Jump to content

Rörglöd – En kärleksförklaring


Daniel

Recommended Posts

11 hours ago, Sammy said:

Det han menade mer var rör som är typ 40 år eller äldre

Då kan jag mer acceptera det. Men inte att just Telefunken skulle vara extra krävande i det avseendet. Viss inspelning kräver nog alla rör. Hur många timmar har jag aldrig klockat. Det behövs också en del tillvänjning. Allt som inte låter som förr behöver man vänjas vid.

Link to comment
Share on other sites

Jag skrev i ett tidigare inlägg att jag haft väldigt goda erfarenheter av Mazda ECC82/12au7 i mitt föresteg och i riaans MC-steg. Förr trodde jag att Mazda var rör tillverkade i Frankrike av Mazda. Det är heller inte fel. Vad jag inte visste då är att företaget var engelskt med samma ägarkopplingar som t ex Mullard och Brimar. Precis som med många andra rör tillverkades de i många fabriker och det är inte alldeles enkelt att ha koll var.

 

De flesta rör från 50-60-talen tillverkades för industrin, militären, forkning och för medicin teknik och det är dit de flesta rör gick. De togs inte fram för hifi-, radio eller TV-branschen i huvudsak. Det stora undantaget är faktiskt Telefunken som gjorde detta till sitt specialområde. Vi har haft tur att även andra tillverkares rör har audiofila kvaliteter även om detta inte varit tillverkarnas utgångspunkt.

 

Mazda är ett exempel på rör som jag tycker är mycket bra. Jag har "original" från både 50- och 60-talet som jag tror är tillverkade i Frankrike. Men de kan också vara tillverkade i Mullardfabriken eller hos Brimar. För lite sedan hittade jag ett par NOS Mazda ECC82 som med säkerhet är tillverkad hos RFT i forna DDR på 60-talet. Jag blev naturligtvis nyfiken och beställde ett par för ca 500:- (vilket är väldigt billigt i jämförelse med fransk- eller engelsktillverkade Mazda).

 

Jag tänker ungefär så här: Mazda hade väldigt gott rykte och varför förstöra det genom att äventyra ryktet genom att tillåta OEM-tillverkning av dålig kvalitet? Så här ser rören ut. 

 

Mazda RFT ECC82.jpg

 

Mazda ecc82 askar.jpg

 

En första reaktion är faktiskt askarna. Det här är ett rör som är tillverkat för användning inom audio. Det kan vara radio, TV, studio eller något liknande. En annan ledtråd ditåt är Thorns logga. Thorn var ett engelskt elektronikföretag med anor från 1920-talet som under en period sysslade med bl a hemelektronik via sitt brand Ferguson. Man startade även uthyrning av bl a TV, även i Sverige. Sedemera gick det upp i EMI...

 

Loggan BVA skvallrar också om att rören stod under kontroll av den engelska rörkartellen BVA (Brittish Vacumtube Association). Tillverkningen las ut hos RFT.

 

Mazda RFT ECC82 short plate.jpg

 

Det är ett rör med smooth and short plates (11mm. Normalt har Mazda medium long (14mm) plates. Hur påverkar detta ljudet? När man googlar om detta så spretar erfarenheterna en hel del. En del säger att korta låter kallare, andra att det beror på var och hur de används samt personlig smak. En allmän mening tycks vara att korta plates är mindre känsliga för mikrofoni. Jag har inte märkt detta själv men det är kanske så över tid(?)

 

Hur som helst låter dessa rör utmärkta i mitt MC-steg. Bra balans och mycket tysta (brusfria) vilket brukar vara ett adelsmärke hos Mazda. Jag har inte provat dem i mitt försteg men jag nöjer mig med att funkar bra i mitt MC-steg.

 

Jag köpte dem hos en spansk firma som du hittar på Ebay under radio-antigua. Utmärkt service och leverans som tog 10 dagar. Dessutom fantastiskt väldokumenterat testprotokoll med betydligt fler parametrar än vad jag bemästrar att tolka. Den högra tabellen är den viktigtaste för mig. De olika plattorna har ett börvärde på 10,5 mA och mäter 102 respektive 98 % av detta, alltså +/- 2%, vilket är utmärkt. Dessutom anges transkonduktansen som är viktig i en del applikationer. Dock inte hos mig vad jag kunnat utröna.

 

Mazda RFT ECC82 mätprotokoll.jpg

 

Fyndens tid är inte förbi... De hör rören klassar jag i den övre skalan av NOS-rör. Men OBS! de kan låta väldigt olika i olika applikationer. Det är svårt med generella sanningar kring rör.

Link to comment
Share on other sites

Fick ett till par gamla VT-99/6F8G rör idag, ifrån samma Radio-Antigua säljare i Spanien som @Bebop köpte sina Mazda rör ifrån. De här påminner utseendemässigt ganska mycket om Tung-Sol VT-99 får man väl säga, det är svårt att se in i dem, men av det lilla man ser av toppen ser det iaf lite annorlunda ut. Tung-Sol blev snabbt en av mina topp-3 favoriter, återstår att se hur dessa Sylvania kvalificerar sig.

 

ACtC-3eTqpUQaAWzv6hfhGrzpQJ66zWy-Ir9fv2z

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Det är alltid trevlig att få riktig post med frimärken...

 

Rörförpackning e88cc.jpg

 

Denna gång var det ett par rör från gamla Tesla-fabriken tillverkade 1983. Det rör sig om ett par E88CC. Men först några ord om Tesla som var ett Tjeckoslovakiskt företag. På nätets diverse forum kan man ibland läsa att Tesla är samma sak som JJ, vilket är helt fel. Det är olika fabriker, olika konstruktioner, olika material och olika människor inblandande. I slutet av 1990-talet gjorde Tesla bedömningen att rörens tid var över. Marknaden var full av NOS-rör och de såg ingen möjlighet att fortsätta. Inkromet från fabriken såldes till en kille som heter Jan Jorgo som startade företaget JJ. Fabrikerna som bl a tillverkade katoder, anoder och galler till Tesla-rören las dock ner för gott.

 

Det finns en liknande historia kring Jugoslaviska Ei som köpte Philips produktionsapparat men det betyder ju heller inte att Ei och Philips är samma sak. 

 

De rör jag köpt är som sagt ett par E88CC tillverkade 1983. De är från en batch som tillverkats och godkänts för militära bruk. Det framgår av vänstra röret med två korslagda knivar som betyder just det.

 

E88cc.jpg

 

Vanligare är att just E88CC har guldplätterade ben. Tesla tillverkade också sådana. Säljaren, en polack som jag har gott förtroende menar att dessa låter bättre än de guldplätterade Tesla han också har på lager. Jag går på hans ord. De låter alldeles utmärkt som utgångsrör i min dac där de spelare tillsammans med Telefunken ECC83 som ingångsrör. Om Teslas rör brukar sägas att det låter ungefär som Siemens med en mjuk fin ton och bra upplösning över registret. Det passar bra ihop med Telefunken som har en liten tuffare framtoning.

 

E88CC är den europeiska ekvivalenten av den amerikanska beteckningen 6922. Det finns också ett rör som heter 6DJ8 som amerikanska Amperex tog fram för användning i bl a TV-apparater. Philips utvecklade en europeisk variant av detta rör  som fick beteckningen ECC88. Dessa fyra är de vanligaste som man kan använda som likvärdiga rör tekniskt sett. Det finns en del andra namn- och konstruktionsvarianter också, t ex 7DJ8/PCC88 men de är byggda för 7V anodspänning istället för 6,3V. De lär också vara byggda för kontinuerligt strömuttag på 300mA.

 

Skiljer sig E88CC/6922 på något avgörande sätt mot ECC88/6DJ8? Det finns de som hävdar det och det är så pass många att jag tar det som en sanning. Det är också E88CC/6922 som min dac rekommenderar. Ett exempel hämtat från Audiogon:

 

An E88CC, is the European designation,for a 6922, and was made to be the industrial upgrade, to a ECC88. It is a higher spec'ed tube, than the ECC88/6DJ8 ie; noise, microphonics, longevity, failure, higher voltages capabilities, to name a few. 

 

Nu sitter de på plats och det låter mycket bra. Det finns ju de som hävdar att rör behöver spelas in och kommer att låta bättre och bättre. Eftersom detta är helt nya rör så är det ju inte till någon nackdel om det är så. Jag tror mer att det handlar om en tillvänjning och inskolning av hjärnan än faktiska förbättringar. Oavsett vilket så låter de mycket bra redan nu. Ett mycket bra köp.

 

Tesla e88cc i dacen.jpg

 

Fördelen med rör som t ex Tesla, Ei och RFT är att de är betydligt rimligare prissatta än en del Telefunken, Mazda och Siemens. Tesla av den här kvaliteten kan man få för ca SEK 300 och uppåt, ca 10-20 % av vad många av de mest eftersökta rören kostar där ljudutfallets överlägsenhet kan diskuteras. Jag köpte dessa rör via Ebay hos en polsk säljare som jag har god erfarenhet av. Det är en seriös och kunnig kille som dessutom är lätt att kommunicera med. Se https://www.ebay.com/sch/giroarana/m.html?_nkw=&_armrs=1&_ipg=&_from=

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

ACtC-3e64xvR-t4AN-JTCpUb_6hKdUojVjJdrdL3

En ny gammal likriktare kom med UPS bilen idag... GEC U52.

 

Internet hype

 

"Compared to the Western Electric 422A, I think this would be the second best rectifier tube available. Performance is almost the same as the Western Electric 422A, perhaps only being a little warmer and having a more euphonic tone/timbre/decay. However, it maintains its speed, transparency, layering, soundstage, and imaging. Like the WE422A, it's pretty much nearly perfect in every way and maintains a sort of neutrality throughout. Warm tube sound but with extended air and treble, great staging, deep bass extension, very nice texture and decay as well. Absolutely zero grain with this tube, just like the WE422A, one of the best tubes out there!"

 

"Just like the WE422A, this tube can really bring you to tears on the right music, so much magic in the sound of legendary tubes."

 

Det var omöjligt att låta bli...

 

:weary:

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, VoicesInMyHead said:

 

"Just like the WE422A, this tube can really bring you to tears on the right music, so much magic in the sound of legendary tubes."

 

Det var omöjligt att låta bli...

 

:weary:

 

Det är inte bara rören som rullar här va ?

Pengarna rullar ut och musiken rullar in ... rätt bra byte ändå om man nu inte blir lurad av reklamen förstås :think:

Du får väl rapportera lite när allt ha satt sig till rätta :)

 

"Smårören" då ... redan bytt där också ?

Link to comment
Share on other sites

Just now, P-pan said:

Det är inte bara rören som rullar här va ?

 

tårarna faller redan... :weary:

 

1 minute ago, P-pan said:

Du får väl rapportera lite när allt ha satt sig till rätta :)

 

japp, men det verkar redan väldigt lovande måste jag säga, det kommer nog bli bra det här. ska låta den spela några veckor och sen jämföra med en av mina andra inte helt värdelösa likriktare.

 

1 minute ago, P-pan said:

"Smårören" då ... redan bytt där också ?

 

Fransmännen är långsamma på att skicka saker, de har ju så mycket annat att njuta av i livet så man kan ju förstå att de inte orkar springa till posten var och varenda dag.

Link to comment
Share on other sites

Fick hem ett par intressanta 12au7 rör från Frankrike idag, La Radiotechnique från 1958 (sägs det), ett märke som kanske inte brukar nämnas i lika stor omfattning som Telefunken, Siemens, Philips osv, men som det ändå nästan inte finns något negativt att hitta om på nätet. Det finns kopplingar till Philips fabrik i Holland, vilket kanske är en anledning.

 

ACtC-3ecDpBdjIS3TAEm_eKnNQqFIfcyC-vB0Hby

 

Tråden handlar ju om glöd dock, så det kanske är dags för en sådan bild också med hela gänget samlade.  

 

ACtC-3dzuKNgrgY6NoHSaIqVkQS0UNq9jpLcGcRB

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 2 months later...
  • 1 month later...

För en tid sedan slängde jag in ett rör i utgångssteget på mitt Aesthetix Io riaa som jag inte hade så mycket tro på. Det var ett E188CC Philips-märkt Mullard rör. Skälet till jag var skeptisk var att det hade en dimpled disc-getter och sådana rör brukar inte låta bra. Men i det här fallet blev mina fördomar tillrättavisade. Röret låter sublimt i mellanregistret. Röster och stråkar får en härlig klang och fyllighet, det är inte lika stadigt i frekvensextremerna som de klassiska topprören från Siemens och Telefunken, men förföriskt och härligt. Så nu har jag kört på det ett tag och beställde ytterligare ett som var märkt CV2492, ett militärmärkt Mullard, de är identiska och låter också precis lika.

 

Men nyfikenheten och tillgången till den "nya" rörprovaren drog igång ett nytt rörrullningsprojekt i just den positionen på mitt riaa. Det roliga (och besvärliga) med rör är att det sällan finns en given vinnare eller ett rör som är bäst på allt. Det är lite som med vin, så likt Sisyfos så måste man vara beredd på att när man rullat upp ett rör för kullen får man snällt se det rulla ner igen. Så jag rullade upp ett par av de lite ovanliga Valvo Cca och det första som slog mig var en temporal musikalitet, eller ett jävla stampa takten som killarna på Linn skulle ha sagt. I övrigt har den en lite tajtare bas och rakare frekvensgång än den lite rundare mellanbas och mellanregisteråtergivning som Mullard har, men roligare överlag.

 

Att kablar kan låta trötta och lite avrullade visste jag, men att även rör gör det har jag inte tänkt på. Jag har nog varit lite för fokuserad på det tonala och spatiala. Kul, och fram med de andra kanditaterna. Upp med Telefunken E88CC för kullen. Ganska likt Valvo Cca, men lite mer pondus och muskler, dock en uns mindre microdetaljer, saker längre bort i inspelningen var svårare att följa och se. Men pondusen är förförisk. Telefunken fick rulla ner och Siemens Cca, som alltid varit min favorit, fick rulla upp. Den främsta egenskapen med Siemens Cca är är klarheten, allt blir polerat, öppet och rent. Väldigt likt Valvo Cca men öppnare och renare. Tajt, roligt och otroligt korrekt. Det här är ingen romantiker som färgar ljudet. Siemens Cca är så bra det blir ur ett ingenjörs-perspektiv. Och representerar väl också peaken av rörbyggarkonsten? Även om alla de andra här bara är millimeter från peaken. Det är alla några av de bästa rören som byggts.

 

Så vilken väljer man? Det beror lite på humör och vad man prioriterar. Jag tenderar att alltid gilla insikt i inspelningarna framför förföriska, och färgade paletter. Jag gillar att inspelningen får vara inspelningen så att säga. Så ju mer olika... olika inspelningar låter, desto mer upplever jag att systemet INTE färgar. Om det är rätt eller fel vat jag inte. Men det är så jag bedömer det. 

 

Så för tillfället får de gamla trotjänarna Siemens Cca sitta i. Men jag hade många roliga månader med Mullard innan dess, och Telefunken innan dem.

 

Detta är en av de roligaste sakerna med rörförstärkare tycker jag. Att kunna ändra på presentationen då och då. 

 

 

RÖR-E88CC.jpg

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, conan said:

Hur länge kan man tänka sig att förstegsrör som EF86 klarar sig? Borde jag byta då de spelat flera 1000 timmar tror jag.

 

Det beror helt på kvalitet och var det sitter, alltså hur hårt det körs. De rören jag nämner ovan har alla en brinntid på 10 000 timmar. Ett nyproducerat rör från JJ kan ibland vara slut efter 1000 timmar. 

 

Vad är det för märke på röret? NOS eller nyproduktion?

Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, conan said:

Yes, de håller kanske 1k till 10k timmar alltså. Ska se om jag hittar några rör att byta till snart då.

 

Några tips?  Det låter ju annars som att TAD rören är väljudande.

 

 

Jag kan kolla i gömmorna vid tillfälle. Vi har lite rör på kontoret som jag har mindre koll på. Men jag misstänker att the vanliga tillverkarna; Telefunken, Siemens och Philips är bra. Man kan kolla vad som är dyrt på ebay, det brukar ge en indikation på populäritet. 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, conan said:

Några tips? 

Jag har ingen erfarenhet av de rören men de har getts ut av både Mullard, Amperex Telefunken. De verkar ligga kring 2-3,000 styck.

 

Ett tips är att söka NOS-röt från gamla Östtyska RFT. Mot slutet av rörfabrikerna i väst tillverkade de OEM till många andra med deras logo. Jag har RFT som getts ut Mazda- och Siemens märkta. Läste att RFT's EF86 har getts ut både som som Tesla och Tungsram-rör. De kostar kring 300:- styck. Förlusten är m a o inte så stor om de inte faller i smaken. Peppar, peppar... så här långt har jag inte blivit besviken. De är väldigt tysta, har NOS-kvalitet och håller säkert uppemot 10,000 timmar som driver. Däremot vet jag inte hur drivrören hos dig påverkar ljudet. Alla rörpositioner har inte samma påverkan.

 

RFT-EF86_RFT-1.jpg

 

TAD är i huvudsak nya rör som kan komma från olika tillverkare, i praktiken är det JJ eller för från Kina och Ryssland som de gör särskild sortering på. Tyska B2B gör samma sak. Det sämsta med rör från dessa är livstiden, åtminstone har det varit så för mig.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...