Jump to content

"blixtsymbol" vid högtalarterminalen på slutsteget


Strmbrg

Recommended Posts

Om det är en dylik symbol vid plusterminalen men inte vid minusterminalen - vad betyder det?

- Betyder det att minus är chassiejord, och därmed möjlig att även använda för anslutning av en skärmad högtalarkabels skärm?

- Är det likafullt att föredra att skärmen ansluts direkt till en chassieskruv?
Såhär ser det ut i det aktuella fallet.

 

B8BE57EE-E6AD-4E04-8308-0F51FF8FD0CB.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Blixtsymbolen betyder att den röda polskruven är "Hot", den förtäljer inte om den svarta minus är ansluten till chassijord.

 

Polskruvarna och övriga kontakter är som oftast isolerade från chassit. För att veta om signaljord och chassijord är ihopkopplade (0 ohm) så är det enklast att mäta resistans med en multimeter eller konsultera någon som har ett liknande slutsteg. Mät mellan skyddsjord i IEC-brunnen och chassit och sedan mot minus, alternativt bara koppla skärmen till de svarta polskruvarna och vara nöjd så.

Link to comment
Share on other sites

Hm, man kanske ska nörda loss fullkomligt och ansluta högtalarkabelskärmarna direkt till jord i apparatuttaget?

En liten ledare extra lär ju rymmas Supra-proppens jordanslutning. Denna får smita ut ur proppen parallellt med nätkabeln. Sedan ansluter man den fria änden till en labbhylsa och medelst en liten ytterligare stump en andra labbhylsa, varefter man ansluter respektive högtalarkabel-skärm i dessa.

Link to comment
Share on other sites

Högtalarsladden har alltså en skärm runt sig ?  Det är väl möjligen värt att prova att koppla den till minuspolen på högtalarkabeln vid förstärkaren.

 

Skyddsjord är ju ingen skärm utan bara en skyddsmekanism för t ex chassin som kan bli strömförande. Dessutom brukar den få lite annan spänning eftersom det inte går så mycket ström i den jämfört med nolledaren.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag vet att skyddsjord inte är samma sak som skärm.:smile:

Anslutningsmetoden för skärmade nätkablar, såväl som för skärmade högtalarkablar är emellertid att skärmen ansluts mot jord i sändar-änden. Dvs en skärmad nätkabels skärm ansluts mot jord i stickproppsänden och en skärmad högtalarkabels skärm ansluts i förstärkar-änden. Enär det råder osäkerhet kring impedansen mellan slutstegschassiet respektive minuspol och skyddsjord, funderar jag alltså på att minimera den osäkerheten - och självklart framförallt minimera impedansen - genom att ansluta skärmen direkt mot jord i slutstegets nätkabel.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...