Jump to content

Upprop! Finns det Audiofiler här?


Apexorca

Recommended Posts

Jag är en Passionerad Musikälskare. För mig är musik konst, Jag vill göra konsten så mycket rättvisa jag kan(Audiofil)

Jag tycker musiken är värd det och musikerna(konstnärerna).

 

Någon beskrev. Musik är när själarna kommunicerar med varandra. 

 

Citat Calm

"När du gör ett anslag på pianot så skall du redan ha föreställt dig hur det skall låta. Börjar du fundera på tekniken är du lost och samma sak är det med systemet. Det skall vara en förmedlare av en musikalisk tanke som går från kompositören via musikerna till din hjärna, medvetande och känsla. Börjar du analysera ljudåtergivningen blir det fel" Bra liknelse:thumbsup:

 

Ju mer defekter man har i systemet desto svårare får närvaron i musiken, Alla stora musiker lever på sin unika signatur för dem är det nummer ett.

Det finns en oändlig ström av olika musik och det är en  del av fascinationen med musik man får hela tiden nya intryck oförutsägbara och äventyrliga som det skall vara.

Jag är obeskrivligt nyfiken på ljud, Jag är nyfiken på det mesta i musikväg, Jag tipsade Om Arvo Pärt Miserere Sara was Ninety years old för ett tag sedan 25 minuter Handtrumma inspelad i kyrka jag vet inte om någon orkade lyssna igenom den, Men För mig är musik inte framåt i tid eller bakåt i tid utan här och nu! Därför försvinner drömmarna och minnena man är här och nu! Det kontemplativa försänker oss i ett lugnt avslappnad tillstånd 

Jag använder musiken för att vara närvarande i nuet genialiskt:smile:

 

Vem gillar inte Transparens! Vem köper en bil utan vindrutetorkare:grinsmilingeyes:

 

Jag hade 72.200 lyssningsminuter på spotify! Jag kan inte ta med mig stereon vart jag vill! Upptäckte 349 nya artister under 2020. Lyssnade på 781 olika genre. Jag tillhör 0,5 procent i toppen på spotifypyramiden. Lyssnade på 2662 olika artister i år! Då är inte stereon och tidalkontot medräknat eller youtube.   

Link to comment
Share on other sites

Oj! Kan man få reda på hur mycket och på vad man har lyssnat? Det visste jag inte. Kanske inte så intressant för mig personligen, men kul på sitt sätt kanske.
Någon nämnde rastlöshet. Rastlös kan jag också bli. Men jag försöker undvika det. "Sweetspot" sitter jag alltid i. Att ha musik på och samtidigt pyssla med annat är inte riktigt min grej. 
Min rastlöshet handlar främst om att jag har lite svårt ibland att stänga av. Det är ofta som jag kommer på saker - om vad sjutton som helst - när jag sitter där och lyssnar. Helt plötsligt vill jag kanske veta vilket år Mannerheim avled, eller omsättningen på något företag...
Det där övar jag mig på att sluta upp med. Det går halvbra. 
Många berättar om sina känslomässiga reaktioner på musik. För egen del tror jag inte att det uppstår så mycket känslor. Inte om vi avser sådant som gåshud, tårar och slikt i alla fall. Jag har nog en ganska "torr och nykter" relation till musik. Dock kan jag ofta gå och gnol-tänka om och om igen på någon passage i Mahlers symfonier, en Bob Marley-låt eller Schönbergs pianokonsert eller så.
 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Strmbrg said:

Oj! Kan man få reda på hur mycket och på vad man har lyssnat?

Om din anläggning innefattar "scrobbling" (automatisk registrering av uppspelad musik) hos t.ex. last.fm så presenterar ditt konto där en översikt:

99A72F22-F8F4-4D25-A96A-482E7B5346CB.thumb.png.f3afbb4102e20805a134b2da8a4a3ade.png

 

Jag är rätt säker att Roon scrobblar men hittar inte inställningen för att ange kontot längre... 😳

 

 

Ah! Hittade det, det är under din profil, på Översiktsidan:

BA13E866-CDAB-4656-9557-92BF27FA68D7.thumb.jpeg.cea5b1f877cebe4c9e6b3dd30c66d6fa.jpeg

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Terminator said:

 

 

Dock vill jag lyfta fram att jag bara lyssnar på musik jag gillar, eller hoppas gilla eller kanske bara är nyfiken på men ibland så kan det även smyga sig in en inspelning jag hört ska ha "bra ljud" och därför är jag nyfiken att lyssna på den. Men om jag inte gillar musiken på den sistnämnda så brukar jag stänga av illa kvickt. 

 

Håller med. På mässor kan man förledas at köpa en platta "demomusik" som låter bra men är dödstråkig som jag aldrig lyssnar på sedan- Jag lyssnar på massa gammal 80-tals musik som låter kass men som jag älskar.

Link to comment
Share on other sites

Säger som Calm ”Målet är musiken, hifi är medlet” er vel egentligen inte sååå intresserad av tekniken, förutom va den presterar...ljudet, kvalitet/bruker vänligheten & designet er parametre som brukar gå igen vid val av va som får permanent uppehåldtillstånd  :think: :smile:

 

så audiofil?, tja, kanske!?

 

mvh

Link to comment
Share on other sites

55 minutes ago, Daniel said:

 

Motorn är väl något fetare i den luftburna. :-) Här är mitt bidrag!

 

Spitfire.thumb.jpg.cdf2b090c7a9b273a703e39ed5e5a474.jpg

 

Som audiofil noterar jag först och främst din fina Walkman. Därefter börjar jag spekulera om vilka högtalare du har. Det står ett modellflygplan i vägen förresten, om du inte märkt det. :grinsmilingeyes:

 

Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, Ranefjord said:

 

Som audiofil noterar jag först och främst din fina Walkman. Därefter börjar jag spekulera om vilka högtalare du har. Det står ett modellflygplan i vägen förresten, om du inte märkt det. :grinsmilingeyes:

 

 

Opps! Då måste jag avslöja min COVID-arbetsplats. Som har växt fram lite organiskt det senaste året.  

 

Det är ett par ProAc Response 1SC från sent 90-tal. Den serien berörde mig på ett positivt sätt, lite som första gången jag hörde en LP12 på 8o-talet. Alltså klassiska ögonblick då jag gick lite djupare i audiofilandet och musikälskandet. Det är förövrigt två saker som för mig går hand i hand och omöjligt att dela upp i antingen musiken eller apparaterna. Mitt hifi-intresse handlar om att göra min skivsamling större och min musikuppskattning bredare. 

 

Arbetsplatsstereon består alltså av en MOON ACE som är kopplad till min ROON och ovan nämnda högtalare. Jag hade även ett par Response 2.5 på 90/00-talet. Dessvärre får jag inte plats med en LP12 från 84. ;-) 

 

 

 

Skrivbordet.thumb.jpg.8a85b884f66028e8e47446969be7e4a5.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Jag kallar mig gärna audiofil och det stämmer nog om man ser till hur mycket jag läser om hifi.

Men jag ser mig också som musikälskare, kanske med förhinder. För jag har ingen stor skivsamling, det skulle inte passa med mitt lyssnande. Istället försöker jag tränga ner i ett verk genom att lyssna på det massor av gånger. Jag menar massor. Jag funderar ofta på om mina grannar tycker att jag är enkelspårig och nördig, en simpel själ som lyssnar på samma sak hela tiden. Men i själva verket sitter jag och gräver.

Det ger mig mycket att kunna "förstå" ett musikstycke. En synnerligen delikat "slaggprodukt" av mitt hifi-intresse.

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Govinda said:

hade 72.200 lyssningsminuter på spotify! Jag kan inte ta med mig stereon vart jag vill! Upptäckte 349 nya artister under 2020. Lyssnade på 781 olika genre. Jag tillhör 0,5 procent i toppen på spotifypyramiden. Lyssnade på 2662 olika artister i år! Då är inte stereon och tidalkontot medräknat eller youtube.   

Det känns som något som hade passat i Guiness rekordbok!

 

Imponerande och samtidigt galet!

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Apexorca said:

Varför gillar jag välljud och lagrad musik uppspelad på ett bra sätt och vad fyller det då för funktion? Varför får jag en kick av bättre ljud när jag känner igen låten jag gillar lika bra på en sämre anläggning. Jo, för att jag kommer närmre instrumenten och får en bättre ljudupplevelse som är mer verklig i tilläg till det musikaliska. Jag tycker verkligen det ingår i musiken.

Exakt så. Det är vad jag skulle kunna kalla en musikälskares skäl. Jag tycker du är en riktig musikälskare.

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker nog finns ett gemensamt intresse i musik som för oss samman och är grundläggande för vår hobby. Men  god musik förutsätter egentligen tre olika faktorer skall ensamma eller tillsammans samverka. Det handlar i grunden om god komposition, gott musikalisk utförande och gott framförande. Skillnaden mellan de två senare är att utförandet är själva det musikaliska hantverket medan framförandet handlar om scen eller medialisering. Idealet är naturligtvis att alla tre är på toppnivå. Men jag kan tänka mig att om det brister i de två första stegen så blir det sista steget inte avgörande oavsett hur bra det än är. Dvs dålig musik eller utförandet kan inte kompenseras hur väl än framförandet är görs på scen/lokal eller medialt återgivet. Men det gäller också att hur väl musiken än är komponerad och utförd så kan själva den musikaliska intentionen gå förlorad om den framförs på scen/lokal eller medialiserad i ett sammanhang som inte förmår att presentera t.ex. klanger, över- eller undertoner om detta är en viktig förståelse för verkets intension eller helhet. 

Om t.ex. en basgång är betydelsefull för takten och djupet så blir det platt om den inte kan återges någorlunda korrekt och i vart fall så att den kan uppfattas. Under historiens gång har tekniken förfinats från Edisons fonograf som egentligen var avsedd för tal som en diktafon till dagens highend-system. Vissa instrument var exeptionellt svåra att återge t.ex. just kontrabas som var anledningen till att man tog bort stråken i jazzsammanhang och takten kunde markeras tydligare eller cymbalen som taktgivare som kräver någon form av grundläggande upplösning för att inte bara låta platt och grötig. Dynamik är också en sådan faktor som vi kan uppfatta olika beroende på medialisering och återgivning i systemet. Dramatik i musiken kan gå helt förlorad om inte den kan återges någorlunda korrekt.

 

Vad jag menar att musikaliska upplevelser fullt ut är beroende att alla delar fungerar, eftersom de så intimt hör ihop. Sedan kan alltid precisionen diskuteras, men grunden måste alltid finnas med i alla delar oavsett. Annars blir inte den musikaliska upplevelsen densamma och haltande.

 

Calm

Link to comment
Share on other sites

Man kan vara musikälskare, audiofil eller bådadera. Man behöver inte skämmas oavsett var man hamnar men audiofil är man om man bryr sig om ljudkvaliteten oavsett om man är musikälskare eller ej. Jag tror att en del drar sig för att kalla sig för audiofil pga att det finns sådana som inte nödvändigtvis är musikälskare som bryr sig om ljudkvaliteten. Att de är konstiga håller jag inte riktigt med om oavsett om de tror på allehanda magi eller är intresserade av ljudeffekter eller mest filmljud. Det finns också mängder med musikintresserade som inte bryr sig om ljudkvalitet och det är rätt vanligt bland musiker t.ex.

 

Mitt förslag är att de som inte vill kalla sig audiofiler men är intresserade av ljudkvalitet och inte vill bli förknippade med dem som inte är överdrivet musikintresserade att kalla sig "audiofil och musikälskare" så är det väl inga problem?

 

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, MatsT said:

så är det väl inga problem?

Folk får kalla sig vad de vill men jag vill inte kalla mig audiofil. Jag tycker inte att det stämmer för min personliga del. Jag drivs inte av min hifi. Det är ett viktigt instrument och jag vill förstå lite hur det fungera för att minimera felaktiga eller onödiga köp som bara baseras på allmänt tyckande och annonstexter. En viktig källa för den kunskapsinhämtning är bl a du. 
 

Jag resonerar på samma sätt när det gäller t ex trädgårdsodling. Jag vill förstå hur man bygger upp sin jord för att få bäst odlingsresultat men det är inte det som är intresset. Det är grödan jag är intresserad av.

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker att det är lite synd att ordet audiofil har kommit att förknippas med något lite fult, skamset och nördigt.

 

En person som intresserat sig för vin och kanske även titulerar sig sommelier stoltserar ju gärna med detta.

 

De skulle till exempel aldrig säga - "Jag är inte intresserad av druvorna, vinet, jordmånen och lagringsmetoden, jag vill bara dricka vin och bli full!".

 

Eller? blev det fel nu? .... :blush: Stämmer inte liknelsen riktigt?

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Daniel said:

Jag tycker att det är lite synd att ordet audiofil har kommit att förknippas med något lite fult, skamset och nördigt.

 

Håller med, och jag tror att det också var @Apexorca's ursprungstanke med tråden.

 

Jag tänker ju att det har med ordet i sig att göra, det finns en massa andra begrepp som slutar på "fil" som inte är förknippade med positiva saker. kanske skulle vi kalla oss "audioelier", eller som någon sa för ett tag sedan, "audiofools".

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Daniel said:

Jag tycker att det är lite synd att ordet audiofil har kommit att förknippas med något lite fult, skamset och nördigt.

 

En person som intresserat sig för vin och kanske även titulerar sig sommelier stoltserar ju gärna med detta.

 

De skulle till exempel aldrig säga - "Jag är inte intresserad av druvorna, vinet, jordmånen och lagringsmetoden, jag vill bara dricka vin och bli full!".

 

Eller? blev det fel nu? .... :blush: Stämmer inte liknelsen riktigt?

 

Det stämmer så klart klockrent @Daniel.  Hick! Jag håller med. Alkoholfil kanske är bättre än alkoholist. Audiolist kanske inte heller är helt bra, hoppas man inte är där. 

Lite syftet med denna tråd är att vi skall vara stolta med att vi är audiofiler. Den nyktra utövningen av reproducerad musik.

 

För mig ingår musik i begreppet audiofil. Engelska wikipedia håller med mig om det.:winking:  Men om man vill dela upp det i audiofil OCH musikälskare går väl det bra. Men det antyder at audiofil inte har med musik att göra så mycket och det tycker jag det har. 

"An audiophile is a person who is enthusiastic about high-fidelity sound reproduction.[1] An audiophile seeks to reproduce the sound of a live musical performance, typically in a room with good acoustics. It is widely agreed that reaching this goal is very difficult and that even the best-regarded recording and playback systems rarely, if ever, achieve it.[2][3]

Audiophile values may be applied at all stages of music reproduction: the initial audio recording, the production process, and the playback, which is usually in a home setting. In general, the values of an audiophile are seen to be antithetical to the growing popularity of more convenient but lower quality music, especially lossy digital file types like MP3, lower definition streaming services, and inexpensive headphones.[4]"

Detta är ju skrämmande/underbart likt det vi diskuterar från alla håll och kanter på detta forum. 

Det är väl därför vi snackar "Loudness war" där vissa söker på appar där olika album rankas med tanke på dynamik, akustik, högtalarplaceringar mm, mm. Kan man komma undan en audifildiagnos hos psykologen om man håller på med detta? Knappast! :sunglasses: Dynamic Range DB.

 

Jag ser detta som något att vara stolt över. Man bryr sig så mycket om en konstform och kulturuttryck att man inte bara startar musiken, man letar massvis av vägar för att göra kulturen och denna konstform rättvisa. Vi är ju kulturarbetare av rang. 

 

När jag läser i många inlägg så tycker jag nog man kan säga att de flesta gillar musiken och att därigenom ser man behovet av tekniken för att göra musiken rättvisa. Bara stereoprylarna utan musik blir meningslöst. Det är själva den reproducerade musikprestationen som tekniken ger oss som är intressant i grunden. Några extra ringar på vattnet kan ju detta ge men musiken är kärnan. För mig är detta absolut audiofili. 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

Det finns ju också två  kusiner till audiofilen, nämligen diskofilen och teknofilen.

Enligt definition så är diskofilen = skivsamlare och det har en klar koppling till musikintresset, men även så teknofilen= person som älskar teknik och i synnerhet datorer, här är även kopplingen klar.

Allt är väl arter av nörderi?:think::grin: Men idag har väl ändå nörden blivit både idol och hjälte.:thumbsup:

 

Calm

 

Link to comment
Share on other sites

Bra @calm.

Audiofilen är således en stereotyp som inte är helt stereotyp. :grinsmilingeyes: Det kan luta olika mycket åt tex teknikintresse i prylarna, akustik, ström eller musik och andra olika delar som finns med och säkert variera över tid beroende på var man är i sitt audiofilliv. Det är tydligt att fokus på prylar och ljudkaraktär ändras under resans gång. 

Det finns undergrupper av audiofiler med lite olika fokus i intresset. Målet med att få den lagrade musiken återges bra är gemensamt. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, calm said:

Det finns ju också två  kusiner till audiofilen, nämligen diskofilen och teknofilen.

Då kan vi enas om att vi ”alla" är besläktade med audiofilen på något vis och att @Apexorca har fått svar på sin fråga/fundering, eller?

Själv har jag nog en del i alla typer av benämningar, mer eller mindre iaf, så audiofil blir en bra sammanfattning av mitt nörderi och som jag ser det så kan jag vara stolt över att ha en titel/benämning på ”sjukdomen":winking:

 

/byZan

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, byZan said:

Själv har jag nog en del i alla typer av benämningar, mer eller mindre iaf, så audiofil blir en bra sammanfattning av mitt nörderi och som jag ser det så kan jag vara stolt över att ha en titel/benämning på ”sjukdomen":winking:

 

Samma här, vi får hoppas att de inte hittar ett botemedel och vaccin mot den här sjukan dock...  :grimacing:

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, Daniel said:

Jag tycker att det är lite synd att ordet audiofil har kommit att förknippas med något lite fult, skamset och nördigt.

Jag hade anledning att kolla in YG Acoustics hemsida och såg att de, under kundsystem, benämnde t ex en av kunderna med epitetet audiofil (typ "Thailands mest seriösa audiofil") så jag kan inte låta bli att undra om begreppets ev. negativa innebörd skiftar jorden över. 

Link to comment
Share on other sites

Idag har jag städat. Alltså hifi-städat. Torkat av damm från alla prylar och därefter kopplat in och varit noga med att fasen hamnat rätt på alla apparater. Jag testar även en ny "plugin-order" i nätlisten för skojs skull, efter att ha läst lite på naimforumet igår. Gör det mig till audiofil? :grinsmilingeyes:

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, Terminator said:

Jag hade anledning att kolla in YG Acoustics hemsida och såg att de, under kundsystem, benämnde t ex en av kunderna med epitetet audiofil (typ "Thailands mest seriösa audiofil") så jag kan inte låta bli att undra om begreppets ev. negativa innebörd skiftar jorden över. 

Jag undrar då vad en oseriös Audiofil sysslar med:grinsmilingeyes:

Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, LPL said:

Jag undrar då vad en oseriös Audiofil sysslar med:grinsmilingeyes:

 

Jag har precis beställt tre skivor

  • Keith Jarrett - The Köln concert
  • Nick Drake - Family Tree
  • Joe Satriani - Shockware supernova

 

Det kanske inte gör mig till en oseriös audiofil, men kanske till en klumpig sådan. Jarrett-skivan tillhör mina favoriter. Har den redan, så varför beställa ett exemplar till? Tja... Efter allt för många glas vin på nyår lyckades jag dra en av skivorna rätt in i kanten på TV'n vilket tyvärr förstörde första spåret... sånt händer, men man blir deppig. Lite oseriös audiofil kanske...

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...