Jump to content

Besök hos persve


MatsT

Recommended Posts

Antar att denna lite udda fågel men av kännarna skall vara ”det bästa” i PU väg. 
Kan bara säga Grattis Per! Detta blir spännande att få lyssna på i framtiden…

…måste varit värt väntan nu när den är på plats. 

Hoppas få ett omdöme från både dig och Mats inom kort? :63:
 

PS. Spelar ni bara singlar :39:

Link to comment
Share on other sites

Man ska vara lite försiktig med alltför snabba omdömen eftersom PU'en är ny och behöver lite fler timmar för att får bort den initiala "stelheten" som kan finnas men jag måste ändå säga att jag tycker att den imponerar stort. :thumbsup:

 

Vi spelade även en del på en PU från My Sonic Lab som jag ska återkomma till och både den och DaVa Reference är uppbyggda utifrån övertygelsen att ett starkt magnetfält är bra för att få en trovärdig återgivning och de spelar på ett likartat sätt. Det finns en lätthet och luftighet i ljudet parat med en omedelbar dynamisk förmåga som är ovanlig. Det finns lite tonala olikheter men det kan ändra sig en del under inspelningsperioden så jag tror inte att det är något att hänga upp sig på. Det spelar i alla fall väldigt oansträngt och med en imponerande närvarokänsla. DaVa'n spelar med en härlig tyngd och lätthet på samma gång och det är inte mycket att klaga på, jag ser fram emot fler lyssningar. :smile:

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det är ju lätt att få för sig att det är en singel eller EP som spelas men rejäla skivspelare som den här har väl tilltagna skivtallrikar. :smile:

 

P1020173s.JPG.45de08b03859b92d69eee995cc63a395.JPG

 

Lådan har snyggats till och målats om sedan senast jag var på besök.

 

P1020178s.JPG.45b13e252f2aa183cb6b1afc9a2eb8ff.JPG

 

Grejen på centrimpinnen är inte en traditionell vikt utan används för att centrera LP-skivan som det faktiskt är. Centrumpinnen är lite mindre än hålet i skivorna och när man skruvar ned grejen så centreras skivan eftersom det är en konisk underdel och skivan trycks förstås också fast på det viset.

 

Vi spelade genom den här SUT'en från Excel som är väl tilltagen och säkert bidrog till välljudet.

 

P1020183s.JPG.4b2fd97c009b0dbcdbcbcf1b3bfed3d5.JPG

 

Link to comment
Share on other sites

Jag nämnde My Sonic Lab och en sådan hade också hittat hem till Per igen, det var inget jag kände till men han har pratat om ett eventuellt köp av en Signature Gold!

 

P1020181s.JPG.dfd7ac9d4008ed7a6f65b2c2c694135d.JPG

 

Nu satt det en sådan i en tonarm från Alfred Bokrand i SP10-spelaren. Vi lyssnade först via en SUT från Miayima och det låter som redan nämnts bra.

My Sonic Lab

 

Fler tycker om den här PU'en:

Audiophile.no - MySonicLab Signature Gold

Pladespilleren.dk - MY Sonic Lab Eminent EX - En fantastisk pickup i verdensklasse! ... og nu også Signature Gold ... verdens bedste?

 

Det är spännande att besöka @persve :smile:

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, MatsT said:

för att centrera LP-skivan

Är inte detta svaret på frågan ingen ställt? Problemet är ju inte att skivan inte hamnat rätt utan att centrumhålet är ocentrerat i förhållande till spåren. :)

 

Jag kan tänka mig att dåliga pressar har gjort att skivor har för tajt centrumhål, och att man kommer ifrån det bekymret för professionellt bruk. (För hemmabruk kan man troligen använda ett 7mm borrstål om man inte vill köpa en dyr centrumborr på 6.72mm.)

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, LISTEN TO MUSIC said:

Hoppas få ett omdöme från både dig och Mats inom kort? :63:

Jaadu Claes! Det har varit en lång väntan! Lev tid på över ett halvår!

Det känns som om den passar som hand i handske med 927an! Det låter redan stort , kraftfullt och energirikt samtidigt som det är ett lugn och en närhet/ intimitet/inlevelse ( svårt det här med att beskriva vad man hör )!

Men pickupen skall spelas in minst 15 timmar till, kanske mer, och så skall den ” tämjas”! Det gäller att laborera med VTA, Azimuth, Överhäng……. ( med hjälp av  protractor ) för att få till det sista! Å framförallt lyssna!

Sen har jag ännu inte lyckats få bort allt brum så här återstår en del jobb.

3 hours ago, AlfaGTV said:

Är inte detta svaret på frågan ingen ställt? Problemet är ju inte att skivan inte hamnat rätt utan att centrumhålet är ocentrerat i förhållande till spåren. :)

Jaadu AlfaGTV! Det där får du ta med SR ( Sveriges radio ) som använde denna lösning på sina spelare, även EMT 930 och SP 10 ( tror jag? ). Förutsatt att skivan är centrerad så blir det rätt i spelaren tack vare den koniska formen! Man skjuter ner konen mot tappen och centrerar skivan! Man skruvar inte!

Link to comment
Share on other sites

Jag vet inte om Mats fick med detta, men ett starkt bidrag till förbättrad ljudupplevelse har även dessa:

 

 

FFD73-F3-C-BFB4-4-DF7-81-E6-30-A801-FE9-

 

Marten introducerade nyligen nya ”fötter” till sina högtalare och jag kontaktade Leif för att fråga om dom även finns för Coltrane 1? Jajamensan sa  Leif! Vi har såna på lager så du kan få låna å testa! Sagt och gjort! För ett par veckor hälsade jag på gänget i Götet och fick med mig 8 st från Isoacoustics hem!

Det behövdes bara några takter för att bekräfta och behålla:

 

renare, tydligare bas med bättre kontur! Betydligt lättare att följa basslingorna nu! Bättre släpp från högtalarna som inte finns med i ljudupplevelsen alls, bättre dynamik och en härligt stor scen!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jag glömde ta kort på fötterna men de verkade bra, jag provgungade högtalarna och så vitt jag kan bedöma är det en bra avstämning.

 

Centrumtappen har jag inte känt på själv och har kanske missuppfattat funktionen en aning men en rolig grej är det. Skivorna borde kanske centreras i en special-makapär först så att hålet kan borras helt centralt? Kanske något att lansera?! :think:

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, MatsT said:

Skivorna borde kanske centreras i en special-makapär först så att hålet kan borras helt centralt? Kanske något att lansera?! 

Tror till och med att Nakamichi gjort en skivspelare utan centrumtapp som centrerar spåren automagiskt! Aldrig får man va först! ;) :D 

 

Edit:

https://positive-feedback.com/Issue33/tx1000.htm

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hej Per

 

Tack för en riktigt trevlig kväll igår:smile:

 

God fika och mycket musik spisades!

 

Fantastisk kul resa att följa

 

Hela anläggningen är fantastisk!!

Hur du hinner med alla ekvationer är för mig en gåta. Mycket imponerande:thumbsup:

 

Allt lät riktigt bra! Många fina inspelningar med tydliga köpsignaler blev det:thumbsup:

 

Än en gång stort tack för en riktigt inspirerande kväll

 

Mvh

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Allt står prydligt uppställt  och nu var det inga pågående projekt på golvet längre. Det har tillkommit en del och en del annat har försvunnit och eftersom skivspelarna är ett stort intresse så börjar jag där.

 

Nu är det mellanhjulsspelare som gäller för hela slanten.

 

EMT 927 F har funnits med ett tag nu men har "färdigställts" med tillsnyggad låda och den är ordentligt uppställd på en rejäl bänk.

 

P1020652s.JPG.12c4ea90b17549b73bd2b9269663d7a4.JPG

 

Den ombyggda Lencon har funnits med ännu längre.

 

P1020654s.JPG.a38a181b59e04ea060a8bc325b547691.JPG

 

Senaste tillskottet är en "lillebror".

 

P1020661s.JPG.9422f1df32f194568e47d684fb75c853.JPG

 

En EMT 930 st som precis fått en ny installation i form av en "halv låda" som den sänks ned i och som är öppen nedåt i racket. Riktig prydligt arrangemang!

 

Link to comment
Share on other sites

On 2022-07-06 at 22:29, AlfaGTV said:

Tror till och med att Nakamichi gjort en skivspelare utan centrumtapp som centrerar spåren automagiskt! Aldrig får man va först! ;) :D 

 

Edit:

https://positive-feedback.com/Issue33/tx1000.htm

Är skivan lite ocentrerad så kan man ju klämma fast den centrerad. Är det mera ocentrerad så kan man vända på vikten och centrera utan annan låsning än med tyngden, det läget är också för singlar. Och det går på SP-1000P som väl radioversionen heter.

 

Link to comment
Share on other sites

På bordet låg det en specialare från Alfred Bokrand som ska monteras på EMT 930.

 

P1020648s.JPG.24b0f0d0060c8c1f904a74cca9cad69b.JPG

 

Det är en EMT-arm med ombyggt skal och fäste för skalet så att det går att växla mellan det monterade som har anslutning för 6 trådar och ett vanligt skal med 4 kontakter/trådar. Finurligt. :thumbsup:

 

P1020649s.JPG.09edfd54ef164da54cc242ea05827ff8.JPG

 

Jag använde min kompaktkamera och tyvärr förstod den inte var jag ville ha fokus men det syns väl att det är fler trådar än vanligt?

 

Här syns det i alla fall att det kommer ut ett extra par med trådar.

 

P1020651s.JPG.d5a65c9b1a74d7214af498fdd7fd7f59.JPG

 

Ett snyggt bygge.

 

P1020650s.JPG.e366bc736feb35da14998df3fe25a409.JPG

 

Jag tror att vi kommer att få höra mer om byggen från Alfred Bokrand.

 

Link to comment
Share on other sites

För er info är armen en 12-tummare  EMT 997 modifierad av Alfred som MatsT beskrivit ovan! För att kunna montera den på 930an behövs en adapter eftersom den annars är för lång! Jag har beställt en sådan från Fabritius i Tyskland. Den kommer att monteras bak till vänster så att jag kan köra med 2 armar. På EMTn kommer jag att montera Ikedan och till höger monterar jag tillbaka original Ortofonarm 229 och på den en EMT TSD 15 SFL alt en Ortofon typ C mono ( föregångare till SPU A från 50- talet ).

Link to comment
Share on other sites

Det hade kommit nytt på digitalsidan också. Per har kört med datorbaserad uppspelning med Roon och HQ Player länge men för ett tag sedan så slutade det att fungera efter en uppdatering och trots ihärdiga försök kom det inte igång igen. En ny och kraftfullare dator har införskaffats och mjukvaran har installerats och fungerar. Efter tips från en av våra större HiFi-profiler på västkusten skaffades också en ny DAC.

 

P1020656s.JPG.c27f4ce72b3e4429ded4d6de2cad080a.JPG

 

En Topping D90 med ESS Sabre 9038. Mätmässigt mycket bra och rätt använd låter den säkert bra. :think:

 

Tyvärr blev jag lite besviken på digitalljudet som det var med HQ Player som uppsamplade till DSD 8 (22.4 MHz), det lät bättre med den tidigare uppsättningen. Jag har lite erfarenhet av ESS Sabre med DSD-signal och den är inte så positiv. ESS Sabre omvandlar DSD till PCM med hög upplösning innan signalen DA-omvandlas och förutom att det verkar tokigt att först omvandla vad som i regel är PCM till DSD och sedan DSD till PCM så låter det inte alls lika bra som en DSD-signal som omvandlas till analog form med bara enkla filter. Jag förslog ett byte i HQ Player med uppsampling till PCM istället.

 

P1020674s.JPG.1606f311900fef89f1b9981a1f4756b4.JPG

 

Det blev 768 kHz eller 705.6 kHz beroende på originalupplösning. Resultat var i mina öron mycket bättre och nu trivdes jag med digitalljudet hos Per igen.

 

Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, MatsT said:

Tyvärr blev jag lite besviken på digitalljudet som det var med HQ Player som uppsamplade till DSD 8 (22.4 MHz), det lät bättre med den tidigare uppsättningen.

Jag håller delvis med Mats. Men när det gäller svärta, ljudbild, upplösning och detaljer tycker jag att Topping är överlägsen. Dock kanske det låter en aning mer digitalt.

När vi spelade PCM lät det riktigt bra.

Var hemma hos en känd hifi entusiast i Stenungsund häromdan som har en likadan DAC ( Yulong ) som den jag hade tidigare. Vi kom fram till att de lät likvärdigt i DSD-läge men Toppingen var klart bättre på PCM. Kompisen kör vidare med Yulongen och jag kommer att testa fler alternativ i HQplayer samt jämföra med en annan Yulong hos ytterligare en entusiast senare i veckan.

 

 

Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, persve said:

Jag håller delvis med Mats. Men när det gäller svärta, ljudbild, upplösning och detaljer tycker jag att Topping är överlägsen. Dock kanske det låter en aning mer digitalt.

När vi spelade PCM lät det riktigt bra.

Med uppsampling till PCM tycker jag att det blev bra, förmodligen bättre än du hade tidigare men med DSD lät det lite tråkigt och "digitalt" i mina öron.

 

Det brukar i och för sig vara en hel del olika uppfattningar från person till person när det är tal om skillnader på den här nivån.

 

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, MatsT said:

det verkar tokigt att först omvandla vad som i regel är PCM till DSD och sedan DSD till PCM

Detta är inte helt ovanligt numera, och jag har reagerat på att det inte känns rätt.

Det finns ju en vits att en dac anpassar signalen för det som omvandlaren är bäst på, men fram-och-tillbaka såhär bör normalt vara en dålig lösning.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...