Jump to content

Byta och anskaffa utan att idas jämföra - hur gör ni andra?


Strmbrg
 Share

Recommended Posts

Det kan ha framgått redan - för den som har koll på mitt svammel, jag har det inte själv - men jag brukar som regel skippa det där med att jämföra när jag införskaffat något nytt.

Detsamma gäller även INFÖR införskaffandebeslutet av något nytt.

Dvs varken i butik, via hemlån eller när jag både har den nya och kvar den tidigare prylen hemma så blir det något jämförande.

Det gamla kopplas ur, det nya kopplas in och så var det klart med det. 

 

Ju mer jag betraktar mitt beteende desto märkligare tycker jag att det kanske kan framstå. :grimacing: Men jämförandet, detaljfokuserandet och "dissekerandet" av musiken gör mig bara förvirrad. Men det kanske är just så, när även grundtillståndet är lätt förvirrat, eller åtminstone allt annat än tvärsäkert.

Hörlurar brukar jag provlyssna i butik, men det är mest på grund av att det är så väldigt enkelt att lyssna och snabbt växla mellan just lurar. Plus att det närmast är OMÖJLIGT att INTE höra skillnader mellan hörlurar.

Sist jag jämförde lurar i butik så köpte jag inte någon av dem. Istället köpte jag en helt annan och olyssnad lur över nätet av en privatperson i Tyskland... :grinsmilingeyes: Ofta är det man är nyfiken på tyvärr inte tillgängligt för lyssning någonstans, och då får man gå på "magkänslan" istället.

 

Mitt senaste inköp - har jag för mig - var en Innuos Zen Mini streamer. Den köpte jag i butik. Den fanns uppkopplad, men det blev ingen lyssning. (Vad sjutton skulle jag försöka lyssna efter?..) Till streamern blev det dessutom samtidigt den tillhörande separata nätdelen. Jag har inte ens frestats att hemmavid jämföra de två nätdelarna. :grinsmilingeyes: Bara att tänka tanken på att göra det får mig att låta bli...

 

Att det kan framstå som knäppt har redan antytts så det är avklarat och det bjuder jag på.

Men, hur funkar ni andra?

 

PS

Chord MScaler var jag lite tvekande till, så den fick jag låna hem på prov (utan säkerhet och utan att vara känd kund!..), men där var effekten så uppenbar att det inte alls var ansträngande att höra skillnad. Dessutom vrålenkelt att avgöra dess verkan eftersom den har ett fjärrmanövrerat "by-pass-läge". Men såvitt jag kan komma på så är just denna apparat ett undantag från den (o)normala anskaffningsprocessen.

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Strmbrg said:

Jag har inte ens frestats att hemmavid jämföra de två nätdelarna. :grinsmilingeyes: Bara att tänka tanken på att göra det får mig att låta bli...

Då gör du helt rätt. Varför göra det om du inte tycker det berikar dig. 100% enig.

 

Det kan ha framgått redan :grinquint:- Jag vill test. Säkert sker detta i 9 fall av 10 när jag köper något till min HiFi. 

Detta är en tråd som kräver självreflektion och den utmanar självinsikten gissar jag. 

 

Jag gilla inte förvirring vare sig i min hobby eller i resten av livet.

Total kunskap i denna hobby med 100% kontroll kan jag inte uppnå, så det får bli upp till en nivå där det blir rimligt ok kontroll på läget och så får jag gilla mina beslut. 

Jag lägger inga värderingar på hur var och en går tillväga för att fixa sitt ljud. Bara man tycker denna hobby är kul och kan njuta av musik så är det väl bra. Det finns plats för alla sätt i denna hobby tycker jag. Man väljer det man trivs med.

 

En förutsättning för mig med att testa är att jag tagit reda på och vet vad jag vill med mitt ljud. Innan jag blev noggrann med det spretade systemet mycket mer. Jag har genom åren försökt lyssna på många olika system i olika miljöer för att veta vad jag gillar och jämföra med hur jag tycker musik låter live. Jag har sedan ungdomsåren haft ett ljudideal som egentligen bara justerats lite, men att förstå vad jag vill och hur jag kommer dit tar faktiskt tid, träning och engagemang. Det är ffa det som jag blivit mycket bättre på senaste 15 åren. Jag gör det för att det är roligt och givande. När är jag framme? Aldrig är min gissning. Resan är målet.

Alla tex @Strmbrg tycker kanske inte det är kul att trimma systemet och sina öron och då får man använda andra sätt, helt ok med mig. 

 

Jag testar...

1- ... för att musiken betyder mycket för mig och jag vill inte slänga pengar på något när jag inte vet vad det presterar i mitt system. Dyrt och dåligt är inte kul. Inte heller billigt och dåligt är kul. Kul är kul. :grinsmilingeyes:

2- ... för att lära mig hur det hänger ihop med musikåtergivning och få erfarenheter som jag kan applicera i mitt eget system.

3- ... för att bli bättre på detta med musikåtergivning och det är kul i sig.

 

För mig är det så att det blir roligare när jag lär mig lite både genom erfarenhet och teori. Det kanske fler gör. 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Vissa prylar köper jag bara-som regel med ordentlig research dock. Det gäller t.ex. när Linn (min huvudleverantör) kommer med en ny sak som passar in i min anläggning. Dock lyssnar jag alltid på Linn:s pick-uper och högtalare innan eventuellt köp.

 

Senaste tiden har jag dock lånat hem och testat mycket kablar, jordboxar, närrening, mm. Som regel: alltid research, 60% köp (med ångerrätt) utan test och 40% utvärdering. Vissa tillverkare och handlare litar man på och de vill att man skall vara nöjd.

Link to comment
Share on other sites

Jag lyssnar bara i butik eller inte alls. Sen tar jag mig till butiken och köper det helt enkelt. Har varit med om folk som har stått där o velat o varit intresserad av saker och sen inte kunnat bestämma sig och då har jag dykt upp o köpt prylen framför näsan på dom haha... :D Så jag köper oftast nåt bara så där... Provlyssning får oftast bli hemma. Samma sak om jag budar hem nåt på auktion. Åker aldrig dit o kollar innan... Ibland om man har en deal med en hifi butik så kan man justera det i efterhand... Har hänt att jag ska ha flera saker samtidigt och då kan man ändra lite i beställningen om nåt låter illa när man väl har kommit hem... Sen köper jag en del demo ex också och det gör att jag lägger beslag på en del prylar som just har landat i butiken för att kanske senare byta in det nån annan gång. Men att stå o sälja prylar begagnat det gör jag inte. Tycker att det är mycket smidigare att bli av med det direkt istället än att sitta på det i flera månader i efterhand och ha ett pris på sakerna till slut som kanske var det samma som ursprungliga inbytes priset...

Link to comment
Share on other sites

Förr så försökte "testa" genom att låna hem och göra lite djupare efterforskning, läsa omdömen och tester mm innan beslut.

På den tiden blev jag ganska ofta missnöjd med köpen ganska snart.

På något vis så trodde jag att vägen till riktiga beslut och kvalificerade bedömningar var just noggranna utvärderingar och omfattande, kanske tidskrävande efterforskning. Men uppenbarligen funkade det inte alls som tänkt. Åtminstone inte för mig.

Vet inte, men det där att fokusera på "matchning" av delar för att få ett bra helhetssystem och på så sätt försöka utvärdera vad som skall bytas det begriper jag mig inte på. Förmodligen på grund av ren dumhet. (Sedär! En skopa självdistans...)

Tester läser jag fortfarande, men jag ser dem som tidsfördriv snarare än som användbar information. Nästan alla tester är ju positiva och dessutom innehåller de våldsamma mängder ovidkommande men kanske underhållande text.

 

I grunden hyser jag ett mycket stort tvivel till min förmåga att bedöma apparater och annat på någon vidare detaljnivå. Häpnar ofta över hur skribenter formulerar sina detaljerade beskrivningar av lyssningsupplevelser.

-Hur sjutton kan de höra och detalj-urskilja - och inte minst sätta ord på - alla de där egenskaperna de skriver om?

Gör de ens verkligen det? Eller har de bara en extrem övertro till sina förmågor och ser inte sina brister? Eller är det kanske bara ordmassor för att artiklarna skall tilltala dem själva och läsaren?

Förvirringen tilltar i alla fall, när jag funderar över den saken.

 

Med min kanske unikt sunkiga förmåga att analysera det jag hör, så står inte så mycket annat tillbuds än att tillämpa den "metod" jag kört med de kanske senaste fem, tio åren:

Distraktions-metoden.

-Distraheras jag av tillkortakommanden i ljudet? -Eller kan jag tillägna mig musiken utan distraktioner? 

Den är inte klockren. Ty, om distraktion föreligger så är nästa steg att hitta orsaken.

Det kan vara väl så knepigt om man har svårt att "dissekera" och detalj-analysera ljudet. Men den funkar hyfsat på den musik jag till drygt 100% lyssnar på, den "klassiska".
Låter det verkligt eller konstigt?

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, Strmbrg said:

Med min kanske unikt sunkiga förmåga att analysera det jag hör, så står inte så mycket annat tillbuds än att tillämpa den "metod" jag kört med de kanske senaste fem, tio åren:

 

Jag misstänker att du kanske överdriver dåliga förmåga. Så svårt är de inte att att testa och höra om man vill. 

Du har ju valt Magnepan. Det tror jag inte du gjort utan att kunna höra skillnader mellan olika högtalare. Magnepan har ju unika förmågor, som du hört, uppskattar och som jag antar varit det du valt dem för.

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Apexorca said:

 

Jag misstänker att du kanske överdriver dåliga förmåga. Så svårt är de inte att att testa och höra om man vill. 

Du har ju valt Magnepan. Det tror jag inte du gjort utan att kunna höra skillnader mellan olika högtalare. Magnepan har ju unika förmågor, som du hört, uppskattar och som jag antar varit det du valt dem för.

Ja, jo, nä, jag tror nog att jag kan lita hyfsat väl på min hörsel. Emellanåt får jag dock intrycket av att vissa tycks vara extremt analytiska och målar upp ganska omfattande beskrivningar av skillnader inom såväl elektronik som kablage. Det är snarare i det perspektivet jag etiketterar mig som "sunkig". 🙂

Link to comment
Share on other sites

Vi har alla olika förmågor. Jag litar mest på min känsla vad gäller musik. Försöker sedan beskriva det i ord. Det blir lika krångligt som att beskriva hur ett vin smakar. 

 

Jag har hört alla smaker man kan tänka sig i ett vin, men aldrig att det smakar vindruva... vilket det ju är gjort av. Det är ju konstigt... eller?

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Apexorca said:

 

Jag har hört alla smaker man kan tänka sig i ett vin, men aldrig att det smakar vindruva... vilket det ju är gjort av. Det är ju konstigt... eller?

 

Vin smakar vindruva - det är ju därför det smakar och ÄR vin överhuvudtaget  ;-) Liksom givet. Sen de olika druvsorternas karaktär kommer ju som ett brev på posten och diskuteras flitigt i min erfarenhet. Men jag förstår hur du menar och det är en klok reflektion. Många gånger blir det lite tramsigt och en tävning i att hitta alla olika dofter och smaker som egentligen inte har med vin eller exempelvis whisky att göra.

Link to comment
Share on other sites

Men AKG K701 och de flesta förstärkare som passerat revy, (inte så många) och en del kablar har det bara varit snabba lyssningar när jag redan bestämt mig, eller ohört. Jag har gått helt på magkänslan som skapats av att läsa om produkter, eller få fatt på vetskapen om dem på annat sätt. Men så rör jag mig inte på så hög nivå monetärt för att det ska bli riktigt otäckt att köpa olyssnat. 

Link to comment
Share on other sites

Det kostbaraste jag köpt ohört är försteget Accuphase C-2150. Dels fanns det inte för lyssning, dels kändes det lite meningslöst att provlyssna även om det hade varit möjligt.

Vad hade jag fått ut av det?

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Strmbrg said:

Det kostbaraste jag köpt ohört är försteget Accuphase C-2150. Dels fanns det inte för lyssning, dels kändes det lite meningslöst att provlyssna även om det hade varit möjligt.

Vad hade jag fått ut av det?

 

Ingenting förmodligen. Men om du hade jämfört med något annat så hade du ju kunnat höra vad du gillade bäst.

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Apexorca said:

 

Ingen ting förmodligen. Men om du hade jämfört med något annat så hade du ju kunnat höra vad du gillade bäst.

Visst, men jag vill inte ”gilla bäst”. Det ska dessutom vara bra.:smile:

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, lindvall said:

Men AKG K701 och de flesta förstärkare som passerat revy, (inte så många) och en del kablar har det bara varit snabba lyssningar när jag redan bestämt mig, eller ohört. Jag har gått helt på magkänslan som skapats av att läsa om produkter, eller få fatt på vetskapen om dem på annat sätt. Men så rör jag mig inte på så hög nivå monetärt för att det ska bli riktigt otäckt att köpa olyssnat. 

Gillar den luren, förutom snoddarna som sträcks ut och går av med tiden.  Men, den kräver inspelning rätt länge innan basen låter rätt.

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Strmbrg said:

Det kostbaraste jag köpt ohört är försteget Accuphase C-2150. Dels fanns det inte för lyssning, dels kändes det lite meningslöst att provlyssna även om det hade varit möjligt.

Vad hade jag fått ut av det?

Du hade ju som sagt kunnat jämföra med något annat försteg. Själv tycker jag det är surt att efteråt hitta något annat för ungefär samma pengar som är bättre. Dock ett säkert val att köpa för och slutsteg av samma märke.

Link to comment
Share on other sites

När det gäller exempelvis försteg, så tar jag för högst sannolikt att det finns massor av alternativ som ljudmässigt är likvärdigt med Accuphase fast till avsevärt lägre pris. Prisvärdheten i ljudmässigt avseende är gissningsvis ingen jätte-höjdare direkt. 

 

Men om vi bortser från just den aspekten och tänker oss tanken att faktiskt lyssnings-jämföra sig fram till ett svar på följande:

 

-Vilka av förstegen A, B, C och D är ljudmässigt bra, inkopplat i min anläggning, så som den är i övrigt?

 

Vi börjar alltså med att försöka svara på vilka som är bra.

Dvs vi ägnar oss inte åt någon ranking alls i första omgången. :smile:

Svaret på just den frågan kan teoretiskt bli något av följande:

Alla fyra är bra. Tre. Två. Ett. Eller noll, inget av de avlyssnade förstegen är ljudmässigt bra.

 

Är fler än ett av dem bra?

Ja då vidtar en jämförelse mellan de som klassades bra. De andra är borta ur leken.

Ljudmässig skillnad? Marginell eller väsentlig skillnad? Andra aspekter som skiljer så som pris, utförande, funktion?..

 

Är inget av dem bra?

Ja, då blir strikt sett en ranking meningslös.

-Varför köpa något nytt som inte är bra, men som vann, bara för att det råkade vara bäst i en grupp, där alla är dåliga? :think:

Då får man istället börja om, med andra försteg, eller så får man behålla det befintliga, om detta inte är dåligt eller trasigt. Eller om man ändå vill byta, för att man tror det livar upp tillvaron, eller vad det nu kan handla om. :smile:

 

Jo, jag vet att det är ett stort avsteg från det gängse rankandet och väljandet. Men bortsett från det, så kanske det udda angreppssättet är en intressant tankemodell som i grunden känns rimlig.

Åtminstone för mig. 

 

----

 

Nästa fråga är förenad med helt andra och ganska bökiga omständigheter i den praktiska verkligheten:

Hur sjutton gör jag i praktiken?

Hur går jag rent praktiskt till väga för att på ett fungerande sätt med vettig stabilitet i svaren lyssna mig fram?

 

Åker jag runt och lyssnar på försteg i olika butiksmiljöer, med olika kringutrustning vid olika tillfällen och försöker komma ihåg hur det lät? Samtidigt som jag försöker kompensera för alla kring-skillnaderna i syfte att isolera just förstegs-ljudet? 

 

Lånar jag hem ett antal försteg, alla på samma gång, och ägnar en massa tid åt att koppla in, ur, in, ur förstegen i min anläggning? Och försöker hålla mig såpass balanserad samtidigt med allt flyttande, klantande och kopplande, att jag mäktar med ett ens skilja bra från dåligt?

 

Lånar jag hem ett i taget från olika håll?

 

Kräver jag att en handlare importerar ett för honom kanske svåromsatt försteg för en massa pengar bara för att jag vill lyssna på det och kanske köpa det? Har denne handlare fler tänkbara försteg som jag kan låna hem samtidigt, när det importerade har anlänt?

 

Ja må vara korkad. Men jag får inte ihop så värst mycket av ovanstående på ett praktiskt och rimligt plan...

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Strmbrg said:

Men jag får inte ihop så värst mycket av ovanstående på ett praktiskt och rimligt plan...

 

Jag tycker att du själv besvarar frågan i dina filosoferande inlägg. Välj den metod som ger dig mest behållning. Och i ditt fall så tolkar jag det som om det är att köpa en produkt ohört och lite mer på känsla. 👍🏻

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Strmbrg said:

 

 

Ja må vara korkad. 

 

 

Du är för hård mot dig själv. 

Du är inne på det rätt ofta, men jag tror inte det skulle vara en begränsning i att uppleva musik från en stereo på olika vis. Så jag tror inte du behöver ha med det som en faktor i detta. 

 

Skall du testa så är det så klart bra att ha med de försteg som du är nyfiken på i samma test i dit system samtidigt. Upplägget i att prova kan man nog göra på olika vis. Jag skulle lyssna runt förutsättningslöst utan att gå in i detaljer för att få en känsla av vad jag gillar bäst. Sedan jämför en mot en. Jag skulle gissa att det ganska snabbt visar sig att det finns en spridning bland dem. Skala bort de "dåliga" och koncentrera dig på kanske de 3 bästa. Det kan vara en strategi bland flera. 

Link to comment
Share on other sites

Det lär inte finnas ett rätt sätt. Antingen finns det flera, eller möjligen så finns det inget som är rätt. 

Det jag vill komma till är att det är lätt att prata om saker, som är avsevärt mer komplexa i den praktiska verkligheten, än då det stannar vid pratet. :smile:

 

Jag förstår inte riktigt vad som åsyftas med att jag skulle vara "för hård mot mig själv". Ena stunden så grottar hifi-entusiasten ner sig i mikromala aspekter på ljudet. Andra stunden är det bara att lite löst lyssna runt och känna sig för. Andra kanske är för mjuka mot sig själva...

:smile:

Vi är såklart olika. Vissa är mer olika än andra. Vissa funderar mycket på sådant som andra inte funderar på. 

Jag förstår emellertid fortfarande inte hur jag skulle får reda på NÅGONTING ÖVERHUVUDTAGET om förstegs-ljud, genom att ta en dag ledigt, titta in hos ett par, tre, kanske fyra handlare och "lyssna" på lite försteg. 
Hur skulle jag göra för att få ut något av det?

Hur vet jag vad i helheten som är försteget? 

Hur vet jag hur det försteget skulle låta i en annan apparatkedja?
Hur vet jag hur det skulle låta med just det försteget hemma?
Hur skulle jag ens orka med att genomföra alltsammans?

 

Visst, man kan ta det med en klackspark och ändå lyssna runt lite.

Men då måste man rimligtvis vara medveten om att det snarare är ett trevligt tidsfördriv, lite socialt umgänge med butikspersonal och allmänt "myspys". Inget somhelst fel i det!

Men det har ju inte mycket värde specifikt i en urvalsprocess inför ett förstegsköp.

 

För egen del så är även själva resonerandet kring praktisk filosofi en intressant och mycket givande sak. Vilket förmodligen framgått. :rollingeyes:

 

Att bara skriva, typ: Var och en gör som den vill och som passar denne bäst, kanske inte kräver något diskussionsforum alls.

:smile:

Därför tycker jag att det är intressant att ta del av andras resonemang. Men det blir än intressantare när den som beskriver sina tankar gör det lite mer på djupet. Och det finns säkert en hel del resonamang att få del av under ytan.

:smile:

 

Just för att jag inte kommer på hur jag praktiskt skulle gå tillväga för att välja försteg ur ett ljudperspektiv - oavsett metod - så var tanken:

Äh! Jag tjänar hyfsat, har rätt låga löpande och fasta kostnader, är ganska duktig på att spara och har lite pengar över som inte behövs för viktigare saker. Jag slår till på ett Accuphase-försteg. Då har jag med stor sannolikhet ett hyfsat transparent och neutralt försteg med god hållbarhet. Därmed kan jag sätta "en stor grön bock på förstegs-raden" och betrakta ärendet som avklarat.

:smile:

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Strmbrg said:

ju inte mycket värde specifikt i en urvalsprocess inför ett förstegsköp.

Det är väl klart att det har ett värde? En produkts egenskaper är ju inte fullständigt klarlagda för att man skummat en spalt-decimeter i en recension med fakta? Den taktila upplevelsen, hanteringen och de fysiska egenskaperna saknar ju inte betydelse? 

 

Jag tycker du blir långrandig i ditt utmålande av dig själv som unik inom vår hobby med att inte vilja jämföra utan bara acceptera att något är bra. Jag tycker det är trams och irrelevant för en musikintresserad som dessutom hävdar sig vara intresserad av hur det låter. Men, vi har alla våra vägar till självuppfyllelse såklart.

Link to comment
Share on other sites

OK, men hur resonerar du själv? Hur avgör du de ljudliga egenskaperna hos försteg i en köpprocess?

Menar du att det går? Eller att det inte är praktiskt möjligt?

Recensera inte mig, förklara dina egna tankar istället. :smile:

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Strmbrg said:

förklara dina egna tankar istället.

Nej, jag tycker det är ointressant... Och du har säkert förstått att jag inte är någon motståndare till att testa lösningar och kombinationer... Mindre metadata, mer verkstad är nog kontentan...

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, AlfaGTV said:

Nej, jag tycker det är ointressant... Och du har säkert förstått att jag inte är någon motståndare till att testa lösningar och kombinationer... Mindre metadata, mer verkstad är nog kontentan...

Är det ointressant att förklara hur du tänker? 

Link to comment
Share on other sites

Personligen ser jag butikslyssning som att gå till vilken butik som helst för att kunna klämma på grejerna, känna byggkvaliten, kolla ingångar och utgångar, känna av försäljarens serviceinställning, ställa frågor om praktikaliteter kring hemlån mm, mm. Lyssningen ger inte mer än en potential att det kan låta bra även hemma. Stämmer alla parametrar är det hemlån som gäller och kanske köp därefter.

 

Fast numera har jag fastnat i vintage och vet inte vart jag kan åka för att provlyssna och kontrollera skicket ... så tyvärr blir det lite grisen i säcken. Som tur är har jag ofta nog med kunskaper att kunna laga saker som håller på att gå sönder. Annars hade jag nog inte vågat ge mig in på vintageprylar.

 

Det djupt filosofiska vet jag inte hur man kan utveckla ... jag är mestadels en praktiker och kunskapssvamp 🙂

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...