Jump to content

iFi Audio Nova och SupaNova: aktiv nätkabel


Recommended Posts

De första rapporterna från butiker som snabbt testat dem i veckan är mycket positiva! De både ser ut och presterar klart över prisklassen. Och det är ingen slump. Som vanligt när iFi tar fram en ny produkt så skapar de en produkt från grunden och undersöker alla variabler. Detta har resulterat i ett antal unika egenskaper: 

 

- Jorden ligger i centrum av kabeln. Ground Zero som iFi kallar detta. Det gör att inget magnetfält kan påverka den internt och att jorden hålls ren från störningar. 

- Alla ledare är skärmade separat från varandra för att minimera störningar i kabeln. 

- Lindningen är helt symmetrisk med dubbla fas och nolla vilket ger den konstant impedans oavsett hur man böjer eller vrider kabeln. 

 

SupaNova har i tillägg ett aktivt filter inbyggt på kabeln vilket gör den till världens första aktiva brusreducerande nätkabel. Tekniken dämpar störningar på både fas, nolla och jord separat vilket gör kabeln till den tystaste som går att köpa idag. Och med inbyggda överspänningsskydd på max 10 000 Ampere vid 775V så är den en extra försäkring om olyckan skulle vara framme. 

 

SupaNova-header-1.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Och som vanligt så visar kabeln om den är rätt (fas) kopplad och om det finns en jord i ditt vägguttag. 

 

DSCF6418-768x512.jpg

 

 

Men även om den är kopplad i fel fas och / eller jord saknas så fungerar detta filter ändå! Jordade uttag är därför inget krav för att den ska fungera. Även om givetvis jord är att rekommendera oavsett. Tystare bakgrund i musiken, mjukare diskant och bättre dynamik utlovas enligt de första rapporterna. 

 

SUPANOVA_Diagram_vertical-copy-2.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Transient Design said:

SupaNova har i tillägg ett aktivt filter inbyggt på kabeln vilket gör den till världens första aktiva brusreducerande nätkabel. Tekniken dämpar störningar på både fas, nolla och jord separat vilket gör kabeln till den tystaste som går att köpa idag.

Kraftfulla ord:D Det är inte världens första aktiva brusreducerande nätkabel, sedan huruvida det är den "tystaste kabel" som går att köpa idag kan man nog bara spekulera om.

 

Förutom superlativerna tycker jag det ser ut som en intressant kabel. Framgår det vad det är för isolering på ledarna?

Link to comment
Share on other sites

On 2021-04-30 at 16:21, LPL said:

Kraftfulla ord:D Det är inte världens första aktiva brusreducerande nätkabel, sedan huruvida det är den "tystaste kabel" som går att köpa idag kan man nog bara spekulera om.

 

Förutom superlativerna tycker jag det ser ut som en intressant kabel. Framgår det vad det är för isolering på ledarna?

Hej LPL: Berätta gärna vilken som är världens första aktivt brusreducerande nätkabeln i så fall? Och som aktivt dämpar störningar från fas, nolla och jord? Om du vill veta mer så finns det mycket att läsa om AC iPurifier och vilka frekvenser och hur många dB som den kan undertrycka störningar. Att dämpa störningar aktivt på jorden var tidigare endast en fantasi då referensen till detta normalt är jorden vilket gör det lite klurigt (jag har försökt...). Att dämpa störningar på en kabel passivt har många gjort i många år med mer eller mindre framgång på olika sätt. Men här finns inget passivt filter eller geometri för att bromsa störningar. Det aktiva brusreducerande filtret som sitter på kabeln sitter parallellt med ledarna (precis som AC iPurifier) och bromsar eller hindrar inte strömmen på något sätt. Då all dynamik bibehålls eller förbättras. 

 

Och det är ju möjligt att det går att bygga en ännu bättre kabel än detta. Men till priset var den kostar så tror jag att denna just nu är klart bäst då den teknik de använder är unik och extremt prisvärd då de gör massproduktion så att priserna kan hållas ner. Och visst kan vi spekulera allt vi vill men iFi jobbar med hårda fakta när de utvecklar sina produkter idag och har stora mätsystem där de kontrollerar att de fungerar som utlovat under utvecklingen. Men visst, hur bra en brusreducerande funktion än är så kan den inte ta bort alla typer av störningar. Så ofta är en kombination av aktiv och passivt det bästa om man hittar rätt. En undertryckning av "brus" / störningar med 20 dB är rejält mycket men visst finns det kvar skräp som går att förbättra ytterligare med andra produkter. En enda SupaNova kabel löser inte alla problem. Men den hjälper absolut till. Och i kombination med deras uttagslist Power Station (som också har en AC iPurifier inbyggd) blir det ännu bättre. 

 

De skriver inte exakt vad det är för isolering på ledarna men de säger detta: 

 

" Polymer matrix unaffected by moisture, amorphous, dimensional accuracy, low dielectric constant. " 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...