Jump to content

Hur lyssnar du?


Transient Design

Recommended Posts

Jag betonar också skillnaden mellan utvärderingsläge och lyssningsläge när jag spelar. Utvärdering t.ex. då ny detalj inlemmas i systemet från kontaktbyte i det lilla, till de större stegen som musikstreamer/usb reclocker på senare tid. När detta utvärdringsläge är avslutat skall slutresultatet bara resultera i oförbehållsam musiknjutning, inget annat. Inga hangups alls utan ren musikflow är målet. "Burkarna" blir då helt ointressanta och förlorar sitt värde för uppmärksamhet och fokus.

Funktion har då blivit en självklarhet och tekniska egenskaper egentligen detsamma.

Det är som att spela piano, att om man koncenterar sig på varje enskild rörelse istället för att en tanke föder en ton så är man lost i konsertläge. Utförandet skall då sitta i muskelminnet efter intensiv träning, och ersättas av den musikaliska känslan så uttryckte sig  ungefär Käbi Laretei om processen.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Jag har sagt detta förut och säger det gärna igen. Min tanke med denna tråd är ju på intet sätt att se ner på någon annan utan tvärt om, att själv reflektera över vem man är och att andra har rätt att se det på ett helt annat sätt. Vi är alla olika och därför tycker vi ofta att samma saker låter helt olika. Det är inte rätt och fel utan en smaksak. "Problemet" i mina ögon är snarare det att det finns testare som anser att de ser den enda sanningen och de som inte tycker som de har fel. Och om man gör tester för en tidning så måste man först förstå att det inte finns säkra rätt och fel utan tycke och smak (och matchning och anpassning osv) . Självinsikt blir liksom ett krav om man ska kunna rekommendera en produkt till andra. Man kan ju försöka att helt objektivt lista alla parametrar hur noga som helt men så snart ett betyg ska skrivas så är det ändå den personliga smaken som kommer att bestämma. Och det är helt OK! Bara man förstår väl att det är just denna persons smak och inget annat. Och om man då inte vet om exakt vad denna person föredrar i smak så säger en test absolut ingenting.... Testvinnare i grupptester är ju kul men kanske inte alls stämmer med mina lyssningsintryck? 

 

Och så till sist en liten detalj om detta med musik: Jo, jag tycker också att musiken ska vara hela poängen. Har man sin anläggningen för att lyssna på musik, eller har man musik för att lyssna på anläggningen? Det är väldigt olika saker. Men var och en blir ju glad på sitt vis. 

 

Jag tycker att man kan få en mycket härlig upplevelse av musik på en enkel anläggning. Jag hade själv i många år ett litet slutsteg från NAD för 2000kr och hembygda högtalare med 4" bredbandare. Och hembygd skivspelare i spånskiva. Klart det inte är perfekt! Men jag tyckte att det spelade musik så att jag kunde njuta av den. Och det var bra för mig och passade min budget som fattig student i Uppsala. 

 

Jag söker aldrig (nuförtiden...) efter perfektion. Jag tror (min åsikt) att perfektion inte finns. Man kan givetvis sträva dit om man vill och lägga stora summor för att komma lite, lite närmare. Jag vill inte ha neutralt ljud. Jag vill ha naturligt ljud. Och då accepterar jag stora färgningar (mycket mer än de flesta andra troligen) så länge det ger mig njutning och behållning. När skivor som inte är perfekt inspelade också låter levande och njutningsfullt då trivs jag. Jag lyssnar gärna i mono eller stenkakor även om det inte blir så ofta som jag skulle önska. Mest Jazz och Blues (innan 1959) och gärna med små rörförstärkare i single ended då de har så underbar klang. Jag gillar distorsion om den är av rätt sort eftersom den i mina öron bidrar med något positivt. En förstärkare med noll distortion låter i min öron helt dött. Det bästa jag någonsin hört är nog jättesystemet Silbaton i Munchen med högtalare från tidigt 30-tal och förstärkare på ca 1 W som spelar musik på ett sätt som helt golvade mig (och vänner att börja gråta). Men vissa andra tyckte nog det var det knäppaste de hört. Och så kan det vara. Vi får tycka helt olika. 

Link to comment
Share on other sites

Kul tråd. Tack för att ni delar med er av era synpunkter, det är lärorikt.

För egen del besökte jag huvudkontoret hos Linn i Glasgow för många år sedan. I deras reception fanns det förstås en av deras anläggningar och jag minns så väl att den spelade så avslappnat. Det var bara musik, helt utan ansträngning. Påminde om när man kör en stor bil med en rejäl motor, bekvämt och avslappnat även när man kör fort. 

Den känslan har jag svårt att få till hemma, tyvärr. 

Link to comment
Share on other sites

On 2021-02-01 at 12:46, Transient Design said:

Jag tror (min åsikt) att perfektion inte finns.

Intressant tanke, att det perfekta är en vision. Kanske lite tragiskt om man aldrig får bli nöjd, men det ligger mycket i att när visionen blir verklighet sjunker drivkraften.

Helt klart är i alla fall att det perfekta åtminstone är ett subjektivt mål. Det kan därför finnas många perfekt, de kan vara individuella, och de kan ändra sig med tid och insikt.

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, calle_jr said:

Intressant tanke, att det perfekta är en vision.

Det ligger i definitionen av en vision som handlar om en riktning till skillnad från ett mål som är något som är tänkt att nås med hjälp av en t ex en strategi och handlingsplan. Visionen hjälper till att rikta målen i rätt riktning. Visionen kan förvisso omvandlas till ett mål men då är det ingen vision längre. Då är det dags att staka ut en ny riktning, nya mål, strategi och handlingsplan.

 

Exempel på vision: 0 döda i trafiken. Mål: Minska antal trafikdödade nästa år med 10%. Strategi: Kommunikation, politikerpåverkan Handlingsplan: Sänka hastigheten med 10 km på 3-siffriga vägnummer.

Link to comment
Share on other sites

Vad är "perfekt" när det kommer till ljudåtergivning? Ett perfekt rum, existerar det? Finns ett perfekt vin? En perfekt kvinna? 

 

Man kan ju tycka att en förstärkare med noll distorsion borde vara idealet men de gånger jag har lyssnat på sådana konstruktioner så har de lämnat mig helt kall. Jag är av tron att "rätt" mängd och sorts distortion behövs för att ge en musikalisk upplevelse. Därav så strävar jag inte längre efter perfekt ljud. 

 

Faktum är att jag knappast alls länge "lyssnar" på ljudet när jag går på mässor utomlands. Snarare så känner jag efter om musiken de spelar påverkar mig / berör på ett djupare plan. Och mycket få system gör just detta. Det är till och med så att stora dyra system ofta lämnar mig helt ointresserad och små system från ibland udda tillverkare har mycket lättare att tilltala mig. Jag gissar på att det är komplexiteten som drabbar musiken negativt? 

 

Sedan är det givetvis så att det i mina ögon och öron finns bättre och sämre. Men bara för att en apparat låter jätteupplöst och är dyr innebär inte alls att den låter "roligt" i mina öron. Det verkar också vara så att ju större ett slutsteg är ju sämre verkar de ofta låta kan jag tycka. Konstigt kan man ju tycka men jag gissar på att antalet komponenter i ett steg stiger med prislappen? KISS är för mig ett bra mål: Keep It Simple Stupid! :-) 

Link to comment
Share on other sites

Hm, jag har börjat inse att jag tycker att det är just roligt när det låter klart och transparent. 

Jag har insett att för min del är ”ett visst sound” från apparaturen inte alls intressant.

Förr hade jag ingen annan ”agenda” än att ostrukturerat jaga ”någonting bättre”.

Såhär i efterhand känns det väldigt ostrukturerat.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Hifi_Perrra said:

Jag är mobil-nörden som vill lyssna på hi-end i telefonen tror jag.. :)

Ja, alltså, allvarligt talat så är tanken inte alls dum. Åtminstone inte som jag ser på saken.
Jag har själv ofta tänkt: Tänk vad bra om jag slapp alla stora, tunga, dyra saker. Tänk om jag kunde undvika den där "apparat-tronen" där framför mig. Tänk om jag slapp sitta i en stol i en viss exakt position framför ett par jättestora högtalare som också de har en noggrant utprovad exakt position i rummet.
Tänk om jag slapp vara beroende av allt detta och kunde fokusera enbart på musiklyssningen. 

Tänk om det fanns någon BETYDLIGT smartare lösning än denna kostbara och tillkrånglade.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har gått igenom olika stadier som radats upp. Jag växlar mycket mellan casual lyssnande (Homepod mini när man sitter i hemmakontoret, Sonos One i köket när jag pysslar där) och detaljstuderande med hörlurar som efter bara några minuter brukar övergå i att bara njuta. Brukar växla vildsint mellan genrer när jag lyssnar. En annan skillnad är att jag oftast kör streaming på dom trådlösa högtalarna men övervägande Roon när jag kör hörlurar.

 

Det som jag kallar för casual lyssnande har blivit successivt viktigare för mig med tiden. Jag är ingen radiomänniska men vill gärna ha musik på i bakgrunden och då själv bestämma vad jag ska lyssna på.

 

Har förgäves försökt lyssna in mig på rör-soundet men hittar ingen skillnad med den utrustningen jag har så jag är tydligen ingen uppskattare av högupplöst?

 

En stor del av min musikupplevelse är också teknikintresse. Jag gillar att koppla in och ur saker och lyssna efter skillnader.

Link to comment
Share on other sites

On 2021-02-01 at 12:46, Transient Design said:

Jag söker aldrig (nuförtiden...) efter perfektion. Jag tror (min åsikt) att perfektion inte finns. 

 

Håller helt med dig. Det gjorde även Salvador Dali. :-)

 

 

Have no fear of perfection - you'll never reach it.

Salvador Dali

 

Därför är njutning och skönhet något jag söker efter. Vad det sen betyder är ju subjektivt. Jag älskar t ex upplösning och inblick i inspelningen. Jag vill ha energi och spänning, när musiken har det, och lugn och förundran när jag spelar sådant. Alltså inte samma sak hela tiden. Musiken måste få ha sitt uttryck, kallt och hårt, eller varmt och mumsigt. Det är det svåra att få till tycker jag.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Strmbrg said:

Ja, alltså, allvarligt talat så är tanken inte alls dum. Åtminstone inte som jag ser på saken.
Jag har själv ofta tänkt: Tänk vad bra om jag slapp alla stora, tunga, dyra saker. Tänk om jag kunde undvika den där "apparat-tronen" där framför mig. Tänk om jag slapp sitta i en stol i en viss exakt position framför ett par jättestora högtalare som också de har en noggrant utprovad exakt position i rummet.
Tänk om jag slapp vara beroende av allt detta och kunde fokusera enbart på musiklyssningen. 

Tänk om det fanns någon BETYDLIGT smartare lösning än denna kostbara och tillkrånglade.

 

Dessutom är det väldigt ofta mycket billigare än en stereo och man löser ju själva biten med musiklyssnandet bara genom att sätta lurarna på huvudet och starta telefonen. Sen har ju telefoner idag en massa inställningar och köper man en dac till också så blir det väl ännu bättre. Efter det kan man ju lyssna på lite olika musiktjänster om man vill från 07 på morgonen till 23 när man går o lägger sig.. Mycket smidigt, tex Vinylgodis som också har en egen app :) Ett plus är också att man kan bli stormrik i bästa fall om man dessutom säljer stereon och kan satsa fullt ut på exklusiva mycket välljudande hi-end hörlurar. Hörlurar tar heller ingen plats på det sättet som mycket annat, och man kan också hänga dom på väggen om man vill ha många av dom, eller gömma dom i ett skåp eller varför inte ett glas-skåp där man kan beskåda dom likt som på ett museum. Ingen som klagar heller på att man spelar för högt :)

Link to comment
Share on other sites

Problemet med telefon och lurar är att det låter lite ”sådär”. Åtminstone enligt min erfarenhet. Inte ens min Stax-lur-anläggning kommer i närheten av högtalaranläggningen vad gäller klarhet.

Så, jag lär nog sitta kvar här i min fåtölj i det speciella lyssningsrummet ett bra tag till innan någon smartare och smidigare men minst lika tillfredsställande lösning dyker upp.

Link to comment
Share on other sites

Beror nog en del på vilken telefon.. och vad man jämför med :) Det finns mindre bra telefoner och så finns det dom bättre. Jag upplevde ett enormt lyft när jag bytte min Galaxy S6 till en basic Galaxy A41 nu senast..  Men, men, det får man helt enkelt testa sig fram till vad som passar en själv :)

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Hifi_Perrra said:

Jag är mobil-nörden som vill lyssna på hi-end i telefonen tror jag.. :)

Bra! Ännu en kategori som jag missat! Hörlurar. Jag känner ju till kunder som har 18 par (dyra) hörlurar och tycker att allt låter bättre i dem (bredband ni vet... :grin:) men det finns också de som avskyr hur ljudet liksom spelas upp "mitt i huvet" istället för framför. Vanesak gissar jag? Men helt klart att ett par bra lurar för några tusen och en schysst DAC med hörlursutgång ger otroligt mycket för pengarna! (Se hur snyggt jag undviker att här rekommendera grejer jag säljer! Fast det inte är lätt... ). 

 

En gammal "sanning" är att ett par hörlurar för 5000kr låter som ett par högtalare för 50 000kr. Vilket nog ännu stämmer rätt väl. Och en hörlur kan spela från 2 Hz till 50 000 med ett enda element med bra dynamik och låg distortion. Med rätt grejer (behöver ju inte alls vara dyra för att låta bra, jag vet att jag säljer massor av sådana grejer till butiker i Sverige just nu då "alla" jobbar hemma.), gärna balanserad drivning och en OK USB-DAC kan man för under 10 000kr totalt få en klart högupplöst anläggning som inte ens tar mer plats än en bok på bordet / kontoret / sängbordet osv. Perfekt även för att dränka kollegors oväsen på kontoret, barnens skrik hemma eller allmänt oväsen om man bor mitt i stan. 

 

Att spela från telefon låter jag vara osagt... Det måste vara en yngre generation gissar jag? Men säkert att det går med rätt app (som klarar högupplöst) kopplad med kabel till en extern bärbar DAC (jag säljer ju alternativ från 1700kr till 12 000kr gjorda för att koppla till just telefoner...) att få ett mycket bra ljud för den som tycker att detta är smidigt att ha hela systemet i fickan. 

 

Själv lyssnar jag bara via telefonen när jag flyger långt med brusreducerande lurar. Men det blir ju inte så ofta just nu pga Corona. 

Link to comment
Share on other sites

Jo, jag lyssnar ju på en massproducerad Samsung Galaxy utan dac. Jag vet inte hur många ingenjörer det sitter på Samsungs avdelningar o plockar fram deras ljud.. Men det är väl några stycken.. Och jag är imponerad av hur dom har lyckats med ljudbiten. Skulle en gubbe sitta o ta fram en liknande lösning i Sverige så hade man väl fått be Minja om hjälp och då hade det säkert dragit iväg.. Så Samsung var nog ändå den mest prisvärda lösningen jag kunde komma på ur ett ekonomiskt perspektiv om man säger så. Jag brukar köra mina Sennheiser HD-820 samt mina B&W P9 Signature bland annat, till denna mobil, och det fungerar kanon tycker jag, och då har jag ändå en del erfarenhet av hifi genom åren som tex mina äldre hifi-köp, Guarneri Memento, Cremona M, Audio Physic Scorpio 2, Magnepan MG-1.7 Classic, ML Theos, Dynaudio Contour S3.4LE osv osv + en del Krell, Bladelius mm.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, dlundh said:

Jag växlar mycket mellan casual lyssnande

Jag är nog lite inne på samma spår. I perioder är jag väldigt inne i fokuserat lyssnande, dvs sitta och njuta i sweetspot dagarna i ända. Annars har jag musiken spelandes i bakgrunden eller så står anläggningen helt orörd när andra intressen väger tyngre. Då jag återfår intresset och slår på anläggningen efter en tid i träda, slås jag av hur otroligt bra ljud man har. Vilket man inte reflekterar över om man lyssnar på den dagligen över en längre tid. Även detta med fint ljud blir ju tråkigt nog en vanesak med tiden. Till slut känns det som att man har nått upp till High End sfären, vilket har vart som ett drivande mål för mig. Visserligen klassas dessa mina pryttlar som instegsgrejor på High End trappan, men oj vilka fina instegsgrejor sen. Jag har svårt att motivera mig till att kliva upp till nästa nivå.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...