Jump to content

Våren började i moll och kanske slutar i sprittande dur till hösten eller kanske en ny vår. Eller är jag redan i mål????.........


calm

Recommended Posts

Kan du vänta ett helt dygn innan du lyssnar? Samma plåga som när man var liten o väntade på julklapparna, den tiden är förbi för mig. 

30 min uppvärmning, det är vad det tar för att pyssla ihop en kopp gott kaffe, cykla iväg och köpa nya bönor, ljumma upp gruppen och börja proceduren.😃

Link to comment
Share on other sites

52 minutes ago, sprudel said:

Kan du vänta ett helt dygn innan du lyssnar? Samma plåga som när man var liten o väntade på julklapparna, den tiden är förbi för mig. 

30 min uppvärmning, det är vad det tar för att pyssla ihop en kopp gott kaffe, cykla iväg och köpa nya bönor, ljumma upp gruppen och börja proceduren.😃

I hifisammanhang skall man aldrig ha för bråttom! :smile: Vill få det första intrycket när den är som bäst.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Här är en länk till databladet för TI3886 som är den chipamp/gainclone Moonriver 404 bygger på. Till det har man gjort en fin strömförsörjning, ingångsväljare och volymkontroll. Kost och platsbesparande, isf att behöva använda diskreta komponenter o matcha transistorer.  Tror priset är ca 3-5 $ per chip.

 

 

7BD3E191-09C8-4F97-A035-ED38A3A5DD68.jpeg.48505dbb3f92202e941a7ad9ad95a334.jpeg

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, LPL said:

 

Jag antar att @calle_jr menar innanmätet (själva förstärkaren) och inte bara skalet😊

image.png.adbc4911037b649a29790fb7fea0ee13.png

Klart det var så, jag tänker inte de banorna är jag rädd:blush:Som när jag köper en ny bil så lyfter jag på motorhuven mest för att se var jag fyller på spolarvätska och ansluter hjälpkablar till batteriet. Men tack för dessa bilder! Ser snyggt och prydligt ut i mina ögon. Noterar dock skillnaden vad gäller  antal kondingar mellan min Reference och standardmodellen, var de nu sitter kretsmässigt?:think:

 

Calm

 

 

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, calle_jr said:


Skulle vara kul att se hur förstärkaren ser ut om det går att ordna vid tillfälle.

 

 

 

14 hours ago, byZan said:

Missade du bilderna tidigare? :winking:

 

/byZan

 

 

13 hours ago, calm said:

Se sid 2 där har du bilderna. Men du kanske menade IRL, även det går att ordna :winking:

 

Calm

 

Hahaha.

Detta är ju skitroligt!

Det är bra och uppenbara exempel på hur olika ingångar, olika fokus och olika kunskaper vi har i denna hobby ihop med vårt musikintresse och hur lätt det är att det blir fel när vi diskuterar.  Just detta detta är ju harmlöst och gulligt, men ibland blir det hetare. För mig spelar det ingen större roll vad som driver intresset för andra. Våra olika vinklar i detta är berikande och lärorika. Jag hittar min väg efter mina förutsättningar och andra sin väg.

Det visar inte bara att vår hobby är grymt komplex rent tekniskt.  Den visar även att den ur ett diskussionsperspektiv också är komplex. 

 

Jag hade inte fattat häften av det jag gör i denna hobby om vi inte haft dessa olika vinklar på denna hobby. Men det var rätt kul i just denna diskussion tycker jag. 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, calle_jr said:

 


Det är en intressant förstärkare. Moduluppbyggd och integrerad för dagens musiklyssnare, baserad på en väl beprövad chipamp med vettig komponentkvalitet för audiokrets, volymkontroll och nätdel.

Undrar hur den låter och vilka högtalare den kan paras med.

 

Jag lyssnade en del på denna när den först blev introducerad(inte i reference utförandet) och hade en liten mailkonversation med George.

 

Han berättade då att högtalarna han använde för testning av prototypen var Harbeth M40, och att alla klassiska brittiska högtalare skulle vara en bra matchning.

 

För mig blev det en Accuphase E480 men så här i efterhand så tror jag att en Moonriver hade passat mig bättre.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, calle_jr said:


Det är en intressant förstärkare. Moduluppbyggd och integrerad för dagens musiklyssnare, baserad på en väl beprövad chipamp med vettig komponentkvalitet för audiokrets, volymkontroll och nätdel.

Undrar hur den låter och vilka högtalare den kan paras med.

 

Om man ser till de internationella tester som gjorts och de är många. Med en rad olika högtalare, men mycket åt det brittiska hållet Harbeth, Kef mfl. Men också Wilson. Tekniskt sätt kan jag inte bedöma, men skillnaden lyssningsmässigt mellan Focal som jag hört den med i två olika sammanhang och mina Ktêma så så agerar den med i princip samma upplösta harmoni. Focalen i Sthlm var en golvare och i Gbg ett par stativare vilka gav lite vassare intryck. Skillnaden kan naturligtvis vara relaterade till rumsförutsättningarna, utrustning och källor. Typiskt sätt är den åt det diskantmjukare hållet som jag gillar. I fråga om upplösning så är den mer detaljorienterad än min ASR som går mer åt det mörkholografiska.  Basmässigt inget att anmärka på den har full kontroll och hanterar mitt lyssningsrum på ett bra sätt trots mina pucklar. Tycker den saknar lite av mellanregistermagin, som handlar om pianoklang för mig, om man jämför med ASR:n och möjligen den svarta bakgrunden som är kännetecknande för den förstärkaren. Men hittills  har jag bara kört den med en simpel nätkabel direkt in i vägguttaget och inte via min strömrenare och en kvalitativ nätkabel. 

 

Jag kommer att återkomma till mina mer ingående lyssningsintryck. Moonrivern är i princip bara funktionstestad. Den skall få nytt kablage och strömmatning innan det är dags att göra mer ingående analys. Men så här inledningsvis mycket positivt intryck!

 

Calm

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nu har Moonriver-förstärkaren blivit ordentligt inkörd, efter att den nu stått påslagen ett par dagar. Men fortfarande så saknas en mer utvecklad nätkabel.

I avvaktan på en beställd nätkabel så har jag heller inte gjort någon anslutning till min Powerplant, eftersom det kräver lite jobb med mina kabelklämmor som sitter på baksidan och fixerar kablarna. Jag kör därför direkt med medföljande nätkabel direkt in i ett vägguttag. Det betyder säkert att jag kommer att få ytterligare förbättringar.

 

Men redan nu kan jag säga en del om ljudkaraktären på den nya förstärkaren. Den är definitivt mer upplöst och transparent jämfört med ASR:n med en del ytterligare energi i toppen, utan att vara vass eller tippa över ens i närheten av disharmoni. Toppen är jämfört med andra moderna förstärkare mera åt det varma och mjuka hållet. Mellanregisterharmonin är något mindre accentuerad, vilket märks främst i pianoresonanser som jag gärna vill ha så klangrika som möjligt och klinga djupare än ren sträng. Detta gör att den är mera detaljrik men "plattare" i responsen dvs strängljudet bottnar inte riktigt på samma sätt som i  klangbotten som ASR:n. Klarhet finns definitivt men med lite mindre svärta. Samtidigt tycker jag möjligen att djupet och bredden i scenen har blivit unset större. Lägre och övre basen är med hänsyn till mina rumsnoder ändå fast och möjligen lite mer pregnant.

 

Jag har spelat igenom hela min testlista som jag sparat i Tidal och Qubus-versioner. Där finns naturligtvis mycket pianomusik jazz och klassisk, sång manlig och kvinnlig, diverse blåsinstrument, trummor, bas både akustisk och elektrisk, symfonisk musik och kammarmusik, opera mm. 

 

Sammanfattningsvis så tycker jag att Moonrivern levererar med god kvalitet och också med dynamik och transientsnabbhet, tyngd, kraft och viss pondus.

Musiken känns som kontrollerad, detaljerad och definitivt med kvalitet över genomsnittet. Väger man dessutom in prisnivån 40+ kkr så är den ett definitiv fynd.Den har fått mycket uppmärksamhet världen över och mycket lovord i de flesta hifi-tidningar som testat den seriöst, tex. Stereophile och Hifi+

 

Jag skall invänta den nya nätkabeln och koppla upp den mot min dedikerade lina och  strömrening via regeneratorn. Men hittills är jag mycket nöjd och glatt överraskad över den levererade ljudkvaliteten. Den känns också gediget byggd med ordentlig tyngd i skalet. Skulle man ha några synpunkter på själva utförandet så tycker jag möjligen att man kunde haft någon balanserad ingång som ASR:n och en lite mer påkostad fjärrkontroll. Den senare är i minsta laget kan jag tycka jämfört med ASR:ns tunga och gedigna. Men den fungerar bra som den är, med de funktioner som behövs.

 

Fortsättning följer.....

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Idag anlände ett paket som skall fullfölja installationen av Moonriver-förstärkaren.

 

P1150781.jpeg.b0f18656f8e9e34feffcc350c1544539.jpeg

 

Avsändaren avslöjar innehållet så det går inte att dölja att detta är:

 

P1150782.jpeg.0f94b880b597e9f3c17c2883dd48d7ca.jpeg

 

En produkt från Regal.

 

P1150785.jpeg.6e1bd2c0df7f75d9a43b7f8424904679.jpeg

 

En kabel från Regal enda nätkabeln vad jag förstår hittills .

 

 

P1150786.jpeg.6aff5b60c7763b64c91c11467600fd4c.jpeg

 

Prydligt förpackad i elegant papplåda med skumgummiinlägg.

 

P1150788.jpeg.6d0e8cce0d8ed628cbc8f5d8923b37db.jpeg

 

Solida kontaktdon från Viborg ett polskt företag som jag inte känner mer än att mina  Regal-interconnect-kablar har samma leverantör till RCA-kontakterna. http://www.viborgaudio.com/en/About/

 

Det framgår inte vilka kontakter i deras sortiment som används eftersom de är brandade med Regals egen märkning. Sannolikt är kontaktdonen i koppar eller möjligen guldpläterad koppar? Men ger ett solitt intryck. Jag valde en 2 meters för att kunna koppla in den via mitt rack och till min PS.Audio Powerplant P10. 

 

Calm

 

Link to comment
Share on other sites

I den medföljande broschyren så framgår inte så mycket om nätkabeln men det finns lite mer information  på Regals hemsida.

 

https://regalaudio.se/product/filtered-power-cord/

 

Här framgår att:

Kontaktdonen är guld över silverpläterad koppar.

Kardeler 3x14 AWG twisted pairs

10 A

LC-filter

Tefzel isolering

Flexibel polypropen strumpa

 

Calm

 

Link to comment
Share on other sites

Hjälp!!!!!!

Ja nu har det hänt igen! Skulle dra den nya nätkabeln till Moonriver-förstärkaren på baksidan om racken och var nöjd med att jag lyckats fånga upp den genom det hål i bakstycket framför vägguttaget som jag gjort sedan tidigare. Måste ha kommit åt något i streamingdelen som står framför racken på hjulförsedda plattformar på golvet.

Nu kommer ljudet bara genom min  bärbara Mac och inget via systemet. Vet att detta har hänt tidigare men kommer inte ihåg hur jag ordnade till det då. Kör wifi till datorn som  bara används som "fjärrkontroll". I datorns Roon presentation, i högra nedre hörnet  på datorns Roon-sida finns msb-dac IV angiven + symbolen för en högtalare. Vill minnas att det tidigare fanns även Zen med i bilden. Går jag in på ljudenheter så finns inte Innuos med i sökregistret. Verkar dock som linjen till Zen:en funkar då det blinkar gult vid ingången som är ansluten via Innuos egen Switch.

Hur fixa? Tacksam för alla tips!

 

Svar till data rookie 

Link to comment
Share on other sites

Konsulten har bidragit - Alt-Ctlr. Delete:winking: Men utan resultat och det var nog väntat va?

 

/byZan

 

PS och mitt ute i samtalet så började Roon att bläddra av sig själv och plötsligt låg där några spellistor som jag försökte få in igår, märkligt detta med dateriet DS

 

 

Edited by byZan
Ps tillagt
Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, calm said:

Hur fixa? Tacksam för alla tips!

 

De här är långsökt då du bör ha ethernet fram till din Zen iom. att du kommer åt din Core men på min Statement så lyser en grön diod fast och en orange blinkar vid LAN porten.

 

Men om USB utgången i ZEN inte dyker upp i Roons inställningar för ljudutgång så verkar de vara så att den inte är ansluten till nått har du dubbelkollat på din PhoenixUSB så ingen kabel lossnat eller att du kommit åt strömbrytaren på den? Dock så bör USB kedjan vara hel annars hade symbolen för din MSB DAC inte synts nere i högra hörnet.

 

Så här ser de ut i Roon beroende på om USB kabel är i eller inte.

 

Screenshot_20221029-062944.thumb.png.1520231fff08c02ac8d06cc3fdcc132c.png

 

Screenshot_20221029-063039.thumb.png.8d3e06c87c1aee1ee2b24c4a9b6147cc.png

 

 

Du ska alltså kolla om din MSB är ansluten som en Zon och se om den är aktiverad just nu verkar de vara som om du aktiverat ljudutgången i remoten på din MAC.

 

De bör se ut nått sånt här i din MAC.

 

DSC_1029.thumb.JPG.90f686222bd2ba2ffffa15af130357e6.JPG

 

Innuosen är inte med i register det är anslutna apparater som är med och den som ska vara aktiv är alltså MSB. Klicka på kugghjulet och aktivera om den inte är det.

 

Link to comment
Share on other sites

Tack @octavia rs!

 

Jag skall i lugn och ro gå igenom dina tips. Tur att det finns forummedlemmar som uppenbarligen kan detta!

Jag skrev att jag råkat ut för detta tidigare och löste det då. Problemet är att jag inte kommer ihåg hur det gick till.

 

Det nya felet är troligt  att det förmodligen hände när jag flyttade undan apparaterna vid mitt försök till inkoppling av den nya nätkabeln. Trots att jag förankrat alla kontakter på baksidan, så har sannolikt någon kontakt lossnat ändå. Sannolikt en nätkabel och inte en datamässig anslutning som sitter bättre fast eftersom de är mycket lättare. 

 

Frågan om det skulle vara idé att starta om hela kedjan från EE-switchen->Innuos switchen->Innous Zen->Innuos USB reklocker-> MSB dag iV?

Det skulle möjligen kunna återuppta uppkopplingen mot Roon? Problemet med digitala kopplingar är att de måste rekapitulera tidigare uppkoppling datamässigt. Skillnaden med analoga system som bara fortsätter där de sist stannade.

 

Vad säger du, skall jag starta om hela systemet så att enheterna hittar varandra?

 

Calm

 

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, calm said:

Vad säger du, skall jag starta om hela systemet så att enheterna hittar varandra?

 

Kolla så att alla kablar verkligen sitter i som de ska och starta sen om och kolla i Roon hur de ser ut där, rimligtvis bör MSB återansluta automatiskt eftersom de är den ljudutgång du använt sist så att säga när jag testa idag att koppla bort min DAC så återansluter den automatiskt i Roon när den blev inkopplad igen.

 

Har du kontakt med din Roon Core via platta eller remote på din MAC så är nätverkskedjan hel. I ljudinställningarna i Roon ser du tydligt vilka enheter som är i systemet och vad som är aktiverat, dyker din MSB upp där så är USB kedjan hel.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, calm said:

Vad säger du, skall jag starta om hela systemet så att enheterna hittar varandra?

Starta om "hela systemet" känns alltid onödigt då det inte är "hela systemet" som strular.

 

1. Prova först att byta ingång på DACen fram och tillbaka om du inte redan gjort det.

2. Funkar inte det så starta om DACen.

3. Är det fortfarande fel så starta om Roon Core.

Link to comment
Share on other sites

Efter mycket tryckande hit och dit så lyckades jag till slut finna rätt signalväg till systemet och tyvärr verkar det ligga två olika vägar parallellt. 

 

Så här ser det ut när jag trycker på "lilla solen" längst ner på Roon-sidan.

 

Alternativ 1. Qubus->Zen Roon core->MSB DAC

 

Alternativ 2. Qubus-> Mac Roon core->MSB DAC   men då får jag bara ljud i Mac:ns inbyggda högtalare som jag nu måste stänga av manuellt.

 

Detta är ett mysterium?

 

Det jag gjort i övrigt är att jag ruckade lite på strömkabeln på USB-reclockern. Jag kunde ju konstatera att kedjan fram dit verkade fungera eftersom precis @octavia rspåpekade att om USB-ingången blinkar gult och en grön diod lyser med fast sken, så funkar USB kedjan dit.

 

Nu återstår bara att bli av med den datamässiga uppkopplingen via MAC:n, men då riskerar väl jag att jag inte kan köra MAC som fjärr?

 

 

Outgrundliga äro de digitala irrvägarna!:grin: Jag kommer nog aldrig över den kunskapströskeln, lika  lite som jag vet vad jag gjort för att få det fungera.

 

Tack för er högt värderade support @byZan, @octavia rs, @LPL:clapping:

 

Nu petar jag inte på något mer tillsvidare!:blush::blackeye:

 

Calm

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ett hett tips är att du googlar reda på hur du "tar en skärmbild" på din padda (klart enklast där) och sedan postar bilderna för att förklara vad du ser.

Jag var flera gånger på väg att skriva något, men du kan bara ana den frustration jag upplever när jag inte "ser" vad den som behöver hjälp ser... Pratar man dessutom inte samma språk så blir man till mer skada än nytta... Och det är givetvis inte ståkkhålmskan jag pratar om. 

 

Gott att det funkar, men du har garanterat inte två olika Core igång samtidigt, iaf inte med båda licensierade.

Link to comment
Share on other sites

Håller med @AlfaGTV att bilder i detta fall säger mer än 1000 ord de blir mycket lättare att se vad du menar och lättare för oss att förstå vad de är du ser.

 

Du kan ha flera Core maskiner men bara en inloggad åt gången så växlar man kommer man behöva logga ut en för att logga in på nästa, detta gjorde jag när jag fick min Innuos och fortfarande hade Core på min andra server.

 

Nu vet jag inte exakt hur det funkar på MAC men när du installerar Roon på "datorn" så om jag inte minns fel får du ett val om den ska agera Core eller "remote" och då ska du välja "remote" så ett tips kan vara att avinstallera Roon på din MAC och installera om den och välja "remote" vid installationen detta påverkar inget eftersom du ju har din "Core" på Innuosen.

 

Under alla år jag haft Roon har jag nog aldrig upplevt direkta problem med det, jag började med Core på min PC och när jag skaffa Intel NUC för att köra Roon ROCK så avinstallera jag Roon på PC och installera om det som en "remote" nu har jag min Roon Core på Innuosen och PC agerar fortfarande "remote".

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...