Jump to content

Besök hos persve


MatsT

Recommended Posts

20 hours ago, MatsT said:

My Sonic Lab tillsammans med ett nyanlänt Simply Black RIAA-steg

Detta är ett MM-Riaa som matas med kinesstepupen. Det sitter bl a 2 st Telefunken ECC801s-rör i som ger en lite öppnare ljudbild jämfört med det andra Riaat!

Link to comment
Share on other sites

Jag gjorde ett snabbt inhopp i lyssningspositionen här igår.

 

Syftet var att provlyssna den nya PU'en.

 

takumil00.jpg

Stereo cartridges of Miyajima-Lab

 

Den satt monterad i Kuzma 4-Point istället för Zyx Universe som satt där senast och det lät inte som att ljudet var så luftigt och lätt precis så vi börjad med att justera VTA och lite bättre blev det. PU'en är ganska högohmig så vi provade med Lundahl-trafo istället för Excel men det var bättre med Excel-trafon. Jag kände igen det lite tilltryckta och stumma ljudet som kan bli med för mycket oljedämpning så jag justerade ned den vilket är mycket smidigt med 4-Point och efter ett par justeringar kändes det som att vi hittade rätt. Nu var det ett lättflytande och rent ljud som inte var stumt i basen utan med en lagom rondör och det spelade helt enkelt mycket fint. Ytterligare en PU att kolla upp mer framöver och när den är färdigt inspelad kanske vi kan göra lite jämförande prov också.

 

Det verkar som om Zyx ville ha betydligt mer oljedämpning och antagligen är upphängningen ganska mjuk i den medan den är rätt hård i Miyayima.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, MatsT said:

antagligen är upphängningen ganska mjuk i den

Intressanta iakttagelser! Jag har aldrig provat ngn ZYX men trodde att de möjligen hade en lägre komplians, iaf horisontellt, eftersom de verkar uppskattas tillsammans med tangentialarmar som Opus3 Cantus. Däremot har jag en Takumi (ej L) som är en kul typ emellanåt! :) Däremot vet jag inte om "luftigt och lättflytande" är adjektiv jag skulle använda i samma mening som den. Det finns ju möjligheter att sätta fokus på de egenskaper man söker med en vinylrigg, genom inställningar och anpassning.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, MatsT said:

Jag kände igen det lite tilltryckta och stumma ljudet som kan bli med för mycket oljedämpning så jag justerade ned den vilket är mycket smidigt med 4-Point och efter ett par justeringar kändes det som att vi hittade rätt.

Så intressant att följa Mats i korrigeringen av oljedämpningen! Vilken kunskap och känsla! Tack Mats för ännu en lektion i en för mig helt ny värld! Vilken förändring det blev! Låter riktigt bra nu! Ska spela in den några timmar så tar vi en uppföljning!

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, AlfaGTV said:

aldrig provat ngn ZYX men trodde att de möjligen hade en lägre komplians, iaf horisontellt, eftersom de verkar uppskattas tillsammans med tangentialarmar som Opus3 Cantus.

Den har framförallt en väldigt mjuk upphängning  så med mera dämpning lät den fantastiskt bra!

 

22 minutes ago, AlfaGTV said:

Däremot vet jag inte om "luftigt och lättflytande" är adjektiv jag skulle använda i samma mening som den.

Takumi L är som jag förstått från Mirre en helt annan pickup! Den har samma nål och nålslipning som Madake men inte cantilever i bambu. Som jag också förstått är detta kanske den bästa kompromissen i Miyajimas program prismässigt! Efter Mats korrigeringar låter den riktigt bra! Jag har haft Shilabe, Kansui och Wasa och detta är det bästa hittills för mig! Härligt och tydligt mellanregister ( typiskt Miyajima )och luftig diskant! Som sagt AlfaGTV, nu är det dags för ett besök!

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, MatsT said:

Jag kände igen det lite tilltryckta och stumma ljudet som kan bli med för mycket oljedämpning så jag justerade ned den vilket är mycket smidigt med 4-Point och efter ett par justeringar kändes det som att vi hittade rätt. Nu var det ett lättflytande och rent ljud som inte var stumt i basen utan med en lagom rondör och det spelade helt enkelt mycket fint. Ytterligare en PU att kolla upp mer framöver och när den är färdigt inspelad kanske vi kan göra lite jämförande prov också.

 

Det verkar som om Zyx ville ha betydligt mer oljedämpning och antagligen är upphängningen ganska mjuk i den medan den är rätt hård i Miyayima.

:thumbsup:

Jag tror också att output/omsättning i pickupen spelar in en del för anpassning av oljedämpning. Att pickuper som alstrar mycket energi har större behov av tonarmsdämpning.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
1 hour ago, LISTEN TO MUSIC said:

Stort grattis Per! Nu är du med i en unik EMT 927 klubb. I Sverige kan det inte finnas många som ingår denna klubb? 
 

Är det en singel som ligger på tallriken :grin:

 

 

Tack Claes! Jag känner bara till en som har 2 spelare! Men det finns säkert fler!

Närå, det är en allt en Lp! Men jag har ett par 16 tums skivor också! Då känner man igen sig igen! Kanske MatsT tog nån bild!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dom 2 små delarna till höger hör till fastsättningen av det integrerade Riaat 155 st som jag monterat ur för att kolla skicket! Detta innebar att även stroboskopet blev urkopplat! Det sitter en lampa under plasttallriken som visar rätt hastighet! Man justerar hastigheten med en skruv under aluminiumtallriken! 

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, MatsT said:

Ni som följt utvecklingen hos Per kanske noterar att Technics SP10 mkII flyttat en bit och att en Kuzma har flyttat ännu längre. När jag var där stod det en Kuzma-kartong i soffan och nu tror jag att den flyttat ännu längre.

 


Mycket riktigt! Igår kväll levererades den till en mycket eminent deltagare här på forumet!

Link to comment
Share on other sites

Ett par kommentarer om hur det spelade är kanske på sin plats?

 

P1010902s.JPG.8e63fc1c0f559651da911e2e73caa832.JPG

 

Vi lyssnade först på avspelning med Ortofon SPU och det lät precis så bra eller kanske bättre än man kan förvänta sig. SPU spelar som vanligt medryckande och med live-känsla. Det är bra "skjuts i ljudet" med den här kombinationen. :thumbsup:

 

Sedan satte Per på en EMT Ortofon mono-PU som jag inte har vare sig bild på eller mycket kunskap om. En sak vet jag i alla fall - det spelar fantastiskt bra!! Jag blev riktigt sugen på att sätta upp en mono-rigg själv även om jag inte har så många mono-skivor. Vinsten med en bra mono-PU verkar vara rejäl. Det ger ett stort och dynamiskt ljud med tyst bakgrund och jag saknade inte den separerade stereo-ljudbilden nämnvärt. Det blir ett naturligt och sammanhållet ljud i mono och det är inga problem att bara sätta sig och njuta. :smile:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...