Jump to content

Vinyl på 20-talet! (Konstigt det lät, då?)


AlfaGTV

Recommended Posts

Jag gillar less is more grejen med streaming. Med det menar jag mindre fysiska prylar i form av album. Att ha en gigantisk fysisk samling skulle vara vara jobbigt i min värld!

 

Det kan innebära more is more i form av krångel, tyvärr. Men det blir mindre av det. Dator system av idag är stabila. Och det är sällan numer som jag behöver slita i det hår som jag har kvar pga datorbekymmer, gudskelov.

 

Har inte samlar-genen i mig, antar jag. Har inte känt behovet att ha en stor och komplett samling av någon artist. Det skulle möjligen varit Springsteen när jag hade nyupptäckt honom.

 

Någon gång skulle det varit skoj med en vinylspelare. Mest för nostalgins skull. Men dator uppspelning med Qobuz och Roon låter alldeles för bra för att jag ska ge det en allt för allvarlig fundering. Det ligger lite sådär ute i periferin än så länge. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, new order said:

 

 

Någon gång skulle det varit skoj med en vinylspelare. Mest för nostalgins skull. Men dator uppspelning med Qobuz och Roon låter alldeles för bra för att jag ska ge det en allt för allvarlig fundering.

Det ligger lite sådär ute i periferin än så länge. 

 

 

 

Ta nu hojjen "några mil" söderut innan frosten lägger sig... så ska jag hjälpa dig att hitta rätt i periferin.

Det behövs inte äns någon karta... den kan jag utantill... :closedeyes:

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, conan said:

När man testat att spisa vinyl finns ingen återvändo ..

 

Var det inte nån som sa att 90% av all musik på vinyl finns inte på andra medier? Kanske är jag ute och cyklar?

Å andra sidan finns 100% av allt high rez material bara på streaming eller sacd...😎😉

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, new order said:

Med det menar jag mindre fysiska prylar i form av album.

Ah, en vacker tanke! :) Den är extra aktuell idag eftersom jag bar upp två flyttkartonger från källaren med gamla CD! 

Syftet var att rippa några plattor som jag inte tyckte var tillräckligt intressanta tidigare. Men känslan är att jag VILL rippa mina egna plattor, inte köpa downloads av dem eller bara streama dem! Faktiskt ett par av mina första trevande steg i jazz-träsket, Herbie Hancocks elektroniska övningar i form av Future Shock! (med RockIt) och Perfect Machine! Och en massa annat som är för skämmigt att erkänna publikt! :D 

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, conan said:

Var det inte nån som sa att 90% av all musik på vinyl finns inte på andra medier?

Hmmm:think:  Det kanske är så om man räknar all musik och utgåvor från ca 1954. Intressantare att hålla sig till den musik man gillar. Vad som är den rätta siffran i mitt fall vet jag inte. Det mesta av klassiska musiken ges sedan flera år ut enbart på digitala medier. För mig är det ett måste att köpa de nya utgåvorna och inte bara förlita sig på de klassiska utgåvorna av legendariska inspelningar. En viktig anledning till detta är forskningen inom den klassiska musiken som har grävt fram betydligt mer och tidigt källmaterial om hur musiken var tänkt att spelas. Det har satt nytt ljus på mycket av den klassiska musiken. En del mer, andra som t ex Mahler, mindre vilket beror på att Mahler hade mycket detaljerad information i partituren. På Bach-muséet i Leipzig har de använt släktforskning för att hitta hela släktträdet som de besöker för att hitta ny information. Bl a har de hittat helt nya verk och brevväxling. Samma sak med Beethoven. Herbert Blomstedt har berättat och beskrivit detta i många intervjuer. Detta tycker jag är mycket intressant. Det går ju inte att avstå ifrån bara för att det inte finns på vinyl. Det hade också varit att förkasta mitt musikintresse.

 

När det gäller jazz har det kommit ut mycket från senare delen av 80-talet och framåt som aldrig varit i närheten av vinyl. Jazz är inte bara Blue Note, Impulse!, Verve, Contemporary, Prestige, Riverside mm från 50-talet fram till början av 80-talet. De är inspelade analogt och de har jag på vinyl. Men många utgåvor från mitten av 80-talet fram till idag är aldrig utgivna på vinyl. Någon procentsats har jag inte. Då kom det också många nya artister och andra bolag. Att avstå från dessa enbart pga ett format är mig fullständigt främmande. Då sätter man inte musiken främst i min värld.

 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-08-27 at 09:26, AlfaGTV said:

Jag tror inte man kan göra "fel val", men givetvis kommer valet få konsekvenser på utbud och tillgänglighet. Jag skulle vara försiktig med BetaMax spelare och 8 track dock! ;) 

Snart har jag stampat klart. Jag börjar med att byta förstärkare ;)

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, conan said:

Var det inte nån som sa att 90% av all musik på vinyl finns inte på andra medier? Kanske är jag ute och cyklar?

Det stämmer säkert om man räknar i antal utgivna album.

Men om man räknar i $ stämmer det inte alls.

Den årliga skivförsäljningen var dubbelt så stor vid millenieskiftet jämfört med 60- och 70-talen, även om man inflationsjusterar.

Därefter dalade det markant, som bekant.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 2021-08-28 at 13:27, conan said:

Man lär väl hitta sällsynta växter som platsar i dagens musikutbud?

Ja!

Jag köper fortfarande fler äldre album än nya.

Om man kollar på Discogs så har jag nästan alla de 250 mest eftersökta titlarna. Därefter börjar det komma fler och fler luckor.

Men av 2 miljoner (!!!) registrerade titlar finns det garanterat fantastisk musik som man aldrig ens hört bland de 20-30000 mest eftersökta.

Så att det skulle uppstå brist eller ta slut på ohörd musik kan jag inte se.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 2021-09-07 at 15:58, conan said:

Trevligt! Vågar du spela de i topp 10?

Oja, jag spelar allt.


 

On 2021-09-07 at 15:58, conan said:

Hmm, man kanske ska kolla in lite äldre album och höra om man hittar nåt nytt, så att säga.

Ja, väldigt många brittiska band gjorde bara ett album ’67-’72 innan de splittrades av olika skäl, så många av dem blev inte kända.

Sedan finns den franska och ännu mer den italienska scenen.

Link to comment
Share on other sites

Jag tillhör också skaran som tror vinyl överlever. I min lilla värld är vinyl inget som endast tillhör hifinissar, av dessa finns inga förutom jag i min direkta närhet, däremot några som gillar fysisk media.

 

Ett sätt jag använder mitt vinylspelande är att utforska klassisk musik. Det dräller av många ok inspelningar med fantastisk musik där ute som är i mycket fint skick och dessutom bra vinylkvalitet som fås i princip gratis. Det finns såklart många mindre intressanta inspelningar också, men det är svårt att bli deppad när man knappt betalar något. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...