Jump to content

Nyheter från REGAL


Anders65

Recommended Posts

Dags för att presentera en nyhet -  strömkabel i Reference-serien.

 

Inriktingen för vad jag skulle göra för att ta fram den nya strömkabeln var enkel och tydlig. Den senaste versionen av strömkablar i Momentum-serien har visat sig helt rätt väg att gå. Låg induktans och en geometri som är gynnsam avseende ledningsbundna störningar och låg emission. Inriktningen för Refereence-serien var tydlig.

  • Sänk resistansen
  • Sänk induktansen
  • Så flexibel som möjligt
  • Bygg vidare på samma grundgeometri som Momentum-kabeln

Detta betyder även att det finns ett släktskap mellan strömkablarna och högtalarkablarna. Låg induktans är centralt för båda kabeltyperna. Utmaningen för just dessa kablar visade sig vara att hitta rätt material. Även om de liknar Momentum förutom en tjockare kabel så är det stora förändringar inuti kabeln. Sänkt impedans i skyddsjord och den består av en rund kopparfläta innesluten i isolering av PTFE. Fas och nolla placerade enligt en modifierad Litz-konstruktion med ledare av OFC och FEP-isolering. Den totala ledararean per fas/nolla har ökats till 5mm och induktansen har sänkts till 0,16uH/m. Syftet med låg resistans tillsammans med låg induktans är att kabeln inte ska påverka strömmen genom den och på så sätt ge förstärkaren eller vad som matas via den bästa möjligheter att prestera maximalt. Värt att nämna kan vara att bara induktansen i denna kabel reducerats med 80% jämfört med en vanlig strömkablel. Så den är verkligen mycket stora skillnader mellan kablar - även när det handlar om strömkablar :smile:

 

PowerCableRef1.thumb.jpg.3d584947f752b6d5db27836af94fa1f9.jpg

 

Passade på att byta till ett mer passande namn för tråden så att alla nyheter mm som kan vara av allmänt intresse passar in i en tråd.

 

/Anders

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Hej!
Då var det dags att skriva lite här igen :-)

 

Visserligen kommer det lite kabel-nyheter strax efter sommaren, men nu tar jag även en första steg mot andra typer av produkter. Den första produkten i den riktningen är en strömfördelare. Man frågar sig förstås om det verkligen går att göra något mera där?

 

Men som vanligt gick jag in med ett öppet sinne i detta för att se om jag skulle kunna bidra med något nytt som bygger vidare på erfarenheter från utvecklingen av kablar och då inte minst strömkablar, men även högtalarkablar. Men jag såg snart att även insikter från "förstärkar-åren" skulle komma väl till pass. En av dessa insikter är att jag lärt mig är att man ska akta sig för induktans när det gäller analog audio där strömmen har en direkt eller indirekt påverkan på ljudprestanda. Jag menar att detta gäller både högtalarkablar och strömkablar - men därmed även strömfördelare. Samtidigt behöver en strömfördelare se till att minimera ledningsbundna störningar via elnätet och inte minst från digitala apparater i vårt ljudsystem. Lösningen blev dels ett rent kapacitivt filter för komponenter som hanterar analog audio och dels traditionella LC-filter för att "blockera" störningar från den digitala domänen. Jag kombinerade detta med två traditionella stjärnjords-system. Ett för analoga och ett för digitala apparater. För att separationen mellan de analoga apparaterna och de digitala ska fungera optimalt är det en klar fördel om överföringen av digital audio från ex en streamer till en DAC sker över ett galvaniskt isolerat elektriskt eller optiskt gränssnitt. Notera här att jag inte menar att optisk SPDIF är det bästa valet, eftersom detta gränssnitt har ett inbyggd problem med jitter (som visserligen kan hanteras i en bra DAC). Galvanisk isolation i denna typ av gränssnitt borde för övrigt alltid vara självklart i lite finare utrustning. Resultatet blev i alla fall en produkt med sex strömuttag för utrustning som hanterar analog audio och två uttag för digital utrustning som streamer och router, switch eller en accesspunkt.

 

Utöver detta lade jag till en LED-indikering för korrekt fas-nolla som ger ett grönt ljus om dessa är korrekta och om skyddsjord är ansluten (syns tyvärr knappt på bilden nedan - men tydligt i verkligheten). Kan tillägga att detta var ett riktigt kul projekt, men som tog klart mer tid än jag beräknande. Mycket handlar om allt som krävs runt omkring. Mekanik-CAD, val av underleverantörer, emballage, manual, CE-krav och så vidare...

/Anders

 

PowerDistributorCabb.thumb.jpg.cdebe1296bef0a20195122008377b774.jpgPD1-3.thumb.jpg.b01efe4738a289f0a0c001b6ad66829e.jpg

Link to comment
Share on other sites

59 minutes ago, AlfaGTV said:

Väldigt intressant Anders, och en stor eloge till att du visar "nakenbilder" på produkterna, det ger trovärdighet, för mig iaf.

Tack!

Jag tycker det är viktigt att vara öppen och våga visa den "naken". Det är nog speciellt viktigt för denna typ av produkt, men personligen så uppskattar jag alltid när jag får se hur en komponent ser ut innanför skalet.

59 minutes ago, AlfaGTV said:

Har du någon uppfattning om leveranstid och pris för denna?

Det som återstår är att få manualerna från tryckeriet och inredet till emballaget. Produkten i sig är helt klar. Allt kommer som det ser ut nu blir klart i månadsskiftet juli/aug.

Priset är inte helt satt än, men ser ut att hamna på lite över 20k. Prata gärna med Marcus på PS vid intresse.

59 minutes ago, AlfaGTV said:

Och har du ngn 'påbyggnad' för oss som har problem med DC på inkommande?

Tyvärr ett inte alltför ovanligt problem. Miin lösning skulle nog vara en version av strömfördelaren som även har en inbyggd DC-Blocker. Kanske att ha som en option eftersom det ökar kostnaden lite. Men för den som behöver funktionen blir det både billigast och bäst om det inte är en separat produkt. Ska fundera på det :smile:

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Anders65 said:

Resultatet blev i alla fall en produkt med sex strömuttag för utrustning som hanterar analog audio och två uttag för digital utrustning som streamer och router, switch eller en accesspunkt.

Formfaktorn på ett grenuttag kan alltid diskuteras om man ska bygga på bredden eller längden, men en rak grenlist med fyra uttag enbart för digitala burkar med LC-filter tror jag skulle vara eftertraktat. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, LPL said:

Formfaktorn på ett grenuttag kan alltid diskuteras om man ska bygga på bredden eller längden, men en rak grenlist med fyra uttag enbart för digitala burkar med LC-filter tror jag skulle vara eftertraktat

Intressant tanke. Jag ser lite potentiella problem med en separat grenlist för digitala burkar då det finns risk för problem beroende på dess konstruktion och hur den kopplas in i förhållande till andra apparater.

 

Antaget min strömfördelare och att man behöver flera uttag för digitala enheter är ett bra alternativ att sätta in en vanlig grenlist av bra kvalité, men utan filter, i ett av de digitala uttagen.

Link to comment
Share on other sites

On 2023-07-15 at 17:49, Anders65 said:

sätta in en vanlig grenlist av bra kvalité, men utan filter, i ett av de digitala uttagen

Precis vad jag tänkte.

De som har behov av 6 analoga uttag (riaa, försteg, monoblock, tape deck och motorstyrning) har som regel digitalriggen separat placerad ändå.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calle_jr said:

De som har behov av 6 analoga uttag (riaa, försteg, monoblock, tape deck och motorstyrning) har som regel digitalriggen separat placerad ändå.

Jovisst, t.ex. som du och jag med NO Qb8 kopplat i Adept Response.
 
Vad jag syftade på med en rak grenlist med fyra uttag enbart för digitala burkar med LC-filter skulle vara ett alternativ till komplettering för dem som redan har en strömrenare av något slag som Adept Response, Ansuz Mainz 8 och liknande eller bara ett grenuttag som NO Qb8 men vill filtrera lite för de digitala burkarna.
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, LPL said:

Vad jag syftade på med en rak grenlist med fyra uttag enbart för digitala burkar med LC-filter skulle vara ett alternativ till komplettering för dem som redan har en strömrenare av något slag som Adept Response, Ansuz Mainz 8 och liknande eller bara ett grenuttag som NO Qb8 men vill filtrera lite för de digitala burkarna

Ok - tack 😀 Då förstår jag din tanke. Jag får se lite över tid eftersom den skulle kräva delvis ny mekanik. Sen blir inte jordningen riktigt som jag vill ha den med den lösningen men jag ska fundera mera..

 

Men jag har tittat på tanken med en DC-Blocker som @AlfaGTV kom med.

 

Kollade först på hur andra gjort och gjorde lite beräkningar och simuleringar på detta. Ett sak jag vill förbättra är impedansen vid 50 Hz. Om jag skulle ha möjlighet till en DC-Blocker i strömdelaren, så måste dess impedans vid 50 Hz vara riktigt låg för att inte försämra strömdelarens prestanda.

 

En DC-Blocker består i grunden av två elektrolyter vända mot varandra som sitter i serie på fasen samt ett antal dioder som skydd. Jag vill ha betydligt högre kapacitans än de jag sett o samtidigt lågt ESR för att lösa detta. Det visade sig att den nya generationens supercaps passar utmärkt här. Så det ser nu ut som att jag kan ta fram en version av strömfördelaren med DC-Blocker för de som behöver det. Jag tror kanske det skulle bli två versioner eftersom DC-Blockern inte tillför något för de som inte behöver funktionen. Den tar bort DC upp till 1,5-2V som konstruktionen ser ut nu. 

 

Tror ni 1,5-2V räcker för de flesta fall för en DC-Blocker?

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Anders65 said:

Tror ni 1,5-2V räcker för de flesta fall för en DC-Blocker?

Jag har mätt vid tillfälle men aldrig sett över 1V när mitt slutsteg morrade som värst. Min DC-fälla idag har två rejäla dioder i serie i varje riktning och borde hantera upp till 1.4V då.

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, AlfaGTV said:

Jag har mätt vid tillfälle men aldrig sett över 1V när mitt slutsteg morrade som värst. Min DC-fälla idag har två rejäla dioder i serie i varje riktning och borde hantera upp till 1.4V då.

Så bra - då ser det ut som jag kommer kunna lösa det. Den lösning jag har skissat på har tre dioder i serie i vardera riktning.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Anders65 said:

Ok - tack 😀 Då förstår jag din tanke. Jag får se lite över tid eftersom den skulle kräva delvis ny mekanik. Sen blir inte jordningen riktigt som jag vill ha den med den lösningen men jag ska fundera mera..

Det vara bara ett tips på en produkt som jag tror skulle kunna vara gångbar. Angående jordning så är det nog en god idé att klämma in en polskruv för dem som önskar att experimentera med jorden. Antal uttag kan diskuteras då det inte är svårt att komma över 4 st för server, streamer, router, switch, accesspunkt, men fyra räcker nog i de flesta fall skulle jag gissa.

 

3 hours ago, Anders65 said:

Tror ni 1,5-2V räcker för de flesta fall för en DC-Blocker?

 

Test av iFi DC Blocker, IsoTek Syncro och ett eget hopkok med dubbla likriktarbryggor som skymtar i kakburken:D.

image.png.6e0d9827d33fabab3968857e6424d3a9.png

 

Kommer inte riktigt ihåg, men mätte nog upp 1,5V vardera på iFi och IsoTek medans min var närmare 3V. Dessa DC-blockers betedde sig inte riktigt lika där DC-nivån och lastens tomgångsström "gungade" mer på vissa, t.ex. när andra förbrukare slås av och på o.s.v. Jag skulle nog nöja mig med 1,5-2V och prioritera att minimera instabiliteten.

 

Måste säga att den lilla DC-Blockeraren från iFi är rätt imponerande med tanke på sin storlek.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, LPL said:

Dessa DC-blockers betedde sig inte riktigt lika där DC-nivån och lastens tomgångsström "gungade" mer på vissa, t.ex. när andra förbrukare slås av och på o.s.v. Jag skulle nog nöja mig med 1,5-2V och prioritera att minimera instabiliteten.

Intressant test. Det tar lite tid för DC-blockers att balansera ut DC-spänningen/strömmen beroende på kapacitansen och lasten. Det blir en "setting time". Jag har nog sett denna tid som ett mindre problem eftersom under tiden vi lyssnar så använder vi en viss "setup" och då borde DC-nivån vara ganska konstant. Eller har jag fel där tro?

 

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Anders65 said:

Intressant test. Det tar lite tid för DC-blockers att balansera ut DC-spänningen beroende på kapacitansen och lasten. Det blir en "setting time". Jag har nog sett denna tid som ett mindre problem eftersom under tiden vi lyssnar så använder vi en viss "setup" och då borde DC-nivån vara ganska konstant. Eller har jag fel där tro?

Det är nog ett mindre problem. I mitt fall har jag en burk som brummar (två trafos). Så vitt jag kan se så är det inte problem med DC, men de verkar ändå påverkas av nätet. Problemet kommer och går och har väl med mättningen att göra och något som kommer och går på elnätet, men med IsoTek Syncro så blev fenomenet snarare större, men inte med min egna och iFi.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Anders65 said:

Eller har jag fel där tro?

Nej, inte enligt mig, men du har en poäng dock, och det är att även jag upplever ngn form av "setting time" när extern påverkan förändrar DC-komponenten på min inkommande. Jag tänker motorvärmare, elbilsladdning, grannarnas portabla AC etc. Den enskilt största effekten kommer från gummans hårblås (på samma säkring som min anläggning) dock.

Link to comment
Share on other sites

Det blir det en balansgång mellan impedans och setting time. Låg impedans (hög kapacitans) ger längre setting time. Jag gillar låg impedans...

 

Fundering: Problemet som kan upplevas på grund av setting time tror jag kan bero på att det uppstår asymmetriska laster på nätspänningen när större laster kopplas in. Kan mycket väl orsaka att det brummar till i transformatorer. En annan orsak till tillfälligt brum kan vara harmonisk distortion som ändrar sig beroende på lasterna på elnätet. Ligger asymmetrin på nätspänningen kvar tar längre än setting time tar DC Blocker tar hand om det genom att det blir lite DC-spänning över kondensatorerna i den.  

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, AlfaGTV said:

Nej, inte enligt mig, men du har en poäng dock, och det är att även jag upplever ngn form av "setting time" när extern påverkan förändrar DC-komponenten på min inkommande. Jag tänker motorvärmare, elbilsladdning, grannarnas portabla AC etc. Den enskilt största effekten kommer från gummans hårblås (på samma säkring som min anläggning) dock.

 

man kanske borde starta om huset lite oftare, bryta huvudswitchen med jämna mellanrum...

Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, VoicesInMyHead said:

 

2 hours ago, AlfaGTV said:

Nej, inte enligt mig, men du har en poäng dock, och det är att även jag upplever ngn form av "setting time" när extern påverkan förändrar DC-komponenten på min inkommande. Jag tänker motorvärmare, elbilsladdning, grannarnas portabla AC etc. Den enskilt största effekten kommer från gummans hårblås (på samma säkring som min anläggning) dock.

Expand  

 

man kanske borde starta om huset lite oftare, bryta huvudswitchen med jämna mellanrum...

 

Jag brukar numera dränera elektroniken genom att dra ur elkontakterna, ingen aning om det har med detta att göra?

Men upplever nog att det gör nytta ibland🫣eller så är det bara vad jag tror? Men jag gör det oavsett om det är bra eller dåligt!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, byZan said:

Jag brukar numera dränera elektroniken genom att dra ur elkontakterna, ingen aning om det har med detta att göra?

Men upplever nog att det gör nytta ibland🫣eller så är det bara vad jag tror? Men jag gör det oavsett om det är bra eller dåligt!

 

jag tror inte att det är fel. däremot så är det ju mycket kring det digitala som kan behöva ganska lång tid för att stabilisera sig igen.

Link to comment
Share on other sites

Ja så är det!?

men då jag åkt mellan stuga och hem i i par år nu och inte vetat hur lång tid jag skulle ha varit på endera stället och inte heller om det skulle bli åska så har elkablarna dragits ur av i första hand säkerhetsskäl. Det upplevda blev sekundärt men tror ändå på att det kanske gör lite nytta?

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

On 2023-07-18 at 12:24, Sammy said:

Markerat innanför det lila markeringen tror det handlar om att få till snabbhet som inte begränsar dynamiken.

Skulle gissa att det är kondingar för DC-Blockern samt tillhörande diodbrygga under kylflänsen. Men bara min gissning.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Det var ett tag sen jag släppte någon nyhet här, men jag är nu i mitt i utvecklingen av en högtalarkabel i Momentum-serien. Något som saknats och efterfrågats mycket under ganska lång tid. Problemet för mig har varit att få ner kostnaderna men att samtidigt behålla de centrala principerna från Reference-seriens högtalarkablar. Mycket låg induktans kombinerat med Zero-teknologin. Men äntligen ser det ut som det finns en lösning på detta.

 

En annat nyhet är att Gjallarhorn Audio i Oslo blir importör av REGAL för den norska marknaden. Beslutet att ta in REGAL baserades helt på deras lyssningstester, vilket är extra trevligt.  http://www.gjallarhorn.audio Kul att denna resa som faktiskt startade just här på euphonia fortsätter att utvecklas.

 

Vad som händer mera i närtid är att det kommer ett test av REGAL-kablar och en artikel om mig i norska Stereoplus i närtid https://www.stereopluss.no/. Blir spännande att läsa om vad Håvard på Stereoplus kommer att skriva - men han är väldigt nöjd med med de kablar han testat.

 

Kommer även delta på eventet Take 5 som arrangeras av Perfect Sense lite senare i oktober. Ska bli riktigt kul - hoppas vi ses där!

 

/Anders

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

En ovanligt nykter och klarsynt recension, även om jag inte riktigt håller med om att skillnader mellan kablar inte är tillräckligt tydliga för att identifieras? Jag har dock inte blindtestat i egen anläggning, och jag har ingen aning om hur jag sulle lyckas med det heller.

Oavsett, grattis Anders till fina omdömen för ditt engagemang!

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, AlfaGTV said:

även om jag inte riktigt håller med om att skillnader mellan kablar inte är tillräckligt tydliga för att identifieras?

Jag tycker också att det låter lite märkligt, jag har provat rätt mycket signalkablar med varierande kvaliteter och min uppfattning är snarare att det är ytterst sällan som det låter likadant med olika kablar. Visst beror det säkert lite på anläggningen man testar i och man kan hävda att karaktären är densamma o.s.v. men för mig är det viktigt med rätt kablage för att inte filtrera bort delar av upplevelsen. Jag har verkligen saknat den positiva effekten på återgivningen efter att ha lämnat igen vissa kablar.

Link to comment
Share on other sites

Om jag titta på mig själv så tycker jag att jag har tränat upp mig att höra mindre skillnader. Just nu lyssnar jag mycket på vad som kommer att bli Momentum v2 signalkablar. Skillnaderna mot Reference blir med Momentum v2 betydligt mindre än tidigare eftersom det i stort sett bara är ledarmaterialet som skiljer dem åt. Det betyder att de ligger mycket nära varandra vad det gäller transparens och neutralitet, men det finns en liten skillnad som jag tycker ligger i hur upplösningen presenteras. Så även med kablar som konstruktions- och materialmässigt ligger nära varandra blir det hörbara skillnader. Jag har alltid en och samma setup när jag lyssnar på kablar under utveckling. Dels kan jag ljudet men det handlar även om anläggningens transparens.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Såg en blänkare i DAC-tråden om att det kommer demas högtalarkablar i Momentum-serien på kommande mässa. Kul!

Är det tänkt som en premiär där prisbilden tills vidare förblir osagd eller har du något att dela kring det redan nu?

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, TheToobs said:

Såg en blänkare i DAC-tråden om att det kommer demas högtalarkablar i Momentum-serien på kommande mässa. Kul!

Är det tänkt som en premiär där prisbilden tills vidare förblir osagd eller har du något att dela kring det redan nu?

Jo jag tänkte nog köra med Momentum högtalarkablar på mässan. Dessa finns ute sedan en tid och kostar från strax över 20kkr/par. De har ärvt mycket från Reference, men lite enklare konstruktion - därav att jag kunnat sätta ett lägre pris. Självklart med Zero-teknologi och mycket låg induktans genom samma typ av geometri som Reference. Målet är att hinna sätta priset på DACen till mässan, men i vilket fall så kommer den att demas. Kommer även finns möjlighet att låna hem en REGAL DAC så småningom då jag kommer ha några för reviews, hemlån mm.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...