta, medan dom ojordade med fast enkel kabel piper.

 

Allt i vardagsrummet är till höger, men på pojkrummet där sonen har en liten tv krok, med det som skal bli en liten anläggning så är fasen til vänstre.

 

Grendåsa det blir enklast att koppla till är en Supra grendåsa..

 

Måste jag ta ut alla dom andra produkter från grendåsa också när jag skal mäta med multimeter?

Link to comment
Share on other sites

Jag blev tvungen att ge upp på detta med Subwoofer. Fick aldrig till integrering. Jag tror att placering och optimering med bättre fötter osv ändå gjorde att jag fick ut max. Kanske borde insett detta tidigare men man ville ge det en chans. Så är det ibland. 

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, magnuskan said:

Jag blev tvungen att ge upp på detta med Subwoofer. Fick aldrig till integrering. Jag tror att placering och optimering med bättre fötter osv ändå gjorde att jag fick ut max. Kanske borde insett detta tidigare men man ville ge det en chans. Så är det ibland. 

Tråkigt att det inte fungerade, men tack för att vi får dela dina erfarenheter och hoppas att handen blir bra snart.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...