Jump to content

Roon 2.0


AlfaGTV

Recommended Posts

Först var jag lite tveksam vad det här kunde medföra för nytta, nu efter kört det igår och idag så är intrycket att det är faktiskt en riktigt trevlig funktion.

Installationen gick otroligt enkelt och smidig för min del, tryckte bara på uppdatera i Roon appen och ladda ned ARC till iPhone och det lira direkt. Nu har jag inte testat att spela från Innuos Statment till Devialen än men tror inte det ska vara några konstigheter. Tänkte lyssna lite idag på Roon via anläggningen för att jämföra  ifall ljudet blivit bättre då jag gillar verkligen gränsnitet i Roon men ljudkvalitén har ju varit bättre via Sense!

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, octavia rs said:

Roon bryr sig nog inte om den kostnaden @Muffin de din mobiloperatör överför till din mobil får du själv stå för.

Tack @octavia rs. Då blir Roon Arc med streamat höguplöst ett dyrt nöje i bilen, som jag nog kommer undvika.:frown:

(Men har man kontakt med annat nätverk, som på jobbet eller hemma hos vänner kommer det funka perfekt utan tillkommande kostnad. Gott så.)

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Muffin said:

Tack @octavia rs. Då blir Roon Arc med streamat höguplöst ett dyrt nöje i bilen, som jag nog kommer undvika.:frown:

(Men har man kontakt med annat nätverk, som på jobbet eller hemma hos vänner kommer det funka perfekt utan tillkommande kostnad. Gott så.)

 

det går ju även ställa in kvalitén automatiskt beroende på om man befinner sig på WiFi eller inte, så det behöver inte bli värre än att lyssna på t.ex Spotify över mobilförbrukning, eller för den delen göra musik tillgänglig offline som påpekat ovan. Tillgängligheten ARC erbjuder handlar kanske inte i de flesta fall om högsta ljudkvalité utan snarare om tillgänglighet, att kunna lyssna på sitt bibliotek i bilen osv...

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, VoicesInMyHead said:

det går ju även ställa in kvalitén automatiskt beroende på om man befinner sig på WiFi eller inte

Jag spelar med Qobuz app över bluetoth i trädgården och i bilen. Där kan man göra precis så. Jag har följande inställning.


22536500-BF36-4123-8C6B-6E3BE85AEEDE.jpeg

Den är bunden till enheten, dvs jag kan ha olika i mobilen än vad jag har i iPade. Det går även att köra med CD-kvalitet men det tar mer kraft och surfmängd utan direkt påverkan då bluetoth inte klarar av full CD-upplösning. Möjligen får man ut mer än MP3-kvalitet men det är inget jag noterar i vare sig bilen, båten eller i trädgården. Det är ingen hifi-lyssning det handlar där. Här är en artikel om upplösning via bluetoth. 
 

https://www.ljudochbild.se/nyheter/teknik/nej-bluetooth-ger-inte-cd-kvalitet/

Link to comment
Share on other sites

Hur går det för er Roonies? Vad tycker ni om 2.0 och ARC? 

Tycker det verkar fungera fint för dem som har routrar med UPnP-funktionalitet påslaget (vilket jag aldrig skulle tillåta, av säkerhetsskäl)?

 

Internetkravet för att spela lokala filer, som flöt upp till ytan som ett exkrement i en allmän pool, gör mig dock skeptisk till varthän Roon är på väg. Det är ju inget praktiskt bekymmer ens för oss svennar, med den tillgång och stabilitet våra uppkopplingar erbjuder. Men för mig är det ett tecken på att man inte lyckas lösa grundläggande krav på en musikspelarplattform, och behöver lägga affärslogik i molnet istället. Jag är tacksam för Lightning DS som styr mina Auralic-produkter, den är mycket kvick och väldigt lokal, trots en hel del artist-bio's och sådant. 

Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, AlfaGTV said:

Men för mig är det ett tecken på att man inte lyckas lösa grundläggande krav på en musikspelarplattform, och behöver lägga affärslogik i molnet istället.

Jag ser det som ett steg åt fel håll och ligger kvar på 1.8 fortfarande:D Får väl börja att se mig om efter alternativa lösningar då jag också är skeptisk varthän Roon är på väg, vad blir nästa steg?

Link to comment
Share on other sites

Fungerar klockrent nu.

Gissar att internetkravet bara handlar om avtal med skivbolagen.

Så fort någon tittar på en låttext så loggas det och en viss summa pengar ska betalas ut. Det var därför det inte gick att vara offline mer än 30 dagar innan.

Link to comment
Share on other sites

Efter att ha testat Roon 2.0 ett tag så är det tummen upp för egen del. Det har till och med löst spelhistoriken. Inga problem hittills varken med padda eller mobil. Jag förstår inte kritiken om att det krävs internet däremot? Det är flera som nämnt det och vad är problemet enligt er? Att man inte kan spela lokala filer om man inte har en uppkoppling? Är det där skon klämmer?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, new order said:

Det är flera som nämnt det och vad är problemet enligt er?

Jag tycker internet är fantastiskt men jag tillhör den skara som inte vill ha mitt liv kartlagt av externa operatörer mer än nödvändigt. Att skydda sig till 100% är omöjligt om man agerar över internet. Jag blir t ex upprörd över dessa ständiga påminnelser om ”hur upplevde du ditt besök på ICA idag” eller mina resor senaste månaden. På samma bog ligger insamling av vilken musik jag spelar. 
 

Av samma anledning har jag sagt upp Facebook och Twitter för några år sedan. Det går fortfarande att ringa, skicka mejl och brev. Och jag ser inga behov att dela med mig till någon vilken musik jag spelar, vilken mat jag äter, vilka filmer jag ser eller vilka butiker jag besöker. Jag har dock kvar Instagram för en snäv krets på 15 personer. Och naturligtvis Euphonia och vi håller inte på att spåra vars och ens levnadsprofil av den enkla anledningen att det har vi inte med att göra.

 

Jag är lite stolt över att ett av mina barn anammat samma livsstil. Han vägrar att delta i några sociala programvaror. Han arbetar inom ”klassificerade” områden och har sett hur främmande makt hela tiden försöker sno åt sig information om både människor och konstruktioner. Han har nog påverkat mig mer än jag honom.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det funkar perfekt för mig och jag älskar att

jag äntligen kan sitta på jobbet och lyssna med mobilen och ha med mig historik etc hem igen. Gränssnittet är snyggt, intuitivt och enkelt att använda. Får ”gamla” Roon, som jag använder hemma, att se gammalt ut. Väntar på harmonisering av gränssnitt, färger och layout.  

Link to comment
Share on other sites

Jag är besviken! Systemet fungerar inte mellan ios och macos. Jag använder ju min frus gamla imac från 2009 (bytt till SSD-disc) som Roon-core och Roon 2.0 är inte längre kompatibel med denna. Den lät sig bara bli uppdaterad till 1.8 🤮. Däremot gick mina ios-prylar (iPhone och IPad) glatt upp till 2.0, så nu man de inte prata med varandra 🤮🤮. Jag har hämtat hem roon1.8- appen från appstore, men kan inte få den att prata med Roon1.8 i iMacen…..

 

Jag trodde Roon skulle se till att alltid vara bakåtkompatibel, men även de ställer tydligen upp på att vi ska gör nya inköp och konsumera fullständigt i onödan fastän den lösning man har är tillräckligt bra. Deras uppdatering verkar innebära att jag nu (eller om tre månader) måste gå och handla hårdvara för tusentals kronor för att kunna lyssna på vettigt sätt genom deras ”livstidsabonnemang” . Jag är teknikintresserad och köper gärna nya prylar när jag själv anser det vettigt och behov finns, men jag hatar när någon utomstående försöker tvinga mig till det….

 

🤮🤮🤮

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, new order said:

Jag förstår inte kritiken om att det krävs internet däremot? Det är flera som nämnt det och vad är problemet enligt er? Att man inte kan spela lokala filer om man inte har en uppkoppling? Är det där skon klämmer?

Jo för mig som bara spelar från mitt lokala bibliotek känns det tråkigt att det är ett krav på konstant uppkoppling 

men ngt stort problem är det väl inte.

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, ulfsan said:

men kan inte få den att prata med Roon1.8 i iMacen

Har du backup på din DB?

I så fall skulle jag prova plocka hem 1.8-mjukvaran från den här sidan, och installera över den gamla.

14 hours ago, new order said:

vad är problemet enligt er?

Att jag tvingas in i ett orelevant krav för att kunna välja, och spela mina filer från egen hårddisk.

 

Sanningen att säga så är Roon 1.8 Legacy inte så kul utan internet heller, med begränsad tillgång till artistbilder och liknande.

Link to comment
Share on other sites

@AlfaGTV Jag har ju dessutom Roonbridge på min gamla Macmini, som samtidigt gick upp till 1.8 (förutom Rooncore i iMac). Blir det inte hallabaloo då om jag ändrar core? Svårt att orka med en massa klydd - känns onödigt och meningslöst… Jag får väl låta musiken vila hemma och nöja mig med konserterna varje torsdag med Malmö Symfoniorkester på MalmöLive. Där är ju högsta ljudkvalitet och levande på riktigt och mitt Platina säsongskort uppdateras inte till en icke-fungerande nivå mot min vilja 😉. Anläggningen får vara en bra ljudanläggning till TV-bilden tills jag får problemlösarlusten tillbaka 🧐….

 

Ska snart flytta hem från kolonistugan. Uppdateringarna från Roon (som jag naturligtvis litade på skulle fungera) skedde vid ett hastigt hembesök, då jag bara ville kolla av musikanläggningen. Sitter alltså i stugan och hatar att det inte finns en fullt fungerande musikanläggning när jag flyttar hem…. 🤮

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, ulfsan said:

Blir det inte hallabaloo då om jag ändrar core?

Njae, lite svårt att säga faktiskt. Men normalt sett är det inga stora bekymmer med en "ny" Core i en Roon setup. Systemet leder dig rätt i de flesta fall, och säger nåt i stil med att "din Core kunde inte hittas, vill du ansluta till någon av dessa istället?"

Sen får man logga in och autentisera den Core man vill nyttja. Bridge och andra endpoints är bara att plocka in oavsett Core.

Men, om du installerar om/över din befintliga så kan du återställa en backup som plockar tillbaka dina spellistor, inställningar och redigeringar. Det är klart enklast.

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, ulfsan said:

Svårt att orka med en massa klydd - känns onödigt och meningslöst

Jag är så nöjd att jag aldrig hoppade på Roon. För mig känns det ungefär som att använda JRiver eller Windows eller andra externa program som sägs ”klara och passa allt”. Jag tror mer på Lumïns, Innous och Aries (säkert några fler streamers) egna lösningar som jag tror är betydligt säkrare och långsiktiga lösningar. Jag har svårt se att dessa gör några uppdateringar i hård- eller mjukvara utan att säkerställa att allt hänger med vid uppdateringar. Att dessa appar skulle bidra eller dra ifrån något från ljudkvaliteten har jag svårt att tro på. Det är ju ”bara” en fjärrkontroll som agerar utanför streamern. Dessutom med utmärkt info och användbara länkar om man vill läsa mer.

Link to comment
Share on other sites

Många som verkar tveksamma till att uppgradera till 2.0 tycker jag? Om det är hårdvarumässiga begränsningar eller Internet access som är anledningen att låta bli så må det väl vara så. Men att av någon annan anledning "hänga kvar" på en äldre version som inte supportas längre eller får nya uppdateringar har jag svårt att förstå. För egen del tycker jag dessutom att Roon 2.0 låter bättre än 1.8 och läser man runt på lite andra forum verkar det som de flesta delar den upplevelsen. Roon ARC är väl trevligt att ha tillgång till ibland, men den stora behållningen blev ändå en förbättrad ljudkvalitét, vilket jag INTE trodde på förhand.

 

Alla har vi olika preferenser och smak, men för mig så förändrade Roon streaming, det finns ingen mjukvara som ens är i närheten av Roon rent användarmässigt och det är Roon alla de andra tittar på och försöker komma ikapp numera. Sen kan man alltid hitta något att klaga på som inte fungerar som man vill, men i det stora hela tycker jag Roon är svårslaget.

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, VoicesInMyHead said:

men i det stora hela tycker jag Roon är svårslaget.

 

Jag håller verkligen med. Gränssnittet är överlägset och enkelheten. Visst, jag har behövt starta om någon gång, men det har aldrig strulat för mig. Min hårdvara som hårddiskar och NAS'ar strular mycket mer och går sönder. :-)

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AlfaGTV said:

Men, om du installerar om/över din befintliga så kan du återställa en backup som plockar tillbaka dina spellistor, inställningar och redigeringar. Det är klart enklast.

Min backup är nog ganska gammal. Kan jag nu ta en backup från min ”dåliga” Roon1.8 , sedan läsa över med den friska Roon1.8 du tipsar om och sedan få in databasen från den nytagna backupen i detta system? 
 

Hoppas det går för egentligen älskar jag Roon 😍🥰😘 / Ulf

Link to comment
Share on other sites

57 minutes ago, Bebop said:

Att dessa appar skulle bidra eller dra ifrån något från ljudkvaliteten har jag svårt att tro på. Det är ju ”bara” en fjärrkontroll som agerar utanför streamern.

 

Jag förstår att det är lätt att tänka så, men dessa fjärrkontroller har ju en motsvarande programvara i själva streamern som de pratar med, i första hand är det ju denna programvara som har påverkan på ljudet. MEN, även de så kallade "fjärrkontrollerna" kan faktiskt ha en viss påverkan beroende på hur mycket de kommunicerar med programvaran i streamern, dvs hur mycket de "stör" streamern från att göra sitt jobb. BubbleUPnP t.ex har rätt mycket inställningar för just detta där man nästan kan ställa in den att vara helt frånkopplad och knappt svara på interaktion. Bara för fjärrkontrollen att t.ex visa en tidslinje var man befinner sig i låten kräver kommunikation med streamern över nätverket. Sen är det ju en kombination av att programvaran på streamern är så optimerad att sådana saker gör skillnad.

 

JPLAY Femto som jag experimenterat en del med har ju ett så kallat "Hibernate" läge där hela servern kopplas bort från nätverket och går ner i "dvala" under uppspelning. Det låter riktigt bra, men i slutändan får det bli lite av en kompromiss av det bästa ljudmässiga och det bästa användarmässiga = Roon.

 

27 minutes ago, Bebop said:

Det tycker jag också om mitt… 

 

Det kan jag tro, och vi har som sagt var alla olika smak, personligen så kräks jag lite på Lumins egna programvara och skulle tycka det var hemskt att behöva använda det, jag hade aldrig köpt en Lumin streamer (och jag har haft 3st) om de inte haft stöd för Roon. Sedan är jag glad att jag skaffade "lifetime" abonnemang medans priset var överkomligt och dollarkursen låg.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...