Jump to content

HiFi YouTube klipp om teknik, tester mm.


Sammy

Recommended Posts

1 minute ago, Josaa said:

Här är en Air Force Zero video till. Denna gång när den sattes upp hos Jacob Heilbrunn (TAS) som måste ha ett av de värsta systemen som finns. Han har numera bytt från Ypsilon Hyperion till Dartzeel och det finns en tråd på WBF om hur det låter.

 

Här är den:

https://www.whatsbestforum.com/threads/the-best-sound-i-have-heard-was-found-at-jacob-heilbrunns-house.33819/
 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Väldigt intressant reflektion om hur viktigt det är att matcha kablar rätt elkablar! Bara för det låter bra hos någon så är det inte säkert att det låte bra hos dig... Detta då man kan ha andra faktorer som påverkar i sin närmiljö.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 4 months later...
  • 2 weeks later...

Att någon som köper och testar det yttersta av hiend faktisk kan frågasätta saker och faktisk säga vad han tycker.

’jag gillade inte alls Jay i början men jag börjar vända lite, han vågar vara negativ mot saker han faktisk äger

finns mer att säga men svår på ett forum som detta

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, thli72 said:

Att någon som köper och testar det yttersta av hiend faktisk kan frågasätta saker och faktisk säga vad han tycker.

’jag gillade inte alls Jay i början men jag börjar vända lite, han vågar vara negativ mot saker han faktisk äger

finns mer att säga men svår på ett forum som detta


Jay har en del poänger med tillgång till väldigt tung hi-fi, men han har också en agenda med sin kanal i likhet med de flesta andra även om han gärna vill framstå som "en av oss/er". Det här klippet säger lika mycket om byggkvaliteten och neutraliteten hos Boulders förstärkare där det finns en klar poäng som att han vill sälja Stromtank produkterna (strömrenare) vilka han numera representerar som handlare. Jag ställde just frågan om testerna av strömkablar gjordes med eller utan Stromtank mellan väggen och Boulder. Vi får se vad han svarar :).

 

Link to comment
Share on other sites

Helt klart ‘förstör ” det lite hans neutralitet att han börjar representera vissa märken….sen att dom där Strömtank verkar rätt spännande är en annan sak

rätt ”galet” på ett bra sett system han har, i alla fall på elektronik sidan…..Boulder är väldigt spännande märke, streamern han har är också lite spännande

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 2022-08-18 at 13:46, Sammy said:

Intressant resonemang om rör!

Jag håller med honom om mycket, det jag själv upplevt. Mina slutstegsrör (6550) rekommenderas att bytas efter ca 2,000 timmar. Vad jag har förstått så handlar det mer om att VTL inte vill få reklamationer om rör inte håller längre. När jag kommunicerat med dem så säger de att jag behöver bara byta rör när autobiassystemet larmar (blinkande grön diod) och bara det röret. De som suttit i längst har nog gått 4-5,000 timmar vid det här laget. Med smårören i slutstegen så får jag byta efter ca 2,000 timmar eller ca 1-2 år. Slutstegen driver dem hårt (12at7 och 12bh7). I mitt riaa sitter 8 rör 12at7, 12ax7 och 12au7. Jag har bytt en gång på ca 8 år och de jag bytte mäter fortfarande fullt, som nya.

 

I försteget håller de normalt säkert 10 år eller när man väl hittat lågbrusiga rör. Men de 12au7 som används där funkar utmärkt i mc-steget där de har en annan funktion, som han är inne på. Så jag slänger heller inga rör såvida de inte är helt trasiga. Det har hänt några gånger.

 

Jag håller också med honom att det tar tid för rör att bränna in och med tiden minskar även brus. 
 

Det är så mycket myter kring rör och många far efter rör i tron att allt gammalt är bättre och dyrare ännu bättre. Det är också en myt att allt nytt är dåligt. Det håller jag heller inte med om. De flesta nya förstärkare är intrimmade med nya rör och det finns ingen automatik att sk NOS/NIB-rör låter bättre. Det beror lite på vilken roll rören har i enheten. Jag har både goda och dåliga erfarenheter med både nya och gamla rör. Men det är kul med lite äldre rör och en del sticker ut, framför allt där de används som in- eller utgångsrör vad gäller ljudkvalitet och som spänningsrör men då framför allt brusnivå.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jag tycker denna videon peker på mycket viktiga grejer. Fyren i videon är självklart utestängd på ASR för sina kritiska frågor.

Amir vet ofte inte upp och ner på produkterna han mätar, jag har forsökt att lära honom bla skillnaden på Variabel och Fixed, och forsökt att lära honom hva Pure Direct på Japanerne är for något.. Jag tror jag lärte det själv med olika manualer som tonåring.

 

Han har inte transparante detaljerade mätningar, det han mäter har ofta olika filter, sällan näms det, och han testar med tokig högt volym, som inte någon lävande person använder forhåppningsvis i aktiv lyssning. Isåfal jublar vel bara öronläkarna..

Att Amir och gänget på ASR kan mäta? Knappast.

 

Men det är frågor om hur alla själverkärade Ingeniörer på foruma i det här och det där inte greppar detta. Då kan man fråga hvad dom ingeniörerna då driver med. Ingeniör är ingen värnad titel, man kan bli det utan nämdvärdig skola...

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...
On 2023-01-15 at 17:20, triomio said:

En intressant inblick i Wilson Audio fabriken.

 

American Made: WILSON AUDIO TuneTot

 

Tack! Ja, det var intressant att se. Jag förstår nu varför de kostar en del. Får erkänna att jag blev förvånad av all handpåläggning som behövs i att bygga kabinetten. 

Link to comment
Share on other sites

När vi ändå är lite på vinyl så är det här lite av 80 tals nostalgi, men inte direkt något som kan räknas som HIFI. Väldigt väl gjort inslag önskar mer av HIFI inslag som är av rörlig YouTube media vore så här bra producerade, när det gäller berättande, bild, ljud och ljussättning. Men så är ju engelsmän i min mening en av de bästa på att göra intressanta och välproducerade tv program och detta smittar väll av sig även till engelska V bloggare eller vad det heter.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

Kul video och hans syn på HiFi är inte så olik min vilket inte säger så mycket men tilltalar förstås mig. Han vill veta hur det fungerar men väljer själv trots allt det som "låter bra" framför det som mäter bra. Bortsett från det så är hela historien om framför allt Stereophile mycket intressant.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, MatsT said:

Bortsett från det så är hela historien om framför allt Stereophile mycket intressant.

Mycket intressant och kul. Och jag känner igen mycket i min egen hifi-uppväxt med kopplingen till musik under 60/70-talen. Jag hade t ex samma Warfedale-högralare och BSR-skivspelare som han, diskussionen kring rör och transistorer och hypen kring Gale och Michaelsen & Austin rörförstärkare som min kompis i stan (som gick under flera namn, t ex Guldörat, Storhövdingen eller Don köpte). Han kunde dock aldrig förlika sig med brusnivån.

 

Gales högtalare GS401 i klippet var också omtalade. På den tiden var i stort sett alla välansedda högtalare från England med undantag för amerikanska JBL, Infinity och AR. Några Euphoniavänner brukar bjudas hem till @Torkel alternativboende i Skåne kring nyår med god mat och dricka med mycket hifisnack. I år blev det en timme i sweetspot och sex timmar i köket... :grin: I vardagsrummet tronar ett par Gale GS401 från 70-talet som fortfarande låter utmärkt. Sin vana troget när det gäller honom så är de inte i originalskick. Både element och delningsfilter är bytta, kanske framför allt pga av ålder. På toppen är ett litet horn adderat. Kablar, nätfiler och förstärkeri är av egen tillverkning. Det är det enda sättet att få det låta bra, som jag vill det skall låta, som han brukar säga. 

 

DSC_0699~2.JPG

 

Beträffande hifi-tidningar så tycker jag det är lite märkligt hur få musik- och hifivänner som numer tycks läsa kvalitetstidningar inom vårt intresse. Jag tänker då främst på Stereophile och/eller HiFi News. Jag tycker han sammanfattar deras roll väl vad de står för:

  • Musik
  • Underhållning
  • Kunskap och vetenskap
  • Lärande

Men det är väl snarare jag som blivit obsolet i sammanhanget.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Sprang på den här klippet där man kan se hur man gjorde remixer på 80 talet, då hade man inte hjälp av datorer utan man klippte i rullband och tejpa in olika snutt för att få till effekter och upprepningar. Om man tittar noga så kan man se var tejperna sitter och även hur tätt det kunde sitta.

 

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fopenreeltoreel%2Fvideos%2F187833603987182%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...