Jump to content

Besök hos persve


MatsT
 Share

Recommended Posts

Äntligen har besöksförbudet lagt sig och jag har dessutom fått lite tid över så idag bar det av till en näraliggande ö. Jag knäppte några bilder mest som stöd för att kunna berätta lite om våra förehavande hemma hos @persve.

 

Första bilden från min lyssningsposition.

 

P1010541s.JPG.9f583e784d4014196b30813d17e2c0d7.JPG

 

Jag brukar trivas bra i den här positionen och den här gången var inget undantag. Syftet med besöket var inte att lyssna på systemet som sådant utan mer ett intresse från min sida för några av de ingående komponenterna. Att systemet låter bra behöver jag nog inte nämna, det kan ni säkert lista ut ändå.

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, P-pan said:

Mmm, varför streama sin musik när man inte nödvändigtvis behöver :sunglasses:

 

Vi började med streaming och det var en av de delarna som jag var intresserad av. 

 

P1010543s.JPG.c36a6cb2ee8b06af7faaa1ebf1c937b0.JPG

 

Per har valt en "alternativ lösning" med datoruppspelning och HQ-Player. Det finns även Roon men det används bara för navigering. HQ-Player levererar uppsamplad signal till DSD som hanteras av en DAC som jag inte vet något om men det är den guldgula lilla burken. Just möjligheterna att uppsampla signalen i mjukvara och sedan skicka den till en DAC som bara behöver skicka ut en DSD-signal för DA-omvandling är tilltalande. När vi startade var filtret för uppsampling "multi-sinc-gauss-nånting" och det hade Per hört från någon att det skulle vara bäst. Jag bad om att få ändra filtret och efter lite sedvanligt datorstrul gick det att ordna och jag fick mail för en stund sedan:

"Fy f…..n vad mycket bättre det låter med minringFIR-lp! Wow! Skitkul! Tack!//Per".

 

Jag tyckte också att det lät mycket bättre än det tidigare valda som i jämförelse lät "burkigt". Jag måste läsa på mer om de filter som finns tillgängliga och kanske återkommer vi med mer prov?

 

Link to comment
Share on other sites

Quote
3 hours ago, lindome said:

Där satt man och njöt för ett par veckor sedan:thumbsup:

Jaa du Lindome! Så trevligt att ni kom förbi! Här har man gått i karantän i 1,5 år, inte träffat en männska å hållit på med det jag kallar ”Coronaprojekt”  på HiFi-forum! Äntligen besök av kompetenta Hifikompisar som man kan ta en kopp kaffe med, tjöta liteoch lyssna! Jag har inte varit aktiv här, men kul att också MatsT kom förbi!

 

2 hours ago, byZan said:

En vacker dag ska jag också sitta där igen

Välkommen igen Byzan! Det var alldeles för länge sedan! Å så kanske du kan visa mig hur man spelar golf igen! Utskåpad sist!

 

2 hours ago, AlfaGTV said:

Har surrat med Per lite fram och tebaka den senaste tiden

Du är grym AlfaGTV! Utan dig hade jag inte kunnat spelat nåt digitalt när MatsT var här idag! Bjuder på lunch// kaffe/ öl/ middag, you name it, när du kommer förbi, bara bestäm dag!

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, P-pan said:

Vad är det för diffusor bakom altaret ?

Nu bytte du ämne, men fråga @lindome hur många diffusorororer han har :warning:

 

 

1 hour ago, MatsT said:

Jag måste läsa på mer om de filter som finns tillgängliga och kanske återkommer vi med mer prov?

Har HQ-player egna drivrutiner för ljudströmmen?

Hmm, jag kanske börjar ana vad du är ute efter med deras filter :think:

 

Link to comment
Share on other sites

51 minutes ago, persve said:

Välkommen igen Byzan! Det var alldeles för länge sedan! Å så kanske du kan visa mig hur man spelar golf igen! Utskåpad sist!

Tack, jag ska ner till Gbg så fort jag får ihop det med andra agendor som ägs av västkustbor:winking: Sist var fantastiskt trevligt och den svängen plus fler besök är inga problem nu när jag är pensionär. Men vi får avvakta och se vad pandemin-helvetet tar för vägar.

 

Golf - jag spelar inte golf numera, jag hackar mig runt 2-4 rundor per år och det de senaste 5 åren och ingen träning alls, 0 minuter men så går det därefter, 22-28p med 5 till 7 streckade hål= katastrof!

Så inga problem för dig att ta hem vinsten om det skulle bli någon runda.

 

Ha det gott tills vi hörs och förhoppningsvis syns!

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

Efter att ha tittat på mina snabbknäppta bilder i ett ganska mörkt rum inser jag att det inte går att bygga ett bildreportage runt dem så för att komma vidare utan att åka och ta nya bilder med bättre utrustning så tänker jag låna lite bilder från persve's tråd på HiFi-Forum där det mesta finns beskrivet.

 

Coronaprojekt (Batman)

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, MatsT said:

Efter att ha tittat på mina snabbknäppta bilder i ett ganska mörkt rum inser jag att det inte går att bygga ett bildreportage runt dem så för att komma vidare utan att åka och ta nya bilder med bättre utrustning så tänker jag låna lite bilder från persve's tråd på HiFi-Forum där det mesta finns beskrivet.


Smickrande MatsT men mina Coronabilder tagna med en Iphone 11 kan inte mäta sig med din fotokonst!

Link to comment
Share on other sites

Förutom intresse för hur HQ-Player fungerar i praktiken var det främst skivspelarna, PU'erna och RIAA-stegen som jag var intresserad av. Att slutstegen bytts till klass D sedan jag hälsade på senast var förstås intressant också och jag har inga invändningar mot funktionen där, det verkar fungera utmärkt.

 

Skivspelare var det ju, vi började som sagt var med Lenco-spelaren och där satt det en Ortofon SPU A Synergy i en lite speciell tonarm. En Ortofon AB 309, AB står för Alfred Bokrand som bygger armar baserade på Ortofon tonarmsfästen och lägger till tonarmsrör/motvikter mm som han låter tillverka lokalt. Alfred Bokrand har tagit fram en egen variant av bananaarmen som EMT hade, EMT 997.

 

En lång rackare är det. Bilden är från Per's tråd.

 

AB-309.jpg

 

Jag är osäker på vilket RIAA vi använde men det lät hursomhelst fint om spelaren och Ortofon SPU har jag sedan tidigare ett gott förhållande till, de låter bara rätt på något vis och allra mest kanske med gamla 50-talsinspelningar.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tack för visat intresse och att jämföra upplevelser är intressant. Per och jag hör oftast skillnader på liknande sätt men våra prioriteringar skiljer sig en del mest för att vi lyssnar på lite olika musik. För mig är det naturligt att valen inte blir likadana och det gör inte hobbyn mindre intressant på något vis utan det är snarare de olika valen som ger inspiration och vilja att prova andra vägar.

 

PU'er och skivspelare med kringutrustning var det som lockade mest till besök. Per har en förmåga att leta fram en del mindre vanliga lösningar som oftast är riktigt bra dessutom.

 

19 minutes ago, lindome said:

Lenco-Bokrand-Ortofon-Röcklinger stack ut lite extra

 

Den spelaren är avklarad och visst lät det fint men det var inte min favorit. Ortofon SPU är en av mina favoriter och inte gjorde den bort sig i den här omgivningen heller så jag kan förstå att många gillar den spelaren och tydligen har andra besökare beställt likadana tonarmar så nog måste de ha varit lite imponerade ändå. :thumbsup:

 

Nästa kombination som vi spelade på var den här. Jag skäms lite över att visa bilden men det syns i alla fall ungefär vad det är. :blush:

 

P1010549s.JPG.d70a62c3dfbc9baf6f3d686467ef1e80.JPG

 

Det är en prototyp från Simply Black som gjordes tillsammans med SME V och det var i första hand tonarmen som Per var på jakt efter men fick då med spelaren också. PU'en är en Ortofon Windfeld Ti. I samma inköp följde det också med ett RIAA-steg från Simply black och det är det som står längst ned till höger.

 

P1010541s2.JPG.da4bd347acc10ac8db00ebc5e860fea7.JPG

 

Ett par bilder från Pers Coronaprojekt-tråd.

 

C0-AD6-C2-E-7524-4-E4-A-B100-2-F07-FCD1-

 

CBA39580-F535-4888-9-FBE-244-ED7-A8428-E

 

748-B1-EE6-750-D-4-E32-B357-4-DB884-E797

 

88-D6-E1-D6-CA10-4837-9-CB9-C96-F7864-AD

 

Ett bygge med ECC83 (12AX7) och ECC88 (6922) som är samma rörkombination som jag har i mitt ANK-RIAA som jag har goda erfarenheter av även tillsammans med SUT från Lundahl. Det finns också ett val mellan MM-ingång och MC-ingång och jag tror att vi lyssnade via en annan transformator och MM-ingången. Bra lät det i alla fall, den här kombinationen gillade jag verkligen! :smile:

 

Windfeld Ti är klart piggare i karaktären än andra moderna Orton-PU'er jag lyssnat på och detta kombineras dessutom med en finess av mycket hög kaliber, här fanns både attackvillighet och finstämdhet. :thumbsup:

 

Ortofon Windfeld Ti är absolut med på min lista över intressanta PU'er när jag ska göra nästa inköp, sedan tidigare ligger Ortofon Cadenza Black på den listan men det här är nog ytterligare en nivå upp tror jag men jag har inte jämfört.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, MatsT said:

Det finns också ett val mellan MM-ingång och MC-ingång och jag tror att vi lyssnade via en annan transformator och MM-ingången.

Vi lyssnade på MC-ingången med Lundahltrafarna. MM- ingången med separat SUT används till en annan spelare som kanske kommer längre fram.

Riiat är byggt av Staffan Tennbrock tillsammans med Mirre och lär vara en kopia på ett mytomspunnet Audiolive Riaa från 70/80-talet!

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, AlfaGTV said:

Tack för vidare rapporter! Jag doppar ju näsan i Ortofon-vatten med jämna mellanrum, men tycker oftast de är väl "korrekta och lågmälda", lite statstjänsteman eller så... 

Jag har då aldrig träffat på nåra statstjänstemän som Windfeld Ti! Just detta exemplar testades i Hifi & Musik 12/2020! Här ett utsnitt ur testen; ”Lyssnaren serveras en fast och stabil bas, utan överdrivet hull och med en välutvecklad diskant som ändå hålls i schack! Detaljrikedomen är påfallande.” Jag skriver under på detta och MatsTs utmärkta sammanfattning! 

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, MatsT said:

Ortofon Windfeld Ti är absolut med på min lista över intressanta PU'er // Ortofon Cadenza Black

Jag är också förtjust i Windfeld men har stannat på modellen innan som skall få ny nål och motor. Den är besläktad med Ti-modellen i ljudsignatur men Ti har säkert lite mer av det hela ändå. Jag tror den har hämtat mycket från A95.

 

Men jag kan också bekräfta att Cadenza Black har en ljudkaraktär som ligger inte så långt ifrån den gamle Windfeld. Det är stor skillnad mellan Cadenza Bronze och Black där Bronze är lite för ”städad”, tycker jag. Då är det lite mer sprutt Cadenza Blue.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...