Jump to content

Vad är musikalitet i en subwoofer?


new order

Recommended Posts

28 minutes ago, new order said:

Blir det verkligen så?

Från mitt fösteg har jag tre "pre-out" - en balanserad och två RCA.

 

Screenshot_20210515-172107_Chrome.jpg

 

Till slutstegen kör jag balanserat vilket innebär att de får en signal som är 6dB högre än om jag använt RCA. Till subbarna går det därmed en signal som är 6 dB lägre. För att den skall matcha signalen till slutstegen måste jag höja motsvarande gain på subbarna.

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Bebop said:

Till slutstegen kör jag balanserat vilket innebär att de får en signal som är 6dB högre än om jag använt RCA. Till subbarna går det en signal som är 6 dB lägre. För att den skall matcha signalen till slutstegen måste jag höja motsvarande gain på subbarna

Jo. Jag förstår det. Det kommer att bli likadant för mig.

 

Men det jag frågar mig är mer om att om du får skruva upp på volymen på basarna verkligen belastar slutstegen mer? Jag menar, slutstegen bryr sig väl bara om insignalen och om du ökar gainen på subben blir väl inte belastningen på slutstegen högre? Jag tror inte det. Men jag är ute på svag is här och kan ha fel.

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Bebop said:

 

Till slutstegen kör jag balanserat vilket innebär att de får en signal som är 6dB högre än om jag använt RCA. Till subbarna går det därmed en signal som är 6 dB lägre. För att den skall matcha signalen till slutstegen måste jag höja motsvarande gain på subbarna.

Det blir samma sak som om du sätter ett till försteg på RCA-utgångarna och kopplar till subbarna som förstärker 6 dB. Det har som sagt inget med slutstegen i subbarna att göra. Jag hade faktiskt så i min hembio för att kunna justera nivån synkront på mina subbar. Annars blev det som det blev beroende på hur subbarna snappade upp IR-signalerna från fjärrkontrollen. Kom just på att jag har försteget liggandes och borde sälja det:)

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, new order said:

Jag menar, slutstegen bryr sig väl bara om insignalen och om du ökar gainen på subben blir väl inte belastningen på slutstegen högre?

Nej självklart inte. Jag sitter tydligen fast i en fördom att det är sämre att köra ut 80% av effekten än t ex 40%. Samtidigt har jag inget att klaga på lyssningsmässigt.

 

Jag har ingen koppling mellan subbar och slutsteg men det är möjligt. Subbarna är endoint för sin funktion. Jag kan gå från försteg (RCA) till subbar där jag kan skära bort allt under t ex 80 Hz och sedan skicka den signalen till slutstegen. Men då måste jag släppa balanserad drift och det kommer inte på fråga. Jag har provat det också men det blir absolut bäst att köra Temptation i fullregister och sedan supporta med subbarna från ett plan där tryckmax ligger för basen.

 

Att köra mina VTL obalanserat är som att koppla in en transistorradio i skinnimitation. VTL är byggda för balanserad drift rakt igenom, likaså min dac från Aesthetix och mitt riaa.

Link to comment
Share on other sites

Trevlig helg vänner. Det XTC rumsanalys kit som jag införskaffade har gett mig huvudbry. De värden som mättes fram var bra som jag tolkade det. En försiktighet har infunnit sig. Jag vill inte förstöra något Jag tycker det låter bra. Calle gav sin rekommendation om hur jag ska gå till väga. Den skall jag följa. Ett rappt och följsamt subwooferpar ska införskaffas. De får inte förstöra Sophiornas grundton. Ett absolut krav! Om jag använder rumsanalysatorn och kör med rosa brus medan jag ställer in nivåer på subbarna, borde integrationen vara relativt enkel oavsett märke. Det är vad jag fått ut av det hela. Ni basgudar får fortsätta kasta in förslag. Jag litar på er.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror nog det blir allra bäst om man lyssnar på olika subs och tänker efter om de hörs separat från huvudhögtalarna. Man kan prova orgelinspelningar, kontrabas mfl instrument som man vet hur de ska låta. Trots allt är det ju inte högtalarna man vill höra, utan det är den illusion av framförandet man vill åt.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...