Jump to content

HiFi YouTube klipp om teknik, tester mm.


Sammy

Recommended Posts

10 hours ago, Apexorca said:

Har det blivit så mycket bättre? Min spaning är att det inte är så mycket bättre nu mera... eller?

Kommer du ihåg den där rika koreanen som visade upp det där massiva western electronics hornsystemet för några år sedan på hifimässan i München?

 

Det var 100 år gammalt högtalarsystem som blev utnämnt till mässans bästa ljud om jag minns saken rätt.

 

Då var jag inne på att högtalarutvecklingen inte alls gått framåt. Vilket jag fortfarande tror. Och det gäller det mesta annat med inom hifi. Vi använder fortfarande prylar med liknande teknik som tidigare. Ett hjul är ett hjul liksom.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, new order said:

Kommer du ihåg den där rika koreanen som visade upp det där massiva western electronics hornsystemet för några år sedan på hifimässan i München?

 

Det var 100 år gammalt högtalarsystem som blev utnämnt till mässans bästa ljud om jag minns saken rätt.

Jag hörde detta system också men det fanns även andra välljudande anläggningar också. Nåt rörförstärkeri i blågrått tror jag. Jag gillade Engström x 2 också.

 

Frågan är om det går att göra bra transistorsystem med hög effekt för små pengar?

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Bebop said:

Jag håller med. Det finns några till att lägga till på listan, inte minst från Pass, Boulder, Gryphon och Accuphase och kanske någon till. Det har också vuxit upp några rörgiganter, framför allt Lamm, VTL, Jadis, Shindo, Audio Note, EAR, och Audio Research.

 

Jodå och några håller ännu hög klass. 

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Bebop said:

Lägg på 10-15 år till, menar jag. Annars missar du Coltrane, Hancock, Joe Henderson, Modern Jazz Quartet, Charlie Mingus, McCoy Tyner, Bill Evans och rätt många till...

 

Så klart finns det stora legender både före och efter men man kan nog sträcka det en bit i tiden hit eller dit, men anses det inte att typ 1958 var ett gyllene år för Jazz.. om man nu kan ta ett år.  Om vi tar Jazzen som samtidsmusik så var den nog störst på 50-talet. Både bra musiker, musik, inspelningarna börjad bli riktigt bra och det var stoooort intresse för jazz i populärkulturen då. Det var så jag tänkte.  

 

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, Apexorca said:

men anses det inte att typ 1958

Nära nog... 1959 gavs Miles Davis ”Kind of Blue” och ”Porgy & Bess”, Charles Mingus ”Mingus Ah-Um”, Ornette Coleman ”The Shape of Jazz to Come” och Dave Brubeck ”Time Out”, Chet Baker ”Chet”, Art Blakey ”Moanin’” och några klassiker till ut. Det är ett svårslaget rekord av klassiker under ett år. Men ett par senare kom det fler både där framför allt John Coltranes Impulse!-inspelningar med hans kvartett haft ett oerhört inflytande på jazzen och har än idag. Plus rariteter på framför allt Atlantic, Blue Note, Riverside, Verve, Columbia med flera.

 

Jo, jazzen var ungdomens musik på 50-talet men mot sluter kom Elvis-febern... Ännu större och revolutionerande var nog swingen på 30/40-talet då Benny Goodmans konserter fick den unga publiken i extas ungefär som Beatles senare. Han var också en av de första som släppte fram färgade musiker som t ex Charlie Christian och Lionel Hampton. Bandet var nog det första riktigt virtuosa bandet där alla blev stjärnor av egen kraft. Utöver de nämnda även Teddy Wilson och Gene Krupa. Samma sak med Artie Shaw där Buddy Rich, Frank Sinatra, Lena Horne, Mel Tormé och Billie Holiday stack ut extra som nya fynd.

 

Tyvärr är denna musik lite övergiven idag. Visst, hifi-kvaliteten är inte den högsta men många av albumen låter förvånansvärt bra. Musik med Artie Shaw (RCA/Blue Bird) och med Benny Goodmans Quartet och Sextet (Columbia) är guld i mina öron med ett sväng som är oöverträffat.

 

777B00E2-9D4C-4B7A-A473-1A8B91C143B9.jpeg

 

C1E9245F-E2E3-40DC-A190-7F2BC36C41CB.jpeg

 

 

Link to comment
Share on other sites

Just Audio Note kommer jag ihåg från en mässa på Sheraton för några år sedan. De spelade sina Ongaku 300B steg samt AN-E högtalare. Det systemet hade jag velat lägga vantarna på, men dessvärre i en prisklass jag inte är beredd att slanta upp ...

 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-05-14 at 22:30, Apexorca said:

Allt annat, till och med, @Amatören's system är lilleputt-HiFi jämfört med detta :winking:

Så är det nog (sa han avundsjukt!):openmouth: Inslaget visar en man som insett membranareans betydelse för en fullödig upplevelse! Fantastiskt system!

Hade jag bara haft ett tillräckligt stort rum...:think:

Men jag tröstar mig med att jag har både 18" och 21" baselement i mina riggar...

Link to comment
Share on other sites

On 2021-05-17 at 20:51, triomio said:

Mer om skivspelare

Vet inte vem det var som "släpade sig igenom" den där, men han var ju blygsam och ödmjuk som så många amerikaner är! :D 

"Belt drive turntables suck"... Jorå, serru.. Det är precis därför man säljer 99,5% skivpelare med remdrift eller vad han hävdade!

 

Med det sagt tyckte jag det var rätt coola grejer! Den med vinkelväxel nere vid golvet och en momentumvikt på säkert 50Kg var ju rätt häftig!

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, triomio said:

Är det någon som har eller har haft någon sådan?

Bara nästan. Den hamnade hos en kompis där den fortfarande spelar sedan 20 år eller något ditåt. Jag har hört nyare modellerna Simplex och Amadeus som finns i lokala butiken. De låter utmärkt då som nu men kräver som alla skivspelare/tonarmar bra matchning. Jag vill minnas butiken tycker Dynavectors pickuper spelar bra med med Well Tempered Lab-spelarna. 

Link to comment
Share on other sites

Den när dom besöker Fabio Lanzoni år 2003 i Los Angeles och kollar in hans stereo, men även i gästrummet där gästerna som brukade vara hans föräldrar fick nöja sig med "skräpet!" som dom sa på endast 850.000 dollar från Martin Logan har jag för mig det var... En del Transparent och Krell också givetvis :D

 

Det avsnittet finns nog fortfarande på Discovery + men man måste ha ett konto där nånting, men andra avsnittet när han besöker Sverige ligger nog fortfarande uppe gratis på sidan som man kan se utloggad... tror jag iaf :)

 

Det kan man ju kolla på om man vill, om det tex regnar ute nån dag, och man inte vill gå ut o plaska med sina sneakers i alla vattenpölar...

 

Ha så kul! Det var dom enda tipsen jag hade att bjuda på just nu tror jag... Kanske nån mer... Ska bara komma på nån annan först :D

 

Mvh

Link to comment
Share on other sites

On 2021-05-26 at 13:30, triomio said:

Hur man optimerar sin tonarmsinställning genom att använda sina öron.

Det han säger är precis anledningen varför man ska skippa mallar vid pu/tonarmsinställning.

De duger för grovinställning, men eftersom varje enskilt exemplar av pu och tonarm är unika så kan man inte förlita sig på mallar.

Om man sedan använder direktmätning eller sina öron kan kvitta. Jag föredrar både och.

 

Ps. att ställa in nåltryck med lutande tonarm är inte att rekommendera.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
40 minutes ago, triomio said:

:warning:Ett litet tweak bara, om du inte drar dig för att borra hål i golvet :warning:

 

Jobbigt när man ska justera högtalarna, kanske bättre att ta fram sticksågen på en gång:smash:

Finns ju även en risk för otrevliga överraskningar om man har vattenburen golvvärme:D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...